2020 – гражданите натрупаха опит за натиск върху властта

При обща кауза гражданите могат да единодействат, без да изтъкват на преден план политическите си различия.

© Цветелина Белутова, Капитал

При обща кауза гражданите могат да единодействат, без да изтъкват на преден план политическите си различия."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата и икономическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до Новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на проф. Антоний Тодоров, доктор на политическите науки, за отиващата си 2020-а. Още обобщения - четете тук.


Сбъдна ли се някое от очакванията Ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?


- Нямах много очаквания за 2020 г., но никак не очаквах пандемията и нейните последици. Всъщност очаквах, че в крайна сметка ЕС ще запази единството си и "Брекзит" няма да се случи или поне не в този краен вариант по същество без споразумение за търговските отношения. Очаквах също така в България поне реформата в съдебната система да не бъде блокирана от избора на новия главен прокурор. Изглежда, и в двете очаквания се излъгах, защото ЕС наистина за първи път в историята си преживява такава криза, а България е същата, както и през 2019.
Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?


- Не беше лесно да се прогнозира политическата криза, започнала с остро противопоставяне между правителството и подкрепяния от него главен прокурор, и мащабните многолики и многопартийни протести, подкрепени от президента.


Очаквано беше правителството да подаде оставка и да има предсрочни избори, но това не се случи поради много причини. Най-съществената е неспособността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция да намери най-малкият общ терен за взаимодействие, не за коалиция, която не изглеждаше възможна, но за единодействие, което да отвори пътя към политическа промяна и да прекрати политическия монопол на ГЕРБ. Тази неспособност не можеше да се предвиди.


Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?


- Протестите несъмнено имаха смисъл, защото мобилизираха неочаквано голяма гражданска енергия и показаха, че при обща кауза гражданите могат да единодействат, без да изтъкват на преден план политическите си различия. Протестите показаха един възможен модел на граждански натиск, макар това да не доведе до исканите две оставки (на премиера и на главния прокурор).


Но въпреки това властта стана някак си по-внимателна, главният прокурор също. Гражданският натиск успя да накара управляващите да се стреснат, поне за малко, дори да покажат уплаха, макар и за кратко. Но гражданите видяха, че могат да оказват натиск върху властта, макар резултатите да не са незабавни.


Как оценявате поведението на президента през изминалата година?


- Президентът нямаше в началото никакъв политически опит, но през изминалата година натрупа много познания и умения за политиката. Макар понякога да изглеждаше, че реагира емоционално, прибързано, дори радикално неочаквано, мисля че като цяло поведението му беше адекватно на ситуацията. В крайна сметка той беше единствената институционална опора на протеста, който искаше политическа промяна, край на политическия монопол на ГЕРБ, край на частното използване на публичната власт и връщането й на гражданите.


Президентът подкрепи това, макар да предизвика остри критики и реакции. Всъщност той застана на страната на легитимното искане за повече гражданско участие и срещу приватизацията на публичната сфера.


Какво Ви изненада през 2020 (в политическата среда)?


- Изненада ме упоритостта на протеста, дори тогава, когато го напуснаха много граждани. Изненада ме също така упоритостта на правителството, защото вероятно на едни предсрочни избори ГЕРБ биха загубили по-малко, отколкото на редовните през март. Изненада ме безсилието на опозицията, както парламентарната, така и извънпарламентарната, да превърне каузата на протеста в обща политическа програма за промяна.


А какво не Ви изненада?


- Не ме изненада типичният за нашата среда политически егоизъм и дребнавост. Това в крайна сметка не позволи политическа промяна и дори укрепи сегашното управление. Не ме изненада опитът чрез предложение за нова конституция да бъде удължен срокът на сегашното управление - в друг стил бих нарекъл това "дребен тарикатлък", макар да става дума за добре обмислено решение, което в крайна сметка успя с целта си - да бъде задържана властта.


Защото изобщо не ставаше дума за желаната от гражданите конституционна реформа.


Коя е думата на 2020 според Вас?


- Солидарност в съпротивата. Нужна е гражданска солидарност независимо от политическите пристрастия, когато републиката (преведено - общото дело) е станала частно притежание.


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те ?


- Несъмнено беше натрупан опит от гражданството за оказване на натиск върху властта. Особено значение има и мобилизацията на младежите, учещи в чужбина. Това не беше толкова изявено преди. Много се надявам сред позитивните ефекти на кризата да бъде и нарасналото умение на политиците да преговарят, но не да се сговарят зад гърба на гражданите, а да преговарят за общите каузи.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- Гражданското общество има нужда от активни граждани, но отделните граждани не са достатъчни. Гражданското общество в крайна сметка е организираната частна сфера на публичното действие. Гражданското общество има нужда от собствени организации и институции, иначе отделният гражданин, колкото и да е активен, може много малко срещу организираната сила на държавата.


Изобщо държавата трябва да бъде в услуга на гражданите, и затова гражданското общество е единственият инструмент за постигането на това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Ченгесарската мафия разби и провали справедливия протест на хората.
  Както каза вожда. учебникът на КГБ е настолно четиво за тях и е още актуален.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Натискащите да се концентрират върху диалога.
  Да намерят някой поне толкова добър колкото г-н Борисов.
  Г-н Цветанов беше може би най-добрият за България по мои външни впечатления.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  "Изненада ме също така упоритостта на правителството, защото вероятно на едни предсрочни избори ГЕРБ биха загубили по-малко, отколкото на редовните през март."
  ============
  Тодоров е забравил, че при сформирането на правителството ОП поставиха условие за цял мандат.
  Пропуска и начина, по който бе поискана оставката. Първият път имаше недоволство, на втория бяха загубени президентските избори, но тази година президентът поиска да ги изгони като мръсни котета. Като се почне да се прави наинат, така се кара до края.
  Нова година - нов късмет...

  Еретик
 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Относно целия мандат: истината е, че Борисов се научи кога да ползва тоягата, кога - моркова и кога да подвива задник или да се покрива.

  Доган/Пеевски пък овладя достатъчно за да осигури спокойствието на Борисов, а от там и собственото си.

  Нищо не илюстрира това по-добре от замитането на чекмедже-гейт.

  Щом и това понесоха в упор - и то подплатено с протести финансирани и дирижирани от доскорошния най-богат българин - едва ли нещо ще ги свали освен вътрешни свади.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Не знам дали са натрупали опит, но властта реагира и най-важното от всичко, 50 лева към най-бедните, пенсионерите.

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Всъщност за 2020 е характерно точно обратното на заглавието - Властта натрупа опит за натиск върху гражданите.

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  Божков и резидента натрупаха опит за натиск върху властта.
  Отрицателен опит...

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заглавие: "2020 – гражданите натрупаха опит за натиск върху властта"

  Чудих се какво ще да е това човешко умение, чрез което някой оказва натиск върху властта. Говори се дори за натрупан опит! Така и не разбрах в какво.

  Може би: до миналата година са хвърляли по 1 яйце на 10 сек, а след опита от лятото по 1 яйце на 5 сек?!

  Може би как се вдига повече дандания. В родния ми град пред театъра последните двама бяха седящ пенсионер удрящ вяло с лъжица по дъното на метална чиния, до него правостояща чоплеща семки жена, между тях голям плакат "Оставка!".

  и т.н.

  Преполагам има натрупан опит в организирането на платени маргинали, но тук опита е само за който плаща, не в гражданите, както твърди заглавието.

 9. 9 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Гражданското общество се превърна в мръсна дума, употребена и захабена от левия популизъм на разни 'интелектуалци' . Ще последва деградация а не подем.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Не гражданите - властта натрупа опит, как да шикалкави, лъже и имитира работа, та да си остане на поста.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Обективната истина е, че властта натрупа повече опит да размазва гражданите.

 13. 13 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гражданското общество се превърна в мръсна дума, употребена и захабена от левия популизъм на разни 'интелектуалци' . Ще последва деградация а не подем.
  —цитат от коментар 9 на vik


  Не съм съгласен.

  Това че в България за момента по моя преценка поне 90% от тях са организирани по поръчка (и пари) отгоре, а не израстнали отдолу е друг въпрос. Но това е процес и се надявам малко по малко нещата да си отидат на мястото ... поне в България.

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Гражданското общество се превърна в мръсна дума, употребена и захабена от левия популизъм на разни 'интелектуалци' . Ще последва деградация а не подем.
  —цитат от коментар 9 на vik


  Долу ръцете от Йоло Денев!
  Няма д има деградация , ще има беснеене още години!

 15. 15 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  - Президентът нямаше в началото никакъв политически опит, но през изминалата година натрупа много познания и умения за политиката.
  ===
  Ми направете го член на ДБ. Всекиму са нужни опитни политижи.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 16. 16 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Весело

  "гражданите натрупаха опит за натиск върху властта"
  Сега с натрупаният опит могат да кандидатстват смело в "Българското лято" на Божков.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 17. 17 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Заглавие: "2020 – гражданите натрупаха опит за натиск върху властта
  —цитат от коментар 8 на M M

  ===
  Ако искаме да бъдем точни, в горното трябва да добавим "законно избраната" и ще получим "гражданите (около 500 от тях) натрупаха опит за натиск върху законно избраната власт.
  Така нещата стават по-ясни и няма какво да се чудиш, партизаните са правили същото преди 44г.


  До коментар [#8] от "M M":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 18. 18 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Но това е процес и се надявам малко по малко нещата да си отидат на мястото ... поне в България.
  —цитат от коментар 13 на M M

  ===
  Зафоргети. Нишата "гражданско общество" е окупирана от хора с пари.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Гражданите натрупаха опит друг път да не осланят на такива водачи като бабикяните и старите муцуни от партии в миманса.

 20. 20 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Такъв натиск натрупа, че идва Буда4 март месец...няма отърване от сикаджиите

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  И тези, коментирали преди мен по-горе, натрупаха опит с преглъщане на разходите по строежи на чужди газопроводи с техните пари! Удълбочаване на канала към частно пристанище с техните (и моите) пари! Плащането на ядрени реактори, които са ненужни! Строежи на магистрали с цена от по 15 милиона на километър! Пейки от по 10 000 лева!

  Научиха се да им харесва да ги крадат!

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  И тези, коментирали преди мен по-горе, натрупаха опит с преглъщане на разходите по строежи на чужди газопроводи с техните пари! Удълбочаване на канала към частно пристанище с техните (и моите) пари! Плащането на ядрени реактори, които са ненужни! Строежи на магистрали с цена от по 15 милиона на километър! Пейки от по 10 000 лева! Научиха се да им харесва да ги крадат!
  —цитат от коментар 21 на vassilun


  Ти нали си емигрант, какви данъци плащаш тук и защо ревеш по опорки как се харчат нашите пари?
  Гледай си там новата "родина" и се опитвай да даваш акъл на аборигените. Подозирам обаче, че въобще няма да те слушат и бързо-бързо ще те пратят на майната си...

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 680 Любопитно

  Гражданите нищо не натрупаха, а селяните се видяха по телевизора... 😜😀

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#22] от "pag":

  Как разбра, че съм емигрант? В момента съм в с. Дедево в Родопите!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#22] от "pag":

  Данъците, които плащам всеки месец, ти едва ли плащаш и годишно!

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Весело

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Там ти е мястото:)
  Съответства на интелекта ти:)

 27. 27 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Този сценарии няма да се повтори.Нищо не беше истинско.всичко неше съшито с бели конци.

 28. 28 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 254 Неутрално

  В 21 век не може да има гражданско общество без електронно управление. От опит ви го казвам. Какво ме интересува мен като гражданин? Ами средата, в която живея да е добра. И тази среда не се променя веднъж на четири години с празни обещания, а с постоянни действия. Всеки месец плащам на община Тауър Хамлет над 100 паунда само за това, че живея в там. Парите се използват за поддръжка на градинки, паркове, комунални услуги, пожарна, полиция и други. Мой дълг е да определя за какво да се харчат тези пари - разбирай глобата е 80 паунда за неучастие в обществения живот. И ако аз не съм доволен от нещо, мога да спра много лесно финансирането му или поне да наклоня везните. Не сам, но заедно със съседите. После общината като не събере средства примерно да поддържа градинките, се обръща към държавата и пари се дават срещу реформа. А до такава се стига ако успееш да убедиш гражданите, че е необходима. Ако неуспееш - управлението ти е провал. Реално ако има недоволни граждани - общината има проблем. И не се пъна аз да го решавам чрез протести, а просто отказвам да плащам за глупости. А общината ме натиска да си дам мнението по въпроса и да решим проблема. Разбирате ли сега, че в България няма демокрация - даваме навсеки 4 години неогранизена власт и имунитет на една партия и те си правят каквото искат и единственият начин да промениш нещо е на следващите избори. А дадеш ли веднъж на някой толкова власт и после не ще да я пуска :) Ей затова кметовете тук се движат с метрото, а в Бъгария с кордони от охранители и полиция. Гражданско общество ще има когато гражданите имат реални инструменти да се бъркат в решенията на управниците ;) Първата стъпка е създаването на елекронно управление

 29. 29 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Зафоргети. Нишата "гражданско общество" е окупирана от хора с пари.
  —цитат от коментар 18 на clarkv622


  Не сте прав.

  Тези дни гледах новини свързани с дарителски организации. Може би дори не бяха официално регистрирани като граждански организации. Те дори не бяха във фокуса на новината, а тези на които се дарява. Беше много приятно да се види как си взаимодействат и подпомагат.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Нямаш престава колко е красиво в Родопите! А пък "макроикономист" да оценява интелекта ми може само да ме ласкае!

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Докога ще четем мнения като извадени от калъп?
  Да се създаде ОФ и хвалене на президента.
  Хайде измислете нещо друго, като някакви прогнози за новото управление а не да повтаряте като папагали едно и също как било важно да се свали Борисов пък после... ще видим като му дойде времето.
  Май надеждата е президентът да управлява еднолично посредством няколко служебни правителства и като нищо на някой ще му дойде и идеята за президентска република. Само чакам да видя кой от списващите тука пръв ще предложи идеята.

 32. 32 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “ В крайна сметка той беше единствената институционална опора на протеста, който искаше политическа промяна, ”

  Айде сега да не се лъжем, чичлемента иска да напълни чемеджетата за да е мирна Деса и едиствения начин това да стане след като глътна вода с грипениете беше служебно правителство. Чери стимулира с едни пари напред, но Боко пак го прекара ... сега и с Чери ще си им проблем така че хич не му е лесно на горкия злобюл

 33. 33 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  “ Нищо не илюстрира това по-добре от замитането на чекмедже-гейт.” - ако с малко реквизит от киностудио Бояна и умруче на търговец на държавни тайни се сваляше правителство, егати правителството щеше да е това.

 34. 34 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  "гражданите натрупаха опит за натиск върху властта"

  Тц, ДОБРИ олигарси натрупаха опит как да развеждат тумба умнокрасивци като панаирджийски мечки през интернет. Умнокрасивите гьобелсачки натрупаха опит да лъготят още по-яко. Сандокан пък натрупа опит като прима балерина в забавни пиески постановка на собствениците на умнокрасивците а разни иначе изявени в областта си артисти натрупаха опит да се излагат като кифладжии тежко поразени от Trump Derangement Syndrome.

  За всеки по нещо :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 35. 35 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Това че в България за момента по моя преценка поне 90% от тях са организирани по поръчка (и пари) отгоре, а не израстнали отдолу е друг въпрос. Но това е процес и се надявам малко по малко нещата да си отидат на мястото ... поне в България.
  —цитат от коментар 13 на M M


  Протестите от 2013 бяха началото на гражданаското общество - бяха за немотия, високи сметки, корупция (отчасти) неща около окоито обществото се обедини. Последваха едни избори които не донесаха грам надежда, а точно обратното. А на тая вълна последваха една година протести и толкова много размиха идеата на гражданската сила, че я изхабиха до абсолютна апатия

  'progressives' is the politically correct word for communists
 36. 36 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Протестите от 2013 бяха началото на гражданаското общество - бяха за немотия, високи сметки, корупция (отчасти) неща около окоито обществото се обедини. Последваха едни избори които не донесаха грам надежда, а точно обратното. А на тая вълна последваха една година протести и толкова много размиха идеата на гражданската сила, че я изхабиха до абсолютна апатия
  —цитат от коментар 35 на vik


  Мисля, че фундаментално бъркате:

  Няма как от една негативна енергия да се роди положителен импулс!

  Няма да коментирам и защо това беше последния сериозен напън на Русия да действа в България с груба сила. Периода: дирижирано вдигане на сметки, протест, Костенбродски водевил, Пеевски. Това с Русия си е програмирано на много високо духовно ниво. Било е и ще бъде.

  Да видим какво се гради в момента и защо е важно да става по правилен начин. Много от опита всъщност го има в историята на България, тази до 9.9.1944: лекарски съюзи, учителски съюзи, спортни дружества и т.н..

 37. 37 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Бих каза, по-скоро властта натрупа опит как да си го мести от единия крачол в другия...

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Недостатъчно, щом Боко още се разхожда с джипката. Вярно, че се гледа да е по-далеч от София, но все пак.

 39. 39 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Къде е имало граждани? Аз видях само клошари, проститутки и платени селяни докарани като стока пред шадраванчето и по кръстовищата. По-долна измет от тази не съм виждал.

 40. 40 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Политическа криза ли имало?!? Ти да видиш! Явно другарите от ДБ се вземат много на сериозно. хахах :-)

 41. 41 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#22] от "pag":Данъците, които плащам всеки месец, ти едва ли плащаш и годишно!
  —цитат от коментар 25 на vassilun


  Анонимните форумни милионери сте направо комични...

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Да авторе, гражданското общество...... ама като се качи на власта Маямата и, и още няколко педерастчета..... каква песен ще пееш?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всъщност за 2020 е характерно точно обратното на заглавието - Властта натрупа опит за натиск върху гражданите.
  —цитат от коментар 6 на Lazarus


  2020 година показа, че могат да ни слагат юздата когато си пожелаят и някои даже сами си я надяват. Метнаха ни юлара и ни накараха да им скачаме по свирката. При първия опит за протест назначиха едни келеши да опорочат протеста и да отвратят хората от него. Никакъв положителен опит нт беше натрупан и никакво граждански ощество не се създаде. Само 3 месеца пречиха на движението и мятаха яйца и други съестни продукти по държавните учреждения. Не си приписвайте никакви заслуги, защото нямате такива.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#41] от "pag":

  Ти не си анонимен форумен гербер, нале?

 45. 45 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  С дитирамби в прослава на руския резидент няма да стане. Така не се привличат хората с дясно мислене, ако въобще са останали такива в България.

  Пазете се от доносника vesolr
 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тsonkooo":

  "Не знам дали са натрупали опит, но властта реагира и най-важното от всичко, 50 лева към най-бедните, пенсионерите."
  ========
  С което изпълни и договрките с ОП поне частично.

  Еретик
 47. 47 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Така е, вече всяка власт ще се съобразява с гласа на улицата.

 48. 48 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Протестерите не предложиха НИЩО и получиха НИЩО. Ако са имали цел да създават напрежение и неудобства в държавата, да свалят рейтинга на управляващите и ни напомнят за няколко провалени политици - сполучиха. Така промени не се правят, нито събаря власт, предполагам, че това са осъзнавали болшинството на метежниците. Само идиот може да си разруши колибата посред зима без идея какво ще прави след това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK