За честта на фамилията Тръмп

Прическа за 70 000 долара – така пише в данъчните декларации на Тръмп.

© Reuters

Прическа за 70 000 долара – така пише в данъчните декларации на Тръмп."Дневник" публикува всеки понеделник следизборната поредица за САЩ от оперната певица Александрина Пендачанска. Тя, освен с успехите си на сцената, е известна със силната си гражданска позиция и интерес към случващото се в България и по света. След множеството ѝ пътувания в САЩ, където живее през 2002 г., се заражда и по-сериозният ѝ интерес към американската политика.


Като цитира авторитетни и достоверни източници, г-жа Пендачанска дава контрапункт на надигащата се пропаганда от лагера на действащия президент. Отношенията на Доналд Тръмп с Русия са една от най-големите интриги по време на неговото управление и в първата част проследи руската връзка на Доналд Тръмп още преди падането на Желязната завеса. Втората част беше за част от щаба на президента, свързан с Москва. Третата част разказа за разследването на британския разузнавач Кристофър Стийл на връзките между Русия и американския президент. Четвъртата част припомни историята на семейството на Тръмп и младостта на бъдещия президент. Петата беше за разследването на прокуратурата относно възпрепятстването на правосъдието от президента, или "доклада Мълър". Днес четете за финансите на Тръмп и на какво се крепи имотната му империя.


Харесва ли ви прическата на Доналд Тръмп? Както и да отговорите, да знаете, че годишната ѝ поддръжка струва 70 000 долара. Това пише в данъчните му декларации. Няма никакво съмнение, че дъщеря му Иванка е много по-красива. И цената на коафьора ѝ е по-висока - той получава 95 464 долара годишно.
Между 2000 и 2018 г. Тръмп е платил 26 милиона долара за консултантски услуги. И то не на друг, а на консултантската компания на дъщеря си Иванка.


Беднякът, мислен за милиардер


Най-вероятно за да намали данъците си, Тръмп е преувеличавал декларираните разходи, но подобни плащания, макар и легални, изглеждат съмнителни от етична гледна точка. Освен разходите, в този период той е обявил загуби за около един милиард долара, както и заеми за още толкова. Или както пише "Ню Йорк таймс": "Г-н Тръмп е изгубил повече пари от всеки отделен американски данъкоплатец". Казано с прости думи, за 20 години никой американец не е изгубил повече пари от Тръмп. В следствие на това през 2016 г. и 2017 г. той е плащал по 750 долара (равностойността на 1200 лева) годишен данък, а в 11 от предишните 15 години не е плащал нищо.


Би могло да се стигне и до извода, че преди да обяви участието си в президентската надпревара, Доналд Тръмп е бил в толкова плачевно финансово състояние, че с кандидатурата си се е надявал, ако не да спечели изборите, то поне да съживи бизнеса си. Според книгата на Майкъл Улф "Огън и ярост" нито обкръжението му, нито самият Тръмп са очаквали да стане президент. И ако след избирането му той се отказва от 400 000 долара годишна заплата, то още в началото на неговото управление става ясно, че новата му позиция предоставя неизброими и далеч по-големи възможности за капитализиране. Да не забравяме, че и досега Trump Organization и целият бизнес си остават негови, макар и да ги управляват синовете му.


107 милиона за едни тържества


Всичко започва още преди да се е заклел като 45-и президент на САЩ.


По традиция тържествата за клетвата на американските президенти - инаугурацията, се финансират от два комитета - от този на Конгреса и от Президентски комитет. В Президентския комитет участват само посочени от новоизбрания президент личности. Той представлява фонд за набиране на средства от частни американски донори. Държавни организации, чужди корпорации и чужди граждани нямат право да участват.


Комитетът за инаугурацията на Доналд Тръмп успява да събере рекордните 107 милиона долара за празненствата по встъпването му в длъжност. На тях присъстват между 600 000 и 800 000 души според данните на Агенцията за управление на извънредните ситуации във Вашингтон.


За тържествата за встъпването в длъжност на Барак Обама комитетът е събрал два пъти по-малко пари - 53 милиона долара. На клетвата на първия афроамерикански президент на САЩ през 2009 г. присъстват безпрецедентните милион и осемстотин хиляди души. Тоест за почти тройно по-голяма инаугурация са стигнали двойно по-малко пари.


Това повдига пред прокуратурата един въпрос: за какво са отишли тези 107 милиона долара през 2017 г., които са най-голямата сума, събрана за инаугурация в американската история. А произходът на парите става обект на поне седем отделни разследвания, някои от които вече са завършили с присъди.


Например през август 2018 г. лобистът Сам Патън се признава за виновен в това, че е спомогнал за внасянето в комитета на 50 000 долара от неупоменат в съдебните документи човек - проруски украински олигарх. Според "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" това е близкият до Пол Манафорт руски агент Константин Килимник, присъствал на тържествата.


Разследват се също така връзки с няколко близкоизточни страни, които чрез дарения са се опитали да "купят" влияние и достъп до администрацията на Тръмп. Но има и съвсем легални дарения, които предизвикват въпроси, като сумата от 666 000 долара от натурализирания американец Р. В. Хабуш. Той наистина успява да получи достъп до висшата администрация на Тръмп. Само дни след инаугурацията синът му е приет в Белия дом и представя план от 10 точки за актуализация на американската политика и облекчаване на санкциите спрямо режима на Мадуро във Венецуела. По всичко личи, че даренията за комитета са истинска инвестиция и инструмент за влияние, заслужаващо вниманието на прокурорите.


Инжекция за един закъсал хотел


Интерес за разследващите представляват не само приходите, но и харчовете на комитета. За организиране на тържествата компанията на близката приятелка на Мелания Тръмп - Стефани Уинстън Уолкъф, получава над 26 милиона долара. В книгата си "Мелания и аз" Уолкъф разказва за огромното разточителство и безсъвестност при харченето на средствата на Комитета. Тя е един от основните свидетели в разследването.


В началото на декември 2020 г. Иванка Тръмп също беше разпитана по това дело за нерегламентирани разходи с цел самообогатяване. Повод са налетите над 1 милион долара в Trump Hotel във Вашингтон, където са се провеждали част от четиридневните тържества по встъпването в длъжност на новоизбрания президент Тръмп.


Разследването установява, че комитетът е таксуван многократно повече, отколкото ценовата листа на хотела предполага. Например комитетът е платил за наем на балната зала в хотела 35 пъти над редовната цена от 5000 долара, или 175 000 долара на ден, включително за дните, в които не я е използвал.


Платени са също 300 000 долара за семейна вечеря, която, според показанията на един от организаторите, е била само за "нея (Иванка), Дон Младши и Ерик" - децата на президента и техни близки. Според обвинението става въпрос за злоупотреби от над един милион долара, които собственикът на хотела - Trump Organization, e спечелил за четири дни. Като се има предвид, че от 2016 г. до 2018 г. Trump Hotel във Вашингтон е регистрирал загуби от над 55 милиона долара, може да се предположи, че се е нуждаел от финансова подкрепа.


Същото се отнася и до голф клубовете, собственост на Trump Organization.


От 2000 г. до 2017 г. тези клубове са претърпели загуби от над 315 милиона долара според данъчните декларации на Доналд Тръмп. Разходите по тях също са били огромни - 197 829 долара за озеленяване, 109 433 за чаршафи и феноменалните 210 000 долара за фотограф.


417 дни


Един от очевидните начини да се налеят пари в тези губещи предприятия е провеждането на политически мероприятия в тях. Известни са над 40 случая, в които президентът Доналд Тръмп е организирал донорски и политически срещи на Републиканската партия в притежавани от него имоти. За последните 4 години най-малко 8 100 000 долара са били платени на хотелите му за настаняване, конгресни помещения, партита, кетъринг и всичко, съпътстващо подобни събития.


Друг доходоносен източник са The Secret service - службите, които охраняват навсякъде президента и семейството му, включително пълнолетните му деца. До края на ноември 2020 г. Тръмп е прекарал 417 дни от президентския си мандат в притежавани от него имоти. В Мар-а-Лаго, любимият му голф клуб във Флорида, The Secret service са били таксувани с цени за нощувка от 396 до 650 долара за стая.


Мар-а-Лаго. Тръмп предпочита да посреща някои от световните лидери в собствените си хотели и клубове. Делегациите, журналистите, охраната – всичко това носи средства, които Овалният кабинет не би осигурил.

© Стопкадър от NBC News

Мар-а-Лаго. Тръмп предпочита да посреща някои от световните лидери в собствените си хотели и клубове. Делегациите, журналистите, охраната – всичко това носи средства, които Овалният кабинет не би осигурил.


Също така, вместо в Белия дом, Тръмп предпочита да посреща някои от световните лидери в собствените си хотели и клубове. Делегациите, журналистите, охраната - всичко това носи средства, които Овалният кабинет не би осигурил.


Интересна е визитата на японския премиер Шиндзо Абе в Мар-а-Лаго. Тогава служители на Държавния департамент са настанени в бунгало, струващо 2600 долара на нощ. Изправени пред правилата на департамента, според които за нощувка се плащат до 182 долара, освен ако няма изрично разрешение за превишаване на тази сума, в крайна сметка получават разрешението. Но не от Държавния департамент, а от Белия дом.


Забележителна е и гала вечерята, организирана в Мар-а-Лаго за китайския президент Си Дзинпин. Тогава от парите на американските данъкоплатци са похарчени по 7700 долара на човек за храната на всеки, от присъстващите, включително на собственика на курорта, Доналд Тръмп.


Най-губещият клуб


Всичко това обяснява желанието му да организира годишната среща на Г 7 в един от най-губещите си клубове - Дорaл. От 2012 г., когато Тръмп го купува за 150 милиона долара със заем от Дойче Банк, до 2018 г. за Дорал са декларирани загуби от над 162 милиона долара.


Огромните делегации на 7-те най-богати страни биха осигурили милиони долари приход със своето участие, директно платени в банковите сметки на Trump Organization, чийто собственик и до днес е президентът. Това предизвиква остра реакция и недоволството на Конгреса, дори сред членове на собствената му Републиканска партия и вярната му телевизия Fox News. В крайна сметка Тръмп е принуден да се откаже и намерението му не се осъществява.


Като средство за постигане на политически цели, бизнес интересите на президента са използвани както от лобисти на американски компании, така и от чужди държави. Лоби барът на Trump Hotel във Вашингтон се превръща във втори център на Републиканската партия, където се купуват и продават политически услуги, дипломатически назначения, решават се закони, прокарват се интереси, търгува се с влияние. В хотелите на Тръмп отсядат всички, готови да засвидетелстват лоялността си. Различни мероприятия, конференции и срещи провеждат правителствени организации на поне 10 държави. Сред тях са Кипър, Филипините, Виетнам, а Турция съвсем безцеремонно анулира турско-американска бизнес конференция в Trump Hotel през октомври 2018 г., докато отношенията между двете страни са обтегнати. Като знак на добра воля, след разрешаване на кризата шест месеца по-късно, тази среща се провежда.


Само месец след победата на Тръмп лобистка фирма, представляваща интересите на Саудитска Арабия, прави 500 резервации в Trump Hotel във Вашингтон. В това време средната цена за стая в хотела е 768 долара.


Отношенията на Тръмп и връзките на съпруга на Иванка - Джаред Кушнер, със Саудитска Арабия, които до голяма степен определиха американската външна политика в Близкия Изток, са въпрос, който не е обект на този материал. Тук ще споменем само един цитат от 2015 г., когато Тръмп казва: "Саудитска Арабия - много добре се разбирам с тях. Те купуват апартаменти от мен. Харчат по 40, 50 милиона долара. Очаквате да не ги харесвам? Харесвам ги много".


Русия, другият помощник


Други платежоспособни купувачи на апартаменти в неговите сгради идват от средите на руската мафия и руската олигархия. В книгата си "Къща на Тръмп, къща на Путин" Крег Ънгър описва подробно как след огромните загуби от 4 милиарда долара, които претърпява през 90-те, бизнесът на Тръмп е спасен благодарение на стотиците милиони долари руски инвестиции.


Само в Trump World Tower срещу ООН в Ню Йорк руски собственици притежават 65 апартамента. В южна Флорида в 7 луксозни сгради на Тръмп 63 руски граждани са инвестирали над 98 милиона долара. Поне 13 от най-търсените от ФБР руски мафиоти притежават апартаменти в сгради, собственост на Тръмп. Много от тях са осъдени и излежават присъди в САЩ. Сред тях са бившият офицер от Съветската армия и свързан с мафията Давид Богатин, осъдените за пране на пари Анатолий Голубчик, Вадим Тринчер, Михаил Сал, един от най-зловещите главорези на руската мафия и директно свързан с "боса на босовете" Семьон Могилевич, Вячеслав Иванков - Япончик. Всички те са притежавали луксозни апартаменти в сградите на Тръмп.


"Аз играя с фантазията на хората. Хората искат да вярват, че нещо е най-голямото, най-великото и най-впечатляващото. Аз наричам това "правдива хипербола". Това е невинна форма на преувеличение и много ефективна формула за реклама" пише Тръмп в "Изкуството на сделката".


Но от момента, в който авторът на тези игри зае позицията на американски президент, всевъзможни сили заиграха със собствените му фантазии и от лидер на свободния свят го превърнаха в марионетна фигура на техния собствен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK