2020 – как орел, рак и щука да поместят общата тежка каруца

"Провалът на отношенията ни с нашата най-близка в културно-исторически план съседка може би ще се окаже най-големият провал на правителството през тази година"

© Велко Ангелов

"Провалът на отношенията ни с нашата най-близка в културно-исторически план съседка може би ще се окаже най-големият провал на правителството през тази година""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до Новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на поета, преподавател по литература Владимир Левчев. Още обобщения - четете тук.


Сбъдна ли се някое от очакванията Ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?


- През 2016 година написах две стихотворения за внезапните "климатични" промени, които настъпиха тогава, за нахлулия студен фронт. Ставаше дума за отплуването на Великобритания от Европа с референдума за Брекзит. Kакто и за победата на националпопулизма в най-голямата демокрация в света с избора на Доналд Тръмп за президент. Тези променит в световния политически климат бяха внезапни - нито политическите "синоптици", нито компютърните модели ги предвидиха. Оттогава и аз се страхувам да правя прогнози.
Все пак тази година се сбъдна очакването ми Тръмп да изгуби изборите в САЩ. Разбира се, пандемията беше невъзможо да се предвиди миналата нова година. Макар че предупреждения, че такова нещо може да се случи в света, се правят отдавна. Все пак очакването на специалистите да се създаде ваксина за коронавируса преди края на годината също се сбъдна. И това стана с невиждани досега в историята темпове.


Очакваше се и нещо друго, което пандемията не предизвика, но силно ускори. Очакваше се все по-масовото ни преселение във виртуалния свят - преминаването "онлайн" на все повече бизнеси, образователни институции, както и на международни организации и правителства. (Макар че у нас за електронно правителство се говори от доста много години, а то все още не се е случило. наскоро се случи поне издаването на електронни рецепти.).


Този световен процес на "виртуализация" беше започнал отдавна. Но пандемията силно го ускори. Няма да има връщане към състоянието от преди пандемията. Каквото е минало "онлайн" вероятно ще остане там.


Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?


- Можеше да се очаква, че ГЕРБ, макар да няма достатъчно силна парламентарна опозиция в лицето на БСП, ще губи все повече популярността си - дори и без скандални записи. Под силна опозиция имам предвид такава, която да се ползва с доверието на мнозинството българи.


А такава опозиция нямаме в парламента, макар че сериозни кандидати има сред извънпарламентарните сили. Както в популиския спектър, с партията на Слави Трифонов, така и в лицето на една смислена дясно-центриска алтернатива на корумпираната власт - като "Демократична България". Има и други кандидати - Мая Манолова и т. нар. Отровно трио и Цветан Цветанов. Но Христо Иванов засега има най-добър шанс. Разбира се, се правят и ще се правят груби опити за дискредитиране преди изборите.


Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?


- Протестите имаха смисъл. Това е една основна характеристика на гражданското общество, на прякото участие на всички хора в политическия живот на една демократична страна. Но силата, както и слабостта, на протестите беше в тяхната идейна разнородност.


Гешев със своите груби действия - нахлуването в Президентството веднага след протестната акция на "Демократична България" в Росенец, успя да обедини за протести лявата и дясната опозиция срещу ГЕРБ.


Трудно е обаче да се поддържа единство в едно толкова разнородно политически протестно движение. Знаем Славейковата басня за орела, рака и щуката. Няма как тримата заедно да поместят колата в една и съща посока, колкото и да се мъчат.


Но протестите тази година, както и тези през 2013 г., разбудиха обществото. Лощото е това депресиращо "дежа ву", което преживяваме - през 2013 година пак се протестираше срещу Пеевски, срещу главния прокурор и корупцията в политическата власт. Какво се е променило от тогава?


"Събуждането" на гражданското общество не се ли оказа едно от тези "събуждания" в съня ни сутрин преди училище, които помним от детството? Уж сме станали от леглото и сме се приготвили за училище, дори вече крачим, с тежката чанта, издишвайки пара по още тъмната заснежена улица. Но изведнъж се оказва, че и събуждането е било само насън. И ние още сме си в леглото. Не ни ли се случи нещо подобно?


Какво Ви изненада през 2020 (в политическата среда)?


- Честно казано, трудно може нещо да ме изненада в политическата среда в България - би ме изненадало успешно и реално (не само на думи - каквито постоянно слушаме) справяне с корупцията. Уви, нямаше такива изненади.


Би ме изненадало приятно и едно успешно справяне с пандемията. Затова имаш големи надежди през пролетта. Но поради хаотичната, непоследователна политика на правителството, което слуша повече бизнес лобистите, отколкото лекарите, през пролетта бяхме на едно от първите места по справяне с пандемията в света, а сега, в края на годината, сме на едно от първите места по смъртност.


Но най-неприятно ме изненада внезапният обрат (и провал) на процеса на затопляне на отношенията ни със Северна Македония. Ясно е, че и от двете страни има сили, които твърдо се противопоставят на този процес на сближаване. Подозирам, че конците на някои се дърпат извън България и Македония, от сили, които не искат да видят първо - разширение на Европейския съюз, и второ - братски отношения между нашите два съседни и сродни народа. В Македония се отрича общата ни история, а у нас - съществуването на македонския език. И на македонска нация. Това са безкомпромисни позиции, които неизбежно водят до провал.


За съжаление, у нас Бойко Борисов изцяло се остави в ръцете на ВМРО, което, според мен, поставя прът в колелото на добросъседството с Македония, за да спечели националистическия вот на пролетните избори. Същото става и в Македония. Не знам дали ще успеят, но провалът на отношенията ни с нашата най-близка в културно-исторически план съседка може би ще се окаже най-големият провал на правителството през тази година. Освен несправянето с пандемията, макар че това, уви, е проблем не само у нас.


А какво не Ви изненада?


- Не ме изненада несправянето с корупцията. И все по-успешното действие на модела Доган-Пеевски-Гешев-Борисов. (Този модел, когато БСП беше на власт за последно, беше Доган-Пеевски-Цацаров-Орешарски.)


Мисля си, че в дъното на този модел не е всъщност Доган (един от най-умните и опасни български политици), а сили извън България. И то в североизточна, а не югоизточна посока. Все пак това може да се класифицира като конспиративна теория, ако не се каже ясно, че е хипотеза.


Коя е думата на 2020 според Вас?


- Думата е пандемия. Но ние живеем във време на две паралелни пандемии. Едната е от короновирус. Тя, уви, се оказва смъртоносна за много хора по света. Другата е пандемията от фалшиви новини и конспиративни теории.


Има конспиративна теория, според която първата, физическата пандемия, е причинена умишлено (или по невнимание) чрез изпускането на някакво бактериологическо оръжие. Но всъщност според мен втората, пандемията от кноспиративни теории и лъжи, е това, което се използва като оръжие в една студена война.


В информационната епоха фалшивите новини и конспиративните теории могат да бъдат опасно оръжие - оръжие за масово поразяване. То поразява както демокрацията в света изобщо, чийто основен стълб е свободата на словото, така и здравия разум на всеки отделен иднивид, заразен с фалшиви новини на които вярва.


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?


- Има. Популярна е сентенцията на Ницше; "Това, което не ме убива, ме прави по-силен." Важното е да оцелеем, да не се сринем физически или психически от трудностите и разочарованията. Ако оцелеем, и като индивиди и като общество, и като свят - ще бъдем по-силни. Ще имаме имунитет.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- Както казах по-горе, разнородността на протестите беше и тяхната сила и тяхната слабост. Трябват общи усилия, за да се помести тежката обща каруца. Но от друга страна, как да я поместят орел, рак и щука, които неизбежно ще дърпат в различни посоки? Трябва да има ясна посока.


Показателно е и това, че този път Бойко Борисов, който (доста умно) е подавал оставка при далеч по-незначителни протести, след което пак е печелил изборите, този път се заинати. Това може да означава или че не очаква пак ГЕРБ да спечели изборите, или че задкулисието не му позволява да подаде оставка. Защото имат да се изпълняват още поръчки.


Състоянието на гражданското общество у нас определено е по-добро, отколкото да кажем в Русия. У нас има демократична, многопартийна система и далеч по-малко брутални репресии. (Да помислим за Алексей Навални или Политковская!) Макар че у нас има перфидни начини за репресия - ако властта се чувства застрашена от теб, веднага прокуратурата и данъчните запчват да те разследват за нещо.


Лошото е, че когато протестите са безрезултатни, рано или късно се появява умора и апатия. Гражданското общество пак задремва. А основната функция на гражданското общество е да бие камбаната, да огласява това, което става в задкулисието, да не позволява то да стане. А това значи да има достъп до информация, тя да се разкрива, да се разобличават действията на задкулисието.


За пролетта на тази година имам две надежди: че с масово ваксиниране ще победим коронавируса и, че с масово гласуване ще успеем да се справим със задкулисието, което успя да се срасне и с тази власт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  "Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?"

  До тука четох!

  Къде бе другари я видяхте тая политическа криза?! Ама пишете наизуст каквото ви дойде наум!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "За пролетта на тази година имам две надежди: че с ... и, че с масово гласуване ще успеем да се справим със задкулисието, което успя да се срасне и с тази власт."

  Не споделям тази надежда.
  Ето какво споделих на друго място по подобен повод.

  "България е обречена да избира Рапона. И догодина март пак ще събере най-много гласове. Дали ще управлява? Зависи от това дали ще намери в новия парламент достатъчно подкупни. Което в наште условия не е невероятно.
  “Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме.”
  Това е тъжната за България истина, която Рапонът е разбрал. Или Тато съкровено му я е разкрил. Докато нашият народ има право да избира, той ще избира винаги това. Защото това му е на сърце. Снимките на спящия и полузавит-полуразголен край пълното с пачки чекмедже с пищов отгоре не били накърнили “имиджа” му. Ами как да го накърнят след като това е мечтата на мнозинството у нас. За някои по-прикрита, за други ачик. Тя, тази мечта, не е от днес и от вчера. Алеко я е обрисувал преди повече от 120 години.

  “Ето, тамам сега му е времето, ама на, кураж липсва! Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика келепир. Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене… Задръстено е с евреи в Солун: петдесет ли, шейсет ли хиляди са, кой ги знае, ама все търговци хора: има да доиш, и да остане — не са като нашата, софийската голотия… Солунската митница! Калифорния, да я вземе мътната! И иди, че не бъди патриот, иди после това, че не съчувствувай на македонците…”

  Писано е в 1897 …
  Сякаш мисленето ни и светогледа не са помръднали, а?"

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Големи анал-лизатори се извъдиха напоследък, даже и загубата на Тръмп предвидиха :-)

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3393 Весело

  През 2016 година написах две стихотворения за внезапните "климатични" промени, които настъпиха тогава, за нахлулия студен фронт. Ставаше дума за отплуването на Великобритания от Европа с референдума за Брекзит.
  =======
  :).... 2016 година бе даден начален старт на много 'повратности'.....
  Това бе годината на провалените гео политически предвиждания.....
  И докато превиващите се от смях, надменно се подиграваха...нещата просто се случваха....
  Хилари загуби избори които позволиха на Тръмп да стане президент на САЩ...
  Отдавна подготвяния по 'план скица' преврат в Анадола....също се провали и то по един грандиозен начин....
  Сюрпризите продължиха....
  И докато форумници (като bat plamen_b... ++++++)....продължаваха с фиделкастрова усмивка да държат на своето.....започна да се случва и така наречения брекзит..... :).....
  А отвъд океана, даже започнаха да се чупят и "паметници на културата"....
  За капак се появи и Covid 19.....
  Така че.....автора е прав.....
  По леко с прогнозите....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поет е моят татко, поет ще съм и аз!

 6. 6 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Да, провал на Македонизма!

  dame
 7. 7 Профил на sando slavov
  sando slavov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  .... бетер макетата си ))) ... хем си разбрал, хем не си признаваш, че в Чужда Черква да се търтиш не е на "добро"...

 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  "смислена дясно-центриска алтернатива на корумпираната власт - като "Демократична България". "...
  Дотук. Ако Демократична България е дясна, то аз съм марсианец.
  Не е важно като какъв се определяш, а какво правиш.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  "смислена дясно-центриска алтернатива на корумпираната власт - като "Демократична България". "...
  Дотук. Ако Демократична България е дясна, то аз съм марсианец.
  Не е важно като какъв се определяш, а какво правиш.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3393 Весело

  До коментар [#7] от "sando slavov":

  Ти ли си автора на статията ...?

  Bukalemun
 11. 11 Профил на sando slavov
  sando slavov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Провалът на отношенията ни с нашата най-близка в културно-исторически план съседка може би ще се окаже най-големият провал на правителството през тази година"

  ... приемам, че разправията между скопските титовисти и местните сталинисти КОЙ е по-антифашист няма как да бъде наречена освен - провал. Провал на Коминтерна, естествено........ време е да си преброите надлежно "партизаните" (по брой на глава от населението) тук и там и да мирясвате.

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Преди повече от 50 г., в кръжока по физика, в у-ще "Г. Кирков", Русе, нашият учител ни показа, че този казус е лесно решим. Просто трябва да се намери общата средна сила на трите останали и в тая посока да се насочи движението. Тогава научих, че на тоя свят всичко е възможно, освен едно– да влезеш там, откъдето си излязъл. Всеки знае откъде е излязъл, но никой не знае дали някой се е върнал там. Весела Коледа.

 13. 13 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 445 Неутрално


  До коментар [#9] от "Molossian":
  Да, важно е какво правиш, наистиа - само Демократична България реално говори против Доган, Пеевски, Гешев. Това ли са десните сили у нас?

 14. 14 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 639 Весело

  Левчев /лев/,Владимир/владее света/.Като минем на евро трябва да се пише Евров...

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1536 Разстроено

  Употребата на думи както обречен, обречена, обречени и прочие , са като коледен подарък от сърце за всеки , който се чувства обречен.....( Дядото дава подаръци само срещу заслуги !).

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Не съм изненадан , че Левчев син застава на антибългарски македонистки позиции.

 17. 17 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Както винаги - скучен, поради пълна предвидимост...Гарнирана с малоумия от сорта на "Каквото е минало "онлайн" вероятно ще остане там." или разсъжденията по разправиите с РСМ.
  Жалка картинка....

  Мараба, С-ДС доносници!
 18. 18 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 493 Весело

  Питай *кмета*!
  Он знае всичко!

 19. 19 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Общата тежка каруца" на въстаниците е заседнала дълбоко в киреча и няма да мръдне и след март догодина. А Ницше е казал още:"Който се бори с чудовища, нека внимава сам да не се превърне в такова. "

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 20. 20 Профил на mathoptimist
  mathoptimist
  Рейтинг: 10 Весело

  разсъжденията по темата РСМ показват безнадежния соросоид

 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2274 Весело

  Левчев не разбрал що Борисов не подал оставка. Ами да му обясним бе. Щото отлично знае (както всеки средноинтелигентен човек, който не смята, че е по-умен от останалите, понеже е харесал "Наука и критично мислене - българското копие на IFLS във ФБ - и не нарича сънародниците си "Ганювци"), че Ристю Бойкикев си гръмна патрона в гащите и беше ясно, че протестите ще отшумят далеч преди изборите и всякакви спечелени точки покрай акцията срещу Доган ще са изчезнали дотогава. Догодина пак ще чакаме "гласовете от чужбина", че да минем заветните 4%.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Настояването ни за включване на гаранции за изпълнение на клаузите от договора ни с РСМ, в преговорната рамка на РСМ, и несъгласието на нашите партньори в ЕС, колкото и да е парадоксално, но всъщност даде най-големият тласък за развитие на отношенията ни с РСМ в правилната посока - към истината, както в РСМ така и у нас. То изигра ролята на камък, хвърлен в титовисткото блато на сърбомакедонизма в РСМ и в този смисъл е най-значителният външнополитически и исторически ход на правителството, макар и донякъде случаен и резултат на слабата ни дипломация в хода на многомесечните преговори, в ЕС, по преговорната рамка на РСМ, а и в предишните десетилетия.

 23. 23 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 195 Неутрално

  С тази функционално неграмотна ряа, и Мойко да дойде - резултата няма как да бъде различен.

 24. 24 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Новоизбраната молдовска президентка каза: "ние не говорим молдовски, а румънски език".
  Прокопиев, нагушен с денари и шорошки долари, не е написал дори и 1 ред за цивилизования пример с Молдова, страна която наистина е на нивото на европейските ценности и от които Република Северна Македония е на светлинни години.

 25. 25 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Дойче веле" пак ни пълни главите с лилава пропаганда. Опитът за метеж показа лекотата с която се манипулира обществото. Видяхме как той беше инспириран от противниците на Бойко, който тази пролет за първи път изпревари пРезидента по рейтинг заради справяне с вируса. Това ги ужаси, пренебрегнаха междупартийните си противоречия, прегърнати се разкрещяха само за оставка, но нищо не предложиха и за това нищо не получиха. Резултатът е естествен както земното притегляне, само умнокресливите не го догадиха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK