Премиерът е пръв между равни и не може да разпорежда на министрите

И всички премиери досега са се държали именно по този нормативно установен начин. С едно актуално изключение, разбира се.

© Юлия Лазарова

И всички премиери досега са се държали именно по този нормативно установен начин. С едно актуално изключение, разбира се.Вече 10 години чакам някой да попита премиера: на какво основание разпорежда каквото и да било на отделните министри? Той е премиер (първи)-министър, но останалите министри не са в йерархична подчиненост на министър-председателя.


В конкретния случай нито Законът за здравето, нито Законът за извънредното положение, а още по-малко конституцията, му дават правомощието да разпорежда било противоепидемични мерки на министъра на здравеопазването, било тяхната отмяна.


Крайно време е да го "попита" главният прокурор, а ако не иска да си "влезе" в истинските функции да си подава оставката!
Допълнителни правни аргументи:


Анализът на глава пета от Конституцията на РБ (Министерски съвет) показва, че министър-председателят не може да разпорежда на министрите да извършват управленски действия, съобразно техния ресор и компетентност.


Основните функнкции на премиера са да ръководи заседанията на МС и да координира дейността на отделните министри.


Друго съществено негово правомощие е това, че само той предлага на Народното събрание определени лица за министри, но както избора, така и тяхното освобождаване, се извършва единствено от парламента! С други думи премиерът не може да уволни нито един министър! Той назначава и освобождава със заповед единствено заместник-министрите (чл.108, ал.2 от КРБ).


Съгласно чл. 105 от КРБ колегиалният орган Министерски съвет, а не едноличният орган министър-председател ръководи и осъществява вътрешната и външната политика.


Съгласно чл.114 от КРБ въз основа и в изпълнение на законите Министерският съвет приема постановления, разпореждания и решения. С постановления Министерският съвет приема и правилници и наредби.


Съгласно чл.115 от КРБ министрите издават правилници, наредби, инструкции и заповеди.


Съпоставката на двете разпоредби показва, че за разлика от министрите, премиерът не може да приема нормативни актове като например правилници и наредби.


В чл. 23 от Закона за администрацията правомощията на министър-председателя са регламентирани, както следва:


Ал. 2 Министър-председателят представлява Министерския съвет, свиква и председателства заседанията на Министерския съвет.


Ал. 3 Министър-председателят ръководи общата политика и текущата дейност на Министерския съвет и носи отговорност за тях пред Народното събрание.


Ал. 4 Министър-председателят определя правомощията и ресорите на заместник министър-председателите.


Ал. 5 Министър-председателят координира работата на заместник министър-председателите и на министрите.


Ал. 6 Министър-председателят назначава и освобождава от длъжност заместник-министрите.


За разлика от премиера, който има обща компетентност, министърът има специална компетентност (чл. 23 и чл. 25 от ЗА). Например министърът на здравеопазването има специална компетентост, регламентирана в Закона за здравето. При колизия на норми действа правилото, че специалната норма отменя действието на общата (Lex specialis derogat generali), което отново идва да покаже невъзможността на премиера да разпорежда на министрите каквото и да било.


Конституционният съд също неколкократно се е произнасял по въпроса за правомощията на Министерския съвет и на неговия председател, като последователно е реагирал и отменял всички законодателни опити да се разширяват функциите на премиера, извън обхвата на основния закон (Например Решение №2/1999г. относно назначаването на областните управители и др.)


Анализът на Закона за здравето и на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение също с нищо не променя извода относно статута и правомощията на министър-председателя - съгласно посочените закони той няма никакви правомощия.


Основният орган в Закона за здравето е министърът на здравеопазването, видно от чл. 5. Съгласно ал. 5 министърът на здравеопазването упражнява и други правомощия, възложени му със закон или с нормативен акт на Министерския съвет. Т.е. отново става въпрос за правомощия, възложени с нормативен акт от двата най-висши колегиални оргна на държавното управление - парламента и правителството.


Възможност за устни указания и разпораждания от премиера не е предвидена. Това уточнение е особено актуално в светлината на оповестеното от премиера разпореждане да се отменят ограничителните мерки във връзка с пандемията след 21 декември.


Всъщност тук има една уловка - заповедта на министъра за налагане на ограничителни мерки е именно до 21 декември и ако не бъде удължена, ограничителните мерки ще отпаднат автоматично. Което несъмнено ще остави у мнозина впечатлението, че именно премиерът ги е отменил. Но предвид данните за заразени и починали лица, министърът на здравеопазването скоро ще бъде изправен пред неприятната дилема дали да се съобрази с т. нар. разпореждане на премиера Борисов.


В крайна сметка, това, което е важно да се знае, е, че статутът на министър-председателя в кабинета е като на пръв между равни.


И всички премиери досега са се държали именно по този нормативно установен начин.


С едно актуално изключение, разбира се.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  нЕма КОЙ да му кае КОПЧЕ на Бойко, нЕмА.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2938 Весело

  "Крайно време е да го "попита" главният прокурор, а ако не иска да си "влезе" в истинските функции да си подава оставката!" - въпросите, които се задават трещят и кънтят, но на тях се гледа като невинна и чиста наивност, толкова чужда на БГ ОПравници. Важното за БГ политическа камарила е да се ОПравят, а управлението на държавата се случва от само себе си, по инерция и с чудеса, предлагани периодично. Та, докато има стадо, който и овчар да го води, все ще е на сметка. Освен това Баш Боса не е случайно назначен, а йерархичното му развитие е кодирано и наложено от Драгите Слуги на народа, пазители на статуквото и интересите на старата соц кохорта от по-равните строители на държавата - от Развитото Социалистическо Общество, до днешните Евро Ценни партньори. Въпроси задават мислещи и любознателни деца, но докато получат верни отговори се оказва, че са били желани, защото вече са пораснали - материално най-паче.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Друго съществено негово правомощие е това, че само той предлага на Народното събрание определени лица за министри, но както избора, така и тяхното освобождаване, се извършва единствено от парламента! С други думи премиерът не може да уволни нито един министър! Той назначава и освобождава със заповед единствено заместник-министрите (чл.108, ал.2 от КРБ)."

  Обаче пък
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1999/12/25/253556_koi_sa_novite_lica_v_kabineta/

  И да завършим с
  "В крайна сметка, това, което е важно да се знае, е, че статутът на министър-председателя в кабинета е като на пръв между равни.


  И всички премиери досега са се държали именно по този нормативно установен начин."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Не е вярно, че всички премиери до сега са се държали като Борисов!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  С две думи Борисов проривоконституционно си е присвоил правомощия!
  Още повече след като Борисов е очевАдно некомпетентен да решава сложни проблеми какъвто е пандемията например.
  Общо взето един пожарникар няма каквато и да е компетенция в която и да е област от държавното управление!
  Той самият чувства много добре тази си некомпетентност и затова си сменя намеренията "по три пъти на ден".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 182 Любопитно

  Значи ако Гешев отказва да фкара ф затворо Борисич,требе си подаде оставката....,тва е идеята на тоя експерт!?Ами ако премиера е невинен като другарите от "Каолин",тогава кво правим?🐵

  Много съм прост
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Да не говорим, че смяната вече на няколко министри си е чиста проба "изгаряне на бушони", извършено самолично, за да не се налага Борисов да поема вина за свои лични действия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3931 Весело

  Да, ама Бобо не е просто пръв министър! Той изпълнява или поне се мъчи да изпълнява ролята на президент, на глава на нацията, на фюрер, на цар и Бог дори!

 9. 9 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Кеде ти Бойко и Конституция, той не я е чел, а камо ли да я спазва. Превърнал е всичко в инструмент на диктатурата си и е доволен, Бай Тошо управляваше така и ей го на изкара 35 години, повечето начело на де що ръководна длъжност се появеше в държавата. Тогава Банкя се казваше Правец, точно на трасето на бъдещата магистрала и хоп магистралата стигна до жителите на Правец. Бай Тошо беше веселяк, простоват народен човек, на който глупостите, които дрънкаше се приемаха с екстаз от народонаселението. Но строеше "Петилетката в три години!" и работа, работа, работа. Нещо познато? Бай Тошо си направи Конституция, Бойко за малко, но все пак само 10 г е управлявал, през следващите 25 и тая работа може да свърши, много време има, ще смени гумения печат, че тоя не печата както трябва. Но Бай Тошо гледаше изцъклено като му съобщиха, че стига вече. Трагична картинка, как можаха тия лоши хора да му го причинят, а бяха верни другари.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":Не е вярно, че всички премиери до сега са се държали като Борисов!
  —цитат от коментар 4 на Храбър


  Нима твърдя подобно нещо? Просто давам пример . Дай пример и ти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Значи ако Гешев отказва да фкара ф затворо Борисич,требе си подаде оставката....,тва е идеята на тоя експерт!?Ами ако премиера е невинен като другарите от "Каолин",тогава кво правим?🐵
  —цитат от коментар 6 на Шакир Зулов


  Колко невинен?
  Колкото тук?

  https://offnews.bg/balgaria/balgaria-osadena-za-ubit-s-granatomet-po-zapoved-na-bojko-120863.html

  България осъдена за убит с гранатомет по заповед на Бойко

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Просто давам пример . Дай пример и ти
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Последното ти изречение твърди точно това което сега отказваш.
  Това че е написано по този начин съвсем не значи че е действано така.
  Костов е сменил министри, но като е предложил това на парламента, а не директно като Борисов.
  Изобщо, кога ще престанете да извинявате тази мутра като търсите вода през девет дерета в десето.
  Дори ида го е направил така Костов, това не извинява Борисов.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 182 Любопитно

  [quote#11:"Храбър"][/quote]

  Един убит,тва е нищо!В Ирак ,Афганистан ,Сирия колко са?Да си видял някой осъден?Айде нема нужда.....,а и в България всички са невинни-гарантирано от Почитаемият съд.🐵

  Много съм прост
 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  Може и да не може, но сам да похвали, как управлява с позвъняване по телефона (образно казано). А и си личи по решенията на плямпамента (не е грешка) - днес решат едно, довечера звънне вожда и утре решението е друго.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 182 Любопитно

  Еха, каква хубава тема за облайване от политическите пинчери.Хайде, милички, почвайте: джаф-джаф-джаф-джаф/А керванът си върви и наближава редовните избори...
  —цитат от коментар 15 на pag


  .....И кво ,то има и нов "спасител"....Трифонсон🐵😁🐵

  Много съм прост
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  Ами според КРБ смяната на министри минава през предложение към НС. Или твърдиш, че Борисов е сменил министър без решение на НС?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Адвокат по административно право, ама няма как да мине за експерт! Премиерът уволнява и назначава министри, г-н Славов. Той носи политическата отговорност на цялото правителство и в този смисъл има право да им разпорежда.

  И в Германия е така, канцлера е пръв между равни, ама само на книга!

 19. 19 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 182 Любопитно

  Адвокат по административно право, ама няма как да мине за експерт! Премиерът уволнява и назначава министри, г-н Славов. Той носи политическата отговорност на цялото правителство и в този смисъл има право да им разпорежда.И в Германия е така, канцлера е пръв между равни, ама само на книга!
  —цитат от коментар 18 на Dariya Koleva


  Ами експерти,мадам.🐵

  Много съм прост
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Глупости. МП е пръв. Той е шефа.
  Петьо Славов е комунист. В завода ще му намерим работа като за него.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Еха, каква хубава тема за облайване от политическите пинчери.Хайде, милички, почвайте: джаф-джаф-джаф-джаф/А керванът си върви и наближава редовните избори...
  —цитат от коментар 15 на pag


  Наближават да, има достатъчно време шайката да се доосе..е. То и до сега има достаъчно материал - 700 млн, Барселона, чекмеджета и още, и още та да бъдат "хранени" до гласуването.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Два примера от последните десетина дена за това какво си внушава и как действа Борисов:
  1. Когато Ревизоро заяви, че ще има суша и няма да има питейна вода за Варна и Бургас, Борисов го привика веднага при себе си и Ревизоро веднага си смени мнението. Сигурен съм, че Ревизоро е казал това, защото са правени някакви изследвания и са направени заключения базирани на тях. Борисов сигурно си няма хал набер за тези изследвания.
  2. По подобен начин, няколко дена по-късно Борисов скастри и здравния министър.

  " С нарцисизъм граничещ с психопатия, нищо не се постига. Това е болестно и опасно състояние, както за самия човек, така и за държавата."
  / Проф.Чирков-светла му памет/

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Глупости. МП е пръв. Той е шефа. Петьо Славов е комунист. В завода ще му намерим работа като за него.
  —цитат от коментар 21 на EU defender


  На това твойто му се казва ДИКТАТУРА, а не демокрация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 206 Любопитно

  Един виден ЙОрист без стаж какво се изказа по този казус?

 26. 26 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Единствения министър, който може да действа през главата на Оцеола, е назначения от Свинариума. В противен случай, г-н Гешев веднага би повдигнал някакво обвинение, особено на такива като здравния министър, чиито заповеди нанесоха икономически щети за милиарди.

 27. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Борисов проривоконституционно си е присвоил правомощия!
  —цитат от коментар 5 на Храбър


  Дали нещо е противоконституционно ,казва КС ,а не някакъв адвокат или групичка протестъри.

 28. 28 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 486 Неутрално

  А в коя държава премиера не нарежда на министрите? Хората за това са го избрали. И мислите ли, че министър може да си прави каквото иска без премиера?

  Много хитър
 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Премиерът е пръв между равни и не може да разпорежда на министрите
  И всички премиери досега са се държали именно по този нормативно установен начин. С едно актуално изключение, разбира се.
  ===========
  Колкото крал Артур е бил пръв сред равни.
  Забравихте на кого викахте Командира.
  Останалото е вярно.

  Еретик
 30. 30 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Проблемите не започват само от Премиета-Помпиер; корените са в Пожарната Команда, изградена от безгръбначни кариеристи и калинки, които са готови на всевъзможни пируети, само за да угодят на един самозванец, назначен от Задкулисието.
  Те не са специалисти които могат, знаят, мислят и са независими. Сламени хора, част от една фасадна “демокрация”.
  Срам е че една ПКП е начело на Парламента, за друга да не говоря.
  ЕС ни търпи - за сега??! Шенген и през крив макарон няма да видим, защото с “постижения” катошкафчета, пищови, кюлчета и Мата Хари явно не става- и мазилката съвсем се олющи

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  ... Премиерът уволнява и назначава министри, г-н Славов. ....
  —цитат от коментар 18 на Dariya Koleva


  Премиерът им иска оставките, а НС ги назначава и освобождава.
  Иначе за отговорността (политическа) си права, премиерът я носи. За което отговаря пред НС, тъй като по Конституция сме парламентарна република.

  а разлика от ръководителят на фирма, който носи и финансова отговорност В случая Борисов не е.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шакир Зулов":

  "Ами ако премиера е невинен като другарите от "Каолин",тогава кво правим?"

  Опитваме се да мислим! Ако ни се отдава!

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  Може да носи на ядене и пиене. Ама за политическата отговорност, хич го няма. Все някой друг ми е виновен.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  Един виден ЙОрист без стаж какво се изказа по този казус?
  —цитат от коментар 25 на Емил Добрев


  Направи също толкова смислено изказване като Емил Добрев!

 35. 35 Профил на Муха Стръвница
  Муха Стръвница
  Рейтинг: 362 Неутрално
 36. 36 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Според автора управлението на пандемията би трябвало да е изцяло в ръцете на здравния министър или щаба за управление на пандемията. Едно такова демократично решение би репродуцирало действителността от март-май. Нещо което наблюдаваме в много европейски държави. Балансиращите действията на примиера в случая дават шанс на много бизнеси в случая.

 37. 37 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":Не е вярно, че всички премиери до сега са се държали като Борисов!

  —цитат от коментар 4 на Храбър


  Нима твърдя подобно нещо? Просто давам пример . Дай пример и ти
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Всъщност, до сега сме имали само трима души, които са олицетворявали в пълна степен длъжността Министър-председател:
  - Андрей Луканов
  - Иван Костов
  - Бойко Борисов

  Останалите, до един, са просто фигуранти, в.и.д. по-форма.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  "Премиерът е пръв между равни и не може да разпорежда на министрите"

  Това важи в по-голяма степен за председателите на НС, но не и за премиерите. Премиерът определя министрите си , а НС в което партията или коалицията, излъчила премиера има парламентарно мнозинство, го избира. Не е прилично премиера да се намесва в оперативната работа на министрите си , но те трябва да следват политиката на партията или коалицията , която ги е избрала. Ако някой министър не е съгласен с действията на премиера , той може да подаде оставка и обратно , ако премиерът не е доволен от работата на конкретен министър , той може да му поиска оставката.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  .... Шенген и през крив макарон няма да видим, защото с “постижения” катошкафчета, пищови, кюлчета и Мата Хари явно не става- и мазилката съвсем се олющи
  —цитат от коментар 30 на B52


  Ще допълня! През крив макарон и ЕЗ, както и безвизов режим за САЩ.
  Изобщо 11+ години безвремие.

 40. 40 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Неотдавна Борисов обеща да се разправи с дерибеите по места-още не го е направил.Кога ще започне?

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  "Всъщност, до сега сме имали само трима души, които са олицетворявали в пълна степен длъжността Министър-председател:
  - Андрей Луканов
  - Иван Костов
  - Бойко Борисов..."

  И един-единствен, който е поемал отговорност! Кой е той?
  (жокер: не е Борисов)

 42. 42 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 726 Весело

  Адвокат по административно право, ама няма как да мине за експерт! Премиерът уволнява и назначава министри, г-н Славов. Той носи политическата отговорност на цялото правителство и в този смисъл има право да им разпорежда.И в Германия е така, канцлера е пръв между равни, ама само на книга!
  —цитат от коментар 18 на Diаriya Koleva

  Ама разбира се! Адвокат и юрист немало, как да мине за експерти, ама мутро-милиционер и гавазин на Тодор Живков е изключителен експерт.
  ---- 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  "Крайно време е да го "попита" главният прокурор....... С други думи премиерът не може да уволни нито един министър!"

  Той не е просто премиер, той е Бос. Той може да назначава всеки и да уволнява всички. Включително и н. н. главен прокурор.
  И това е така защото Народът го харесва и цени. Народът го обича. Народът си пада по бабаити и пехливани. Народеееее!

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  "Крайно време е да го "попита" главният прокурор....... С други думи премиерът не може да уволни нито един министър!"

  Той не е просто премиер, той е Бос. Той може да назначава всеки и да уволнява всички. Включително и н. н. главен прокурор.
  И това е така защото Народът го харесва и цени. Народът го обича. Народът си пада по бабаити и пехливани. Народеееее!

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Ко речи?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#39] от "historama":

  А колко хубаво щеше да е,ако проруският метеж беше успял и сега имахме служебно правителство на пРезидента.И ковид криза нямаше да има,визите за САЩ щяха да са паднали и щяхме да сме в еврозоната.Ама нямахме късмет.Метежниците се оказаха нефелни,отровните им вождове свиха едни 100 000 лв.и си биха камшика и си останахме под властта на хунтата.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Бибитко и отговорност.. Оксиморон.
  Виж, хвърлянето на пачки през прозореца на джипката е по-мъжкарски. Както и признанията в интервю в Германия за нужда от каки.

 48. 48 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  да се завардат летищата!

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7385 Неутрално

  Ама той, ако не може да командва всички в държавата, веднага ще хвърли оставка. На него такова нещо като"пръв между равни" въобще не му понася.

 50. 50 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 890 Неутрално

  това е странно писание. предвид механизъма на провеждане на избори, излъчване на мнозинство и избор на правителство - би било изключително странно премиерът да е
  г-н никой, ако е лидер на партия.
  в парламентарните демокрации си министър или по волята на премиера, или по тази на партията (партиите) в парламентарното мнозинство.
  далеч по-обезпокоителна е ситуацията на слаб премиер, зависещ от външни на кабинета договорки, например.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#39] от "historama":...Ама нямахме късмет.Метежниците се оказаха нефелни, отровните им вождове свиха едни 100 000 лв.и си биха камшика и си останахме под властта на хунтата.
  —цитат от коментар 46 на uvtest


  Не си далеч от фактите.
  Някъде прочетох интересна мисъл на самия ВИКТОР ЮГО:
  "Ако може да се вярва на някои пророчества за коварната политика, властта няма нищо против мъничко бунтарство - бунтът в умерена доза укрепва правителствата, когато не ги сваля"

  Протестите не бяха нефелни, но самоназначилите им се лидери, на които дадоха и ТВ трибуна, бързо ги канализираха, и опорочиха.
  А вероятно и парички са почули, при това доста.

 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":


  Друго съществено негово правомощие е това, че само той предлага на Народното събрание определени лица за министри, но както избора, така и тяхното освобождаване, се извършва единствено от парламента! С други думи премиерът не може да уволни нито един министър! Той назначава и освобождава със заповед единствено заместник-министрите (чл.108, ал.2 от КРБ)."Обаче пъкhttps://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1999/12/25/253556_koi_sa_novite_lica_v_kabineta/ И да завършим с"В крайна сметка, това, което е важно да се знае, е, че статутът на министър-председателя в кабинета е като на пръв между равни.И всички премиери досега са се държали именно по този нормативно установен начин."
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Не знам дали намеквате за някакво противоречие у автора, но в материала, към който препращате става дума за гобамата смяна на министри в кабинета "Костов" в края на 1999 г. Само ще кажа, че смяната стана по установения си ред, за който се говори в статиято - парламента освободи и назначи министрите, предложени от министър председатля тогава - Иван Костов

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 769 Весело

  Авторът е забъркал един миш маш от цитати на нормативни актове(верни) и собствени разсъждения( неверни, с едно изключение цитирано по надолу), които не са нищо друго освен спекулация за да докаже тезата си.При това неумела спекулация. Неприсъща за добрите адвокати. Самият автор твърди, че " основната функция и задача на премиера е да ръководи и координира заседанията на МС. Ако авторът направи логическо и семантично тълкуване на това свое твърдение със сигурност няма да може да даде отговор на простичкия въпрос - как може да се осъществява " ръководство и координация" без съответните "разспореждания" .

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 206 Любопитно

  [quote#34:"vassilun"][/quote]

  Вазелине, Емил Добрев без да ЙОрист, зададе въпрос. А ЙОрист №1 на протестърите мълчи. Що бе?

 56. 56 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 527 Весело

  Всуе се морите, господин адвокат.

  Това, че сте прав, в никакъв случай няма да промени представите и поведението на биби.

 57. 57 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#28] от "Кум Лисан":

  А в коя държава премиера не нарежда на министрите? Хората за това са го избрали. И мислите ли, че министър може да си прави каквото иска без премиера?
  —цитат от коментар 28 на Кум Лисан

  В никоя демократична държава. Има разлика между съвет не министрите, с който се управлява държавата, съгласно законите и конституцията, и мафиотска банда за рекет и изнудвания. Боко тиквата , така и не успя за 10 години да схване разликата.
  А от редови милиционер като теб , това не се и очаква. 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Любопитно

  ...как може да се осъществява " ръководство и координация" без съответните "разспореждания" .
  —цитат от коментар 53 на subaru


  Разпореждания от рода на "Ало Ваньо" ли?
  Това според теб "ръководство и координация" ли е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Всуе се морите, господин адвокат.

  Това, че сте прав, в никакъв случай няма да промени представите и поведението на биби.
  —цитат от коментар 56 на Lilith


  А кой ще го направи?

  Може би нова Мата Хари по сценарий на Лилит?

 60. 60 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 665 Весело

  .... Шенген и през крив макарон няма да видим, защото с “постижения” катошкафчета, пищови, кюлчета и Мата Хари явно не става- и мазилката съвсем се олющи

  —цитат от коментар 30 на B52


  Ще допълня! През крив макарон и ЕЗ
  —цитат от коментар 39 на historama

  Доколкото си спомням първата крачка към ЕЗ направи именно Борисов- Влизане в Обменния механизъм (чакалнята).

  А този процес се саботира от организаторите на метежа през лятото, точно в седмицата, когато се разбра, че България ще бъде приета там.

  Е, не можаха да провалят първата стъпка, но правят всичко възможно да провалят процеса на приемане на Еврото в България.

  Така че, на изборите напролет УМНАТА!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 61. 61 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 665 Весело

  "Всъщност, до сега сме имали само трима души, които са олицетворявали в пълна степен длъжността Министър-председател:- Андрей Луканов- Иван Костов- Бойко Борисов..."И един-единствен, който е поемал отговорност! Кой е той?(жокер: не е Борисов)
  —цитат от коментар 41 на historama


  Ми сещам се за Луканов, лека му пръст.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Интересен текст, дали е 100% правно изържан, да кажат юристите.
  Но като става дума за конкретен премиер, в случая за баце, няма какво да се коментира.
  Човека сам, без никой да го пита си каза, че е прочел една книга в детските години, така че съдържанието и правилата заложени в членовете на конституцията, съвсем не са силната му страна.
  А дори и да се е напънал, предвид поста му, все пак да я прочете, пак той самия, без никой да го пита каза, че е прост и че затова се разбира с простите хора. Мисля че след такова изказване да се намесват конституционни текстове е съвсем бзасмислено.
  В този смисъл и предвид високия пост на баце, намесата на каскета е също нужна, но има един сериозен проблем. Дали в школата на Сименово се изучава конституцията и ако отговора е "да", възниква един въпрос - коя точно конституция, че понякога стават грешки.

 63. 63 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Бойко Борисов тотално обезличи всички институции в усилията си да внуши на простите си избиратели, че е компетентен по всичко. Ръси същите простотии, подобно на идола си - правешкия лизгар бай Тодор, чиито изцепки поне не достигаха до цивилизованите държави. Естествено това води до назначаването на природно глупави министри, които никога не са имали и никога няма да развият умението на критичното мислене. Етикетът "герберска калинка" не е случаен. Оттам това се прехвърля към екипите на самите министерства, където без съмнение работят добри специалисти, но и те губят мотивация при тъпоумието на своите директни началници и внушението, че каквото и да направят ако Говорящата глава - премиер каже "Не", значи усилията са били напразни.

  CONTADOR GRATUITO!
 64. 64 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Ми сещам се за Луканов, лека му пръст.
  —цитат от коментар 61 на Родолюбец


  Ееее, как може така да бъркаш?!
  Дадоха ти толкова насоки към Правилния Отговор!
  Напомня ми на изпита ми по "История на БКП" в СУ-то. Май бях симпатичен на преподавателката, която отчаяно се опитваше да ме насочи към Правилния Отговор. Не уличих от няколко пъти. Накрая колегите от първите редове на аудиторията, които би трябвало да са фокусирани в писането на зададените им теми взеха да хилят неудържимо.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Бе то туй всичкото, дето го е написал пишман-експертина (дал господ такива в България, повече от мисирките и мисиряците станаха, изобщо развива се птицевъдството, не е като да не де развива) хубаво, ама защо му е такава гъзоидална физиономията? Да не би фотомисирката пък да е объркала какво точно требе да снима? Щото то след продължителни и интензивни възвратно-постъпателни движения на главата, предполагам, че им се поразмърдва мозъка на горките... Стресира се, тъй да се рече... Те затова и все на 111 място по свобода на словото се класират. Ми то как да минеш на челните позиции, като имаш цимент в тази пуста тиква мисиреста? Тя свободата на словото изисква и свобода на мисълта, ама то откъде да мине тази свободна мисъл, след като всичките й пътища са с циментови тапи запушени?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Весело

  Човека сам, без никой да го пита си каза, че е прочел една книга в детските години, така че съдържанието и правилата заложени в членовете на конституцията, съвсем не са силната му страна.
  —цитат от коментар 62 на tsvetko_51


  Ако имаш представа аз пък какви пинизи разправям разправям за самия себе си! И хората много добре разбират, че това са шеги, и го оценяват, защото знаят, че само свръхинтелигентен човек може с лекота да се шегува със себе си. А ако някой не разбира - не са много, но има ги, то в България поне висшисти дал господ, аз знам, че това е защото е от втория тип...

  Та, на този свят съществуват два типа човеци: 1. Такива, дето имат чувство за хумор, и 2. ТЪПИ.

  Някой да ти е крив, че коги господ раздавал акъла, Боку бил на опашката, а ти - не, щото си имал лекции?

 70. 70 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 527 Любопитно

  До коментар [#59] от "M M":

  Тц. Нищо няма да помогне.

  Биби е непоправим.

  Принципно самоусъвършенстването е заложено във всеки човек, но се превръща в закърняло умение, ако човекът се самосмята за идеален.

  П.П. Няма шанс да се доближа на по-малко от метър от биби . Гнус ме е. В тоя ред на мисли- направо и се възхищавам на дамата, дето го е фотографирала. Аз нямаше да мога.

 71. 71 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 693 Любопитно

  А този адвокатин какво и къде го сърби,че *разсъждава* на тази тема?
  Като няма друго,с това ли се занимаваме?

 72. 72 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#59] от "M M":Тц. Нищо няма да помогне.

  Биби е непоправим.

  Принципно самоусъвършенстването е заложено във всеки човек, но се превръща в закърняло умение, ако човекът се самосмята за идеален.

  П.П. Няма шанс да се доближа на по-малко от метър от биби . Гнус ме е. В тоя ред на мисли- направо и се възхищавам на дамата, дето го е фотографирала. Аз нямаше да мога.
  —цитат от коментар 70 на Lilith


  Ама недейте така категорично. Проявете малко женска гъвкавост. Самия факт, че написахте вече 2 коментар за Него, говори за някаква обсебеност, може би на подсъзнателно ниво. Възможно е, и някакви несбъднати очаквания да са Ви тласнала в това демонстративно отрицание. Споделете. Може да помогнем с нещо.

  И какво значи това: "Биби е непоправим.". Това може да го каже само някой бил достатъчно дълго до Него, правил отчаяни опити да повдигне Духа Бойков.

  И побързайте ако може, защото модераторите ще ни бият шута тъй като не сме по "темата".

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Аз не знам при управлението на тритях кабинета на СИК да е имало досега и един "министър".Има "лакеи" и "велможи".Моля нека не бъркаме термините.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 76. 76 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#72] от "M M":

  Да, прав сте, сега се осъзнах.
  биби е моят анимус, чисто фройдистки се впечатлявам от внушителната му мъжествена фигура, олицетворявайки го със силния закрилник, за която всяка жена си мечтае.
  Той всъщност е моят смел рицар в бляскави доспехи, качен на джип шарколия, който ще ме спаси от всичко лошо, независимо дали говорим за комунисти, демократи, либерали, консерватори или.... к'вот дойде. Може и от извънземните да ме спаси.
  Благодаря, че ми помогнахте да се осъзная. Трябваше още навремето да го направя, когато споменаха как жени ГЕРБ се били умилили от спящия гол биби, ама на, нито съм от жени ГЕРБ, нито се умилявам лесно.

  Но все пак поддържам тезата, че, ако и да е прав, вопълът на адвокат Славов за "приземяване" на божеството ни е глас в пустиня.
  Едно е да ти пипат мускула, съвсем друго да те карат да мислиш. Биби второто не го умее.
  Заключението ми е плод на наблюдение на ключови изказвания и моменти в неговата кариера, не на преки впечатления, опазил ме Господ! :)
  Освен това моята експертиза е недостатъчна, за да предложа работещ модел за подобряване на менталните и вербалните качества на премиера. Коя съм аз, че да давам... акъл на доктор на физкултурните науки?
  Сяка жаба да си знае гьола.
  Обаче пробвайте Вие. Убедена съм, че ще намерите подход, след като мен ме накарахте да изпиша толкова глупости по темата.
  Лек ден от мен!

 77. 77 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#74] от "glaxo11":

  Винаги сме казвали - не титуловай някого с *простак*,защото ще се наложи да се огледаш и какво?
  От огледалото те гледа кой?
  Обидните епитети издават интелектуална немощ!

 78. 78 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#72] от "M M":Да, прав сте, сега се осъзнах. биби е моят анимус, чисто фройдистки се впечатлявам от внушителната му мъжествена фигура, олицетворявайки го със силния закрилник, за която всяка жена си мечтае.
  —цитат от коментар 76 на Lilith


  Ето виждате ли можете да бъдете положителна! Говорите за идеала, който дори и да не изпълнен със съдържание, създава положителни нагласи.

  Той всъщност е моят смел рицар в бляскави доспехи, качен на джип шарколия, който ще ме спаси от всичко лошо, независимо дали говорим за комунисти, демократи, либерали, консерватори или.... к'вот дойде. Може и от извънземните да ме спаси.
  —цитат от коментар 76 на Lilith


  Не искайте от Него невъзможното! Какво, да яхне кон (като г-жа Нинова) и да препуска с него между Дондуков 2 и НДК-то?

  Благодаря, че ми помогнахте да се осъзная.
  —цитат от коментар 76 на Lilith


  Както обещах, ще помогнем с каквото можем.

  Трябваше още навремето да го направя, когато споменаха как жени ГЕРБ се били умилили от спящия гол биби, ама на, нито съм от жени ГЕРБ, нито се умилявам лесно.
  —цитат от коментар 76 на Lilith


  Не се притеснявайте. Едни са от "Левски", други от "ЦСКА". Всеки си има фенове. ББ трябва да съжалява, че губи такъв ценен кадър като Вас. Но може би Христо Иванов ще е щастлив да Ви види да се усмихвате от първи ред. Не забравяйте, че все още търсите да запълните със съдържание идеала.

  Но все пак поддържам тезата, че, ако и да е прав, вопълът на адвокат Славов за "приземяване" на божеството ни е глас в пустиня. Едно е да ти пипат мускула, съвсем друго да те карат да мислиш. Биби второто не го умее. Заключението ми е плод на наблюдение на ключови изказвания и моменти в неговата кариера, не на преки впечатления, опазил ме Господ! :)

  Освен това моята експертиза е недостатъчна, за да предложа работещ модел за подобряване на менталните и вербалните качества на премиера. Коя съм аз, че да давам... акъл на доктор на физкултурните науки?

  Сяка жаба да си знае гьола. Обаче пробвайте Вие.
  —цитат от коментар 76 на Lilith


  Тук определено не сте права, но ми е трудно да Ви обясня защо. Един ден от "оня свят" ще видите, че между мислене и Мъдрост има огромно свободно "пространство". Да не включваме и съзнание и подсъзнание, че съвсем ще се загубим.

  Убедена съм, че ще намерите подход, след като мен ме накарахте да изпиша толкова глупости по темата.
  —цитат от коментар 76 на Lilith


  Уверявам Ви прочетох и както виждате отговорих с интерес.

  Лек ден от мен!
  —цитат от коментар 76 на Lilith


  Жалко! Отидохте си ... и ме оставихте да чакам. Поне имайте малко милост.

  Между другото един въпрос извън темата:

  Защо Лилит? Това е силен, но негативен женски образ (в действителност демон).

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#78] от "M M":

  Копирам си Вашето мнение- рядко ми се случва да прочета нещо с такова удоволствие! Писател ли сте? Имате дарба! ( Съвсем сериозна съм!)

  Започвам отзад напред, за по интересно.
  Лилит- за да се помни, че идеята за равенство между половете не е на първите суфражетки, а е доста по-стара. Освен това е напомняне и за това, че "hell hath no fury like a woman scorned...", ' щото големи издънки се случват, ако някой забрави... справка- митът за Лилит. С образователна цел го ползвам ника.

  "Да не включваме и съзнание и подсъзнание, че съвсем ще се загубим."

  Сакън, недейте, аз и без това си запазих час при психоаналитик. Сигурна съм, че ще ми помогне да осъзная влеченията си по-добре. Нека не се предстараваме.

  "Но може би Христо Иванов ще е щастлив да Ви види да се усмихвате от първи ред."

  Това беше удар под кръста!
  Тамън се примирих с биби и Вие ми предлагате Иванов? Да не се познаваме от някъде, че да знаете колко ме впечатляват адвокатите?
  Уви, Иванов няма да ме види в редиците на поддръжниците си- така и не разбрах за какво се бори. Не смятам, че е голяма загуба за него.
  Пробвайте с някой друг моля, само без триота, левичари, седесари, земеделци, патриоти, шоумени, бивши омбудсмани и т.н. Сигурна съм, че ще ми намерите нещо подходящо, за да запълня празнотата в душата и политическите си възгледи...


  "Какво, да яхне кон (като г-жа Нинова) "

  В никакъв случай! Аз съм върл противник на насилието над животните! То за това споменах джипа.
  биби може да яхне нещо гръбначно (без риск за животинката) само ако успеят да възродят популацията от мамути!

  "Ето виждате ли можете да бъдете положителна!"

  Не знаех, особено в последно време. Благодаря, че ми го припомнихте!

  П.П. Пишете наистина увлекателно! 81. 81 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Основната роля на този конкретен премиер е да съсипва институциите с поведението си. Това, че се държи като пълен простак, е глазурата на екскремента.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 82. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#73] от "nij50393132":

  Ми то кой ли те забелязва, че да не можеш спокойно да се разхождаш между хората? А що се отнася до затвора - засега това са само комплексарски мечтания: "Той може и да е в пъти по-умен от мене, ама те един ден ще му платят за тази работа - ще го вкарат в затвора!"

 83. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#80] от "Lilith":

  Вай, вай, вай, .... дедо Ице,
  зимата дойде и ти остаря.

  Вай, вай, вай, ... дедо Ице,
  конят, на който заложи, отдавна умря.

  Вай, вай, вай, ... дедо Ице,
  големи надежди, а толкова жалка съдба!

  Вай, вай, вай, ... дедо Ице!
  Кой тъй жестоко тра-ла-ла-ла?
  Кой тъй жестоко тра-ла-ла -ла?
  Кой тъй жестоко тра-ла-ла-ла?

 84. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Вай, вай, вай, .... дедо Ице,
  зимата дойде и ти остаря.

  Вай, вай, вай, ... дедо Ице,
  конят, на който заложи, отдавна умря.

  Вай, вай, вай, ... дедо Ице,
  големи надежди, а толкова жалка съдба!

  Вай, вай, вай, ... дедо Ице!
  Кой тъй жестоко те подигра?
  Кой тъй жестоко те подигра?
  Кой тъй жестоко те подигра?

 85. 85 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 59 Неутрално

  "hell hath no fury like a woman scorned...", ' щото големи издънки се случват, ако някой забрави... справка - митът за Лилит.
  —цитат от коментар 80 на Lilith


  Този Ви коментар почти ме отказа да пиша. Ако така подхождате към кандидатите ...

  Накрая се престраших да взема отношение по това-онова.

  Това беше удар под кръста!
  Тамън се примирих с биби и Вие ми предлагате Иванов?
  —цитат от коментар 80 на Lilith


  Извинявайте! Обещах да помагам. Tърсих варианти. Вече си Ви представях как мъркате като коте и търкате нежно бузка в брадата му. Само не ми казвайте, че Ви ужасих, защото се отказвам да търся и предлагам. Като жена сте, която прекарва цяла неделя в мола да пробва и не купува нищо.

  Сигурна съм, че ще ми намерите нещо подходящо, за да запълня празнотата в душата и политическите си възгледи...
  —цитат от коментар 80 на Lilith


  Пак ме натоварихте с отговорности. Какво да правя, обещах ... ще помисля. Но имайте впредвид, нормалните в политиката се изчерпаха. Трябва да търся нещо алтернативно.

 86. 86 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#85] от "M M":

  "Вече си Ви представях как мъркате като коте и търкате нежно бузка в брадата му"

  Иванов има много положителни качества, поне така се твърди. Не мисля обаче, че способности на звероукротител е едно от тях... Но пък кой знае? Някои българи вярват, че е способен по вода да ходи, възможно е да има и тоя скрит талант, но едва ли ще подейства в моя случай.

  "Само не ми казвайте, че Ви ужасих..."
  Не.
  Обаче неудържимо ме разсмяхте! Забележително, от много време не ми се беше случвало.

  " Какво да правя, обещах ... ще помисля."

  Убедена съм, че ще се справите блестящо!
  Моля, не се стеснявайте и смело ми препоръчайте нещо. Убедена съм, че ще представите на моето внимание най-изисканото блюдо на политическата ни трапеза. Аз не съм гурман, но това е само една от причините да не мога сама да го забележа, за това изцяло Ви се доверявам.

  Междувременно отивам да пиша есе на тема "На какво основание разпорежда каквото и да било на отделните министри министър-председателят?" Отговорите, справките със закона и наброските ще ми помогнат по-точно да оценя кандидатурата, която ми предлагате и за която благодаря предварително!

 87. 87 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3685 Любопитно

  А парите откъде идват , а......

 88. 88 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#24] от "Храбър":

  "Глупости. МП е пръв. Той е шефа. Петьо Славов е комунист. В завода ще му намерим работа като за него.
  —цитат от коментар 21 на EU defender


  На това твойто му се казва ДИКТАТУРА, а не демокрация."
  ============
  Хем си прав, хем не си.
  Този така просто го праща в завода, някои демократи директно пращат в затвора.
  Изобщо, тука е пълно с "демократи" които пращат някого някъде. Но сме най-демократичният форум.

  Еретик
 89. 89 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Поведението на Борисов е копи пейст на това на товарищ Путин ,което издава откъде се учат нашите тутманици. За такива "лидери" правилата не съществуват, важното е да гледат страшно, да нареждат на министри и висши чиновници като на слуги, да им се карат публично, а те послушно да мигат на парцали. Така се въплъщава измамната популистка идея, за "силният човек" от народа, който от негово име прави на пух и прах тези по върховете "строг но справедлив". Тази идея вече стана демоде отдавна и предизвиква само подигравки и неприязън.

 90. 90 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Поздравления за публикацията! Авторът е много точен, както винаги в своите анализи. Лошото е, че развалата в този смисъл е обхванала много институции в страната.

 91. 91 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Поздравления за статията!
  Дневник трябва да я публикува всеки ден на първа страница, но с по-големи букви!

 92. 92 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#60] от "Родолюбец":


  Доколкото си спомням първата крачка към ЕЗ направи именно Борисов- Влизане в Обменния механизъм (чакалнята).

  А този процес се саботира от организаторите на метежа през лятото, точно в седмицата, когато се разбра, че България ще бъде приета там.

  Е, не можаха да провалят първата стъпка, но правят всичко възможно да провалят процеса на приемане на Еврото в България.

  Така че, на изборите напролет УМНАТА!
  —цитат от коментар 60 на Родолюбец
  Тц. Заслугата за влизане в еврозоната е на (правителствата) на Стефан Софиянски и Иван Костов, които въведоха валутния борд през 1997 - ма. Всички други, вкл. и Борисов имат заслуга дотолкова, че не го отмениха. Борисов няма никаква особена заслуга за влизането в чакалнята на ЕЗ. А чакалнята съвсем не е еврозоната. Там може да се стои минимум две години и да се изпълняват тежки условия. Максимален срок, обаче няма. Може и сто години да стоим, ако ни управляват Борисовци (тодорживковци). И затова Борисов трябва да си подаде оставката и никога повече в своя абсолютно ненужен живот да не доближава каквато и да било държавна служба. Та протестите нямат никакво отношение към влизането ни или не влизането в ЕЗ. Всъщност ненужна паника (по-скоро заради нежеланние за влизане) създаде именно Борисов и безропотните му слуги Менда Стоянова и Владислав Горанов с безумието да променят курса на лева, без това да е необходимо.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 93. 93 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#60] от "Родолюбец":


  До коментар [#92] от "Gopeто":
  Така че, на изборите напролет УМНАТА!
  —цитат от коментар 60 на Родолюбец


  И в добавка към предния ми коментар #92 Наистина, напролет на изборите - умно и отговорно. За да пратим банкянския боклук на мястото му - бунището на историята.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 94. 94 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#53] от "subaru":

  [quote#53:]Авторът е забъркал един миш маш от цитати на нормативни актове(верни) и собствени разсъждения( неверни, с едно изключение цитирано по надолу), които не са нищо друго освен спекулация за да докаже тезата си.При това неумела спекулация. Неприсъща за добрите адвокати. Самият автор твърди, че " основната функция и задача на премиера е да ръководи и координира заседанията на МС. Ако авторът направи логическо и семантично тълкуване на това свое твърдение със сигурност няма да може да даде отговор на простичкия въпрос - как може да се осъществява " ръководство и координация" без съответните "разспореждания" .[/quote]
  Нищо не е забъркал авторът, а много точно е обяснил защо няма как Борисов да е министър председател. Разпорежданията в ръководеното приключиха някъде след средата на миналия век. В днешно време с разпореждания можеш да постигнеш ..... едно голямо нищо. Затова и на ръководни постове не застават тези с парите, връзките, послушковците, а много добре подготвени хора, учили така, както учат добрите лекари.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 95. 95 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шакир Зулов":

  Значи ако Гешев отказва да фкара ф затворо Борисич,требе си подаде оставката....,тва е идеята на тоя експерт!?Ами ако премиера е невинен като другарите от "Каолин",тогава кво правим?🐵
  —цитат от коментар 6 на Шакир Зулов


  [quote#0"Петьо Славов"]райно време е да го "попита" главният прокурор, а ако не иска да си "влезе" в истинските функции да си подава оставката![/quote]

  Добре е преди да се заяждате с хората, да се научите да четете.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK