Конспирации на маса - как да говорим с роднините по празниците

Конспирации на маса - как да говорим с роднините по празниците

© Анелия НиколоваПразниците в края на декември. Чудесно време да отпратим най-сетне 2020, да качим някое и друго кило и да видим какви теории на конспирациите са успели да прихванат близките ни през годината. Ако сте от типа хора, които не могат да се примирят, когато някой вярва на фалшиви новини и дезинформации, ето няколко полезни съвета как да повлияем на мнението на роднините, без да си разваляме настроението в семейните срещи по празниците.


За начало няколко общополезни съвета:
- Независимо колко е абсурдно това, в което някой е решил да вярва, не бъдете нападателни. Това само ще намали шанса да ви чуе.
- Изслушайте го и вие.
- Знайте кога да спрете. Приемете, че и другият има право на мнение. Let's agree to disagree - както чудесно го казват англичаните.
- Често фактите, не са достатъчни да променим нечии убеждения. Както се пита в стария виц колко психотерапевта са нужни за да бъде сменена една крушка? Само един, но крушката трябва да иска да бъде сменена.


Така че дори опитът ви да опровергаете някоя конспирация да не завърши веднага с успех, от разговора ще е имало смисъл. За всички.
Ето част от по-разпространените митове и как да се справим с тях:


1. Носенето на маски няма смисъл


Може да предложите два много прости експеримента, с които да убедите някого, че маските работят.


Експеримент 1: Помолете човека да сложи маска и с нея на лицето да наплюе намиращ се наблизо обект. Например стената. Когато не успее, му кажете, че точно това означава да спираш зарази, предавани по въздушно-капков път.


Експеримент 2: Запалете запалка на десетина сантиметра от лицето на спорещия. Помолете го да я загаси с духане. После му дайте N95 маска и го помолете да направи същото. Когато не му се получи му кажате, че точно това означава да спираш зарази, предавани по въздушно-капков път.


Дори да ударите на камък в опитите си да обясните защо е по-трудно слюнката ти да стигне до някого, когато носиш маска, винаги може да преминете на емоционална вълна. Носенето на маска означава да уважаваш страха на хората, които вярват, че помага. Дори да не ти пука за теб, помисли за тях.


Разпространена теза е, че продължителното носене на маска, задържа бактерии. Да, затова маската, както и други неща, които носите по тялото си, е добре да бъде сменяна редовно.


Ако изброените доводи не помогнат, най-добре прекратете дискусията. Срещу вас седи човек, който обича да говори, но не обича да слуша.


2. 5G е отговорно за коронавируса


По света обикалят какви ли не налудничави теории. Според една от тях, излъчването на антените за 5G предизвиквало симптоми на COVID-19. Според друга, заразата с коронавируса е естествена, но технологията 5G влошавала положението. Хората, които вярват в кое да е от двете, нямат никакво понятие от технологии.


Добре е да им обясните, че 5G се предава по радио вълни. Действително съществуват високочестотни радио вълни, които могат да повлияят на здравето като ултравиолетовите, рентгеновите лъчи и гама лъчението. 5G вълните обаче попадат в спектъра на нискочестотните като радиото, мобилните телефони и микровълновите печки. Те въобще не са толкова силни, че да повлияят на чиято и да е имунна система. С две думи, шансът да се заразите от каквото и да било, използвайки 5G e точно толкова голям, колкото да се заразите от същото, слушайки радио в колата.


Ако горното не помогне, попитайте как в области като Благоевград и Пловдив например, които са от най-засегнати от корона епидемията, в момента няма 5G покритие на никой мобилен оператор. Както и в малко по-големите области като Русия.


Ако някой ви спомене умрели птици от 5G го попитайте дали е сигурен, че не става дума за снимка от Хага от 2018-та на птици, умрели от хранително натравяне. И то на място, на което по това време е нямало 5G антена.


3. Бил Гейтс иска да ни чипира


Според тази теория корона пандемията е създадена от Бил Гейтс. Чрез ваксината срещу вируса той щял да вкара микрочипове в организма ни и чрез тях да ни контролира. Може би най-добрият довод срещу тази теория е фактът, че един от най-върлите й привържъници е Генадий Зюганов - лидерът на руската комунистическа партия.


Действително в изследване, спонсорирано от The Gates Foundation се твърди за намерение за инжектиране на невидимо мастило заедно с ваксината, за да може да се следи дали някой е ваксиниран или не. Но тук става дума единствено за хипотетична технология, която все още не е разработена. Дори, ако бъде, тя ще е по-скоро невидима татуировка и в никой случай средство, с което човек може да бъде следен.


Ако и това не помогне, кажете, че никой човек, който има телефон, дебитна карта и профил в социални мрежи няма нужда да му бъде инжектирано каквото и да било, за да бъде следен. Той вече е достатъчно "чипиран".


Ако случайно човекът, с когото говорите няма дебитна карта, профил в нито една социална мрежа, имейл и нарочно си е изключил 4G- то на телефона, всеки спор е излишен.


4. Тръмп е истинският победител на изборите в САЩ


Ако имате такъв близък е най-добре да се ограничите с факта, че към момента на писане на тази статия и десетки заведени дела по-късно, все още не е намерено нито едно доказателство за манипулиране или фалшифициране на вота. А на шестата седмица след изборите, дори президентът на Русия Владимир Путин поздрави Джо Байдън като новия президент на САЩ.


5. Прочетох го във фейсбук


Макар и това деяние да не е теория на конспирацията само по себе си, си заслужава да му отделим особено внимание.


Както и вие да отделите нужното време да обясните, че социалните мрежи нямат и никога не са имали сериозни регулаторни механизми, които да спират хората да пишат каквото си искат.


Ето още един лесен експеримент. Влезте във фейсбука си и напишете, че човекът, с когото спорите е починал. После му го покажете. После го питайте дали е истина. После задължително му се извинете и още веднъж обяснете защо сте го направили. Накрая си нагласете reminder за Великден 2021 (пада се на 2-ри май) да напишете, че човекът е възкръснал. Още по-добре веднага изтрийте поста си преди приятелите ви да за започнали да пишат съболезнования.


За жалост не е само фейсбук. Винаги е добра идея, когато спорите с някого или просто чуете нещо, което ви се струва невероятно, да се опитате да установите първоизточника на "новината".


Златното правило, което се преподава в университетите на студенти по политически науки, различните видове администрация и управление е, че една информация е почти достоверна, ако е получена от минимум 5 различни източника, които обхващат поне 2 различни технологии. Т.е. ако прочетете някакво твърдение във фейсбук, то би било редно да потърсите подобна информация поне в медии.


Ако няколко независими източника (и технологии) предават новината, че Диего Марадона е починал, тогава можете съвсем искрено да се натъжите. Ако един профил в инстаграм споделя "новина", която води към блог с гръмко име, че Диего Марадона е убит от ЦРУ, заради връзките си с Фидел Кастро - тогава трябва да се изпълните със съмнение.


6. Ако не Бойко, кой?


Освен международната, на коледната трапеза сигурно ще се обсъжда и родна политика. Макар и най-големият протест да беше преди 3 месеца, изборите са след още толкова. Затова може да се случи някой да подхване опорната точка "Бойко не е перфектен, но няма кой да го замени".


В политиката, точно както и в живота, не всичко е черно и бяло. Дори да няма човек, зад когото категорично да се обедините, че е предпочитана алтернатива, това не значи, че такава няма. Бойко Борисов е основна част от политическия ни живот и управление вече почти 20 години. Наивно е да се смята, че щети, нанасяни толкова време, могат да се оправят с едно гласуване. Намаляването на властта на управляващата партия също е стъпка в правилната посока. А всяка стъпка е стъпка в правилната посока, ако тя ни отдалечава от правителство, което редовно ни вкарва на челни позиции във всички негативни класации, за които се сещате:


- Най-бедна държава в ЕС
- Най-ниски минимална и средна заплата в ЕС
- Най-ниски пенсии
- Най-корумпирана държава в ЕС
- Първи отзад напред по свобода на словото в ЕС
- Втори в света по замърсен въздух
- Дори и на най-ниска позиция в ранглистата на ФИФА в ЕС


Без изгледи за промяна. Честно, това ли е най-доброто, което близките ви си мислят, че заслужаваме?


7. Няма смисъл да се гласува


Всеки, който е ОК с такова положение е почти неспасяем случай.


Разбира се може да започнете разговора с простото обяснение, че ако не гласуваш, оставяш другите да правят избор за бъдещето ти вместо теб.


8. Ако някой е евродепутат и хомофоб от националистическа партия, има голям шанс да участва в гей оргии


Всъщност тази теория няма достатъчно факти, които да я оборят, та нищо чудно да е истина.


9. Схемите


За жалост не малък е шансът някой ваш близък по време на увеличаващата се несигурност през последната година да е намерил убежище в някаква схема. Знаете - всичко започва с безобиден безплатен семинар. Следва втори, малко по-скъп. Няма как да не отидеш на третия.


В никой случай не се конфронтирайте. Тъкмо напротив. Проявете интерес. Разпитайте подробно за какво става дума. Ако действително искате да помогнете, проучете след празниците за какво става дума. Може действително да е безобиден и скъп семинар за личностно усъвършенстване. Ако не е, имайте предвид, че събеседникът ви към дадения момент ще е много по-добре подготвен от вас и противопоставянето само би ви отдалечило.


Най-добре ще постъпите, ако се отдръпнете, проучите с какво си имате работа, разберете как се противодейства преди да се срещнете отново. Сън Дзу е знаел какво прави.


10. Всичко останало


За жалост освен на политически и природни катаклизми, 2020-та е доста добра година и за разпространението на всяккави теории на конспирации. Няма как един текст да обхване всички. А няма и нужда.


Ако седите на една маса с последователи на Qanon или плоскоземци, усмихнете се. Можеше и да е по-зле. Важно е, че сте здрави. Всъщност всеки, който е получил качествено средно образование може да обори повечето теории - за кемтрейлс, за плоската земя и за твърдението на братовчед ви, че ракията му всъщност лекува всичко, но това не пречи да изпиете още една чаша. Нека науката и фактите не пречат на веселието и семейните отношения.


И помнете, ако искате да прекъснете нежелан разговор, най-лесният и приятен начин е да се обърнете към домакина и да кажете - "Това е много вкусно. Ще ми кажеш ли как го направи?"


Весели празници!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK