Мъжете – в армията, жените – до печката, за децата – бой. Наследството на ВМРО

Освен мястото на мъжете, жените и децата в обществото, партията на Красимир Каракачанов експлоатира успешно и друга тема - "парите на народа".

© ВМРО

Освен мястото на мъжете, жените и децата в обществото, партията на Красимир Каракачанов експлоатира успешно и друга тема - "парите на народа".Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Те имат само 12 депутати, които дори не са в отделна парламентарна група. И въпреки че не са самостоятелен коалиционен партньор на ГЕРБ, а присъстват в управлението като част от "Обединени патриоти" (заедно с НФСБ), националистите от ВМРО успяват да наложат редица свои идеи.


Отпечатъкът на ВМРО в управлението се простира широко. От темата за Македония до военната служба; от повишаване на минималната пенсия до абсолютната давност на дълговете; от възпитанието на децата, през "анти-джендъризма" и Истанбулската конвенция до лобиране в полза на големите търговци на горива.
Някои ги наричат популисти, защото никога не са се позиционирали по оста ляво-дясно. През годините ВМРО си партнираше с всякакви партии от политическия спектър, но така и не успяваше да достигне до реални постове в изпълнителната власт. След 2017 г. обаче хората около Каракачанов заеха основно място в управленската коалиция зад третото правителство на Бойко Борисов.


От тази позиция партията налага непознати досега законодателни решения. Наред с това прокарва лобистки текстове в различни закони, а също така тихомълком успява да осигури бюджетно финансиране на близки до нея неправитлствени организации. Имиджа си пък поддържа със спорни данни за електоралните нагласи, които успяват да пробият дори в ефира на обществената БНТ.


Македония - от приоритет в проблем


Ако допреди няколко месеца много политици наричаха Северна Македония "най-близката ни държава", в момента едва ли има друга страна, с която България да е в по-изострени отношения. Промяната дойде с основната роля на ВМРО.


Партията представя за своя заслуга решението на правителството България да не одобри рамката за начало на преговори между Северна Македония и Европейския съюз и така на практика да спре Скопие по пътя към ЕС. Красимир Каракачанов активно защитава позицията, че Северна Македония не е готова за членство и настоява за твърд подход. През последните месеци той се превърна в основен говорител на правителството по тази тема, въпреки че заема поста министър на отбраната.


В края на септември 2019 г. Каракачанов поиска правителството да наложи вето на началото на преговорите и заплаши, че в противен случай ВМРО ще напусне управляващата коалиция. Аргументът му беше, че Скопие не изпълнява договора за добросъседство с България. Ден по-късно на среща на президента Румен Радев с представители на правителството стана ясно, че България няма да налага вето.


В края на 2019 г. започна изостряне на отношенията между София и Скопие. Това се случи след като през октомври беше приета рамкова позиция на България, в която се поставят условия пред българската подкрепа за началото на преговорите на Северна Македония. Година по-рано, по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, правителството посочваше като свой основен приоритет интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС.


През септември 2020 г., след като държавите членки на ЕС, включително и България, бяха дали зелена светлина на началото на преговорите със Северна Македония и Албания, министърът на отбраната беше първият представител на кабинета, който каза, че България ще блокира насрочването на първата междуправителствена конференция и уточни, че говори "от името на правителството". Ветото стана факт през ноември, само месец по-късно.


През цялото време Каракачанов участваше в изслушвания в парламента по темата и в срещи с дипломати от Скопие редом с външния министър Екатерина Захариева. По време на първото си посещение след назначаването му за специален представител на Република Северна Македония за България, Владимир Бучковски се срещна с външния министър, с президента и премиера, както и с Каракачанов.


Междувременно експлоатацията на темата "Македония" от ВМРО даде още един резултат - преименуването на празника 24 май от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура". Решението беше взето по предложение на депутатите от ВМРО, които смятат, че с определението "славянска писменост" се оставя пространство за интерпретации в полза на твърденията за съществуване на македонски език.


Два научни центъра към Българската академия на науките (БАН) дадоха негативни становища за предложението на ВМРО, но това не доведе до резултат и от началото на ноември 24 май е празник с ново име.


Казармата - от задължителна до доброволна


В последните работни дни за годината Народното събрание прие частично едно от предизборните обещания на Каракачанов - това е възможността всеки пълнолетен българин да влезе в казарма. Обещанието беше да се върне задължителната военна служба, както беше по времето на комунизма, но отказът на ГЕРБ да подкрепи това доведе до компромисното решение - "по желание".


Народното събрание гласува промени в Закона за резерва на въоръжените сили, с които българите ще могат да преминат през военна подготовка и да станат част от резерва. Въпросната подготовка ще се покрива от бюджета на военното министерство.


Тази доброволна военна служба ще продължава до половин година, а преминалите през нея - както казва законът - ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация.


Депутатите върнаха и така нареченото военно обучение в учебната програма. Подготовката ще се случва в часа на класния.


Преди да бъде приета идеята за доборовлната казарма, представителите на ВМРО я защитаваха с обяснението, че така мъжете ще се учат на ред и дисциплина, както и ще бъдат подготвени да "защитават страната си". Не получи отговор въпросът дали има смисъл България да харчи пари за подготовка на хора, които след половин година ще напуснат армията, вместо тези пари да бъдат инвестирани в професионалната войска.


Домашното насилие и плашилото "джендър"


Две години преди да отреди място на мъжете в казармата, ВМРО публикува прессъобщение, с което се похвали за "спечелена още една битка в името на Майка България". Повод за радостта им беше решението на Конституционния съд, с което беше спряна ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна и като Истанбулската конвенция.


"Битката" на ВМРО с документа започна година по-рано. През 2017 г. Красимир Каракачанов и останалите министри на "Обединени патриоти" се противопоставиха на приемането на конвенцията от правителството. Когато тя стигна до Народното събрание, националистическите ВМРО, НФСБ и "Атака" започнаха кампания срещу ратификацията, към която се присъединиха и социалистите от БСП.


От ВМРО твърдяха, че Конвенцията въвежда "джендър" като понятие. Каракачанов се обяви против "легитимирането на транс- и интерсексуалността". Фактите са, че понятието "джендър" отдавна присъства в редица документи, конвенцията не въвежда "трети пол", а има за цел да ангажира правителствата да противодействат ефективно на домашното насилие.


Кампанията на ВМРО обаче принуди ГЕРБ да търси изход и конвенцията беше изпратена в Конституционния съд, който реши, че документът не е съвместим с българската конституция. В резултат от кампанията на ВМРО, България е единствената държава в света, където думата "джендър" вече се използва като синоним на гей.


Конвенцията не беше приета, а България продължава да не води официална статистика на случаите на домашно насилие и няма никакъв напредък в противодействието на този проблем.


Боят на дете - "според нуждите на възрастта"


Така стигаме и до децата. В резултат на продължаващи кампании, управляващите отлагаха влизането в сила на Закона за социалните услуги, замразиха Националната стратегия за детето, а в България започна истерия с митовете за "норвежката заплаха" - т.е. че някой отвън ще дойде, за да вземе българските деца.


Всяка законодателна стъпка в посока на защита на правата на децата беше атакувана като конспирация за "взимане на децата". ВМРО участва активно във всичко това. Така бяха спрени и опитите за въвеждане на сексуално образование в училище.


В последните дни на месец ноември ВМРО внесе проект за промени в Закона за закрила на детето, който предизвика гневни реакции сред правозащитниците в България.


Предложението предвижда - с почти никаква обосновка от половин страница - от закона изцяло да отпадне текстът, според който "специална закрила се осигурява на дете в риск".


Значително се променя и съдържанието на понятието "дете в риск". ВМРО добавят уговорката "вземане предвид на нуждите на възрастта му" при случаите на "нехуманно и нечовешко отношение, свързани с проява на физическа агресия". Така ВМРО поставя под условие неприемливостта на физическата агресия към дете - според "нуждите на възрастта".


Този закон предстои да бъде разгледан от Народното събрание.


Плащаш, не плащаш - все едно


Освен мястото на мъжете, жените и децата в обществото, партията на Красимир Каракачанов експлоатира успешно и друга тема - "парите на народа".


ВМРО се похвали, че заради тях от 2021 г. минималната пенсия ще скочи до 300 лева. Това решение заобиколи правилата за осъвременяване на пенсиите, записани в Кодекса за социално осигуряване - увеличението за всички да е 4.8%. То се получава по формула, т.нар. швейцарско правило - 50% от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията.


Според критики на експерти, така се изкривява осигурителният модел (размерът на пенсиите да зависи от личния принос) и така много хора ще загубят мотивация да се осигуряват върху реалните си доходи, защото накрая ще получат почти толкова, колкото и тези, които не са се осигурявали.


Отново по настояване на ВМРО беше въведена 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица. На пръв поглед идеята на "патриотите" изглежда адекватна на фона на критики от Европейската комисия, че България няма законодателство за решаване на проблема с вечните длъжници.


Десетки организации обаче предупредиха за негативните последствия от мярката и призоваха за познати в европейското законодателство процедури, като например личния фалит.


Основният посочен проблем на 10-годишната давност е, че не защитава достатъчно интересите на кредиторите и не отчита доколко добросъвестен е длъжникът. Освен това се губи стимулът за поне частично погасяване на дълга.


И малко лобизъм


ВМРО успява да прокара и откровено лобистки законодателни решения. Депутатът и настоящ министър на околната среда и водите от квотата на ВМРО Емил Димитров например беше сред вносителите на т.нар поправка "Домусчиеви". Тя беше внесена и приета от парламента през 2018 г. и щеше да позволи на братята Георги и Кирил Домусчиеви да не платят 58 млн. лева неустойки на държавата по договора за приватизацията на Български морски флот (БМФ).


Това предизвика напрежение между партиите във властта, срещу поправката се обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който дори заплаши да напусне управляващата коалиция. В крайна сметка президентът Румен Радев наложи вето, а общественият отзвук от скандала принуди управляващите да оттеглят подкрепата си за проекта.


И отново Емил Димитров - още докато беше вицепремиер Валери Симеонов (НФСБ) обвини депутата в "тежък лобизъм", заради поправки в Закона за горивата. Основното обвинение беше, че приетите текстове са в полза на петролната компания "Лукойл". Димитров беше двигателят на промените, които облагодетелстваха големите играчи в пазара на горива за сметка на малките.


Също Емил Димитров от ВМРО каза, че е водил преговорите с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, преди мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да го издигне за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Тогава ВМРО бяха обвинени, че вършат "мръсната работа" на ГЕРБ, както и че са партията за поръчки на управляващите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 607 Неутрално

  ... Свободна Европа сър....

  Мани мани...
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Плюйте по ВМРО - ама не мина ни ИК, ни Титовото недоносче в ЕС, точно заради ВМРО !

  [email protected]
 3. 3
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Те ВМРО политикани те само глупостта измислят докато по цял ден се чудят какво да окрадат. Като останалите политикани. Тази система е тотално корумпирана и е безумие да се продължава.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Да си променят името,защото македонско вече е мръсна дума,след като съседите ни така ни мразят.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Скоро очаквам от г-н Краси и г-н Геле да предложат ракията, сланината и бидона със зеле задължително да присъстват върху националния герб, като част от нашата национална идентичност и патриотична гордост.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  После що сме били на 111-то място по медийна свобода!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  ККК.

  Не, не значи Ку Клукс Клан.

  Kinder, Küche, Kirche.

  В реч пред Национал-социалистическта женска организация през септември 1934 г. Хитлер заявява, че "светът на германската жена - това са съпругът, семейството, домът и децата".

  Който не се учи от историята, има опасност да я повтори.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 566 Неутрално

  ВМРО е идеалният популистки придатък на ГЕРБ. Всичко, за което ГЕРБ биха били дискредитирани на външно европейско равнище като пълни диваци се канализира целеустремено в отделна "бушонна" партия, която продава продукт изцяло за вътрешна употреба на широките народни маси, експлоатиращ слабата им информираност и предубеденост.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  За Борисов ясно, през 2017 Черепа вече 2 сезона е снасял по 20 млн в чекмеджето и как се изпуска тая схема. Какво му пука с кой ще се коалира. И БСП да му се бяха предложили и с тях щеше да управлява. Важно е чекмеджето.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Малко странно изглежда точно г-н Геле Джамбазки дето 10 години е учил право точно за да не влезе в казарма да ни убеждава да се бутане в доброволна казарма докато сам получава десетки хиляди от нашите данъци за не понятни каква работа в Европарламента. То бива на Глостър ама Тея убиха наглометъра..

 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Отровните стрели са насочени към ВМРО. Защо ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Може ли "Свободна Европа" да посочи АКТ на ВМРО с който мъжете са вкарани в казармата,а жените - до печката?!

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Весело

  А за тях самите далавери и търговийка!

  klimentm
 20. 20 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индиана":

  Очакванията ти са едно, а реалността е друга - Каракачанов подписа за Ф16, а Джамбазки е доброволец в ковид - отделение. Ти с какво ще се похвалиш?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  МВРо са ченгета и комунисти .Национализмът е последното убежище на комунизма. Важи и за ГЕРБ.
  Въпросът с Македония не е исторически ,а политически. В момента обединените идиоти и ГЕРБ играят в полза на Путин.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  МВРо са ченгета и комунисти .Национализмът е последното убежище на комунизма. Важи и за ГЕРБ.
  Въпросът с Македония не е исторически ,а политически. В момента обединените идиоти и ГЕРБ играят в полза на Путин.

 23. 23 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Малко странно изглежда точно г-н Геле Джамбазки дето 10 години е учил право точно за да не влезе в казарма да ни убеждава да се бутане в доброволна казарма докато сам получава десетки хиляди от нашите данъци за не понятни каква работа в Европарламента. То бива на Глостър ама Тея убиха наглометъра..
  —цитат от коментар 16 на Daria


  Той тренира с пиратки и с маркуча на противопожарния кран самоотбрана от 5-я етаж.

 24. 24 Профил на red4ever
  red4ever
  Рейтинг: 213 Весело

  Агент Йовань баш Патреотинъ .Освен терасите и тарабата къде заковаха около турската браздъ пооткраднаха и още некой лев за черни дни от това и онова дружество.Валката поощипа некой лев от армията а тя пък се обзаведе със самолете без да се днае кога ще пристигнат.И най смешното е патакламата за Македония.Когато и да сме се докоснали до нея винаги има неимоверно страдание и национални катастрофи.Анчо Пияницата къде е в Брюксел требва да го е чел.Нали учи 12 годин само и само да не иде войник .

  Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече!
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Весело

  От такива ехидни писания срещу ВМРО, процентът на ДБ едва ли ще се вдигне, а процентът на ВМРО едва ли ще спадне, колкото и колажи с торбички на Billa да се изфабрикуват още...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alarmstufe: Rot":

  "Отровните стрели са насочени към ВМРО. Защо ли?"

  Защото те са основният виновник за продължаващото управление на Тиквата. Ти си малък и сигурно не помниш как Симеонов и Шкембето се кълняха, че няма да влизат в коалиция с Тиквоний, но ние помним.

 27. 27 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Тази доброволна военна служба ще продължава до половин година, а преминалите през нея - както казва законът - ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация.

  Ами май тук е ,,ключът от мазето". Всеки партиен хрантутник изкарва курс от 6 месеца и вече има предимство при постъпване на държавна служба. Образователен ценз не трябва - научил се е да козирува и да слушка.

 28. 28 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Ужасно вредни ДС-шкембаци. Най-назадничавата и меркантилна групировка, грозна останка от подменения соц патриотизъм, според който историята е слугиня на партийните идеология и интереси. Бяха само вехто-смешнш, благодарение на герп стават все по-натрапчиво опасни.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#27] от "koko65bg":

  "Всеки партиен хрантутник изкарва курс от 6 месеца и вече има предимство при постъпване на държавна служба."

  Досега беше достатъчно да е учил за милиционер, библиотекар и евентуално "право" в Югозападния... :))))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1145 Весело

  Ристьо кога беше в управлението нищо не направи :)Да гледа и да се учи :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Тъй е, нито е прокарвал лобистки закони. Нито е продавал българско гражданство на чужденци. Нито е карал пиян. Нито е хвърлял пиратки по хората. Нито е показвал среден пръст в национален ефир. Въобще има много да се учи!

 32. 32 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Може ли "Свободна Европа" да посочи АКТ на ВМРО с който мъжете са вкарани в казармата,а жените - до печката?!
  —цитат от коментар 18 на deaf


  "Доброволна казарма" какво е, те и име не могат да му измислят на това. Ти представяш ли си го това чудо, отива някой и се записва доброволно да си губи времето, през което не работи, не получава доходи, ей така да види какво е калашник, на втората седмица му писва да марширува по плаца и доброволно напуска. Такава дивотия само такъв, който не е бил в казарма като Джамбазки може да сътвори.

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#8] от "Индиана":Очакванията ти са едно, а реалността е друга - Каракачанов подписа за Ф16, а Джамбазки е доброволец в ковид - отделение. Ти с какво ще се похвалиш?
  —цитат от коментар 20 на Alarmstufe: Rot


  Аз ще се похваля че два пъти ме фащаха да карам пиян, охотно бъркам в “ парите на народа” имам някои хотелчета тук таме и прочие!

  klimentm
 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  " Казармата - от задължителна до доброволна

  В последните работни дни за годината Народното събрание прие частично едно от предизборните обещания на Каракачанов - това е възможността всеки пълнолетен българин да влезе в казарма. Обещанието беше да се върне задължителната военна служба, както беше по времето на комунизма, но отказът на ГЕРБ да подкрепи това доведе до компромисното решение - "по желание"."

  Интересно колко доброволци ще се възползват от възможността за доброволна....казарма ? А колко от тях ще са деца и внуци на някой от управленската върхушка ?

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  За децата - военно обучение от 2-ри клас. Като част от учебната програма всеки първокласник да заколи собственоръчно кокошка, а във втори - зайче, за да стане истински мъж. Че ни омръзна от джендъри.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Национализмът - последното убежище на диктатори, комундета, фашисти. Започвата да въртят една и съща измислена плоча, с надеждата Ганьо да им повярва и да не си гледа голия задник.
  —цитат от коментар 29 на erp05646301  До коментар [#29] от "erp05646301":

  Много ми е интересно кои са им били убежищата ПРЕДИ национализма?! Може би демокрацията им е била убежище?

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Тези са замръзнали в началото на миналия век. Толкова им е акъла.

 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Два пъти? Аз мисля, че те хванаха само веднъж. Кои са ти хотелчетата?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  ККК.Не, не значи Ку Клукс Клан.Kinder, Küche, Kirche.В реч пред Национал-социалистическта женска организация през септември 1934 г. Хитлер заявява, че "светът на германската жена - това са съпругът, семейството, домът и децата".Който не се учи от историята, има опасност да я повтори.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Айде сега да ни обясниш как Kinder, Küche, Kirche се превежда "съпругът, семейството, домът и децата" и защо приписваш на Хитлер думи, казани от Вилхелм II, когато Хитлер още не е бил роден.

  Какъв жалък опит за плоска манипулацийка, направо срамота за стар партиен кадър като теб.

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Каракачанов анексира управлението от Борисов.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индиана":Очакванията ти са едно, а реалността е друга - Каракачанов подписа за Ф16, а Джамбазки е доброволец в ковид - отделение. Ти с какво ще се похвалиш?
  —цитат от коментар 20 на Alarmstufe: Rot


  ГЕРБ, аз не заемам обществена длъжност, че да е необходимо да показвам какво правя пред когото и да е. Иначе г-н Джамбазки може да се похвали и с шофиране в прилично нетрезво състояние, хвърляне на пиратки по хора, скатаване от военна служба, неприличен език, неподходящ за политик, което важи между впрочем най-вече за арогантния му шеф. И това са възможно най-безобидните им "провинения". На съдници от ПП ГЕРБ не дължа никакви други обяснения.

 44. 44 Профил на erp05646301
  erp05646301
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#36:"deaf"][/quote]

  Религията.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 352 Неутрално

  ВМРО е проклятие за България
  В популистката си политика партията е на път да разруши основни социални системи. Новият им враг са децата, жертви на насилие, пише Виктор Иванов в коментар за "24 часа".

  В БЪЛГАРИЯ ИМА една партия, която няма идеология. Способна е да заеме всяка позиция, ако тя ѝ осигурява възможност да е част от властта и всички придружаващи екстри към нея.

  Обявила се е за наследник на войводите, борили се за свобода на Македония, но днес само експлоатира паметта им и имотите на македонските дружества. Казва се ВМРО.

  От 4 години ВМРО е основен партньор в правителството на Борисов. И използва позицията си за изнудване и заплахи, за да постига всевъзможни безумни цели, които разрушават основите на обществото. Като не се притеснява да застане дори зад протести срещу правителството, част от което е.

  Докато ВМРО като съветско прокси просто си партнираше с подобните си проксита, за да спре развитието на Северна Македония с всякакви условия, вредата като че ли бе сравнително поносима. В последните 4 години обаче ВМРО прави всичко възможно, за да разруши наложени правила на българското общество, които бяха постигнати след трудни 30 години на реформи и промяна в главите на хората.

  Либералната демокрация в България никога не е съществувала във вида, в който е нормално да съществува. Въпреки това поне в главите на елитите успяха да се зародят, да се развият и да заработят някои модерни идеи.

  Като тази, че не е хубаво да шамариш жената и децата например. Но именно в развитието на тези идеи ВМРО в последните 4 години видя върховната опасност за България. Или по-скоро върховния си шанс да скрие оцапаните от меда на властта кунки.

  Партията с безумните си искания успя да разруши пенсионната система до степен, че вече половината пенсионери са еднакво бедни с 300 лв. пенсия. Утопия, която не успя да постигне и комунизмът, при който еднаквата бедност бе издигната в култ.

  Истанбулската конвенция срещу домашното насилие бе следващият враг на войнстващите популисти в партията. Поведени от пиара на военния министър и партиен лидер Красимир Каракачанов, от партията видяха в конвенцията безумен трети пол и опасност всички да станат джендъри.

  Какво точно е джендър, така и не стана ясно, но пък и кому ли бе нужно. Уплашен, че ВМРО ще потопи правителството, премиерът Бойко Борисов спря ратификацията на конвенцията. С обещанието, че изчистена от джендъри, нейните текстове ще влязат в българските закони и ще пазят жените от домашно насилие. Е, не стана, но това е очаквано.

  Точно преди Коледа изведнъж ВМРО откриха нов враг. И колкото и да е странно, това са децата. Децата, които страдат в домовете си от побоища, мизерия, психично и сексуално насилие. И деца, които ще пораснат в тази среда благодарение на ВМРО, за да станат следващите насилници.

  С лека ръка партията внесе промени в Закона за закрила на детето, които напълно ще зачеркнат сегашната, колкото и да е слабо работеща, система за защита на страдащите деца. Премахва се правото им на специална и бърза закрила при насилие в дома. Дават се повече права на биологичните родители, дори и те да са насилниците.

  Като допълнение, за да си гарантира, че побоят над детето вкъщи може да се издигне в норма, ВМРО още повече затруднява системата. Като насочва законовите текстове срещу неправителствените организации, които предоставят услуги за деца в риск. Ако не се сещате какво е това, примерът е един - детските селища на SOS Kinderdorf, които са пионери в модернизацията на тези грижи и поведоха България към закриването на дикенсовите сиропиталища, вече са извън закона.

  Ако и след това все пак някой иска да пази децата от родителите насилници, то за всеки случай ВМРО заплашва да го вкара в затвора. За три години, защото се меси на това какво се случва зад дувара.

  Донякъде поведението на партията е обяснимо. Това е популистка организация, на която ѝ липсва ясна идеология. И се захваща за всичко, което би могло да донесе някой глас отгоре, за да може и в следващия парламент да опитва да е пак в меда на управлението. Когато обаче посегнеш на устоите на обществото, на азбучни истини, че насилието е лошо, когато поставиш влизането в парламента преди децата на страната, тази партия става изключително вредна и опасна.

  Истинско проклятие за българската демокрация, каквото прозвище си спечели преди години друга организация, живееща от изнудване на политическите си партньори - ДПС.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индиана":Очакванията ти са едно, а реалността е друга - Каракачанов подписа за Ф16, а Джамбазки е доброволец в ковид - отделение. Ти с какво ще се похвалиш?
  —цитат от коментар 20 на Alarmstufe: Rot


  Леле, не вярвах, че може да извадиш това от ръкава, ами в такъв случай за теб БСП би трябвало да са върхът, те всички станаха доброволци в болниците, айде стига с тоя евтин ПР. А за подписа на Каракачанов под договора за Ф16 само да питам - имаше ли опция да не подпише та да му го изтъкваш като заслуга.

 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  ВМРО залитат в другата крайност, но пък не мога да приема и другото крайно схващане по въпроса за насилието над деца или пък правото им да поискат хормонална терапия за смяна на пола от детска възраст.
  Освен това по никакъв начин не одобрявам да се прилагат на деца под 18 години хормонални терапии за смяна на пола, нещо което е разрешено в някои държави и то под натиска на съответното лоби. В Швеция дори са извършвани хурургически операции на непълнолетни.
  Ето за скандал в Швеция:
  https://www.theguardian.com/society/2020/feb/22/ssweden-teenage-transgender-row-dysphoria-diagnoses-soar

  Да не забравяме, че има случаи, при които Норвегия е осъждана за отделяне на деца от семействата им от ЕСПЧ :
  https://www.newsinenglish.no/2020/03/11/norway-convicted-again-in-child-welfare-cases/
  https://www.bbc.com/news/world-europe-45637040
  https://adfinternational.org/news/top-human-rights-court-rules-norway-violated-law-in-child-welfare-case/
  Давам само чуждестранни официални източници.
  Така, че не всичко, което се прилага в най-либералните държави е непременно добро и трябва да се възприеме и у нас.

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#47] от "Kingpin":

  Страхотен текст, уудващо е, как изобщо се е появил в "24 часа"!

  ++++++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Аз съм последният, дето ще тръгне да защитава Каракачанов, но заглавието е изключително манипулативно и няма нищо общо с действителността.
  Казармата в крайна сметка е доброволна, неприемането на ИК по никакъв начин не праща жените край кухнята, а неприетата Стратегия за децата по никакъв начин не означава, че вече ще ги бием. Слава Богу и без Полина и Истанбулската конвенция, съпругата ми направи собствена кариера и никога не съм й посягал. Слава Богу. възпитах и децата си без НПО та, въоръжени със Стратегия за децата и никога не са яли бой от мен.
  Много елементарно стана нивото на манипулациите на грантовите писачи. Обидно е за читателите, някак си... парите са си пари, разбирам, ама поне някаква връзка на пропагандата с действителността, все пак трябва да има.

 53. 53 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ВМРО са идеалните слуги на ДПС. В парламента прокарват лобистки закони за турците, а в медиите лансират безумни тези, заради които обикновените хора от турските села се чувстват заплашени и със запушен нос, но пускат глас за бея.

 54. 54 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Тази вместо да плещи редовните глупости, да си беше направила труда да изрови една единствена страна, където насилието над жени е намаляло след въвеждането на парцала Истанбулска конвенция. Да, ама няма, на НПО-тата и Гревио им трябва все по-голямо насилие за да лапат все повече чужди пари. Домогванията на НПО-та и ЛГБТ до децата изобщо не са за коментар, отвратителна работа. Та само с тези две неща патриотите поне свършиха нещо полезно за хората. А либерастите се борят насила и тихомълком да ги пробутат, хич не им стиска да направят референдум по темата. Либерасти, уж на хартия се борят с насилието, а на практика насила искат да наложат сбърканите си и извратени виждания.
  —цитат от коментар 48 на rumen_s


  Стига с тая Истамбулска Конвенция, тая дъвка я дъвчат само ВМРО. А видяхме унгарския им побратим как се измъква от партито гол по водостока. Да не го изтипосат и Джамбазки така, той и без това не носи на алкохол.

 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#43] от "Индиана":

  БКП, просто исках дискретно да ти напомня да не правиш нелепи внушения.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 56. 56 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#50] от "pamela":

  Не се заблуждавайте, че тези хора се интересуват кое е добро и кое е лошо. Интересуват ги само парите. Вижте докладите на Гревио по ИК, черно на бяло пишат какви пари трябва да дават правителствата, че даже и на кои НПО-та. А сумите са доста сериозни.
  С децата също е сериозен бизнес - хормони, терапии, психолози, психиатри, работа за социални и т.н. А родителите си плащат и не могат да мръднат. Форма за насилие и контрол чрез децата.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 57. 57 Профил на mockingjay
  mockingjay
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Вече имат 11 депутата ;)

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#52] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Недей така, Полинчето се води топ-журналист.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#20] от "Alarmstufe: Rot":

  "Джамбазки е доброволец в ковид - отделение."

  Може ли малко подробности за това? Джамбазки може да е доброволец само в някое кръчме!

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#52] от "Котаракът на Шрьодингер":Недей така, Полинчето се води топ-журналист.
  —цитат от коментар 58 на Alarmstufe: Rot


  Е не е от класата на Ивчето или Беновска, но се ядва, не мислиш ли?

 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#49] от "nij50393132":

  Джамбазки беше първият политик, който влезе в ковид отделение. Бесепарите копираха примера му. Леката разлика е, че Корнелия стана санитарка, когато вече беше изкарала болестта и имаше имунитет.
  Разбира се, че Каракачанов можеше да не подпише за Ф16. Лилавите работехте активно срещу сделката. Участвахте във всички активни мероприятия, целящи да не се подпише.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 63. 63 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Весело

  Къде бяха ВМРО лятото, когато сума ти хора бяха настръхнали срещу Доган? Когато гавазите му стъпкаха българското знаме?
  В дън земя се бяха завряли и само зад..ът на Каракачанов, голям и патриотичен като карта на Санстефанска България, беше останал да стърчи като тапа над мишата дупка.

 64. 64 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  На снимката - цървул до цървула, мила моя майно льо....
  —цитат от коментар 60 на erp05646301


  Цървулът би се обидил, че го сравняват с тия

 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#59] от "vassilun":

  https://novini.bg/bylgariya/politika/629487

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 66. 66 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 624 Весело

  Рядко могат да се прочетат толкова много глупости на едно място !

 67. 67 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#49] от "nij50393132":Джамбазки беше първият политик, който влезе в ковид отделение. Бесепарите копираха примера му. Леката разлика е, че Корнелия стана санитарка, когато вече беше изкарала болестта и имаше имунитет.Разбира се, че Каракачанов можеше да не подпише за Ф16. Лилавите работехте активно срещу сделката. Участвахте във всички активни мероприятия, целящи да не се подпише.
  —цитат от коментар 62 на Alarmstufe: Rot


  Какво значение има първи, втори - евтин ПР ли е, да си е зарязал местенцето в Брюксел и да се е отдал на каузата, не. Изкара докато беше на вниманието на журналята. А пак за тоя подпис за Ф16, като какъв е можел да не подпише, нали трябва да се аргоментира и той с какво би могъл да го направи като разбира от изтребители точно толкова, колкото магаре от духова музика. И какви лилави и тюркоазени са можели да бутнат подписа, като шайката вече се беше бетонирала Бойко хлъзна Обединените Идиоти, че ще станат значими, договори се с ДПС за подкрепа в НС и Марешки остана за резервна гума. БСП изобщо не бяха подготвени по темата.

 68. 68 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  Ако това е статия в „24 часа”, флагмана на ГЕРБ, значи Бойко се оставя на Каракачанов да си налага волята по всички въпроси, за да се запази до изборите правителството, а чрез свои приближени медии му нанася удари в гърба за отмъщение, че го е поставил в зависимо положение.

 69. 69 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":Ако това е статия в „24 часа”, флагмана на ГЕРБ, значи Бойко се оставя на Каракачанов да си налага волята по всички въпроси, за да се запази до изборите правителството, а чрез свои приближени медии му нанася удари в гърба за отмъщение, че го е поставил в зависимо положение.
  —цитат от коментар 68 на Fiji


  Флагмана му е Труд.

 70. 70 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Къде бяха ВМРО лятото, когато сума ти хора бяха настръхнали срещу Доган? Когато гавазите му стъпкаха българското знаме? В дън земя се бяха завряли и само зад..ът на Каракачанов, голям и патриотичен като карта на Санстефанска България, беше останал да стърчи като тапа над мишата дупка.
  —цитат от коментар 63 на еспресо


  Те тогава така се бяха ошашавили и хем ги блазнеше да скочат на "заклетия" враг, хем не смееха, че аха-аха ще изпаднат от кораба. Няма такава трагикомедия с агент Иванови вълнения. Смях в залата.

 71. 71 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 514 Неутрално

  А за патриотите македонска, пардон сръбска музика! И търговийка с тескерета, че да има за кюфтета!

 72. 72 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На снимката е точно този тип параден "патриотизъм", който е така любим на българския ракиен патриот. Той обича да сръбне и после да се развика, колко обича България и задължително вървящите с любовта към страната омраза към турците, гейовете, евроджендърите и отскоро македонците. А да, след още една ракия той се сеща, че Русия ще ги оправи ония гейове от ЕС, тя е силна и има лазер, който никой не е виждал, но той знае, че го има. Същия патриот е много сърдит на хората, които се почувстваха омерзени от недостойния Кубрат Пулев, щот той е българин раииш ли.
  А статията пък е другата крайност, олицетворение на новия български журналист, който е общо взето нищо различно от обслужващ персонал на този, който плаща. Няма мисъл, няма творчество, има само преповтаряни до втръсване опорки или ако щете заучени фрази.
  С такива политици не е чудно, че сме на последно място във всяка европейска класация.
  С такива журналисти не е чудно, че сме на 115 по свобода на словото, свобода, която самите журналисти не желаят да имат, защото не им е финансово изгодна.

 73. 73 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Добре че хората знаят и чужди езици, та да не вярват на български лъжливи "журналисти".

  ДБ=БКП
 74. 74 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#52] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Подценяват нивото на читателите си, това е! Истината е, че много от предложенията на т.нар. "патриоти" въобще не минаха, защото бяха откровено глупави.
  Нивото на манипулация вече започва да доближава свинските вестници.
  Боя се, че с негативна кампания избори не се печелят. Изборите вече наближават и някои се плеснаха по челата, че опозицията не била готова. И какво правиха 10 години?
  Жалко, че лице на опозицията са бабикяните, Майчето и Славчо.

 75. 75 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Цялата статия е пълна с някакви клишета, които сега в България са нон сенс. Може би когато авторката е била млада да е било така, но днес тя просто е далеч от действителността!

  Просто става яснно, че има определено политическо послание и чрез разтягане на локуми, полуистини, комбинирани с някакви лични недоказани мнения се е получил полуфабрикат!

 76. 76 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1158 Весело

  [quote#66:"pavelsilistra"]Рядко могат да се прочетат толкова много глупости на едно място ![/quot
  -----------------------------------------
  Понеже рядко посещавате тази гезета,може би. В последно време това ѝ е перманентното състояние .
  Ето и сега т.нар.журналистка Паунова напаткала заглавие ,от което да ти настръхне косъма.В текста-измишльотини и манипулации. Ама някои се интересуваме чат-пат какво се случва посвета и у нас не само от дневника-попрочитаме и други източници на информация.

 77. 77 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Плюйте по ВМРО - ама не мина ни ИК, ни Титовото недоносче в ЕС, точно заради ВМРО !
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Замислям се да гласувам за ВМРО, ще лобирам сред приятелки и познати семейства също да го направят!

  Щом мейн стрийма атакува значи ВМРО са важен фактор и трябва съответно да ги хоноруваме!

 78. 78 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Като човек който последните 20 години е живял в 6 държави от ЕС мога да кажа че ние българите изоставаме не само в различните икономичеси и социални области, но и значително в нашата ценностна система. Реално ние не споделяме основните ЕС ценности. Пропагандната машина на омразата и на някакви измислени православни ценности застигат и влияят през медиите на хора които живеят в европейска среда дори от десетелетия. Дори млади хора които учат в елитни университети се показват като страшни хомофоби и расисти.

  Това е жалко защото няма българи живеещи в Европа, които да не са страдали от различни форми на дискриминиция, и в същото време не са успели да развият състрадание към други такива и не са рефлектирали върху предразсъдъците си (говоря за мнозинството не за единични случаи)...

 79. 79 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  МВР О, както ги наричахме в началото на 90-те не са мръднали и сантиметър напред от възгледите си с "дата"- 19-ти век!!!

 80. 80 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  После що сме били на 111-то място по медийна свобода!?
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  Май е по медийна слободия, в смисъл че всеки си пише както диктува редакционната политика, без да се гледа на загуба на граден имидж през годините!

 81. 81 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  [quote#77:"Dariya Koleva"][/quote]

  За тебе знаем, ти ще гласуваш, за който ти плати Шехерезада!

 82. 82 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "Noname":

  Т.е. според собствените Ви думи българите ги дискриминират навсякъде в Европа, но не европейците, а българите не спазват основните ценности на ЕС? Само аз ли намирам крещящо несъответствие между написаното в първия и втория абзац?

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Друго си е БЛМ и Антифа - това е прогрес :)

  Забравих и мулти-култи и джендъризма :)

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Като човек който последните 20 години е живял в 6 държави от ЕС мога да кажа че ние българите изоставаме не само в различните икономичеси и социални области, но и значително в нашата ценностна система. Реално ние не споделяме основните ЕС ценности. Пропагандната машина на омразата и на някакви измислени православни ценности застигат и влияят през медиите на хора които живеят в европейска среда дори от десетелетия. Дори млади хора които учат в елитни университети се показват като страшни хомофоби и расисти. Това е жалко защото няма българи живеещи в Европа, които да не са страдали от различни форми на дискриминиция, и в същото време не са успели да развият състрадание към други такива и не са рефлектирали върху предразсъдъците си (говоря за мнозинството не за единични случаи)...
  —цитат от коментар 78 на Noname


  Аз пък ви казвам, че не е така. Хората в България като цяло не се вживяват на темата, неприятно им е демонстрацията с гей парада, но не е повече от изказване на лично мнение. Т.е. да си правят каквото искат, не са ми в хола на дивана. Но ето такива като ВМРО, които от скоро станаха значими, раздухват нещата. И те го правят, защото няма на какво друго да стъпят, освен на противопоставяне на обществени групи.

 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Весело

  Ако допреди няколко месеца много политици наричаха Северна Македония "най-близката ни държава", в момента едва ли има друга страна, с която България да е в по-изострени отношения. Промяната дойде с основната роля на ВМРО.
  ***************************************************

  Хахахахахахахахахххххаххххахххххххххххххх - какво политкоректно плиткоумие, нямам думи.......
  Да е живо и здраво това едноклетъчно, неспособно да осмисли ролята на македонистичната наглост в създадената ситуация! Вицът на деня!

  Мараба, С-ДС доносници!
 88. 88 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Това не е причина да оставим македонците да събарят паметниците ни.

 89. 89 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ганьовски полюции. Мъжете в армията, ама нещо не виждам измислените патреоте да кибичат на 400 лефа и една шкембе чорбасъ
  До коментар [#11] от "erp05646301":

  Коалиция “Обединени на софрата “
  Дежу ву отпреди 2-3 години , цитирам :

  Агент Абел - Александър Урумов прибира 500 хил. лв. за ”Бъди войник”, на войската - цървули

  в МО започна така дълго рекламираната кампания „Бъди войник“ за 1 млн. лв. Документите показват, че нищожни суми отиват във войските, а големият пай от 500 хил. лв. прибира Пресцентъра на МО с шеф Александър Урумов - агент Абел.

  Военни твърдят, че кампанията предварително е обречена на провал! Защо ли? Защото, както шепнеха генералите помежду си по време на годишната конференция на Началника на отбраната ген. Боцев, некомплектът в армията вече е ... над 8000 човека!!! Което означава, че почти една трета от армията ни просто я няма. За пред медиите се обявява една бройка от към 5000 човека, но истината е съвсем друга. Неслучайно във формированията в Съвместното командване на силите некомплектът е над 30 процента във всяко, и това официално бе обявено от ген. Тодоров. Вече 2 години пък се говори как видиш ли, ей сега стотици млади граждани щели да кандидатстват за особено привлекателната военна кариера.

  Защо всъщност военната служба е непривлекателна? Причините са много, но най-важното – ниското заплащане. Министър Каракачанов уж обяви увеличение на военните заплати от януари 2019 г. с 10 процента, но после Боцев го поправи, че увеличението било до 10 процента. И така – за редниците, заплатата стана от 700, 800 лв., нещо крайно недостатъчно, а за офицерите скочи още повече. Само че в армията се започва от редник. И ако този редник живее в София, както наскоро се оплака едно момче, наемът за едно жилище започва от 800 лв... демек от една пълна заплата за военен. А как ще живее войникът през месеца, явно ще вегетира.

  Но нека се върнем към кампанията „Бъди войник“, която просто изби рибата! За нея бяха отпуснати почти 1 милион лева от бюджета на МО!!!

  Дотук скъпо – но става още по-скъпо след като се разбира от документите, че 500 000 хиляди отиват за нищоправене към така известния ни агент Абел от ДС – Александър Урумов - директор Пресцентъра на МО, известен и като агент Абел след разкритие на Комисията по досиетата. Какво прави всички в МО знаят, знаят още, че теи пари са хвърлени на вятъра и ще се разпорежда Урумов. Останалите 500 000 лв. за кампанията „Бъди войник“ също са разделени абсолютно нагласено – Националната гвардейска част взема цели 260 000 лв. за концерти в 29 града в България. Сметнато средно означава, че за един концерт от 30 минути хората си получават тлъстата сума от 10 000 лева!!! Че те и фолкпевиците не вземат такъв звезден хонорар за едно свое участие. А всъщност гвардейците почти не участват в кампанията... На тяхно място танцуват деца, облечени в гвардейски униформи – така поне бе на първите концерти в Стара Загора и в Перник. И едва ли малките деца помирисват дори и жълти стотинки . Остава една огромна въпросителна – дали тези 260 000 лева пак не отиват пак в нечий голям чиновнически джоб. За видовете войски са отделени едни смешни пари за реклама: за ВМС – 11 000, за ВВС – 4400, за СВ – 16 000, а за 68-а бригада – 8 000 лв. Естествено големият пай тук е за медиите, и по-конкретно тези на Пеевски – защото останалите медии просто духат супата и никой не ги е уведомил, че могат да кандидатстват относно кампанията „Бъди войник“. Трите телевизии – БНТ, БТВ и НОВА вземат огромната сума от 250 000 лева!!!  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 90. 90 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Турската конвенция беше спряна от Нинова, а Каракачанов каза, ако се преведе добре, ще я прогласуват. Нинова беше подложена на невероятен натиск, самият Станишев идва да агитира в България, вицепрезидентката Йотова също беше за ИК, Вигенин като външен министър не е подписал конвенцията, заявил, че се нуждае от обществено обсъждане, Захариева подписа конвенцията и каза, че се срамува, че НС не я ратифицира, а Борисов се надявал все някога да я прогласуваме.

 91. 91 Профил на phillyjawn
  phillyjawn
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Фашета. Ако Иван Михайлов беше жив, щеше да ги избие като псета!

 92. 92 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  тея стереотипи отдавна не са актуални

 93. 93 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Като човек който последните 20 години е живял в 6 държави от ЕС мога да кажа че ние българите изоставаме не само в различните икономичеси и социални области, но и значително в нашата ценностна система. Реално ние не споделяме основните ЕС ценности. Пропагандната машина на омразата и на някакви измислени православни ценности застигат и влияят през медиите на хора които живеят в европейска среда дори от десетелетия. Дори млади хора които учат в елитни университети се показват като страшни хомофоби и расисти. Това е жалко защото няма българи живеещи в Европа, които да не са страдали от различни форми на дискриминиция, и в същото време не са успели да развият състрадание към други такива и не са рефлектирали върху предразсъдъците си (говоря за мнозинството не за единични случаи)...
  —цитат от коментар 78 на Noname


  Много лъжеш.На това ли те научиха в 6-е европейски държави?В Ютуб има клипове на един негър от Британия, който е женен за българка и живее в Пловдив. И казва,че не само не се е сблъсквал с расизъм ,но и постоянно го канели на гости в домовете или вилите си българи.
  И че във Великобритания никога не му се е случвало подобно нещо.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Циитат:
  за децата – бой.

  -----
  Не знам ВМРО-то да е говорило такива работи, но видяхме филантропските шпиц-команди на Ситняково в действие - терор над Майка и невръстни Деца...

  Та нашенските филантропци с пяна на уста крещят за Цариградския Ферман, но съвсем друго правят...

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#93] от "Мусаши":

  М-да. И аз познавам един британец с нигерийско потекло, който има къща на морето в България. Казва, че като ходел там имал голям проблем: съседите веднага го намирали за да го поканят на гости и след това имал главоболие... Каза, че домашните вино и ракия му харесвали и със съседите някак си се разбирал къде с думи, къде с жестове.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 528 Весело

  ККК.Не, не значи Ку Клукс Клан.Kinder, Küche, Kirche.В реч пред Национал-социалистическта женска организация през септември 1934 г. Хитлер заявява, че "светът на германската жена - това са съпругът, семейството, домът и децата".Който не се учи от историята, има опасност да я повтори.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Историят не можеш да я повториш ако я не познаваш, като теб например:
  Kinder, Küche, Kirche и ККК (Ку Клукс Клан) нямат абсолютно никаква връзка

  'progressives' is the politically correct word for communists
 100. 100 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  [quote#96:"realguru"][/quote]

  Умнокрасивите си знаят, ама тъпогрозните какво ще правят след март месец, не е ясно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK