2020 - България се оказа специфично "превзета" държава

"Дума на годината трябва да бъде словосъчетанието "отваряме- затваряме", казва доц. Иво Инджов в равносметката си за отиващата си година.

© Юлия Лазарова

"Дума на годината трябва да бъде словосъчетанието "отваряме- затваряме", казва доц. Иво Инджов в равносметката си за отиващата си година."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до Новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на доц. Иво Инджов за отиващата си 2020-а.


Сбъдна ли се някое от очакванията Ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?


- Не съм учуден, че продължи превземането на медиите. В края на третия мандат на ГЕРБ концентрацията на собственост в медиите, непрозрачното им финансиране, както и злоупотребата с публицистична мощ вредят все повече на демокрацията и обществения интерес.
Купената от бизнесмените Домусчиеви преди по-малко от две години група на частната "Нова телевизия" се превърна в отявлено проправителствена машина. Неотдавна в този отбор, в който влиза и най-голямата онлайн група в България, заигра и свързваният с Пеевски "Канал 3". Интересно сега е да се види каква точно е схемата зад предстоящата продажба на мегаструктурата на собственика на БТК - повече политическа или по-скоро търговска. Не съм изненадан и от налагането на псевдоплурализъм с ясна доминация на проправителствената линия в обществената БНТ.


Все пак останаха по-големи или по-малки острови на независима журналистика, които противодействат на правителствената пропаганда в медийното море, която обаче вече залива и социалните медии.


И понеже започнах с медиите, ще продължа с тях. След една проява на журналистическа солидарност по време на кампанията за местните избори през 2019 г. очаквах гилдията да се консолидира поне при явни заплахи и системен тормоз на журналисти от политици и силните на деня, което вече се превръща в устойчива практика. За съжаление това не се случи. Голяма част от журналистите не само си налагат автоцензура, но вече открито обслужват корпоративните и частни интереси на медийните собственици.


Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?


- Политическата криза, особено в мащабите, в които се разгърна, трудно можеше да бъде предвидена. Очакванията ми бяха за сравнително безметежен, но протяжен завършек на третия мандат на Борисов. Връщането в България на критична маса студенти от западните университети заради коронавирус пандемията, зачестилите скандали около управляващите и познатите ни вече сюжети от началото на юли станаха факторите, благодарение на които количествените натрупвания на недоволството от "системата Борисов", както я характеризира "Шпигел", преминаха в качествени изменения.


Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?


- Макар че не постигнаха основните си цели: оставки на Борисов, Гешев и предсрочни избори, многохилядните протести срещу корупцията, превзетата държава и арогантния стил на управление показаха "по света и у нас", че царят е гол.


Медии от световна величина се фокусираха върху случващото се в България и почнаха да я причисляват към групата на европейските хулигани Унгария и Полша. Европейската комисия излезе с умерено критичен доклад за България в рамките на съюзния преглед на спазването на върховенството на закона в страните членки. Европейският парламент гласува унищожителна резолюция за влошаване на състоянието на правовата държава, задълбочаване на корупцията, нерадостното дередже на медиите и тормоза над критични журналисти в България. Макар и с необвързваща сила, тази резолюция е израз на новата философия на ЕС за обвързване на еврофинансирането със спазването на върховенството на закона в държавите от ЕС.


Режимът се видя принуден да прибегне до панически и популистки действия, които му позволиха да тупа топката и да не се сгромоляса преждевременно. Борисов взе оставките на няколко ключови министри, свързани с ДПС. Беше вкаран в ход и предварително обреченият проект за нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Правителството развърза предизборно кесията и започна едно раздаване на пари без ясен план и стратегия за излизане от коронавирус кризата.


Накрая управляващите, подстрекавани от ВМРО, се хванаха като удавник за македонска сламка и прецакаха започването на преговори за членство на Македония в ЕС с абсурдни аргументи от сферата на историята и народопсихологията.


Как оценявате поведението на президента през изминалата година?


- Като достойно. Дълго време той беше единствената сериозна политическа опозиция на управляващите или, казано по-коректно, най-силният им институционален коректив. Едва през есента БСП, която се опитва да влезе в предизборен модус, като че ли се върна по-агресивно на опозиционния терен. Още в началото на февруари Радев обяви, че сваля доверието си от правителството на Борисов заради "организирано настъпление срещу гражданските свободи", липса на воля за реформи и борба с корупцията, водната криза в Перник и други сериозни проблеми.


Президентът изигра силно ролята си през лятото, когато окуражаваше - доколкото му позволяват правомощията, антиправителствените протести и исканията за оставка на Гешев. Използваният от него призив "Мутри вън!" стана един от мобилизиращите лозунги на демонстрациите.


За първи път български президент използва в максимална степен комуникационната власт, с която разполага: право на обръщения към гражданите, диалог с тях и заемане на политически позиции от гледна точка на държавния и обществения интерес. Поведението му по време на протестите повишава съществено шансовете му за втори мандат, за който на този етап той няма сериозен конкурент.


Какво Ви изненада през 2020 (в политическата среда)?


- Неустойчивото състояние на протестния потенциал на българското общество: първоначално го подцених, а след това го надцених. Не очаквах такъв спонтанен взрив на гражданско недоволство на антикорупционна и морална основа. През последните години съм "залагал" на неизбежното според мен социалното недоволство като фактор за промяна - все пак България е страната с най-ниски доходи в ЕС и с най-висока степен на социално неравенство.


След лятото обаче, когато протестите постигнаха видими успехи, се надявах, че ще станат по-масови. Това за съжаление не се случи. Макар че мнозинството подкрепяше исканията им, конформистите и пасивните съхраниха статуквото. Включително и затова не се стигна до оставка на Борисов, макар че поне един-два пъти тя висеше на косъм.


Основната причина обаче е, че България се оказа специфично "превзета" държава. "Системата Борисов" си има олигарси, при това не само за магистралите, оръжейния бизнес, хазарта и др. подобни, но и за футбола, за медиите. Тези олигарси съществуват благодарение на обществените поръчки, еврофондовете и съпорта на държавата, но могат да бъдат заменени с послушни, ако кривнат от правия път, а бизнесът им да бъде одържавен, както стана с хазарта. Всичко това е една мрежова структура.


Считам, че премиерът не подаде оставка най-вече за да запази повечето от преплетените, дори завързаните на възел в нея интереси. Още повече че трябваше да бъдат натаманени схемите за харчене и усвояване на апетитните милиарди евросредства, които ще започнат да идват догодина по линия на новата финансова рамка на ЕС и пакета за преодоляване на коронакризата.


А какво не Ви изненада?


- Българската карантина като една "Пунта Мара" и особено вторият, "мекият" локдаун. Още преди въвеждането на извънредното положение казах, че не вярвам на самодисциплината на българите, а неотдавна, че много хора ще саботират карантината, защото е закъсняла и не вярват на властта.


При първия локдаун все пак имаше някакъв консенсус между управляващите и хората да си стоят по къщите, но не толкова заради усещането, че коронавирусът е много опасен, а заради страха от неизвестното. Още тогава обаче си пролича колко много са тарикатите без маски или с маски под носа - както в магазините и градския транспорт, така и в коридорите на властта.


Полицията и ресорните органи пък продължават да осъществяват само по изключение сериозен контрол за спазването на противоепидемичните мерки. Сега всичко е още по-разпасано: уж ресторантите са затворени, а пред тях, очевидно с официално толериране от властта, се вият едни дълги опашки за хапване на крак, че и за лаф моабет в компания дори. МОЛ-овете не работят, но има дни, в които големите търговски вериги извън тях се пукат по шевовете без спазване на каквато и да е здравословна дистанция между клиентите им.


Защо е така? От една страна, българинът е индивидуалист, дори анархист. От друга, няма авторитети, на които да вярва и да се уповава при обществени катаклизми, а властта е делегитимирана и управлява кризата почти на сляпо. Освен това на системно ниво се видя това, което си го знаем отпреди: че у нас "законът е врата в полето". Уж от години тютюнопушенето в заведенията е забранено, но те необезпокоявано са се обзавели с "аквариуми", в които се пуши безпроблемно; уж спирането на тротоара е забранено открай време, но правилото никога не е важало за всички, и т.н., и т.н.


Коя е думата на 2020 според Вас?


- Онзи ден написах в профила ми във фейсбук, че дума на годината трябва да бъде словосъчетанието "отваряме- затваряме". Според мен то отразява най-добре крайно непоследователната, провалена политика на управляващите за противодействие на коронакризата във всичките й аспекти. В дискусията под статуса ми бяха посочени и други думи и словосъчетания, които успешно се конкурират с моята номинация: "тулуп", "Пунта Мара", "чекмедже" и някои други.


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?


- Позитивните ефекти от политическата криза вече ги посочих. Хората наистина видяха, че царят е гол. Мисля, че стана пределно ясно, че по-сериозни промени в държавата могат да се случат при по-висока степен на политическа мобилизация, но и при организационно взаимодействие между основните опозиционни формации. Не може само неформални структури като "Отровното трио" или пък инициативи като "Правосъдие за всеки" и др. да носят няколко месеца многолюдни протести на плещите си, ако нямат достатъчно партийна подкрепа, ако липсва устойчиво финансиране.


Време е българската опозиция да вземе пример от Унгария. На местните избори основните опозиционни партии в големите градове се обединиха, излъчиха единни кандидатури и победиха избраниците на Орбан; сега същият формат ще бъде приложен за парламентарните избори през 2022 г.


Освен това мисля, че особено на фона на задълбочаващата се коронавирус криза гражданите вече осъзнават, че са необходими радикални реформи за отвоюване в името на публичния интерес на такива важни системи като здравеопазването, образованието, публичния транспорт, социалната защита на трудещите се.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- Ако преди неговата енергия припламваше само спорадично - покрай поредния екопротест например, през лятото то се пробуди трайно в "триъгълника на властта" в София и частично в центъра на големия провинциален град. Видя се, че хора на различна възраст, с различен социален статус и образование са готови да си подадат ръка в името на една голяма обществено-политическа цел.


Българското гражданско общество обаче ще има бъдеще, ако проходи и в заспалата провинция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  "За първи път български президент използва в максимална степен комуникационната власт с която разполага: право на обръщения към гражданите, диалог с тях и заемане на политически позиции от гледна точка на държавния и обществения интерес. Поведението му по време на протестите повишава съществено шансовете му за втори мандат, за който на този етап той няма сериозен конкурент."

  Защо толкова критичният президент си затрая за намесата на Турция във вътрешните ни работи с поздравлението на Ердоган към ДПС! Някой може ли да има толкова развинтена фантазия да си го представи освен "Мутри вън" да каже и "Турци вън" в смисъл вън от властта която са окупирали явно и скрито!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 569 Неутрално

  ГЕРБ е създадена с помощ от Германия - фондация „Ханс Зайдел“, която е свързана с баварския ХСС. Името на партията е предложено от съветниците на ХСС. Всъщност, идеята е на ДПС. ДПС, като член на евролибералите, прокарва идеята в сенките на политическите игри в Европарламента за финансиране на нов, контролиран от ДПС политически проект, който да заеме дясната част от политическото пространство в България, след неуспешния опит с НДСВ.
  Идеолозите на тези два проекта са ключови лица от ДС, автори на така наречения " демократичен преход", създателите на ДПС. Целта на демократичния преход е оцеляване на ДС в условията на демокрация и установяване на монопол върху икономиката на страната. Последното е необходимо и най-важно условие за оцеляването на ДС и БКП номенклатурата в новите условия, което създаде паралелната власт, скрито вплетена в структурите на ДПС. Името е предложено от Любен Гоцев, който изрично е настоявал буквите "Д" и "С" да фигурират в абревиатурата на еволюиралата ДС в най-могъщата корпорация в България - гениалното изобретение - ДПС! Тази могъща корпорация разполага с най-силната карта в играта - етническата.
  Така, България продължи да затъва в блатото на корупцията и престъпността.
  Фундаменталната основа на утвърждаването на паралелната власт е построена върху силата на парите - "всичко се купува" и "колкото по-зле, толкова по-добре". Първото изисква да си винаги във властта, а второто го иска Москва, което го постига без дори да си мръдне пръста. Това, което не може да се купи, значи парите не са достатъчно. Методът, който се прилага е хиперперсонализация на управлението за сметка на институционалността. Персонализираният връх трябва да е изпразнен от съдържание на "вторият етаж". Поради което прави това, което най-добре го може - да кара джипка и да се среща с тези, които не разбират какво значи да те няма на втория етаж. Количествено доминират и са определящи в развитието на територията. Преведено за неразбиращите - меко казано, автокрация на сенките. На този етап, подгласници са така наречените патриоти. Те са вкарани в играта в момент, когато трябва да се осигури контролирано надмощие в парламента в полза на паралелната власт, поради липса на друга алтернатива. Властта на сенките поднесе на Германия изцяло контролиран от нея политически проект ГЕРБ, с внушението, че Германия е автор на проекта. Резултатът: ГЕРБ унищожи последните остатъци от институционалност и постави зависими от един център законодателната, изпълнителна и съдебна власт. Този център е паралелната власт, умело вплетена в структурите на творението си - Д (п) С. Институциите се използват за лични, политически или бизнес интереси. Този процес е основен в управлението на държавата и постепенно започна да се засилва, придобивайки недостижими до сега уродливи форми в проекцията на ШИШИ - острието на сенките. Усилията на ония, които създават автокрацията са насочени към купуване на подкрепа от най-влиятелните международни фактори, като САЩ и Германия. Явлението Тръмп ги улесни неочаквано добре. В Германия пробивът стана през Баварските социалдемократи. В подкрепа на тези усилия се включват и евролибералите под влиянието на ДПС, предвидливо настанили се там при създаването си от ДС (ключовата роля е на Любен Гоцев), когато либерализма още не беше подложен на натиск от нарастващата роля на националпопулизма, което дойде като шестица от тотото за паралелната власт. Мястото на шеф на левицата в ЕС е купено през германските социалдемократи за Сергей Станишев, подкрепено от влиянието на Москва в германското правителство. Тогавашният съпруг на Моника Станишева, който и разкри тайната, изглежда не беше съвсем наясно с амбициите и. Тя бързо се преориентира в печелившата посока - изостави стареца банкер, който забогатя в периода на така нареченото раздаване на червените куфари с пари. Целенасочената политика на куфарите е създаване на дълготрайно икономическо пространство от свои играчи при определени условия. Пример - банката на Моллов. Целенасочено създадена, която през "MFI holding" финансира появата на около 50 юридически лица в различни сфери на икономиката, през които се упражнява влияние в управлението на държавата и през които се финансира паралелната власт - печелят всички големи обществени поръчки - нарича се кръгова икономика /обръчи от фирми/. Тези, които забравят условията при създаването си, изчезват незабавно. Някои от тях физически. Всеки, който се оценява като заплаха се отстранява бързо. Финансирането на политическите проекти се осигурява с подкрепата на силните държави с посредничеството на едрия бизнес и фондациите на политически силните на деня. Търговски партньори на едрия бизнес са фирмите от червените инкубатори като "MFI holding". С Германия, една от сделките е свързана преди време с уговореното спечелване на обществена поръчка за сегашните лични карти от Сименс, която съответно подхранва финансово фондацията. По това време Сименс избегна съдебно преследване с извънсъдебно споразумение срещу 1 милиард евро. Москва също използва Сименс, както и други германски представители на едрия бизнес за своите си интереси в Германия. Видима е координацията на Москва с България. Фондацията се явява пресечната точка на финансови потоци, използвани за финансиране на политически проекти с различни идеологии. В случая е финансирана програма за председател на ПЕС и създаването на ГЕРБ. Отговорността за правилното изпълнение на поръчката за личните карти е възложена на тогавашният министър на вътрешните работи - Миков. Реалната цена на този търг, съдейки от движението на парите е приблизително около 40 милиона. Търгът е спечелен за сума около 300 милиона с неизвестно количество допълнително финансиране впоследствие. В резултат на което се появява новият член на ЕНП, оглавяван от един изтърван от здравните специалисти психопат на силни субстанции, необразован, неук и откровено п*рост и невъзпитан, който се държи като м*агаре в театър и е също толкова на мястото си. Добре е да се знае, че поръчката за лични карти е старирана във връзка с изискването за електронна идентификация на започналото тогава същинско начало на реализация на електронно правителство и целта е била за всеки гражданин електронен паспорт. Но това е отчетено като заплаха от мутиралата ДС в корпорацията, наричаща се ДПС за собствените си интереси. Заданието е променяно многократно в процес на избор на изпълнител (в нарушение на ЗОП) и резултатът е сегашните лични карти. Това практически блокира реализацята на електронното правителство по същество и така до сега, но имитацията на правенето продължава . Едно от условията на ЕНП е ГЕРБ, след като спечели изборите, да стартира изграждането на магистрали като продължение на трансевропейската магистрална мрежа, срещу което ЕНП ще осигури финансиране от еврофондовете - полезно за България и ЕС, което ГЕРБ приписва като заслуга на вожда си. Концепцията, която се налага при управлението на ГЕРБ е дефрагментация на отделните администрации и точно определени фирми от кръговата икономика на корпорацията, маскирана като политическа структура за права и свободи, да контролира отделните фрагменти, особено тези, свързани с управление на най-големите пари - Фонд Земеделие, НАП, НОИ, пенсионни фондове, здравна каса, митници, Агенцията по вписвания и т.н. при определени условия в полза на разпределителя, който знае как се постига контрол върху властта/парите чрез контрол на информацията и владеене на кръговата икономика (обръчи от фирми). По отношение на информацията - не случайно, със закон, постоянно присъствие в тези структури е държавната фирма "Информационно Обслужване" (ИО), чийто ръководен екип е изцяло на ДПС. Кадруването е поверено на Спас Русев. ИО отговаря и за информационната система за окончателно преброяване на изборните данни по предварително стъкмисване на изборите от аналитика М. Константинов с ДПС. При договарянето на политическия проект НДСВ, преди време, Любен Гоцев се е наложил с предложението си ББ да е главен секретар на МВР зад фасадата на създаден също от него инициативен комитет от известни личности, имащ за задача да вкара Царя в играта. Популизмът на ББ е оценен (ние ги фащаме, те ги пущат) и Любен Гоцев го прави лицето на новия политически проект, предварително админастривно подготвен през кметския пост. Създаден с участието на ЕНП, ГЕРБ осигури на паралелната власт пълен контрол върху цялата държава, заемайки политическото пространство в дясно. Контролът върху центъра е бил проектиран за НДСВ, но е преценен като грешка и нареждането на диспечерите от скритата власт е този политически проект да изчезне. Макар и да се подмладиха, елитите в страната си останаха де факто същите. И продължават да поделят помежду си не само богатствата на страната, но и средствата от ЕС. Нищо чудно, че последният доклад за напредъка на България рисува мрачна картина. За да се запази властта на Борисов са необходими съюзници. Паралелната власт му ги поднася в лицето на "Обединените патриоти" и "Воля", които могат да се надяват на сравнително малка, но стабилна подкрепа сред избирателите. Затова наблюдателите смятат, че решението за блокада на преговорите за еврочленство на Северна Македония е ръководено предимно от вътрешнополитически съображения, докато се реши кои да са новите политически патерици. Най-вероятно сестра Галева, към която ще прикрепят отпадъци като партията на Кунева, изкуствено създадена от паралелната власт тогава, за да компрометират наремето реформаторския блок. В сметките им влиза и предводителя на чалга културата. За най-голяма заплаха за паралелната власт се счита Демократична България. Всички удари ще бъдат насочени срещу ДБ. Пеевски, Доган и Борисов са политически и финансови посредници на задкулисието, наречено "дълбоката държава".
  Решението кога кой да бъде ударен го вземат хора от бившата ДС, които създадоха ДПС, превзеха прокуратурата и си инсталираха бухалката с каскета. Така паралелната власт още от Кръглата маса наказваше и всяваше и всява страх със създадените от нея структури на силови групировки, явяващи се продължение на държавните силови структури. Подчини в свой интерес съд, следствие, прокуратура. Създателите на паралелната власт вече са остарели, но имат синове, имат наследници и никога не изпускат властта.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 728 Любопитно

  До коментар [#1] от "hhhuuunnnn":Добре би било сутрин преди да пишете да си пиете хаповете - полезно е и е за ваше добро!А иначе снимката е точна илюстрация на такива като вас, които пренебрегват лекарските съвети - как може да се вярва на паталогичен лъжец с две присъди за лъжа?
  —цитат от коментар 6 на telqk


  Демек ти верваш в прогресистките идеи на прогресистите от малките прогресистки фармации .....,финансирани от международните прогресисти?🐵

  Много съм прост
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Весело

  Време е българската опозиция да вземе пример от Унгария. На местните избори основните опозиционни партии в големите градове се обединиха, излъчиха единни кандидатури и победиха избраниците на Орбан

  Като ми пееш, Пенке ли, кой ли ми те слуша!

  Много вожд, малко индианец!

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  "За първи път български президент използва в максимална степен комуникационната власт с която разполага: право на обръщения към гражданите, диалог с тях и заемане на политически позиции..."
  Това за съжаление не е вярно. Първо президентът Желев използва комуникационната си власт за да свали правителството на Филип Димитров и да доведе на власт правителство на ДПС, после президентът Първанов със същата си власт предостави възможност за друго правителство на ДПС...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  "тулуп", "Пунта Мара", "чекмедже", да се добави "джиросване", "Шехерезада", "ПКП", "Мата Хари", а това, че първия в държавата прати виждащите какво става да "Одят пеша" колко е страшно положението и как простотията и невежеството са обсебили обществото. "Умът" се прояви, като затвори училищата, но остави да работят чалготеките. Непослушния търговец на играчки му се изсипват 5 контролни служби на куп, а послушния "производител" на фолк певци от Димитровград получава евросубсидии. Простотията се видя и когато се реши да се помага на бизнеса в кризата, първо колекторска фирма получи нисколихвен кредит 75 млн, на опашката за помощ първенци-отличници се оказаха футболен клуб, казина и "Паркинги и Гаражи" по известни като "Паяците". Стана ясно и как олигархията може да си спестява данъци - за 100 млн спестени на година, трябва 20 млн да влязат в чекмеджето, естествено поемане на издръжка на футболен клуб и реклама в "правилната" медия. А си нямаме само един олигарх.

 11. 11 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Да не забравяме и "питателните" фурми!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  "показаха "по света и у нас", че царят е гол"

  Иво... Иво... Ако ти самият следеше, какво става "по света", щеше да знаеш, че нашите мижави протести, останаха в сянката на тия в Полша. Ама налЕ си джорналист, ти си писател, не читател.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  "Специфично ".......напълно неподходящо , защото няма нищо специфично !

 16. 16 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Много злоба, малко креативност. Всички видяхме, че царят е гол, само че "ЦАРЯТ" е различен за българите, не точно този, за който ни внушава господинът. Не! Не! Българските хулигани не са като полските и френските хулигани, а вандали от най- долнопробен вид. Никой в Полша, Франция и Унгария не им е позволил да замерят полицаи с бутилки пълни с урина, да мърсят, да блокират пътища и кръстовища, не би позволил на една шепа анархисти да тормози почти двумилионен град и то в условията на най- зверската, непозната в световната история пандемия. Всяко посегателство върху служител на държавата, върху блюстител на обществения ред е посегателство ВЪРХУ МЕН САМИЯ, ВЪРХУ ПАРИТЕ, КОИТО СЪМ ИЗКАРАЛ С НЕПОСИЛЕН ТРУД, ПАРИ С КОИТО СЪМ СИ ПЛАТИЛ ДАНЪЦИТЕ, ПАРИ С КОИТО Е ПЛАТЕНА УНИФОРМАТА НА ПОЛИЦАЯ. Хората в чужбина много добре го знаят и са безкомпромисни с всяко посегателство върху всичко държавно и общинско. Днес близо по 1000 души умират седмично жертва на ковид 19 и за това не са виновни нито ГЕРБ, нито Борисов, но виновни има, НАЛИ?! В условията на свободна пазарна икономика, чиято е да е собствеността, на каквото и да било, ако има нещо качествено, то се купува. Ако телевизията няма гледаемост, не произвежда качествена продукция, няма да има постъпления от реклами и е обречена на фалит. Или, ВИЕ разбирате мас медиите като нещо, което трябва да работи в унисон с вашите разбирания за света, да цели вашата реализация политическа и икономическа. Да ама не! Пазарът е железен!

 17. 17 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Годината беше на неуспелия с въжделенията си президент Радев, провокирал протестите, след като Гешев му обърка търговията с влияние, правена от негови съветници. Имал проект за нова Конституция, президентска република! Пълен провал, дори не я показа да я видим.

 18. 18 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Атанас Чобанов публикува в профила си, че френското списание е отделило няколко страници от празничния си брой на шайката и шефа и. С "работа, работа, работа" сме за подигравка в медиите на "белите" държави. Да ни е честит "ВИДИМИЯ РЕЗУЛТАТ".
  "Но все още има от комиксите с чекмеджето. На 4 страници в празничния брой на Le Point. Внимание, 18+ Ето как звучи на френски "таковам ги с 200"« Je leur dis que je ne comprends pas bien l’anglais, c’est comme
  ça que je les encule, ces étrangers et ces Premiers ministres… ».
  Ето някои приятни цитати:
  Борисов гледа мач на Реал Мадрид с пура в уста, заобиколен от негови хора. Пред него има дебела пържола. "Махни ми кокала", заповядва той. Никой не му противоречи. Заместникът по кокалите е Цветан Цветанов, 55 годишен, който ни приема в бюрото си накичено с медали от полицейски служби. Пазят го зле обръснати индивиди с тъмни якета. Цветанов заклеймява бившия си шеф, хванат сред планината от пачки... Но забравя, че самия той е хванат в далавера с придобиване на два луксозни апартамента.
  Черепа по зуум връзка: "Борисов ми каза: "Или ни помагаш или правим закон да ти спрем бизнеса". Аз пратих по човек 30 милиона евро кеш в сакове за министъра на финансите и Борисов... Негов стил е да се прави на бабаит пред момичетата с тези пачки (от чекмеджето)"
  След 11 години на власт резултатите са мизерни: Несъществуваща свобода на словото, 111 място зад Гвинея и Кувейт. На дъното по корупция и бедност в ЕС.
  Цитат с едър текст. Бойко Борисов за европейските си колеги: "Казвам им, че не разбирам добре английски и така им го начуквам (използвана е френската дума enculer, която прецизира, че го начуква в задника) на тия чужденци".
  Борисов в Тойотата за магистралите: "Гледайте, каква красота". Твърде ефемерна красота, заради некачествените материали и най-вече, много скъпа. Километър магистрала в България струва три пъти по-скъпо от еквивалента в Норвегия. Заради подкупите, които стигат 50% от сумата на договора и раздробяването на търговете, за да ги печелят местни фирми и да се поддържа непрозрачност и грабеж на европейските фондове."

 19. 19 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Годината беше на неуспелия с въжделенията си президент Радев, провокирал протестите, след като Гешев му обърка търговията с влияние, правена от негови съветници. Имал проект за нова Конституция, президентска република! Пълен провал, дори не я показа да я видим.
  —цитат от коментар 17 на Dariya Koleva


  И нека троленето да започне сега!
  На Радев му била неуспешна годината, започна я с рейтинг над 50% (дори и според гербаджийските агенции) и я завършва с над 55%. На Бойко вече не му мерят рейтинга, защото сигурно е под нулата!

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#18] от "nij50393132":

  Мм-дааааа, доста екзотична картинка са обрисували френските журналисти.

  Сякаш става дума за Робърт Мугабе, Мобуту Сесе Секо или Иди Амин-Дада, а не за глана на изпълнителната власт в (уж) европейска държава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 159 Неутрално

  То ясно е от далече че нещата в България не са на ред. Днес да кажеш че си етнически македонец е достатъчно да бъдеш вербално пребит (и не само) и дискриминиран за основните ти човешки права. Държава чрез медиите даже и охрабрява дискриминация срещу цял народ, техния език и култура.
  Нито е европейски а по-скоро е африкански. Но един ден тази лудница ще се промени.

 23. 23 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Централизираната власт не допусна Бойко да подаде оставка. Управляващите ни показаха, че народът за тях е средство за забогатяване. Вирусът много им помогна за кротване на населението. Омертата и пропагандата също "дадоха рамо" на Системата.
  Въпросът е, кога протестът ще попита:Кой управлява държавата и къде се помещава властта?!

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2648 Весело

  А-а-а, този ли беше "комсомолецът" от една от младежките организации, гравитиращи около БСП?
  Ясно защо толкова се възхищава от разединителя Радев.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1396 Разстроено

  За първи път български президент използва в максимална степен комуникационната власт с която разполага:.................

  ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ беше изгонен от друга европейска държава.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 28. 28 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#11] от "nij50393132":
  Наполеоновци, 100 дни до Ватерло, тик-так

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  "премиерът не подаде оставка най-вече за да запази повечето от преплетените, дори завързаните на възел в нея интереси."
  Държавата продължава да се разпада, мафията продължава да краде и докога така?

 30. 30 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 765 Неутрално

  А-а-а, този ли беше "комсомолецът" от една от младежките организации, гравитиращи около БСП? Ясно защо толкова се възхищава от разединителя Радев.
  —цитат от коментар 24 на pamela

  Не може да е той. Човека е 'десен', защото пише във вестника на 'десните умнокрасивци' пристанали намаяМа и президента (според сексуалната ориентация)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 31. 31 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 18 Неутрално

  бааатеНИбойку не вече не е интиресене(остава въ историятъ до др. ни живков:ръзбиръ съ,нашъ гордост) :интиресен нърод съ бългърете "тук и сига"

 32. 32 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 68 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":


  "премиерът не подаде оставка най-вече за да запази повечето от преплетените, дори завързаните на възел в нея интереси."Държавата продължава да се разпада, мафията продължава да краде и докога така?
  —цитат от коментар 29 на Роси


  Риторичен въпрос.Защо трябва да има крайна дата? Защо да трябва България да се била оправяла? Ми няма пък да се оправя. Някой неща не се оправят.

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 33. 33 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 79 Неутрално

  "първоначално го подцених, а след това го надцених" - това е самооценката на автора!!!
  Дневник, подбирай си анализаторите!

 34. 34 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1227 Весело

  Що така всички "анализатори" забравят къщата в Барселон, която в началото на годината ни се натрапваше и представяше като СКАНДАЛ на десетилетието? :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7322 Неутрално

  Инджов нека гледа рейтинга, а ние ще гледаме резултатите от изборите, това "нищо" ще види втори мандат ама друг път.

 36. 36 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 765 Весело

  Коментарът (№5) беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  Намерили кой да ни прави равносметка на годината.
  Равносметка правеща опит да замаже провала на проруския пуч в България.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 739 Неутрално

  България винаги (с къси времеви прекъсвания ) винаги е била специфично превзета държава особено в 2 дълги периода :
  1 .ПЕРИОД - ДИКТАТУРАТА НА КОМУНИЗМА
  2. ПЕРИОД- ДИКТАТУРАТА НА ОЛИГАРСИТЕ И ТЯХНОТО МЕКЕРЕ БОРИСОВ .
  ОЩЕ НЕ Е СИГУРНО КОЛКО ДЪЛГО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ 2.ПЕРИОД , ЗАВИСИ ОТ САМИТЕ БЪЛГАРИ ТОЗИ ПЪТ ! !

 38. 38 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 762 Неутрално

  > групата на европейските хулигани Унгария и Полша.

  Унгария и Полша са хулигани само в очите на сътрудиниците на Дойче Веле и на чиновниците на заплата от Четвъртия Райх.

  ДА ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМА ПОЛША И НЕЗАВИСИМА УНГАРИЯ!! ДОЛУ ДИКТАТУРАТА НА 4тия райх!!

  Марс е изконна Американска територия!
 39. 39 Профил на iza
  iza
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  Президентът ИЗОБЩО не си е"затраял"за поздравленията на Ердоган към ДПС!
  Явно не следите казуса, защото се изказа остро, за това евентуално турско вмешателство в изборите на България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK