"Меката сила" на Азия. Ще слушаме ли всички корейски поп

През последните години станахме свидетели на истинско състезание между големите азиатски държави в опитите за промотиране на техните култури и езици.

© Юлия Лазарова

През последните години станахме свидетели на истинско състезание между големите азиатски държави в опитите за промотиране на техните култури и езици.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


На 8 декември тази година беше поставен музикален световен рекорд. Почти един милион души от 191 държави по цял свят наблюдаваха на живо онлайн концерт на една от най-актуалните поп групи в света, корейската мъжка банда BTS.


Всъщност така те подобриха свой предходен рекорд от 756 000 зрители през юни, а приходите от събитието достигнаха 43 милиона долара. В зависимост от платената цена, феновете можеха да наблюдават своите любимци от различни камери, на преливащи сцени и с различна резолюция. За пропусналите събитието имаше и повторения.
Организаторите на концерта дори създадоха възможност всеки зрител да се включи чрез своята камера и така бяха изградени гигантски видеостени с хиляди фенове на групата, всеки облечен с дрехите и атрибутите на BTS. Няколко загряващи групи предшестваха концертите, а музикантите бяха до един с предпазни маски в изпълнение на стриктните защитни мерки, предписани от южнокорейските власти.


Бизнес машината K-pop


Този впечатляващ случай на глобална популярност има своята не особено известна предистория. Част от нея е свързана с добър бизнес. Корейската музикална индустрия от години е пословична със своята иновативност и безскрупулност. Поп компаниите селектират брутално и безкомпромисно евентуалните бъдещи звезди.


Например S.M. Entertainment обикаля десетки държави, за да търси таланти, и от 300 000 кандидати избира буквално една-две дузини. Те прекарват месеци наред затворени в обучителни лагери, често танцуват и пеят по 12 часа на ден, учат множество чужди езици, слушат лекции по сценично поведение и театрално майсторство. Веднъж избрани, те влизат в индустрията, а на някои от самото начало им определят пазарите, към които да се насочат, и започват да записват песни на китайски или японски.


Тази бизнес машина обаче съвсем не е цялата история на възхода на корейската поп култура. Още в първата година на мандата си през 2013-а тогавашният президент Парк Ган Хей създава стратегия за развитието на "творческата икономика", която цели синтез между бизнес и различните форми на креативност, идеи и иновации. Всъщност тя е елемент от още по-цялостна стратегия за дългосрочна диверсификация на икономиката на страната.


"Меката сила" на Сеул


Постепенно Сеул превърна нарастващата популярност на попкултурата си във външнополитически актив, опит за "мека сила", по прословутата дефиниция на Джоузеф Най. Посланиците на страната започнаха да организират фестивали по цял свят, сериалите тръгнаха към медиите на промоционални цени, а курсовете по корейски език получиха ново финансиране и импулс.


Победителите в местните K-pop фестивали получават за награда пътуване до страната, участие в музикален фестивал и възможност за лична среща с някоя от големите звезди. В повечето метрополиси по света се умножиха корейските ресторанти, а на родителите на стотици хиляди деца им се наложи да научат имената на Шуга, Джей Хоуп, Ви и Ар Ем.


К-драмата през последните години върви по пътя на попа и навлиза с впечатляваща скорост в най-различни култури. Последното впечатляващо постижение е бума в Индия, която е пословично трудна за навлизане с почти тоталната доминация на Боливуд.


Срещу агресивната дипломация на Китай


Общата картина е обаче още по-интересна. На практика през последните години станахме свидетели на истинско състезание между големите азиатски държави в опитите за промотиране на техните култури и езици. Чисто исторически Япония има най-голям опит в тази стратегия и нейните културни, езикови и академични програми и инициативи датират от десетилетия.


Последните усилия са центрирани около популяризирането на "манга" културата, а Токио инвестира все повече време и средства за осъвременяването им. С избирането на Нарендра Моди Индия също се включи в битката за сърцата и умовете на хората по света. Още с избирането си през 2014 година, той предложи на ООН създаването на международен ден на йогата. Той е факт от 2015-та година, а датата му е 21 юни. Първият йога клас събра на открито в Делхи над 35 000 души от 84 държави. Разбира се, с участието на самия Моди. Йога клас се проведе дори на индийски самолетоносач.


Причините за описаната активизация на "меката дипломация" са поне две. Първата е свързана с продължаващото политическо и институционално узряване на големите азиатски държави, които все повече използват цялостния арсенал за глобално позициониране и присъствие. Доброто развитие на техните икономики допълнително стимулира този процес.


Нещо повече, икономическите им модели от доста време целят диверсификация и развитието на нови индустрии е един от начините за нейното постигане. Втората причина е още по-актуална и представлява реакция на все по-агресивната културна дипломация на Китай. През последните години Пекин предприе безпрецедентна активизация, с ясна стратегия и мащабен финансов ресурс. Това е видно във всички части на света и се изразява в отваряне на нови културни институти, повече инвестиции в съществуващите институти "Конфуций", присъствие в социални медии, много нови програми за обмен с най-различни организации, все повече студентски стипендии, академични и изследователски проекти и т.н. В такъв контекст, реакцията на останалите не е изненада.


Ползите от подобни инициативи отнемат дълго време, много усилия и често остават съмнителни. Но съвременният свят сякаш предпоставя необходимостта от публичност, популярност и допълнителни активи освен чисто политическите и икономическите аргументи на нациите.


Азиатските "меки" дипломации имат да извървят дълъг път, за да се доближат до установени такива като американската, британската или германската. Нещо повече, към момента те по-скоро се гонят една друга в различни части на Азия, но и в Европа. И сякаш се неутрализират взаимно. Страдат и от липса на исторически късмет, защото трябва да се налагат във времена на тотално пресищане с информация, образи, думи и звуци. И е напълно възможно в крайна сметка да не успеят да направят повече от това да ни накарат да си тананикаме някоя мелодия, без да имаме и бегла идея откъде е дошла и кой е нейният автор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  По разпространение на азиатска култура, никой не може да стъпи на малкият пръст на Индия. Всъщност, цялата музика на човечеството и почти всички музикални инструменти се измислят там. А корейците, до преди 10-15 г. ползваха даже и български български групи да им свирят по клубовете, защото са една от най-бездарните в музикално отношение нации. Важи за всички дръпнати. От европейците, само швабите са толкова музикално импотентна нация.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Любопитно

  След като слушахме Хисарският поп,що да не слушаме и Корейският поп!?Ние сме малък ,но мноо музикален народ.🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 719 Неутрално

  По разпространение на азиатска култура, никой не може да стъпи на малкият пръст на Индия. Всъщност, цялата музика на човечеството и почти всички музикални инструменти се измислят там. А корейците, до преди 10-15 г. ползваха даже и български български групи да им свирят по клубовете, защото са една от най-бездарните в музикално отношение нации. Важи за всички дръпнати. От европейците, само швабите са толкова музикално импотентна нация.
  —цитат от коментар 1 на Viva la Evolution


  баси ти отрече половината класическа музика бре ....
  всъщност за примат (аватара) и това е много...

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 633 Любопитно

  С две думи - мощна културна експанзия, след технологичната и икономическата.. 🤔 Крайно време е да започнем да се съобразяваме с факта, че почти всеки втори човек на Земята е азиатец. Бизнесите отдавна се преориентираха натам, големи спортни събития също. Оптимистите все още учат английски, а реалистите - китайски и японски езици. 😉

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#4] от "Йоаникий":

  Оптимистите все още учат английски,
  =======
  Де да беше само това.....
  Европейчетата, още от малки......ги учат, че Европа едва ли не е центъра на галактиката....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Любопитно

  До коментар [#4] от "Йоаникий":Оптимистите все още учат английски,=======Де да беше само това..... Европейчетата, още от малки......ги учат, че Европа едва ли не е центъра на галактиката....
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Разбирам,кво искаш да кажеш.Ако требе да сме обективни ,беше......минало свършено време.
  Тека ,че....добре дошъл Корейски поп!🐵

  Много съм прост
 7. 7 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Само реге и черно!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 8. 8 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мойте дъщери го слушаха преди 4 години когато бяха на 11. Вече не им е интересен

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  До коментар [#4] от "Йоаникий":Оптимистите все още учат английски,=======Де да беше само това..... Европейчетата, още от малки......ги учат, че Европа едва ли не е центъра на галактиката....
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Иди да видиш как е зад океана....промиването на мозъци започва още в детските градини..

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на WTF
  WTF
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Не, няма да слушаме. Анимирани човечета.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Весело

  Ще слушаме каквото ни пусни чипа от ваксината на Гейтс

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Модерната реклама - под формата на анализ !

  Силно !
  Владимир Шопов !

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Няма сила на света, която да ме накара да слушам корейски поп, там едно от хубавите неща са обаче корейките.

  Алоо, примата, верно си примат - гермнците от векове имат невероятни музиканти и композитори, ама ако си пормнат чалгар няма как да го знаеш.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Меката сила" на Азия. Ще слушаме ли всички корейски поп"?

  То и сега се слуша корейски поп в повечето страни по света. Дори в малки страни като България тази музика си има своите фенове. Но техния брой не е толкова голям.

  Аз лично обаче предпочитам корейското кино пред кореийската музика. За мен то не отстъпва по нищо на Холивуд и отдавна е изпреварило Болувуд (индийската киноиндустрия) и Ноливуд (нигерийската киноиндустрия).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#13] от "not01648118":

  Същото се отнася и за тези които харесват или вярват на янките. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Хаха... това беше наистина забавно! :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Помните ли Мадона още? Една, две песни и толкоз. Иначе концертите й бяха шоу, но дотам.
  И тия са същите, даже още по-зле музикално. Но новите технологии и зрителни особености на човека са некъв опиум за по-младите...

 19. 19 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1043 Весело

  https://www.youtube.com/watch?v=FUjqYfyvynQ

  по-здрав за бай таню и компания....... айдееееееее.....  южнокорейска музика ще ми слушате вие......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 20. 20 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Нормално. Докато Европа си изнася производствата, докато се занимаава с праваата на този и онзи, докато храни милиоони, които с нищо не допринасят за обществото Азия не спи. Ако не променим нещо след 30-40 години ще сме на дъното.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 21. 21 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Като тийнейджър помня, че някои хора слушаха Тейк дет, Спайс гърлс, Бекстрийт бойс, които не бяха нещо по-различно от това. Така че защо не? От появата на музикалните канали (които впоследствие се развиха и във видео платформи онлайн), поп музиката има силно визуален елемент. Тия са хубави, танцуват - сигурно ще има интерес.

 22. 22 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално

  Интересна е източната култура, вирусът ни затвори вкъщи и аз открих южнокорейското кино, след като "Паразити" получи "Оскар". Много талантлив народ с трагична история, която пресъздават в сериалите си, много хубави филми за японската окупация, войната между двете Кореи, която е предадена изненадващо обективна, новата история с корупция като при нас. След това гледах японски и китайски филми, в Япония домовете и външната среда идеално подредена и чиста, без нищо излишно, в Китай престъпност и претрупаност, с идеологически нюанс. Но най-талантливи са корейците, особено личи при реплики на японски и китайски филми, сериалите им са по 16-20 серии, с изключение на някои исторически, само с един сезон.

 23. 23 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1827 Весело

  Ще слушаме ли всички корейски поп
  **************************************

  Тези, които си падат - ще слушат. Останалите - не. Разбира се, правилните медии ще се погрижат да няма "останали";)

  Мараба, С-ДС доносници!
 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2393 Весело

  К-рор не, ама филмите им са страхотни. Няма diversity quotas, няма третиране на "наболели" проблеми като гей-браковете и правилното ползване на местоимения за транссексуални. Жените са си жени, а мъжете са мъже (е, има някои бая изнежени, но то е от фенотипа, не джендърия). Честно казано аз с американските и европейските филми приключих от известно време.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на palpatin
  palpatin
  Рейтинг: 228 Весело

  Аз пък съм фен на БЛЕКПИНК.

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2393 Весело

  До коментар [#23] от "Манчо":

  Те правилните медии хич нямат зор да промотират азиатска култура. Там се пропагандират семейни ценности, патриотизъм и както казах няма никво дайвърсити. Друго си е всеки филм да е на тема безкрайно добри и свръх кадърни, смели и силни черни, жени, гейове и транссексуални да спасяват Майката Земя от безкрайно тъпи и зли бели хетеросексуални мъже. Пък това го има само в Холивуд...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":
  От европейците, само швабите са толкова музикално импотентна нация.
  —————
  Предполагам, че за пръв път ще чуеш имената на Бах, Брамс, Вагнер; без да споменавам австрийците.
  От форумниците голяма част са дебили, но ти си претендент за призово място.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Аз пък съм фен на БЛЕКПИНК.
  —цитат от коментар 25 на palpatin


  Това е момичешка група също от Корея , която има не по-малка популярност от BTS.

 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  Аз свикнах с тях и другото кино ми изглежда съвсем посредствено. Южнокорейското кино е добре финансирана от държавата индустрия, правят по 70 сериали годишно, направили са специално историческо селище за историческите си филми, защото нямат запазени исторически сгради, американските бомбардировки са сринали всичко. А корейската поп култура наистина е на висота. Но не ми харесва задължителната пластика за придаване на европейски вид на лицата.

 30. 30 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 488 Весело

  От повечето коментари личи, че музикалната култура на писалите ги се изчерпва със сваляне на емпетройки от замунда....

  Умен и красив жълтопаветник.
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":
  "А корейците, до преди 10-15 г. ползваха даже и български български групи да им свирят по клубовете, защото са една от най-бездарните в музикално отношение нации. "

  Нищо по-невярно от това. Едни от най-добрите изпълнители на класически инструменти като цигулка и пиано в съвремието са корейци.

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Ще го слушаме през крив макарон !!!

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":
  " Друго си е всеки филм да е на тема безкрайно добри и свръх кадърни, смели и силни черни, жени, гейове и транссексуални да спасяват Майката Земя от безкрайно тъпи и зли бели хетеросексуални мъже. Пък това го има само в Холивуд..."

  Отдавна съм престанал да гледам филми на Холивуд.

 34. 34 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Азиатската култура е като всяка друга - има качествени неща, има много боклук. Японското кино още от 60те има страхотни образци - Куросава, един от любимите ми режисьори, е класика.
  Китайското кино също постигна успехи, макар и в не такава степен. Тъй като имам дъщеря тинейжер съм донякъде запознат с К-поп. Те доведоха поп музиката до логичния и завършек - само форма,пълна липса на съдържание. Със жена ми се чудим, че някой, дори и тимейжър, може да харесва тази музика, но не харесвахме ли ние Джо Кокър и Хот Чокълет. Е, не бяха чак толкова лоши, но същата идея - дъвка за ушите и очите.

 35. 35 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  К-рор не, ама филмите им са страхотни. Няма diversity quotas, няма третиране на "наболели" проблеми като гей-браковете и правилното ползване на местоимения за транссексуални. Жените са си жени, а мъжете са мъже (е, има някои бая изнежени, но то е от фенотипа, не джендърия). Честно казано аз с американските и европейските филми приключих от известно време.
  —цитат от коментар 24 на Тюфлекчия


  Чисто от кинемтографска гледна точка филмите са добри или такива кавито трябва да бъдат и бяха в Америка и Европа , но някак си не мога да ги възприема като образи заради визията на актьорите , не се осоциирам с тях.... Не , че са грозни , защото корейците са най големите маниаци на тема красота и перфектна кожа и пропорции , отделят много време и пари за да изглеждат добре, и им се получава, то и затова мъжете изглеждат джендър, защото , ако не си подържан нямаш шанс . https://webcafe.bg/tialoto/1741559072-tam-kadeto-da-si-krasiv-e-zadalzhitelno.html То и затова либералите и феминистките ги мразят , за тях колкото е по запуснат един човек и без зъби още по добре...

 36. 36 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално
 37. 37 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":

  Холивуд правеше що-годе добри филми докъм 2006-2007 година. След това само политкоректни бози.
  А пък последните години положението е напълно неспасяемо.
  Добре поне че засега не ни карат насила да ги гледаме...

  Panta rhei....
 40. 40 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Азиатската култура е като всяка друга - има качествени неща, има много боклук. Японското кино още от 60те има страхотни образци - Куросава, един от любимите ми режисьори, е класика.Китайското кино също постигна успехи, макар и в не такава степен. Тъй като имам дъщеря тинейжер съм донякъде запознат с К-поп. Те доведоха поп музиката до логичния и завършек - само форма,пълна липса на съдържание. Със жена ми се чудим, че някой, дори и тимейжър, може да харесва тази музика, но не харесвахме ли ние Джо Кокър и Хот Чокълет. Е, не бяха чак толкова лоши, но същата идея - дъвка за ушите и очите.
  —цитат от коментар 34 на Nedyalko Lazarov


  Не е така просто си стар и затова ти се струва , че музиката е олекотена и няма липса на съдържание .... Извади си само текстовете на песните , които ти мислиш за съдържателни и ги сравни със съвремените тийн и дори чалга , ами няма разлика ...https://www.youtube.com/watch?v=q0vB6mlJEKo .... Учителя ми по музика разправяше , че най любимата музика си остава за цял живот тази в , която си слушал през младостта до 20 години , и се оказа прав .....

 41. 41 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално

  Ето филм за обучението край Шао Лин в бойни техники на момичета.

  https://www.youtube.com/watch?v=ugVg8nUcKww

 42. 42 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#39] от "Molossian":

  Имам много близка роднина , която работи в кино индустрията в Лондон на средно висока позиция та е наясно със ситуацията и ми каза , че в момента киноиндустрията напуска Холивуд и в момента си преместват дейността по света и най вече в Лондон.... Ако продължават да ги ограничават творчески и финансово като нищо да напуснат Холивуд , все още я няма инфраструктурата извън Холивуд , но се работи се строят усилено студиа.

 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Дъщеря ми ги слуша и им подражава /обици, танци, прически/.
  Корйците са доста консервативни, което на мен ми допада. Няма ги тези "демократични"танци по силиконови импланти и впити клинове.


  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално

  До коментар [#42] от "Kalinoff Ivan":

  Нищо не могат да направят, имаше протестни писма, че в "Убийства в Мидсъмър" няма представители на малцинствата, създателите обясниха, че в селата на този район, няма малцинства, но ги принудиха да вкарат тъмнокожи и пакистанци във филмите, дори в главните роли. А миналата година от спечелилите Оскар нямаше нито един с тъмнокожи или еднополови, нито един. Но, много насилие.

 45. 45 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тsonkooo":

  Това е различно , този сериал е за местна консумация основно и държат да им включване, тоест простотиите , които ги има и в Холивуд важат с пълна степен , но за киностудиата имат свобода поне засега ...

 46. 46 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално

  До коментар [#45] от "Kalinoff Ivan":

  Мисля, че имат задължителни квоти, но както и да е, дано си прав. Иначе всичко е пресилено и неистинско. Но, още по времето на Свети Йоан Златоуст е било така, ненормалното се показва като модерно и нормално, могат да устоят само хора с много висока нравствена издръжливост.

 47. 47 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално

  Ето линк към словото на Св. Йоан Златоуст, това IV - V-ти век след Христа.

  https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,89/catid,61/id,24108/view,article/

 48. 48 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  [quote#40:"Kalinoff Ivan"][/quote]

  Учителя ми по музика разправяше , че най любимата музика си остава за цял живот тази в , която си слушал през младостта до 20 години , и се оказа прав .....
  ——————
  Това е така, просто защото при повечето хора поп музиката е единствената музика до която достигат и остават там; дори когато претендират, че виждате ли, ходя на симфонични концерти, ходя и на опера. Фейк. За един човек ще разбереш много, когато влезеш в колата му и видиш на коя станция е нагласено радиото.
  А другото име на музиката за която говориш е т.н. адолесънт(подрастващ) музика. Това говори за същината ѝ дори повече, отколкото “поп”.

 49. 49 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  [quote#40:"Kalinoff Ivan"][/quote]

  Учителя ми по музика разправяше , че най любимата музика си остава за цял живот тази в , която си слушал през младостта до 20 години , и се оказа прав .....
  ——————
  Това е така, просто защото при повечето хора поп музиката е единствената музика до която достигат и остават там; дори когато претендират, че виждате ли, ходя на симфонични концерти, ходя и на опера. Фейк. За един човек ще разбереш много, когато влезеш в колата му и видиш на коя станция е нагласено радиото.
  А другото име на музиката за която говориш е т.н. адолесънт(подрастващ) музика. Това говори за същината ѝ дори повече, отколкото “поп”.

 50. 50 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  [quote#40:"Kalinoff Ivan"][/quote]

  Учителя ми по музика разправяше , че най любимата музика си остава за цял живот тази в , която си слушал през младостта до 20 години , и се оказа прав .....
  ——————
  Това е така, просто защото при повечето хора поп музиката е единствената музика до която достигат и остават там; дори когато претендират, че виждате ли, ходя на симфонични концерти, ходя и на опера. Фейк. За един човек ще разбереш много, когато влезеш в колата му и видиш на коя станция е нагласено радиото.
  А другото име на музиката за която говориш е т.н. адолесънт(подрастващ) музика. Това говори за същината ѝ дори повече, отколкото “поп”.

 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1827 Весело

  този сериал е за местна консумация основно
  —цитат от коментар 45 на Kalinoff Ivan


  Хммммммм,,,,,,

  Мараба, С-ДС доносници!
 52. 52 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Слушам АББА и си викам, яко бе...много яко, що толкова години не исках да чуя за тях...а разбрах, като си пуснах Цепелин!!!

 53. 53 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Пискливите корейчета, версус една кавар версия от 60_те, въпрос на избор!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=u9Dg-g7t2l4&list=RDu9Dg-g7t2l4&start_radio=1

 54. 54 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#48] от "Nedyalko Lazarov":

  Не е задължително това да е модерна музика към настоящият момент , ако родителите му пускат класическа музика , това ще му остане любимата за цял живот , не казвам единствената , но най предпочитана ..... Но аз лично съм много скептичен към класическата музика , въздействието й е опустушително върху децата , води до психопатии и социопатии ....На 99.9 процента от психарите слушат класическа музика , това е факт и е не случайно... https://www.youtube.com/watch?v=nZ_zNUmr8fM https://www.youtube.com/watch?v=GXFSK0ogeg4

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#21] от "kapitan_laino":

  Да, това е точно така! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#22] от "Тsonkooo":

  Гледал ли си корейски филм Assassination? Много е добър, препоръчвам го силно:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Assassination _(2015_film)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  [quote#54:"Kalinoff Ivan"]До коментар [#48] от "Nedyalko Lazarov":Не е задължително това да е модерна музика към настоящият момент , ако родителите му пускат класическа музика , това ще му остане любимата за цял живот , не казвам единствената , но най предпочитана ..... Но аз лично съм много скептичен към класическата музика , въздействието й е опустушително върху децата , води до психопатии и социопатии ....На 99.9 процента от психарите слушат класическа музика , това е факт и е не случайно... https://www.youtube.com/watch?v=nZ_zNUmr8fM https://www.youtube.com/watch?v=GXFSK0ogeg4
  Ханибал Лектър, а!?
  Знаех си, че съм си малко психар, но също слушам и рап. Това много ми харесва и не се майтапя. https://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiYsImnmNLtAhWm1FkKHa2oACAQyCkwAnoECAUQAw&url=https://www.youtube.com/watch?v=pPw_izFr5PA&usg=AOvVaw13mKPFKOfkrTlNkEesCtJg
  Чек ит аут.

 58. 58 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 943 Любопитно

  До коментар [#49] от "Nedyalko Lazarov":

  "поп музиката е единствената музика до която достигат и остават там"

  Ами така е! Защото хората се оставят на медиите - каквото те им сервират. А там интересите са други - финансови, геополитически и тн. Замислете се: какво знаете за унгарските песни, за полските песни, чешките? Нали не смятате, че няма нито, ама нито една хубава полска песен?
  Въобще не отварям дума за Никарагуа, Ангола или Монголия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 59. 59 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#57] от "Nedyalko Lazarov":

  Е тоя го знам, да много е добър , луда работа ......Бих го сравнил с тоя от 90те https://www.youtube.com/watch?v=h2zgB93KANE

 60. 60 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#42] от "Kalinoff Ivan":

  "Имам много близка роднина , която работи в кино индустрията"

  А в порно индустрията имаш ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 61. 61 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#57] от "Nedyalko Lazarov":

  За хората , които разбират от музика няма лош стил , има лоша музика.... Аз слушам всичко стига да е хубаво https://www.youtube.com/watch?v=Ri4A16DfUTo и това също за психари https://www.youtube.com/watch?v=-fWw7FE9tTo https://www.youtube.com/watch?v=wc5vncyWQnY

 62. 62 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#58] от "Веселин Дечев":

  Мани ти Никарагуа, къде изчезнаха от радиото класиките на Алла Пугачова /мани оная за розите, но Старинние часы е класика, какъв текст, какво послание - Жизнь невозможно повернуть назад и время ни за миг не остановиш/, Лайма Вайкуле /страшен дует направи с оня там - "Вернисаж"/, М. Шуфутински и т.н.
  Какво стана с Весна, Цеца и Лепа Брена.
  Защо не пускат вече френски шансони и италиански канцонети.
  Според мен Сорос и Бил Гейтс имат пръст в това.
  Ама пък в нета си има всичко и никой не ни пречи да слушаме както Весна, така и някакви дръпнатооки тинейджърки.

 63. 63 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":


  До коментар [#4] от "Йоаникий":Оптимистите все още учат английски,=======Де да беше само това..... Европейчетата, още от малки......ги учат, че Европа едва ли не е центъра на галактиката....
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Ети, за кой пореден път трябва да ти напомня, че японският император носи английски костюм, но кралицата на Англия не носи кимоно. Пробвай да го осъзнаеш.
  П.С. Ердоган също носи костюм, а не чалма!

 64. 64 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 848 Весело

  [quote#9:"padrino"][/quote] До коментар [#4] от "Йоаникий":Оптимистите все още учат английски,=======Де да беше само това..... Европейчетата, още от малки......ги учат, че Европа едва ли не е центъра на галактиката....

  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Иди да видиш как е зад океана....промиването на мозъци започва още в детските градини..

  Ти иди да видиш как е при ватниците.В детските градини ги обличат в униформи и ги учат да маршируват...А в училище какво се случва,ще ти падне шапката.
  https://informnapalm.org/bg/putinyugend-deca-za-ruskata-vojna/

 65. 65 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тsonkooo":Гледал ли си корейски филм Assassination? Много е добър, препоръчвам го силно:https://en.wikipedia.org/wiki/Assassination _(2015_film)
  —цитат от коментар 56 на Иво  Гледай тоя,ще ахнеш-I Saw the Devil

 66. 66 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#58] от "Веселин Дечев":

  https://www.youtube.com/watch?v=CGt-rTDkMcM

  Със сигурност имат хубави , но трябва да е много хубава песента за да я знаем , просто хубава песен е недоистатъчно , а и ненужно да слушаме и да си губим времето ... По горната е типичен пример.

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#65] от "Димитър Димитров":

  Гледал съм го! Това е един от любимите корейски филми. И трилъри въобще.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво":

  Аз карам на режисьори, хареса ми някой режисьор и му гледам филмите или по рейтинг в IMDb, също и препоръки в коментарите. Филмите им са мистични, много насилие и кръв, но сериалите им са супер. Ето линк към оригиналната музика от сериала "First Love", на второ място по рейтинг за всички времена.

  https://www.youtube.com/watch?v=CWg9DM_VNd0

 69. 69 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1116 Весело

  [quote#40:"Kalinoff Ivan"][/quote]

  Интересна мисъл. Изобщо всяко поколение мисли, че следващото е по-пропаднало, като се почне от времето на Гилгамеш до сега. А музиката и изобщо културата по-пошла и елементарна. Но конкретният пример не е баш така. АББА още навремето са ги мислили за еднодневки. Някакъв аналог на Спайс гърлс сега. Пък каква стана тя. А песента, с изключение на по първичният припев, всъщност си е за самотата и отчуждението в съвременния град. Не е толкова лошо като текст. За по-голяма дълбочина трябва да се обърнем към текстовете на някой блек и дет банди. Но там текстовете се четат отделно, щото като пеене се чува основно рев и мърморене.

 70. 70 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#69] от "Filofob":

  От по старите хора са считани за такива , те и Бийтълс по онава време са считани за лековати , които са слушани от тинейджъри основно каквото бяха Тейк Дет през 90те и К поп бандите днес , но вече никой не ги счита за такива.

 71. 71 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Ще слушаме Арменския Поп не корейския

  Марс е изконна Американска територия!
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#68] от "Тsonkooo":

  Мерси за линка и заглавието на сериала. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тsonkooo":

  Това са повече фокуси, отколкото показването на някакъв танц

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тsonkooo":

  Изключително сложна хореография, демонстриране на изумителен синхрон и симетрия.

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#31] от "tacheaux":
  "Едни от най-добрите изпълнители на класически инструменти като цигулка и пиано в съвремието са корейци."

  Едно изпълнение на корейския пианист Seong-Jin Cho :

  https://www.youtube.com/watch?v=LhZGYs1z2mQ

 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#75] от "tacheaux":

  Още едно изпълнение , този път на корейски цигулари:

  https://www.youtube.com/watch?v=nnOoAnLL7vY

 77. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#75] от "tacheaux":

  Изпълнение на корейски деца вундеркинди:

  https://www.youtube.com/watch?v=vDJdh13gHrE

  https://www.youtube.com/watch?v=kmV2hj-I7Xo

 78. 78 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Съвременната модерна музика е много зле ... само форма, няма съдържание. За мен съдържанието е водещо, трябва да разказва нещо.

  К-Поп музиката е краен вариант на форма с 0 съдържание. Гангам стайл песента - ЦЯЛАТА песен - 2 думи. Какво по-дяволите означават?!? Скача човека добре, показва коли, мадами по бански - добре - и какво / как го е постигнал това - какво ми казва? точно 0 ми казва!

  Други си една песен на АББА да пуснеш, на модер талкинг - история разказват - любовна, тъжна - някаква ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK