ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Година по-късно: Пеевски, Еврото и Борисов са "невидими" за Гешев

Година по-късно: Пеевски, Еврото и Борисов са "невидими" за Гешев

© Юлия ЛазароваГлавният прокурор Иван Гешев "чукна" една година от мандата си и отбеляза годишнината с тържествено награждаване на свои подчинени. Прокурори са в еуфория от наградите си за "висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения". И въпреки това нещо се губи. Едни значими субекти някак си остават невидими за високите професионалисти.


При изслушването си в парламента тази есен Гешев за първи път от много време се принуди да влезе в обяснителен режим по тема, която иначе е табу - защо Делян Пеевски не присъства в делото за източването на рухналата Корпоративна търговска банка (КТБ). Както и дали зад инициалите "ДП" и "ДП1" от списъци за получаване на сериозни суми на съмнително основание, се крие името на депутата от ДПС.


На трибуната Гешев се вторачи в листата, които държеше, прелисти ги, и каза: "Да не кажете, че избягвам въпроса, тука става въпрос за... мисля, че е депутат Делян Пеевски... Да не греша?... и делото КТБ". И заяви, че "всичко, което е получено като финансиране, е върнато на КТБ и това е факт по делото", а кредитополучателите не са били предмет на разследването.
За сагата "Осемте джуджета", по която е сезиран да разследва бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Еврото, Гешев даде ироничен отговор: "Mожем да разследваме, както осемте джуджета, така и десетте малки негърчета", и постави под съмнение източника на разкритията - Илия Златанов, като се опита да го изобличи, че "едни липсващи предмети от жълт метал" се оказали в собственото му жилище.


Прави впечатление свенливостта на главния прокурор, когато става дума за разследване на Пеевски и Петров, за разлика от словоохотливостта му, когато става въпрос за обекти на разследване, за които трябва да има "медийни присъди". Интересно е на какво се дължи това - ако наистина съществуваше обективност, независимост и ако прокурорите действаха само по вътрешно убеждение, както се кълнеше Гешев от парламентарната трибуна, двамата бивши следователи (да не забравяме, че Пеевски се сдоби с над 9-годишен юридически стаж благодарение на краткия си престой в Столичното следствие) щяха да бъдат проверени и на обществото щеше да бъде отчетено какво е свършено по този въпрос.


Съобщаването с недомлъвки, че Пеевски си бил върнал всички кредити, и премълчаването дори на името на Петров, поставят въпроси. Например


какви са отношенията им с главния прокурор Иван Гешев


Познават ли се, поддържат ли контакти. Ето какво показва бегъл анализ само от публичните биографии на Гешев, Пеевски и Петров:


Петьо Петров започва работа в столичното следствие през 2004 г. и става зам.-шеф по предложение на тогавашния началник на Националното следствие Ангел Александров. Дотогава е прокурор в Софийската районна прокуратура. През 2005 г. Петров е пряк началник на младия следовател Делян Пеевски в икономическия отдел на столичното следствие, където той е назначен без да притежава необходимия двегодишен стаж.


През есента на 2013 г. сайтът "Пик" нарича следователя Петров и Пеевски "взривоопасен дует в следствието". Поводът е връщането на Пеевски за кратко в Столичното следствие след оставката му като шеф на ДАНС, какъвто беше няколко часа. Като следовател негов началник е именно Петров. От март 2013 г. Петров е началник на това следствие.


Бившият банкер от КТБ Цветан Василев цитира в интервю през 2016 г., което дава на Сашо Диков, Пеевски: "В моменти на откровеност Делян Пеевски ми е казвал: Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш." Думите се отнасят за шефа на следствието, днес герой на сагата "Осемте джуджета".


Иван Гешев се дипломира в школата на МВР в Симеоново през 1994 г. По същото време я завършва и ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов. След няколко месеца работа в полицията, Гешев постъпва в столичното следствие през 1995 г., пише в официалната му биография. Там работи до 17 април 2006 г., когато става прокурор в Софийска районна прокуратура. Така, без съмнение Гешев се засича на работното си място с Петров и Пеевски. Това показват данните от биографията му, публикувана на страницата на прокуратурата. Самият Гешев обаче твърди, че видял Пеевски само веднъж - при снемане на обяснения преди 4-5 години (вижте автопортрета му във видеото в края на текста).

Година по-късно: Пеевски, Еврото и Борисов са "невидими" за Гешев

Любопитен детайл за задружността в следствието описва бивша следователка в интервю преди няколко години: "Озовах се на "Майор Векилски" в Столичното следствие. Чиракувах в отдел "Тежки криминални престъпления". Ставах рано, оправях се бързо. Исках да изглеждам спретната, умна, енергична, пиех кафе вкъщи и в ранни зори влизах на оперативка. Там все ми предлагаха кафе в пластмасова чаша, което отказвах. Една сутрин обаче не смогнах с кафето у дома и приех чашката. Глътнах и ми се изправи косата. В кафето имаше водка! Последваха бурни аплодисменти и викове "вече си една от нас".


Сред краха на Корпоративната търговска банка, предхождан от скъсването на отношенията на тандема Цветан Василев - Делян Пеевски,


делото за КТБ се пада за разследване на прокурора Гешев


който по това време е в Софийската градска прокуратура.


Не е известно как се разпределят делата в прокуратурата, процесът не е публичен. Мълчанието по този въпрос е абсурдно, като се има предвид какви скандали предизвиква прокуратурата, когато се усъмни в системата за разпределение на делата в съда. През пролетта Гешев сравни слабостите й с коронавируса в здравната система и постави под съмнение цялото правораздаване през последните години. Даже изброи поне пет души за виновници - с имената им и без никакви доказателства.


След като поема делото КТБ Гешев много усърдно работи по него, но пропуска Пеевски. Журналистите упорстват да разберат защо. Така през юли 2017 г. прокурорът произнася крилатата си фраза: "В обвинителния акт по КТБ няма Пеевски, но ги няма и Путин, и Обама. По време на разследването не са установени неща, свързани с господин Пеевски. Няма данни, че той е получавал пари от КТБ." Според списъците, оповестени от синдиците на банката, всъщност е точно обратното.


Остава да виси и един въпрос, регулиран от Етичния кодекс на магистратите. Според него магистратът не допуска участието си в производства при наличие на конфликт на интереси. При съмнение за подобен конфликт е длъжен да обяви фактите и при необходимост да се оттегли. Въпросът е, ако Гешев е бил в колегиални отношения с Пеевски, има ли право да разследва казус, в който той е намесен. А Петров? Кой изобщо следи за потенциалните конфликти на интереси сред разследващите? Правят ли се отводи от тях? Не е известно.

Година по-късно: Пеевски, Еврото и Борисов са "невидими" за Гешев

Въпроси най-малкото за конфликт на интереси поставя вече над 14 години и казусът с прословутото разследване за корупция през 2007 г. Тогавашният шеф на държавния "Булгартабак" Христо Лачев обвини зам.-министъра по бедствията Пеевски и шефа на националното следствие Ангел Александров в натиск. Станишев уволни Пеевски и срещу него беше образувано и досъдебно производство за длъжностно престъпление. Наблюдаващият прокурор заяви тогава пред журналисти, че очевидец е потвърдил думите на Лачев, че е бил изнудван от Пеевски, и че няма съмнение, че делото ще влезе в съда. След три месеца Софийската градска прокуратура прекрати разследването поради липса на доказателства, а мистериозният свидетел потъна в нелегалност. Висш прокурор от онова време не пожела да си спомни кой е свидетелят срещу Пеевски и защо се е отметнал.


Кой попречи да се проведе добросъвестно разследване? Следователят Александров не е между живите, но останалите са. По същия начин бяха заметени под килима всички казуси, в които беше намесено името на Пеевски. В повечето случаи от едни и същи прокурори.


Какво се случва в прокуратурата и следствието през последните 30 години


малко се знае. Виждаме върха на айсберга. Това е така, защото работата на разследващите органи не е прозрачна, няма съдебен контрол върху повечето им актове, а следователите са подчинени на прокурорите, които също са в йерархична зависимост от главния прокурор, каквото и да твърдят сега от прокуратурата.


Главният прокурор награждава шефа на националното следствие Борислав Сарафов. Измежду наградените ще се избере онзи, който ще получи право да "разследва" шефа си.

© Пресцентър Прокуратура

Главният прокурор награждава шефа на националното следствие Борислав Сарафов. Измежду наградените ще се избере онзи, който ще получи право да "разследва" шефа си.


Затова от пълната мъгла рядко излиза някаква информация. Като например бурята, която следователят Бойко Атанасов предизвика преди години, когато обяви, че в столичното следствие действа "шпиц команда" от шест-седем следователи. По това време началник на структурата беше Петров, документи от делото КТБ се търкаляха около кофите за боклук, а прословутите тефтерчета със записки кой враг на ГЕРБ да бъде "ударен", водени от бившия шеф на Комисията за разкриване на конфликт на интереси Филип Златанов, изчезнаха от колата на експерта, който ги анализираше, докато той уж излязъл от автомобила по малка нужда.


Всички тези сюжети преминаха, без изобщо прокуратурата да им обърне внимание. Само следователят Атанасов до ден днешен е мишена - срещу него текат дисциплинарни проверки и валят наказания за назидание.


По същата схема, като тази с депутата Пеевски, няма и следа от разследване на сигналите срещу бившия шеф на Столичното следствие и колега на Гешев - Петьо Петров по казуса с отнетия частен бизнес на едрия предприемач Илия Златанов и по медийните публикации за рязкото забогатяване на семейството му.


Широко затворени очи за Борисов - засега


Същото е положението и с многобройните казуси на премиера Бойко Борисов. През последните 11 години той беше уличен неведнъж в действия, пораждащи силни съмнения за непочтеност. Само през последното лято чухме и видяхме записи и снимки, които по закон изискват дълбоко разследване за търговия с влияние, натиск, зависимости, корупция. Прокуратурата в петък (18 декември) обяви, че са автентични, но не видяла престъпление.


Прокуратурата в Барселона се захвана да разследва пране на пари от българския премиер, но и това не впечатли българските им колеги. Всъщност впечатли я, затова случаят упорито се потулва. Както беше потулен масовият бой под носа на Борисов на мирни хора от агресивни частни гардове, наети специално на сбирката на ГЕРБ в "София тех парк". По същия начин бяха претупани и побоите на протестиращи в центъра на столицата, дори до входа на Министерския съвет.


Това са резултатите от последната прокурорска година, чиито успехи управляващите отбелязват днес. Те имат пълното основание и затова сега ще възнаградят главния прокурор за "отличната му работа", като му дадат възможност да посочи кой евентуално да го разследва и да хвърля прах в очите на гражданите у нас и в Европа.


През това време българските данъкоплатци могат спокойно да си скубят косите и брадите във "Фейсбук" по темите: кой им открадна протестите, кой се уреди вместо тях в линейка, кой е ляв и кой десен, трябва ли да се пази дистанция на опашките и други много съществени въпроси. Мафията много харесва това.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK