В Близкия изток е време за малки и смели стъпки, а не за самоизтъкване

На тази архивна снимка от 2015 г. Николай Младенов е в бежански лагер край Ербил по времето, когато бе спецален представител на ООН в Ирак.

© Associated Press

На тази архивна снимка от 2015 г. Николай Младенов е в бежански лагер край Ербил по времето, когато бе спецален представител на ООН в Ирак.Николай Младенов, бившият външен министър на България, изненадващо се оттегли по "лични и семейни причини" от поста Специален пратеник на ООН за Либия. През последните 5 години той бе специален пратеник на ООН за Близкия изток и в понеделник публикува тези свои размисли за бъдещето на един от най-размирните райони на планетата.


Израелци и палестинци, евреи и араби прекалено дълго живеят в конфликт. Болезнената реалност на тяхната борба засяга всяко отделно семейство от поколения насам. Загубата и разселването са част от личната история на всяко едно домакинство. Палестинците са изгонени от домовете си, принудени да търсят убежище в целия регион. Евреите са били гонени из целия регион и принудени да търсят убежище в Израел. Този конфликт не е само за земя, тъй като и двата народа имат право да наричат Израел и Палестина свой дом. Това не е само конфликт за историята - лична и колективна.


Това е конфликт за самото право на двата народа да съществуват едновременно.
През 1994 г. лидерите на Израел и ООП се споразумяха за нещо, което рядко е постигано в размирната история на Близкия изток - те се съгласиха да сложат край на конфликта не чрез война, не като обявиха едната страна за победител, а другата страна за изгубила, а чрез мирни преговори. Със сигурност това не беше лесно решение. Това беше решение, което се сблъска с противопоставяне от всички страни. И все пак това беше решение, което беше толкова смело, толкова визионерско, толкова крехко, че международната общност се събра незабавно, за да го защити, да го развие и да им помогне да напредват с прилагането му.


За съжаление днес тази визия остава непостигната. Това е визия, която е опорочена от интифади, продължаващата окупация и бързо намаляващата воля за постигане на споразумение, което да е справедливо и устойчиво. През последните пет години почти не срещнах палестинец, който да не вярва, че преговорите са само фасада за загубата на повече земя. Нито съм срещал израелец, който да не вярва, че всеки кръг от преговори ще доведе до повече насилие и терор.


Изслушванията ми в Съвета ми за сигурност служат като доказателство каква е ситуацията на терен.


Напускам този пост, оставам твърдо убеден, че светът не може да остави ситуацията без надзор. През годините Съветът за сигурност на ООН прие набор от резолюции, в които се говори за ключови аспекти на начина, по който конфликтът може да бъде разрешен. Подписани и ратифицирани са двустранни споразумения. Създаден е Близкоизточният квартет. През последните две години САЩ представиха визия, различна от широкия консенсус в този съвет. Въпреки различията никой в международната общност не постави под съмнение фундамента - че всяко разрешаване на конфликта трябва да се основава на принципа за двете държави, със съответните мерки за сигурност и икономика, постигнати чрез преки преговори и подпомогнати от международната общност.


При всичките ни колективни усилия единственият начин за излизане от реалността на "едната държава", с която все повече се сблъскваме на терен, е чрез ангажираност между страните, а не чрез насилие.


Може би днес не е времето за големи международни инициативи, а времето за стъпки - може би малки, понякога може би смели - които защитават тази цел на двете държави, съществуващи рамо до рамо в мир и сигурност, и създаване на условия за споразумение.


Може би днес не е времето за самоизтъкване или символични победи.


Може би днес е моментът да признаем, че както израелците, така и палестинците трябва да се вгледат в себе си и да видят какво могат да направят както в координация, така и независимо един от друг, за да защитят целта за устойчив мир. През 2016 г. ООН заедно със своите партньори в Близкоизточния квартет изготви съвместен доклад за това какви могат да бъдат някои от тези стъпки. Препоръчвам ви да разгледате този доклад отново, тъй като препоръките му остават валидни.


Може би днес е моментът да признаем, че съществуват реални възможности за споразумение, които идват от факта, че сме изправени пред глобална пандемия COVID-19, че всички трябва да работим заедно, за да защитим нашите общества от радикализация, религиозен екстремизъм и икономическа имплозия и да надграждаме върху новите възможности, създадени от Авраамовите мирни споразумения в региона (бел.ред. - така се наричат декларациите с участието на САЩ за нормализиране на отношенията на Израел с ОАЕ и Бахрейн от 2020 г.)


Няма да е лесно, всъщност ще бъде много, много трудна, детайлна работа, за да се съчетае обратно необходимото, за да могат лидерите от двете страни да се включат в смислен процес.


И все пак при цялата добра воля в света, на която палестинският и израелският народ могат да разчитат, възраждането на надеждата конфликтът да бъде разрешен чрез мирни преговори не може да стане с налагане отвън. То трябва да идва отвътре, от двата народа и от техните свободно избрани лидери.


При отсъствие на смислени преговори работих за поддържане на международния консенсус, че целта е реализиране на решението за две държави, като предупредих за опасностите от ерозиращото статукво, подкрепих усилията за вътрешнопалестинско помирение и най-вече бях фокусиран върху превантивната дипломация. Заедно с Египет и с много важната подкрепа от Катар и други в международната общност ООН изигра ключова роля в предотвратяването на поредната опустошителна война в Газа.


Обявявах се срещу несправедливостите. Осъждах терора.


Твърдо вярвам, че целта за справедлив и траен мир между израелския и палестинския народ остава постижима чрез преговори, които могат да бъдат опосредствани от Близкоизточния квартет и ключовите арабски партньори.


Бих искал да благодаря на премиера Бенямин Нетаняху и президента Махмуд Абас, техните правителства, техните държавни служители и всички събеседници в Израел и Палестина за откровения им ангажимент с ООН. Със сигурност много пъти не сме виждали очи в очи, обаче тяхната откритост и готовност да се ангажират помогнаха ООН да бъде поставена в уникална позиция да посредничи и да разговаря с всички страни в конфликта.


Искам да благодаря на Съвета за сигурност за неговия непрекъснат ангажимент и подкрепа за нашата работа, както и на генералния секретар и службите на секретариата за постоянните им напътствия.


И накрая, искам да благодаря на колегите от UNSCO за техния изключителен професионализъм и приятелство.


UNSCO е в отлична позиция да се справи с предизвикателствата на бъдещето и да използва предоставените възможности за постигане на целта за справедлив и траен мир въз основа принципа на двете държави, в съответствие с резолюциите на ООН. През януари моят наследник Тур Венесланд трябва да поеме тази мисия. Той е един от най-способните дипломати, с които съм работил. Пожелавам му успех през следващите години и се надявам да му окажете пълната си подкрепа, както направихте и на мен.


Текстът е публикуван в понеделник на личния блог mladenov.org под заглавие "Някои размисли на изпроводяк при напускането на поста Специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток". Заглавието и преводът са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Много балансиран анализ на Младенов, казал е истината и му прави чест!

 2. 2 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Младенов израстна до нивото на световен политик, с изключително правилни позиции според мен .......... "Израелци и палестинци, евреи и араби прекалено дълго живеят в конфликт. Болезнената реалност на тяхната борба засяга всяко отделно семейство от поколения насам.....""""' докладите му съм ги чел всичките, поне така мисля .....и мога да кажа, че са абсолютно обективни, но в никакъв случай не се харесваха на Израел........ обективни и стратегически правилни на 100% според мен.......

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  “ Твърдо вярвам, че целта за справедлив и траен мир между израелския и палестинския народ остава постижима чрез преговори“
  ——
  В какво вярваш и в какво казваш, че вярваш си е твоя работа. А тия от нас, които сме встрани и далеч от конфликта, може да си позволим да се усъмним в тая постижимост... и да съжалим за невъзможието дори да съчувстваме на коя да е от страните-участници

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#2] от "MPetr":

  “ Младенов израстна до нивото на световен политик”
  ——
  Политик ли е или висш чиновник? Не че едното от двете е по-ниско постижение.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на gnp15648o82
  gnp15648o82
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дипломатическо празнословие, пожелания и клишета - всеки може да се научи да пише подобни тъпотии, само требва във всеко изречение да набива по 3-4 кухи думи от типа на предизвикателство, ангажираност, устойчиво, неприемливо, ключова роля и пр. и пр.

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Младенов постави въпроса за "Израелска безнаказаност".........
  Миналата година израелски войник, който застреля невъоръжено 14-годишно палестинско момче, беше осъден на един месец във военен затвор . Бащата на момчето каза пред New York Times : „Това е несправедливо.“ Той каза, че се страхува, че присъдата на войника ще „насърчи колегите му да убиват хладнокръвно”. ...... https://www.timesofisrael.com/in-first-soldier-convicted-over-killing-of-gaza-rioter-gets-1-month-sentence/ Друг служител на израелската гранична полиция, който уби още един палестински тийнейджър през 2014 г., беше осъден преди две години на девет месеца затвор, след като бе оценен от съдията като „отличен“ и „добросъвестен“.  https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-officer-gets-9-months-prison-for-shooting-palestinian-teen-to-death-1.6029341 миналата година израелската армия оправда войниците си при убийството на палестинец с два ампутирани крака близо до оградата на Газа, който беше прострелян в гърдите. Армията заяви, че не може да установи, че нейните войници са тези, които са го убили. https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-israel-army-closes-case-disabled-gazan-s-death-citing-no-evidence-soldiers-shot-him-1.7246465 израелския военен медик, който застреля ранен палестинец, лежащ на земята през 2016 г., той беше осъден на 18 месеца затвор, една година пробация и понижение. По-късно присъдата му беше намалена на 14 месеца, от които той излежа само девет, преди да бъде освободен.  https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/idf-parole-board-orders-early-release-of-hebron-shooter-elor-azaria-545468 ......Израелска безнаказаност.... Минимален брой израелски войници, които убиват палестинци, са били преследвани, а още по-малко са признати за виновни, както е документирано от израелските правозащитни групи и други. ...... И още стотици факти бяха описани в докладите на Младенов........

 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  И да няма съмнение, че пак има някакъв "антисемитизъм" ще допълня, че цялата информация е от израелски организации....... и израелските правозащитни групи..... Относно "Израелската безнаказаност"......... B'Tselem поиска разследване в 739 случая, при които войници убиват, раняват или бият палестинци, използват ги като живи щитове или "повреждат" палестинските имоти....... http://www.btselem.org/publications/summaries/201605_occupations_fig_leaf Анализ на отговорите, получени от B'Tselem за това как военната правоприлагаща система е разгледала тези 739 дела, показва, че за една четвърт (182) никога не е започнало разследване, в почти половината (343) разследването е приключено без допълнителни действия и само в много редки случаи (25) бяха повдигнати обвинения срещу замесените войници. Още тринадесет дела бяха насочени за дисциплинарно наказание. Общо 132 дела все още са на различни етапи на обработка, а корпусът MAG не успя да намери 44 други........ Всичко това е описано в докладите на Младенов и според мен затова направиха всичко възможно израелците "да го сменят с друг".......

 8. 8 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#7] от "MPetr":

  Когато са безсилни да използват "антишемитската" карта наричат такива от Бцелем "самомразещи се евреи" или "левичари".

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 9. 9 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#8] от "zo": хахаха....
  "самомразещи се евреи" или "левичари"...... е хубаво....има и такива....

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Вижте ся, не може бащата да се меси на съда. Той просто не е потърпевша страна. Седял си един войник и си стрелял накриво, някакво си момче пресича огневата линия и пострадало... Ама, бащата пряко не е засегнат. А, чакай! Обърках се. Това беше за делото на Тексас, Върховния съд на САЩ и измамите на демокрапите в Пенсилвания и още поне 6 щата... Оттеглям си поста.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#7] от "MPetr":

  Тази статистика нищо не значи. Разберете най-после,че за да можем да преценим кой е виновен или невинен,са нужни подробности от делото,(показания на свидетели,видео и т.н.),но ти не даваш такава информация.

 13. 13 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#7] от "MPetr":Тази статистика нищо не значи. Разберете най-после,че за да можем да преценим кой е виновен или невинен,са нужни подробности от делото,(показания на свидетели,видео и т.н.),но ти не даваш такава информация.
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Ти очакваш от подробности от делото да научиш,
  че виновните войници са руски евреи, свързани с КГБ и Путин.

  До коментар [#12] от "deaf":

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#13] от "hrx16647690":

  Какъв Путин те гони...

 15. 15 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#14] от "deaf":

  Няма начин убийствата в Палестина да не са поръчани от Путин.
  бЕгай до клубчето на ДСБ – там ще ти обяснят!

  ПП: Както отравянията в Солзбъри и Томск (или Омск).

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Весело

  "преговорите са само фасада за загубата на повече земя" - а, БГ "дипломат", за когото проглушиха ушите, все едно избираха Кристалина, се обявявал срещу несправедливостите и осъждал терора!?! По времето на соца, персоните, които бяха "дялани камъни", се изявяваха по подобен начин - винаги верни на нЕкой. Сега са от БГ квотата за "Съветът за международни връзки, групата Билдерберг и Тристранната комисия", които наскоро не са ни били "рекламирани".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Поради лични и семейни причини,.... ще се връща в родната политика ли?

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Новината с убийствата във Франция, закъснява....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Кои са убити? От кого и защо?

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Разстроено

  До коментар [#19] от "deaf":

  Трима полицаи са жертви....и един ранен...

  Bukalemun
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  “докладите му съм ги чел всичките, поне така мисля .....и мога да кажа, че са абсолютно обективни”
  До коментар [#2] от "MPetr":

  Mладенов да, звучи обективно, добронамерено и градивно. Вие не. Изглежда сте го чел преднамерено, като дявола евангелието.

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Поради лични и семейни причини,.... ще се връща в родната политика ли?
  До коментар [#17] от "abc":

  Дано!

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "Въпреки различията никой в международната общност не постави под съмнение фундамента - че всяко разрешаване на конфликта трябва да се основава на принципа за двете държави."

  Абсолютно вярно, двудържавното решение на конфликта между палестинци и израелци е единственото, което може да донесе мир и стабилност в този регион. Точно затова то се подкрепя от цялата международна общност, включително и нашият ЕС и нашата държава България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#9] от "MPetr":

  Със сигурност обаче евреите работещи в B'Tselem не са такива.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Любопитно

  .... Николай Младенов: ..... """" Призовавам Израел да прекрати разрушаването и изземването на палестинско имущество на целия окупиран Западен бряг, включително Източен Йерусалим, в съответствие със задълженията си по международното хуманитарно право и да позволи на палестинците да развият своите общности...... След публикуването на доклада до Съвета по правата на човека за бизнес дейностите в израелските селища през февруари 2020 г. Израел замрази отношенията си с OHCHR. Дълбоко съм загрижен, че критичната мандатна работа по правата на човека от ООН е възпрепятствана по този начин. Призовавам Израел да улесни завръщането на международните служители в ОПТ....Господин президент, за съжаление инцидентите с насилие продължиха през отчетния период. и т.н .... """""""" ....  https://reliefweb.int/organization/unsco

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Подозирам, че Николай Младенов ще се пробва в българската политика. Поне няма да ни излага пред света.

 28. 28 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Един от малкото българи днес, дето цял свят им се възхищава. И им има доверие.

 29. 29 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Мдааа, Бойковата външна политика, дето я сдаде на лилявите. Този, онзи с гелосаните буклички и Шугър Кейти. Едно котило.

 30. 30 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  Ама....ти вярваш ли в това....да се пробва в бг политиката.....или си наивна, или неинформирана....или просто си в "руслото"....и си правиш майтап с несведущите тук "параходи" на сайта дето се размотават.....!?
  Момчето младенов ники е определен като първи (засега) вариант но боко от банкя....(от дъпъсъ-ДС няма възржения по "кандидатурата" му.....)
  ....роси, роси.....(или роско)....чел (а) ли си Ф.С.Фитджералд....Гетсби.....как с всеки изминал ден се отдалечаваме от прекрасното време което ни очакваше....
  Роси, Роско....спирам до тук....
  А пропо, пиши си вече верното име....Навит (а) ли си....?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK