Окопават се като за последно във властта

"КЗК предлага да може да влиза в частни домове на разследвани лица, което се сещате как може да увеличи репресиите."

© КЗК

"КЗК предлага да може да влиза в частни домове на разследвани лица, което се сещате как може да увеличи репресиите."Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник".


Наглото предложение за удължаване на мандата на членовете на Комисията за защита ОТ конкуренцията до 2023 година няма да е единственият опит за окопаване на калинки във властта и след изборите.


- До март догодина трябва да се проведат конкурси за бордове на директорите на всички държавни дружества. Мандатите им ще са между 3 и петгодишни. По-дългият срок вероятно ще се прилага за големите дружества. В енергетиката, която управленията на ГЕРБ съсипаха, например. Което означава, че новите директори ще са несменяеми по време на следващото управление.
- Предстои избор на нов шеф на енергийния регулатор КЕВР. Мандатът на Иван Иванов изтече преди близо година, но парламентът така и не му е гласувал наследник. И тук новият председател ще заеме поста за 5 години. Тоест бъдещото Народно събрание няма да има думата при регулирането на Енергетика и Води. Толкова ключови сектори.


- Позитивната новина. Щом се окопават като за последно, значи ги е страх, че ще загубят изборите. Точно тези сектори плачат за най-спешните и всеобхватни реформи. Държавната енергетика върви към фалит например.


- Самата КЗК иска удължаване на мандата си до 2023 година (иначе изтича идния юни), възможност да бъде преизбрана до 2030 година и забрана за предсрочно прекратяване на мандата й.


- Едновременно с това предлага да може да влиза в частни домове на разследвани лица, което се сещате как може да увеличи репресиите. В полза на силните на деня, естествено. Знаете как се крадат бизнеси. Пращат всякакви държавни органи (НАП, Агенцията по труда и тн) и те глобяват за щяло и нещяло. Сега и КЗК ще влезе още по-мощно в тая схема.


- Смятате ли, че България може да просперира с тази бюрокрация, също известна и под името мафия? Аз не. Затова следващите месеци са критични. За да отвърнем на ударите и започнем да връщаме държавата на свободните хора.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK