Досието ЦУМгейт: Как Инспекторатът на ВСС спаси Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров не е отговорил на писмото на Инспектората за срещата в ЦУМ и инспекторите са се примирили с това.

© Георги Кожухаров

Главният прокурор Сотир Цацаров не е отговорил на писмото на Инспектората за срещата в ЦУМ и инспекторите са се примирили с това.Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) изобщо не е провел пълна и задълбочена проверка по скандала ЦУМгейт през 2017 г. Това стана ясно от оповестените по случая документи, които днес най-накрая бяха изпратени от инспекторите до спечелилия делото по достъп до информация гражданин Николай Неделчев, а той ги предостави на медиите. Три години протоколите от проверката бяха крити от гражданите с аргумента, че не представляват обществен интерес.


Огласяването им се случи след две дела по Закона за достъп до информация, множество статии в медиите и отвореното писмо на Съюза на съдиите, изпратено преди ден до парламента, в което се алармира, че Инспекторатът на ВСС недопустимо не изпълнява влязло в сила съдебно решение за предоставяне на пълна информация по случая.


Документите, с които казусът се изчерпва, са два и "Дневник" разполага с тях. Първият е доклад от 4 юли 2017 г., в който инспекторът Игнат Георгиев и експертите Кирил Генов и Николай Младенов предлагат да се прекрати проверката за срещата между тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев в офиса на бизнесмена и активист от БСП Георги Гергов в ЦУМ. Сигналът за нея е подаден от гражданското сдружение БОЕЦ.

От видеозапис на Сашо Дончев и от няколко интервюта, които даде след това, става ясно, че издателят се оплаква от натиск от главния прокурор за редакционната политика на в. "Сега" заради съдържанието на карикатурите на Христо Комарницки. Дончев разбрал, че е подозиран, че дава пари на телевизия BIT и на "Да!България". Освен това му било подсказано, че е подслушван.


Според протокола на ИВСС поканеният Цацаров не се е явил да бъде изслушан и не е предоставил писмено становище по случая. Така постъпил и Гергов. Затова "намеците" на Сашо Дончев за нерегламентирано поведение от страна на главния прокурор останали "изолирани и неподкрепени с доказателства".


Ревизорите се позовават на декларация на пресцентъра на прокуратурата, публикувана на сайта й, в която твърденията на Дончев се отричат най-общо, и посочват, че има разминаване с думите на Дончев и затова не можело да се установи кой е поискал срещата - издателят или главният прокурор. Нямало как и по категоричен начин да се установи дали поведението на прокурор №1 е в разрез с нормите за благоприличие и дали накърняват престижа на съдебната власт.


Друг аргумент на проверяващите е, че според етичния кодекс на магистратите няма забрана те да се срещат с бизнесмени. И тъй като не било установено съдържанието на разговорите, не можело да се каже, че поведението на Цацаров е укоримо.


Видно от документа е, че тримата проверяващи не са положили никакви усилия да изискат отговори от главния прокурор. Те предлагат прекратяване на проверката заради липса на достатъчно данни, вместо да използват правомощията си да ги съберат.


Вторият документ е протокол от 10 юли 2017 г. от заседание на целия състав на Инспектората на ВСС. ЦУМгейт е втора точка от дневния ред, затова написаното по първата точка е заличено и се виждат празни страници. Втората точка започва с пренебрежително съобщение, че сигналът е от "едно Гражданско движение, регистрирано на домашния адрес на подателя му в провинцията".


Посочва се, че срещата в ЦУМ се е състояла, но не се е установило действителното съдържание на разговора. Инспекторите стигат до заключението, че заради взаимно изключващите се позиции на Дончев и Цацаров не може да се установи дали поведението на главния прокурор е укоримо. И дума не става главният прокурор да бъде потърсен отново и да се изиска от него да даде обяснения. Така случаят остава непроверен.


Единствената проверка е дали срещу Гергов и Дончев има наказателни производства и повдигнати обвинения - установено е, че няма. В резултат от наличните материали Инспекторатът не можел да установи конфликт на интереси или уронване на престижа на съдебната власт.


След този кратък и удивителен отчет на бездействието на инспекторите следват две изказвания на техни колеги, че проверката трябва да се прекрати, защото няма данни. Така, като се игнорира фактът, че всъщност проверяващите не са проверили нищо, случаят е закрит единодушно.


Съдържанието на тези два документа обяснява защо бяха крити упорито и отчаяно над три години. Реално те са доказателство, че Инспекторатът на ВСС не е изпълнил функцията си да направи добросъвестна проверка на скандалния случай. Очевидно е, че инспекторите не са посмели да проучат действията на главния прокурор, нито да упорстват в изискването на информация от него, затова са бързали да се отърват от "горещия картоф".


Сагата с публичното оповестяване на двата протокола приключи днес, след като първо главният инспектор Теодора Точкова изпрати право на отговор до медиите, публикували отвореното писмо на Съюза на съдиите, и отправи обвинения в тиражиране на невярна информация. Според писмото, с което се иска право на отговор, информацията по казуса е предоставена на жалбоподателя Неделчев на 3 декември.


"Дневник" се свърза с адвокат Александър Кашъмов и неговия клиент Николай Неделчев. Те заявиха, че протоколите са им изпратени от Инспектората на ВСС чак днес на мейла на Неделчев. Това се е случило след изпратеното право на отговор до медиите, в което се твърди, че информацията е предоставена преди дни. Като доказателство Неделчев изпрати на "Дневник" скрийншот от кореспонденцията си с ИВСС, на който се вижда, че предишното писмо от инспекторите е от 27 септември.


Досието ЦУМгейт: Как Инспекторатът на ВСС спаси Цацаров


Адвокат Кашъмов, който е посочил служебния си адрес за получаване на информацията, не е получил нищо.


"Дневник" публикува като прикачени файлове правото на отговор на Теодора Точкова, както и протоколите на Инспектората на ВСС. Заради високия обществен интерес ще публикуваме документите по ЦУМгейт и отделно.
Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK