Как България избра "по-малкото зло"

Има някакъв системен проблем в обществената оценка на по-голямото и по-малкото зло. Част от този проблем се дължи на къса памет.

© Велко Ангелов

Има някакъв системен проблем в обществената оценка на по-голямото и по-малкото зло. Част от този проблем се дължи на къса памет.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


2020 е много тежка година, която постави пред изпитание целия свят. В България нещата се оказаха още по-сложни, защото към и без това ужасната Ковид-пандемия се добавиха и хроничните ни корупционно-управленски болежки, които ескалираха до остра криза. И по двата въпроса правителството ни убеждава, че като държава сме избрали по-малкото зло. Дали е така?


Здравната криза
По отношение на пандемията през пролетта държавата избра по-малкото зло, като въведе изпреварваща карантина: училищата бяха затворени преди останалите в Европа. Смъртността от коронавируса беше изключително ниска и мерките не продължиха по-дълго, отколкото в другите европейски държави. Да, имаше икономически загуби, но пък хиляди човешки животи бяха спасени.


През есента пак избрахме по-малкото зло, но този път оставихме икономиката и училищата максимално отворени и въведохме ограничителни мерки едва когато имаше реална опасност болниците да не издържат. В резултат България достигна изключително високи нива на смъртност. Задминахме и Швеция, и другите държави от ЕС по този зловещ показател. За сметка на това получихме (може би) някакъв икономически бонус, който обаче е трудно да се измери. А и най-вероятно няма да го има, защото карантина все пак беше въведена. И може да се окаже по-дълга от предвиденото.


Като се тегли чертата под тази сметка, човек се обърква кое е по-малкото и кое е по-голямото зло. Ако загубата на много човешки животи е по-голямото зло, не може да се каже, че сме го избегнали. Ако икономическите щети са по-голямото зло, за тях също не може да се твърди, че сме ги минимализирали в сравнение с останалите държави.


Корупционната криза


С утихването на първата вълна на пандемията с голяма сила избухна корупционна криза, която този път засегна пряко и премиера Борисов. Най-големият скандал беше със загубените 700 милиона от хазартния бизнес на Васил Божков, които уж се изплъзнали от хазната, без Борисов и правителството му да забележат.


Към това опашато "обяснение" на ситуацията се добавиха компрометиращи записи на премиера, шкафчета с пари и злато, скандал с къща и манекенка и други красоти. България влезе в световната преса с цялата тази екзотика и резултатите не закъсняха: Европейската комисия излезе със силно критичен доклад за спазването на принципите на правовата държава. Да, критики имаше и за други страни, но нашият доклад светеше в червено като коледна елха.


Подранилата Коледа продължи и със здраво сурвакане от Европейския парламент, който прие много остра резолюция за България. В нея премиерът не беше поименно споменат, но хората с умерени дедуктивни умения не биха отчели това като значим пропуск: червените лампички и в този документ украсяваха основно правителствената сграда и седалището (в смисъл сградата) на главния прокурор.


Не че беше необходимо тези неща да бъдат подчертавани толкова демонстративно от европейските ни партньори. Цели 60% от хората в страната бяха убедени в справедливостта на исканията за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев: основните причини за необичайната предколедна украса.


Но и тук дойде изборът на "по-малкото зло". Чрез разнообразни хитрувания управляващите успяха да убедят хората, че едни предсрочни избори са по-голямото зло, а оставането им на власт е по-малкото бедствие. За целта се раздаваха пари на калпак, писа се нова конституция, бяха дадени свидни министерски жертви: трима министри, начело с Горанов, си заминаха заради "връзки с ДПС", а министър Кирилов - за цялостно творчество и водеща роля в комедията "Велико народно събрание".


Аргументите за това, че оставането на власт на Борисов е "по-малкото зло", също бяха разнообразни. Първият вече не изглежда особено валиден - а именно, че опазването на живота на българите изисква Борисовото присъствие във властта. Вторият беше, че никой не прави избори по време на пандемия. Това също се оказа невярно - Доналд Тръмп изгуби президентските избори в САЩ точно по време на пик на заразата, но провеждането на изборите не пострада поради този факт. А и при добра организация българските избори можеха да са и по-рано от американските.


Следващият аргумент беше, че едно служебно правителство на Радев е по-голямото зло от оставането на Борисов на власт. Тук нещата (в най-добрия случай за управляващите) са на кантар. Сходна тежест има и аргументът, че трябваше да се приеме бюджет на държавата. Хубаво е, че бюджет беше приет, но е много вероятно той да бъде променян и поправян догодина. Също така не може да се каже, че приетият бюджет задава някаква генерално нова посока или пък че прави възможна радикална модернизация: по-скоро виждаме още от старите идеи (като саниране на сгради, магистрали и пр.). В този смисъл политическата добавена стойност на приетия бюджет е минимална.


И накрая: основният аргумент за оставането на Борисов беше, че не се знае какво ще стане след едни нови избори - дали няма да е "по-лошо". Така че ако теглим чертата под цялата тази тънка сметка, останахме си с правителство и главен прокурор, към които и българите, и международните ни парньори подхождат със запушени носове. Но това неудобство се компенсира от факта, че сме избегнали някакво голямо политическо зло. Без да е ясно за какво точно зло става дума.


Поуката


Изводът от тази история е, че в България има някакъв системен проблем в обществената оценка на по-голямото и по-малкото зло. Част от този проблем се дължи на къса памет. През пролетта мислехме, че животът е по-ценен от парите, през есента - точно обратното. Не е изключено в единия случай да сме били прави, но няма как да сме били прави и в двата.


По същата липса на логика (и загуба на памет) Лютви Местан беше изгонен от ДПС заради тесни връзки с Ердоган преди няколко години, а сега всички превъзнасят Доган и компания заради това, че Движението е получило категорична подкрепа от турския лидер. Кое е по-малкото зло? Доган или Местан? Връзките с Ердоган или връзките с Путин?


Освен загуба на памет, причина за проблематичните ни оценки на "по-малкото зло" е и тоталният опортюнизъм в българската политика, както и липсата на устойчиви принципи, към които да се придържаме. Ситуацията със Северна Македония го демонстрира: толкова години имахме позиция на подкрепа за суверенитета и еврочленството на тази страна, а сега изведнъж установихме, че блокирането на това еврочленство е "по-малкото зло" пред възможността да останем с "открадната история" (каквото и да значи това). На всички е ясно обаче, че управляващите имат предизборни основания да помпат патриотарски нагласи - тези конюнктурни обяснения са всъщност истинската причина за извъртането ни на дипломатическия терен.


Когато подобни партийни сметки и опортюнистични действия изместят принципите и ценностите, не е никак учудващо, че по-малкото и по-голямото зло могат да се менят като ветропоказател. Сутрин е едно, вечер е друго. Но това остава неизменно - най-голямото зло в България изглежда е падането от власт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Любопитно
 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Анализи🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 473 Неутрално
 4. 4 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 567 Неутрално

  При тази власт "по-малко зло" няма...

 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Точни.
  —цитат от коментар 3 на валчан


  Гениални.🐵

  Много съм прост
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  ,,Освен загуба на памет, причина за проблематичните ни оценки на "по-малкото зло" е и тоталният опортюнизъм в българската политика, както и липсата на устойчиви принципи, към които да се придържаме. Ситуацията със Северна Македония го демонстрира: толкова години имахме позиция на подкрепа за суверенитета и еврочленството на тази страна, а сега изведнъж установихме, че блокирането на това еврочленство е "по-малкото зло" пред възможността да останем с "открадната история" (каквото и да значи това). На всички е ясно обаче, че управляващите имат предизборни основания да помпат патриотарски нагласи - тези конюнктурни обяснения са всъщност истинската причина за извъртането ни на дипломатическия терен.”

  Aни аз пък тука изобщо не съм съгласна!
  Именно нашата историческа памет е тази, която не ни позволява да нямаме мнение и позиция по един толкова важен за нас българите въпрос- националният ни суверенитет, националната ни история и всичко онова, което е България от 681

 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Весело

  Смилов, тези неща ги знаем. Кое е било зло и кое добро го показва крайният резултат.
  А той е: Проруския пРезидентски пуч в България не успя.
  Остават само напъните на ДБ да докара БСП на власт.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Любопитно

  "По същата липса на логика (и загуба на памет) Лютви Местан беше изгонен от ДПС заради тесни връзки с Ердоган преди няколко години, а сега всички превъзнасят Доган и компания заради това, че Движението е получило категорична подкрепа от турския лидер. Кое е по-малкото зло? Доган или Местан? Връзките с Ердоган или връзките с Путин?"

  Интересни въпросчета задаваш Смилов но не и такива от отговорите на които да се доближим до истината за ДПС! А въпросът трябва да бъде - това че Местан си скри в турското посолство доказва ли че Доган би се скрил в руското?! Май не го доказва и затова да слагаш Ердоган до Путин като еднакво свързани с ДПС е чиста манипулация!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Пак добро попадение на редакцията за фотографията - пожарникаря вече сам си козирува с повод и без повод.

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Весело

  Дъждът се лее из ведро,
  а къщата пламти -
  по-добре да се измокриш
  отколкото жив да изгориш!
  /Дж.Фенимор Купър/

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Весело

  От трън та на глог, че е по-висок!

 12. 12 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Пак добро попадение на редакцията за фотографията - пожарникаря вече сам си козирува с повод и без повод.
  —цитат от коментар 9 на telqk


  .....НО продължава да управлява дръжавата.👮‍♂️

  Много съм прост
 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#12] от "Шакир Зулов":

  БХ има желание да ърли пешкира за пореден път, нооо не му разрешават. Освен това това живот ли ще е в землянката в Банкя и сам да си козирува освен ако не му разрешат.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2302 Весело

  До коментар [#5] от "Шакир Зулов":

  Точни.
  —цитат от коментар 3 на валчан


  Гениални.🐵

  Божествени!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Не може да е изцяло лоша 2020 все пак се сложи и началото на края на ГЕРБ

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#16] от "nij50393132":"Не може да е изцяло лоша 2020 все пак се сложи и началото на края на ГЕРБ"И коя точно опозиция на управляващите поумня!? Дори няма идея какво да се тури на "гроба на ГЕРБ" - кръст, полумесец, сърп и чук или "САЩисаните звезди им говорят".С такива анали-за-тор като Смилов, Дайнов, Дичев, ГЕРБ са бетонирани във властта - по-добре "калинки" отколкото "кърлежи".
  —цитат от коментар 17 на wanderer


  Саморазрушението мислителю, никой не може да спре саморазрушението. Авторитарните формации съществуват, живеят с успехите на лидера и умират с падението му. Няма изключения в това правило.

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Гневно

  Нещо напоследък , все по-активно и активно народонаселението се облъчва с несъществени проблеми за самото него , с внушения за абсурден избор на неща.......накрая ще се броим по улиците колко сме !

 21. 21 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Не може да е изцяло лоша 2020 все пак се сложи и началото на края на ГЕРБ
  —цитат от коментар 16 на nij50393132


  Очаквай Борисов 4.

 22. 22 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  [quote#21:"Емил Добрев"][/quote]

  "Борисов 3" е очакван в Централния софийски затвор, там могат да си сформира, а и ще имат време за "Борисов 4", "Борисов 5" и т.н.

 23. 23 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 97 Неутрално

  "По същата липса на логика (и загуба на памет) Лютви Местан беше изгонен от ДПС заради тесни връзки с Ердоган преди няколко години, ...
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall


  До коментар [#8] от "Julian Mall": Лютви Местан и Христо Бисеров бяха санкционирани (какъв САЩисан термин - санкция!) от Сараите, че не прокараха "проекта Пеевски" (промяната в закона за ДАНС). ...
  —цитат от коментар 15 на wanderer


  Има друга версия за изгонването на Лютви Местан от ДПС.

  Частично потвърждение за тази версия се получи от инцидента, който Лютви Местан предизвика убивайки не какво да е а малко бебе мюсюлманче. Тежка карма щеше да си навлече г-н Местан. Трябва да благодари на г-н Доган, че го изгони.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4697 Неутрално

  Но и тук дойде изборът на "по-малкото зло". Чрез разнообразни хитрувания управляващите успяха да убедят хората, че едни предсрочни избори са по-голямото зло,
  ____________________________________________________

  Опит за манипулация?

  Протестите не успяха, защото нямаха визия за след Борисов, Смилов! Да се искат само оставки, без да се знае кой ще поеме властта след тях, е мишън импосибъл.

 26. 26 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Знаех си аз,че метежът не успя,само защото българите били опортюнисти и с къса памет,ама друго си е ,корифей като Смилов да го каже.Затова другари,следващият метеж трябва да го направите в друга държава,при друг народ,който да избере вас ,а не по малкото зло.
  —цитат от коментар 24 на uvtest


  В друга държава, то ясно че толупа ще забягва зад граница, ама и там ли ще става министър председател?

 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Няма ли български медии, та в дойчето захлебва Смилов.
  Под прикритие...
  Иначе това не са анализи, просто няколко изречения.
  С политически пристрастия.

 28. 28 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  останем с "открадната история" (каквото и да значи това).
  =================================================
  Значи, другарю Смилов, че прости селяци ще те наричат татарин и ще те гледат надменно като втора ръка човек и ще се противопоставят на всяка българска инициатива с аргумента че са "по свесни" и дори в Дойче веле ще предпочитат автори от "држава што постои" пред разни безродници.

  Свободата, Санчо...
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#29] от "uvtest":

  Ти пък, ще ги чета.
  Това е ниво, което не искам да си причинявам.
  А и винаги е идно и също.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dariya Koleva":

  Визия след Борисов? Извинявай, но самият Борисов няма визия за своето управление, тръгнали сте да говорите за визията на някой друг...! Ама сте и вие, като Цвета от Кърджали...! :)))

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#29] от "uvtest":Ти пък, ще ги чета.Това е ниво, което не искам да си причинявам.А и винаги е идно и също.
  —цитат от коментар 30 на НеКой


  Къде ти, то остава ли ви време от само да "копи-пейст" на Шехерезада опорките!

 33. 33 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Визия след Борисов? Извинявай, но самият Борисов няма визия за своето управление, тръгнали сте да говорите за визията на някой друг
  —цитат от коментар 31 на Petleshev


  С малката разлика,че Боко без визия , продължава да е премиер.Метежът без визия -умрЕ !!!

 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#33] от "uvtest":

  11 години изкара без визия.
  А ДБ с визия 11 години е в миманса.
  Явно причината е във "визията"...

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#21] от "Емил Добрев":

  Борисов 4? Хубаво... Ама с кого ще го прави Борисов това четвърто правителство? Марешки няма да го има, а патрЕотите са силно под въпрос. То се знае, че ДПС ще помага, но дали ще е достатъчно? ;)

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2924 Весело

  От нета, подходящо за дискусията:

  Търсите хармония в живота?
  Тогава четете ПИК, гласувайте за ГЕРБ и дишайте софийски въздух.

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#34] от "НеКой":

  ДБ е сформирана преди по-малко от 3 години. За какви 11 години визия става въпрос?
  Най-дългата визия беше на Тодор Правешки. Като се започна от Априлския пленум, та се стигна до 1989-та година. От правешката визия останахме в третия свят и още не можем да излезем от там.

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#37] от "Petleshev":

  Виж сега, стига си разтягал локуми.
  Сменихте 10 имена, но сте си същите.
  Раданъ, Бойкикевъ, Атанасовъ.
  Не ме интересува как се казвате, вълкът нрава си не мени.

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#38] от "НеКой":

  Ти пък, защо се стегна? То и Борисов мине откъде ли не, ама си остана прислужник на Тодор Живков. :)))

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на стига толкова
  стига толкова
  Рейтинг: 261 Весело

  " седалището (в смисъл сградата) на главния прокурор" ха, хлъц

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят
 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Аз след "дойче веле", спрях да чета. Те си наемат едни български журналЯ, които си ръсят глупостите, които те искат, а не обективно мнение. Та тия журнали се крият удобно под тяхната шапка, прибират си стотинките, а дойчовите са доволни, че не са платили на истински такива, да отразят действителността. На запад ДВ е като БНТ за България - на никой не му пука за нея.
  —цитат от коментар 18 на chepokalipsis


  Много хубава илюстрация - спирате да четете и заочвате да пишете:).
  Но няма лошо, въобще не сте единствения, кйто прави така.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  " Като се тегли чертата под тази сметка, човек се обърква кое е по-малкото и кое е по-голямото зло. Ако загубата на много човешки животи е по-голямото зло, не може да се каже, че сме го избегнали. Ако икономическите щети са по-голямото зло, за тях също не може да се твърди, че сме ги минимализирали в сравнение с останалите държави."

  Винаги съм питал как се определя големината на злото ? Също и защо трябва да избираме все между злини, вместо да търси това, което е добро за всички нас, пък дори и да го наречем " малко" ?

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Четейки критиците на Смилов, силно вшечатление прави, че критиката е съсредоточена до няколко пункта, сакън да не си помислите, че има оперни точки.
  !. Щом е Смилов, значие лошо - ерго плюем.
  2.Щом е Дойче Веле, пак лошо, тука има разклонения - едното е либерасти, второто е захлебва има и трето - антипатриотично.
  3 Къде се е публикувал текста - в Дневник - пак лошо, тука може да се пусне нещо за бузите на собственика, отскача се до Каолин и се приравнява към империятя на прасчо.
  И се чудя, как пък един не каза - ето това в текста е лъжа, защото...и да каже защо.
  Учудвам се как Партията е изградиля едни здрави навици, като на артийно събрания - КОЙ е човека, какъв му е произхода и верен ли е, това са важните неща. Ако отговора е да - тезите му са верни, успоредни на оная линия, дето мислители като бай Тошо са я пуснали - ако не, значи враг или поне глупак.
  Проста схема и явно допада на материала, защото работи и до днес.

 44. 44 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1548 Весело

  Смилов усеща, че гранта се изплъзва и смекчава позициите гледам. Няма я войнстващата правоверност в соросоизма, демонстрирана вчера от Дичев и Дайнов, дето съответно възхваляваха ККП като спасител на човечеството (както е написал Смилов - "не беше поименно споменат(а), но хората с умерени дедуктивни умения не биха отчели това като значим пропуск", втората част автоматично изключва форумния умнокрасавитет, който ще ревне "Къде, къде Дичев е писал за ККП?") и Тито като лидер и герой от планетарен мащаб (явно Дайнов не планира посещения на Хърватска скоро, че там ще го посрещнат подобаващо за такива приказки).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 929 Неутрално

  По-малкото зло, защото псевдопремиера няма топки за налагане на по-здрави мерки.

 47. 47 Профил на G.Okatova
  G.Okatova
  Рейтинг: 998 Любопитно

  До коментар [#25] от "Dariya Koleva":Визия след Борисов? Извинявай, но самият Борисов няма визия за своето управление, тръгнали сте да говорите за визията на някой друг...! Ама сте и вие, като Цвета от Кърджали...! :)))
  —цитат от коментар 31 на Petleshev

  Чакай бе,вие не бяхте ли коренно различни от Борисов: не бяхте ли вие демократи,визионери,безумнокрасиви...Ми то тогава няма смисъл да го сменяме, като ще е пак същото.

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Всички в държавата говорят, но работа и за 5 пари не вършат. Говоренето му е майката. Така и Смилов - добре реди думите, развива си тезите, дори стига до изводи, което е рядко из нашите първосигнални ширини, но ..., но кой чете? В най-добрия случай няколко хиляди човека, които и без прочитане са наясно със ситуацията в страната. А семплите еднокнижници не се затрудняват с писане, анализи, изводи, обратна връзка, решения и други глупости от този род - те просто висят нон-стоп в информационното пространство и медийните тоалетни хартии пребърсват и тиражират глупостта, хамалския изказ, бандитските морди, беззаконие и управленска безпомощност в огромен поток от ласкателства, блюдолизане и гнусно подлагане на подсредствеността. И една лоша новина - никой в България не се интересува от злото - голямо и/или малко. Интересуват от докопването на някой и друг лев, подхвърлен от джипката, независимо чия е тя, кой я кара и че на практика се борят за собствените си пари. Колкото до избора на по-голямо и по-малко зло, страната винаги е получавала лайно в резултат на безхаберието, безразличието и кръчмарското философстване на популацията. Разбирам и сложността на ситуацията - всяко лайно заслужава дърво, но популацията е гнуслива - знае, че я е плеснала с дървото в лайното, я е изцапала кирта си. Чистофайници!

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#47] от "G.Okatova":

  Няма по-умни, по-красиви и по-демократично настроени от ония, които са учили в милиционерско училище! Даже не смея да си мисля, че ще дойде един ден в който Борисов няма да го има. Направо, трябва да затваряме държавата...! ;)

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#21] от "Емил Добрев":Борисов 4? Хубаво... Ама с кого ще го прави Борисов това четвърто правителство? Марешки няма да го има, а патрЕотите са силно под въпрос. То се знае, че ДПС ще помага, но дали ще е достатъчно? ;)
  —цитат от коментар 35 на Petleshev


  със съкилийниците :)

 51. 51 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2785 Весело

  След като "Отечественият фронт" не успя да се обедини, сега настъпва време за отрезвяване.

 52. 52 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Когато няма ясна алтернатива, всяко нещо може да бъде по-малко или по-голямо зло.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  А най-голямото зло е глупостта на българите.

 54. 54 Профил на Chicho_Gosho
  Chicho_Gosho
  Рейтинг: 486 Весело

  [quote#21:"Емил Добрев"][/quote]

  Значи идиотите в татковината ни може да се окажат и повече от 80%, ако сте прав, колега.... :):) Не вярвам положението да е толкова зле, но кой знае - нивото вече е толкова ниско, че и гербидж-фен с АйКю 40 вече изпъква осезаемо над останалите гербидж-фенове, повече от които с АйКю-та под 30 ... :):):)

 55. 55 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#7] от "zz_s":

  Знаеш ли какво е пуч? Можеш ли да го преведеш от руски на български език? Аз се съмнявам, че можеш... Или повтаряш като папагал думата, изречена от вашия ВОЖД?

  P.S. Лично аз знам какво е ЗАВЛАДЯНА ОТ МАФИЯТА ДЪРЖАВА. Но те уверявам, че ще си я отвоюваме. След това ще се постараем максимално число мафиоти, начело с ГЛАВНИЯ МАФИОТ, да отидат в затвора за много, много дълъг срок.

 56. 56 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#51] от "pamela":

  Не бързай да му четеш заупокойната молитва.

 57. 57 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#24] от "uvtest":

  Продължаваш да употребяваш думи, чиито смисъл не разбираш. Знаеш ли изобщо какво означава метеж? Май не.

 58. 58 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Весело

  До коментар [#7] от "zz_s":Знаеш ли какво е пуч? Можеш ли да го преведеш от руски на български език? Аз се съмнявам, че можеш... Или повтаряш като папагал думата, изречена от вашия ВОЖД? P.S. Лично аз знам какво е ЗАВЛАДЯНА ОТ МАФИЯТА ДЪРЖАВА. Но те уверявам, че ще си я отвоюваме. След това ще се постараем максимално число мафиоти, начело с ГЛАВНИЯ МАФИОТ, да отидат в затвора за много, много дълъг срок.
  —цитат от коментар 55 на murry


  Ми 'пуч' е преврат, морски ми гастрольоре.
  Айде у лево.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 59. 59 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Дневник по традиция ни поднася политиканстващ умнокрасив активист, който тълкува събитията така както дяволът чете Евангилието. Много по-актулен би бил анализ как щяха да протекат политическата и здравната кризи ако не беше опита за метеж на няколко нереализирани политици. Борисов, както всеки на неговото място, предприе вредни за обществото ходове за да не бъде съборен. Смиловото съждение, че той първоначално бил акцентирал върху здравето противно от сега може да бъде "обяснено" на автора и от първокласник с аргумента, че тогава още нищо не се знаеше за вируса и подценяването му се оказа фатално.
  "Корупционната криза" възникна от действията на омразния Главен прокурор, когато се осветлиха далаверите на Черепа. Предпоставка за тези действия бяха промените на закона много преди ГЕРБ инициирани от Кадиев и пр. депутати работещи за Божков.
  Що се касае до предсрочните избори сегашното политическо брожение показва, че лесно се протестира и трудно се ръководи държава. Как биха ни управлявали в днешната ситуация наличните партии - като орел, рак и щука.
  Що се касае до с шкафчето резонният въпрос е как един очевАдно нагласен компромат се използва за компроментиране на институцията вместо да се изясни как е създаден, но убеден съм, че истината ще излезе.
  Спирам до тук за да не отгечавам съфорумците с доклади. Смилов се утвърждава като автор чужд на обективната реалност и на логиката, но така е като някой заобича политиката повече от науката.

 60. 60 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  " най-голямото зло в България изглежда е падането от власт."

  Най-голямото зло в България са българските политици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 61. 61 Профил на jooo
  jooo
  Рейтинг: 15 Весело

  Страхотен сбит и ироничен анализ. Само ако имаше някакъв шанс Борисов на бъде подложен на този кратък кръстосан разпит на живо, това успешно би заместило цялата хумористична част на новогодишната програма :)

 62. 62 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4697 Неутрално

  До коментар [#7] от "zz_s":Знаеш ли какво е пуч? Можеш ли да го преведеш от руски на български език?
  —цитат от коментар 55 на murry


  Пуч се употребява в немския език, едва ли е руска дума!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK