ЕС не може да се провали с пандемията там, където няма правомощия

ЕС не може да се провали с пандемията там, където няма правомощия

© ReutersТекстът е от личния профил на автора във "Фейсбук" и се публикува с нейно съгласие. Акцентите са на "Дневник".


Ето че отново ЕС се оказа лошият - взима кофти решения, затваря граници, изобщо пак се проваля и разочарова. Една криза като хората не може да реши!


Управлението на кризи е сложна работа и особено много зависи от формата на управление - дали става дума за национална държава; дали тази държава е федерална или не; дали има централизирано управление или не; каква е политическата ѝ система; какви механизми има за проверка и отчетност на решенията на правителствата; има ли Конституционен съд, няма ли ....
Изобщо ужасно много фактори влизат в играта, когато говорим за демократично управление и когато се взимат решения, които носят потенциала да са на живот и смърт, т.е. от които зависи дали ще умират хора или, напротив, ще се предотвратява смъртта им.


ЕС не е държава, нищо че носи доста белези на федерация.


За да направим нещата още по-сложни, ще ви кажа, че ЕС не може да се провали там, където го няма.


Какво значи ЕС да го няма някъде? Това означава, че ЕС няма компетенции да прави неща от името на страните членки, защото те така са решили. С други думи, правителствата не са го овластили да действа в определени сфери, които националните държави смятат за свой приоритет.


Тези неща са надлежно разписани в устройствените договори на ЕС, които щяха да се наричат конституция, ако не бяха острите реакции срещу това, но в чисто правен аспект имат конституционна сила, която обаче може да бъде ограничавана. Прословутите четири свободи в ЕС първо не са абсолютни - те могат да бъдат ограничавани в определени ситуации. Второ, не са равни помежду си. Някои свободи са по-свободи от другите. "Най-свободна" е свободата на движение на стоки по купища причини, които в конкретния статус не са централна тема.


Какъв е случаят с Ковид-19 и начинът, по който ЕС отговори на пандемията, "провали" ли се?


Както споменах, четирите свободи подлежат на ограничение на няколко основания като в конкретния случай става дума за "обществено здраве". Това означава, че правителствата могат временно да затварят граници с цел да ограничават разпространението на заразата. Когато едно правителство реши да наложи ограничение, то трябва да информира ЕК и тя трябва да му разреши.


Това е много тънък момент. Онези, които твърдят, че ЕС се е провалил, вероятно ще кажат "ами ето ЕС взе тъпо решение". Други обаче (като британците например) ще кажат, че ЕС много се бърка във вътрешните работи на държавите членки.


Има и друга причина, която ЕК взима под внимание, когато обмисля дали да уважи желанието на дадено правителство - дали решението ѝ може да бъде обжалвано в Съда на ЕС и дали това дело може да бъде спечелено.


Мисля, че се подразбира от само себе си, че ЕК само би изгубила, ако каже на някое правителство, че то не може да наложи ограничителни мерки. Да не говорим какъв лош ПР би било това за имиджа на ЕС сред европейските граждани, които ще провидят в ЕС лошия колониалист, който не ни дава да си затваряме границите и да се пазим от заразата. Затова искам дебело да подчертая, че ЕК няма правомощия да затваря граници и да налага забрани за пътуване. Тя може само да препоръчва на правителствата какво би било добра идея, но тези решения са изцяло в техните правомощия.


Така че по повод твърдението, че ЕС е виновен за затварянето на граници - не, не е.


Като се каже ЕС, е хубаво да се знае какво точно се има предвид - институциите ли, правителствата ли, парламентите ли, какво? Ако говорим за ЕС като за съвкупност от всички тези неща, то тогава е важно да споменем, че дори и в този случай трудно може да се говори да провал, защото през октомври Съветът на министрите взе решение правителствата да се координират помежду си при налагането на ограничителни мерки и да ги базират на определени критерии, които са ясно изброени.


Иначе казано, ЕС е направил доста въпреки отсъствието на правомощия в конкретната ситуация.


Доколко тази координация работи е друга тема, по която е важно да се знае кой е адресатът, защото правителствата и изобщо националните институции са тези, които отговарят за подобен тип координация.


По отношение на ваксините ЕС не само не се провали, а напротив. Още през юни ЕК сключи предварителни договори с няколко компании, които произвеждат ваксини, за да осигури на европейските граждани ваксини в мига, когато те бъдат създадени и одобрени за употреба. Освен това ЕК осигури и финансирането за покупките.


Защо за ваксините може, а за границите не може?


Защото ЕК има изключителни правомощия в търговската си политика. Това означава, че по договор (конституция) единствено ЕК може да преговаря от името на правителствата с трети страни, а в случая - с отделни компании, за осигуряването на достъп до вътрешния пазар. Тези правомощия на ЕК обаче също не са "суперсили". ЕК работи на основата на мандат, който ѝ е даден от страните членки.


Въпреки това обаче, тази голяма свобода на действие на ЕК в търговската политика много се усеща. Именно затова ЕС е толкова силен в глобален план по отношение на договорите за свободна търговия, които са на практика едното рамо и то доста силно на общата външна политика. Докато Тръмпова Америка напускаше договор след договор, ЕС налагаше стандартите си по света, с които вече всички се съобразяват.


И като стана дума за външна политика, ЕК използва именно тези си изключителни правомощия, за да осигури ваксини и за държави, които не могат да си го позволят. Това е похвално, защото е инвестиция в дългосрочен план, която един ден ще се отплати с високи дипломатически дивиденти.


Малко ме изненадва това, че изведнъж Борис Джонсън се превърна в пример на държавническо поведение, след като Великобритания първа одобри ваксината срещу Ковид-19. Човекът, който върна Великобритания десетилетия назад с малоумната си и ирационална кампания за Бризход; който не може едно търговско споразумение да договори с ЕС; на когото ЕС му е виновен за всичко; който отричаше Ковид-19 като опасност и изобщо да не изброявам, изведнъж се оказа държавник с одобряването на ваксината.


Твърде изненадващо, тъй като очевидно не се отчита, че той е готов на всичко, включително и да жертва здравето на хората в случай, че ваксината не е съвсем окей, само и само да намали натиска срещу правителството си.


ЕС се придържаше към своите правила и процедури. Определи дати, на които във всички страни членки да започне ваксинирането. Това е по-скоро ПР-решение, което цели хората да се почувстват европейски граждани, а също и да се гарантира, че няма едни да бъдат по-висока категория европейци, като първи получат ваксината. Вторият момент е, че продуктът трябваше да бъде одобрен от медицинската агенция. Това отнема време и когато се критикува "забавянето", трябва да се има предвид, че е изключително важно в такава ситуация да се направят всички възможни тестове, за да няма после "ЕС ни трови с ваксина, щото не я провери".


Всъщност не само за това, стандартите спасяват животи. И въпреки това, бързината, с която ЕМА одобри ваксините е значително по-висока в сравнение с други продукти. От тази перспектива не може да се каже, че ЕС се е замотал.


И не на последно място ми се струва важно да споменем и "слона в стаята", а той е, че в сферата на здравеопазването на практика няма ЕС.


Има го дотолкова, доколкото да гарантира свободата на придвижване, т.е. да гарантира, че можете да се лекувате в друга членка, докато сте на почивка там или ако живеете в съседен район и т.н. Здравните системи обаче са нещо много скъпо и политически чувствително, поради което ЕК няма никакви правомощия там. Нула. Дзеро. Нищица.


Страните-членки са тези, които решават какво да правят. Ако решат да координират усилията си, окей, ако не ... емии, това е положението.


В конкретния случай държавите избраха координацията и сътрудничеството. Още пролетта, когато избухна пандемията, което се изразява в приемането на болни от други държави, поради липса на места в болниците, осигуряване на респиратори, маски и какво ли още не. Но, ако нечия здравна система страда от дългогодишно занемаряване, недофинансиране, некомпетентност, корупция, източване или се ползва като политическа монета (като NHS във Великобритания), това не се дължи на ЕС, а на липсата му.


Някои сигурно ще кажат "Тая па кво го брани тоя ЕС". Браня го, защото само като си помисля какво би станало с арогантно, корумпирано и некомпетентно управление като това на Бойко Борисов без ЕС и ми прилошава.


Достатъчно е да следите какво става във Великобритания, за да ви прилошее и на вас - пълен хаос, некомпетентност, никакви правила, никаква визия, никаква сигурност, перспектива и изобщо нищо. Катастрофа.


За да не навлизам в други сфери, за които сме говорили хиляди пъти, по конкретната тема ще ви кажа само, че щяхме да видим ваксини през крив макарон, защото България няма смислена външна политика, предпочита да се конфронтира със съседите си и изобщо кои щяха да са съюзниците ни, на които да разчитаме да ни осигурят ваксина? Руснаците ли? Та на тях нямам доверие дори да ми кажат колко е часа - никой не знае как е разработена тяхната ваксина, дали е изпитана по най-високите възможни стандарти, изобщо липсва прозрачност в процеса, което може да вдъхне доверие в продукта.


Същото е и с китайците, които лъгаха твърде дълго за реалната опасност от коронавируса и затова сме, където сме в момента. На тях също нямам доверие да ми кажат часа. На Тръмпова Америка ли да разчитаме? Та Тръмп още не може да преживее, че е изгубил изборите и само това го вълнува, а бихте се надявали на помощ, заради хубавите честни български очи? Нека бъдем реалисти! Ако ЕС го нямаше, трябваше да го измислим, иначе сме чао.


ЕС може да бъде критикуван за много неща, но винаги е важно преди да се напише статия или статус в соцална мрежа, да се провери дали присъства в дадена сфера или не. Изобщо много е важно винаги човек да знае кой е адресатът. ЕС понякога е твърде общо понятие. И освен ако не водите кампания против ЕС, чиято цел е да го опетните като обществен враг номер едно, както направиха британските медии и политици, хубаво е да конкретизирате какво точно не е наред и кой е отговорен за това.


Много често в такива ситуации се казва, че един от дефектите на ЕС е, че е много сложен и хората не го разбират и затова лесно пада жертва на конспиратисти и фейкъри. Не съм привърженик на тази теза, защото и в националните държави хората са масово неграмотни за това как функционира управлението. А пък в държави като нашата, която няма традиции с независими институции, хората си мислят, че управлението се свежда до това какво ще разпореди Борисов, което очевидно демонстрира огромно доверие в неговата компетентност, образование и възможности.


Може би в такива държави решенията се взимат по-бързо, защото премиерът се разпорежда и няма контролни институции, които да проверят дали решението е законосъобразно, дали са спазени процедури и стандарти. Такова управление обаче е гибелно. Спомнете си само случаите на починали от отравяне с белина в САЩ, след като Тръмп каза, че помагала срещу Ковид-19. Демократичните процедури може и да са по-бавни, но за сметка на това са сигурни. А в системи като ЕС, е дори още по-комплицирано, но напук на своята сложност и пропуквания в огранизацията, заради недемократични и некомпетентни правителства твърдя, че Съюзът работи доста ефективно.


Та така. В днешните времена дезинформацията е болест не по-малко страшна от всяка друга. Затова е много важно да се хванем за фактите като удавници за сламка и да се опитаме да адресираме фрустрацията си към онези, които са отговорни за нея.


В крайна сметка каквото и да е управлението на ниво ЕС, винаги опираме до изпълнението на национално ниво. Между другото лошото управление в конкретни държави се отразява и на ЕС, това е факт, но все пак да се говори напосоки, че ЕС се е провалил е твърде наивно и дори бих казала, че слиза до ниво конспиративност. Това е нивото на кръчмарския анализ - когато нещо е трудно да се анализира, ЕС е виновен.


Това винаги продава заглавия и носи богати реколти от лайкове.


Обаче не е вярно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 723 Неутрално

  милата, заработва ли заработва – ЕК се намеси в защита правата на британците, едва след като геронтофилът побърза да затвори границите на петата република. едва след като великобритания беше „наказана“. останалото е бла-бла.

 2. 2 Профил на gnp15648O82
  gnp15648O82
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Важното е, че се провали и където има правомощия. Аман вече от тая евроболшевишка пропаганда, на всички им е втръснала.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1477 Весело

  Абе, като спомена последиците от това какво казали Тръмп и Борисов, та се сетих за Меркел и "ще се справим"...

  Сега ми е по-спокойно, щото знам, че имат поне достатъчно лекари да провеждат масовото ваксиниране. Няма да е като в България...

 4. 4 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Пробитото корито пак гребе вода и хвърля на главите ни. Тея фантасмагории ги разправяйте на децата в 5-ти клас дето учат география, че от тука до тука е 'твойта' държава, че въобще има държава, приказки за лека нощ.

 5. 5 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Абе не е баш така. Навсякъде където ЕС се намеси прекалява много.
  Например до момента са договорили 1.2 милиарда ваксини. Планирали през януари да ги направят 2 милиарда. Но това е само началото. Повечето компании още не са си представили ваксините. Ами то населението на ЕС е само половин милиард. По колко пъти смятат да ни дупчат задниците?

 6. 6 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прочетох малко от тоя бълвоч. Така пишеха и за СССР малко преди да се срине.

 7. 7 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Това "нещо" Дневник яко трябва да се срамува, че си позволява да препечатва. Толкова са зле нещата, че дори не си струва да се коментират.

 8. 8 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Именно през мандата на Тръмп се разработиха и одобриха ваксините, колкото и да не им се вярва на евро-либералите. И да, помощ може и да не се очаква от него след като сума лидери от ЕС го плюят наляво и надясно, а за масмедиите оставам без коментар. Не случайно тиража и публиката им намалява. И да, ЕС е добър проект, но напоследък самозабравилите се либерали работят с пълна пара за да го съсипят с тяхното залитане по нео-марсизма и налагането на чужди за Европа социално-културни норми и ограничаване на правата на гражданите.

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3218 Весело

  Ако ми остане малко свободно време ще го прочета това нещо още веднъж, че изобщо не можах да разбера какво е написала девойката 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Россия ли трябва да прегърнем? Черт побери!

 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Бла бла бла... ама че досадно писание...

 12. 12 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Току-що гледах новините в 19/18 Българско време/. Репортажите бяха от Дувър със няколк остотин блокирани тираджии, после как крематориумите в Германия не смогват 24/7 да изгорят всички починали от Ковид, че ги складират в хладилни контейнери. Въпроси, въпроси.......

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 13. 13 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 699 Неутрално

  АЙДЕ ДА ВИ КАЖЕМ КЪДЕ ЕС СЕ ПРОВАЛИ:
  Мръсните копелета прават така, че некви учЕни от СЗО да определят реда на приоритетите и живота в ЕС! Некво недаучило си вика - ше плеснем у нАучно списание откритето за нов щам. Това вървеше при лудата крава, птичмия грип, свинския грип, спина, сарс2....ТОЕС УЧЕНИЯ СИ ПОСТИГА ЦЕЛИТЕ - СЛАВА И ПАРИ, А СТРЕСА В ОБЩЕСТВАТА Е ОТ МИКРО ДО СРЕДЕН.
  АЛО, ЕВРОСЪЮЗЪТ, КАТО ВИДЕШ, ЧЕ НЕКВО УЧЕНИЕЧ ТИ ТРЕСЕ БЛОКА ЗА СЛАВА И ПАРИ, А И ЗА ЕДНИ 30 МИЛАРДА ФИНАНЦИРАНА НА СЗО: ИГНОР И ШУТ У ГЪЗО. Казваш да, има некъв ковид, ама ше умрът малко души кат естествен подбор. ний нема си чупим страните, икономиките и сюзът. НЕЩЕТЕ, ЩОТО ЖИВОТЪТ НА СЕКИ ДЖЕНДЪР БИЛ ЦЕЦЕН - земи сега тоз провал. Вакцинес? СВЕТОВНАТА ФАРМАМАФИЯ НАБЕЛО С БИЛ ГЕЙТС ИЗнудва правителства по светът да ив плащат за боклуците? КАЗВАШ: Ако искате, дарете ни вакцинес, ний с терористи-фармацефти не преговаряме.
  ТА, ЕС СЕ ПРОВАЛИ! ОКАЗА СЕ ПОДАТЛИВ НА ИЗМАМИ И ИЗНУДВАНЕ, ГРАБЕЖИ, БОЙ И НАСИЛИЕ. Честита смърт, евробюрократес. Бил гейтс ше дойде при вас за още. ЗА СИЧКО!

 14. 14 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Ето че отново ЕС се оказа лошият - взима кофти решения"
  Аделина Марини

  На това му се казва "чуждестранен агент" в белите страни (на каито уж Дневник е почитател). В случая "журналистката" пропагандира британски идеи. Явно на хоризонта на Икономедия изгрява нов "спонсор" ("подпомагащ" препечатването).

  И в морето ми е до колене .....................
 15. 15 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#6] от "kcq33617839":

  Така пишеха в СССР цели 30 години преди да срине.


  Сега като се замисля ние в началото или в края сме...???

  'progressives' is the politically correct word for communists
 16. 16 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Тази пак изпълзя да дава акъл...

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4808 Неутрално

  Да,ама каза,че ще носи отговорността за одобрените ваксини.....

 18. 18 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 594 Весело

  Кат ви втръснал тоя ЕС, защо не се изнесете ве, смешковци. Булекзит, Хунекзит, Полекзит и да ви няма. Ще ви налага някой, някакви неща, а ма ха!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK