Избори по време на чума

Ще отнеме ли вирусът гражданските и политическите ни права?

© Юлия Лазарова

Ще отнеме ли вирусът гражданските и политическите ни права?Тези дни се разгаря силна полемика как да се организира предстоящото гласуване и особено гласуването на карантинираните избиратели. Преди да разсъждаваме по същество, искам да направя две уговорки.


Първата: Ако някой ви казва, че има готово решение и то е най-доброто, значи не е добре с главата. В това число и аз.


Втората: На предстоящите избори ще има неудобства. От това да сме с маски, до това да пътуваме повече от нормалното, за да гласуваме. Може да се наложи да гласуваме по друг начин. Може да се наложи предварително да се регистрираме някъде, да научим номера на избирателната си секция и да го напишем, за да можем да гласуваме, да заявим, че ще гласуваме с някаква технология. Изборите не са детска работа и
може би ще бъдем натоварени с някакви изисквания, за да гласуваме.


Решаването на проблема с гласуването на карантинираните трябва да започне с една мозъчна атака или експертно обсъждане. Да седнат на една маса 20-ина експерти от областите, които имат отношение, без вратовръзки, както се казва, и да проиграят на тази маса всички предложения и варианти. В това число и най-екзотичните. После да извикат властта и да и кажат какво предлагат.


Властта може, разбира се, да седи на масата, но като експерт. От страна на изборните експерти трябва да седнат хора, които работят с числата, със секциите, с километрите, а не само с лозунгите за правата на българите в Папуа и Нова Гвинея. За всички е ясно, че вирусите не могат да отнемат гражданските и политическите права и управлението на изборния процес трябва да реши този въпрос.


Аз имам някакво мнение и сега ще се опитам да го мотивирам. Изходна база и компоненти на задачата. Избиратели и вируси.


В момента, а и към датата на изборите имаме две основни групи избиратели по отношение на вируса и свободата на движение.


1. Избиратели, които са т. нар. здрави и се движат без ограничения. В тази група има най-малко 3 под-групи.


А. Наистина здрави


Б. Вирусоносители без симптоми, които не знаят, че са такива


В. Вирусоносители, които знаят (имат положителен антигенен тест), но не си правят PCR, за да не бъдат карантинирани. И те са две групи:


В1. Хора, които са принудени от обстоятелствата да се крият, за да работят и се хранят


В2. Хора, на които не им пука дали ръсят вируси и заразяват.


По отношение на гласуването тези групи могат да си гласуват както и досега в секции с рутинните мерки за предпазване (маски, дистанция, дезинфекция, собствени химикалки, еднопосочно движение без смесване потока от избиратели и др. персонал). Рискът в секцията може да се сравни с риска в градския транспорт или в голям магазин, а даже може да е по-малък заради приложените мерки.


2. Избиратели, които с карантинирани за определен срок. Те са две групи:


Г1. Болни, които се диагностицирани и се лекуват вкъщи под наблюдението на лекар;


Г2. Контактни лица на доказано болни, които могат да са здрави или болни и са карантинирани с решения на здравните власти.


Тук има една особеност - карантинирани могат да бъдат напълно здрави хора (контактни), както и здрави, които живеят е едно домакинство с болни, и такива, които вече са се заразили в едно и също домакинство). Някакви, даже приблизителни числа на тези категории биха били много полезни.


3. Особена група представляват БГ избирателите в чужбина, които са предмет на ограниченията в съответната страна на пребиваване, независимо в коя от горните групи принадлежат. По всяка вероятност ще възникнат и ограничения за разкриването на изборни секции, различни от досегашните. И МВнР трябва спешно да проучи как съответните страни биха реагирали при наше искане за откриване на изборни секции.


По отношение на гласуването тази група възниква конфликт между забраната за придвижване и правото на гласуване. Особеното условие, което прави решението трудно, е фактът, че налагането на карантината става непрекъснато във времето и не позволява някакво групиране по срокове. Днес не си в карантина, но утре си. Тази особеност пречи да се предвиди броят на карантинираните към момента на гласуване, за да се планират някакви механизми. Явно, че каквато и техника на гласуване за тази група да се приложи, то мерките за предпазване не могат да бъдат рутинните (маски, дистанция, дезинфекция, собствени химикалки, еднопосочно движение без кръстосване смесване потока от избиратели и др. персонал).


Към тези мерки трябва да се приложат и организационни, с които да се намали до минимум вероятността от смесване на т. нар. здрави и карантинирани. Началото на ваксинацията, което се очаква в началото на 2021 г., ще внесе някаква корекция в поведението на избирателите и в числата на здравите, болните, карантинираните и особено на готовността на хората да работят в секционните избирателни комисии, като застъпници, наблюдатели, в логистиката и др.


Вариантите за гласуването, които се споделят, засега не са малко.


Като се почне от подвижни урни за гласуване по домовете, мине се през гласуване по пощата, изграждане на специални секции за карантинирани или отваряне на времеви коридори в съществуващите изборни секции по примера на коридорите за пазаруване на възрастните хора над 65 години. И се стигне до гласуване в два различни дни и разкриване на пунктове за гласуване "през прозореца на колата". Всяко от тези предложения заслужава да се обсъди и да се оцени за степен на приложимост и финансова обоснованост. Максимата, че демокрацията е скъпа, е доста просташки подход към решаване на каквото и да било.


Сега да видим числата. На изборите 2017 г. е имало 6 838 235 избиратели по списък, но са гласували 3 682 151 по подписите в секциите. Това е станало в 12 441 секции с тези в чужбина. Само с страната са 12 070 секции. Значи средно в една секция са гласували по-малко от 300 избиратели, или точно 295 човека. Числата са достъпни на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) по области (многомандатни избирателни райони) - който не го мързи, може да ги сметне по общини, населени места. Може да ги сметнете по средно гласували в селските секции на общините, в градските и т. н. А за "Информационно обслужване" тези сметки са детска игра за неособено талантлив стажант.


Ако вземем община Бяла. Русенско, ще видим следното: - секциите в общината са 14 и в тях 2017 г. са гласували общо 4217 избиратели по подписите или по 301 гласували на една секция. В 2 секции са гласували по над 500 избиратели, в 2 са над 400, в 3 по над 300 и в другите са под 300 избиратели и ма 3 секции с под 100 гласували. В конкретния случай, ако искаме да намалим натоварването на секционните избирателни комисии (СИК) и да съкратим изборния ден, е необходимо да разделим трите големи секции на по 2. Така изборният ден спокойно би могъл да бъде съкратен.


В ЦИК, ако се хванат, за една седмица ще сметнат характеристиките на всичките 265 общини.


Вторият аспект на проблема е как карантинираните могат да се впишат в изборния ден. Ако приемем, че на датата на изборите в цялата страна ще имаме 150 000 карантинирани граждани, това означава, че средно на една изборна секция се падат по 12 избиратели. Така е на теория. На практика тези карантинирани лица по всяка вероятност са концентрирани в големите и средни градове, където са и големите секции по брой избиратели.


Това налага да се разгледат числата на математиците, които се занимават с вируса, във връзка с числата на избирателите в секциите (с наслагване) и да се види къде може да се очаква концентрация на карантинирани и съответно да се прецени как те биха могли да се поемат за гласуване. Или в нормалните си секции на регистрация, или в специално изградени секции.


Едно от възможните решения е гласуването да се раздели на два времеви потока. До 15.00 (16.00) здравите, след това до 17.00 или 18.00 карантинираните и контактните. При това положение т. нар. здрави ще са предпазени, както и доколкото са опазени пазаруващите сутрин пенсионери например.


Би било добре да се съкрати изборният ден, или по-точно процесът на гласуване в секциите. Едно ранно приключване на гласуването (не по-късно от 18.00) може да позволи изграждането на преброителни центрове в общините и др. подходящи места Там могат да се вземат предпазни мерки, може да се сложат ултравиолетови лампи за обеззаразяване на бюлетините, преди да се броят, а самите преброители и застъпници да са много добра защита (маски + шлемове+ ръкавици+ еднократни горни дрехи).


Второто възможно решение е формирането на секции за гласуване "от прозореца на колата" в специални места (големи паркинги), в които с технологията "absentee ballot" (двата плика) карантинираните гласуват без да слизат от колите си в няколко места в градовете. Колко и къде да са тези точки и как ще се обработват резултатите зависи от предполагаемия брой карантинирани, като се вземат мерки против двойното гласуване. Тази технология е добре позната на експертите. Тези варианти могат да се избистрят в експертен диалог на различни специалисти и да се прилагат едновременно в зависимост от конкретната ситуация.


Отделен голям проблем на тези избори е формирането на секционните избирателни комисии. Досега парламентарните партии със зъби и нокти пазеха принципа на партийно номиниране на членовете на изборната администрация от ЦИК, през РИК и ОбИК и най вече СИК. Така даваха някой лев на своите местни активисти и си пазеха правото да го подменят когато си искат. Същата работа е със застъпниците на парламентарните партии. И те са назначени от същия местен партиен началник и затова дремят в секциите, колкото да мине деня и да си вземат надника.


Сега обаче, колкото и да не им се иска, партиите ще трябва да декларират дали са в състояние да осигурят кадри за СИК. Те, разбира се, ще искат да се вдигнат заплатите. И то с много. Въпросът е с колко. И дали парите за заплати и за машини, и за предпазни средства няма да минат здравия разум?


Знаят ли партиите възрастовия състав на активистите си, които стават за СИК? Колко от тях са от "сухите съчки" на д-р Мангъров? Знаят ли образователното им ниво и имат ли достатъчно млади активисти? Имат ли готовност да проучат колко от тях са готови и съгласни да участват в евентуалното онлайн обучение и в изборния ден? Искат ли да броят в секциите или са готови да предоставят тази дейност на преброителни центрове? Съгласни ли са партиите да се откажат от номинирането и да дадат тази дейност изцяло на ЦИК и РИК? Ако са съгласни, кога ЦИК и РИК ще са готови с кампанията за набиране на членове на СИК? Ще има ли образовани кандидати или ще се наложи гражданска повинност, наложена със закон? Участието в СИК ще носи ли привилегия за по-бърза ваксинация? Ваксинацията ще бъде ли привилегия при назначаване в СИК?


И последно - вече много хора искат гласуване по пощата. Основният риск при него е, че не е ясно кой точно е гласувал и дали не е бил под влияние на някого. Не знаем дали това гласуване е безопасно от гледна точка на пренасянето на вируси.


Ние не сме страна, в която доверието е толкова високо и хората толкова независими, че това гласуване да е масово. Дори и да се приеме, то необходимо е да стане с предварителна регистрация, и то само за определени категории избиратели.


Има страни, в които то се прави за хората със специално потребности. Или само за външните избиратели. В тези случаи достатъчно дълго време преди изборите се прави регистрация, за да се извадят гласоподавателите по пощата от избирателните списъци за избягване на двойното гласуване. Отделен е въпросът с насочването на гласовете към конкретен избирателен район, при което също има различни практики.


Тези въпроси трябва да намерят отговор в рамките на дни, най-много седмица-две. И, разбира се, при каквато и да е промяна на Изборния кодекс, независимо от какво е провокирана тази промяна, трябва да се махнат безполезните машини и да се купят предпазни средства или компютри на децата, за да могат да учат.
Те им трябват и в присъственото обучение в средата на първата половина на XXI век!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Гениално е, да предложиш карантинирани, да гласуват в секция.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 692 Неутрално

  + максимално отлгане във времето към лятото по възможност.

 5. 5 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 620 Неутрално

  4-те % са по-важно от 50к заразени за ден избори.
  —цитат от коментар 2 на chepokalipsis


  Тролче, значи твърдиш, че да едно ходене до урните е по-опасно от ежедневното пазаруване в голяма търговска верига или пътуване в градски/междуградски транспорт?
  Сериозно?

 6. 6 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Мунчо юмрука продължава да твори гафе след гаф. Насрочвайки дата за изборите на 28.03.2021, той въобще не си дава сметка каква би могла да е епидемичната обстановка тогава.Пълна простотия и недомислие.
  —цитат от коментар 3 на SOWhat


  Как да не си дава, ти не си ли слушаш вожда. Той каза Януари идва вакината, разпоредил съм, живота започва да тече нормално. Айде вие гербаджиите се разберете един път завинаги. Щом от януари всичко ще е ток и жица, както Той каза, какъв е проблема изборите да са през март. Или ще кажеш, че примиера ни е лъжец?

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3558 Любопитно

  " Второто възможно решение е формирането на секции за гласуване "от прозореца на колата" в специални места (големи паркинги), в които с технологията "absentee ballot" (двата плика) карантинираните гласуват без да слизат от колите си в няколко места в градовете. Колко и къде да са тези точки и как ще се обработват резултатите зависи от предполагаемия брой карантинирани, като се вземат мерки против двойното гласуване. Тази технология е добре позната на експертите. "

  Мисля че това е добро решение предвид възможността хората да се чувстват по - спокойни, че отивайки да гласуват, няма да се върнат с ковид в къщи, след като за доказано носителите на ковид ще има обособени места на открито ! Но проблемът си остава сложен, защото какво правим с тези, които са позитивни, но не са под карантина и си гласуват като всички нас ? Рискът става висок именно за останалите, били в близост до тях....Вариант да се гласува по мейл изчиства всички тези проблеми, но пък поставя много други.....Сложно е, наистина !

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  + максимално отлгане във времето към лятото по възможност.
  —цитат от коментар 4 на vzoran  Защо това отлагане ?
  За да се позабравят немоща и безсилието на властта по отношение на здравеопазването, първото място на България по смъртност и пачките по чекмеджетата ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Гласуване по пощата е изкодът , но няма да го направят.

 11. 11 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Слушам ги гербаджиите и не мога да им се начудя на акъла, радват се милите, че ББ устискал и седи на власт и щял да добута до редовните, второ без да им е ясно защо дерзаят за максимално отлагане на изборите. На какво се радвате бе, не виждате ли, че общото свалено доверие от правителство и парламент, крепейки се на косъм в парламента, аха Марешки не влезе в зала и може всичко да падне, грешки се трупат като при тетриса. Цялото това отлагане трябва на един човек - ББ - на партията ГЕРБ не и трябва, на кабинета не му трябва, на Обединените Идиоти и на тях не им трябва, ама те милите още не знаят какво правят в това управление, докато се ориентират и то мандата изтече. Опозицията си постигна резултата, ГЕРБ няма да имат достатъчно мандати за да управляват сами, никой няма да се коалира с тях. Пълна изолация този път. А пък и както се очертава никой да не направи кабинет и най-голямия кошмар ще ви се сбъдне - служебен кабинет на Радев. Е тогава ще видите "Кон боб яде ли!"

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#4] от "vzoran":

  “ + максимално отлгане във времето към лятото по възможност.”

  Най-добре е изобщо без избори.

  Просто Цвета Караянчева внася законопроект за референдум с една точка: Бойко Борисов да бъде провъзгласен за цар.

  ГРАО ще състави списъците (при отказа от преброяване на населението нищо чудно да се окаже, че вече към 8 милиона имат право на глас), а ИО ще обработи подадените гласове.

  Ако предложението ми се приеме, ще се задоволя с хонорар в размер на едно чекмедже.

  Не съм скъпчия, народното благо ми е по-важно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#6] от "nij50393132":


  « Или ще кажеш, че премиера ни е лъжец ? «


  Кой е лъжец ? Др. Борисов ?
  Айде, по-сериозно . Кога си го чувал да лъже ?
  Отнюд !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Гласуване по пощата е изкодът , но няма да го направят.
  —цитат от коментар 10 на hodounski


  Ти явно не си ползвал "Български пощи" скоро време, на тия за новогодишна картичка не можеш да разчиташ да доставят от Люлин до Младост, ти ми говориш да криерстват бюлетините, то Бойко не се е усетил какъв шанс му дава това за фалшиви бюлетини. Ще има и от рая и от ада гласоподаватели гласували с такива. Това става, ама да не ги организират ГЕРБ изборите и да не ги брои Мишо.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#13] от "niksan1":

  е аз затова питам, той само истината говори :)

 20. 20 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#10] от "hodounski":

  И кмета на наше село така каза, всичко ще Ви попълня и изпратя където трябва, само си казвате ЕГН-то и готово.

 21. 21 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 193 Любопитно


  "Избори по време на чума"

  Колко точно болни от чума има?

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Няма да има избори. С тия избори в САЩ вие хората, се оляхте.
  Затова ви ги спирам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 686 Весело

  Идеално време за фалшификация и стаден имунитет.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Няма да има избори. С тия избори в САЩ вие хората, се оляхте.Затова ви ги спирам.
  —цитат от коментар 22 на EU defender  Май на тебе са ти спрели хаповете .
  Абе, ти днес Наполеон ли си, или Катерина Медичи ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Ината на петоколонното рубладжийско хвърчило изборите да са през март ще доведе до тоталното им опорочаване!Ще бъдат изборите с най-ниска активност и съответно най-ниско ниво на представителност!Това е от полза само на така наречените "традиционни партии" с изградени структури и твърди електорати!
  —цитат от коментар 24 на selqnin  Когато и да бъдат изборите, отново ще има 400 000 и повече « недействителни « и задраскани бюлетини и отново ще си припомним Вазов « ... ведно да се бият живи и умрели ... « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2452 Разстроено

  Много важен анализ, който ще бъде пренебрегнат, както обикновено, някои буквално се надяват да няма нормални условия за провеждане на избори.
  Често питат в медиите хората дали ще се ваксинират тези дни, трябва да питат грамотните, особено политически, дали биха участвали активно в провеждането на избори и при какви условия. Защото аз не бих. Имам опит като член и председател на СИК, наблюдател, застъпник, включително в чужбина, и знам, че у нас в момента няма нито воля, нито знание как да се организират избори безопасно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  До коментар [#23] от "puknatastotinka":

  Дайбългаристите,щото са много умни,не разбират,че избори през март облагодетелстват най много ГЕРБ и са в ущърб на ДБ.АФтентичните почти нямат структури по места.За да стигнат до избирателя,на тях им трябват срещи с хората,митинги на открито,събирания в зали,ако щете ,ходене от врата на врата.Всичко това,в условието на пандемия и през зимата е много трудно осъществимо,а само с един ФБ ,работата няма да стане.

 29. 29 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 971 Любопитно

  Нали резидента горещо препоръча изборите да са на указаната дата?
  Някой да има друго предложение?
  Твърда сме за предложението на резидента,трябва да се спазят законите,а организацията да се даде на изтъкнатите експерти,изказали се по-горе във форума!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#23] от "puknatastotinka":Дайбългаристите,щото са много умни,не разбират,че избори през март облагодетелстват най много ГЕРБ и са в ущърб на ДБ.АФтентичните почти нямат структури по места.За да стигнат до избирателя,на тях им трябват срещи с хората,митинги на открито,събирания в зали,ако щете ,ходене от врата на врата.Всичко това,в условието на пандемия и през зимата е много трудно осъществимо,а само с един ФБ ,работата няма да стане.
  —цитат от коментар 28 на uvtest


  Е то и ГЕРБ скоро няма да имат структури по места, Цветанов ще им ги вземе. И митинги не могат да правят, защото като се сетят за ПКП в Пловдив на Съединението и във В.Търново на независимостта, както и за Дариткова как прескачаше плетовете на задните дворове на излизане от БНТ и изпадат в ужас

 32. 32 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  По всичко личи ,че ще се гласува навън в палатки по дворове на училищата ,поне да послушат Марешки ,който пръв се сети ,че през май ще е по топло от март ,така всеки може да гласува без опастност да зарази другите , за карантинираните е удачно да се организират по една секция в район ,където след получаване на документ от РЗИ за карантина , да имат право еднократно да посетят секцията в двор на училище , където членовете ще са подбрани по принцип на прекарали ковид инфекция с имунитет или имунизирани лица , така повече хора ще имат право да гласуват ,друг вариант е екипи екипиранни със защитни облекла да обикалят най тежко болните по домовете с придружаващ полицай и съответната урна ,има варианти ,но най добре е отлагане на избора за началото поне на май ,за да може да се позволи провеждане извън затворени помещения .

 33. 33 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#28] от "uvtest":

  Кой луд ще отиде на митинг или събрание в тази епидемия бе колега .

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#11] от "nij50393132":

  Вярваш ли си ,че ще успее някой да направи кабинет в бъдещия парламент или си представяте ,че някой ще остави червените да дойдат на власт .........

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#30] от "uvtest":

  Мечтата на така наречените "традиционни политически партии" винаги е била изборите да се провеждат при ниска избирателна активност и да се превърнат в сблъсък на твърди електорати, защото това работи в тяхна полза.
  Хвърчилото просто има Его, което е повече от Разума ...

 36. 36 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Защо не гласуване по пощата или онлайн през приложение ЕДИНСТВЕНО за карантинираните избиратели?
  Гласуването от прозореца на колата или поясите за гласуване изискват да притежаваш личен автомобил и де факто са свързани с нарушаване на карантината.

  До коментар [#3] от "SOWhat":

  А ти даваш ли си сметка каква може да е обстановката май месец? Врачка ли си?

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 37. 37 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#11] от "nij50393132":Вярваш ли си ,че ще успее някой да направи кабинет в бъдещия парламент или си представяте ,че някой ще остави червените да дойдат на власт .........
  —цитат от коментар 34 на edin drugii


  Не вярвам следващия парламент да състави кабинет, отива се на служебен кабинет на Радев. Т.е. Толупа загуби една година на България, ГЕРБ загуби също, ОП и те. Борисов реализира нещо, касаещо лично него - най-вероятно някоя престъпна схема. И това е. Кой ще управлява ще се решава след лятото на 2021, ГЕРБ няма да са, още повече вървят слухове, че щели да са с обща листа със СДС и ОП, което може да ги изхвърлят и двете от ЕНП.

 38. 38 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Дааа, гербаджия прави избори. По време на чума. Горе- долу така ми звучи тази статия.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Да направят електронно и по пощата и се решава проблема. Но те никога няма да го направят, защото тогава са аут.

 40. 40 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#37] от "nij50393132":

  Целта на Борисов е да смени Дондуков 1 с Дондуков 2. Той е наясно, че следващото, а и по-следващото НС най-вероятно няма да излъчaт правителство и разчита на това той да бъде президентът, който следващата есен да нареди служебен кабинет, защото смята, че като президент хептен няма да могат да му търсят сметка.

  Аз лично се надявам Радев да излезе зъл и отмъстителен и за няколко месеца да разкаже играта на всичкото гербер по администрациите. Дори във Дневник не се издържа от платен гербериат и само мога да си представя що за пълна с безполезни свине кочина е държавната администрация.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 41. 41 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Чумата се крие всред бъдещите участници на изборите......

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darulio":

  "Дори във Дневник не се издържа от платен гербериат..."

  Виж постинги №№ 14 и 15.

  На мен са ми трили постинг, в който пишеше, че Бойко Борисов ползва услуги на проститутки - нещо, което самият той си е признавал експлицитно.

  А този вулгарен спам (вчера беше написан с думи, не със звездички) си стои и краси форума.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#37] от "nij50393132":Целта на Борисов е да смени Дондуков 1 с Дондуков 2. Той е наясно, че следващото, а и по-следващото НС най-вероятно няма да излъчaт правителство и разчита на това той да бъде президентът, който следващата есен да нареди служебен кабинет, защото смята, че като президент хептен няма да могат да му търсят сметка.Аз лично се надявам Радев да излезе зъл и отмъстителен и за няколко месеца да разкаже играта на всичкото гербер по администрациите. Дори във Дневник не се издържа от платен гербериат и само мога да си представя що за пълна с безполезни свине кочина е държавната администрация.
  —цитат от коментар 40 на Darulio


  Не ти излиза времето - изборите за президент са есента на 2021, а встъпването му в длъжност е около 10 януари 2022. Ако парламентарните избори са 28.03 и два месеца не се разберат става края на май служебен кабинет още два месеца и края на юли избори. Няма логика Борисов да прави планове като президент да организира той избори. Да оставим въпроса, че всеки по-читав кандидат ще спечели срещу Борисов едни президентски избори.

 44. 44 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 966 Неутрално
 45. 45 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Защо е необходима такава голяма статия за технологията на произвеждане на предстоящите избори, според която трябва да се приема почти нов Изборен кодекс?
  Няма шанс!

 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Е, то има тролове, на които би трябвало да им се трие всеки коментар само заради подписа (например твоя) или никнейма (например Барбас Шехерезадов Капутски).

 47. 47 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Преброяването ще го отлагат.
  Да се готвят изборите.

 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  Льотчика пак избърза и се изказа неподготвен, насрочвайки избори на първата възможна дата. Дори от партията - майка му се скараха и му дадоха да разбере, че може и да не го подкрепят за втори мандат.

 49. 49 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Льотчика пак избърза и се изказа неподготвен, насрочвайки избори на първата възможна дата. Дори от партията - майка му се скараха и му дадоха да разбере, че може и да не го подкрепят за втори мандат.
  —цитат от коментар 48 на Alarmstufe: Rot


  Той пък е доказал, че му дреме какво мислят герберастите за него и кой го спряга или не за втори мандат. Малко ли ви е до тук пляскането през пръстите. След 11 години управление гербавите не смеят да се покажат по улиците, рейтинг няма, а този дето му викате "льотчик" и рейтинг си има в края на мандата и свободно си ходи където иска. Яд ви е, знаем! Ама това е положението, свиквайте!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#5] от "trafopost":

  Именно, щом не е по-опасно, защото и сега има по 3000+ на ден, защо четем тая статия?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#31] от "nij50393132"Е то и ГЕРБ скоро няма да имат структури по места:

  Значи надявате се не вие да имате структури по места - ич ви не щат хората даже, а че и ГЕРБ няма да имат. Даваш ли си сметка, каква точно душичка разкрива това писание? И после се чудите, защо цяла България се отвращава от вас!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Copy/Paste от https://tribune.bg/bg/mneniq/valeriya-veleva-chestito-radev-podari-chetvarti-mandat-na-borisov/ : „И ако президентският указ наистина узакони 28 март за провеждане на редовните парламентарни избори, премиерът Борисов отсега може да приготви шампанското си на победител и да реди четвърти кабинет!

  А Радев за пореден път демонстрира остър дефицит на адекватно политическо мислене.

  Защо?

  Първо, ако изборите са на 28 март, то календарът за предизборната кампания е февруари-март – в студ и сняг, в разгара на коронакризата и неизвестността от ваксината. В условията на пандемия и на национална ваксинация е абсурдно да се води нормална политическа кампания, която изисква струпването на много хора на едно място, личен контакт с избирателя, пълни зали, еуфория. И ако в президентството има политически грамотни хора, би трябвало да са обяснили това на държавния глава.

  Второ, липсата на нормална предизборна кампания дава прекрасната възможност на ГЕРБ с цялата държавна машина да „убие” противниците си и без кампания да спечели вота. Не случайно Борисов разчете „силите си” и даде на пенсионерите по 50 лева само до края на март. След това пари в бюджета за тези „предизборни надбавки” няма.

  Трето, вкарването на машинното гласуване изисква широка разяснителна кампания не само за ЦИК, РИК и ОИК, но и за избирателите. А машините още не са купени, тепърва предстои да бъдат монтирани (неясно кога), изпробвани (неясно как) и със задължителната родна какафония около този процес. А това означава време, време, време, половината от което са коледни, новогодишни и следновогодишни празници.

  Четвърто, избори на 28 март е предпоставка за убийствено ниска избирателна активност! (Справка, изборите в Румъния с 32% активност.) Хората ще си стоят заключени по домовете, ще чакат да ги подмине пандемията и няма да ги интересува кой ще е на власт. Важното е да останат живи. Тази психологическа нагласа е желязна. И от нея печелят само управляващите.

  Вероятно Радев е отчел тези факти и сигурно съвсем съзнателно следва политическата логика на Борисов.

  Впрочем, и третият мандат на ГЕРБ се случи не без помощта на Радев - с нефелния служебен кабинет, който нареди.“

  На печелившите – честито! Сега вече се разбра защо Баце избута леля Цецка за конкурент на Радев на президентските избори! Напълно далновидно! И пак – честито! Баце ще почерпи!

 59. 59 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Смешници ако Дойде Чумата ще оправи нещата тогава ще си Умират Управляващите щото с този вирус сега имат "Договор" и само Световните правитества и лидери на Гигантски компании са се Уредили да се разминават с него. Абе Хора ако въобще сте такива докато се терзаете ще Ви "Спасяват" или не той Живота Ви ще мине в Живуркане и Драми и не знаете какъв план има Смърта за Вас. Та ЖИВЕЙТЕ днес и бъдете хора.

 60. 60 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 612 Неутрално

  1.200.000 гласуваме за ГЕРБ. Вие, жълтопаветници, колко гласа ще съберете?

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4656 Весело

  До коментар [#25] от "niksan1":

  Абе, ти днес Наполеон ли си, или Катерина Медичи ?

  Тия пък дребосъци какви бяха?
  не разбрахте ли, че общувате със самия архпирептилбашия?

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  Електронно гласуване? Защо не? Не разбирам и защо ГЕРБ се притесняват, че изборите щели дабъдат манипулирани? Ами манипулациите ги правят най-вече те. Е и ДПС, пред БСП бяха много активни, но вече им е по-трудно. Със сигурност ДБ няма да ги манипулират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK