За проблема с Инспектората на ВСС в контекста на ЦУМгейт

Фактически България е престанала да бъде парламентарна република, а чл. 1 от конституцията "България е република с парламентарно управление" е отменен чрез неприлагане.

© Цветелина Белутова, Капитал

Фактически България е престанала да бъде парламентарна република, а чл. 1 от конституцията "България е република с парламентарно управление" е отменен чрез неприлагане.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


ЦУМгейт в разгара на парламентарните избори 2017


През пролетта на 2017 г. бе публикуван видео запис, на който бизнесменът Сашо Дончев споделя пред Дамския бизнес форум, че е бил привикан на разговор с главния прокурор Сотир Цацаров, за да му се упражни натиск. В своя позиция до медиите прокуратурата потвърди, че такава среща се е състояла, но отрече, че главният прокурор я е инициирал.

Впоследствие разбрахме, че срещата се е провела с посредничеството на бившия член на БСП и бизнесмен Георги Гергов, в офис, различен от този на Върховната касационна прокуратура (има се предвид ЦУМ на Георги Гергов). Доказателства за предмета на обсъждане трудно можеха да бъдат намерени. Събитието остана в ситуацията на "дума срещу дума", но като прибавим участието и на Гергов, се очертаха по-скоро две думи срещу една.


Въпреки това, възникна въпросът редно ли е (законосъобразно и етично) главният прокурор на Републиката, към днешна дата председател на КПКОНПИ, да предприема подобни действия и да демонстрира такова поведение? Именно тези факти следваше да бъдат проверени и изяснени, за да стане ясно следваше ли тогавашният главен прокурор Цацаров да понесе дисциплинарна и наказателна отговорност. Към онзи момент мнозинството про-Цацаров във ВСС отказа действия.


Благодарение на сдружението БОЕЦ и на граждански активист Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) беше сезиран. Оттогава до изминалата седмица главният съдебен инспектор Теодора Точкова криеше резултатите от проверката въпреки поисканата информация по реда на Закона за достъп до обществена информация. Стигна се дотам поведението на Точкова да бъде окачествено от съда като "злоупотреба с право" поради преднамереното неявяване по делата от страна на ИВСС и ползването след това като основание да се обжалва решението за задължаване на ИВСС да предостави материалите.


От проверката става ясно, че Инспекторатът се е равнил по Цацаров и от призван да разследва и установява фактите се превърна в придатък (поредната институция) към главния прокурор.


Точкова в капана на изтеклия мандат


През есента на 2019 г. Народното събрание бе задължено по силата на конституцията и Закона за съдебната власт да организира процедура и да избере съдебни инспектори като обнови изцяло състава на ИВСС. Съдебните инспектори са с мандат от 4 години, а главният съдебен инспектор, избиран също от Народното събрание, упражнява 5-годишен мандат. По ред причини изтичането на мандата на главния съдебен инспектор Теодора Точкова съвпадна с този на редовите инспектори.


В резултат на това до 18 декември 2019 г. трябваше да бъдат излъчени 10 членове на ИВСС, а до 2 февруари 2020 г. - и нов главен съдебен инспектор. За да бъде спазен законоустановеният срок, парламентът следваше да открие процедурата още в самото начало на септември 2019 г., тъй като, по закон това трябва да се случи от 2 до 6 месеца преди изтичане на мандата на настоящия ИВСС.


Причината да се стигне до това неловко и нарочно избягвано положение за двоен едновременен избор лежи както в 42-рото, така и в 43-тото НС, които провалят две поредни процедури, в резултат на което осуетяват конституционния замисъл за приемственост между ръководството на ИВСС и инспекторите.


Ако действащото Народно събрание бе изпълнило задълженията си, главният съдебен инспектор би бил, предполагаемо, друг, а резултатите от проверката биха били публични далеч по-рано, точно когато Цацаров бе номиниран за "спускане" като председател на КПКОНПИ. А от това да зависи и поредното назначение в държавата, тъй като, оказа се, Цацаров не е съдействал на ИВСС, макар и да е бил длъжен.


В контекста на седмичните усилия на ГЕРБ я да напишат нова конституция, я да съставят поредната псевдореформа на прокуратурата, е редно отново да ги попитаме защо пасивно заобикалят действащата конституция и отказват да организират избори за инспектори и главен съдебен инспектор.


Предвид това че Народното събрание е абдикирало от трите си основни функции, то фактически България е престанала да бъде парламентарна република, а чл. 1 от конституцията "България е република с парламентарно управление" е отменен чрез неприлагане.


Реален парламентарен контрол на Народното събрание върху Министерския съвет няма, а ако има, той е избирателен и не се простира върху министър-председателя.


Парламентът не провежда изборите и отговорността, която му е вменена по отношение на съдебната власт - видно от примера с ИВСС, но по не по-различен начин се упражняват правомощията и спрямо другите излъчвани от НС независими регулатори.


В случая около ЦУМгейт се снишиха основните политически фигури, включително и президентът Румен Радев, който към онзи момент не бе преживял конституционен катарзис. Достойнство и критичен поглед запазиха тогавашното малцинство във ВСС начело с Калин Калпакчиев и Лозан Панов. Но и към ден днешен основните парламентарно представени опозиционни сили не инициират избори за ИВСС.


Всеки опит да се потърси отчет на самозабравилите се на високи административни постове се посреща като атака срещу независимостта, а в изпълнителната власт - като преврат срещу държавността - но това е само опит за приземяване. При тези условия е трудно да бъде разплетена линията, в която никой не е в състояние да предотврати, спре, установи, разследва и накаже корупционните политически и икономически зависимости, в които лица като Теодора Точкова са само обслужващ персонал, попаднал на висок държавен пост.


В заключение


Време е да помислим като общество за два съществени въпроса, намирайки им практическо разрешение:


- ако Народното събрание отказва да провежда избори за ИВСС, в срок да се предвиди възможност друг държавен орган да даде начало на процедурата;


- ако Народното събрание не успява да събере необходимото мнозинство от две трети да проведе избори за Инспекторат или членове на ВСС, да се потърси друг тип устройствено разрешаване на този проблем чрез поетапно попълване през различни периоди от различните квоти, за да не се изчерпват от съдържание тези органи и за да не се стига до упражняване на правомощия продължително време извън мандата им за целия им състав.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 601 Неутрално

  "проблема с Инспектората на ВСС в контекста на ЦУМгейт"

  Този "проблем" маи е само за Икономедия

  И в морето ми е до колене .....................
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  "Предвид това че Народното събрание е абдикирало от трите си основни функции, то фактически България е престанала да бъде парламентарна република, а чл. 1 от конституцията "България е република с парламентарно управление" е отменен чрез неприлагане."

  Трябва в Член 1 на Конституцията да се запише реалното положение на нещата, а именно: "Територията България е частна собственост на мафията в лицето на Сарая, ТИМ и руската Пета колона, чиято власт е упражнява чрез назначен от нея управител в лицето на Бойко Борисов, подпомаган от преторианска гвардия в лицето на полиция, прокуратура, КОНПИ, ДАНС, КЗК и останалите ведомства, чиято функци е да смачкват всякаква опозиция на така описаното статукво."

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "БГА Балкан":

  Добър пример за това колко са свободни медиите в България.

 4. 4 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#1] от "БГА Балкан":Добър пример за това колко са свободни медиите в България.
  —цитат от коментар 3 на fantomas


  Имаш предвид Пик, блиц, нова, телеграф, т.н., надявам се?

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Както писах вчера, целия шум е малко преекспониран.
  Естествено всеки пристрастен ще направи своя прочит и ще намери "очевидни" примери за потвърждаващи собственото му разбиране по въпроса.
  А обективната истина е, че няма доказателства за нарушение на закон що се отнася до срещата в ЦУМ.
  В най-добрия случай има въпрос редно/етично ли е главен прокурор да ходи на такива срещи.
  И ако се замислите малко ще видите, че всяка от двете страни би имала интерес да улови другта в капан в подобна ситуация.
  И Дончев и Гергов биха имали интерес да изнудват главния прокурор ако е превишил правомощията си и е казазл или направил нещо, което е било извън правомощията му - независимо съзнателно или подведено.
  Цацаров, естествено, би могъл наистина да е упражнявал натиск.
  Но доказателства за едното или другото няма; има само обосновани предположения, че всяка от трите страни има интерес да има козове срещу останалите - просто защото са големи играчи с влияние.
  И понеже няма изнесени доказателства за законово нарушение всяка от страните ще излезе суха от ситуацията.
  Ако срещата е била записвана и някой си е превишил правомощията сега има компромат срещу него.
  Но докато този компромат не излезе на бял свят всичко е само на думи.
  Освен позицията на Точкова, която, изглежда, е в ролята на бушон, макар и там нещата да не са пределно ясни доколкото опират до законова материя - имала ли е право да забави/оспори решение на съда или не.
  Това трябва да го реши съд, за нас лаиците е ясно, че е мотаела, но не е ясно дали е нарушила закон.
  А ако искаме да сме по -добри от всичката измет в управлението не трябва да съдим по убеждения, а по закон.
  Иначе всички сме велики.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  Не можеш да излезеш на глава с хора, които са овластени и могат да си позволят да не спазват закона. И никой, нищо не може да им каже.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":Не можеш да излезеш на глава с хора, които са овластени и могат да си позволят да не спазват закона. И никой, нищо не може да им каже.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  Вие и аз не можеме, вярно е.

  В случая, обаче, става дума за едни мастити играчи с влияние срещу други мастити играчи с влияние. Нито Гергов нито Дончев са случайни.

  Ако бяха досега Цацаров да се е разправил с тях от позицията си било то на главен прокурор, било то на шеф на КОНОПИ-то.

  С което искам да кажа, че нещата не са черно-бели както много хора са склонни да ги виждат - Цацаров ходел на среща и притискал Дончев.

  Като нищо може да е било точно обратното.

  Лични за мен Цацаров е в принципно укорима позиция тъй като е държавен служител, т.е. на заплата е от данъците на хората.
  Като така би следвало да избягва такива срещи от които може да бъде компроментиран.
  Обаче нещата наистина не са толкова прости.
  Да кажем, че не би отишъл там.
  Да кажем, че прави всички срещи в своя кабинет и ги записва. И може да извади запис и да докаже, че не е правил натиск.
  Би било чудесно за държаността.
  Обаче какво пречи на някой да размаха писмо с обратен адрес прокуратурата и текст изразяващ заплаха?
  Цацаров (или който и да е) ще трябва да доказва, че не го е пратил, което няма как да бъде доказано освен ако не се намери кой го е пратил, което, ако е правилно направено, също няма как да бъде доказано.
  И пак всичко опира до дума срещу дума.
  И така докато не се появи институция с достатъчно солидна репутация, че думата й да се приема за вярна.
  Което няма как да стане защото има активни сили работещи точно срещу това.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Що бе има закон и за държамния служител !Етичен кодекс и ко ли не още там!И какви точно ИНТЕРЕСИ е имал държавния служител да ходи на тази ""седенка""или просто е минавал от там!Царе сме на овъртолванията шопа го е казал ""врата в поле""!

 9. 9 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":
  Главанак Прокурора не трябва по никакъв начин да се среща с хора извън служебния му кръг, защото лесно може да го набутат в какво ли не, в изнудване, зависимости, схеми и т. н. Пък той, доверчивият Цацаров се объркал без да иска, никой не му казал на завалийката.

  забавление и приключение
 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":Главанак Прокурора не трябва по никакъв начин да се среща с хора извън служебния му кръг, защото лесно може да го набутат в какво ли не, в изнудване, зависимости, схеми и т. н. Пък той, доверчивият Цацаров се объркал без да иска, никой не му казал на завалийката.
  —цитат от коментар 9 на troi


  Както казах няма закон, който да му забранява да контактува с хора извън служебния си кръг.

  Деянието може да е укоримо - аз лично съм съгласен, че е - но не бива да забравяме, че в края на краищата както са казали вчера Панов също е отказвал да отговаря на въпроси, което също е укоримо.

  Нали обвиняваме прокуратурата, че не съди всички с един аршин (което си е съвсем вярно)...с какво сме по-добри от нея ако правим същото?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Това са те недосегаеми все могъщи ,хора на които думата морал и достойнство им е безкрайно далечна.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Това е чл. 1 от проекта за конституция, подготвен от екипа на Дани Умното!

 13. 13 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Шиши разпореди да не пипат Цаци, защото ме е нужен такъв, какъвто е сега - уплашен и зависим, за да изпълнява поръчки. Оттам всички парламентарни партии, в т.ч. опозиционните не смеят да гъкнат срещу избора на нов съдебен инспектор и ИВСС. #КОЙ държи в плен цяла държава.

 14. 14 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Шиши срещу Прокопи ... кой ще получи тоталнен контрол над съдебната система.? За сега мача е в центъра - единия държи прокуратурата а другия съда ... победителя взима всичко

 15. 15 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  ... Оттогава до изминалата седмица главният съдебен инспектор Теодора Точкова криеше резултатите от проверката въпреки поисканата информация по реда на Закона за достъп до обществена информация. Стигна се дотам поведението на Точкова да бъде окачествено от съда като "злоупотреба с право" .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Симбиозата между изпълнителната и съдебната власт роди невиждана до днес наглост!
  Това срастване между двете власти дойде от комунистическата мутра Борисов и върхушката около него.
  А иначе не е трудно да се досетим какви са били резултатите от тази проверка, щом като лицето Точкова толкова усърдно ги крие.
  Заедно с Цацаров, Гешев и Борисов, под съдебна отговорност в близките месеци ще бъде подведена и Точкова.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Някога Държавна сигурност провеждаше такива "профилактични беседи"-демек,"Думам ти дъще,сещай се снахо"!Точно тогава Дончев заведе дело срещу държавата в Страсбург,защото го отлъчиха от доставките на газ като посредник на "Газпром".Та,навярно "беседата" е била в този дух,виж там как ще съдиш държавата,за да не ти се стъжни после от държавата или подобни варианти....

 17. 17 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Статуквото е стабилно. Гарантирано от ГЕРБ!

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Любопитно

  При явно неспазване на Конституцията ПКП не трябва ли да отговаря ? Бай Х редовно погазва Конституцията и ...нищо. Това не е ли работа на Конст . съд ?

 19. 19 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  "проблема с Инспектората на ВСС в контекста на ЦУМгейт"Този "проблем" маи е само за Икономедия
  —цитат от коментар 1 на БГА Балкан


  Цялата "афера" ЦУМ-гейт е базирана на твърденията на един бизнесмен! Няма никакво доказателство какво точно са си разговяряли в офиса!

  ЕЖК една жена каза във вариант ЕБК един бизнесмен каза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK