"Президент император" – за един експеримент с конституцията на САЩ

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (214)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всяка държава и всяко поколение си имат проблеми и с демокрацията и с конституцията и с властта , независимо колко е демократична или не държавата .

 2. 2 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Републиканците от квадратните щати смятат, че само техните гласове трябва да се броят, другите не са истински американци! За радост върховният съд не смята така и заби звучен шамар на "революционерите", като отказа да обяви Тръмп за президент! Едничка надежда ни остана скритият коз на дефендъра! :)

 3. 3 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Всяка държава и всяко поколение си имат проблеми и с демокрацията и с конституцията и с властта , независимо колко е демократична или не държавата .
  —цитат от коментар 1 на edin drugii


  Проблеми винаги е имало и винаги ще има, но в случая става дума за понятието "Imperial Presidency", което описва един процес започнал в последните 80 години в САЩ.

 4. 4 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това добре, ами ние какво да правим с нашата крива и кьопава конституция? Щом я докарахме до там боко да разпорежда промяната и, а разни барнита да я пишат...

  без подпис!
 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Или казано с други думи, Тръмп се оказа избор на моментната лудост, и за в бъдеще трябва да се внимава!

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tzar Vova Josei-ki":

  А Байдън е избор на временната деменция. Но, така са решили. И през 2016 година, и сега. Американска им работа.

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Нещата зависят в много по-голяма степен от качеството на хората отколкото на каквато и да е организация или институция. Идеални да си ти институциите, ако в тях поставиш калпави хора нищо добро няма да излезе.
  За съжаление, ние това не сме го осъзнали, не ценим свестните. Отглеждането и възпитанието на качествени хора е изключително бавен и деликатен процес. Ние това не само не го умеем, ами и тези качествени хора, които са се самосъздали не ги подкрепяме, поощряваме и пазим. Както се пази млада фиданка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  Това е глупаво. Конгресът няма работа в изпълнителната власт! Първо разпокъсан конгрес няма да свърши никаква работа, когато трябва яко правителство. И второ, конгресът по-добре да пише закони, а не да се чуди как да отнеме правомощия на изпълнителната власт.
  Идеята за отмяна на електорания колеж е толкова смислена колкотои гласуването по пощата. Цели единственно диктат на мнозинството над малцинството - демокрация. Последната е по същество диктатура - диктатура на мнозинството. Има ли разлика дали нещо ти го налага диктатор или обезумяла тълпа? Не, няма разлика. И в двата случая ще си недоволен. Следователно, нямаме нужда от нито от "демокрация"/ болшевизъм, или тоталитарна диктатура, или административна тирания на технократи или калинки. Разбира се, искаме някаква колективна защита, някакъв обществен договор, в който даваме власт на някого за да свърши някои задачи на обществото. В Щатите Бащите на Конституцията не са имали намерение да строят демокрация. Построили са КОНСТИТУЦИОННА РЕПУБЛИКА. Републиката признава, че най-важните закони (естествените закони, дадените от Бога закони) са и винаги ще бъдат извън властта на държавата, тълпата и правителството. Демокрацията предполага власт на мнозинството над малцинството. Най-малкото малцинство е индивидът. Републиката признава НЕОТМЕНИМИТЕ права на индивида (на живот, свобода и търсене на щастие) в поправките към Конституцията. Демократичният елемент се състои в това, че определени решения се взимат с мнозинство, НО формата на управление признава, че неотменимите права на индивида стоят над правата на тълпата, държавата или правителството.

  Общо взето демократите/прогресистите имат за цел да отнемат/ограничават права на индивида в името на общото благо. Оттам и отнемането на оръжието, диктат чрез разводняване на Върховния съд и назначение на политически съдии, фалшифициране на избори, премахване на електоралния колеж и пускането на нелегални имигранти. Всички тези действия са с цел отнемане на права на индивида/гражданите и заграбване на повече власт. Властта за левичарите е като наркотик.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2277 Весело

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  Правото на оръжие от бога ли е дадено? Ей тъй, питам, щото гледам, не носят лъкове или копия....

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  Дори като утопия звучи внушително....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дневник отново потвърждава едностранчивата си позиция, която не прави чест на една достойна журналистика! Но има ли такава изобщо, де? РанАта прай борбата!

 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Американският президент трябва да се избира пряко.
  На изборите през 2016, Хилъри взе повече гласове от расиста Тръмп, но ... президент стана рижия. Това е изкривяване на волята на избирателите, което съществува само в САЩ.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  Този център е публична институция, създадена с нарочен акт на Американския конгрес, за да популяризира сред населението съдържанието на американската конституция.
  =======
  Значи всичко е било една тъпа реклама.....
  Американския конгрес е страдал от непопулярност....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демократичния конгрес плати на демократични учени да кажат нещо демократично за което да могат да пишат демократичните платени джурналисти по света

 15. 15 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#11] от "waterfall":

  Каква е другата позиция? Тази, която не е посочена в анализа, а?

  Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)
 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  Хайде холан! Сега и демокрацията е крива. "Демос" и "кратос"! Народ(но) управление. Тоест, каквото реши мнозинството. Като във вица "... шушу-мушу и хоп, един в казана...".

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#12] от "Рим":

  Отиваш при конгресмен от района, правиш предложение и той да движи нещата. Ако иска. Може и с подписка от избирателите.

 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1596 Весело

  ...Отиваш при конгресмен от района, правиш предложение и той да движи нещата. Ако иска. Може и с подписка от избирателите.
  —цитат от коментар 17 на Vlado Nikolov


  Не ми е известно в района на София да има такъв конгресмен.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Атлантик е левичарско списание.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  Междувременно Върховният съд на САЩ удари балтията и на главния прокурор на Тексас - последната надежда на Дръмб за касиране на изборите в батълграунд Щатите.

  Сега нашенските консервативни републиканци-путинджии могат евентуално да подадат една петиция до руската Дума, ама е ... хайли ънлайкли братушките да помогнат на Путиновата марионетка да запази стола под задника си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  Това е глупаво. Конгресът няма работа в изпълнителната власт! Първо разпокъсан конгрес няма да свърши никаква работа, когато трябва яко правителство. И второ, конгресът по-добре да пише закони, а не да се чуди как да отнеме правомощия на изпълнителната власт... Бащите на Конституцията не са имали намерение да строят демокрация.
  —цитат от коментар 8 на puknatastotinka


  Глупости.
  Именно в първоначалния основен текст на Конституцията е заложен взаимния контрол на трите власти. Включително възможността действащия президент да бъде съден.
  И пак там вътрешната и външната сигурност, както и външната търговия е възложена на Конгреса, а не на президента. Той е само главнокомандващ, т.е. назначен изпълнител.
  Влиянието на президента като лидер на партията, съответно и върху партийните назначения на послушковци в Конгреса е новост от 20 век.

  Общо взето демократите/прогресистите имат за цел да отнемат/ограничават права на индивида... премахване на електоралния колеж...
  —цитат от коментар 8 на puknatastotinka


  Ако беше чел внимателно, щеше да видиш, че не прогресистите, а либертарианците искат премахване на Избирателната колегия.

 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Благодарение на Тръмп фашизмът пусна корени и в Америка. Сега ще падне рев и плевене.

 23. 23 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nedyalko Lazarov":

  Атлантик е левичарско списание.
  —цитат от коментар 19 на Nedyalko Lazarov


  Въпросният дебат е на Националния конституционен център, а не на списанието. И въобще какво значение имат възгледите на списанието, след като са изложени и трите гледни точки?

 24. 24 Профил на cbt38646154
  cbt38646154
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тръмп е един прост циркаджия. Тръмпанарите пък са проста тълпа.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#23] от "tamada":

  “И въобще какво значение имат възгледите на списанието, след като са изложени и трите гледни точки?”

  Няма смисъл да се спори с такива.

  Малко повече за решението на Върховния съд, който поряза Дръмбо - отново лаконичен рулинг, пълно единодушие, без dissenting opinions, като се има предвид, че от 9-те съдии петима са консерватори, а трима са назначени лично от Дръмб.

  The court's order, issued with no public dissents, to dismiss the challenge is the strongest indication yet that Trump has no chance of overturning election results in court, and that even the justices whom he placed there have no interest in allowing his desperate legal bids to continue.

  Сега очаквам някой автентичен републиканец-евангелист от Силистренско да възрази, че понеже цитатът на английски е от CNN, положително това е лъжа, а истината е съвсем друга...

  😁😁😁😁😎

  За такива е мотото под всеки мой постинг. ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Конституцията на САЩ е писана от робовладелци. Може би затова е добра и изкарала над 200 годики?

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 143 Неутрално

  У нас преди 120 години са били далеч по-умни........и прозорливи , ама нали всички тук сме царе , такъв ще ни е и халът....

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#12] от "Рим":

  “Американският президент трябва да се избира пряко.
  На изборите през 2016, Хилъри взе повече гласове от расиста Тръмп, но ... президент стана рижия. Това е изкривяване на волята на избирателите, което съществува само в САЩ.”

  Бих добавил още една аномалия: изборът на Сенат. Понастоящем всеки щат излъчва по двама сенатори, т.е. Калифорния, с население от колкото Полша, излъчва двама, и Уайоминг, с население колкото Пловдив - също двама.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 4494 Весело

  До коментар [#21] от "tamada":

  "Ако беше чел внимателно, щеше да видиш, че не прогресистите, а либертарианците искат премахване на Избирателната колегия."

  Между другото, в най- общи линии, разликите/приликите между консерватори, прогресисти и либертарианци в общи линии е следната:

  1. Консерваторите са за свободна икономика и регулирани отношения между хората.

  2. Прогресистите са за регулирана икономика и свободни отношения между хората.

  3. Либертарианците са за свободна иконимика и свободни отношения между хората.

  Под:

  Свободна икономика разбирам икономика и пазар на труда с минимални регулации и ограничения.

  Свободни отношения между хората е равенство между половете, расите, намаляване ограниченията над субстанциите, например алкохол и марихуана, джендъри, гейове, лезбийки и т.н....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 4494 Весело

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  "Малко повече за решението на Върховния съд, който поряза Дръмбо - отново лаконичен рулинг, пълно единодушие, без dissenting opinions, като се има предвид, че от 9-те съдии петима са консерватори, а трима са назначени лично от Дръмб."

  Ама каква изненада, загуба с 9 на 0, и нито един съдия не се остави да бъде манипулиран и не си провали бъдещето със селският орангутан.

  Барет, която уж трябваше да се кланя на нищожеството за избора в поеследният и Кавана, който пък трябваше да се кланя на оранжевото нищожество за тази епична борба с гейовете и либерастите.

  Хващам се на бас, че утре, ако Оранго отстъпи президенският пост на Пенс срещу помилване, Пенс ще му изиграе номера и няма да го помилва.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#30] от "Realist":

  "...нито един съдия не се остави да бъде манипулиран и не си провали бъдещето със селският орангутан."

  Точно по това се различават САК от Русия или България.

  В Русия Чайка дължи властта си на Путин, а в България Гешев дължи неговата на Сарая.

  Аз не мога да си представя сигуация, при която Чайка да вземе решени, различно от онова, което му се спуска от Кремъл, респективно Гешев от Сарая.

  Нашенските "консерватори"-путинджии възлагаха огромни (макар и последни) надежди на Върховния съд, където са "хора на Тръмп", т.е. работата е опечена.

  Да, ама не.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  "САК " >> САЩ

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#29] от "Realist":

  1. Консерваторите са за свободна икономика и регулирани отношения между хората.
  2. Прогресистите са за регулирана икономика и свободни отношения между хората.
  3. Либертарианците са за свободна иконимика и свободни отношения между хората.

  Под: Свободна икономика разбирам икономика и пазар на труда с минимални регулации и ограничения.
  Свободни отношения между хората е равенство между половете, расите, намаляване ограниченията над субстанциите, например алкохол и марихуана, джендъри, гейове, лезбийки и т.н....
  —цитат от коментар 29 на Realist


  Ами значи Декларацията за независимост и Конституцията на САЩ (с изключението за робите) са писани от либертарианци. Въпросът е решен. :)

 34. 34 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  Леко, че ще се задавиш от злоба

  'progressives' is the politically correct word for communists
 35. 35 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Не трябва заради един човек с много специфичен характер да се променят отношенията между властите.

  Голямо предимство на президентската институция в САЩ е, че може да взема решения бързо. ЕС върви по различен път - търси максимален консесус за всичко и това си има плюсове и минуси. Създателите на американската конституция са предпочели друго решение що се отнася до изпълнителната власт. Търсенето на максимален консенсус е заложено в дизайна на Сената по замисъл, ако разбирам правилно.

  В интерес на истината, без да претендирам да съм политолог и пр., животът ме е научил, че често е много по-добре да вземеш не перфектното, но бързо решение.

  "Видно е, че Русия ще спечели тази война." Румен Радев, 24.02.2022
 36. 36 Профил на Pontif
  Pontif
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tzar Vova Josei-ki":А Байдън е избор на временната деменция. Но, така са решили. И през 2016 година, и сега. Американска им работа.
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  Да бе Американска им работа. Викаш къде по-убаво си беше при бае Тодар или па сега при Император Путьоний, където конституцията за нищо я немат.
  Горките Американци, хем по-тъпи от нас БЪлгарите, хем по-дебели, хем грозни ... как ли живеят там. Да им се чуди човек.
  Те добре че на са ни усетили колко сме умни, кразиви и стабилни, че какво ша ги прайм ако сите 330 килиона решат да дойдат на хубаво в България. Е тогава я оцапахме.

  Sic semper evello mortem tyrannis - California Über Alles
 37. 37 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#23] от "tamada":“И въобще какво значение имат възгледите на списанието, след като са изложени и трите гледни точки?”Няма смисъл да се спори с такива.Малко повече за решението на Върховния съд, който поряза Дръмбо - отново лаконичен рулинг, пълно единодушие, без dissenting opinions, като се има предвид, че от 9-те съдии петима са консерватори, а трима са назначени лично от Дръмб.The court's order, issued with no public dissents, to dismiss the challenge is the strongest indication yet that Trump has no chance of overturning election results in court, and that even the justices whom he placed there have no interest in allowing his desperate legal bids to continue.Сега очаквам някой автентичен републиканец-евангелист от Силистренско да възрази, че понеже цитатът на английски е от CNN, положително това е лъжа, а истината е съвсем друга...😁😁😁😁😎За такива е мотото под всеки мой постинг. ☠️
  —цитат от коментар 25 на Norman Granz


  Шестима са конерваторите, ама са вече RINO. 😁
  Цялата републиканска партия скоро ще стане май RINO, дори и най-големите лизачи като Линдзи Греъм и Круз. Старата лисица Макконъл сигурно вече точи ножа за гърба на Оранжевия Сенсей.

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#37] от "bobyb":

  "Цялата републиканска партия скоро ще стане май RINO..."

  Точно както на 11 ноември БКП се разграничи вкупом от другара Тодар, така на 21 януари никой няма да си спомня кой беше тоя Дръмб, или ако някой си спомни, то ще е как е бил репресиран и дългогодишен скрит борец срещу Тръмпизма.

  Ще е особено смешно, както четох някъде, ако седмица преди инаугурацията Дръмб подаде оставка и зачака Майк Пенс да го помилва, пък оня забрави...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Конституционния консерватизъм няма нищо общо с това което изповядва Тръмп. Даже консервативното мнозинство представено от М'конъл коригираше безумните му действия.

  SHADOWS of SOFIA
 40. 40 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#35] от "еспресо":

  Не трябва заради един човек с много специфичен характер да се променят отношенията между властите.
  —цитат от коментар 35 на еспресо


  То не е заради него. "Imperial Presidency" е един процес, започнал още при Рузвелт, заради Голямата депресия. После беше още равит при Никсън и Рейгън. А от 11 септември насам при Буш и Обама вече достигна неимоверни размери.

  Голямо предимство на президентската институция в САЩ е, че може да взема решения бързо.
  —цитат от коментар 35 на еспресо


  Да, де, но колкото и да е странно, именно големият защитник на нацията Тръмп се покри и отказа да упражни голямата си власт по отношение на пандемията. Тоест, точно когато щеше да има голяма полза от тази "императорска" власт.
  И колкото и странно да се стори на някои тук, това беше отбелязано именно в The Atlantic.
  https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/04/trump-brings-imperial-presidency-halt/609583/

 41. 41 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Прекалено семпъл текст за да хване някои важни нюанси, но най-важното е, че развитието на обществено икономическите отношения винаги ще водят до нуждата от нова конституция, предполагам на 30-50г. Когато конституцията започне да пречи на законотворството в няколко сектора, тя трябва да се промени.
  За съжаление никой не може да предвиди след 30-40г как ще се развие обществото за да направи конституцията пригодна за по-дълъг период от време. Естествено промяната на конституцията практически води към нов строй. Единственото което трябва да цели промяната е балансиране на отношенията между различните субекти, но най-важното е отношението богати - бедни. Да не забравяме, че Великата френска революция е предшествана от събития с 300г давност. Имало е големи междукласови движения под религиозни знамена, тогава реално е почнал разпадът на феодализма, защото все повече крепостни селяни са се включвали в движенията и бунтовете.

  Сега това е започнало пак от Франция, демокрацията не може да излъже хората, че са използвани и подтискани от политици, на които им дърпат конците елитите. Процесът е започнал вече, от самите елити зависи дали превантивно ще променят системата или ще си продължат така докато един слънчев ден главите им ще паднат в коша за ужас на натрупаните несметни богатства. Защо ти е богатство когато главата ти е в коша?

  Но като познавам човешкият характер нищо няма да се промени и системата ще продължи да върви по нанадолнището въпреки беглите опити за опитомяване на масите с така наречините мерки против пандемията, след запалените сгради във Франция напоследък става ясно, че масите не се лъжат толкова лесно. Самата Европа или ще върви към олевяване или бунтовете ще се разрастват.

  В Америка нещата са по-сложни, демократите си мислят, че като направят повече тоалетни за третия пол ще излъжат хората, че работят за тях. Всъщост работническата класа няма представителство в САЩ, демократите обслужват интересите на финансистите. Липсата на надежда, че имат преставител ще доведе до все по-масови вълнения, хората искат да ядат, не им пука за тоалетни за третия пол, с които демократите ги залъгваха до сега. Новата тактика на демократа е победоносна война в чужбина и избутване на мандата някак. Това не може да продължава вечно, докато банките вземат имотите на хората и ги притискат до стената ти да харчиш за война в чужбина и да сочиш с пръст - там са важните събития, гледайте сега какво правим!

  В този смисъл новата конституция трябва да заложи фундамента на ограничаването на трупането на безмерни капитали, защото това става за сметка на 99% от населението, което вече поражда напрежения. Мултимилиардерите трябва да станат невъзможни, тръстовете трябва да станат невъзможни за да има социална справедливост.

  Глупавото в работата на конституционалистите е че не могат да видят тези големи фундаменти на основния закон. Те се занимават с разпределянето на баницата между елитите - тези ще им орежем правата за сметка на другите. И какво променя това за хората? Едно нищо! Да не говорим, че като са назначени от конгреса разбира се, че ще искат повече от баницата за самия конгрес, тук няма изненади. Те самите доказват колко е трудно да се балансират интересите, като дърпат чергата отчетливо към себеси!

 42. 42 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#37] от "bobyb":"Цялата републиканска партия скоро ще стане май RINO..."Точно както на 11 ноември БКП се разграничи вкупом от другара Тодар, така на 21 януари никой няма да си спомня кой беше тоя Дръмб, или ако някой си спомни, то ще е как е бил репресиран и дългогодишен скрит борец срещу Тръмпизма.Ще е особено смешно, както четох някъде, ако седмица преди инаугурацията Дръмб подаде оставка и зачака Майк Пенс да го помилва, пък оня забрави...
  —цитат от коментар 38 на Norman Granz


  Изгледай Контракоментар от снощи.Един убеден консерватор като Мартин Тодоров доста смислено обясни противоречията около Тръмп

  SHADOWS of SOFIA
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6963 Неутрално

  Затова САЩ са това, което са, а България е това, което е. Въпрос на избор.

 44. 44 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Накрая, с чувство на завист, което не считаме за нуждно да прикриваме пред читающата публика, която е стигнала чак до тук, уточняваме, че организаторът на начинанието - Националният конституционен център на САЩ съвсем не е някакво НПО, както мнозина биха допуснали. Този център е публична институция, създадена с нарочен акт на Американския конгрес, за да популяризира сред населението съдържанието на американската конституция.
  =====================

  Това нищо не доказва. Напротив.
  НПО-тата са периферните пипала на октопода.
  Конгреса е основния изпълнителен орган на финансовата глобалистка клика и упражнява контролни функции върху президентската институция, която също има изпълнителни задачи.
  Федералната резервна система, играеща роля на централна банка е в техните ръце. Горната, долната камара и президентсвото са преходни и са поле за сражение между глобалистите (самонарекли се "прогресисти") и националния капитал (наричан тук "консервативен").
  Освен, че държат финансовата система, глобалистите овладяха и медиите и съдилищата. Контролират социалните мрежи и налагат цензура. Имат огромен превес в IT-сектора.
  Структурирани са като класическа пирамида и функционират като гигантска секта.
  Проблемът им е, че като всяка финансова пирамида постоянно се нуждаят от нов и все по-крупен донор, а такъв вече няма.
  Единствено Русия би могла да задоволи потребността им за още три-четири десетилетия, но не повече.
  А, пазарите няма накъде да се разширяват.
  При това положение наливането на напечатани пари в икономиката вече не работи. Капиталът не се възпроизвежда.

 45. 45 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#37] от "bobyb":"Цялата републиканска партия скоро ще стане май RINO..."Точно както на 11 ноември БКП се разграничи вкупом от другара Тодар, така на 21 януари никой няма да си спомня кой беше тоя Дръмб, или ако някой си спомни, то ще е как е бил репресиран и дългогодишен скрит борец срещу Тръмпизма.Ще е особено смешно, както четох някъде, ако седмица преди инаугурацията Дръмб подаде оставка и зачака Майк Пенс да го помилва, пък оня забрави...
  —цитат от коментар 38 на Norman Granz


  Тая спекулация за рокадата с Пенс е доста забавна, ама нещо не са го доизкусурили, за да го помилва, трябва да са го осъдили преди това, а Тръмпарата досега бавеше максимално разследванията, ще вземат да го осъдят след като го изгонят от Белия Дом. Ни тако, ни вако е цялата му работа, абе Сенсей Всемъдри. :D

 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Всъщност идеята за един такъв конституционен център и у нас, който да събира предложения за промени на Конституцията и проекти за нова Конституция никак не е лишена от смисъл. Доколкото зная преди няколко години Исландия така написа новия си основен закон - изцяло чрез он-лайн предложения от гражданите на страната.

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":
  До коментар [#30] от "Realist":

  Изборите в САЩ приключиха. Да се готви Бойко Борисов.

 48. 48 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Очаквам още в първия мандат на Камала Харис да се заговори за ГАРАНТИРАН БАЗОВ ДОХОД. Примамливо звучаща клопка,
  А, във втория вече да се предприемат първите конкретни стъпки.
  Преди това ще се подготвят основите на цифровия комунизъм.
  Преминаването към цифрова валута е преход към ликвидацията на парите като такива и като разменно средство, всеобщ еквивалент .
  Да се въведе оценъчна система и всеки ще получава според лоялността си към "Върховенството на Закона" ( метафора на подчинеността спрямо Системата).
  "Ваксина" чрез инжектиране на изкуствен РНК и още серия последващи редакции на човешкия геном (виж Pfizer и Модерна).
  Това не е "конспирация", то се случва сега и в момента.

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#45] от "bobyb":

  "Тая спекулация за рокадата с Пенс е доста забавна, ама нещо не са го доизкусурили, за да го помилва, трябва да са го осъдили преди това..."

  В случая с т.нар. preemptive predidential pardon, не е задължително обектът на помилване да е осъден, или дори подсъдим. Достатъчно е към момента на помилването да е ИЗВЪРШИЛ деянията, за които би могъл да бъде подведен под съдебна отговорност. Т.е. изпреварващото помилване важи за бъдещо обвинение и осъждане, но не и за бъдещи деяния.

  Според решение на Върховния съд от 1866 г. (както знаем, в САЩ се прилага системата на прецедентното право), властта на президента за помилване “extends to every offense known to the law, and may be exercised at any time after its commission, either before legal proceedings are taken or during their pendency, or after conviction and judgment.”

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Бедна Ви е фантазията и колко дисиденти, репресирани от Бойко Борисов и борци срещу личния му режим са се приготвили да се изявят в скоро време.

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#48] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  ""Ваксина" чрез инжектиране на изкуствен РНК и още серия последващи редакции на човешкия геном (виж Pfizer и Модерна)."

  Забравил си да споменеш чиповенте на Бил Гейц, които се хвърлят от самолети чрез кемтрейла и превръщат децата на републиканците в третополови гейове.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2887 Весело

  Като гледам предложенията, единственото смислено е да се въведе мандат на върховните съдии, щото това в момента е безумие. Едно че превръща избора им във война по всички фронтове, която обикновено белязва конкретния кандидат с чисто психически травми и второ, че ги прави абсолютно неконтролируеми и в много случаи (основно назначенията на демократите) в по-скоро политически активисти, а не независими и безпристрастни съдии. Дет се вика като ти е паднало веднъж на толкова години да имаш шанс да назначиш свои човек, естествено че ще гледаш да сложиш някой верен син на Партията. Казвам че основно демократските назначения са такива щото явно те се справят по-добре в тая работа и техните хора винаги гласуват анблок, докато републиканците явно не успяват (далеч съм от мисълта, че не искат, все пак не съм Горянина или други "специалисти" от форума) да сложат добре "подковани" кадри и си патят. Е джон Робъртс никой не го брои към републиканската квоат, щото си гласува все с демократите.
  Това за ветото над президентските укази е пълна тъпотия и е сложено единствено и само заради Тръмпя (ясно е какви "консерватори" участват в "панела" - няма да викнат Гауди и Круз я, некви nevertrumper-и от котилото на Буш-овците са). Питайте ги прогресивните след една година пак да видим дали ще си помислят дори. Махането на електоралния колеж пък е първа стъпка към окончателното премахване на принципа за изравнена тежест на отделните щати. Следва премахване на двата броя сенатори от щат и заместването им със също пропорционален като при конгресмените. После ми е много интересно как ще убедят "реднеците", че от тоя момент нататък ще ги управляват Ню Йорк и Калифорния и тяхното мнение по никой въпрос няма абсолютно никакво значение...
  Последно - кой и е казал на тази кака, че като се опитва (неуспешно) да пише като българка от старо време, това ще направи писанията ѝ (сбит преразказ на чужда статия) да изглеждат по-ценни и фундаментални?!? Ама от соросоид толкоз...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#50] от "Един препатил":

  "Бедна Ви е фантазията и колко дисиденти, репресирани от Бойко Борисов и борци срещу личния му режим са се приготвили да се изявят в скоро време."

  И какво пререгистриране на форумни тролове... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#45] от "bobyb":"Тая спекулация за рокадата с Пенс е доста забавна, ама нещо не са го доизкусурили, за да го помилва, трябва да са го осъдили преди това..."В случая с т.нар. preemptive predidential pardon, не е задължително обектът на помилване да е осъден, или дори подсъдим. Достатъчно е към момента на помилването да е ИЗВЪРШИЛ деянията, за които би могъл да бъде подведен под съдебна отговорност. Т.е. изпреварващото помилване важи за бъдещо обвинение и осъждане, но не и за бъдещи деяния.Според решение на Върховния съд от 1866 г. (както знаем, в САЩ се прилага системата на прецедентното право), властта на президента за помилване “extends to every offense known to the law, and may be exercised at any time after its commission, either before legal proceedings are taken or during their pendency, or after conviction and judgment.”
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  Хаха интересно. Нооо, пак е в сериозна дилема, той е напълно способен на тая наглост, да се договори с Пенс и да го помилва за всичко възможно, но пак остават проблемите с Щата Ню Йорк. И всъщност се усилват, на фона на тая наглост, симпатиите към Тръмпарата и шансовете му в щатския съд съвсем се изпаряват.
  Пак е насаден по сенсейски в пачите яйца. Абе сеира тепърва предстои.

 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":

  Не сте разбрали основното в статията. То не е да даде повод да ни запознете с безценните си мисли за промени в американската Конституция. Повярвайте ми, тези мисли никого не интересуват.

  Основното в статията е да покаже как по важни въпроси като тези за Конституцията умните хора по света, макар и от различни течения намират общи решения.

  Което би трябвало да послужи за пример при писането и на новата българска конституция.

 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":

  Не бързайте да се подигравате, че някой пишел като българи от старо време. После, като македонските пишат така да не вредите, че са ви откраднали езика.

 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#55] от "bobyb":

  "Нооо, пак е в сериозна дилема, той е напълно способен на тая наглост, да се договори с Пенс и да го помилва за всичко възможно, но пак остават проблемите с Щата Ню Йорк. "

  Не само.

  След 20 януари Дръмб ще бъде атакуван по няколко много сериозни пункта: данъчни измами, застрахователни измами, възпрепятстване на правосъдието, възпрепятстване на демократичния процес, неизплатени дългове (само към Дойче Банк, т.е. към руската мафия, са около половин милиард долара, обезпечени с имоти, така че ще падат големи златни букви R, M, U, P и T от фасадите на грозни небостъргачи)...

  Той се надяваше на втори мандат, за да отсрочи този кошмар.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Системата, по която американците избират президент е нелогична и несправедлива. Тя позволява на кандидат да стане президент, ако спечели изборите в 11-те най-големи щата, дори да е загубил останалите 39. И не само това, а така наречената система winner takes all означава, че в тези 11 щата той може да печели с по 50,01% срещу 49,99%, докато в останалите 39 да загуби с по 100 на 0% и пак да стане президент. Системата позволява да се вземе поста с гласовете на около 1/4 от населението, а другият кандидат да загуби, дори да е получил гласовете на 3/4 от населението. Просто няма логика. При това без да отчитаме, че поне на теория е възможно да се направи това, което Тръмп искаше - щатските власти да пренебрегнат гласовете на гражданите и да изпратят в Изборната колегия делегати, които да гласуват за другия кандидат, директно подменяйки вота на избирателите. Самият факт, че съществува като опция е безумен.

 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":Не сте разбрали основното в статията. То не е да даде повод да ни запознете с безценните си мисли за промени в американската Конституция. Повярвайте ми, тези мисли никого не интересуват. Основното в статията е да покаже как по важни въпроси като тези за Конституцията умните хора по света, макар и от различни течения намират общи решения.Което би трябвало да послужи за пример при писането и на новата българска конституция.
  —цитат от коментар 56 на Един препатил


  Приятел, като не те интересуват не ги чети. Форумът е да се изказва мнение по темите на статията и аз в този коментар това правя, а не за да пишем в него неща дето на теб ти е приятно да четеш. Като искаш такива разговори - събери децата и внуците и почвайте. Аз не се чувствам задължен да пиша каквото на теб ти се чете. Надявам се, че се изразих пределно ясно.


  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":Не бързайте да се подигравате, че някой пишел като българи от старо време. После, като македонските пишат така да не вредите, че са ви откраднали езика.
  —цитат от коментар 57 на Един препатил


  Аз се подигравам не защото пише така, а защото се опитва неуспешно да пише така. Мога да направя разликата, защото съм чел много писания на стари емигранти избягали от тоталитарния режим преди и малко след 9-ти, които наистина са научени и пишат така естествено. А северомакедонците какво общо имат не можах да разбера. Знаем, че си на твърди коминтерновски позиции по този въпрос, можем пак да го обсъдим в подходяща статия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Американският президент трябва да се избира пряко. На изборите през 2016, Хилъри взе повече гласове от расиста Тръмп, но ... президент стана рижия. Това е изкривяване на волята на избирателите, което съществува само в САЩ.
  —цитат от коментар 12 на Рим  До коментар [#12] от "Рим":

  Това е лудост от която ще пропищят ВСИЧКИ. За да се избира пряко президента,трябва ВСИЧКИ над 300млн. американци да ПОЗНАВАТ кандидатите за президент ЛИЧНО. Иначе "изборът" им ще бъде стрелба в тъмното. Разбираш ли,че технически,тоест биологически е невъзможно 300млн. човека да познават лично един човек - кандидата за президент?! Ти например,знаеше ли нещо за Рейгън,преди да спечели властта?

 65. 65 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#61] от "sylvester":

  Системата не е идеална, това е безспорно. Лошото е, че всеки драпа да променя само каквото му уйдисва, а не да я направи по-справедлива. Например да си чул демократите да искат да се промени безумието според което броя електори и броя конгресмени се определя на база ЦЯЛОТО население на даден щат, вкл. временно пребиваващи, хора с работни визи И нелегални, а не на база американски граждани? Не си и няма и да чуеш, щото изредените от мен групи са основно на места, където те печелят (Калифорния, Ню Йорк). Веднага ревнаха когато Тръмпя поиска при следващото преброяване на населението да се въведе поле за гражданство. В САЩ политиката е много по-поляризирана и корумпирана отколкото си мислят повечето хора.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 66. 66 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#61] от "sylvester":

  А да оставиш на народа (тълпата) ВИНАГИ да решава кой да е президент,не е ли също безумие?! Откъде ти дойде тая идея,че народа ВИНАГИ е прав? Нещо на комунизъм ми смърди твоето...

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":Изборите отдавна свършиха и Байдън спечели. Явно животът ти е много по-скапан отколкото си мислим всички, щом още се лигавиш по темата все едно ти, а не някой непознат на майната си е спечелил. Да пази Господ.
  —цитат от коментар 54 на Тюфлекчия  До коментар [#54] от "Тюфлекчия":

  Да,но Тръмп има законното право да обяви военно положение и да проведе нови избори под контрола на армия.

 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#68] от "deaf":

  "Тръмп има законното право да обяви военно положение и да проведе нови избори под контрола на армия."

  Под статиите за Дръмб човек може да види толкова луди, колкото няма и в Карлуково.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#69] от "Norman Granz":

  Само това ще кажа - Член 1,раздел 9...

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#69] от "Norman Granz":Само това ще кажа - Член 1,раздел 9...
  —цитат от коментар 71 на deaf  До коментар [#71] от "deaf":

  Имах предвид,че Член1,раздел 9 от Конституцията на САЩ дава право на президента - в случая Тръмп - да обяви военно положение да проведе нови избори... Дали ще се възползва - никой не знае със 100% сигурност...

 76. 76 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Системата, по която американците избират президент е нелогична и несправедлива. Тя позволява на кандидат да стане президент, ако спечели изборите в 11-те най-големи щата, дори да е загубил останалите 39. И не само това, а така наречената система winner takes all означава, че в тези 11 щата той може да печели с по 50,01% срещу 49,99%, докато в останалите 39 да загуби с по 100 на 0% и пак да стане президент. Системата позволява да се вземе поста с гласовете на около 1/4 от населението, а другият кандидат да загуби, дори да е получил гласовете на 3/4 от населението. Просто няма логика. При това без да отчитаме, че поне на теория е възможно да се направи това, което Тръмп искаше - щатските власти да пренебрегнат гласовете на гражданите и да изпратят в Изборната колегия делегати, които да гласуват за другия кандидат, директно подменяйки вота на избирателите. Самият факт, че съществува като опция е безумен.
  —цитат от коментар 61 на sylvester


  Отговори си на въпроса как се казва държавата-Съединени американски щати. Т.е това е федерация на отделни щати не унитарна държава. И всеки щат има значение при избора на президента, не само големите щати и градове.

 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#73] от "Doge":

  "Само един месец ти отне. Което за тръмпанар е удивително постижение."

  Както виждаш, и аз съм го поощрил. Когато човекът заслужава, редно е да получи.

  Все пак, за един месец (и една седмица) да разбере даден факт, което целият останал свят знае от момента на възникването му, не е малко постижение за привърженик на Дръмб.

  Това го поставя едно стъпало над такива като EU Defender, Voxy или Росен от Шумен, които смятат, че Дръмб все пак е спечелил изборите, но това ще се докаже в СРЯДА.

  Знам, че е нехристиянско човек да се подиграва на такива, но пък е толкова satisfying...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Американският президент трябва да се избира пряко. На изборите през 2016, Хилъри взе повече гласове от расиста Тръмп, но ... президент стана рижия. Това е изкривяване на волята на избирателите, което съществува само в САЩ.
  —цитат от коментар 12 на Рим


  Комуне-кой точно е казал,че не иска децата му да растат в расистка джунгла,когато е трябвало бели и черни ученици да пътуват в общи автобуси."Расиста"Тръмп или някой друг?

 79. 79 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#77] от "Norman Granz":

  Сега остава да кажеш и кога съм отричал, че Байдън е спечелил и цена няма да имаш. Ама това е твърде много за теб. Ако се движеше в реалността, а не в някаква измислена картинка, в която ти си голям форумен анализатор, а всички несъгласни с това са идиоти, вероятно нямаше да можеш да понесеш болката, както стана 2016 г., когато се скри за 3 месеца и след това повтаря 4 години как утре свалят Тръмп и го вкарват в затвора. Явно ти беше някакъв компенсаторен механизъм. Аз например нямам нужда от такива - видях, че Байдън спечели, живота продължава. Сега трябва да дебнем да спечелим и ние нещо от тази работа. Под "ние" не визирам тебе и агитката ти, щото вие не можете да спечелите от нищо. Така че разбирам желанието да си съчиняваш разни неща, които те карат да се чувстваш добре, ама не прекалявай, че хептен се излагаш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#62] от "Тюфлекчия":

  Напънали сте се да отговаряте на моя коментар # 56. Даже сте го цитирали изцяло, за което благодаря. Но пак сте пропуснали най-важното и в него.

  Става дума за умните хора, които да ни служат за пример. Или не четете внимателно или твърдо сте решен да не се мъчите да ставате по-умен.

 82. 82 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#80] от "Norman Granz":

  Хахахахаха. Тук вече искренно ме разсмя.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#81] от "Един препатил":

  "Или не четете внимателно или твърдо сте решен да не се мъчите да ставате по-умен."

  Привърженик на Дръмб.

  'nuff said.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#79] от "Тюфлекчия":

  До коментар [#77] от "Norman Granz":.... Сега трябва да дебнем да спечелим и ние нещо от тази работа. ...
  —цитат от коментар 79 на Тюфлекчия


  Безценно! Ама като пишете такива неща слагайте кавичките. Ето, както ще направя аз:

  "..............
  - Сега там е цаката - дали правителствен, дали опозиция? Не знам, дявола да го вземе, колко ще изтраят днешните.

  - Казвай скоро, че ме чакат клиенти.

  - Знаеш ли какво, Гуньо? - съображава бай Ганьо, без да обръща внимание на думите на адвокатина. - Аз мисля сега засега да я караме с правителството...

  - Тъй, тъй, най-добре с правителството - бързат да заявят Гочоолу и Дочоолу.

  Бай Ганьо ги изглежда сърдито, задето му пресичат думата, и продължава:

  - ... Па сетне, като подушим, че им се разклатят краката, да им ритнем едно текме и с новите пак на власт, а?

  - Става. Обещаха ли ви нещичко?

  - То се знай, без него не може.
  ..........................."

 85. 85 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#76] от "Мусаши":

  Всъщност граматически е правилно да се казва СЪЮЗЕНИ американски щати. Съюз означа по-хлабави връзки между щатите. Съединени - обратното - по-тесни и обвързващи връзки,(реалността не такава в Щатите).

 86. 86 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#84] от "Един препатил":

  Нещо не схващам. Аз не съм американски гражданин и като такъв нито мога да взимам участие в политиката там, нито би било правилно да ѝ влияя ако можех (а аз не мога). Тоест - мога само да се нагаждам доколкото ми влияе. Или според тебе сега трябва да напусна американската фирма, в която работя, щото не спечелил Тръмп изборите? Абе хора, дайте малко по сериозно. Тоя форум някои го обърнахте на старчески дом и детска градина в едно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 87. 87 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#76] от "Мусаши":

  Съгласен съм с Вас. Промяната на реда за избор на президент, а и на сенаторите не може да не държи сметка за федералния характер на САЩ, който е основополагащ принцип в американската Конституция и в самата идея за американската държава.

 88. 88 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#76] от "Мусаши":Всъщност граматически е правилно да се казва СЪЮЗЕНИ американски щати. Съюз означа по-хлабави връзки между щатите. Съединени - обратното - по-тесни и обвързващи връзки,(реалността не такава в Щатите).
  —цитат от коментар 85 на deaf


  Това няма значение-важното е,че САЩ са федерация. И тъпите марксисти не могат да го проумеят,затова като папагали повтарят, че Хилъри била спечелила повече гласове. Ама правилата не са кой ще спечели повече гласове, а кой повече електори.Все едно във футбола да се посочи за победител отборът,който е владял повече топката.

 89. 89 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  лошото е, че покрай тръмп ерудирани и умни консерватори бяха изместени от нацита и обикновени простаци

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  До коментар [#76] от "Мусаши":

  Отговори си на въпроса как се казва държавата-Съединени американски щати. Т.е това е федерация на отделни щати не унитарна държава. И всеки щат има значение при избора на президента, не само големите щати и градове.
  =====
  И така да е.....
  Там не са лапни шарани както в бившите СССР.....и никога няма да еи направят перестройката....
  Могат да си изравнят земята от чупене на паметници.....но все ще им се чуват вопли от типа.... "не мога да дишам".....

  Bukalemun
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#35] от "еспресо":

  както се казва:
  the best way out is trough.

  https://youtu.be/uqAM3Y-tEC8 https://youtu.be/rXi3kBXMWo8 https://youtu.be/9po73BlvBnk
 93. 93 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#85] от "deaf":

  Поназнайвам слабичко английски, но ми се струва, че "съединени щати" си е правилно. И смислово и граматически е точен превод на "united". Смислово и граматически "съюзени" е точен превод на "allied", какъвто не е случаят в оригинала.

 94. 94 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#89] от "karatista":

  мен ми харесваше Пол Райън.
  сега като се замисля и Ники Хейли ми харесва,
  макар че правеше политически четки на оранжевия.

  https://youtu.be/uqAM3Y-tEC8 https://youtu.be/rXi3kBXMWo8 https://youtu.be/9po73BlvBnk
 95. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#89] от "karatista":

  "...лошото е, че покрай тръмп ерудирани и умни консерватори бяха изместени от нацита и обикновени простаци..."

  Още в първия си коментар за изборите написах точно това: Дръмб го няма вече, чо пораженията, които нанесе върху американската политическа система, върху Републиканската партия и социалната тъкан на Америка, няма да бъдат преодолени за един мандат на Байдън, а вероятно и за едно поколение.

  Говорил съм и си пиша с много колеги-американци, които са в ужас и потрес от разделението в американското общество, от зловещия гейзер на войнстващ примитивизъм, расизъм, ксенофобия, нацизъм, безпросветност и вулгарна омраза, които това оранжево човече успя да отприщи за 4-5 години.

  Индивиди и социални групи, които някога ихичко клокочеха в социалната периферия (fringe), сега се чувстват овластени, валидирани, внушено им е, че са легитимна политическа сила.

  Фиаското с Ковида превърна Америка от световен лидер в посмешище и обект на съжаление в цивилизования свят.

  Скандалните опити на президента да минира и разруши демократичния процес в собствената си страна, да подкопае доверието в институциите на държавата и в гражданския договор обслужват всички тирани и диктатори по света - такива като Путин, Фат Ким, Болсонаро и пр., та до последния корумперан африкански владетел.

  Това е тъжната истина, която озверелите от безсилие дръмбофили като Тифлека, Ламбето, Вокси, Беленд, Сульо-Пульо и Мульо не могат да схванат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 96. 96 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":

  Ако някога ЕС стане федерация,(според мен няма никога да стане),ще бъде най-справедливо да се избира европейски президент (комисар) по американската изборна система каквато е днес.

 97. 97 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#85] от "deaf":Поназнайвам слабичко английски, но ми се струва, че "съединени щати" си е правилно. И смислово и граматически е точен превод на "united". Смислово и граматически "съюзени" е точен превод на "allied", какъвто не е случаят в оригинала.
  —цитат от коментар 93 на Един препатил  До коментар [#93] от "Един препатил":

  Може би ти си прав. Но ме спира думата Union,с която се наричаше Съветският СЪЮЗ.

 98. 98 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#95] от "Norman Granz":

  сега попаднах на една статия от капитал 2016.
  много прозорливо го е казал автора:
  Към настоящия момент не можем да предвидим кой сценарий ще се случи, посочва Шваб. Историята обаче учи, че развоят на тази революция ще бъде съчетание от двата сценария. Въпреки всичко съм убеден в едно, продължава авторът. В бъдеще талантът в много по-голяма степен от капитала ще бъде критичен фактор за производството. Това ще доведе до все по-голямо разделение на пазара на "ниско образован и следователно - ниско платен" дял, и "високо образован, затова високо платен" дял. Занапред това разделение ще причинява социално напрежение.
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/01/20/2688942_chetvurtata_industrialna_revoljuciia/

  https://youtu.be/uqAM3Y-tEC8 https://youtu.be/rXi3kBXMWo8 https://youtu.be/9po73BlvBnk
 99. 99 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  До коментар [#95] от "Norman Granz":

  според мен не е толкова трайна щетата, но може и да бъркам. струва ми се, че в момента републиканците играят по свирката на тръмп, за да си осигурят меко приземяване след 20ти. че ако рязко го метнат под автобуса ще загубят. както например на фокс им заминава рейтинга и вече са след cnn.

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 100. 100 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#98] от "mihail_p":

  "Това ще доведе до все по-голямо разделение на пазара на "ниско образован и следователно - ниско платен" дял, и "високо образован, затова високо платен" дял. Занапред това разделение ще причинява социално напрежение."

  Точно!

  И Дръмб намери естествената си електорална база сред първата категори, като им обеща да върне кюмюра и производството на лопати, гайки и болтове от Китай в Америка.

  Разбира се, и там се провали, защото отговор на санкциите срещу китайските компаннии китайците спряха да купуват американска соя, та реднеците в квадратните щати изпищяха първи от неговата гениалност.

  Да не говорим, че успя почти да фалира и Харли Дейведсън - една американска емблема на особена почит именно сред реднеците.
  https://www.forbes.com/sites/chuckjones/2019/09/30/trumps-tariffs-have-wiped-14-billion-off-of-harley-davidsons-market-cap/?sh=20590fef5221

  Но ... какво да очакваме от стабилен гений, който фалирал ТРИ КАЗИНА сред общо шестте си фалита...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK