ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

2020 – България е в устойчиво криминално равновесие

Криза би било добре да има, но няма. Има устойчива деградация.

© Надежда Чипева, Капитал

Криза би било добре да има, но няма. Има устойчива деградация."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до Новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на проф. Стефан Попов д. н. за отиващата си 2020-а. Още обобщения - четете тук.


Сбъдна ли се някое от очакванията Ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?


- Пандемията пренареди нагласите ми, така че и да съм имал очаквания, те са се изпарили.
Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?


- Не виждам политическа криза. Всичко си върви горе-долу гладко от 2009-та насам. Ние злоупотребяваме с думата криза. Криза би било добре да има, но няма. Има устойчива деградация, но тя тече плавно и някак комфортно, без криза. Криза има, ако има масово изживяване за криза, а подобно нещо не се забелязва.


Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?


- Не са постигнали нещо особено. Но показаха готовност да се протестира, при това в момент на вилнееща епидемия. Не излъчиха нови политически формации, нямаха политическо продължение. А в крайна сметка единствено решаващо значение има политическото представителство. Протестите се разминаха с този въпрос, както най-често става, с изключение на 1997.


Как оценявате поведението на президента през изминалата година?


- Много пъти и много години съм писал, че тази институция е напълно сбъркана в резултат на разминаването между (неоснователните) общи избори и (основателно) слабата власт. И този пореден президент вампирясва от самата си позиция и нейното основно противоречие. Към него има очаквания да играе мащабна политическа роля, за каквато няма ресурс. Самият той е градил кариера и самочувствие високо във въздуха. Имам чувството, че и сега това прави. В него има нещо от патетиката на дирижабъла.


Какво Ви изненада през 2020 (в политическата среда)?


- Нищо. През 2012, преди цели осем години, най-влиятелното в света списание по международни отношения, Foreign Affairs, нарече България "държава-мафия", заедно със страни като Венецуела и Колумбия. Тук това дори не го виждаме добре, защото сме вътре в криминализираното тяло.


Но отстрани гледката вероятно е потресваща. България е в устойчиво криминално равновесие. Институциите са силози на криминогенни потенциали, добре захранени. Това е най-надеждният държавен резерв.


А какво не Ви изненада?


- Повечето факти са продължение на инерции от цяло десетилетие и нищо изненадващо няма.


Коя е думата на 2020 според Вас?


- "Заразени".


Цяла България се насели внезапно с аматьори счетоводители, които сутрин и вечер усвояват данните от епидемичната статистика. В "Чумата" на Камю един герой казва нещо в този смисъл - чумата се свежда до счетоводство. Тази фантастика ни заля и се превърна в основно занимание. Което показва колко неподготвен е човек за посрещане на бедствия и високи рискове.


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?


- Ако става дума за епидемията, искам да мисля, че има повишено чувство за солидарност и взаимна търпимост в резултат на среща с общата опасност, пред която всички стават равни, защото са равно безсилни. Разбира се, има и пълни истерии.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- Развива се бавно, по Дарвин с еволюцията на видовете. Но медиите, които попадат в тази категория, са катастрофа.


Още обобщения четете в "Годината 2021.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK