Бързината на появата на ваксини срещу Ковид-19 не трябва да ни притеснява

В момента няма мутация, която да представлява проблем за ваксината.

© Цветелина Белутова, Капитал

В момента няма мутация, която да представлява проблем за ваксината.Проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, коментира по БНР разработените ваксини срещу Covid-19.


Във всички случаи знаем достатъчно, за да имаме доверие, че има продукти, които са влезли във фокуса на съответните институции с предварителните данни, които са показали за ефективност и безопасност. Предстои да видим дали ще бъдат разрешени. В същото време на всички ни е ясно, че няма как да знаем всичко за което и да било медицинско изделие само в рамките на няколко месеца.


Коронавирусът продължава да мутира, това е част от неговата естествена еволюция, но е важно да знаем, че поне към момента сред най-широко разпространените мутации няма такава, която да компрометира ефекта на ваксината, която се разработва, която и да е тя. Съответно такъв проблем би възникнал при мутации, които помагат на вируса да избяга от нашия имунен отговор.
По принцип на теория е доказано съществуването на поне такива 200 мутации, това е станало чрез компютърен анализ. Някои от тях са засечени и в обществото, сред хората, но за щастие, те се срещат изключително рядко. Така че в момента няма мутация, която да представлява проблем за ваксината.


Всичко, което ни се случва тази година, може да бъде описано с едно изречение: Не може да бъде. Но е факт, че е истина. В цял свят още в началото имаше доста противоречиви послания, доста се намеси и политиката. Така или иначе, ваксината вече е факт. Всъщност става дума за доста прототипи на ваксина, някои от които вече са на финалната права. И хората трябва да знаят, че тези ваксини, колкото и да са авангардни, върху тях не се работи от вчера - върху РНК-ваксините се работи вече 30 години. А отделно колективите, които ги разработват, имат опит в създаването на такъв тип ваксини срещу други заболявания, включително срещу SARS, MERS и т. н.


Така че науката изпълнява своята основна мисия и тя е в една екстремна ситуация да може да реагира бързо. Бързината на създаването не трябва да ни притеснява.


Ваксината винаги е била надеждата на човечеството, още със създаването на първата през 1796 г. Човечеството е било спасено с ваксините от не едно и две животозастрашаващи заболявания и днес ние дори не можем да си представим какъв е бил светът преди това - с едрата шарка, полиомиелита и много, много други заболявания. Дали това в случая ще се случи, е много трудно в момента да предскажем, не защото се съмнявам в ефикасността на ваксината, а просто защото за да се стигне до колективен имунитет, трябва имунитет да изградят поне на 65-70% от хората. А дали толкова хора ще се ваксинират, това предстои да видим.


Мисля, че е крайно време да осъзнаем, че не е нужно някой да ни наложи мярката със закон, със заповед, със заплаха от наказание. Всички виждаме колко е натоварена здравната система и всеки е бил свидетел на не една и две човешки трагедии съвсем близо до себе си.


Нямаме право на безпочвен оптимизъм, но имаме право на здрав разум, стъпил на научни доказателства, и само заедно бихме могли да имаме успех.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK