Първи сняг и нов локдаун: стартовата позиция на икономиката

Реалността е, че (поне) частично преструктуриране е неизбежно – някои ще закрият или свият дейността си, хора ще станат излишни, загуби ще бъдат невъзвратими, каквито и мерки и субсидии да се дават.

© Юлия Лазарова

Реалността е, че (поне) частично преструктуриране е неизбежно – някои ще закрият или свият дейността си, хора ще станат излишни, загуби ще бъдат невъзвратими, каквито и мерки и субсидии да се дават.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Две седмици преди Коледа бизнес и правителство трябва да взимат решения, отчитайки поне четири фактора, ако не броим предстоящите избори. От една страна, имаме отчетливо възстановяването на световната и българската икономики през лятото и есента, но заедно с това Европа пак влезе в локдаун, макар и доста по-премерен и облекчен от този през март; едновременно се обсъждат загуби в затворени бизнеси и потенциалния ефект на по-ранното от очакваното само допреди месеци създаване на ваксини (за което вече писахме тук).


Всекидневието е доминирано от проблеми в болниците, спазването на мерки в магазини и хотели или колко точно оборот ще бъде пропуснат заради отложени или отменени банкети и празнични пътувания - но
все повече трябва да се мисли за процеса на възстановяване и растеж


чрез адаптацията на структурата на икономиката и увеличаване на инвестициите след няколко месеца.


Вече коментирахме (виж тук), че зимният локдаун след влошаването здравната картина идва след няколко поредни месеца на относително бързо възстановяване на стопанската активност. Последните данни за месец октомври в общи линии потвърждават тенденцията. Индексът на производството в преработващата промишленост отчита минимален ръст от 1% спрямо септември (за шести пореден месец от май), а спадът спрямо 2019 г. е 2,9%.


Значителен ръст на годишна основа отчитат автоиндустрията и производството на велосипеди, производството на метални изделия, производството на електрически съоръжения и, вероятно очаквано, на лекарствени продукти. При продажбите на дребно е отчетен ръст от 1,5% спрямо септември, като спадът на годишна основа се свива до 5,3%, основно заради намалелите продажби на автомобилни горива и облекло; онлайн продажбите обаче бележат ръст от 57%. Тази динамика е в синхрон и с относително ограниченото нарастване на безработицата (повече за пазара на труда тук) - около 45 хиляди повече регистрирани безработни до края на октомври в сравнение с миналата година.


Данните за външната търговия показват спад на износа с близо 11% спрямо октомври 2019 г.,


което по предварителни данни се дължи на значителен спад продажбите на няколко пазара извън ЕС, включително Турция, Египет и Русия. Износът към трети страни за месеца като цяло спада с 21%, докато към страните от ЕС - с 5% на годишна основа. Намалява значително и преработката за експорт на течни горива, което е обяснимо със все още силно ограничените пътувания.


Октомври изглежда е и най-силният месец за европейските икономики. Потреблението отчита пореден ръст, като продажбите на дребно нарастват с 1,5% спрямо септември и вече са с 4,2% над нивото от октомври 2019 г. В Германия индексът на индустриалното производство нараства с 3,2% спрямо септември, а спадът на годишна основа се свива до 3%; износът на стоки нараства с 0,8% за месеца , а спрямо октомври 2019 г. е с 6,5% по-нисък. В по-тежко засегнатата от кризата Италия - другата водеща експортно-ориентирана индустриална икономика в ЕС и значим търговски партньор за България - индустриалното производство отчита ръст от 1,3% на месечна основа и спад от 2,1% в сравнение с предходната година.


Тази динамика е поне частично обяснима с широкото прилагане на схемите за субсидиране на заетостта. По последни оценки на Евростат, загубата на доход от труд след държавната помощ са едва между 1 и 4 процента в различните страни. Това до голяма степен е внесло успокоение в домакинствата след първоначалния страх от потенциални катастрофични развития през март и април.


Същевременно растежът в Азия изпреварва очакванията, а някои стойности дори са трудни за възприемане - ръст на годишна основа на износа на Виетнам с 10% през октомври и на Китай с 21% за ноември по предварителни данни. Извън това, различни косвени индикатори сочат, че домакинства и бизнеса, са се адаптирали в голяма степен към ограничителните мерки. Така например, за първите 10 дни на декември - т.е. период, в който и у нас, и в повечето европейски страни вече има строги ограничения, броят на товарните превозни средства, преминаващи границите на страната, е с близо 9% по-висок от този през същия период на миналата година, и над 15% по-висок от стойностите през февруари.


А щом товарите пътуват, значи има кой да купува и кой да произвежда.


Все още не е одобрена толкова коментираната нова мярка за подкрепа на бизнеса. Редно е да си припомним, че ограничителните противоепидемични мерки бяха обявени на 23 ноември, а вероятно са били дискутирани поне дни преди това. Цели три работни седмици се консултира, обсъжда и договаря, и засега е ясно от изказвания на министъра на икономиката и ведомствената страница, че тази субсидия ще се администрира от НАП, и че "се обмисля механизъм на изпълнение на новата мярка, който да позволи нейното максимално бързо стартиране".


Всичко изглежда като един дълъг пазарлък и борба на изтощение, в които всяка организирана заинтересована група се опитва да максимизира очакваните ползи и да предотврати да бъде "ощетена"; а голяма част от смисъла изобщо на помощ с бюджетни пари в подобна криза е да се запази доверието, да има предвидимост и да се подкрепят бизнесите навреме, така че да се избегне по-голям срив на дейността и заетостта.


Забавянето е логично следствие от стремежа всяка мярка да се хареса на всички - а това не е лесно, особено когато подходът е да се ползват за макет вече прилагани програми (например в Австрия). В крайна сметка обаче, всеки мери успеха по различен начин - за един предприемач, който така или иначе ще съхрани бизнеса си, е важно да вземе повече пари, дори да се наложи да чака половин година; на макро ниво обаче успех е минимизиране на броя закрити бизнеси, отложени инвестиции или съкратени работни места общо за икономиката. За да се постигне второто, всяка мярка трябва да е проста за прилагане, да бъде обявена в самото начало и плащането да става бързо. Това дава предвидимост на предприемачите, които са "на ръба", да могат бързо да вземат решения дали комбинирането на наличните мерки ще е достатъчно, за да спасят бизнеса си и да съхранят персонала.


Има и косвен ефект - бързи и прозрачни мерки, подкрепящи засегнатите и запазващи (поне частично) доходите, смекчават и негативните очаквания за продължителността и дълбочината на спада, което само по себе си влияе на решенията за бъдещите действия на всяка фирма в краткосрочен и средносрочен план. Алтернативата е несигурност, която поне за част от компаниите, означава естествен рефлекс за рязко свиване на фиксираните разходи. А свиването на разходите за труд директно виждаме в данните за


новорегистрираните безработни - за първата седмица на декември те надхвърлиха 14 хиляди,


или с 5 до 6 хиляди повече от първите седмици на октомври и ноември.


За съжаление, триседмичното затваряне на кръчми и молове отново ни вкара в дебати за мерки за компенсации на засегнати и губещи, вместо все повече усилия да се концентрират върху политики за насърчаване на инвестициите, създаването на работни места и растежа. Ясно е, че в публичното говорене ще има обещание, че нито един бизнес или работник няма да останат пренебрегнати. Но реалността е, че (поне) частично преструктуриране е неизбежно - някои ще закрият или свият дейността си, хора ще станат излишни, загуби ще бъдат невъзвратими, каквито и мерки и субсидии да се дават.


Важният въпрос е дали ще има достатъчно условия и възможности за старт на нови начинания, за привличане на инвестиции и създаване на повече високопроизводителни работни места. Скоростта и мащабът на това преструктуриране ще предопредели какъв ще е растежът през 2021 и 2022 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 387 Любопитно

  Какво възстановяване,какъв растеж,какви пет юана!?Все едно чета статия на "Работническо дело" след десетият конгрес на БКП.НяКОЙ прави невиждан в историята на човечеството социален експеримент ,а ние с нездрав блясък в очите гледаме........,за да видим кво ша стане.🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Има цели сектори в реалния икономически живот, които изнемогват поради това, че сервитьор, барман, кафеджия, развеждач на туристи или пазвантин е много по-лесно. Схемите за подпомагане на изброените по горе ощетяват всички които работят. Време е да им бъде предложено нещо от изнемогващите за работници сектори.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 686 Весело

  Вярно, Шакир. Аз виждам дописникът навсякъде да показва отрицателен ръст спрямо предината година и невероятно бодряшки тон. Сетих се за оптимиста, който вижал в гробищата само плюсове (+ + +...+). Искрено се посмях...

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Неутрално

  Няма никакъв локдаун - всички бачкат на макс - стига сте ревали за кръчмарите , и те бачкат - фуудбандата са повече от всякога по улиците!!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3174 Любопитно

  Има няколко сектора, които хълцат и тепърва ще търпят фалити - туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, офис имоти, организиране на събития. Не би било лошо работещите там да се огледат за други възможности, а банките да се подготвят за лоши кредити, уви.

 6. 6 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Има цели сектори в реалния икономически живот, които изнемогват поради това, че сервитьор, барман, кафеджия, развеждач на туристи или пазвантин е много по-лесно. Схемите за подпомагане на изброените по горе ощетяват всички които работят. Време е да им бъде предложено нещо от изнемогващите за работници сектори.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Така е, шансовете на кандидатите завършили ядрена физика да получат работа в МакДоналдс са по-големи от тези завършили техникум по готварство, всеки може да обръща кюфтета на скарата, но ядрените физици се справят по-добре с парцала за под.

 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 902 Весело

  "Локдаун! Локдаун!" - викаше овчарят и прибираше стадото в кошарата за го издои и остриже... Пък му се беше дояло и чеверме.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Локдаун за БоКо, компания , 240 пазванти и неизброим брои ненужни "калинки" и "истерията" приключва.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  Ще фалират малките и средни фирми. "Правилните" (от обръчите на Пеевски, Химимпорт холдинг, Маджо-бенефициенти на програмите) ще останат.

 10. 10 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Какво възстановяване,какъв растеж,какви пет юана!?Все едно чета статия на "Работническо дело" след десетият конгрес на БКП.НяКОЙ прави невиждан в историята на човечеството социален експеримент ,а ние с нездрав блясък в очите гледаме........,за да видим кво ша стане.🐵
  —цитат от коментар 1 на Шакир Зулов


  Не сте прав, все пак изворът на тези данни е финансовото и икономическото министерство. Всички видяхме сценката от горската полянка, където Ананиев ръкопляскаше на МП, когато обяви, че даже ни вдигат кредитния рейтинг. Икономическият министрър твърди, че всичко е ок. Сачева - няма проблем с безработицата.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  "Така е, шансовете на кандидатите завършили ядрена физика да получат работа в МакДоналдс са по-големи от тези завършили техникум по готварство,.."

  Мисля, че завършилите бизнес администрация, ПР по-добре ще се справят на кюфтетата.

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  изобщо всички с диплома за више от нашите университети , могат да си избършат само задниците с тях и да си търсят някъде работа в реалния свят ,където могат да изпълняват някаква изпълнителска дейност като чистачи ,камериери ,че и в ресторантите няма работа сега ,ама поне могат да чакат да ги издържат бащите и майките им ,това поне е опция за разлика от предишното поколение .

 13. 13 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Авторът на статията не е прав, както е модерно да се казва от управляващите -това е само усещане. Ето и премиерът даже каза от телевизора успокоителни данни за бизнеса - В цяла Европа ще има спад, даже в целия свят - т.е. спокойно не само у нас. Но ние сме добре, никоя държава в момента не може да си позволи увеличение на заплатите в обществения сектор с 30%, това дори другите отличници не го могат, а минималната работна заплата, а пенсиите. Даже германските пенсионери завиждат на нашите и дават Бойко за пример на Меркел.

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drugii":

  Повечето завършващи чужди университети, завършват психология и философия, основно работят като телефонисти, с един-два чужди езика, водят се айти! Едва ли някой завършил инженер, програмиране, лекар ще се върне от чужбина да работи в България. Проблемът на българския бизнес е, че се ориентирахме към ниско заплащане, сега когато няма хора, започна леко вдигане на заплатите. Все пак са малко желаещите да бачкат в производство, за около хилядарка.

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#13] от "nij50393132":

  Що се отнася до бюджета и пенсиите, има известен смисъл в тяхното вдигане, защото тези пари ще отидат в българския бизнес и икономика (в края на краищата данъците са около 50%), но дали има пари за това, не знам дали и управляващите знаят, пък дали ги и интересува, все пак след три месеца идват избори.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  ЦИТАТ : ""ръст на годишна основа на износа на Виетнам с 10% през октомври и на Китай с 21% за ноември

  Социалистическите страни явно се справят по добре . ФАКТ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Често във форума се подсмиваме на руснаците, че няма нещо известно на света, което да е сделано там, но същевременно не си даваме отговор на въпроса, а какви са българските технологични продукти, с изключение на добрия айти сектор, кое в магазина е българско, телевизори, телефони, компютри?

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#16] от "dark'star":

  Не става дума за социализъм, а за инвестиции и технологии. В България няма нито една високотехнологична инвестиция през последните години.

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1880 Весело

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Брей най-накрая ти и Лъчезар Богданов да ме подкрепите, че някой сектори не могат и не бива да се подпомагат вечно. Особено пък туризма.
  Колкото и икономически глупости да говори Борисов как щял да отваря курорти вчера го слушах и ресторанти на 21-и.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#18] от "ban":

  Къде няма инвестиции в технологии?!
  Само в БАН няма щото там е комунизъм:)

 21. 21 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#13] от "nij50393132":Що се отнася до бюджета и пенсиите, има известен смисъл в тяхното вдигане, защото тези пари ще отидат в българския бизнес и икономика (в края на краищата данъците са около 50%), но дали има пари за това, не знам дали и управляващите знаят, пък дали ги и интересува, все пак след три месеца идват избори.
  —цитат от коментар 15 на ban


  Не съм забелязал у нас пенсионерите да са активни потребители на нещо различно от лекарства и храна. Тези от тях, които им остава нещо от месечния доход го слагат в банката. Ако някой е целял чрез тази социална група да увеличи потреблението, можеше това да го направи през ваучери с номинал 5 лв, които да са валидни за всички стоки и услуги. Но целта на тази внезапна грижа към тях е съвсем друга, което и на децата е ясно.

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Весело

  До коментар [#9] от "historama":

  к'ВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА мАКДОНАЛДС - ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ ЛИ ??

  [email protected]
 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Напротив, в БАН има доста супер нови апарати, а инвестиции просто няма в държавата, и не само в технологии. Разбира се сега ще почнеш да ми даваш примери. Ето ти един, баце беше в Самоков, където според репортажа се произвеждат бронирани машини, само че не показаха как ги произвеждат тези машини, всъщност се оказа, че имат няколко поръчки за брониране на произведени другаде машини, а самото брониране става на ръка, с флекса, чука и ключа. На всичкото отгоре май и заплати не взимат!

 24. 24 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Често във форума се подсмиваме на руснаците, че няма нещо известно на света, което да е сделано там, но същевременно не си даваме отговор на въпроса, а какви са българските технологични продукти, с изключение на добрия айти сектор, кое в магазина е българско, телевизори, телефони, компютри?
  —цитат от коментар 17 на ban


  Явно си пропуснал 11 годишното обяснение на премиера. Липсата на инфраструктура - магистрали - пречи на това. Затова той ударно асфалтира де що може, а и още не е приключил, но ако му дадем шанс до 20 години ще свърши тая работа и тогава това за което говориш ще се случи. Но дотогава трябва да търпим.

 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#21] от "nij50393132":

  Най-справедливо е стимулирането на икономиката чрез доходите на пенсионери и хора на държавни заплати щото те не са само чиновниците.
  Щото за бизнеса къде отидоха парите при Велчев, Шулева, Домусчийски.....

 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#21] от "nij50393132":

  Ами именно, ние това произвеждаме, не съм видял пенсионери на опашка за айфони, олед телевизори или мерцедеси!

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#23] от "ban":

  Аз за цяла България не знам но за Габрово мога да ти споря завод по завод и технология по технология в реалното производство.
  Например за производството на оръжията на Зиг Зауер и подобни. 250 човека с най-добрите машини в Европа произвеждат по Габровска технология за цял свят.
  Най-добрите в света.
  Или технологиите за изкуствените стави, или технологиите за инструментите. Даже в Швейцария да те оперират пак ще ти сложат българска става.
  Или позициониращите машини, или 60% от линиите на Кока Кола. Ами дамата линия е висока технология със собствен хардуер И така нататък. Иначе как си представяш 65000 жители и още да речем 40000 чужденци и живеещи българи без да да жители могат да произвеждат толкова много продукция. Само заради високите технологии и малко работници.

 28. 28 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#21] от "nij50393132":Най-справедливо е стимулирането на икономиката чрез доходите на пенсионери и хора на държавни заплати щото те не са само чиновниците.Щото за бизнеса къде отидоха парите при Велчев, Шулева, Домусчийски.....
  —цитат от коментар 25 на Да вярваме на истината


  Това, което твърдиш е вече факт, остава да проследим дали ще има ефект.

 29. 29 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Внимай каквото говориш ще ти се Върне.. За това нямаме Общество защото който не го засяга нещо веднага напада този който е зависим в момента. Нулева Ценностна Система. А Експеримента е Видим с просто Око. Азия създава Хаос а дори и за Ваксиниране не Говорят. Германия е в Основата на Потопа но някакси "Никой" не забелязва
  .

 30. 30 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Внимай каквото говориш ще ти се Върне.. За това нямаме Общество защото който не го засяга нещо веднага напада този който е зависим в момента. Нулева Ценностна Система. А Експеримента е Видим с просто Око. Азия създава Хаос а дори и за Ваксиниране не Говорят. Германия е в Основата на Потопа но някакси "Никой" не забелязва
  .

 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  Добре, разкажи ми за изкуствените стави, кое е българско, от какво се правят, как се произвеждат, дали е патент на българска фирма, или по швейцарски патент?

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2051 Весело

  Често във форума се подсмиваме на руснаците, че няма нещо известно на света, което да е сделано там, но същевременно не си даваме отговор на въпроса, а какви са българските технологични продукти, с изключение на добрия айти сектор, кое в магазина е българско, телевизори, телефони, компютри?
  —цитат от коментар 17 на ban


  Ми хубавите велосипеди са български, а не руски. Сещаш ли се, дори велосипеди не умеят да правят като хората...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  За оръжията, какво точно се прави в Габрово, чугун ли леете, стомана ли произвеждате, или само сглобявате?

 34. 34 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#32] от "gost22":

  Ами дори и велосипедите, дали повечето работи не идват овън, и тук да е само сглобката?!

 35. 35 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#32] от "gost22":

  А хубавите кафеварки, са китайски, а не български, тю и едни кафеварки не можем да направим!

 36. 36 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#32] от "gost22":

  Сетих се за един случай и с български производител, който се гордееше с кофичките за кисело мляко (найстина изглеждаха добре), човека не знаеше от какво се правят, дори понятието суровина му беше непознато, най-накрая на въпроса, абе от какво ги правите, отгоори, че всичко е внос от германия, и машините са му германски!

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6247 Весело

  Според мрънкачите, нямаме икономика, нямаме производство, нямаме брутен продукт, народА е отчаян, изнемогва, кара на хляб и вода, боледува, измира, бива ограбван от шайка калинки, лазещи по Тиква, която краде милиарди, които се появяват незнайно откъде...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#31] от "ban":

  Май не си гледал предаването на шефа на Тракийската икономическа зона преди три години.
  Тука всичко е Габровска измислица и ако нямаме капитали тогава вкарваме западен съдружник.
  Та в същото предаване например за крановете евтините разкроични операции ги правят в Германия и Швейцария, докато инженерите са тука. Отливките ги правят в Турция.
  Един кран съвременен ако си гледал в Ротердам например си е дам по себе си технологично чудо. Трябва да обработва хиляди контейнери например. Естествено, че корпус на такъв кран се произвежда на място.
  Е Габрово произвеждаме 30% от крановете и телферите в света. На всички континенти.
  Всяка пета тубичка в света е с Габровска машина. Само си представи колко тубички се произвеждат на ден. От паста за зъби, лекарства и така нататък по света.
  Затова тука си имаме самочувствие и то си личи.
  Ами в ИТ сектора. В момента правят две сгради за 420 ИТ специалиста. Поликомп и Стемо имат печалба колкото Туркил етруейс за миналата година. Имаме и още поне три калифорнийски ИТ филиала и бе знам колко български по-малки фирми. Девизът е нищо китайско в габровските продукти.

 39. 39 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Човече, задавам ти конкретни въпроси, ако можеш отговаряй, това за тубичките го чета десети път, е голямо постижение, тубичките и те, като кофичките, а това, че сглабяте кранове, няма лошо, като има кой да ги сглобява за без пари!

 40. 40 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#37] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Кой казва, че нямаме икономика?! Проблемът е, че повечето неща са на ишлеме, детайли и т.н. Основния износ все още е на суровини и материали!

 41. 41 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Да бе, дори хляба, който ядеш е пълен с китайски боклуци!

 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3174 Любопитно

  До коментар [#37] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Явно нямаш достатъчно фантазия да си представиш, че и в двете ти твърдения има истина. Факт е, че имаме и икономика, и производство, но има и тиква, и шайка калинки, както има, уви и доста хора, които изнемогват. Гледай малко по-реално на нещата, иначе ще станеш като коментиращия колега от Габрово, на който му се струва, че Габрово е перроден Сиатъл, центърът на силициевата долина....

 43. 43 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drugii":Повечето завършващи чужди университети, завършват психология и философия, основно работят като телефонисти, с един-два чужди езика, водят се айти! Едва ли някой завършил инженер, програмиране, лекар ще се върне от чужбина да работи в България. Проблемът на българския бизнес е, че се ориентирахме към ниско заплащане, сега когато няма хора, започна леко вдигане на заплатите. Все пак са малко желаещите да бачкат в производство, за около хилядарка.
  —цитат от коментар 14 на ban


  Повечето производство у нас е на ишлеме. Ишлемодателя/обикновено западняк/ е такъв ,защото работи с фиксирани ниски цени за труд ,нежелаейки да променя това заради местните претенции на работниците.

 44. 44 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Много интересно. Габровско го знам като една от най-обезлюдените области. Това което пишете е местна инициатива или има друг трик.

 45. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#39] от "ban":

  Не виждам смисъл да говоря за суровините. Говорим за технологии и продукти. Значи според тебе и пластмасата и стоманата трябва да е произведена в Габрово.
  Е затова с боевбисер само ще хленчите, ще ви се струва фантастично и ще ви се струва, че говоря фантазии:)
  Има си поне три големи доставчика на стомани с големи складове. Пластмасата в България отдавна е внос. Даже Нефтохимик не знам дали произвежда вече пластмаса. Но не съм видял проблеми в пластмасите. Даже както виждаш не ги споменавам, а в Габрово има доста фирми за преработка на пластмаса. Тази за опаковките по време на Пандемията си е направо във възход заради дезинфектантите. Както и машинките на Алфрида дето каза, че да си изпълни заявките само за Балканите му трябва нов завод.
  За тръбите те си вървят не са спирали линии

 46. 46 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#45] от "Да вярваме на истината":

  Ами, именно технологии и продукти, патенти и надписи, нали не пише на пушките "оръжейна габрово"?!

 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#44] от "log_on":

  Много смешно:)
  В момента може един град да има три жителя, а да живеят 200 000.
  И аз като гледам статистиката е така.
  Само, че има над 5000 чужденци и 35 000 българи от други области. Също като в София. И София е 1,2 милиона официално, ама реално е поне 2,2 милиона. В Габрово същото едно към едно в 20 пъти по-малък мащаб.

 48. 48 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  "Аз за цяла България не знам но за Габрово мога да ти споря завод по завод и технология по технология в реалното производство.
  Например за производството на оръжията на Зиг Зауер и подобни. 250 човека с най-добрите машини в Европа произвеждат по Габровска технология за цял свят."

  Пак същите глупости. Повече от ясно е, че не познавате заводите в Габрово и повтаряте журналистическа информация. Например - споменатите най-добри машини в Европа са си нормални 3 и 5 осни обработващи CNC центри. Работят си по добре позната и повсеместно прилагана технология за обработка чрез механично стружкоотнемане. Другите машини в Блазер са демонтирани преди няколко години от Германия.
  Така е и с останалото.
  За пореден път - не намесвайте Габрово в излагациите си.

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drugii":

  Глупости! Зависи какво си завършил. Лекарите и сестрите ги вземат като топъл хляб, като условието е да знаят съответния език. ИТ специалисти и инженери също могат да си намерят работа по специалността. В ЕС се признават всички квалификации. 50. 50 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  "Е Габрово произвеждаме 30% от крановете и телферите в света. На всички континенти."
  Пак глупости - дори да се сумират продажбите на всички габровски фирми, произвеждащи кранове и телфери /вече съм казвал, че познавам лично собствениците им/, пак няма да достигнат и 50% от продажбите на Columbus McKinnon. Отделно са китайците.

  "Девизът е нищо китайско в габровските продукти".
  Понеже сме на тема телфери и кранове, опитайте се да попитате от къде са въжетата за телферите, част от стоманените продукти за тях и крановете, част от елементната база на електроуправленията...

 51. 51 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  А щом товарите пътуват, значи има кой да купува и кой да произвежда
  ==================================================
  Едно е да купуваш и произвеждаш кисело зеле. Друго е да произвеждаш самолети и да ги купуваш. В случая май говорим за първото.

  Свободата, Санчо...
 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2051 Весело

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":За оръжията, какво точно се прави в Габрово, чугун ли леете, стомана ли произвеждате, или само сглобявате?
  —цитат от коментар 33 на ban

  Чугуна го оставихме на чугуните да си мерят чугуна...
  Кой какво бил леел, алооу, от промишлената революция насам, не е важно кой бачка с мускулите, а кой измисля нещата дето да се произвеждат. Е, у българско измислят велосипедите и ги измислят по-добре от руските, щото се вижда в магазина. Сега питай да ти обясня за принадената стойност, щото и тя отдавна не идва от леенето на чугун и стомана...
  Гледам и ти изкарваш надника с писане, а не с лееш чугун.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2051 Весело

  До коментар [#32] от "gost22":Сетих се за един случай и с български производител, който се гордееше с кофичките за кисело мляко (найстина изглеждаха добре), човека не знаеше от какво се правят, дори понятието суровина му беше непознато, най-накрая на въпроса, абе от какво ги правите, отгоори, че всичко е внос от германия, и машините са му германски!
  —цитат от коментар 36 на ban


  Ъ-ъ-ъ, немски а не руски... Ще ти отрежат от надника.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK