Три теории, които може да са от полза в спора със Северна Македония

Може би е време българската външна политика да започне да се основава на рационални теоретични модели, а не само на юнашки предания и романтични интерпретации на историята.

© Юлия Лазарова

Може би е време българската външна политика да започне да се основава на рационални теоретични модели, а не само на юнашки предания и романтични интерпретации на историята.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Външната политика не бива да е аматьорско занимание, в което национал-исторически агитки се надвикват и обиждат без оглед на крайния резултат и качеството на играта. На Балканите, разбира се, емоциите в отношенията между държавите са изключително силни. Много е лесно народите и особено техните представители да се впуснат в излияния и обяснения - към другия отбор и към рефера - от които всички накрая да излязат омерзени и дори с пукната глава.


Отношенията между България и Северна Македония в момента са в точката, отвъд която ще бъдат изречени неща и предприети действия, обричащи двете съседски държави на изолация, маргинализация, пропуснати ползи и ненужни спорове. Т.е. изправени сме пред възможността да получим исторически жълт или дори червен картон, а може дори и да загубим играта служебно.
България често се е оказвала в губеща позиция по отношение на македонската си политика: поне две национални катастрофи са били пряк резултат от нея. Разбира се, вината за тези трагедии може да е на съседите ни и на великите сили. Изглежда не сме случили нито на съседи, нито на велики сили, които да разбират претенциите и интерпретациите ни. Но това е нещо като природна даденост, своеобразен Ковид-19 във външната ни политика, с която трябва да се съобразяваме, като действаме максимално умно в неблагоприятна среда.


Теорията за рационалния избор всъщност е разработила модели на поведение именно в такава среда, в която всички играчи са егоистични и се водят от собствените си индивидуални или национални интереси. Ето поне три стандартни теоретични разработки, които може да са ни от полза в балканската ни политика:


Парето-равновесие и Наш-равновесие


За да е устойчиво решението на даден проблем, то трябва да отчита интересите и стратегиите на всички. Равновесието и устойчивостта се губят, когато едни печелят за сметка на други (Парето) или когато стратегиите на играчите взаимно се обезсмислят и стават безполезни (Наш). И Вилфредо Парето и Джон Наш са били "красиви умове", които са прозрели и математизирали тези наглед прости истини. (За Наш дори има и филм с Ръсел Кроу).


Играчи, които търсят неравновесни и неустойчиви решения на проблемите, трябва да разполагат с големи ресурси, за да ги наложат въпреки волята на останалите. "Америка първа" на Доналд Тръмп е такава неравновесна стратегия. Все пак САЩ са все още най-мощната държава, но дори и за нея не е ясно дали може да си позволи такава политика в един многополюсен, глобализиран свят. (А пък и Тръмп загуби президентските избори.)


Българската политика на Балканите също е била често неравновесна, следваща принципа "България първа". И на няколко пъти се е случвало така, че сме нямали ресурсите, с които да защитим тази неравновесна стратегия.


Най-трагичният такъв инцидент е бил през 1913 година след края на Първата балканска война. В Лондон и с участието на великите сили на 17 май се сключва международен мирен договор, според който България може да си гарантира територия по-голяма от санстефанската: българските окупационни зони в бившите територии на Османската империя са правили страната по-голяма от санстефанския идеал. Както се знае, обаче, голяма част от Македония не е била в тези окупирани от българските войски територии. Вместо да избере равновесното решение - да си гарантира с изрично споразумение вече придобитото - България тръгва срещу Гърция и Сърбия, за да вземе и Македония. Историята нататък е тъжна и известна: неравновесното решение се е оказало не по нашите сили.


В сегашната ситуация със Северна Македония ние също имаме неравновесна стратегия (макар и по въпрос с не толкова драматично значение): искаме да получим "признание" от съседите ни, че имат български произход, че нямат свой език и че идентичността им е изцяло нова и в този смисъл "изкуствена". Ресурсите, с които разполагаме за да постигнем тази цел, са основно ветото за членството на Северна Македония в ЕС.


Един трезв анализ би показал, че този ресурс не е достатъчен за налагането на подобна неравновесна стратегия, която не отчита интересите и действията не само на съседите ни, но и на останалите държави от ЕС. Не бива да забравяме, че ветото е коз, с който не може да се злоупотребява често: като го изцакаме още преди преговорите да са започнали, може да останем само със слаби карти в ръката си. А и най-важното - блокирането на Северна Македония и Албания носи в крайна сметка загуби и за България: регионът ни остава изолиран, неразвит и маргинализиран. Т.е. разчитаме на коз, с който може и сами да се прецакаме.


Дилема на затворника


Втората теоретична разработка разглежда "дилемата на затворника": в нея целта на всички разследващи е да накарат заловените участници в криминална група да се издадат един друг. Ако един си признае, а другият не си признае, първият ще може да се измъкне за сметка на втория. И обратното. От чисто егоистична гледна точка за всеки заловен е най-добре да си признае и да натопи другите. Но ако всички се водят от егоистичния си интерес, те ще се издадат един другиго и всички целокупно ще се окажат в затвора.


Това е "дилемата на затворника", която демонстрира, че следвайки индивидуална, егоистична рационалност, хората колективно може да вземат изключително глупави решения, които са вредни за тях самите. България и Северна Македония се вкарват в класическа "дилема на затворника" като разликата е, че не си признават взаимно не престъпления, а историята си.


България иска Северна Македония да признае българския си произход и език. РСМ иска България да ѝ признае нацията и езика като основни атрибути на суверенитета. Рискът е накрая никой нищо да не признае и двете държави да се окажат в затвора на взаимната омраза и блокираните отношения за поне десетилетие.


Трагедията на общинската мера (The tragedy of the commons)


Ако едно село има общинска земя, всеки селянин има интерес да прати говедата си там на паша: изхранването им ще е безплатно. Ако всички едновременно си пратят добитъка да пасе, общинската мера ще се изпотъпче и унищожи. Трагедията е в това, че всички действат от собствена гледна точка рационално, а накрая общият ресурс е унищожен и всички губят. Презастрояването на морско крайбрежие е по-градски пример за селската трагедия - всеки има интерес да построи хотел на брега, но когато всички го направят, красивото крайбрежие изчезва.


ЕС е среда на взаимно сътрудничество, което е изгодно за всички. Общият пазар, свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали е своеобразна общинска мера, общ ресурс, от който всички се ползват. Стига да не се злоупотребява с него и всеки да го иска единствено за собствените си говеда.


Ветото на държава-членка върху обща позиция в този смисъл е инструмент, който трябва да се използва изключително внимателно. Ветото е всъщност гаранция, че твоята крава или магаре ще са първи на паша. Ако всички го използват, обаче, ЕС ще се разпадне и разгради. Мерата ще изчезне: т.е. най-силният просто ще си я огради.


Затова в ЕС истинската сила е "меката сила" - политиците и лидерите, които успяват да постигнат своето, без да го натъпкват в гърлата на другите. "Твърдите" Орбан и Качински може да изглеждат силни, но всъщност не са. И по всички важни решения ще бъдат маргинализирани и ще трябва накрая да отстъпват. А парадоксът е, че ако пък почнат да печелят, то ЕС просто ще се разпадне и тогава всички, а и те особено, пак ще са губещи.


България натрупа значителна "мека сила" на Балканите по време на председателството на Съвета на ЕС. Тогава всички ни видяха като конструктивния играч в региона, този, който търси и предлага взаимно-изгодни решения. И тогава постигнахме значителна победа в ЕС - обърнахме мнението на силно скептични към Балканите държави в полза на пълното интегриране на региона в съюза.


Сега сами се отказваме от "меката си сила" на регионален брокер и координатор, за сметка на уж "твърдото вето". Да, ще спрем Северна Македония и Албания, но какво печелим, освен помпането на акциите на "патриотите" от двете страни на границата? И докога - през следващите 30 години ли?


От тази гледна точка промяната на позицията ни за Северна Македония е сигнал, че спираме да разбираме как фянкционира ЕС и как може да ни е полезен. "Българската крава винаги първа на мерата" е несъстоятелна политика: това е още една неравновесна стратегия, невъзможна за удържане.


***


Теориите за рационалния избор отдавна се използват в международните отношения. Например, политиката на ядреното сдържане по време на Студената война е била изградена изцяло върху тях. Може би е време и българската външна политика да започне да се основава на рационални теоретични модели, а не само на юнашки предания и романтични интерпретации на историята.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1051 Весело

  Тия разсъждения на др. Смилов са добри, АКО имахме отсреща някакви рационални и логични хора, които гледат интереса си. Но понеже имаме едни чисти българи, сигурно е, че последното, което гледат е от кое имат полза и от кое не.
  Сега са в етапа на фрустрация и отрицание. После идва осъзнаване и примирение и най-накрая идва приемането на реалността.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Гневно

  Какъв спор със Северна Македония, бе - тея си мислят, че ще влязат в ЕС, както влязоха в Югославия - за наша сметка !!!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  А може би е време Смилов да започне да запознава Запада с българския геноцид в Македония, за да не се чудят какво става. Вместо да ни убеждава, да направим компромис с крадците и лъжите им Както всички знаят за еврейския геноцид. И никой не си позволява да призовава евреите да забравят и да гледат напред. Въпреки, че през 40 и 50-те на никой не му е било до еврейската история.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5279 Неутрално

  Смислов, има само една теория. И тя е теорията на препик@ното мушкато. Така ще изглежда РСМ след 10 години...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Теориите важат, когато имаш нормални опоненти, а не такива, които проповядват теорията: "меко копие в задния двор".

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 611 Весело

  Северномакендонската история да започва не по-рано от края на 19-ти век. За герои да използват само борци за независимост, а не борци за освобождение от Османската империя и присъединяване към България. Всякакви други условия към тях отпадат.
  Не ни интересува как си наричат езика, нито населението им дали се считат за гърци, сърби, албанци, българи или румънци. Ако има български македонци, да им се спазват правата на пълноправни граждани.
  И толкова. Ако искат да ползват български царе и герои да отбелязват изрично, че са български.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1238 Весело

  аре стига сте ни занимавали със тия македонци от българЦко потекло !
  дайде да и даваме български паспорти (на преференциална цена разбира се!) и Шкембе Македонеца от Влашко да касира !
  Проблема се решава със минимална "глобална" търговия !
  Точка !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 731 Разстроено

  Каккъв спор имаме ние с тия клети юго-носталгици?

  За спор трябват факти, но техните лъжи и измислици, тяхната омраза и обиди нямат никаква стойност!!!

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 959 Неутрално

  На Сорос не му пука за интересите на България, това добре си го знаем.

 13. 13 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 184 Весело

  Другарят Смилов пак се е залутал из територии, за които няма карта.

  Много ме изкефи "Затова в ЕС истинската сила е "меката сила" - политиците и лидерите, които успяват да постигнат своето, без да го натъпкват в гърлата на другите. "

  Другарю, позицията на ЕС винаги е била позицията на заплахата за груба сила.
  Все едно родител казващ на детето - ако не направип това, което ти кажа, ще те спукам от бой. Детето изпълнява и не яде бой. Това ли е меката сила, на която трябва да се възхищаваме? Защото Европа директно говори за наказания, ако не се изпълняват препоръките и желанията и. Това не е мека сила, това е извиване на ръце.

  А отностно другите глупости - да видим, Гърция си следваха интереса и получиха своето(за Македония). Полша и Унгария - и те, за парите. Ето съседната статия много хубаво обяснява как Полша и Унгария са "загубили" битката с ветото -

  "Макар и приет на хартия, механизмът за върховенството на правото няма да се прилага до произнасянето на Съда на ЕС за неговото съответствие с основополагащите договори. Унгария вече даде да се разбере, че не би подкрепила искане за гледане на делото по бърза процедура. Така че излизането на решение вероятно ще отнеме около две-три години, през което време част от бюджета и голяма част от спасителния фонд ще бъдат разпределени към държавите членки за харчене. Тъй като механизмът няма да има обратна сила, контролът върху разходването на средствата остава, както досега, без "екстрата" за върховенството на правото.
  ...
  Полша и Унгария ще получат полагащите им се средства от европейския бюджет и от фонда за възстановяване в предварително съгласуваните размери. ЕС запазва своята цялост."

  Накратко - политиците с топки правят каквото е най-добре за държавите си. Останалите четат другаря Смилов и другаря Дичев.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 14. 14 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Помнете ми думата, веднъж тръгнат ли преговорите на ЕС с РСМ, ще получат ускорени преговори по хърватския модел, само че барабар с преговорите за Шенген. И един хубав майски ден РСМ ще се окаже в Шенген преди нас, и тогава нас ни чака вето до дупка, само че не с аргументи да им признаем произхода и езика, а с такива, на които не можем да отговорим - корупцията и организираната престъпност...

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Ъъъ, ко, не! :)

  Горе долу туй каза Смислов. :)

 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Не знам какво да напиша за този анализ. Освен че на такива левичари като Дайнов не трябва да се обръща никакво внимание. Дано стават все по-малко у нас.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 625 Неутрално

  А той бил Смилов. Все тая.

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  “Парето-равновесие и Наш-равновесие. За да е устойчиво решението на даден проблем, то трябва да отчита интересите и стратегиите на всички.”
  ——
  Дрън дрън ярина ... от Парето нататък. То с Гугъл само не става

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2196 Разстроено

  смилов, тези теории нали знаете къде точно да си го ....поставите?!?!?!
  Имаме разумна и достойна позиция, защитаваща националният ни интерес, която просто трябва да удържим, въпреки нарастващият външен натиск!!!

 21. 21 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#13] от "Сър Джон":

  Политиците с топки не разбират, че вредят на страните си и вредят на Съюза. Никой не ги е карал (Унгария и Полша, пък и нас) да влизат, никой не им е извивал ръцете, подписали са договори, които не спазват. И никой не ги кара да взимат евро-милиардите годишно, които им осигуряват все по-богати бизнес приятели, които им осигуряват финансиране за сметка на хората.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Весело

  " сегашната ситуация със Северна Македония ние също имаме неравновесна стратегия (макар и по въпрос с не толкова драматично значение): искаме да получим "признание" от съседите ни, че имат български произход, че нямат свой език и че идентичността им е изцяло нова и в този смисъл "изкуствена". Ресурсите, с които разполагаме за да постигнем тази цел, са основно ветото за членството на Северна Македония в ЕС."

  Дълбоко погрешно ! Не искаме нищо подобно, а просто отказваме да се съгласим на плагиатство на историята ни ! Пределно ни е ясно, че насила хубост не става, комшиите да се имат за каквото си искат, само не за наша сметка.....

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До 2:"karabastun "...Какъв спор със Северна Македония, бе - тея си мислят, че ще влязат в ЕС, както влязоха в Югославия - за наша сметка !!!!..."

  Нещата натам отиват. Нали си чувал за "акъл море, глава шамандура!" С мъжкарски и юначни интервюта от една ТВ в друга -толкова! А в чужбина по-ниски от тревата, по-тихи от водата, само и само далаверата да мине, и пак да краднат.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Весело

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":

  " Тия разсъждения на др. Смилов са добри, АКО имахме отсреща някакви рационални и логични хора, които гледат интереса си. Но понеже имаме едни чисти българи, сигурно е, че последното, което гледат е от кое имат полза и от кое не.
  Сега са в етапа на фрустрация и отрицание. После идва осъзнаване и примирение и"

  За съжаление имаме не чисти българи, а чисти комплексари ! Злобата и омразата се подразбират също.....Това е реалността !!!

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Весело

  До коментар [#11] от "pinoccio":

  И аз това казвам, ама Заев вика : стига с тия факти.....

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Весело

  "национал-исторически агитки се надвикват и обиждат без оглед на крайния резултат"

  Не спирам да предлагам на национал-исторически агитки да се събрат на едно място и да си направят голо парти. И в Брюксел и в Прибалтика се видя, че им харесва да го правят.

  подпис
 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  "Отношенията между България и Северна Македония в момента са в точката, отвъд която ще бъдат изречени неща и предприети действия, обричащи двете съседски държави на изолация, маргинализация, пропуснати ползи и ненужни спорове."

  Смилов, Великий мислителю:
  Доколкото си спомням, България беше първата държава, която призна БРЮМ.
  В края на 90-те години им подарихме немалко количество военна техника.
  Не взехме страна в спора им с Гърция.
  В името на бъдещето не направихме нищо за да ги накараме да признаят за геноцида спрямо населението на територията им след 45 година спрямо хората с българско самосъзнание там.
  Може и да е имало бъзици на тема самосъзнанието им и за някои черти от народопсихологията им, но това е било в границите на добронамерената шега.
  Какво направи РСМ от своя страна?
  Хули, клевети, кражба на история и език.
  В официалната им образователна програма ние, българите сме описвани като най-големите изедници.
  Доскоро, а май и в момента тормозят хората с българско национално съзнание.
  Поругават войнишки паметници.
  И т.н.
  Редно ли е това?

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 202 Неутрално

  Г-н Смилов, на македонците им трябва специализирана помощ (не се подигравам с тях - не им е лесно), а вие ни разправяте врели-некипели!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Интересни примери, но как да приемеш че това е сериозен анализ, като авторите не са разбрали, че вето няма?!?

 33. 34 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Повече от 4 години Тръмп казваше и показваше, че "America First" означава едно, а накрая идва Смилов и почва да фантазира, че означавал точно обратното.
  Айде, разбирам да не вдява политиката и да не познава историята (щото този лозунг е много по-стар от плагиата Тръмп), ама сега излиза, че Смилов не знае дори елементарен английски. :)

 34. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Не знам какво да напиша за този анализ. Освен че на такива левичари като Дайнов не трябва да се обръща никакво внимание. Дано стават все по-малко у нас.
  —цитат от коментар 16 на 4okuto


  +++++ Смилов, Дайнов, Дичев..... един циклостил ги вади!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 37 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Интервюто с проф. Стоянович кога?

  Проф. Стоянович: Македонският катарзис ще е труден. Дано Бог им е на помощ.
  https://bit.ly/2LqyAF1

  Защо по въпроса с РСМ не се публикуват други мнения и гледни точки, освен тези, които са против блокиране на преговорите?

  Защо се информира за изказванията на Мадлин Олбрайт, но не се отразява примерно изявлението на еврокомисаря по разширение Оливер Вархели, че РСМ трябва да вложи допълнителни усилия, за да разсее притесненията на България и за да се намери приемливо решение и за двете страни?

  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2826973

 37. 38 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1611 Разстроено

  В същност, основната причина за настоящата ситуация е проспаното време от българска страна след 1993 г. Поне да се бяхме закачили за гърците, когото се пазаряха за името, ама и тогава не се усетиха великите ни политици.

 38. 39 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Смилов ме изненада положително. Много правилен подход. С рогата напред нищо няма да направим. Стратегически правилния подход е Македония в ЕС, инфраструктурна свързаност и наше медийно и икономическо влияние. Сега имаме известно тактическо предимство и трябва да знаем какво може да постигнем- Със сигурност няма как един национално осъзнат македонец да го накараме да се чувства българин, ако ще лично Самуил да му докараме в къщата. Но можем да намалим значително насаждането на антибългаризъм.
  В нас е топката, но играем наивно. Упрекваме македонците, а ние за нашата част от магистралата до Скопие нямаме дори идеен проект ! разчитаме на подкрепа от европа, а на колко учени от европа дадохме стипендии и финансиране за изследвания примерно на самуиловото царство. как точно изграждаме лобита, които в един момент да застанат на наша страна? само едната вяра, че истината е една и е наша страна е много много наивно.

 39. 40 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  силно ги съветвам да не се обаждат по тази тема. идат избори, да мислят за това, точно както правят иуправляващите.

 40. 41 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Действително е глупаво да излизат толкова много статии за проблема със С. Македония, независимо, че съдържат правдиви аргументи. Очевидно е, че българите не отбират и единственото, което става е да се консолидира популярността на корумпираното правителство. Просто си трайте засега.

 41. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Баси смиловщините!

  Не разбира ли Смилов, не му пука ли?

  Какво "неравновесно положение", какви сравнения с Междусъюзническата война, какво "пазене на ветото", щото гърмяло веднъж!
  България в случая е притисната до стената!
  Щото спа, бля, разсейваше се, почесваше се, късогледстваше, глупееше, абдалстваше и се лигавеше с прогресистки маниловщини както Смилов сега ...

 42. 43 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Не мога да повярвам, че човек, който се кичи с титли като коледна елха, например: „Специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)“, не знае какво е „ресурс“. „Ресурс“ е ето това - https://slovored.com/search/synonymous/ресурс - драги ни Смилов, а не това, което ти се опитваш да ни пробуташ: „Ресурсите, с които разполагаме за да постигнем тази цел, са основно ветото за членството на Северна Македония в ЕС“. И запомни от нас, ветото не е ресурс, Смилов, ветото е инструмент, а ако не си си сложил очилата: ИНСТРУМЕНТ! Ти правиш ли разлика между „ресурс“ и „инструмент“? Ясно ли ти е?

  Следващата безсмислица: „блокирането на Северна Македония и Албания носи в крайна сметка загуби и за България: регионът ни остава изолиран, неразвит и маргинализиран“. Моля? Я пак! България не спира Албания за ЕС - https://bntnews.bg/news/sofiya-spira-pregovorite-na-skopie-za-chlenstvo-v-es-kakvo-sledva-1083429news.html - „Екатерина Захариева заяви, че страната ни подкрепя преговорната рамка за Албания, но не и тази за Република Северна Македония“! Това първо и второ: изобщо не ни пука дали „регионът ни остава изолиран, неразвит и маргинализиран“, докато този регион е само от РСМ и там ни наричат, по всяко време на деня и нощта, „бугари-фашистички окупатори“! Другите неща даже не ми се и коментират, толкова са плитки! И да ти кажа, все си мислех, че твоите подопечни ще го докарат до 3,1% на изборите! Е, сега вече съм сигурен, че няма да избутат и до 2,1%, щом ти им даваш акъл! Но, в интерес на истината, аз те оправдавам! „Не е луд, който изяжда баницата, а който му я дава“! Така че пиши си, Смилов, не пречиш, но и по-популярен не ставаш! Нещо неясно?

 43. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#13] от "Сър Джон":
  Ти си болен комунистически мозък. Никой никого не е карал да влиза насила. Всеки народ сам определя какво иска. Преди двайсетина години някои отхвърлиха проекта за европейска конституция. Останалите не ги насилиха. Великобритания провеждашекампания за излизане от ЕС, някои нейни политици,2 вкл. сегашният ѝ премиер лъжеха като за последно, но ЕС не ѝ попричи. Най-добре започни да изучаваш правата и свободите на народите в СССР. Имаш данни, че ще се справиш отлично.

 45. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  До коментар [#36] от "razor":

  Теза или поза?

 46. 47 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Тук не става въпрос нито за игра на карти - коз, коз и накрая валат, нито пък за теория на вероятностите!Става въпрос за кражба и вероятна в недалечно бъдеще - още по-сериозна конфронтация с макетата.Кражба на история и на личности!
  Защото след четвърт век може да учим, че не България е била на три морета и не България е държавата останала си с името от основаването си, та до днес единствена в света, а Македония!!Това вече ще е трагедия!
  И ако ЕС и Великите сили, вземат еднолично страната на Македония, то поне ще е ясно, че ни смятат за маловажна, дребна и незначителна страна, дори в сравнение със СМ!
  И последно - ако никой не си признае в дилемата на затворника - никой от тях не може да бъде обвинен!

 47. 48 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Примерът с икономическата теория на "Трагедията на общинската мера (The tragedy of the commons)" е неадекватен или по-точно паралелът със сегашната ситуация е представен по погрешен и манипулативен начин.

  Именно ЕС е общата земя, на която (почти) всеки селянин има интерес да прати говедата си на паша. В случая приемането на нови говеда, без да има единодушно съгласие в селото може да бъде вредно за общото благо и да застраши общия ресурс.

  Ветото е инструмент, а не "общо благо", което се ползва от държавите в ЕС.

  С блокирането на преговорите България печели (в зависимост как точно ще се позиционира и каква политика ще провежда занапред) условно казано уравновесяване на интересите.

  Досега само България искаше нещо от РСМ - спиране на фалшификациите на българската история и прекратяване на анти-българската пропаганда.

  От друга страна РСМ не искаше нищо от България.

  Повече от очевидно е, че в последните 30 години РСМ не прояви реален интерес да се решат отворените проблеми, които поставя България.

  С блокирането на началото на преговорите РСМ вече има пряк интерес да го направи, за да може да продължи евроинтеграцията си.

  Сега РСМ е в положение да иска нещо от България и съответно ако наистина иска да го получи, ще трябва да се съобрази с българските позиции и условия.

 48. 49 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Германия упорито копа в нейната посока и плаща на Смилов да вади от 200 кладенеца вода, барем убеди някой ...
  Нашата позициа за СРМ изразена официално, публикувам я специално за Стюпида, щото се тревожеше, че я няма и не била ясно формулирана.
  http://focus-news.net/news/2020/12/10/2828993/evrodeputatite-ot-gerbenp-sdsenp-i-vmroekr-se-obyaviha-za-prisaedinyavane-na-r-severna-makedoniya-kam-es-samo-sled-palno-izpalnenie-na-dogovora-za-dobrosasedstvo.html

  България до сега и във всичко подкрепяше СРМ защото очакваше договора да се спазва.
  Когато умряха всички надежди, тогава си получиха ветото.
  То ще бъде вдигнато , когято се наредят нещата , а те със сигурно ще се.
  Не под ръководството на Германия, вероятно под френско и холандско такова.
  От това ролята на дойчовците олеква още повече вътре в остатъка на Голямата петорка.
  Това я яде Германия, че верните и съюзници вътре в блока и обръщат гръб на нейната късогледа и недалновидна политика-

 49. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  А някои се чудят как е имало българи подписали смъртната присъда на Левски. Ми тъй. Гледали са "политическите реалности".

 50. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  "Най-трагичният такъв инцидент е бил през 1913 година след края на Първата балканска война. В Лондон и с участието на великите сили на 17 май се сключва международен мирен договор, според който България може да си гарантира територия по-голяма от санстефанската: българските окупационни зони в бившите територии на Османската империя са правили страната по-голяма от санстефанския идеал. Както се знае, обаче, голяма част от Македония не е била в тези окупирани от българските войски територии. Вместо да избере равновесното решение - да си гарантира с изрично споразумение вече придобитото - България тръгва срещу Гърция и Сърбия, за да вземе и Македония. Историята нататък е тъжна и известна: неравновесното решение се е оказало не по нашите сили."


  Груба грешка ! Именно давания пример с 1 и 2 балкански войни е пример как ние се съгласяваме на компромис с Македония, който води до нейната подялба с уж нашите съюзници, които после се оказват наши най - големи врагове, както е и до днес, в резултат на който компромис ние се съгласяваме на ПОДЯЛБА на Македония ! Включително и земи, изцяло населени с българи ! Именно този фатален компромис обръща всичко в новата ни история и Македония остава, в огромната си част, в ръцете на сърби и гърци ! Това са историческите факти ! Другото всеки сам може да си го прецени !

 51. 52 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 595 Весело

  ДругАра Смилов,преди да пише,да вземе да почете и то по-внимателно историята-след Първата Балканска Война,Царство България НЕ излиза от войната с територии по-големи от Сан Стефанска България.Именно това е една от причините ,за последващите войни-и то даже не най-важната.Не мога да приема,че човек накичил се с безброй титли може да допуска елементарни фактологически грешки.А щом не умее да боави с фактите,не мога да приема,че може да направи верен анализ.Съжалявам,но написаното от въпросния автор е меко казано съмнително.

 52. 53 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 417 Весело

  Крайно време е да осъзнаем, че сме държава (1), която има свои външно-политически интереси (2). Гърция отстояваше своята позиция в спора за името и вероятно също е изглеждала на някои хора дребнава, шовинистическа, абсурдна. Но тя постигна своето. Днес България прави същото. Какво мисли Даниел Смилов, Евгени Дайнов, Джон Ленън или Георги Прохазки няма значение. Външната политика се прави във външно министерство от хора, които са запознато с международното право и историята, и следят отблизо тенденциите в международните отношения. Ние можем да си чешем езиците всеки ден по темата, но като цяло е по-добре да си гледаме нашата работа.

 53. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Защо не се изказват историци, а само някакви "анализатори"?
  Сайта да писка мнението на някой историк... И за да не е субективен, нека да е чужденец. Да не от РСМ или от България, а от чужбина. И да каже каква е реалната история...
  Ама на РСМ тази реална история нещо няма да им изнася.
  Защото например в уикипедия на руски пише, че "церковнославянский является кодифицированным вариантом старославянского (древнеболгарского) языка" (църковнославянският се явява кодифициран вариант на старославянският (старобългарският) език). Обаче в македонската уикипедия пише, че старославянският бил "старомакедонски" език. Макетата малко да четат чужди източници, че никой никъде не ги възприема сериозно.

  Анатема на комунизма!
 54. 55 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Не знам самите макета толкова ли са загубени или просто не искат да приемат истината?

  Анатема на комунизма!
 55. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  ... България иска Северна Македония да признае българския си произход и език. РСМ иска България да ѝ признае нацията и езика като основни атрибути на суверенитета. Рискът е накрая никой нищо да не признае ....
  —цитат от коментар 0 на Материала


  Мисля, че автора на статията тука е в грешка. България няколко пъти ясно заявява, че признава реалностите - > държавата Република Северна Македония, новодобият македонски народ с неговият идентитет и наличието на кодифициран славянски език, който е един от официалните езици на РСМ. От правителството на РСМ се очаква в замяна, да признаят няколко исторически истини, които да залегнат в учебниците и научните среди в РСМ, а именно>
  1. съвременният македонски народ е формиран въз основа на исторически събития, коиото са довели до доброволно, доброзорно и насилствено отцепване от българският народ
  2. Съвременният македонски език е възникнал въз основа на български диалект и впоследстие се е развил по свой път.
  3. Да не се променя самоопределението на исторически личности, коитои са се самоопределили като българи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 56. 57 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Най-сетне нещо дето си заслужава четенето от ДВ. Така се поставят тезите и се анализират позициите, а не с общи приказки и пожелания. Аз бих добавил да се привлекат гърците в темата за историята и да се опитаме да подготвим версия, която се приема и от тях. Така по-лесно може да се повлияе на РСМ и е важно винаги да се запазва добрия тон и желанието за диалог. Не е нужно да се слиза на нивото на обиди, закани и т.п.

 57. 58 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#43] от "Santos":

  Това, че ветото било "общ ресурс" наистина е голяма глупост.

  Не много далеч е и твърдението, как регионът щял да остане маргинализиран и това щяо да навреди на България.

  Кой регион по-точно?

  Регионът РСМ?

 58. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  България непрекъснато се ангажира да приема "европейски" решение в ущърб на националните си интереси. Достатъчно е да споменем четирите реактора и "фронтовата линия", която ни заложиха към Изтока. Унищожаване на всички големи проекти, без нищо съществено насреща. Последното издевателство може да са мащабни санкции срещу Турция и пълно затваряне на изток. Като резултат положението е такова, каквото е и никак не е добро. По-скоро е трагично.
  Сега посягат на нашата идентичност, на езика ни, на културата ни. И на територията ни ще посегнат. Какво е това северна македония и къде се намира?
  Е, стига толкова, повече не можем да търпим. Баста, край! Вървете по дяволите!

 59. 60 Профил на didimitrov
  didimitrov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Теориите са си правилни, сега въпросът е кога показваш, че не си балама и имаш позиция. Няколко години вече, най-вероятно тази мека сила не е дала резултати и ако ти виждаш, че някой съзнателно те размотава и има желание елементарно да продължи да го прави, няма да разчиташ на рационално поведение. Да не забравяме, че въпреки всички изпълнени критерии България не е в шенген заради вето на Холандия от мноого години вече. Не виждам холандците да са пострадали, това не означава, че на нас няма да ни натрият носа, но дори и така, това само потвърждава, че сме прекалено послушни в противоречие на интересите си,

 60. 61 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#57] от "oziris":

  Не виждам гърците точно какво ще правят? Те си решиха проблемите. Даже сега са смешни в очите на цял Свят, защото признаха съществуването на някакъв "македонски език", който не се признава от никоя държава в Света. Освен Гърция и РСМ не знам друга държава в Света да признава да има такъв език.

  Анатема на комунизма!
 61. 62 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Покрай РСМ започвам да си мисля, че наистина целият Свят се страхува от България. То не се обадиха САЩ, не се обадиха представители на ЕС. Гърците също недоволстват.

  Анатема на комунизма!
 62. 63 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#56] от "DDR":
  Точка първа е спорна или по-точно, не може да се формулира толкова предизвикателно като наше изискване, освен ако не искаме РСМ никога да не влезе в ЕС. "Отцепването" е многостепенен и продължителен процес, който официалната формулировка се опитва (правилно) да заобиколи. Как през 20 век е станало това, не трябва да се включва в изискванията ни.

 63. 64 Профил на Alex Selkirk
  Alex Selkirk
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Македония не е и никога няма да стане Македония за която изчряха хиляди българи. Забравете я...
  За 100 години сръбските цървули направиха това което турците не направеха за 500.

 64. 65 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Македония иска от България нейното съгласие за да може да започне преговори за членство в ЕС. В същото време Македония не иска да подпише допълнителен анекс в които да са заложени срокове за промяната на македонските учебници в които до ден днешен пише за нас българите, че сме грабителско племе, татари, монголи, турци и прекратяването на езика на омразата и също така промяната на идентичността на предните поколения българи в Македония които официално се обявяват за македонци. Унищожават се български паметници в Македония. Нека и тези които критикуват действията на българското правителство да предложат конкретни мерки а не само да се развиват някакви теории.

 65. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  "...Накратко - политиците с топки правят каквото е най-добре за държавите си. Останалите четат другаря Смилов и другаря Дичев..."

  От много мислене с топките между краката дотам я докарахме, Борисов и Каракачанов да ни представят пред света.

 66. 67 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#58] от "terorio":

  Copy/Paste: “Фактот што се нарекуваме Македонци не значи дека сме потомци на Александар Македонски! Тоа е исто како да повикате некои други луѓе перничане, затоа што имаше Кракра од Перник! Иста работа, но тоа е факт - ние ги убиваме тако комплексите на инфериорност!”

 67. 68 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Някакви конкретни предложения на прочетох. Така всеки може да се упражнява в писане.

 68. 69 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#64] от "Alex Selkirk":
  Напълно подкрепям извода Ви, стига да се ограничи с историята на 20 век.

 69. 70 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Единственото успокоително в случая е фактът, че типчета като смилов са далеч от управлението и не им остава нищо друго освен да дращят недомислици, които никой не чете.

 70. 71 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Единственото успокоително в случая е фактът, че типчета като смилов са далеч от управлението и не им остава нищо друго освен да дращят недомислици, които никой не чете.

 71. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  "...И ако ЕС и Великите сили, вземат еднолично страната на Македония, то поне ще е ясно, че ни смятат за маловажна, дребна и незначителна страна, дори в сравнение със СМ..."

  И този път това няма да бъде по вина на някакви си тикви, ПКП-та, торбички билла, а на хората, гласували за подобни адам акълии с глави шамандури да управляват страната им

 72. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#3] от "blondofil":
  "А може би е време Смилов да започне да запознава Запада с българския геноцид в Македония, за да не се чудят какво става. Вместо да ни убеждава, да направим компромис с крадците и лъжите им Както всички знаят за еврейския геноцид."

  Жалко е , че хора като Смилов ,вместо да работи за българската кауза , като разаснява на Запада истината за геноцида на българите , подложени на насилствена македонизация, той застава на страната на антибългарския македонизъм. Неговото поведение , както и на подобните нему български интелектуалци , е предателско, продажно. Срам и позор за Смилов.

 73. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  ..... В същото време Македония не иска да подпише допълнителен анекс в които да са заложени срокове за промяната на македонските учебници в които до ден днешен пише за нас българите, че сме грабителско племе, татари, монголи, турци и прекратяването на езика на омразата и също така промяната на идентичността на предните поколения българи в Македония които официално се обявяват за македонци. Унищожават се български паметници в Македония. Нека и тези които критикуват действията на българското правителство да предложат конкретни мерки а не само да се развиват някакви теории....
  —цитат от коментар 65 на constatator


  Не съм убеден, че в преговорите са стигнали до подобна точка.

 74. 75 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Покрай РСМ започвам да си мисля, че наистина целият Свят се страхува от България. То не се обадиха САЩ, не се обадиха представители на ЕС. Гърците също недоволстват.
  —цитат от коментар 62 на anonim440


  Още от както Княжеството се връща на европейската карта никой, абсолютно нико от тогавашните, следващите и настоящите Велики сили няма никакъв интерес от Стара Голяма България. Това означава на Балканите да се сформира отново голяма и слина държава, която опасно да наклони везните в своя полза.
  Всички Велики сили имат и са имали само една идея, малки, раздробени държави, със заложени етнически бомби, които никога да не могат да се обединят.
  Трагедията след Балканската война го доказва.
  Дори самата Българо - Сръбска война е дело на Австро- Унгария и Руската империя.
  Но нашата огромна храброст и упостро да работим за обединението на България ги кара да се отхапят отзад.
  Страхуват се, че - Съединението прави силата - вече не е само напдпис, а реална външно политическа линия, която ще следват всички български правителства, а техните марионетки почват да късат конци.
  Ние работим усилено последните 10 год за нашите малцинства навсякъде по света, а и те самите опасно вдигат глави.
  И не само в днешна РСМ.
  Притиснахме и Украйна, която се опита да разцепи българското малцинство там.
  Сърбия, която продължава упорито да държи Западните покрайнини в нищета.
  Албания, която беше принудена да признае българско малцинство там. Като преди това призна македонско такова!
  Истинската опасност тук е, че ако РСМ не бъде приета в ЕС в рамките на още 10 год, много от тях ще признаят българският си корен, ще полуачат паспорти и ще имаме анклав он българи там.
  Бъргария е държавата с най-голям етнос, която пада под Османска власт.
  Възстановяването на нашите анклави означава голямо влиятние в региона.
  За това се поти Германия под езика, че и Русия не за друго.
  И без това Русия ще се сблъска и се сблъсква челно с ужаса, че три от автономните и републики се обявяват наследници на Волжка България и наши братовчеди.
  Нали се сещате какво означава това?
  А ние вече започнахме упорито да им помагаме в разкопките на Казан и Болгар.

 75. 76 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#56] от "DDR":Точка първа е спорна или по-точно, не може да се формулира толкова предизвикателно като наше изискване, освен ако не искаме РСМ никога да не влезе в ЕС. "Отцепването" е многостепенен и продължителен процес, който официалната формулировка се опитва (правилно) да заобиколи. Как през 20 век е станало това, не трябва да се включва в изискванията ни.
  —цитат от коментар 63 на авторът


  Ами може - никой не отрича идентитета на американци, австралийци, латиноамериканци, но и те не отричат повода си - ирландски, шотландски, английски и т.н. Така, както има американски английски, австралийски английски, аржентински испански, бразилски потругалски, швейцарски немски, така и може да има македонски български ... Трябва просто да има смиртение и от двете страни - от българска с даденостите в момента, от македонска с историческата истина.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 76. 77 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Другото което прави впечатление е. че македонските медии активно защитават и пропагандират македонизма. Моля ако някой знае за поне една македонска медия която да заема пробългарска позиция нека да каже коя е тази медия. В същото време нашите български медии не са активни в смисъл да информират за българофобията която толкова много години се вихри в Македония и да разясняват как македонците фалшифицират българската история и да заемат пробългарска позиция.
  Аз съм сигурен, че тези които сега критикуват българското правителство, че спирало Македония за ЕС, тези същите щяха да го критикуват ако беше разрешило започване на преговори за членство за ЕС без да е прекратен говора на омразата в Македония и без да сме уточнили историческите разминавания в двете страни. Та в Македония още говорят за антифашистката основа на македонската държава а България я смятат за фашистка държава.С такова македонско антифашистко мислене кой смята, че като пуснем Македония ще имаме добри взаимоотношения. Те все още ни наричат бугари фашисти.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 79 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Единственото решение може да се базира на фактите и истината. Ние няма как да отричаме, че днес има такива хора като македонците и, че техния език е македонски. Те са отделна държава могат да се наричат както си искат.

  От друга страна, техните твърдения, че имало македонски народ от стотици години, и той винаги е бил такъв, а българите са били просто едни окупатори са лъжи и манипулации. С това няма как да се съгласим, защото ще поражда конфликти десетки години наред. Няма как да се съгласим и с текущото отношение към всичко българско в Македония. За това няма никакво оправдание!

 79. 80 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Започнах да чета мат'риала с желание, но след това малко по малко го загубих.
  Получи се "исках, но немах желание"...
  Защо, ще попита автора, защо?
  Защото читателят в началото си казва "я, тук някой ще разиграе някакви философски и игрови теории, стратегия, тактика, дипломация, ходове, разбираш ли, ще ДАДЕ АКЪЛ на по-простите...".
  Е, не.
  Не само, че не даде акъл, ами чак ми стана тъжно за загубеното време на автора...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 80. 81 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#77] от "constatator":

  Оказва се, че РСМ не е опасна. Това е една изкуствено създадена държава за да се отслаби България. България обаче е опасна. И то много опасна. Никой не се обади, когато Гърция имаше претенции към РСМ. А сега целят Свят скочи.

  Анатема на комунизма!
 81. 82 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#77] от "constatator":

  Прав сте, @constatator, че те все още ни наричат „бугари-фашисти“! Дори и само за това да им спрем влизането в ЕС, си заслужава – ако ще сме лоши, поне да има защо!

 82. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#56] от "DDR":

  1. съвременният македонски народ е формиран въз основа на исторически събития, коиото са довели до доброволно, доброзорно и насилствено отцепване от българският народ
  2. Съвременният македонски език е възникнал въз основа на български диалект и впоследстие се е развил по свой път.
  3. Да не се променя самоопределението на исторически личности, коитои са се самоопределили като българи.

  1.Съвременният македонски народ е формиран въз основа на етнографски групи, които било чрез териториално разделение, било чрез усилена миграция към България са взели участие и във формирането на съвременния български народ.
  2.Съвременният македонски език е възникнал въз основа на южнославянски диалекти, образуващи диалектен континуум /непрекъснатост/ с диалектите, залегнали във формирането на съвременния български език.
  3.С трета точка от изказаните от Вас съм съгласен.

 83. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "Външната политика не бива да е аматьорско занимание"
  Ами не може да е друго, щом се прави от аматьори. Борисов ли, Захариева ли или Каракачанов разбират от дипломация. То не може да вкараш случайни хора в политиката и да искаш чудеса от тях.

 84. 85 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1288 Весело

  "Външната политика не бива да е аматьорско занимание"

  Докато умнокрасивите коминтерновци са под опашката няма такава опасност :)

  Facing Worlds
 85. 86 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Мисля че цялата наша историческа наука, политици, писатели, журналисти изобщо всички българи в отношенията с РСМ, но и Сърбия трябва да се концентрираме в едно - геноцида над българите в историческата област Македония в периода 1913-1992 г. Да се изкара всеки документ за всеки случай, всяка съдба. И това периодично да се публикува като материал на ЕС. Да се натрупа планина от факти и документи която да затрупа титовите мишки. Да имаме само едно искане - признаване на геноцида над българите в областта Македония. Нито повече нито по малко. С това признаване те ще признаят всички превратности и промни в самосъзнанието на тия хора през 20 век. Някой ще кажат няма да признаят. Защо, това всъщност е ставало в Сърбия и комунистическа Югославия. Колкото по просто и ясно е нашето искане, толкова е по постижимо.

 86. 87 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 417 Неутрално

  1.Съвременният македонски народ е формиран въз основа на етнографски групи, които било чрез териториално разделение, било чрез усилена миграция към България са взели участие и във формирането на съвременния български народ. 2.Съвременният македонски език е възникнал въз основа на южнославянски диалекти, образуващи диалектен континуум /непрекъснатост/ с диалектите, залегнали във формирането на съвременния български език. 3.С трета точка от изказаните от Вас съм съгласен.
  —цитат от коментар 83 на Patsis


  1.Съвременният македонски народ е формиран въз основа на етнографски групи, които било чрез териториално разделение, било чрез усилена миграция към България са взели участие и във формирането на съвременния български народ И КОИТО ПРЕДИ 120 ГОДИНИ СА СЕ САМООПРЕДЕЛЯЛИ ЗА БЪЛГАРИ.
  2.Съвременният македонски език е възникнал въз основа на южнославянски диалекти, образуващи диалектен континуум, ЯВЯВАЩ СЕ НАСЛЕДНИК НА СРЕДНОБЪЛГАРСКИЯ И СЪОТВЕТНО НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ, с диалектите, залегнали във формирането на съвременния български език.
  3.С трета точка от изказаните от Вас съм съгласен.

 87. 88 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  До коментар [#73] от "tacheaux":

  Интересно дали на Смилов (или може би Смилоски ) му минава през ума да направи нещо без пари, ей тъй на ползу роду.

 88. 89 Профил на Фуджисава
  Фуджисава
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Какви ли не теории се ползват, за да се оправдае поддаването на България на исканията на Македония. Теорията е вярна, но обстоятелствата в текста са нагласени да паснат на теорията.

  "България иска Северна Македония да признае българския си произход и език. РСМ иска България да ѝ признае нацията и езика като основни атрибути на суверенитета. "

  България признава желанието на РСМ да се считат за отделна страна, възникнала през ХХ век, но РСМ иска България да признае, че, например, по времето на Самуил е била под македонска власт ?!

  Къде е тук решението, което ще удовлетвори и двете страни?

 89. 90 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Красиви джендърски приказки. Без да се интересуваме от фактите.
  След като тов. Смилов обявява, че в Лондон е сключен мирен договор какво да обсъждаме?
  Че и гарантирал нещо си.
  Дрогарю, джендеро скъпи. Айде поне това проверете. То бива тъпота и незнание, ама да се налагат с такава страст би следвало да е прекалено и за титаните на новоезика.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 90. 91 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#82] от "Santos":
  Прав сте, @constatator, че те все още ни наричат „бугари-фашисти“! Дори и само за това да им спрем влизането в ЕС, си заслужава – ако ще сме лоши, поне да има защо!------------------------------------------------------------------------------------------------
  Аз пък не разбирам защо едни толкова отявлени македонски антифашисти толкова настоятелно искат да са в един съюз със бугарите фашисти(както ни наричат макединците).
  Да не би македонците да се отказват от антифашистката основа на държавата си? Защото те вече се отказаха от античната си история.Ако е така, тогава ще им остане само българската им история.

 91. 92 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Това за северомакедонците ли се отнася :"изправени сме пред възможността да получим исторически жълт или дори червен картон, а може дори и да загубим играта служебно." Щото България няма как да загуби при условие, че така или иначе си е част от Европейския съюз !

 92. 93 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#88] от "blondofil":
  Тука грешиш много. Парите за статиите в Дневник са не повече от еднодневната наднича на общ работник в строителството.

 93. 94 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Разбирам да имаше в България истински патриотизъм, а то - когато Доган загражда българска територия и гавазите му тъпчат българско знаме, всички се спотайват и ослушват. А като стане дума за Македония - патриот до патриота, мила моя майно ле, всички късат ризи, всички с поглед пламнал от любов към Отечеството...

  Баси жалкото племе.

 94. 95 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Разбирам да имаше в България истински патриотизъм, а то - когато Доган загражда българска територия и гавазите му тъпчат българско знаме, всички се спотайват и ослушват. А като стане дума за Македония - патриот до патриота, мила моя майно ле, всички късат ризи, всички с поглед пламнал от любов към Отечеството...

  Баси жалкото племе.

 95. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  "..Жалко е , че хора като Смилов ,вместо да работи за българската кауза , като разаснява на Запада истината за геноцида на българите , подложени на насилствена македонизация, той застава на страната на антибългарския македонизъм. ..."

  И защо точно Смилов? Това не е ли работа на Рапон, Захариева? Не е в компетенциите на държавата и нейните институции. Македонците си били платили на някакви лобисти, за да лобират за тяхната кауза. Не съм чул за нито една инициатива, организирана от нашата държавата и нейните институции за разясняване на българската кауза.

 96. 97 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 104 Неутрално

  “ Външната политика не бива да е аматьорско занимание” - цитат. Та какъв е професионалния опит на “политолога” и платен журналист Смислов във външната политика, че да дава акъл ? Или момчето просто заработва, без значение какво ще пише, че вреди на държавата и че сам си противоречи. Жалко и тъжно

 97. 98 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 104 Неутрално

  До коментар [#88] от "blondofil":Тука грешиш много. Парите за статиите в Дневник са не повече от еднодневната наднича на общ работник в строителството.
  —цитат от коментар 93 на авторът


  Но се пишат на парче, качеството и съдържанието явно нямат голямо значение, стига тона към управлението и ГЕРБ да е негативен. Отделно че част от момчетата като Смислов заработват на два стана Х ерво ит ДВ, което Дневник после прпечатва и дава Хлв, сиреч заработват х3 в лева.

 98. 99 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 184 Любопитно

  До коментар [#13] от "Сър Джон":Ти си болен комунистически мозък. Никой никого не е карал да влиза насила. Всеки народ сам определя какво иска. Преди двайсетина години някои отхвърлиха проекта за европейска конституция. Останалите не ги насилиха. Великобритания провеждашекампания за излизане от ЕС, някои нейни политици,2 вкл. сегашният ѝ премиер лъжеха като за последно, но ЕС не ѝ попричи. Най-добре започни да изучаваш правата и свободите на народите в СССР. Имаш данни, че ще се справиш отлично.
  —цитат от коментар 45 на авторът


  Искаше ли да кажеш нещо, или по принцип имаш проблеми с изразяването, комуне?

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 99. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#87] от "dobri_i":

  Дали са се самоопределяли като българи преди 120 години и как са се самоопределяли пък преди 220 години това е отделен въпрос. При преброяването на населението в новосъздадената Азовска губерния през 1778 година преселниците от българските земи са се самоопределили в три групи /или са били определени като такива от преброителите/ - българи, македонци и балканци /балканджии/. За регионално самосъзнание пише Шафарик /1835/, Цани Гинчев /1885, отнасяйки го към събития през първата половина на 19-ти век/ и др. Именно затова не съм отбелязал как са се самоопределяли тогава - във всеки случай далеч не всички са имали българско национално съзнание. Положително не и по чифлишките села, където е била такава простотия, че не са знаели какво е кисело мляко /Ат.Мочуров, спомени на майка му, учителка в бивше чифлишко село в Благоевградско/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK