Електронно трудово досие – наредба има, но все едно няма

Държавата не е подготвена да работи електронно и налага своето неразбиране за електронни процеси и на бизнеса. Това може и трябва да се промени.

© Асен Тонев

Държавата не е подготвена да работи електронно и налага своето неразбиране за електронни процеси и на бизнеса. Това може и трябва да се промени.Текстът е от блога на автора. Заглавието е на "Дневник".


Пандемия. Работа от вкъщи. Обаче...


Трудовото законодателство е над тия неща и съответно работодателите и служителите трябва да си общуват на хартия за неща като болнични, отпуски, фишове и други.
Сега запознатите ще кажат "ама то от 2018 г. има наредба за електронно трудово досие". А-ха! Има, ама все едно няма:


(4) Електронни изявления между страните по трудовото правоотношение се връчват чрез услуга за електронна препоръчана поща.


Т.е. не може ти просто да си изпратиш неща по имейла, а служителите да ги подпишат в Adobe Reader (дали с КЕП или с друг вид подпис, няма значение), и после да ги сложиш в папката в OneDrive/Google Drive на съответния служител. Не. Трябва да ползваш удостоверителна услуга по смисъла на регламента (или да си изградиш такава). И също така:


(3) Всяко действие в системата се удостоверява с квалифициран електронен времеви печат.


Също, в наредбата пише, че работодател няма право да откаже получаване не документи на хартиен носител (и правилно), но не казва, че няма право да откаже получаването в електронен вид.


Да, някои много, много иновативни компании може и да изградят такава система (или някой да направи такава система "като услуга"), да сключат допълнителни споразумения със служителите за ползването на системата, да се закачат към някоя удостоверителна услуга за препоръчана електронна поща, и да уговорят какъв вид електронен подпис приемат.


Само че бюрократът, дето не е виждал частен сектор, решил да "набие" всички сложни думички от правния мир на електронното управление и в резултат на това сега работодателите имат избор: да рискуват да не са в съответствие с трудовото законодателство или да карат служителите си да подписват неща присъствено.


Има, разбира се, компании, които предоставят услуга, която е в съответствие с наредбата. Което е разбираемо и хубаво - когато се появи някаква свръхрегулация, се намира кой да предостави услуга, която да улесни регулираните субекти срещу съответното заплащане. Признавам, не съм разглеждал тези софтуери/услуги в детайли и дали отговарят на всички изисквания (бих искал да видя квалифицирания печат, например, както и реализацията на услуга за препоръчана електронна поща)


Само че как щеше да е по-добре да стане това, така че да не се въвежда допълнителна бюрокрация, нужда от допълнителен доставчик, разходи и увеличен риск заради споделянето на данни за трудовото правоотношение с трети лица, но в същото време правата на служителите да са защитени? Без да оставаме на хартия, (както с трудовата книжка)


- Ориентиране на наредбата не към имагинерни системи за електронни трудови досиета, а към т.нар. HRM системи (Human Resource Management, системи за управление на човешки ресурси)


- Наредбата да определи какво счита за електронен подпис, защото не само квалифицираният е такъв - "read receipt" може да бъде електронен подпис (оставил е данни в електронен вид до изходящото писмо, което е също данни в електронен вид), може да бъде сканиран подпис, сложен в Adobe Reader, може да е дори нарисуван на екран подпис. Може да бъде вход и поставяне на инициали в документ в облачна услуга, която пази история на редакциите и удостоверява потребителя с неговите данни за достъп. Не че в момента наредбата ги изключва, но в общия случай бизнесът не влиза в тези правно-философско-технически дебри на Регламент (ЕС) 910/2014


- Отпадане на изискването на услуга за препоръчана електронна поща. Да, трябва да се удостовери, че служителят наистина е получил документа (а работодателят не е направил това вместо него), но при трудови спорове, които биха били редки за най-тривиалните неща като отпуски и болнични, обстоятелствата мога да се установят от вещо лице - при облачни email услуги по-лесно, при локални - със съответните проверки на логове както на сървър, така и на компютъра на служителя.


- Отпадане на изискването за квалифицирани електронни времеви печати - да, времето на настъпване на събитията е важно. При използване на облачни HR системи биха били изпълнени условията за (обикновен) времеви печат, тъй като датите в системата не могат да бъдат манипулирани от работодателя. При локално инсталирана такава би съществувал потенциален риск от манипулиране на времето на настъпване на някакво събитие, но отново - ако има копие за служителя, на негов компютър, както и свидетели, би било възможно при трудов спор да се установи истината. Хартиени документи също могат да бъдат подправени, като и в двата случая това може да бъде документно престъпление.


С други думи - относно поне най-масовите документи, като фишове за заплата, болнични и отпуски, "качени са в HR системата и са прегледани от служителя" или "изпратени са по имейл" или "качени са в съответната папка на служителя в Google Drive / OneDrive / на FTP-то и има логове за достъпа до тях", трябва да е напълно валиден начин за водене на електронно трудово досие.


Що се отнася до анекси и допълнителни споразумения и други по-чувствителни документи, те могат да изискват квалифициран електронен подпис или да се случват на хартия, ако служителят няма такъв. Но заради хипотезата на трудов спор във връзка с подправени документи за изплатени суми, болнични или отпуски, не бива да осакатяваме и свръхрегулираме цялата трудова документация, на практика оставяйки я в хартиения свят.


Тези проблеми (както и много други, свързани с изоставането ни в процеса на дигитална трансформация) са особено видими при пандемията и отдалечената работа. Държавата не е подготвена да работи електронно и налага своето неразбиране за електронни процеси и на бизнеса. Това може и трябва да се промени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Е, цялата гроб-аджийска работа е такава, нещо като нищо. Онзи габровеца що пари изхарчи за електронно управление, каква скъпа, но затова пък безсмислена тол система си имаме и т.н. и т.н. Важно е все пак шкафчето да е пълно, барселонски къщички и севдини палатчета да има, ПКП да ни управляват.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Вярно?
  “Трудово законодателство” ????
  Не се и съмнямам че е вярно!
  А колко лесно и просто Щеше да е ако държавната регулация е за минималното заплащане, безопасни условия на труд, антидискримиционни трудови правила.
  И всичко останало да се остави на пазара, на договорка между работник и работодател?
  Ама Що трябва да е лесно?
  Какво ще правят хилядите чиновници?
  Чудно ми е Как българските фирми са изобщо конкурентни про толкова бюрокрация?

 3. 3 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Нормално всеки тоталитарен режим изгражда свръхрегулация , а в БГ е -мани мани!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4670 Неутрално

  Всичко това е следстние от некадърността на герберските калинки! Нека дадем още сесетита години и няколко стотин милиона на Томислав Дончев и ел управление ще бъде готово!

 5. 5 Профил на Negodnik
  Negodnik
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Тънкия замисъл на управляващите е че хората не трябва да се улесняват по никакъв начин. Като човек веднъж разбере, че съществува много по удобно решение, за елементарно нещо като Ел. трудово досие, ще лъсне некадърността на шайката за реализиране на по-сложни решения като Ел. Здравна Карта и Ел. Правителство.
  Също човек когато е задушаван от хиляди административни изисквания е разсеян за корупционните схеми и безпардонното погазване на закона от страна на държавата.
  Подобно на действията прокуратурата с/у неудобни бизнесмени така и държавата оказва тормоз над обществото чрез административния апарат.
  За да се случи каквато и да е реформа в посока дигитализация на администрация и държавно управление трябва да изберем управници с коренно различна мотивация и ценностна система.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Вярно?“Трудово законодателство” ????Не се и съмнямам че е вярно!А колко лесно и просто Щеше да е ако държавната регулация е за минималното заплащане, безопасни условия на труд, антидискримиционни трудови правила.И всичко останало да се остави на пазара, на договорка между работник и работодател?Ама Що трябва да е лесно?Какво ще правят хилядите чиновници?Чудно ми е Как българските фирми са изобщо конкурентни про толкова бюрокрация?
  —цитат от коментар 2 на Таралеж  Много си прав!!! И е много е просто всъщност :) Тук в една по-развита държава и устният договор е договор. Та не е нужно да платиш 100 кинта за да имаш елетронен подпис, издаден от една от петте компании, с които КРС работи за да комуникираш с фирмата, за която работиш . Общо взето, ако си лош служител, шефът ще се набута, ще ти плати няколко заплати напред и ще те освободи. Разбира ще иска подпис, че си доволен. По този начин, компанията получава гранация, че няма да ги съдиш. Ще опише причините за освобождението и те са достъпни на новия шеф преди да те наеме на работа.

  Другите договорки с моят работодател се правят по телефона, после ми изпраща на хартия какво сме се разбрали, но подпис пак не е необходим. Не е нужен подпис за да се докаже некоректнос от служител или работодател. Всичко е въпрос на закони и манталитет. А тук законите са на страната на служителя и основната функция на държавата е да следи работодателите да спазват правата, които се гарантират на служителя по закон.

  Държавата пази служителя, шефът го пази за да си няма проблем с държавата, а служителя гледа да си върши работата или рискува да ни си намери нова завбъдеще.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  След като знаем, какви безпрецедентни успехи постигна електронното ни правителство (още го чакаме), можем спокойно да игнорираме написаното от "съветника към Министерския съвет по въпросите на електронното правителство" :-)

 16. 16 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гражданин":

  А какво е останало от санаториума за белодробно болни в Радунци, Казанлъшко видя ли....?(((((

 17. 17 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  А тоя "мислител" томислав дончев дали знае, че по негово и на боко сикаджията време е заебан санаториума в Радунци за белодробни заболявания ( със сигурност и със знанието на национално "отговорните" ченгета от бсп и дъпъсъ...)..?((((((

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Трудна борба с бюрокрацията и некадърността

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Целия безкраен книжен поток, който взима здравето на човек когато започне да оформя пенсионните си документи и отнема физически и финансов ресурс на фирмите - това да се случва в днешни дни е безобразие, некадърност, вероятно и двете.
  На всичко отгоре ние, двете страни на чийто гръб се играе мача (фирми и служители), с нашите пари като данъкоплатци, издържаме армия от чиновници, които уж контролират, а всъщност внасят допълнителен смут в тази дейност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK