През 2020 държавата изостави бизнеса

Неуспехът на икономическите мерки на правителството ще се отрази тежко на нашата икономика.

© Юлия Лазарова

Неуспехът на икономическите мерки на правителството ще се отрази тежко на нашата икономика.



"Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата и икономическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до Новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на доктора по икономика Евгений Кънев за отиващата си 2020-а. Още обобщения - четете тук.


Изминалата година беше невъзможна за предвиждане и докара тежка криза. Как оценявате случилото се и какво можеше да бъде избегнато в икономическо отношение?


- Предвид управленския капацитет на това правителство, случилото се като реакция на пандемията едва ли може да се нарече изненада. Едно е да си добър в тактическите отигравания на кризи, за да поддържаш рейтинг, съвсем друго е да вземаш и носиш отговорност за решения, чийто ефект ще си проличи след месеци или дори години и засягат всички хора и бизнеси отвъд конкретния политически мандат.




Още през март при наложената карантина някои икономисти предупреждавахме, че финансовата помощ за бизнесите в беда трябва да е бърза, таргетирана и адекватна, за да се съхранят данъкоплатците. В края на годината сме свидетели, че не само че това не се случи, но дори и много от мерките останаха на книга. Нещо повече, предвидената помощ в бюджет 2021 е нищожна, сякаш пандемията е вече история. Това изоставяне на бизнеса можеше да бъде избегнато.


Използвани ли бяха всички буфери срещу кризата - и в България, и в световен мащаб?


- От икономическа гледна точка, финансовата помощ в световен мащаб е безпрецедентна. В повечето страни тя доближи и дори надхвърли двуцифрено число от БВП. А по-голямата част от нея се дължеше на програмите на централните банки.


На този фон, предвид ограниченията в реакцията на БНБ заради валутния борд, значението на бюджетните мерки у нас беше относително много по-голямо спрямо други страни и затова техният неуспех ще се отрази тежко на нашата икономика - както свидетелстват днес и работодателските организации. Иронично, самите те казват, че най-полезни за бизнеса са били мерките на банките по мораториума върху изплащане на бизнес кредитите.


Потъна ли българският бизнес "под вода"?


- Трябва да разграничаваме видовете бизнес. Ясно е, че тези бизнеси, които са част от дигиталната икономика и предлагат своите продукти, услуги и решения онлайн дори може да са отбелязали растеж. Но почти всички бизнеси, където продажбите изискват присъствие на потребителите, както повечето бизнеси в ресторантьорството, заведенията, туризма, търговията на дребно сигурно са пострадали. И не само те, а и техните доставчици.


В този контекст, смятам най-популярната мярка 60-40 за тромава и неадекватна, защото тя не може да помогне на бизнеси, изгубили повече от 20-25% от оборота си - каквито са повечето от изброените. Но със сигурност ще помогне на фирмите със слабо засегнати приходи, като тези с обществени поръчки, където платец е държавата, най-сигурният в кризата. Ето ви пример за неадекватна и зле таргетирана мярка.


Вие лично познавате ли бизнесмен или компания, които се възползваха от обявените правителствени помощи от бюджета и това им помогна да оцелеят?


- Не, повечето бизнеси всъщност се опитват да се справят сами и се надяват, че поне епидемичните мерки няма да ги засегнат. Особено такива, засягащи транспортните потоци, както беше при пролетната карантина. Доколкото ми е известно, единствено помощта до 10 хил. лв от мярката за микропредприятия е достигнала до бенефициенти.


Допусна ли правителството грешки при управляването на кризата? Какви?


- Вече споменах, че обобщено мерките не бяха бързи, таргетирани към най-нуждаещите се и адекватни като размер на помощта. А в криза като тази, навременната помощ е двойна помощ. Може да имате най-скъпата линейка с най-добрите доктори, но ако тя не пристигне навреме при пациента, няма смисъл от нея.


Извън конкретните икономически мерки, самото управление на епидемията създава хаос с променливите послания, които позволиха да бъде изтърван контрола върху нея към края на годината. А няма как да се управлява икономиката без да се управлява епидемията.


Направено ли беше всичко възможно за хората, които се самоосигуряват и за малкия и микро бизнес?


- Доколкото ми е известно, България е една от трите страни в ЕС, заедно с Хърватия и Кипър, която е отказала европейска помощ за самонаетите. А това са едни от хората, които създават висока добавена стойност в икономиката. Дано поне помощта по мярката до 10 хил. лв стигне до максимално много малки бизнеси.


Кое ви изненада като развитие в тази криза или решенията към нея?


- Изненада ме липсата на желание в нашето, а и други правителства по света да се учат от успешните примери за справяне с епидемии в миналото (както при испанския грип), както и от успеха на други страни, като някои в Азия и Скандинавия. Наложи се философията, че политиката трябва да търси баланс между епидемиологични и икономически мерки. И така се флиртуваше с различни групи избиратели.


От днешна гледна точка е ясно, че само стриктният контрол върху разрастването на епидемията може да осигури успех на каквито и да било икономически мерки.


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?


- Разбира се, нали клишето гласи, че всяка криза е възможност. Ускорената дигитализация на икономиката, въвеждането на нови решения и модели са позитивните ефекти, каквито очакваме. Бързината и ефективността на този процес ще определи мястото на една икономика през 20-те години на този век.


Коя е думата на 2020 според вас?


- КОВИД.


Още обобщения четете в "Годината 2021.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3375 Любопитно

  Страхотен текст, няма какво повече и по-добре да се каже. С калинки и партийни изпълнители плюс пожарникар начело - толкова. Да видим следващите.

 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Тека е ,изостави го!
  Но се вижда светлина в края на тунела.След три месеца г-н Христо Иванов ще спичели изборете и ще раздава с големия черпак на работниците,пенционерите и бизнесмените.🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Страхотен текст, няма какво повече и по-добре да се каже. С калинки и партийни изпълнители плюс пожарникар начело - толкова. Да видим следващите.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Пак от същото.🐵

  Много съм прост
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  Или как 2020 г накара автентично десни да чакат на държавата...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Другарю,

  Какъв е този бизнес, който ще фалира заради два пъти спиране за по един месец?! Какви са тия меРИНджеи, които нямат грам резерви за лоши дни?! Нима искаш държавата да помага на неграмотни и безотговорни мутри?! Ай стига ревове, сълзи и носни секрети!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  От икономическа гледна точка си прав, всеки бизнес би трябвало да има пари за черни дни. Но обстоятелствата са извънредни и причина за 2-3 месеца престой или затваряне е директно вмешателство на държавата, т.е. тя би трябвало адекватно да компенсира това вмешателство. И какво направи нашата държава - даде пари на пенсионерите....
  И въпреки че не можем да се сравняваме с останалите в ЕС, само се запитай защо навсякъде масирано се подпомагат страдащите бизнеси, да не би онези в Западна Европа или зад океана да са идиоти.

 7. 7 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Тека е ,изостави го!Но се вижда светлина в края на тунела.След три месеца г-н Христо Иванов ще спичели изборете и ще раздава с големия черпак на работниците,пенционерите и бизнесмените.🐵
  —цитат от коментар 2 на Шакир Зулов


  Няма по голямо удоволствие от това да се наблюдават герберастите как се гърчат от безсилие. Но да те успокоя, няма шанс Христо Иванов да управлява след изборите. И не това е най-плашещото, което отчитат в централата на партията ви, поне тия, които не ги е хванало късогледството. След тия избори ще се случи със сигурност, че без значение ГЕРБ колко депутата ще вкара, те няма да му стигна сами да управляват, а всички други вече са ги поставили в изолация. Борисов повече няма да възлага обществени поръчки и няма да е интересен за "бизнесмените". Но още по-големия ужас за герберастите с някаква връзка с реалносттае, че след следващите избори няма да може да се сформира кабинет и ще се отиде на предсрочни и служебен кабинет на Радев.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Бизнесът си работи. Повечето производства работят на три смени. Например опаковките, шивашките цехове, оръжейният бизнес и дори машините. Американ Стандарт понеже останаха единстеен работещ завод в света също.
  Много производства се спряха от Китай и инструменталните заводи също работят .
  Наблюдавам и крупно увеличаване на заплатите. Например при шивачките. Двойно. В машиностроенето с 200-300 лева и т.н. Както винаги кризата за някой е възможност.
  Експортът на България ще намалее едва със 7%, което основно идва от намалелият реекспорт на Лукойл.
  Естествено има губещи сектори като туризъм, ресторанти, молове, транспорт, някой услуги.
  Но държавата трябва да спре да налива пари в туризма рано или късно защото бе е ясно накъде ще отиде..Странното е, че тези, които реваха, че бюджетът бил голям сега искат държавна помощ за бизнеса .
  Безработицата също е малка, а вътрешното потребление е с 9% по-високо. Което компенсира.

 9. 9 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Да добавим “адекватните” мерки за вдигаме с до 30%на доходите на държавните служители (като най-засегнати, нали), вдигането с по15% на доходите на милиционерите, щото са на “първа линия” , разбираш ли и ударното раздаване на милиарди на държавната “Автомагистрали”...

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До 5:"lz2"]Другарю,Какъв е този бизнес, който ще фалира заради два пъти спиране за по един месец?! Какви са тия меРИНджеи, които нямат грам резерви за лоши дни?! Нима искаш държавата да помага на неграмотни и безотговорни мутри?! Ай стига ревове, сълзи и носни секрети!...."

  Ти правил ли си бизнес? Създал ли си поне 2 работни места?

 11. 11 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Тия “данни” са просто нахвърляни за камофлаж и нямат нищо общо с истината!
  Аргументи има много, но най-очевидният: няма как да расте вътрешното потребление (като изключим няколко седмичното харчене по празниците) и да се очертае компенсационен тренд при положение, че темпът на нарастване на безработицата за последните 2 месеца е двуцифрен!

  Спадът в износа е заради срива на търсенето от ЕС , а не заради Лукойл.
  Това за шивачките няма какво да го коментирам дори

 12. 12 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":Тия “данни” са просто нахвърляни за камофлаж и нямат нищо общо с истината!Аргументи има много, но най-очевидният: няма как да расте вътрешното потребление (като изключим няколко седмичното харчене по празниците) и да се очертае компенсационен тренд при положение, че темпът на нарастване на безработицата за последните 2 месеца е двуцифрен!Спадът в износа е заради срива на търсенето от ЕС , а не заради Лукойл.Това за шивачките няма какво да го коментирам дори
  —цитат от коментар 11 на debruckere


  Какво си тръгнал да обясняваш на хора, на които работния ден преминава в игра на мини и редене на пасианс?

 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Весело

  Кой "бизнес" бе изоставен от държавата? Кръчмаро-бардашкият ли?

 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  причина за 2-3 месеца престой или затваряне е директно вмешателство на държавата, т.е. тя би трябвало адекватно да компенсира това вмешателство.

  Причина за 2-3 месеца престой и затваряне е пандемия!
  Да се молят "бизнесмените" на Хела и Кали, богините на епидемиите да им компенсират загубите!

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3375 Разстроено

  До коментар [#14] от "Patsis":

  Видимо и ти не си предприемач. Зад лошите предприемачите обикновено стоят служители, които ще останат на улицата....

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До 5:"lz2"]Другарю,Какъв е този бизнес, който ще фалира заради два пъти спиране за по един месец?! Какви са тия меРИНджеи, които нямат грам резерви за лоши дни?! Нима искаш държавата да помага на неграмотни и безотговорни мутри?! Ай стига ревове, сълзи и носни секрети!...."Ти правил ли си бизнес? Създал ли си поне 2 работни места?
  —цитат от коментар 10 на historama


  Цял живот, другарю, това съм правил и правя! И съм минал през най-най-най-жестоките кризи и не съм фалирал, за разлика от тебе! Затова и питам: Защо мутрите си сменят колите всяка година а нямат пари в резерв?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Защо ще останат на улицата? Те нямат ли си апартаменти или поне една от тези 1,1 млн пустеещи къщици на село ?
  А има и приюти за бездомници.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#16] от "lz2":

  Защо мутрите си сменят колите всяка година а нямат пари в резерв?!

  Ми защото държавата е тяхна! На нея разчитат!

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Кой "бизнес" бе изоставен от държавата? Кръчмаро-бардашкият ли?
  —цитат от коментар 13 на Patsis


  От утре всички под строй на кръчма! Айде де, ще ми изоставят сериозния бизнес тия управници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на iln16577057
  iln16577057
  Рейтинг: 251 Разстроено

  Държавата освен да краде или съсипва бизнес, прави това- давам на нашите хора държавни пари, а те ми ги връщат като мои. Каква помощ очаквате от тази крадлива сган наречена политици. Не си мислете че е само ГЕРБ, ами ДПС, БСП, ВМРО, АТАКА, ВОЛЯ и всички по-дребни паразити в политиката. Иначе анализът е точен и леко благосклонен към действителността.

 21. 21 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Кой бизнес, Кънев, този, дето крие ДДС и плаща заплати на минимума ли?

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално


  Цял живот, другарю, това съм правил и правя! И съм минал през най-най-най-жестоките кризи и не съм фалирал, за разлика от тебе! Затова и питам: Защо мутрите си сменят колите всяка година а нямат пари в резерв?!
  —цитат от коментар 16 на lz2


  Правил си на кукуво лято, колкото държавните служители - кютат на общинска или държавна служба, и някаква фирмичка, свързана с държавни или общински поръчки.
  А тази година за много от средните и дребни бизнеси паузата вече не 3 месеца, а се очертават над 5 месеца, и още не се знае докога!

  колкото до колите, цифрите са публични! - 22 300 за 2019г. Най-много дачия, шкода, хюндай. Няма точни цифри колко автомобила са закупени за публичната администрация и дирекции, както и фирмени автомобили, но със сигурност са поне 40%. Колкото до по-луксозните автомобили, те са закупени единствено от фирмаджиите с обществените поръчки, които трудно могат да минат за "честни" частници.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До 17:"Patsis"...":Защо ще останат на улицата? Те нямат ли си апартаменти или поне една от тези 1,1 млн пустеещи къщици на село ? А има и приюти за бездомници...."

  И ти си фирмаджия, колкото и ЛЗ2. Милиционерщината и наследниците на АБПФК мразят всеки частник, който не разчита на държавното, и гледат да го смажат.


 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Г-н Кънев, статията ви е интересна, но много от нас очакват някакъв по-задълбочен анализ- за България ни е ясно, управляващите мислят за хората по-малко от средновековния феодал. Но и в Западна Европа има много неща, които не са логични - круизните кораби ръждясват, самолетите по летищата се амортизират, милиардните капитоловложения в хотелиерството се изпаряват. В Париж, Лондон, Милано има огромни магазини, които не разчитат на местните купувачи. А точно там се реализира продукцията на модната парфюмерийната индустрия, която съвсем не е дребна!

 25. 25 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  [quote#22:"historama"][/quote]

  Остави ги тия псевдоикономисти, те не могат да разберат, че в икономиката всичко са скачени съдове, в реалния бизнес няма нищо излишно и всеки е важен. Малките и средните в % съотношение към обема си внасят в пъти повече в бюджета от големите, тъпотиите, че фирмите държат резерви и свободни капитали, а взимат кредит от банката мога да се въртят само в малоумна глава, ходи му обясни, че магазина за дреи в мола ще зачеркне колекция есен/зима 2020, като вече е зачеркнал и тая пролет/лято 2020, че има франчайзингов договор, че има наеми високи, ще те разбере, ама друг път. Той е: е какво толкова - магазини за дрехи! И същото ще ти го каже и за всичко друго, ама мозъкът му не може да стопли, че това са мравчиците.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#11] от "debruckere":

  Аз го виждам с очите си мой човек. Мога да ти говоря фирма по фирма. И значи пак статистиката е виновна. Лъже. А вие дето не сте стъпвали в завод всичко знаете.
  Големи капацитети.
  У държавата ви е длъжна да ви спасява кръчмите и хотелите. Хубавото е, че за такива като вас вечно ще е криза. Който му се работи работи и се справя с кризата.

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#25] от "nij50393132":

  Много вярно. Има сектори в криза. Изброил съм ги. Но няма как Държавата да подпомага Молове, туризмът щото не знае как ще се развива ресторантите. Който оцелее оцелее. И Германия разсъждава така.
  Единственият механизъм на Държавата е чрез фондовете за безработни.

 28. 28 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#11] от "debruckere":Аз го виждам с очите си мой човек. Мога да ти говоря фирма по фирма. И значи пак статистиката е виновна. Лъже. А вие дето не сте стъпвали в завод всичко знаете.Големи капацитети.У държавата ви е длъжна да ви спасява кръчмите и хотелите. Хубавото е, че за такива като вас вечно ще е криза. Който му се работи работи и се справя с кризата.
  —цитат от коментар 26 на Да вярваме на истината


  Ти явно не гледаш новини, реално държавата се е притеснила и се натяга да им помогне, защото ако те не отворят ще изсипят една сериозна бройка на борсата (по данни 300 000 са заетите в сектора), намери им ти работа в заводите, няма да стане нали? НОИ ще трябва да им плаща, а няма от къде. Отделно увеличавайки броя на хората на помощи се създават бедни потребители и .....

 29. 29 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#25] от "nij50393132":Много вярно. Има сектори в криза. Изброил съм ги. Но няма как Държавата да подпомага Молове, туризмът щото не знае как ще се развива ресторантите. Който оцелее оцелее. И Германия разсъждава така.Единственият механизъм на Държавата е чрез фондовете за безработни.
  —цитат от коментар 27 на Да вярваме на истината


  Германия има Фолксваген, Мерцедес, БМВ, ОПЕЛ, ФОРД, ти тука да ги виждаш тия? И не е вярно, че не помага на кръчмите, най-работещата им мярка е за пряко покриване от бюджета на фиксираните разходи.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  "У държавата ви е длъжна да ви спасява кръчмите и хотелите. Хубавото е, че за такива като вас вечно ще е криза. Който му се работи работи и се справя с кризата..."

  никой не иска милюционерите да спасяват. Хората искат да работят нормално, и тъпчовците да не си завират носовете, за да пречат.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До 27:"Да вярваме на истината"... И Германия разсъждава така.Единственият механизъм на Държавата е чрез фондовете за безработни...."

  ГЛУПОСТИ!
  Германското федерално правителство подпомага АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ БИЗНЕСИ!
  Само тъпчовците - милиционери категоризират бизнесите на важни, по-важни и най-важни!

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#28] от "nij50393132":

  Ами механизмът за помощ е, през борсата. Може и повече от 300 000 да са заетите в тези сектори
  Затова аз казвах и казвам, че бюджетът на България е с малък дефицит спрямо Западните страни, които са заложили двуцифрени дефицити. А тука се твърдеше, че е раздут бюджетът. Но чрез борсата и полека лека ще се пренасочват в други сектори по естествен път. Иначе кой знае как ще тръгне туризмът. Едва ли ще е както преди.

 33. 33 Профил на techops
  techops
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Държавата не е длъжна да помага на бизнеси в сивия сектор, с общи пари от данъкоплатците.

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#28] от "nij50393132":

  Освен това има свързани сектори с туризма. И те ще изпитат криза.
  А що се отнася спрямо Германия и ние имаме Аурубис, КЦМ, Соди дървопреработвателни заводи поне 20, които за разлика от автомобилните имат ръст в търсенето, бе намаляване.
  Но Държавата да речем ще помогне една, две години. Ами после . Трябва да сме умни.

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  И какво каза Меркел след два месеца подпомагане и 20 милиарда евро "Държавата не може вечно да подпомага тези бизнеси. И не е вярно, че подпомага всички. Само затворените. Сиреч кръчми и подобни

 36. 36 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Корона кризата се поддържа изкуствено от всички правителства, като целта е определени бизнеси да фалират, ресторанти, барове, пивници и прочие. Друг страничен ефект е намаляването на отделяните СО2 газове, поради което всъщност е много изгодна за правителствата.

  От догодина към данък СО2 ще се прибави данък Ковид 19! Зелената диктатура идва, дами и господа!

 37. 37 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":И какво каза Меркел след два месеца подпомагане и 20 милиарда евро "Държавата не може вечно да подпомага тези бизнеси. И не е вярно, че подпомага всички. Само затворените. Сиреч кръчми и подобни
  —цитат от коментар 35 на Да вярваме на истината


  От всичко казано от теб смятам, че ти си нашия човек за министър на икономиката поне, а може и финансиите да поемеш и социалното министерство. Ако се кандидатираш, имаш моя глас "ЗА"!

 38. 38 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Корона кризата се поддържа изкуствено от всички правителства, като целта е определени бизнеси да фалират, ресторанти, барове, пивници и прочие. Друг страничен ефект е намаляването на отделяните СО2 газове, поради което всъщност е много изгодна за правителствата.От догодина към данък СО2 ще се прибави данък Ковид 19! Зелената диктатура идва, дами и господа!
  —цитат от коментар 36 на Dariya Koleva


  Явно днес Шехерезада е забравила да спусне опорките и ти си решила собствени мисли да развиваш. Евала.

 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2281 Весело

  През 2020 държавата изостави бизнеса
  ...
  НалЕ се борихте за минимална държавна,намеда, държавата била лош стопанин о тн и тн, а Невидимата ръка на пазара била Господ и сама щяла да оправи всичко?
  Ко станА?

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2281 Любопитно

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  "Зад лошите предприемачите обикновено стоят служители, които ще останат на улицата...."

  Държавата да компенсира служители, не бизнеси. Всеки бизнесмен си носи бизнес риска и бива щедро възнаграждаван за това.

  В Русия съм! В Русия съм!
 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#21] от "TheRedOne":

  "Кой бизнес, Кънев, този, дето крие ДДС и плаща заплати на минимума ли?"

  Хаха! Има правда! Има справедливост! Карма!
  Честно, подскачам от радост и пляскам с ръце при такива,новини!!!

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#24] от "historama":

  "круизните кораби ръждясват, самолетите по летищата се амортизират, милиардните капитоловложения в хотелиерството се изпаряват. В Париж, Лондон, Милано има огромни магазини, които не разчитат на местните купувачи. А точно там се реализира продукцията на модната парфюмерийната индустрия, която съвсем не е дребна!"

  Там надценките са в хиляди проценти! Да го...!

  В Русия съм! В Русия съм!
 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2281 Любопитно

  До коментар [#25] от "nij50393132":

  "ходи му обясни, че магазина за дреи в мола ще зачеркне колекция есен/зима 2020, като вече е зачеркнал и тая пролет/лято 2020, че има франчайзингов договор, че има наеми високи, ще те разбере, ама друг път. Той е: е какво толкова - магазини за дрехи!"

  Бизнес риск!
  А като продаваха една риза вместо за 20 за 80 лева беше много гот, нали??

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2281 Любопитно

  До коментар [#28] от "nij50393132":

  "защото ако те не отворят ще изсипят една сериозна бройка на борсата (по данни 300 000 са заетите в сектора),"

  Ами това е по-изгодният вариант за,държавата - да се изсипят на борсата. Защото, първо, помоща има срок. И второ, не всички имат стаж за,максимално дълго обезщетение. И така е справедливо.
  90те като съкращаваха над милион души инямале дори една частна будка никой не се запита: ма чскай, какво ще ядат тея хора, децата им. Ние се оправихме, сега иде ред на други.

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2281 Любопитно

  До коментар [#30] от "historama":

  "Хората искат да работят нормално"

  Ми съдете вируса. Да не съм го пуснал аз, че да ви плащам разходите за кръчмата??

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  Нормално работене при пандемия е да затвориш.
  Че да не се гътнеш като симпатичния Живко от Централна гара с неговото бистро.
  Бог да го прости - хубава храна предлагаше.

 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2281 Любопитно

  До коментар [#46] от "Patsis":

  Какво е станало с него?

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#44] от "Веселин Дечев":

  1,9 млн собственици на земеделски земи.
  3,8 млн частни жилища и вили.
  И рев, че уволнените служители щели да идат на улицата.
  По-точно че нашите гешефтари, пардон, бизнесмени, са с манталитета на феодали или робовладелци и ги е страх да не загубят крепостните си! Че ще вземат да се разбягат у нас и по света!

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Разстроено

  До коментар [#47] от "Веселин Дечев":

  Ами починал на 10.12.

 50. 50 Профил на Vladimir Yosifov
  Vladimir Yosifov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Здравната, икономическата и политическата кризи ще се отразяват силно на други улици.
  Графа е място с модерни наематели. Те имат възможност да оцелеят в тази невероятна криза.
  Да, проблемите ще са за малките улици и квартали с по-слаба икономика.
  Сега ще стане ясно, че кметовете на райони не осъзнават колко е важно да се грижат за икономиката на района, който управляват и да помагат на малкия и среден бизнес.
  Пиша им от години. Дори не могат да си представят това, което им пиша. Няма наръчници. Няма учебници. няма как да повярват на експерт Гугъл Карти маркетинг.
  Е, затова ще има толкова много проблеми.
  Всеки ден регистрирам поне по един профил на магазин, заведение, на офис, на услуга в Гугъл Карти. Безплатно. Съветвам хората, на киот регистрирам профила как да го ползват. Обяснявам, всеки ден, че Гугъл Карти не е навигация, а инструмент за реклама на стоки и услуги.
  Кметствата се правят на умрели лисици.
  Как заспиват - не знам.
  Стотици знаещи помагат безплатно на искащите да оцелеят. Да, трябва да искат и да учат. По време на криза оцеляват приспособимите.
  Това е.
  Вие от кои сте ?
  Ако искате да учите - обадете ми се.
  Ще ви покажа как се прави пренасяне на местоположението на магазина и ще имате шанс да оцелеете.
  Пазете се!
  Владимир Йосифов,
  администатор на страница facebook.com/Graf.Ignatiev.Street.Sofia

  Като брокер имоти и местен гид на Гугъл Карти публикувам съвети как да се използва Google Maps при реклама на апартамент, магазин, офис, сграда в строеж, право на строеж, право на въздуха, реклама на услуги. Полезно е. Гугъл Карти не е само навигация, а и медия за реклама на бизнес. Опитайте.
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Първо, няма държава и второ, бизнеса на "наши" хора не е изоставен.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  "..... държавата изостави бизнеса...."

  М,неееее, скоро всички ще разберат, че бизнесът и изоставил държавата.

 53. 53 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  ГЕРБ - мащеха на българския бизнес

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 54. 54 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чак пък изостави. Бизнесът дали пък си няма достатъчно мазнинки и дали мрънкането не му е малко в повечко?

 55. 55 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 955 Неутрално

  "У държавата ви е длъжна да ви спасява кръчмите и хотелите. Хубавото е, че за такива като вас вечно ще е криза. Който му се работи работи и се справя с кризата..."никой не иска милюционерите да спасяват. Хората искат да работят нормално, и тъпчовците да не си завират носовете, за да пречат.
  —цитат от коментар 30 на historama


  за чиновниците бонуси, за кръчмарите среден пръст

 56. 56 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  .





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK