Забавни грешки и изгубен в превода. Български за чужденци - II

Забавни грешки и изгубен в превода. Български за чужденци - II

© Юлия Лазарова"А бе, Немец, к'во ще кажеш за България?" е коментарна колона на германеца Кристофер Неринг специално за "Дневник". Представяме текстовете му така, както ги е написал на български.


Гутен таг, България! Немеца е. Нали Ви обясних, какво-що Ви пиша? Оригинален, 100%-ов германец съм аз де, пиша за случките ми у България и как ги виждам аз нещата. И това пиша на Български - с грешки, сленг и понекога у шопски. Ама защо така?


В предшния текст бех разказал как съм го учил, тоя Български. Ама как така пиша толкоз необичайно? Простак ли съм? Селянин ли съм? Българин ли съм, който само твърди, че бил немец? Мно'у яки конспиративни теории съм чувал за това, истинско доказателство за богатата фантазия на некои другари. Ама от другата страна - как така фантазията на некои им е толкова бедна, че немо'ат да си представят един немец да говори така? Тъй, тъй, айде да видим как става.
Както казах, тръгнах да уча Български така нормално, с учебници, уроци и речници. Не става. Никой в българско всекидневие не говори така. Бързо ще го разбереш като идеш у БГ. Никой не казва например "шестдесят" и "моля, бъдете добър, ако обичате". Ако пристигаш у България и говориш така или нема да ти обръщат внимание въобще, или нема да те разберат, или просто ще викат. Така е.


Нито в учебници (то преди 10 години имаше точно един учебник по Български в Германия, издаден 1984г. от Партията), нито в речници можеш да намериш отговори за въпроси на чужденец към разговорен Български. Сам требва да ги намериш. И то значи, требва да общуваш, да говориш с мно'у хора и да четеш много, за да учи как се говори на практика. Ето, по този начин съм учил да говоря и пиша така. От познати, приятели, в пропаднали кръчми и от таксиджии, в книгите на Гошко Господинов, както и от БТВ.


Най-много сленг обаче съм учил от кумеца ми. Страхотна откачалка. Запознахме се у университета в Немция. Превежда древни езици (некакви мъртви йероглифи, които може би 1000 човека на планета разбират) на Немски, Английски и Български. Ама в ежедневието говори като третокласен таксиджия през нощта на бул. Христо Ботев. На сватбата един от съучениците му ми каза: "А бе, Немец, бехме с него в последния клас и учителката му казва: Човек, с твоя правопис и двойка не мога да ти дам." И ето, професионално превежда човека. И понаучил Немеца малко на диалектен сленг.


Хич не ми е ясно от к'во хората толкова се притесняват. Май ги е страх, че ако говорят така, ще ги вземат за простаци. Мно'у ми е интересно т'ва! Верно, бе, братче, простаци има безумно мно'у. То не е нищо ново. Ама хич не ми се струва, че можеш така лесно да сбъркаш хората непростаци с простаци от диалекта и сленг.


Никога не съм срещал умен човек и сам го сбъркал с простак заради езика - и обратното. Не е езикът, който прави простаците простаци, а просташкото им поведение и просташкият им мозък ги прави такива. Как говорят е само признак на това. Така че, всеки умен и нормален човек може спокойно да говори на диалект и сленг от време на време, без да стане истински простак. Простащината си личи, де, хора, нема как да я криеш. И също така нема как умен нормалец да крие качеството си зад диалект и сленг!


У Немция диалектите са навсякъде. Уж се говори и пише на книжовен Немски, ама зáбрави го, братле, зáбрави го. Диалектът е навсекъде, министри, учители, адвокати. И то бая много и всички са различни.


Диалектът е неразделима част от регионалната ти идентичност, ако израстнеш у Немция. Ходих на опера в родния ми град - и к'во за си измислили там? Прожектират субтитри на диалекта ни. Цялата зала се кефеше - без да се страхуват, некой да ги мисли за простаци. Така и мо'а да ви кажа, че българите у Немция най-късно след втората година ще почват да вкарват все повече и повече сленг и диалектни думи в говора си.


Забелязъл съм нещо много странно: У България се учи немски най-вече от възрастни български лелки, а в Германия се учи Български от български филолози. Българските учители у Немция се опитват от началото просто да те накарат да говориш; а учителите по Немски у Българи по комунистически ви учат да говорите "перфектно" и да се срамувате и притеснявате, ако не го можете.


Мно'у странно - как така перфектно да говориш и преди това да не се обаждаш? Ако малките деца чакаха докато перфектно научат майчиния си език, никога немаше да проговорят. Да говориш перфектно е просто невъзможно, особено, ако става въпрос за чужди езици. Страхотни глупости.


Езикът е жив, променя се, динамичен е, а не е нещо, което можеш да назубриш от книги и след това да го знаеш завинаги. Дори великите писатели не са знаели или знаят майчиния си език така "перфектно". Самите те обогатяват езика, измислят нови думи, изрази и т.н. и никога не спират да учат езика си. Просто намират свой начин да го прават.


Са, мили читатели, не съм велик писател и не говоря Български "перфектно". И не ми е цел. Не искам да говоря или да пиша "перфектно" или като Българин. Искам да говоря и да пиша като Немеца. Искам да присвоявам българския език, да си го правя мой и да го използвам по моя си начин. Успел ли съм с това?


Требваше ми доста време да уча основата на българският език - и след това ми требваше доста тежки запои и безмислени разговори, за да забравя какво бях учил. И к'во стана? В мига, в който спрях цялото време да мисля, как да го кажа туй или онуй, хората ме разбраха. Нещо повече: Дори почнаха да се кефят и да твърдят, че говоря "много сладко" (добре де, последното само яките каки казаха, ама кому пука, к'во сериозно гледащи мъже зад смешните им мъжски чантички тип паласка си мислят?).


И тъй, к'во искам да кажа с това?


Да учиш и да говориш език така, както е описано в учебници, е само некаква база. След това вече требва да си намериш стила и да усвоиш чуждия език по твоя си начин. В края на краищата и Българският е само език: учиш го, дрънкаш, грешиш, забравяш, учиш нещо ново, пак грешиш и най-накрая получаваш една вестникарска колонка в "Дневник."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Редакцията, тоя досади вече.

 2. 2 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 680 Неутрално
 3. 3 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 645 Разстроено

  Намерете му на това момче някаква работа, очевидно му е скучно.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 4. 4 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 645 Разстроено

  Намерете му на това момче някаква работа, очевидно му е скучно.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 5. 5 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 327 Весело

  До коментар [#1] от "unp44546507":

  мине го чети бе мунчо!

 6. 6 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Ако целта на ученето е да получиш вестникарска колона, ОК.
  Само че, аз ползвам чуждия език, който знам, за сериозна работа и би било обидно за колегите отсреща, а и за мен, да почна да вкарвам подобни думи и словоред. Не че няма да ме разберат, но ще звуча като шимпанзе за тях.
  Единствената причина този юнак да има колонка тук, е странният му изказ и фактът, че българският език е дотолкова ненужен за чужденците извън България, че е наистина интересно, дори и за мен, защо ще тръгне някой ит тях ще го учи в чужбина, без да живее вече в България по някаква причина.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 671 Любопитно

  До коментар [#1] от "unp44546507":

  Некой да ти е сложил чатал на врата, та зорлем да го четеш?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До кога тоя ще досажда с остроумните си тъпотии??

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Колко трола получават плата да го хвалят този "немец" у форума - визирам горните двама. Всеки списващ ли си има няколко акаунта да му вдигат рейтинг?
  111-то място напълно заслужено..

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  "Искам да присвоявам българския език, да си го правя мой и да го използвам по моя си начин. Успел ли съм с това?"

  Успял си, Немецо за което поздравления от мен. Продължавай все така да ни занимаваш и хич да не ти пука за това какво пишат някои простаци във форума по твой адрес.

 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Немец, я кажи сега що Дойчо веллев критикуваше Булгариен за меркитесрещу Ковид 1, а нямаше топки да критикува Меркел, та сега Германия да стои по-зле от нас българите?

  И при вас ли има политкоректност?

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#6] от "kilgore":

  Ще си позволя да отбележа, че не си съвсем прав, че чужденците учат български само ако им се налага да живеят в България. Случаи най различни има, включително и твърдението, че знаейки български, много по лесно се учат останалите балкански славянски езици (дума имат специалистите за изясняване). Учудващо много (на ясно съм, че многото е относително, зависи от гледната точка, нещо като полупразната или полупълната чаша) хора извън България учат български като чужд език.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#1] от "unp44546507":

  "Редакцията, тоя досади вече."

  Немеца от време на време си позволява да обижда България и да проявява неуважение, а Дневник само на такива хора обича да дава думата. Така че, не се и надявай...

  А Немеца, бидейки вероятно женен за българка, и при положение, че не му се ч***т коне обратно в Германия, е принуден да стои тук и за това пише злобни статии за "ганьовщината".

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 14. 14 Профил на Koothrapalli
  Koothrapalli
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Мно'о ме кефи, въпреки че подозирам че не е от Немция.

 15. 15 Профил на julia_says
  julia_says
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съвсем сериозно трябва да се постави въпросът за изучаването на български в чужбина и у нас, (а и как ние изучаваме чужди езици, ама това е друга тема).
  Имах преподавател по немски в Германия, който знаеше няколко славянски езика и искрено полюбопитства като му обясних за членуването в българския. Купих му български разговорник... и умрях от смях. Беше като капсула на времето: местоимение "ней" вместо ѝ, "нему" и други запазени падежни форми, думи като мотоциклет, методично изброяване до припадък на всякакви инструменти (за оправяне на въпросния мотоциклет, предполагам), както и по всички останали разгледани теми. А беше преиздаден след 2004 г. Просто си представям един съвестен човек, току-що научил азбуката, как отваря този разговорник, съзнателно го разучава и попада в българска среда :).

 16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  Колко трола получават плата да го хвалят този "немец" у форума - визирам горните двама. Всеки списващ ли си има няколко акаунта да му вдигат рейтинг?111-то място напълно заслужено..
  —цитат от коментар 9 на Deaddark


  И мен ли ме броиш за платен трол, пишещ за да си дигне рейтинга😃? Не си новобранец тук, вероятно помниш как подлудих щуцера като през 4-5 месеца го задминавах по рейтинг почвайки с нова регистрация (ама ВИНАГИ с МОЙШЕ в нея, в такъв или онакъв формат). И накрая АЗ спИчелих да ваканцувам в Сингапур, заедно с кмета и нефертити, а не щуцко😃

  Не съм и гербераст (въпреки че гласувах за тях, за да не се качи бЬекЪпЬету на власт), не съм и комунист, а най обикновен ИР (Изменник на Родината)-виж коментар 21 в темата https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/12/21/4155256_antikomunisticheskoto_mnozinstvo_da_ne_pipa_komisiiata/

  И точно защото познавам лично описаното от Немеца ми 'аресват неговите статии тук😃

  Да уточня:

  1. На 23 г отидох в страна с напълно непознат език (единствените думи които мязаха на свестен език бяха телефон, телевизия и отобус, щото не ги е имало в библейски времена, 'сичко останало-ИВРИТ)! И за нулево време сФанах езика-освен 6 месеца интензивен курс и четене на "вестник за мислещи хора(и без снимки-Ха'арец) и общуване с местните😃

  2. Като се връщах за кратко в България след 22 г' отсъствие (и неупотребяване на българския) казвах двадесет а не двайсе, хайде а не айде/аре и т.п. И то с акцент😃 Хората ми се пулеха, мислеха ме за чужденец научил добре български😃

  3. Като открих българските нет форуми ей тамо през късните 90те (Лафчето в дир'а и др) пишех "чувстВУвам" а не чувствам, и ми се смееха.

  Та...'мен Немеца ми 'аресва😃 А кой' не му се 'аресва-'ми не го чети ВА, чукундурине😃😃😃!!!
  До коментар [#9] от "Deaddark":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Защо се дърлите ЗА и ПРОТИВ? Човека си казва една гледна точка. По някаква тема. Някои от неговите виждания споделям, някои - не. Редакцията е преценила, че има интересни гледни точки и който иска може да ги прочете. Част от многоцветието е. Защо се опитвате да вкарате всичко в калъпа на черното и бялото?

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Весело

  До коментар [#8] от "venci4":

  До кога тоя ще досажда с остроумните си тъпотии??

  Не любо - не читай, а другим не мешай!

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Весело

  До коментар [#11] от "Dariya Koleva":

  Хайде, Дария, не лъжете! В Германия - 950 починали от ковид при 12 пъти по-голямо население. 950 7 12 приблизително е 80. А средният брой починали от ковид в България за последните 7 дни е 132.

 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Визирам коментар 2 и 5 - не иска много акъл да се сетиш - точно ти ли не разпознаваш тролове с три букви и цифри, с рейтинг под 600 и коментари все с хвалби към даден списвач?

  Май обърка за щуцера - 4-5 години може, месеци - нъц.

  Много позьорство у "немеца" - дразни. Иначе веднъж се запознах с един африканец, владеещ чудесно български - срам го бе от акцента, ала не се правеше като тоз' "немец" зорлем на селЕндур с про(т лют диалект, а си говореше доста културно, въпреки че жаргона (сленга), му бе познат. Ако не беше "тъмнозелен" щях да си помисля че е нашенец, дето има логопедичен проблем и зат'ва малко фъфли.

  Та има думи, като "шестдясет" дето няма ги у нашия книжовен, както "немеца"твърди - абе да не изброявам несъответствията, много да. За теб е разбираемо - получужденец си и явно предполагаш че всеки учил чужд език, прави грешки - прави, но доста по-различни от измислените грешки на "немеца" - това дразни, че не е искрен в писането. Иначе има добри попадения.

 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#1] от "unp44546507":"Редакцията, тоя досади вече."Немеца от време на време си позволява да обижда България и да проявява неуважение, а Дневник само на такива хора обича да дава думата. ....
  —цитат от коментар 13 на Дисидент в ЕССР


  Ти критично отношение към някои неща в България от страна на човек който бая време живее в България "обиждане на България" ли считаш?!? ТИ САМИЯ всичко в България ли харесваш? Като например "липсата на корупция" (няма осъдени за корупция-ерго НЯМА КОРУПЦИЯ)?!? Или това че в Бургас (или Варна ли беше) изкъртили пейките в парка, за да сядат задно хората на тях в началото на пандемията? Или ..то край нямат неуредените неща в България, та да ти ги изброявам!

  Или казваш "САМО РОДЕН в България има право да критикува нещата тук, чужденците да си събират устата!"?!? И ни дума, ни вопъл, ни стон за "ганювщината"-тя си е наша национална ценност, САКЪН лоша дума за нея от чужденец?!?


  До коментар [#13] от "Дисидент в ЕССР":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Кристофър ми напомня един стар виц:
  Пратили във Великобритания един шоп да се поокултури повече.
  След няколко месеца получили телеграма -
  "Елате си узнете шопо. Он веке ми не требе.
  Лордо!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Визирам коментар 2 и 5 - не иска много акъл да се сетиш - точно ти ли не разпознаваш тролове с три букви и цифри, с рейтинг под 600 и коментари все с хвалби към даден списвач?Май обърка за щуцера - 4-5 години може, месеци - нъц.Много позьорство у "немеца" - дразни. Иначе веднъж се запознах с един африканец, владеещ чудесно български - срам го бе от акцента, ала не се правеше като тоз' "немец" зорлем на селЕндур с про(т лют диалект, а си говореше доста културно, въпреки че жаргона (сленга), му бе познат. Ако не беше "тъмнозелен" щях да си помисля че е нашенец, дето има логопедичен проблем и зат'ва малко фъфли.Та има думи, като "шестдясет" дето няма ги у нашия книжовен, както "немеца"твърди - абе да не изброявам несъответствията, много да. За теб е разбираемо - получужденец си и явно предполагаш че всеки учил чужд език, прави грешки - прави, но доста по-различни от измислените грешки на "немеца" - това дразни, че не е искрен в писането. Иначе има добри попадения.
  —цитат от коментар 20 на Deaddark


  Баш авторите на коментарите 2 и 5 са регистрирани тук от 2011 и 2009😃!!! Та тролове НЕ СА!

  И за щуцера не греша-в течение на 2 години цели 3 (ТРИ) пъти го задминавах по рейтинг веднъж на 4-5 месеца😃😃😃


  Което ти наричаш "позьорство" аз наричам "бъзик"😃 Поза ли дигам като пиша "дАкИмент" или 'Фнимание? Или се бъзикам с адресата/читателите😃?

  Немеца се бъзика (признава си без бой че е "усъвършенствал" българския си от разговори с кумеца и по кръчми), Дневник са преценили че неговата поредица им дига рейтинга (и пЦувни+попържни по негов адрес се броят в рейтинга на Дневник) и публикуват статиите му. Нещо подобно на една поредица от кулинарни изгъзици с невъзможни за изпълнения рецепти, които събираха по 70-80+++ коментара, кратно по интеесни от статията😃

  А кой' не му 'аресва-да чете дублиращите се статии за короната по света и у нас😃
  До коментар [#20] от "Deaddark":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  Кристофър ми напомня един стар виц: Пратили във Великобритания един шоп да се поокултури повече. След няколко месеца получили телеграма - "Елате си узнете шопо. Он веке ми не требе. Лордо!"
  —цитат от коментар 22 на Храбър


  Да те коригирам относно вица😃 Пълната му версия е следната:

  Един лорд се 'фанал на бас с Фердинанд че може да направи от шоп човек. Басът бил за един Форд.

  След година Фердинанд получава телеграма от лорда:

  Фердо,

  Нечем ти фордо, узми си шопа

  Лордо😃
  До коментар [#22] от "Храбър":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Много кутевчета се активират предизборно - Мойше, почти година не съм писал и под 600 рейтинг не можеш да паднеш, ти също - гледал съм стари профили. Освен ако не си трол с мултиакаунти и ги сменяш заради бан. 2 и 5 точно под статията за "немеца" се разписаха. Има и други такива -в таблото мълчал и бил неактивен 10+ години, изведнъж активен за трима и то - познава форума и то не от днес. Не на мен тия. Има разлика когИ пишеш за бАзик с истЕнски сленг и когИ си гУ изсмукваш от пръститИ и си измислИАш нЕк'ви баш ник'ви жаргони, дет' нивгаж н'ги е имало.

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не знам точно за Дневник, но прясна регистрация през нереално айпи може да се окаже доста дРЪта - ако друг е ползвал нереалното айпи, а често троловете го оставят на дефоут - не си играят да го въвеждат ръчно.

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Очевидно Немецът се опитва да пише на диалект с немска точност и пунктуалност. Не съм срещал другаде писмените форми "Мно'у" и "к'во"(с апостроф).
  "Са" вместо ""Ся" или "Сега" също не съм срещал.
  "м'оа" отново с апостроф също срещам за първи път.
  Всичко това говори, че дори Немецът да е 100% автентичен германец, сленгът му не е.
  И това което пише между редовете също прилича на напъни на кръжочник и нищо повече.
  Накратко, дотук освен достойнството му да е 100% Немец, друго такова аз не виждам и го чета с все по голямо невнимание.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#24] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Фердо, ела си земи шопо, нечем ти фордо"
  подпис: Лордо.

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Любопитно

  До коментар [#27] от "Боян Таксиров":

  Аз пуша к'во с апостроф и доста други думи - апострофа е пропусната една буква или повече букви. Във всяка книга, дето съм прочел, а те не са малко, е ползван апостроф при пряката реч, с цел да се подчертае по-добре жаргонния изказ. Доста журналисти, Карбовски примерно, също ползват апостроф. На мен ми е чудно как не си срещал апостроф.

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Любопитно
 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Любопитно

  Мога - мо'а, мойа, мойш ле, нимойш ле, мош ли, нимош ли. Жаргони да искаш.

 32. 32 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Много кутевчета се активират предизборно - Мойше, почти година не съм писал и под 600 рейтинг не можеш да паднеш, ти също - гледал съм стари профили. Освен ако не си трол с мултиакаунти и ги сменяш заради бан. 2 и 5 точно под статията за "немеца" се разписаха. Има и други такива -в таблото мълчал и бил неактивен 10+ години, изведнъж активен за трима и то - познава форума и то не от днес. Не на мен тия. Има разлика когИ пишеш за бАзик с истЕнски сленг и когИ си гУ изсмукваш от пръститИ и си измислИАш нЕк'ви баш ник'ви жаргони, дет' нивгаж н'ги е имало.
  —цитат от коментар 25 на Deaddark


  Принципно си прав за ПРЕДИЗБОРНО регистрираните кутевчета, в случая-твърдо НЙЕ!

  Един от обсъжданите е регистриран на 2/11/2011, СЛЕДИЗБОРНО. Президентските избори през 2011 се проведоха на 30/10.

  Другият е регистриран на 17/2/2009. През 2009 изборите бяха на 5/9. Е...кутевчетата се регистрирваха седмица две преди изборите.

  Освен това и двамата пишат (сравнително по рядко от нас двамата) в най различни теми, не са клакьори на нЕк'ва кауза/дневникарска или друга.

  Това в другия ти коментар сме го обсъждали и преди. Почти ненвъзможно е да се "открадне" стара регистражция, щото ти пращат линк с нова парола на мейла който си дал в регистрацията, а и там е трудно да се отгатне паролата.
  До коментар [#25] от "Deaddark":


  До коментар [#5] от "mekarshalev":


  До коментар [#2] от "dokoro":

  ----------
  Очевидно Немецът се опитва да пише на диалект с немска точност и пунктуалност. Не съм срещал другаде писмените форми "Мно'у" и "к'во"(с апостроф). "Са" вместо ""Ся" или "Сега" също не съм срещал. "м'оа" отново с апостроф също срещам за първи път.Всичко това говори, че дори Немецът да е 100% автентичен германец, сленгът му не е.И това което пише между редовете също прилича на напъни на кръжочник и нищо повече.Накратко, дотук освен достойнството му да е 100% Немец, друго такова аз не виждам и го чета с все по голямо невнимание.
  —цитат от коментар 27 на Боян Таксиров


  Хе, аз редовно пиша к'во и мно'у (е, него го пиша 'но'у) та...аргументът не се приема.

  'Са и с'я: А е под Я в кверти'клавиатурата, освен това и "са" съм срещал, ОТПАДА!

  Иначе-похвално че го чтеш с все по голямо невнимание, но посвещаваш не кратък коментар нему!
  До коментар [#27] от "Боян Таксиров":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#29] от "Deaddark":

  Е, може и да си прав по принцип, но това вероятно е в литературния сленг, където се пресъздава някаква реч. Когато се пише небрежно и набързо се ползва "кво". А немецът старателно е слагал апострофи на няколко жаргонни думи, което ще рече, че неговият "сленг" не е небрежна, а пресметната форма на изказ. Но пък като краен резултат звучи някак си изкуствено и дървено.

  Затова бих го посъветвал да поработи върху спонтанността на изказа, да пообщува с още "третокласни таксиджии" и "яки каки", да си ошлайфа "сленга". Така нито дразни, нито впечатлява.

  В книгата си "И аз на този свят" Александър Балабанов описва животът си като студент в Германия. И там пише, че много български студенти се опитвали да звучат като автентични немци, и се опитвали да говорят на диалект. Например не казвали "Гутен таг" а "Нтах". Въпреки, че немците така си говорили помежду си, гледали тези българи с много лошо око. Един вид, на какви се правят?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Весело

  А пък мене Немеца ме кефи! И е много прав относно преподаването на чужди езици в България.
  Навремето преди промените си купих англо-български разговорник, в който имаше следния диалог:
  Аз членивам в БКП/ДКМС. А Вие в коя партия членувате?
  Членувате ли в профсъюз?
  И други подобни глупости...

 35. 35 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  Мога - мо'а, мойа, мойш ле, нимойш ле, мош ли, нимош ли. Жаргони да искаш.
  —цитат от коментар 31 на Deaddark


  Ааа, грешно си написал "нимойш ле"😃😃😃

  Един от любимите ми изрази, и трЕбе 'е така:

  нЬи мо'Йш...или - толкоС мо'Йш😃 Тъй дЬе, ако 'шЪ е гарга-да е чорлава😃!
  До коментар [#31] от "Deaddark":

  П.С. Това жаргон ли е, или диалект?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 36. 36 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "kilgore":

  Аз познавам някой друг НЕМЕЦ, които говорят български...

  www.soundcloud.com/x2805
 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Добре, нека кажем, че аз не съм срещал често тази апострофна форма на изразяване, и може би неволно съм съдил по себе си, защото на мен ми е доста тегаво да търся апострофа, ако гледам да пиша бързо. Тогава използването на кратката форма се обезсмисля от гледна точка на пестене на време, и смисълът от използването и се свежда до някакъв акцент, оживяване на речта. Но за да използваш диалектни думи за да оживиш речта си, първо трябва да можеш да се изразяваш граматически правилно и още по важно, да ги използваш точно и на място, а не като самоцелни кръпки.

  За чужденец от друга култура и бит, чийто роден език е от съвсем различна група, това, предполагам е трудно, защото предполага познаване, усещане и разбиране не само на езика и неговите нюанси, а и на местната култура, бит и душевост.

  В предишните си коментари Немеца правеше и граматически грешки, което ме навежда на мисълта, че или тези грешки са били изкуствени, изискващи снизхождение към трогателните усилия на Немеца да усвои този труден и безперспективен за Немците език, или са били естествени, което пък означава, че той наистина не борави добре с езика и не би следволо да се напъва с жаргонни форми. Още повече прилежно оформени с апостроф.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Виж му профила на втория - проси си БАН с обиди към всички, знае че има друг профил. Веднъж един такъв през три три такива профила ме храни, и трите бяха от 2008-ма и не се кри че е така, в таблото им само пЦувни.

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Виж му профила на втория - проси си БАН с обиди към всички, знае че има друг профил. Веднъж един такъв през три три такива профила ме храни, и трите бяха от 2008-ма и не се кри че е така, в таблото им само пЦувни.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Виж му профила на втория - проси си БАН с обиди към всички, знае че има друг профил. Веднъж един такъв през три три такива профила ме храни, и трите бяха от 2008-ма и не се кри че е така, в таблото им само пЦувни.

 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Виж му профила на втория - проси си БАН с обиди към всички, знае че има друг профил. Веднъж един такъв през три три такива профила ме храни, и трите бяха от 2008-ма и не се кри че е така, в таблото им само пЦувни.

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Виж му профила на втория - проси си БАН с обиди към всички, знае че има друг профил. Веднъж един такъв през три три такива профила ме храни, и трите бяха от 2008-ма и не се кри че е така, в таблото им само пЦувни.

 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Прав си, че днес съм коментирал малко повече Немеца. Но не защото ми е фикс идея, някаква котва или дразнител, а защото ми е забавно. Любопитно ми е как се опитва да поддържа интереса към "колонката" си. Почна с някакви предполагаеми културни разлики, сега пък акцентира върху своята особа, дано накрая да успее да намери формулата на совето присъствие в дневник. Но ако не успее да намери своя стил, просто ще стои като нелепа кръпка върху "шопския" шаяк на българския публичен дискурс.

  Кръпка, ама "Hergestellt in Deutschland".

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 44. 44 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#37] от "Боян Таксиров":

  Не съм компетентен да правя стилистичен и граматичен анализ на писанията на Немеца. Предполагам за някой който е свикнал да чете литературен български и се изразява подобно-подобни писания дразнят. Пък мен-или ми се 'аресва или не, в случая-ДА!

  -------------
  До коментар [#42] от "Deaddark":

  И аз забелязах неговия..."изискан стил", но това не го прави ПЛАТЕН трол, а....човек с проблеми който ги избива тук. Иди знай, може да е репресиран в къщи от съпруга+тъща, в работата-от кофти бос и колеги, и форумите са мястото където той се разтоварва. Нейсе тук, виж коментарите в дир.бг-десетки и стотици коментари под неинтересни теми, във формат коренно различен от този на дневник-хората си избиват комплексите.

  И тук има трима зевзека които....за мен са диагнозирани-един Шопов, али баба лъсни'бастуна гей, и Дермоедов (ЕГАСИ и правилния ник си е избрал този). Вулгаризми и тъпизми от хора с комплекси, които НЕ СА платени тролове.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#35] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ела в Зарата, Ню Загър Сити или Гочландия и пак кажи че нямВа ни/мойш, даже понякога е ни/мойЖ.

 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#44] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Съгласен, освен с това че да само трима.

 47. 47 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Прав си, че днес съм коментирал малко повече Немеца. Но не защото ми е фикс идея, някаква котва или дразнител, а защото ми е забавно. Любопитно ми е как се опитва да поддържа интереса към "колонката" си. Почна с някакви предполагаеми културни разлики, сега пък акцентира върху своята особа, дано накрая да успее да намери формулата на совето присъствие в дневник. Но ако не успее да намери своя стил, просто ще стои като нелепа кръпка върху "шопския" шаяк на българския публичен дискурс.Кръпка, ама "Hergestellt in Deutschland".
  —цитат от коментар 43 на Боян Таксиров


  Немеца ще има свое присътвие тук ако се регистрира и пропише в коментарите, където няма много време да си ги оформяш както искаш. За разлика от статията която след като веднъж е написана е редактирана и коригирана от автора преди да я прати до Дневник.

  Относно ползването на апострофа-и с моя калпав български и еднопръстното ми умение да пиша печатен текст (ама имам извинителни...облекчаващи обстоятелства за това😃)ползвам апострофа безпроблемно. Въпрос на навик, предполагам.

  Обстоятелстватта са следните: Като компютрите навлезоха масово в офисите...ей тамо през късните 70те г'-бях вече бос (малък, но БОС) и имах секретарки да ми печатат писмата, и да ми оправят граматичните и стилистичните грешки (и ми разчитаха и драскулките😃😃😃). Което пък 'фърляше в тъч получатели/читатели на мойте писма-които бяха на СУПЕР правилен иврит. А аз говорех с ЯК акцент, и по словореда в говора се разбираше че съм сравнително новодошъл😃
  До коментар [#43] от "Боян Таксиров":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 48. 48 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#45] от "Deaddark":

  Дека е Гочландия? Не е го'уемото селО, нали?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 49. 49 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 541 Весело

  А бре Немец, защо Дневник зарезАха онази хубава гурме рубрика? Глей сега как без нея ти си го отнасяш :))))

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 50. 51 Профил на jooo
  jooo
  Рейтинг: 8 Весело

  Евала, много готин немец :)

 51. 53 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#42] от "Deaddark":

  ?
  Не разбрах.
  Сравнително рядко пиша, винаги внимавам, досега не съм обиждала никого.
  "Готин" е първата жаргонна дума, която съм употребила в този форум.
  Нещо сте се объркали.

 52. 54 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#53] от "dokoro":

  Ако съм сгрешил относно Вас, моля приемете моите извинения!

  А става въпрос за втория от изброените двама - меркашалев - такива имат по няколко профила, та да са винаги на линия, когато ги баннат за нецензурни епитети. Мойше по се усеща, аз по-рядко. Иначе да те налазят троловете не е приятно.

 53. 55 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Преди години бях чел в нета следния диалог, който ми се стори много смешен:

  Излиза чужденец от курс по български от сградата, отстрани на “Електроника” и сяда в кварталната сладкарница. Сервитьорката тутакси пристига, с тефтерчето:

  - Една кола, моля.
  - Каква да е? Имаме Пепси кола и Кока кола.
  - Няма смисъл.

 54. 56 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ама Немец, кой говори сега немски по света, освен в германоезичните страни и региони? Всички шляпат пиджън инглиш. В България го учат главно лекари, медсестри и болногледачки за да изкарат някой лев в бундесмедобслужването. Ти барем си понаучил български - праскаш го бая по добре от скопските пунгаши!

 55. 57 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Говорене и писане на жаргон да съвсем различни неща. При писането, първо трябва да овладееш книжовното такова , за да пропишеш на жаргон и някой да те разбира .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 56. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Напушен с рушнашка бумажнина.
  Затова.

  Който търси истината... намира

  "Както казах, тръгнах да уча Български така нормално, с учебници, уроци и речници.
  Не става. Никой в българско всекидневие не говори така.
  Бързо ще го разбереш като идеш у БГ.

  Никой не казва например "шестдесят..."

 57. 59 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако не събереш хейтъри под статията, значи всичко е било напразно :)

  Поздравления!

 58. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Весело

  Винаги съм се чудил кому са нужни толкоз много езици? Не стига това ами на територията на една държава има и различни диалекти? Дали е полезно от еволюционна гледна точка, дали е просто случайност и прощявка на природата? Някои лингвисти казват че езикът ни е инстинкт програмиран генетично у нас, той е единственият начин да осъзнаеш себе си защото няма друг път чрез който да “ мислим”. Следователно езикът е от изключителна важност за вида ни, без него на къде?

  klimentm
 59. 61 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 592 Неутрално

  На мен пък Немеца ми е забавен

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 60. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ком. 52.

 61. 63 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  аз доколкото разбрах е учил български за майтапа.. хм... защо някой би си хабил мозъчните гънки да учи булгаристански🤔🤔 шах

 62. 64 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#63] от "Em G":

  Ученето на български език от Немеца хич не е било за майтап, а за сериозна работа.
  Д-р Кристофер Неринг е ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин. Следвал е източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург. От години следи събитията в България. В продължение на няколко години той се е занимавал с изследователска работа в архивите на ДС, до които му осигурява достъп българската Комисия по досиетата.
  Би ми се искало да напише и статия по сериозна тема за "Дневник". Много ми е интересно да науча мнението му за Юлия Кръстева, чието досие е проучвал.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 63. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 66 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Кристофър ми напомня един стар виц: Пратили във Великобритания един шоп да се поокултури повече. След няколко месеца получили телеграма - "Елате си узнете шопо. Он веке ми не требе. Лордо!"
  —цитат от коментар 22 на Храбър


  Варинтът, който аз знам е, че е било облог между някакъв английски лорд и българския цар Фердинанд. Лордът се обзаложил, че за един месец ще направи от шопа изискан джентълмен, а залогът бил чисто нов автомобил Форд. След един месец телеграмата гласяла:
  "Фердо,
  Узни си шопо.
  Е*ем ти Фордо.
  Лордо"

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 65. 67 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 645 Любопитно

  .Накратко, дотук освен достойнството му да е 100% Немец,.
  —цитат от коментар 27 на Боян Таксиров


  Един от 80 милиона.

  Не мога да разбера кое го прави толкова специален, че да бъде публикуван...

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 66. 68 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#65] от "xox24673093":

  До коментар [#65] от "xox24673093":

  Mask му викаха преди, ала отдавна не съм се занимавал, почваше с 255 и нЕкви измислици и да им ги натаковам на Гугъл за аутокорект ъпдейта. Ти га са ръгаш инкогнито си с такова айпи. Фалшиво, нереално - за да си скриеш реалното. Да бичме кат' теб мо'е излъже че са ръга от Антарктида, 'ма поичиту са ръгат с дифолт настройки.

 67. 69 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#45] от "Deaddark":Дека е Гочландия? Не е го'уемото селО, нали?
  —цитат от коментар 48 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ  До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Здравей Моше,
  Карам си отпуската у дома в София. На пощите им се е срутила компщтърната система за препоръчани писма, та и от централната поща не можах да пратя в Германия едни документи. Та минах по Стефан Караджа и завих по Граф Игнатиев към Стадиона. не знам нашия Немец в какво положение е, но Ръкси беше плътно натъпкано от луксозни четиколесни немци, които димяха в задръстването. Поздрави от Квартала на нашето детство!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 68. 70 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Само за протоколо - Немец е дори фамилно име в Полша! Най-великият американски адмирал, разбил японската при атола Мидуъей е немски поляк и се казва Нимиц. цял клас самолетонасочи носят името му.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 71 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 645 Любопитно

  До коментар [#63] от "Em G":Ученето на български език от Немеца хич не е било за майтап, а за сериозна работа. Д-р Кристофер Неринг е ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин. Следвал е източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург. От години следи събитията в България. В продължение на няколко години той се е занимавал с изследователска работа в архивите на ДС, до които му осигурява достъп българската Комисия по досиетата.Би ми се искало да напише и статия по сериозна тема за "Дневник". Много ми е интересно да науча мнението му за Юлия Кръстева, чието досие е проучвал.
  —цитат от коментар 64 на Bramasole


  И на мен би ми било в пъти много по-интересно да прочета нещо за изследователската работа на д-р Неринг в архивите на ДС. За съжаление, неговите 'наблюдения' над българите, ако оставим настрана прозиращото снизхождение от гледна точка на Немеца (която априори би следвало да бъде интересна) към обичаите и нравите на туземците, наблюдавани директно в техния хабитат, биха предизвикали някакъв интерес може би сред сродни нему Немци, но на Българите не носят никаква нова информация.


  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 70. 72 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Немец, много кефиш!
  Давай нататък! :)

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 71. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#73] от "xox24673093":

  Maй същото. Аз съм скаран с мрежите - ала преди доста време нет доставчиците даваха едно АйПи на много абонати - сите имахме профили в замундата от точно определено време, после имах проблеми с това общо АйПи и си платих за отделно. Ама това още преди оптиката да навлезе сериозно - там някъде бе 2008-ма, 2009-та или малко по-рано. Питах ги 'що такова общо АйПи - викат за най-ниската тарифа толкова, след това минах на едни свестни момчета, които после Булсатком купиха. И така. Това НАТ не го ли имаше при сървърите?

 73. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 76 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#74] от "Deaddark":

  Недейте се занимава с неща, далече от вас . Tcp/ip моделът е цяла наука сам по себе ди. ИПв4 е 32 битово число, маската е за определение на подмножества, има резервирани сегменти от вариациите на 32 битовото число , за частни мрежи и други работи. Протоколът потдържа само уникални числа, резервираните сегменти , където числата се препокриват с такива от други мрежи ползващи същия сегмент излизат през шлюз , който има ИП, вече уникален в общото пространство . Но частната мрежа е подчинена на същите правила, както и публичната . Ип-тата вътре също трябва да са уникални.
  Така по ясно ли е :)))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 75. 77 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Днс,нат... пък ако намесим - става страшно. И това все още е само повърхността :)))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 76. 78 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не питай старило, а патило. 😊

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 77. 79 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Не знам Немецо, ама у форума сички сме си баш нашенци. Не а нашенец, който като чуе виц да не каже
  АЗ ГО ЗНАМ ДРУГО ЯЧЕ
  😂😂😂

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 78. 80 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#76] от "schwimmwagen":
  До коментар [#77] от "schwimmwagen":

  Колега, това не е АйТи форум, а и вече казах че от мрежи не разбирам - разбирам толкова, колкото ми трябва - нещата ги правя като чета дори и инструкциите (хелп-а). А и не помня вече к'во кога ми се е налагало. Вие вместо да се правите на веж у тоя форум, 'що не отидете при баш мастърите в www.bg-mamma.com ?

 79. 81 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Нема да се плашиш, Немец.
  И аз бях така. Пет години учих немски от извора - четях и правих литературни разбори на Гьоте, Шилер, Хайне и Ана Зегерс.
  Като отидох в Немция за първи път - един месец не разбирах к'во ми говорят.

 80. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 84 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Нема да се плашиш, Немец.И аз бях така. Пет години учих немски от извора - четях и правих литературни разбори на Гьоте, Шилер, Хайне и Ана Зегерс.Като отидох в Немция за първи път - един месец не разбирах к'во ми говорят.
  —цитат от коментар 81 на zdra4


  Така е, вЕрвам ти😃 Ама теб са те разбирали щото си говорил/а на хох'дойч! Шуле абер ХОХ дойтч!

  Питай ме мен с моя хох'дойч в Израел, където европейските евреи говорят Идиш. ТЕ ме разбират прекрасно. Тяхния Идиш (виж в нета що е то) беше неразбираем за мен...И така спрях да ползвам немски (е, научих иврит и английски, ама...)

  А Немеца МЕ КЕФИ!!! И щото съм сигурен че чете коментарите под неговите статии-да му кажа/напиша директно: НЕМЕЦ!!!! РЕГИСТРИРАЙ СЕ ТУК И ПОЧВАЙ ДА УЧАСТвуВАШ В ТОЗИ ФОРУМ! Ако имаш време за губене де😃
  До коментар [#81] от "zdra4":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 83. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 87 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#84] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Моше, ма е голем кеф, га Пайпът го нема, а?
  —цитат от коментар 85 на Дедо Лойко


  За теб не знам. Мен досадни мушици не ме вълнуват особено, нито пък се кефя особено че ги нЕма. Бизнес ас южуъл, лайв гоес он енд он. Мухльото прецени, ПРАВИЛНО, че тук не му объщат 'Фнимание и...си драпа пишлето на други места.
  До коментар [#86] от "Дедо Лойко":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 86. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 89 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#87] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":бе, ненам кви мушици та валнуват, ма десет години по-късно продължаваш да ревеш за Щуци или къкто там беше
  —цитат от коментар 88 на Дедо Лойко


  Давай сделаем пАрядк-суп 'Атдельно и мухи 'Атдельно, както беше в онзи виц😃

  1. 'Мен чертичковия ми е през оная работа, по' ланския сняг😃

  2. ТИ ГО СПОМЕНА-май на теб ти липсва/пречи/прави те значим/дава ти повод да въртиш опашлето си...вот'ева😃

  3. щуцкерясания го споменах в диалог относно рейтинги, диалога го започнат друг.

  4. НЕ РИВЯ, споменах го като минало бешело, и като пример за к'о ги очаква подобни мухлЬоФци😃 А историите с него бяха преди 4-5-6 г', не преди десет.

  5. Не плямпам празни приказки. Хахалундата се отказа да спами тук, с...мое "поощрение"

  6. Същото стана и с уорняка наскоро, като мина границите😃

  За протокола😃

  Толкоз, обърнах ти ПРЕдостатъчно 'Фнимание, потъвай-пуснах водата!
  До коментар [#88] от "Дедо Лойко":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 88. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 92 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално
 91. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 97 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#24] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Извинявам се,вица е ,че на шопа баща му, дето го пратил да учи за лорд, и обещал да купи форд на даскала, получил телеграма- Йебем ти фордо, узми си лордо!

 96. 98 Профил на rrc20623298
  rrc20623298
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Явно вече няма какно по-съществено да публикувате пуйки нещастни.Що не се хвърлите у Искъро- боклук при боклука.И на никого тяма да му е жал.

 97. 99 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Добре се целуваш на български.

 98. 100 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Дали му колонка в Diary, той си помислил, че е хванал Рядко Щастие. 😀 Като гледам какви ги начукваш, май ще се осереш накрая.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK