Кои са истинските диригенти на съдебната система

Всяко изказване на критична позиция - независимо дали от медии, от съдии или от журналисти, според ВСС, попада явно именно в графата "оказване на натиск над съдебната власт".

© Юлия Лазарова

Всяко изказване на критична позиция - независимо дали от медии, от съдии или от журналисти, според ВСС, попада явно именно в графата "оказване на натиск над съдебната власт".Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Поводът за него е, че преди два дни Висшият съдебен съвет (ВСС) създаде публичен регистър на посегателствата срещу независимостта на съдебната система. В него са публикувани 36 декларации, становища, писма и решения от началото на 2018 г. до момента, включително позициите на съвета по доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.


Новосъздаденият "Публичен регистър на случаите на посегателство срещу независимостта на съдебната власт", намерил място на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС), може да стъписа само онези, които не са запознати с манталитета, царящ из висшите етажи на съдебната система.


В повечето документи на регистъра като "субекти на посегателства" са разпознати, например, авторите на журналистически материали в "Свобода Европа", "Дневник" и "Сега". В тях, забележете, се отделя внимание на сигнали за политически зависимости в съдебната власт. Става дума за статии, които се осмеляват да попитат например кога прокуратурата сериозно ще се заеме със смущаващите записи, изтекли през лятото на 2020, чийто основен герой, както изглежда, е премиерът Борисов.
Това ли са посегателствата?


ВСС оценява като посегателство срещу независимостта на съдебната власт и критиките, изразени от съдия Лозан Панов, който си беше позволявал да каже, че у нас Темида е превърната в слугиня на определени политически фигури, че принципът на върховенството на правото е поруган. Посегателство са явно и позициите на президента Радев, както и на адвокатските колегии, поискали оставката на главния прокурор Гешев.


Христо Иванов, лидерът на "Да, България", също е поставен "на подсъдимата скамейка" от ВСС. Но какви възможности има един опозиционен политик "системно и целенасочено" да оказва "политически натиск върху независимостта на прокуратурата"? Това не става ясно. Ако търсим истинските диригенти на процесите в съдебната система, не е ли по-редно да се вгледаме в онези, които управляват държавата и съдебната власт, вместо в опозиционни политически формации?


Чии интереси защитава например главният прокурор Иван Гешев? И какво да кажем за акцията на прокуратурата в президентската институция през лятото на 2020, която скандализира по-голямата част от българските граждани?


ВСС поставя във въпросния регистър дори "недотам позитивния" доклад на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, както и санкционирането от страна на САЩ на съдия Андон Миталов (този, който разреши на разследвания лидер на НД "Русофили" Николай Малинов да замине за Русия, и за когото според държавния секретар Помпео има доказателства за корупционно поведение).


Претенции за непогрешимост?


От всичко казано дотук се вижда, че новият регистър е неволна, но доста сполучлива самодиагноза на мнозинството от членовете на ВСС. Защото разкрива превратното им разбиране за "независимостта на съдебната власт". Всяко изказване на критична позиция - независимо дали от медии, от съдии или от журналисти, според ВСС попада явно именно в графата "оказване на натиск над съдебната власт".


За българската съдебна система от години има доказателства, които категорично говорят за корупционни практики, за изпълнение на политически поръчки. Но според ВСС, ако медиите, институциите на ЕС или държавният департамент на САЩ отворят и дума за тези "скелети в гардероба", те, видите ли, "се месят". Да не би принципът за независимата съдебна власт да означава, че тя е непогрешима?


Предчувствам обаче, че "най-доброто" тепърва предстои. Съгласно плана, заявен от кабинета "Борисов 3", ще се измерва и усещането за независимост на съдебната власт, както и степента на доверие на гражданите в съдебната власт. Такива изследвания вече има много и резултатите от тях никак не са ласкателни за съдебната власт.


Как ще се оценява независимостта на съдебната власт


Не е ясно защо са нужни нови анализи - освен ако целта не е развитието на жанра "брутална самореклама". Пример за който видяхме в наскоро публикувано проучване, според което 99% от гражданите са доволни от услугите на МВР.


Уловката: проучването е реализирано от самото МВР.


Ще сгрешим ли, ако допуснем, че образцовата социология, чрез която ще се оценява съдебната власт, най-вероятно ще "установи", че служителите на Темида у нас са същите достойни за възхищение отличници?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2564 Неутрално
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Каквото и да се говори, съдиите вземат крайните решения. Нека всеки сам да си направи сметката, като си погледне присъдите.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  ЕдинияТ е наследник от партизански род и самообявил се като инструмент Бог.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Цитат:
  В повечето документи на регистъра като "субекти на посегателства" са разпознати, например, авторите на журналистически материали в "Свобода Европа", "Дневник" и "Сега".
  ...
  ВСС оценява като посегателство срещу независимостта на съдебната власт и критиките, изразени от съдия Лозан Панов,

  ************

  Някой може ли да ми посочи 1 (едно) нещо, дори да е крайно нецначително, което да различава позициите "Свободна Европа", "Дневник" и "Сега" и Лозан Панов от позициите на БХК, за да пренасям автоматично мнението си за БХК към "Свободна Европа", "Дневник" и "Сега" и Лозан Панов...

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Цитат:В повечето документи на регистъра като "субекти на посегателства" са разпознати, например, авторите на журналистически материали в "Свобода Европа", "Дневник" и "Сега"....ВСС оценява като посегателство срещу независимостта на съдебната власт и критиките, изразени от съдия Лозан Панов, ************Някой може ли да ми посочи 1 (едно) нещо, дори да е крайно нецначително, което да различава позициите "Свободна Европа", "Дневник" и "Сега" и Лозан Панов от позициите на БХК, за да пренасям автоматично мнението си за БХК към "Свободна Европа", "Дневник" и "Сега" и Лозан Панов...
  —цитат от коментар 4 на Аскет


  Ами кажи? Нали истината е споделена действителност по дефиниция.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Чудя се как са изпуснали Костов.

  Този ВСС трябва да се разпусне незабавно.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Чудя се как са изпуснали Костов.Този ВСС трябва да се разпусне незабавно.
  —цитат от коментар 6 на pafaka22


  +

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Понеже става въпрос и за МВР, би трябвало да се оценяват по времето за реакция на сигнал. Не ми е известно да има такава информация. За линейните знаем че са зле, но поне има информация.

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Абе целата прогресивна общественост ликува, че университетски преподавател е бил отстранен в резултат от донос, а вие тука ме занимавате с некаква си съдебна система, нивъйсрам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Че какво,ако не посегателство е,адвокатски колективи или маргинални политици да искат оставката на ЗАКОННО ИЗБРАН Главен прокурор?

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  ВСС се е провъзгласил за защитник на независимостта на съдебната система, нищо че там са най-зависимите.

 12. 12 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Много ми е любопитно и кой е авторът на този "Публичен регистър на случаите на посегателство срещу независимостта на съдебната власт".
  И дали ще застане публично с името си да защити това произведение.

 13. 13 Профил на Сия Казакова
  Сия Казакова
  Рейтинг: 216 Неутрално

  За тези нашите "непрегрешими "да сковем по един голям кръст ,пирони и трънени венци. Единственият несгрешил се е родил според Библията преди 2020 години и друг до сега няма.

 14. 14 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Една правна максима гласи:" От закона не ме е страх, а от този който го прилага."Прилагането на закона е най-точната оценка на съдебната система.

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Немците казват:
  Пред съда и в морето човек е в Божиите ръце.
  Също:
  Пред съда ти трябват три чувала: един с хартии, втори с пари и трети с търпение.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  ВСС на като се жалва всъщност, на Шиши или на Доги и как те ще им помогнат? Ще издърпат ушите на Европейската комисия или на Държавния департамент? Че как ще стане тази работа - двамата тепърва се канят да усвояват евросредства, дори на конференцията го казаха ачик-ачик.

 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4697 Неутрално

  Че какво,ако не посегателство е,адвокатски колективи или маргинални политици да искат оставката на ЗАКОННО ИЗБРАН Главен прокурор?
  —цитат от коментар 10 на uvtest


  Гешев почна да разследва и арестува червени олигарси, прави разследване на антуража на пРезидента за търговия с влияние! Не е удобен на Статуквото в сянка, затова протестуиращи по жълтите павета, за радост народът не се подведе и не подкрепи метежа!

 18. 18 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Борба с идеологическата диверсия и неудобните с режима. Без съмнение, диригентите са Шестаци.

  ТЪРСИ СЕ индивида КОЙ - колекционер на антики, икономист, преподавател по съветска идеология,журналист, мултак, писател и задължително с "проф" пред името за тежест.

 19. 19 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1188 Весело

  http://judgesbg.org/wp-content/uploads/2020/02/Mitalov.pdf

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 20. 20 Профил на Chicho_Gosho
  Chicho_Gosho
  Рейтинг: 486 Весело

  [quote#17:"Dariya Koleva"][/quote]

  Не е удобен на Статуквото в сянка Гешев? Боже, прибери си вересиите, Боже ... :):):) Че точно Гешев служи на това Статукво в сянка, същото това Статукво, на което Барба Ганьос раздава обществени поръчки без конкурси или с нагласени такива, същото това Статукво, на което се дават милиони за студен резерв, на което се опитват да опростят 60 млн. лева за БМФ и още много други ... Срещу кое Статукво е тръгнал Каскета? :)):):) Бил тръгнал срещу червените олигарси, а срещу сините олигарси кога ще тръгне или случайно е забравил да тръгне срещу тях, а? :):):) Каскета е неудобен за мислещите и можещите професионалисти в областта на правото, защото нивото му е толкова ниско, че с всяко свое действие и изказване, принизява цялата юриспруденция и кара нормалните юристи да ги е срам, че подобно чучело им е колега, поне по документи :):):)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK