Тъжно рождество, или напомняне

Тъжно рождество, или напомняне

© Цветелина Белутова, КапиталТекстът е препубликуван от Портала "Култура".


Обикновено пред Рождество ни напомнят, че този празник, макар и един от най-големите за цялото християнско човечество, е по преимущество домашният празник за християните - празникът, в чието навечерие домовете се събират около коледната трапеза, прибират се в себе си, възпомнят своята интимна пълнота, разполагат я като многочленно тяло, чийто един дух засветва в кроткия ореол на празничната свещ в центъра на масата.


Парадоксът обаче, за който много рядко си даваме сметка е, че Светото семейство, в което се е родил Спасителят на света, в онази нощ, когато това се е случило, е било, собствено, семейство на бездомници. Семейство, което е напуснало своя дом в Галилея, за да отиде да се запише във Витлеем Иудейски, доколкото неговият глава - Иосиф, произхождал "от дома и рода Давидов" (Лук. 2:4). И ето - там, във Витлеем - казва ни се - на Мария "сгодената за него жена, дойде време да роди" (Лук. 2:6); да роди в това отдавна чуждо за двамата място, в което те нямат дом и в което биха могли да се подслонят единствено в страноприемницата в покрайнините на града. Но понеже - казва ни се по-нататък - в тази страноприемница "нямаше за тях място" (Лук. 2:7), те прекарват нощта, в която Младенецът се ражда в обора на страноприемницата, където пътниците, спрели се тук са оставили животните си.
Рождеството следователно става далеч от дома на Светото семейство и даже не под един покрив със странниците, а в обора, при животните на странниците. Като още в същата тази нощ бездомничеството на тримата става още по-дълбоко. Нека си спомним: "Ангел Господен се явява насъне Иосифу и казва: стани, вземи Младенеца и майка Му, и бягай в Египет, и остани там, докле ти кажа; защото Ирод ще търси Младенеца, за да Го погуби" (Мат. 2:13).


Защо припомням този парадокс? Защото тази година много и много семейства няма да могат да се съберат заедно на предколедната трапеза у дома си. Ние не знаем колко хора ще бъдат тази нощ по болничните легла, колко ще трябва да я прекарат "под карантина", отделени от своите близки. И да, това ще бъде рана за много и много хора. Бихме ли могли обаче поне ние, църковните люде, привикнали да се вглеждаме в съвестта си най-малкото поради тайнството изповед, да извлечем някакъв урок от това - по всичко изглежда тъжно тазгодишно Рождество? Или и ние ще го приемем сърдито като просто "зла съдба", която ни е сполетяла? За какво бихме могли да си помислим в тазгодишната рождественска нощ, в която домовете на мнозина няма да се изпълнят?


Не бихме ли могли да си спомним например именно тази година за нещо, което е факт и през всяка друга година, но за което през всички други години не сме се сещали, оставяли сме го вън от съзнанието си, но за което, ето - "ущърбността" на тазгодишното Рождество би могло да ни припомни. Да ни припомни за всички онези, казвам, които не само на Рождество нямат дом и които в своето всекидневие срещаме, разминаваме се с тях, но че за тях няма и може би от години няма "домашно" Рождество, всъщност напълно забравяме.


Ще се сетим ли за тях тази година, когато може би и нашите домове ще се окажат празни, в която и ние може би ще бъдем сами? Защото поне да се сетим за тях е трябвало и през всички предишни - щастливи години, в които те са били напълно забравяни в "обора" на паметта ни, но, нека си дадем сметка - са били, били сами.


Ще се сетя ли например аз за онзи сгърбен, окъсан, нелепо стърчащ било пред дюнерджийницата, било пред магазина за храни мъж - на една пресечка от моя дом, който сякаш нищо не иска, не моли за стотинки, само се вглежда с особено остър ням поглед във всеки от преминаващите, но когато му подам металното левче най-неочаквано с кротък, добре артикулиран глас и - представете си - "на вие", ми благодари: "много, много ми благодари"? Къде ще бъде на Рождество този целогодишно пребиваващ на улицата, но очевидно не всякога бил в това положение човек?


А къде ще бъде, ще се сетя ли да се попитам тази година онази куцаща, болезнено клатеща глава, трудно изговаряща дори молбата си за "някоя стотинка" жена без възраст, за която нямам представа дали излиза от някъде сутрин и дали се прибира някъде вечер, или отдавна домът ѝ е единствено на улицата?


Ще проблесне ли за миг в съзнанието ми (о, тази година сигурно ще проблесне) как ще посрещнат Рождество в онзи старчески дом в Хасково, за който неотдавна научихме, че всичките му около 20 обитатели "се оказали" с ковид, но това се разбрало едва след като един от тях починал, а от персонала "не били забелязали да има симптоми"? Ще си представя ли тази година атмосферата в един такъв "дом", която никога не ми е било трудно да си представя: изнервен, сърдит, че е "на смяна точно тази вечер", подвикващ, тряскащ вратите "персонал" и погълнатите от болките си, унизени, че не могат вече да контролират дори елементарните си телесни нужди негови обитатели? Не е било трудно да си я представя, казвам, но не съм се сещал да си я представя.


Ще се сетя ли по-нататък за един друг вид "домове", за един от които са ми казвали, че се намира недалеч от централните части на София и в който - някои от цели две години вече - са "въдворени съгласно закона", защото са бежанци, чийто истински дом е останал далеч, далеч на изток и се мярка в паметта им вече единствено вечер преди заспиване или в съня им? Макар може би и "иноверни", няма ли и за тези хора тази вечер да бъде Рождество?


Ще си спомня ли накрай за една майка, от години отглеждаща сама сляпоглухонямото си дете, всяка година редяща му коледната елха, която то няма да види, няма да чуе звънтенето на играчките по нея и разбира се няма да изпее "Тиха нощ, свята нощ"? За тази майка и нейното дете, Рождеството на които всяка година идва и протича в пълна тишина?


Ще просвердли ли за миг съзнанието ми мисълта за Рождеството на онова семейство, чийто син ли, баща ли, не разбрахме, но видяхме мъртъв, покрит с чаршаф на стълбите пред варненска болница, защото "умрял, преди да намерят къде да го приемат"? Него - ще трябва да се сетя - не просто няма да го има в дома му тази година, но неговото нямане ще е онова, което с най-непоносима тежест ще го има в този дом - с още по-непоносима тежест, защото ще е на Рождество.


Ще се сетя ли, питам, ще се сетим ли за цялата тази бездомност, за която знаем и през всяка друга година, и през цялата година, но за която през всяка друга година абсолютно не се сещаме на "своето" Рождество? И значи, през всичките си години, би трябвало да осъзнаем през тази злощастна година, в която домовете ни може би няма да са "пълни" - сме били всъщност в положението на препълнилите трапезарията на онази Витлеемска страноприемница, които, бърборейки, надвиквайки се, веселейки се в онази нощ, са оставили сами, на сламата между животните онова Семейство, за което "не се намери място" сред тях. Не са се сетили за него, не са разбрали за раждането и никак не са усетили, че именно там, оттатък, в обора безшумно е влязъл Ангел Господен. Ще се сетим ли, че може би това е и урокът, който ни се преподава с тазгодишното Рождество?


Е добре, може би ще попитаме: какво се иска от нас с този "урок"? Виновни ли сме, че извън нашите домове има бездомни, за които ние обикновено не си спомняме? Какво прочее да направим оттук насетне, та да свърши "урокът", който може би Бог ни преподава през тази тъжна година? Какво? Другата година и в следващите години да приберем в дома си онзи бездомник от съседната улица, да доведем на трапезата си онази "разслабена" жена, която със завален език проси стотинките ни? Или може би да идем да празнуваме Рождеството в онзи бежански лагер, вместо около домашното огнище? Да похлопаме на вратата на майката на сляпоглухонямото дете и вместо него да й изпеем "Тиха нощ, свята нощ"? Не е ли ясно, че не можем да направим това, не е ли ясно, че би било твърде много да трябва да правим това?


"Да, вие не можете това, да това е твърде много за вас" - сигурно бихме могли да чуем гласа на Господа, ако се вслушаме в рождественската тишина тази година. "Е, тогава виновни ли сме пред всички тези хора? - ще Го попитаме - та ни преподаваш този тежък урок?"


И ето: Той ще ни погледне с огромните Си тихи очи и без гняв, без заплаха, кротко, но същевременно пронизващо ще ни отвърне: "Не сте обаче и невинни! И поне това нека научите на тазгодишното Рождество. Повече не бих поискал от вас."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  Защо да е тъжно, при нас не затвориха църквите, ще отидем на църква, ще отпразнуваме Бъдни вечер с късметите, постните гозби, подаръците, коледарите. И ще си пожелаем да сме живи и здрави до година, до амина!

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Мъртвороден. Второ пришествие няма да има.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Най-голямата измама, мистификация и конспирация в световната история - това е Исус Христос.Няма никаква пещера във Витлеем. Има мазе в гръцката църква със стръмни стъпала. Никакви овце не могат да слязат долу. Яслите в "пещерата" са пълна бутафория. Витлеемската звезда е в камина. В "пещерата".Разпването - Исус е представен как носи кръста по Виа долороса нагоре към хълма. Гръцката църква на Божи гроб е в ниската част на Йерусалим. Никакъв хълм няма там. Няма никаква пещера, в която е бил погребан. Има мраморен саркофаг и най-вероятно в него няма нищо. Дупката от кръста се намира на втория етаж в църквата....Това е края на тази 2000 годишна измишльотина.
  —цитат от коментар 3 на EU defender


  Най-"любимо" ми е като някой незапознат и/или необразован започне да плещи глупости по темата.... Има редица нехристиянски историци, които потвърждават ключови събития в живота на Исус Христос (Тацит, Плиний Млади, Йосиф Флафий и много други). Един елементарен сърч в гугъл помага, когато не знаем нещо по темата:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Historicity_of_Jesus

  "Virtually all scholars who have investigated the history of the Christian movement find that the historicity of Jesus is effectively certain,[1][2][3] and standard historical criteria have aided in reconstructing his life."

  Весели празници и нека четем малко преди да бълваме глупости.

 5. 5 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Всички религии са измислени като начин да се държи народа в подчинение.

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#4] от "conventi0nal":

  Еврейските свещеници пишат оплаквания до императора Тиберий, че се явил човек, който бунтува хората срещу кесаря, Пилат отговаря, е действително млад човек проповядва сред хората, но не само не ги бунтува, но ги учи да си помагат, лекува ги. Също така дава отчет за наказанието, все пак това е Римската империя, римското право е в основата на съвременното право, дори описва външния му вид - светлокестенява коса с меден оттенък, сини очи, чисто бяло лице, "беше толкова красив, колкото необикновено красива беше неговата майка", пише Пилат до императора.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Човек на име Исус Христос е живял и е бил разпънат от римляните и евреите. Христос е преподавал свое религиозно учение и е имал собствена секта. Секта в добрият смисъл на думата.

 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#5] от "Dimiter Monev":

  Всички религии са измислени като начин да се държи народа в подчинение.
  —цитат от коментар 5 на Dimiter Monev


  Правилно наблюдение! Виж как свободно се живееше при атеистичните режими като болшевизма и националсоциализма...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nil satis nisi optimum":

  Уфф,аман вече! Националсоциализмът НЕ Е атеистичен режим.

 10. 10 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dimiter Monev":

  Вярата няма нужда от доказателства, пък и кой би имал против основния християнски закон - "Обичай ближния си" и още " Не причинявай на другите това, което не искаш те да ти причинят". Това е новият морал, на спасителя Христос, затова е и убит, от завист.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Всички религии са измислени като начин да се държи народа в подчинение.
  —цитат от коментар 5 на Dimiter Monev


  --------------
  а ти виждаш ли, какво се случва, когато хората нямат страх от нищо и от никого? Падение не, ами направо сме в калта. "Морал" вече е мръсна дума, хората станаха вълци, гледат само как да изкарат повече пари и могат да смачкат и най-свидното по пътя си.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#4] от "conventi0nal":

  Аз лично съм бил там и съм видял. Всичко.
  Къде е измисления ви бог да ме накаже?


  :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":Човек на име Исус Христос е живял и е бил разпънат от римляните и евреите
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Човек. Аз не съм.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#4] от "conventi0nal":

  Като истински комунист, EU defender мрази всяка религия освен своята собствена, комунизма. Комунистите особено силно мразят християнската религия, вероятно по инерция. Все пак точно християнството е религията, която комунистите по нашите ширини е трябвало да заместят с комунизъм.

 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Защо трябва да те накаже, за какво, не си убил, предполагам обичаш родителите си, не си лъжесвидетелствал в съда, за да пострада невинен човек. Наказва ни съвестта, тя е връзката ни с Бога. Приятно прекарване на празниците, жив и здрав!

 17. 17 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тsonkooo":

  Ако си чел достатъчно от коментарите идващи от EU defender, би трябвало да знаеш, че е пълна загуба на време да му говориш за съвест.

 18. 18 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Такива сме ние хората, г-н Янакиев. Водим се Homo sapiens, от разреда на приматите в класа на бозайниците, но рядко се замисляме. Урокът Ви по морал е много хубав, но въпреки това ние не се замисляме. Затова са измислени религиите, да накарат или прилъжат хората да се замислят за морала просто от страх. Но липсва разбирането, няма го разумът, а само разумен човек може да бъде морален без да се страхува.

  73! Go Go
 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  " Най-голямата измама, мистификация и конспирация в световната история - това е Исус Христос......"


  Когато мозъка ти е заслепен от примитивните страсти на злобата, мнителността и себелюбието, няма как в сърцето ти да влезе учението за прошката, любовта и надеждата, заедно с Неговия Учител, дори и на такъв светъл празник като Рождество Христово......

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 169 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nil satis nisi optimum":Уфф,аман вече! Националсоциализмът НЕ Е атеистичен режим.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Така е, Хитлер е бил в добри отношения с Ватикана.

 22. 22 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Много е паднало нивото.
  А някой прочете ли за какво изобщо иде реч?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 169 Неутрално

  До коментар [#4] от "conventi0nal":Като истински комунист, EU defender мрази всяка религия освен своята собствена, комунизма. Комунистите особено силно мразят християнската религия, вероятно по инерция. Все пак точно християнството е религията, която комунистите по нашите ширини е трябвало да заместят с комунизъм.
  —цитат от коментар 15 на nocomnet


  Да, една религия замества друга. В Русия след СССР най-големите почитатели на Ленин станаха най-големите вярващи в Христос.

 25. 25 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Всяка религия - будистка , мюсюлманска,християнска и разни там езически - е абсолютно ненужна.Тя изисква храмове, служители,издръжка ,отстояване.Колко сили и средства са отишли за едната гола вяра.Разбиране на всичко и стремеж за изучаване на неразбраното да вървят ръка за ръка с уважението към човек и природа.Вярно,че основният закон в природата е "смъртта на един е живот за друг" ,но пък "Венецът на еволюцията" да не се занимава с усъвършенстването на същия природен закон, а да предложи подобрение.Не упование в божество.

 26. 26 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 169 Неутрално

  офтопик, лелче, кък върви архитектурата? искаш ли да ти потарса маце готини моабети из тубата?
  —цитат от коментар 23 на xox24673093


  Потърси си първо буквар.

 27. 27 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Нито е тъжно, нито пък е рождество. Една от многото дати и "събития", натрапени от църкви и религии и удобно използвани от властниците, за укрепване на вековното подчинение и прогнилото статукво... 😨😶

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#11] от "hope":

  По твоята логика хората трябва ли да се страхуват и да се чувстват виновни за да спазват най-елементарните правила в живота? Не може ли да ги спазват по вътрешно убеждение, че така е правилно и най-добре за всички и животът ни ще бъде много по-лесен?
  Религията набива чувство за вина (всички са грешни, а ако не в действията, то в мислите си) и страх от наказание (Бог ни изпраща страдания, защото сме грешни).
  Ето, и в горното четиво се прокрадва идеята, че пандемията била "Божие наказание"? Ако не наказание, то поне изпитание. Така де! За лошите е наказание, а за добрите - изпитание. Изпитание дали вярвта им е достатъчно силна за да го преодолеят.
  Ако е така би трябвало да се накажат само прегрешилите, а не и невинните. За тази несправедливост си има и обяснение: наказанието е за греховете на предшествениците! Ако някой виновен не е наказан, то душата му ще гори в ада, т.е наказанието все пак ще го застигне.
  Както се казва, за всичко си има обяснение. А ако не е достатъчно убедително, просто трябва да вярвате и, цитирам: "Вярата няма нужда от доказателства".
  Е, хората са разбрали отдавна, че не могат да разчитат само на Божията справедливост и затова има полиция, съд и затвори.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dimiter Monev":

  Хитлер е смятал, че единствената религия, която заслужава уважение е ислямът, водил е преговори с арабите да му за изтреблението на евреите, в немската армия имало босненска мюсюлманска рота.

  https://static.dw.com/image/18794944_401.jpg

  https://static.dw.com/image/18794944_401.jpg

 32. 32 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 169 Неутрално

  До коментар [#11] от "hope":По твоята логика хората трябва ли да се страхуват и да се чувстват виновни за да спазват най-елементарните правила в живота? Не може ли да ги спазват по вътрешно убеждение, че така е правилно и най-добре за всички и животът ни ще бъде много по-лесен? Религията набива чувство за вина (всички са грешни, а ако не в действията, то в мислите си) и страх от наказание (Бог ни изпраща страдания, защото сме грешни).Ето, и в горното четиво се прокрадва идеята, че пандемията била "Божие наказание"? Ако не наказание, то поне изпитание. Така де! За лошите е наказание, а за добрите - изпитание. Изпитание дали вярвта им е достатъчно силна за да го преодолеят. Ако е така би трябвало да се накажат само прегрешилите, а не и невинните. За тази несправедливост си има и обяснение: наказанието е за греховете на предшествениците! Ако някой виновен не е наказан, то душата му ще гори в ада, т.е наказанието все пак ще го застигне. Както се казва, за всичко си има обяснение. А ако не е достатъчно убедително, просто трябва да вярвате и, цитирам: "Вярата няма нужда от доказателства". Е, хората са разбрали отдавна, че не могат да разчитат само на Божията справедливост и затова има полиция, съд и затвори.
  —цитат от коментар 28 на pamela


  ++++++++++++++++++++

 33. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4263 Неутрално
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dimiter Monev":

  За Ватикана си прав. Гледах филм по реални събития, австриец призован в армията отиде при свещеника за помощ, той му каза, че трябва да изпълни дълга си към държавата. Когато го видяха, че не повтаря клетвата към Хитлер го арестуваха, адвокатът му издейства да отиде в лазарет, за да не убива, но той отказа, не може да се закълне в Хитлер, и го разстреляха.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Чудесен, истински коледен текст на г-н Янакиев, поздравления от мен!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 43. 43 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Рождество е семеен празник да се сьберем най-близките вкьщи. Дето се пее в песента тиха нощ свята нощ..

 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2171 Любопитно

  До коментар [#8] от "Nil satis nisi optimum":Уфф,аман вече! Националсоциализмът НЕ Е атеистичен режим.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Не думай! И как така не е атеистичен, след като очеизвадно заменя фигурата на Бога с фигурата на Свръхчовека? След като изтрива основният Христов Завет, " Обичай ближния си!", и налага идеята за расовото превъзходство на висшата раса над подчовеците?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 45. 45 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2171 Весело

  До коментар [#8] от "Nil satis nisi optimum":Уфф,аман вече! Националсоциализмът НЕ Е атеистичен режим.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Така е, Хитлер е бил в добри отношения с Ватикана.
  —цитат от коментар 21 на Dimiter Monev  Уаууу, каква логика - атеист си, когато не си в добри отношения с Ватикана, ако си в добри, обаче - не си атеист!
  Хахахахахахахаххххххххххххх, коледният виц на деня ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  При социализма да не би да са се събирали хората. Даже на църква се страхуваха да отидат.

 50. 50 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#4] от "conventi0nal":Аз лично съм бил там и съм видял. Всичко.Къде е измисления ви бог да ме накаже?:)
  —цитат от коментар 13 на EU defender


  Ще си позволя да ви дам непоискан съвет. Покай се , и внимавай какво си пожелаваш! Отвори ума и сърцето си за доброто и не скверни името Му!


 51. 51 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Къде е измисления ви бог да ме накаже?:)
  —цитат от коментар 13 на EU defender


  Ти си вече толкова наказан, че не знам има ли накъде повече...

 52. 52 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  аман от психопати...
  —цитат от коментар 39 на xox24673093


  Не се самообругавай, моля те!...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 53. 53 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Мъртвороден. Второ пришествие няма да има.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  След Брекзита, вече си забранил и Второто пришествие?
  Човече, прояви малко милост!....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 54. 54 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dimiter Monev":


  Скъпи г-н Монев, религиите не са "измислени" за да се държи "народа" в подчинение. Вярата, прехождаща в обобщена форма, сиреч - религия, е естествен продукт на нашето колективно съзнание, то я генерира непрекъснато в процеса на живеенето си.
  Вярно е нещо друго - изградените религиозни системи много често се използват като надграден инструмент за политически манипулации. Сам сте дали пример за такава - добрите отношения на Хитлер с Ватикана.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 55. 55 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  "Бихме ли могли обаче поне ние, църковните люде, привикнали да се вглеждаме в съвестта си най-малкото поради тайнството изповед, да извлечем някакъв урок от това - по всичко изглежда тъжно тазгодишно Рождество?"
  ----------------
  Ми бихте ..

  Аз лично го извлякох още по Великден!
  Помните, нали - ковидистите усилено подскачаха по заразнолъжичния въпрос и искаха да се затваряли, били църквите..

  Вълната се изля в кресчендо баш на Велики Четвъртък - 16 април ..
  И се сетих за Велики Четвъртък 16 април 1925 и за църквата "Света Неделя" .. от тогава са ми ясни ..

 56. 56 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  До коментар [#11] от "hope":По твоята логика хората трябва ли да се страхуват и да се чувстват виновни за да спазват най-елементарните правила в живота? Не може ли да ги спазват по вътрешно убеждение, че така е правилно и най-добре за всички и животът ни ще бъде много по-лесен? Религията набива чувство за вина (всички са грешни, а ако не в действията, то в мислите си) и страх от наказание (Бог ни изпраща страдания, защото сме грешни).Ето, и в горното четиво се прокрадва идеята, че пандемията била "Божие наказание"? Ако не наказание, то поне изпитание. Така де! За лошите е наказание, а за добрите - изпитание. Изпитание дали вярвта им е достатъчно силна за да го преодолеят. Ако е така би трябвало да се накажат само прегрешилите, а не и невинните. За тази несправедливост си има и обяснение: наказанието е за греховете на предшествениците! Ако някой виновен не е наказан, то душата му ще гори в ада, т.е наказанието все пак ще го застигне. Както се казва, за всичко си има обяснение. А ако не е достатъчно убедително, просто трябва да вярвате и, цитирам: "Вярата няма нужда от доказателства". Е, хората са разбрали отдавна, че не могат да разчитат само на Божията справедливост и затова има полиция, съд и затвори.
  —цитат от коментар 28 на pamela


  -------------
  сама си дай отговори. там, където няма контрол и страх, хората потъват - морално и физически. аз го видях още, когато децата бяха съвсем малки, сега го виждам и с възрастните.

  "Ако е така би трябвало да се накажат само прегрешилите, а не и невинните. За тази несправедливост си има и обяснение: наказанието е за греховете на предшествениците! Ако някой виновен не е наказан, то душата му ще гори в ада, т.е наказанието все пак ще го застигне.
  Както се казва, за всичко си има обяснение. А ако не е достатъчно убедително, просто трябва да вярвате и, цитирам: "Вярата няма нужда от доказателства".
  Е, хората са разбрали отдавна, че не могат да разчитат само на Божията справедливост и затова има полиция, съд и затвори."

  -------------
  напълно си права. за това и в народното творчество, се търси по-голяма справедливост. в повечето приказки, добрите хора преуспяват, а лошите биват наказани.

  Любовта ще спаси света!!!
 57. 57 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Най-голямата измама, мистификация и конспирация в световната история - това е Исус Христос.Няма никаква пещера във Витлеем. Има мазе в гръцката църква със стръмни стъпала. Никакви овце не могат да слязат долу. Яслите в "пещерата" са пълна бутафория. Витлеемската звезда е в камина. В "пещерата".Разпването - Исус е представен как носи кръста по Виа долороса нагоре към хълма. Гръцката църква на Божи гроб е в ниската част на Йерусалим. Никакъв хълм няма там. Няма никаква пещера, в която е бил погребан. Има мраморен саркофаг и най-вероятно в него няма нищо. Дупката от кръста се намира на втория етаж в църквата....Това е края на тази 2000 годишна измишльотина.
  —цитат от коментар 3 на EU defender


  Ама моля ти се, всички руснаци, руски резиденти, копейкини, корнелии и пр. станаха първи християни. Не разбивай вярата им в Исус Христос.

  Пазете се от доносника vesolr
 58. 58 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Е, все пак християнството ни е познато и е много приятно - какво друго - за мен е мъчение монашеството - но - както и да е - хора всякакви. Джон Ленън пък се опита да се изкаже по въпроса за Исус Христос - и - ето какво стана - има и фанатизъм.

  Въпросът е да се осъвремени идеята - в крайна сметка вече не живеем на газови лампи и т.н., трябва да има църковни ритуали, но - не да се минава в крайности.

  По-скоро ритуалите са приятни - постенето и хапването след това, иначе един нормален човек носи в себе си усещане за добро и зло.

  Впрочем, никой не е светец, защо да се лъжем, всеки краде и прави каквото си иска, въпросът е да не се стига до крайности.

 59. 59 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тsonkooo":

  Маняк, "не прави на другите това, което не искаш да правят на теб" е казано от великия учен на Тората, Хилел. И трите религии споделят това правило под една или друга форма.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hillel_the_Elder #The_Golden_Rule

 60. 60 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#4] от "conventi0nal":Аз лично съм бил там и съм видял. Всичко.Къде е измисления ви бог да ме накаже?:)
  —цитат от коментар 13 на EU defender

  Той вече те е наказал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK