Германският компромис за върховенството на закона

Ангела Меркел, която водеше преговорите между 25-те и Полша и Унгария: Казаха ни намерете решение, без да пипате нищо.

© ConsiliumEU

Ангела Меркел, която водеше преговорите между 25-те и Полша и Унгария: Казаха ни намерете решение, без да пипате нищо.Този спор потенциално можеше да сложи край на ЕС, поне в сегашния му вид, и затова нямаше как да бъде загубен. На фона на корона кризата и драматичната опашка на търговските преговори за Брекзит той мина между капките, но битката беше без вземане на пленници.


Дори самата идея, че ЕС би бил готов на каквато и да деликатност пред заплахата да се сгромоляса най-амбициозното му икономическо начинание - фондът за възстановяване от най-тежката криза от създаването му - епидемията от коронавирус, изглежда неразумна. Полша и Унгария играха ва банк при прогнозируем развой. Неясно беше само колко дълго ще издържат.


Ветото на Полша и Унгария над европейския бюджет и фонда за икономическо възстановяване падна ден преди решителната среща на върха на ЕС. След триседмична битка без вземането пленници, от която преговорите бяха най-видимата част. Под повърхността бяха задействани всички официални, неофициални и даже непозволени средства за убеждаване.
Макар че силите бяха неравни, Германското председателство на ЕС си заслужи признанието, даже и без да броим, че преди това договори с изненадваща лекота с европарламента многогодишния бюджет на ЕС до 2027 г. и спасителния фонд. Така българският инат за преговорите със Северна Македония се очертава като най-смирено признатия му провал. Може би защото не успяха да схванат какво се искаше от тях.


Ще отнеме време да се сглоби цялата картина на узнаем постигнатия в сряда компромис между Полша и Унгария и останалите 25 държави, защото видимата част от спора - по регламента, обвързващ достъпа до европейско финансиране със спазването на законност, беше само поводът за това премерване на силите между съперничещите си идеологии за бъдещето на Европа.


За какво беше спорът?


В средата на ноември Полша и Унгария заявиха, че не могат да подкрепят регламента за собствените приходи на европейския бюджета, защото имат съмнение, че привързаният към него и към фонда за икономическо възстановяване от корона кризата механизъм за върховенство на правото нарушава Лисабонския договор. Налагането на финансови санкции заради пропуски в законността е неуместно, тъй като само независимият съд (Съд на ЕС), а не политически орган (Съвет на ЕС) може да преценява дали държава членка нарушава принципите на върховенството на правото.


Полша и Унгария, които отдавна имат проблеми с Брюксел за независимостта на съдебната власт, свободата на изразяване, демократичното управление и разделението на властите, обявиха, че имат притеснения, че са нарочени за първи жертви на механизма. Тъй като европейските лидери, включително Виктор Орбан и Матеуш Моравецки, се бяха разбрали през юли той да бъде включен в бюджета и фонда, Унгария и Полша решиха да блокират друг регламент, свързан с бюджета, който изисква единодушно приемане, а не квалифицирано мнозинство като механизма. Така, без формално да нарушават дадената дума, те размахаха юмруци и спряха парите.

  • Двете държави поискаха:
  • 1. Корекции в механизма за върховенство на правото, даващи възможност на държави, които смятат, че са несправедливо засегнати от спиране на европейско финансиране, да могат да се обърнат и от съд, а не да бъдат арбитрирани само от европейските лидери.
  • 2. Съдът на ЕС да се произнесе дали механизмът е допустим според европейските договори, като дотогава влизането му в сила бъде отложено.
Механизмът, който за първи път поставя европейското финансиране в зависимост от спазването на принципите на правото, беше иницииран от Германия и Белгия преди години и наложен от Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия през юли. Аргументът на привържениците му е, че поради извънредните разходи на съюза, планирани на 1.8 трилиона евро за 7 години, както и на необходимостта от бърз достъп до парите (особено за възстановяване), условията за ползването им ще бъдат облекчени и рисковете за злоупотреби ще се увеличат. Трябва да има начин за спирането на притока на пари, ако властите в дадена държава не са в състояние да гарантират спазването на законността, казаха те.


Петте държави, нарекли се "спестовни", направиха отстъпки от исканията си за размера на бюджета и за фонда за възстановяване срещу въвеждането на контролно-санкционен механизъм против кражби.


След преговорите обявяването на полско-унгарското вето, спестовниците поставиха условие на германското председателство на ЕС, което трябваше да посредничи, да не допуска промени в механизма.


Канцлерът Ангела Меркел описа ситуацията така: От двете страни ни казват - намерете компромис, без да пипате нищо.


Германският компромис за върховенството на закона

© Reuters


Какво излезе?


След три седмици, основно задкулисна работа, се получи следното:


- Същността на механизма не се променя и ЕС за първи път в историята си ще има законова процедура за санкции при отклонения, засягащи финансовите му интереси.


- Европейската комисия ще поиска Съдът на ЕС да се произнесе дали той не противоречи на Европейските договори.


- До решението на магистратите в Люксембург механизмът няма да бъде прилаган.


Съветът ще даде допълнителни гаранции с пояснения че:


- Механизмът ще се прилага само по отношение на разходването на бюджета.


- Размерът на санкцията трябва да е пропорционален на нарушението.


- Задействането на механизма трябва да е предхождано от задълбочен диалог със засегната държава.


- Европейската комисия е отговорна за достоверността на фактите за установените нарушения.


- Доказателствата за нарушения трябва да са добре обосновани. Простата им констатация не е достатъчна за задействане на механизма.


- Механизмът няма да има ретроактивна сила и да се прилага спрямо настоящия бюджет на ЕС 2014 - 2020 г.


Всички тези обяснения вече присъстват в текста на проекта за регулация, с която се въвежда механизмът, и на брюкселски се наричат "обяснителна декларация".


Какво означава компромисът?


Макар и приет на хартия, механизмът за върховенството на правото няма да се прилага до произнасянето на Съда на ЕС за неговото съответствие с основополагащите договори. Унгария вече даде да се разбере, че не би подкрепила искане за гледане на делото по бърза процедура. Така че излизането на решение вероятно ще отнеме около две-три години, през което време част от бюджета и голяма част от спасителния фонд ще бъдат разпределени към държавите членки за харчене. Тъй като механизмът няма да има обратна сила, контролът върху разходването на средствата остава, както досега, без "екстрата" за върховенството на правото.


Решението на съда не се очаква преди насрочените за пролетта парламентарни избори в Унгария и ще позволи на премиера Виктор Орбан да се обяви за победител в спора в ЕС поне за нуждите на предизборната кампания.


Полша и Унгария ще получат полагащите им се средства от европейския бюджет и от фонда за възстановяване в предварително съгласуваните размери. ЕС запазва своята цялост.


Текстът е от личния блог на автора.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Защо неолиберализмът не вирее в бившия Източен блок? Защото свободните хора тук лесно разпознават сянката на комунизма:
  • Комунистите и неолибералите считат себе си за единствените, които могат да носят идеята за свободата и човешките права - другите са закостенели, архаични типове, които не са дорасли за новия ред.
  • Комунистите са интернационалисти, а необолшевиките глобалисти.
  • Обща е идеята, че важни са не индивидуалните, а груповите права.
  • Комунистите се стремят към безкласово общество, а ултралибералите за безполово такова.
  • Идеологията на Коминтерна е да изчезнат държавите и да се създаде една огромна комунистическа страна в целия свят. Новите либерали се борят за премахването на границите, нациите и създаването на икономически наднационални съюзи.
  • Най-големият враг и на двете утопии е християнството.
  • Комунизмът и либертарианството изискват публичното пространство да бъде изчистено от символите на другите. И едните, и другите водят ожесточена борба с всяка форма различна от тяхната.
  • За комунистите всички инакомислещи са фашисти, а за новите болшевики - крайнодесни.
  • Комунистите се обявяват за носители на социално-икономическия прогрес, а неолибералите наричат себе си „прогресисти“.
  • През комунизма имаше квоти за активни борци, а неомарксизмът налага квоти по пол и по раса (етнос, религия).
  • Комунистите вдигат паметници на терористи и убийци, а съвременните им левичарски съответствия поставят на пиедестал криминални престъпници.
  • В социалистическия блок комунистите въведоха термините „от новата ера (от н.е.)“ и „преди новата ера (пр.н.е.)“, а либералболшевиките налагат в момента същите в Западния свят.
  • Това са изкривени идеологии които подменят свободата с робство, но продължават да го наричат „свобода“; подменят истината с лъжа, но продължават да я наричат „истина“.
  • За двете доктрини историята е омразна, защото там се намира истината, която разкрива тяхната заблуда.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 2. 2 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 217 Весело

  Вълка сит и агнето цяло. Исторически компромис както му казваха навремето у нас. С други думи поредното голямо НИЩО. Продължаваме напред!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Полша и Унгария, които отдавна имат проблеми с Брюксел за независимостта на съдебната власт, свободата на изразяване, демократичното управление и разделението на властите,

  Измислици.

 4. 4 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Интересно как до сега не е имало 'връховенство на закона'? Имало е анархия? Имало е произвол? Имало е 'дайте да дадем'?

  Изививането на ръце от левтите сили е за всичко друго, но не и за правото.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2121 Неутрално


  ЕС го играят демократично и правово, но парите им попадат в ръцете на самовлюбени нарциси и влюбени във властта типове, които с европейски пари си правят избори и мечтаят да слезнат от властта, само когато дойде време за последният им път .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Унгария и Полша едва ли са се надявали да постигнат дори и това.

  Първо - поне още 2-3 години, до произнасяне на СЕС, промяна няма да има. След това я камилата, я камиларя. Още повече, че всичко, което получат в този период няма да попадне под ударите на механизма. Всичко след 2027 не попада под ударите на механизма. Всичко договорено в периода до 2021 и все още неизплатено не попада под ударите на механизма, независимо кога точно ще се изплати.

  Второ - механизмът за спиране на средства ще се използва само в случаи на нарушаване върховенството на закона, свързано с бюджетни и фискални нарушения. Не и с промени в съдебната система на Полша например.

  Трето - нито Съветът, нито ЕП ще са тези, които ще решават има ли или не върховенство на закона в определена държава, а само и единствено съдът.

  В края на деня и двете страни могат да се обявяват за победители, но ветото на Полша и Унгария постигна много и това е трудно за отричане.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Весело

  Орбан и Качински признават ли този Върховен съд на ЕС?!

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  Победа за здравия разум, представляван от Полша и Унгария, и шут отзад за левундерите в ЕП и ЕК, които мечтаеха да колят и бесят "по целесъобразност".
  Затова и форумните турболиберали им клюмнаха гребените като на кълвани мисирки...

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  ".....обявиха, че имат притеснения, че са нарочени за първи жертви на механизма."

  Държавите с лоши имена! Както в приказката, дето животните останали гладни и решили да изядат този с лошото име. "Магаре-магарище, лошо именище, дръжте го да го изядем!"

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Весело

  Я да си припомним вчерашните "анализи" на местните "демократи"
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/09/4149960_polsha_i_ungariia_se_otkazaha_ot_vetoto_sled_germansko/?ref=id&_ga=2.67220824.875080603.1606680556-1045372093.1579434100

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  "Така българскияг инат за преговорите със Северна Македония се очертава като най-смирено признатия му провал."?!  Йовке, подобно писание е недопустимо за обективен журналист. Нещо северномакедонците са изпълнили, или са спряли с бруталната антибългарска риторика, та ние да продъжаваме "на инат" да държим на ветото?!
  После що сме били на 111-място...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  Я да си припомним вчерашните "анализи"
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Вчера вече е отдавна, битият - бит, анализираният- анализиран.

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  Вчера под статията на Дневник, която ни уведовяваше , че Полша и Унгария са оттеглили ветото, имаше коментари как тези две държави "клекнали" пред Брюксел. Всъщност Орбан и Качински постигнаха целите си санкциите на ЕС да минават през европейския съд не по кратката процедура , което до голяма степен ги обезсмисля, защото съдебните дела се влачат с години. Компромисът направен от Германия е много по-голям.

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5033 Любопитно

  До коментар [#6] от "dzenlandia":

  Или казано накратко ЕС клекна на Полша и Унгария, но сега го представя едва ли не като победа....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 716 Неутрално

  "..само независимият съд (Съд на ЕС), а не политически орган (Съвет на ЕС) може да преценява дали държава членка нарушава принципите на върховенството на правото...
  Това е резонно! Искат да наложат върховенство на закона и разделение на властите, в държавите от източна Европа, а в самия ЕС предлага "политически съд" да следи т.нар. "върховенство на закона"!

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  Я да си припомним вчерашните "анализи" на местните "демократи"https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/09/4149960_polsha_i_ungariia_se_otkazaha_ot_vetoto_sled_germansko/?ref=id&_ga=2.67220824.875080603.1606680556-1045372093.1579434100
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Може би е добре "един препатил" да си спомни какво е писал вчера как , след като Полша и Унгария "клекнали" пред Брюксел, предстояло и Борисов да "клекне" и да оттегли българското вето срещу Македония.

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  ЕС го играят демократично и правово, но парите им попадат в ръцете на самовлюбени нарциси и влюбени във властта типове, които с европейски пари си правят избори и мечтаят да слезнат от властта, само когато дойде време за последният им път .
  —цитат от коментар 5 на niksan1


  Парите на ЕС "попадат" там, където е определено от законите и договорите, а не там, където ви се иска на вас, турболибералите.
  Почти се бяхте докопали до голямата финансова тояга и вече преглъщахте обилни слюнки в предвкусване как ще я стоварвате върху главите на "хомофобите" и "фашистите", и ви я измъкнаха от лапичките.
  Мъка, а?

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 930 Неутрално

  И костана?
  Меркел клекна?

  Нали щяхме да ги напляскаме?
  Орбан победи?

  Жив да не бях.. !

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  "Унгария вече даде да се разбере, че не би подкрепила искане за гледане на делото по бърза процедура. Така че излизането на решение вероятно ще отнеме около две-три години"

  Аз па си мислех, че нашата съдебна система била бавна :)

  Демек до следващия бюджет може и да има решение. :)

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  Между другото, това е поредното доказателство, че Полша вече придобива значителна политическа тежест.
  "Анализаторите" защо не анализират това?

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#20] от "pag":

  Историята помни когато Полша добие "политическа тежест"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  ситуацията е провал за председателството и я разчитата като провал и в берлин.

 23. 23 Профил на just
  just
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Полша и Унгария наложиха своята воля, ще си получават парите и механизма евентуално ще се задейства след години когато парите са изхарчени и няма да се връщат дори да са установени нарушения. Ето това е резултата, Меркелица планира.

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Полша и Унгария наложиха своята воля, ще си получават парите и механизма евентуално ще се задейства след години когато парите са изхарчени и няма да се връщат дори да са установени нарушения. Ето това е резултата, Меркелица планира.
  —цитат от коментар 23 на just


  А какви пари, при какви нарушения да се връщат?

  ЕС финансира СОБСТВЕНИТЕ СИ ПОЛИТИКИ .. чрез одобрени от себе си проекти - по Околна Среда, Транспортни коридори, кохезия, наука и образование и т.н.

  Като европейските проекти, в определени държави , уж щяха и да са спирани, ако няма добро отношение към мигрантите и правдини за джендъри и за унижените и оскърбените ..

  Това в момента, според както излиза - отпадна .. и никакво, така искано от Германия преразпределение на мигранти - няма да има ..

  И значи - всичко си остава, според както е описано в Договора ..
  ЕС си провежда политики, одобрява си ги , обвързва си ги с ресурси и бюджет , следи си ги и пуска финансиране при одобрени апликационни форми и се съставят доклади най-подир ..

  Кой, кому пари да връща и как аджеба?
  Ако ЕС не се справи с мениджиране и контрол на собствените си политики - ще връща пари от членския внос на членките?
  Това май излиза да е най-логично , като иде реч за връщане ..

 25. 25 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Бабичката отива в историята, не й предстоят избори - нищо не губи, тя и без това няма добро име.
  Маджарина и поляка не можеха да се надяват на по-добър вариант - остават в играта.
  Губещите?
  Всички останали, които се надявахме, че мантрата "върховенство на закона" може да ни полази и нас, дето сме по на изток. Засега се отлага. Пак. Неясно за кога.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  "Така българският инат за преговорите със Северна Македония се очертава като най-смирено признатия му провал. Може би защото не успяха да схванат какво се искаше от тях."
  Ами ти како какво правиш в Брюксел. Образовай ги за историята на България и Мекедония.

 27. 27 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  С две думи: върховенството на закона ще цикли и ако има нарушения, ще се води "задълбочен диалог" и ще се търсят "неоспорими доказателства" с години, докато местните феодали разпердушинват за месеци милиардите :)

  Аз съм "за" неоспоримостта на нарушенията, но след като трябва да има пропорционалност, трябва да се помисли и за пропорционалност в скоростите на кражбите и на доказването им. Иначе крадците винаги са на далавера, понеже дори и след години да се докаже нещо, парите отдавна са опукани, а финансови наказания със задна дата няма как да се наложат

 28. 28 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  И значи - всичко си остава, според както е описано в Договора ..
  ЕС си провежда политики, одобрява си ги , обвързва си ги с ресурси и бюджет , следи си ги и пуска финансиране при одобрени апликационни форми и се съставят доклади най-подир ..
  —цитат от коментар 24 на simChо

  - С ей тая добавка, че кражбите не се спират. Банкянския пак ще "строи магистрали", като плаща на аверчета. Аверчетата ще крадат повечето от парите и с каквото хартиса ще "съставят докладите". Така още няколко години. После я камилата, я камиларя, пък няма как нещо друго евробюджетно да не дойде, ако тоя чучур пресъхне. Ще му мислим.
  Всъщност, почти се радвам - дето се казва във вица: "като си толко умен, къде са ти парите" (това за евроданъкоплатеца).

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 29. 29 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#6] от "dzenlandia":

  На това му казват от голям облак малко дъжд.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 30. 30 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Да проявим малко търпение, дали Нидерландия няма да упражни правото си на вето за горното споразумение.

 31. 31 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":

  Да видим какво ще кажат пестеливите

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 32. 32 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":


  ... Всъщност Орбан и Качински постигнаха целите си санкциите на ЕС да минават през европейския съд не по кратката процедура , което до голяма степен ги обезсмисля, защото съдебните дела се влачат с години...
  —цитат от коментар 13 на tacheaux

  Един вид са си осигурили шикалкавене и мишкуване с години. Страхотна победа да здравите сили срещу слабата гейропа.
  Много сте смешни русофилските профилчета: Тръмп, слабия ЕС и да живей, живей ГЕРБ. Едни и същи тъпотии под всяка статия.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Трябваше да приемат френския вариант, като изключат Унгария и Полша от парите за възстановяване.

 34. 34 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Победа за здравия разум, представляван от Полша и Унгария, и шут отзад за левундерите в ЕП и ЕК, които мечтаеха да колят и бесят "по целесъобразност".Затова и форумните турболиберали им клюмнаха гребените като на кълвани мисирки...
  —цитат от коментар 8 на pag


  .

  Победа за здравия разум, представляван от Полша и Унгария, и шут отзад за левундерите в ЕП и ЕК, които мечтаеха да колят и бесят "по целесъобразност".Затова и форумните турболиберали им клюмнаха гребените като на кълвани мисирки...
  —цитат от коментар 8 на pag


  Победа на конформизма и болезнения компромис.
  полша и Унгария избраха перфектния момент да изнудват ЕС-пандемия и недостиг на пари, предстоящ Брекзит и смяна на председателството на Германия.

  Тамошната върхушка си осигури политическо и икономическо окопаване с чужди пари.
  Просто като боб

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#34] от "debruckere":

  Тезата, че Полша и Унгария са победили, не минава дори пред избирателите на Орбан и Качински. Само нашите платени "консерватори" виждат в това фиаско победа. А иначе решенията на СЕС като цяло са много по-брутални от решенията на Съвета (където винаги! се търси компромис) и в исторически план са допринесли най-много за консолидацията на ЕС.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1800 Весело

  От статията разбирам само, че авторката обича строгите господари. Дневник минаха от сферата на фейк нюза и жълтата преса директно в порнографията.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  [quote#34:"debruckere"][/quote]

  Аха, значи ако ще решава по усмотрение либерастко-чиновническата брюкселска глутничка - то е в пълна хармония с "върховенството на закона".

  Обаче ако ще решава Съдът на ЕС, то не само е в разрез с "върховенството на закона", ами и е "конформизъм и болезнен компромис".

  Ми добре, айде сега идете да се оплачете на либералния поп.

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Бариерата се вдигна. Едни виртуални пари се пускат в употреба. Не разбрах кой точно ще ги отработва? Май няма да са китайците.

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1800 Весело

  Между другото нали Германия беше примерът за цялото прогресивно Човечество как се бори пандемията (така и не разбрахме защо)?!? Кво стана?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Надявам се че това няма да мине в европейския парламент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK