2020 - в тази драматична година свалихме маските си

"Властимащи показаха откровена ненавист към суверена. Публични лица показаха, че сричат прогнили мисли на задкулисни суфльори. Обикновени хора станаха необикновени бунтари."

© Юлия Лазарова

"Властимащи показаха откровена ненавист към суверена. Публични лица показаха, че сричат прогнили мисли на задкулисни суфльори. Обикновени хора станаха необикновени бунтари.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до Новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на рекламиста Радослав Бимбалов. Още обобщения - четете тук.


Сбъдна ли се някое от очакванията ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?


- Годината всъщност започна устремно и позитивно. И се сгромоляса за броени дни. След това очакванията ми бяха в голямата си част песимистични и за съжаление повечето се сбъднаха.
България се оказа неподготвена за кризисна ситуация - с разбита здравна система, слаби управници и зле работещи институции с тотално сринато доверие към тях. Първата епидемична вълна беше относително слаба у нас и това спомогна за измамното усещане на управляващи и управлявани, че някаква кармична сила ни пази от мащабите на злото, което сполетя други европейски държави през март и април. Лошото е, че пропиляхме лятото, в което сякаш животът се върна. А трябваше да се готвим за мрачната зима, в която влязохме.


Другото мое сериозно очакване, което се сбъдна, е свързано с маските. Сложихме ги, за да се пазим от дъха на другите, но истината е, че в тази драматична година свалихме маските си. Ясно се видя кой какъв е всъщност, какви демони горят отвътре и какво сме се опитвали да крием по един или друг начин.


Властимащи показаха откровена ненавист към суверена. Медии показаха липса на обективност и тежки зависимости. Публични лица показаха, че сричат прогнили мисли на задкулисни суфльори. Звезди свалиха грим и сценични костюми. Обикновени хора станаха необикновени бунтари. Този катарзис обикновено е бавен процес, но тази година ескалира.


Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?


- Имам усещането, че "политическа криза" е перманентното състояние на България през последните 30 години. Нестабилни правителства, бързо сменяща се върхушка, нови политически формации с кратък живот, лабилни коалиции - с всичко това сякаш сме свикнали.


В последните 10 години обаче се наблюдава ужасяващ феномен. Въпреки всички скандали, брутални провали и очевадно престъпно поведение, управляващите корупционни модели проявяват изключителна издръжливост. Живеем в нова, арогантна форма на социализъм от феодален тип. Наричам я социнизъм.


Ролята на държавата е да държи частната инициатива в пряка зависимост. Пропагандата е всесилна, а лъжата е в доволни количества и се раздава щедро. Обикновеният човек живее в страх, но не от законите, а от институциите, които открито ги поругават. Това не е просто политически провал на една управляваща коалиция. Това е крах на демокрацията.


Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?


- Смисъл от протести има не само сега. Ние като граждани сме длъжни да изразяваме своето недоволство - веднага, на висок глас, по всяко време. Протестите тази година бяха важни, защото се изправихме открито - не толкова срещу скрилите се в окопите на властта мишоци, колкото срещу собствения си страх. Именно него трябва да преборим като общество, защото страхът ни прави лесни за манипулация.


Трудно е обаче енергията на недоволството да кипи дълго и да се излива по площадите. Затова е важно борбата за истината да се води на всички възможни фронтове - медии, социални мрежи, лично общуване.


Как оценявате поведението на президента през изминалата година?


- По конституция правомощията на президента са доста ограничени. През последните години обаче президентството съвсем целенасочено беше превърнато в крайно парадна институция. По времето на Плевнелиев често и в пародийна институция. Ветото на президента реално няма никаква тежест. Изпълнителната власт използва арогантния си контрол върху законодателната и съдебните власти не само чрез отхвърляне на всеки опит на президента да изрази своя държавническа позиция, но и като предприе открита битка, която премина отвъд нормалния политически сблъсък.


Цялата фиксация върху личността на президента Радев и пропагандното противопоставяне между него и Борисов е публичен параван, зад който се случва реално престъпно сливане на властите. Според мен президентът Радев спечели тази изкуствено създадена битка, защото показа много повече адекватност и присъствие на духа. Ако щете, показа и повече възпитание и културен език - нещо, което драстично липсва в повечето ни управници. За мен обаче Румен Радев продължава да бъде слаба личност.


Все още смятам, че той не притежава харизмата на лидер и е с прекалено униформено съзнание и поведение. Въпреки това ме изненада приятно и заслужи моето уважение. Нещо, което в никакъв момент не успя да направи предишният президент например. Не знам какви са стремежите на Радев и как планира да се възползва от моментната си сила в политически план. Ще наблюдавам това развитие с особен интерес, но не мисля, че той има реални шансове да надскочи летвата, която вече достигна.


Какво ви изненада през 2020 (в политическата среда)?


- Има един феномен, който ме изненада. Популизмът претърпя ужасяваща метаморфоза. Преди властимащите се стараеха да се харесат на голяма част от хората - раздавайки с широки шепи красиви лъжи и неизпълними обещания. Тази година, притиснати от все по-шумното недоволство, както и от собственият си страх и безсилие, те демонстрираха откровена ненавист към хората. Изредиха се да се обръщат към нас с грозни епитети, отправяха крайни и недостойни обвинения.


Властта показа не просто липса на уважение към суверена, но и откровена неприязън. Избраните, които получиха доза внимание и демонстративна подкрепа, бяха само сигурните им гласоподователи - чиновниците на държавна хранилка, приближените до властта бизнеси и местни васали.


А какво не ви изненада?


- Не ме изненада арогантната помия на лъжите, която залива действителността ни от десетилетия. Управници и институции бяха най-активните създатели и разпространители на фалшиви новини - открито, без свян и под формата на публични обръщения и съобщения.


Тази безскрупулност далеч задмина вътрешнодържавните ни дреболии - прокуратурата например съвсем официално на сайта си излъга, че главният прокурор е инициирал изслушването си в Брюксел (на което дори не отиде). Честотата на измамите създаде един доста опасен прецедент. Всяка нова лъжа вече замита не само истината, но и лъжата отпреди малко. Живеем под един непрестанен кафяв, миризлив водопад.


Коя е думата на 2020 според вас?


- Щеше ми се да е нещо красиво. За съжаление думата, която взе превес тази година, е "страх". Страхът е за всички по много. За уплашените за здравето и живота си обикновени хора. За притеснените за оцеляването на бизнеса си предприемачи. За притиснатите до стената на некадърното си безсилие управляващи.


Страхът е инстинкт, който трудно се контролира. Но той може да бъде полезен, ако го използваме като нужната доза адреналин, за да предприемем смели действия - нещо, което в една спокойна ситуация по-скоро не бихме направили. Тези от нас, които проявят смелост насред страха, могат да изпратят 2020 като победители.


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?


- Кризите са част от кръговрата на живота ни. Когато колелото стигне в най-ниската си точка, е съвсем логично скоро да тръгне нагоре. И когато това се случи, ще е добре да сме натрупали не само негативни спомени от лошото, но и да сме взели добри уроци. Със сигурност тази пандемия ще помени много неща, някои от тях в положителна посока. Ще останем много по-отговорни към личната си хигиена и по-внимателни към собственото си здраве. Ще оценяваме повече семейството и близките си хора. Ще пазим личното си пространство и свобода, но ще сме по-готови да се съобразяваме с общите правила и публични порядки.


Този катарзис ще засегне и държавните системи, които вече нямат никакъв шанс да бъдат държани в мрака на миналото. Здравната система има нужда от тотален ремонт и той е неизбежен, без значение кой ще е отговорен за това след изборите. Образователната система бързо ще се модернизира и адаптира. Така дълго обещаваното и неизпълнено дигитализиране на държавата ще трябва да се случи не скоро, а веднага. Натискът, който 2020 осъществи върху нас като хора и върху държавата като цяло, ще доведе до промени, които всъщност искаме да случим от много години.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- Истината е, че без значение коя партия е на върха, властта е в ръцете на апатията. Това е страшна зависимост и може да има различни измерения. Сблъсквам се с ужасно много хора, които живеят в собствения си балон на лично благополучие. Те не искат да поглеждат встрани, защото знаят, че няма да им хареса това, което ще видят. Има и такива, които са се примирили със собственото си несполучие и не вярват, че нещо или някой може да ги извади от него. Има и трети, които живеят с горчилката на недоволството си, но се страхуват, че промяната може да доведе до по-големи злини.


Всички тези апатични хора са част от нашето общество. Ако искаме да сме едно цяло, което гледа в обща посока, трябва да се опитаме да извадим вцепенените от безразличие свои приятели, съседи, познати и приятели. Смятам, че в последните месеци това се случва - виждам все повече отворени очи. Чувам все по-ясни гласове на хора, които искат да спорят, да обсъждат, да защитават своето мнение.


Гражданското общество е съставено от личности, които невинаги имат достатъчно много общи неща помежду си. Те са тотално различни в демографско отношение, имат коренно различни нужди, възможности, интелект и изразяват различни партийни пристрастия. За да бъде общество, тази група трябва да намери поне една обща кауза, зад която да се обедини.


Мисля си, че в момента имаме възможност да посочим тази кауза, която ще ни направи едно цяло, без да отнема правото ни да бъдем различни. Живеем в архаична държава - закостенели обществени порядки, допотопни държавни системи, политици и политики, спрели развитието си в миналия век. Тази криза може да ни помогне да се изтласкаме напред, ако обществото ни приеме една обща кауза. Каузата да модернизираме България. От утре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Любопитно

  "Сложихме ги, за да се пазим от дъха на другите..."
  Рекламистът и управляващ патньор, наистина ли още не е разбрал, маската кого/кои пази и от какво?
  Другите му заключения бих коментирал с цитат:
  Не по-високо от обувките, обущарю!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Живеем в нова, арогантна форма на социализъм от феодален тип.
  =============================================
  Напротив, живеем си в най-обикновен български капитализъм - бедност, неравенство, несигурност, гладни бунтове, подготовка за война, непрекъснати кризи, липса на суверенитет, надменни западни господари, представящи се за "съюзници". Рекламисте, не по високо от рекламата.

  Свободата, Санчо...
 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Весело

  ....и се разбра , КОЙ -Кой е......

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  "Обикновеният човек живее в страх, но не от законите, а от институциите, които открито ги поругават. Това не е просто политически провал на една управляваща коалиция. Това е крах на демокрацията."

  За съжаление, много верни думи. Участваш в антиправителствена демонстрация - на другия ден ШЕСТ държавни институции ти запечатват фирмата и почват да те тормозят.

  Някой си харесва бизнеса ти, който е успешно развит и произвежда търсен и качествен продукт - привикват те в Прокуратурата и някаква цуцка с пищов на кръста те принуждава да се откажеш от него.

  Появяват се компрометиращи снимки от спалнята на министър-председателя; той заявява, че ЗНАЕ кой ги е правил, но шест месеца по-късно арестувани няма, а Прокуратурата си играе на криеница с извършителя, защото зад него вероятно стоят далеч по-големи сили от самия министър-председател.

  Всъщност, за какво ни е нужна тази държава? За да ни краде и лъже?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  "Властимащи показаха откровена ненавист към суверена. Публични лица показаха, че сричат прогнили мисли на задкулисни суфльори. Обикновени хора станаха необикновени бунтари"

  Бимбалов,
  Съжалявам, но суверена не са няколкото протестиращи за президентската република, под управлението на вашите прогнили задкулисни суфльори.

  Година в която стана ясно кой какъв е.

  Та кой е суверен, кой суфльор и какво суфлира вече на всички стана ясно.
  Както винаги при вас всичко е на 180 градуса спрямо нормалното.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  "демонстрираха откровена ненавист към хората" - когато пошлостта се види в атлазените покои на властта, се изпъчва като въшка на чело. Само където не се усеща, че лъскавите покои са пропити с прах от предишните арогантни, нагли и себични, докопали се до облагите хора, важни единствено за себе си. Колкото до апатията, тя се храни със страх и обещания за светлото бъдеще и докато не се спре "диетата", няма да се види и целта, към която да се стремят и постигнат своето всички, мислещи, знаещи, че истината е единственото, което наистина е светлина.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Весело

  До коментар [#5] от "zz_s":

  Божков: Но ме изкефи как се управлява тълпата по т’ва, по мрежите.

  Мъж: Нали? Е т’ва е.

  Божков: Да. Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот’ тя е тълпа, не мо’е да се затичва.

  Мъж: Е, тря’а все пак да се координират нещата.

  Божков: Реакцията се вижда до петнайсет-двайсет минути, половин час, тълпата почва да реагира.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Свалихме маските в смисъл, че ДБ показа че за нея БКП е по-демократична от Герб ли?

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Колко радостни, че маските свалиха,
  затова толко много хора се заразиха.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#7] от "ЗаНиЗа":

  "когато пошлостта се види в атлазените покои на властта, се изпъчва като въшка на чело."

  "Атлазените покои на властта", както ги видяхме на снимките, приличат по-скоро на леговището на укриващ си от закона капо на мексикански наркокартел: чекмедже с банкноти по 500 евро, златни кюлчета, пистолет, тубички с мехлем против гъбички на краката... :)))))

  Просто за протокола.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  По времето на комунизма мислехме, че като падне комунизма и всичко ще се оправи. Е още не е паднал комунизма. Реално навсякъде е пълно с агенти на ДС и с бивши членове на БКП и с комунисти по убеждение, които искат да се върнели "онези времена" и пак БКП да има диктат над всички. Това не е някаква антиутопия, това си е реалността в България. Но никой не се занимава с този проблем.

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  "Живеем в архаична държава - закостенели обществени порядки, допотопни държавни системи, политици и политики, спрели развитието си в миналия век. Тази криза може да ни помогне да се изтласкаме напред, ако обществото ни приеме една обща кауза. Каузата да модернизираме България. От утре."

  Да го беше казал по-просто. Хората си искат инфраструктурата. И Баце им я дава, па те гласуват па за Баце. :)

 14. 14 Профил на xvr03697434
  xvr03697434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Сценариста знае отлично, на какво ще клъвнете и ви го предостави. Резултата е виден. Уж много умни, уж много начетени пък се оставяте да ви прекарат, като последни балъци. То не беше Спас от Кочериново, гръцки острови, къщи в Барселона, чекмеджета. Лесни сте, но в замяна на това доста кресливи.

 15. 15 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Божков: Но ме изкефи как се управлява тълпата по т’ва, по мрежите.
  Мъж: Нали? Е т’ва е.
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  Ако това е вярно, представям си какво могат Гешев, Борисов и Пеевски. Все пак разполагат и със специални, разузнавателни и технически служби + прокуратура.

 16. 16 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  "В последните 10 години обаче се наблюдава ужасяващ феномен. Въпреки всички скандали, брутални провали и очевадно престъпно поведение, управляващите корупционни модели проявяват изключителна издръжливост. Живеем в нова, арогантна форма на социализъм от феодален тип. Наричам я социнизъм.

  Ролята на държавата е да държи частната инициатива в пряка зависимост. Пропагандата е всесилна, а лъжата е в доволни количества и се раздава щедро. Обикновеният човек живее в страх, но не от законите, а от институциите, които открито ги поругават. Това не е просто политически провал на една управляваща коалиция. Това е крах на демокрацията."
  +++++++++

 17. 17 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Кой му дава думата на този?

 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Този бимбалов какъв фактор е и защо мнението му трябва да е меродавно?

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hristo Daskalov":

  "Кой му дава думата на този?"

  Аз.

  Като читател на Дневник.

  А ти кой си, та да му я отнемаш?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Щедри на намеци и обещания и пестеливи на подробности.Това са действащите ни институции ако изобщо работят. Замена на това Севда ТВ ни показва непрекъснато врата на Бац€ в джипката и патентите му за виртуална истина.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hristo Daskalov":

  Дневник

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Ами също като читател на Дневник.

 23. 23 Профил на xvr03697434
  xvr03697434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Читател, като теб. Ясно, че подобна на Дайнов, Левчев и разни други драскачи си свикнал от време оно на по-особено отношение, но времената се смениха. Сега си никой.

 24. 24 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  Точно така, лицемерните 'прозападни' 'антикомунистически' маски на умнокрасивците бяха напълно захвърлени и умнокрасивите крепостни бяха хвърлени открито в борбата за комунистически преврат.

  Обаче НАНАЙ :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alarmstufe: Rot":

  Понеже :""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#22] от "Alarmstufe: Rot":

  "Ами също като читател на Дневник."

  Нещо не ти е ясно на теб, болшевико.

  Дневник е свободен да публикува каквото одобрят редакторите му.

  Аз обикновено съм съгласен с техния избор, затова влизам тук и чета.

  Ти обикновено не си съгласен и вместо да е пръждосаш и да си четеш ПИК, Труд или Галерия, идкаш да им забраниш да пускат това, което са преценили.

  Чаткаш ли, или е твърде сложна материя за теб?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Кой му дава думата на този?
  —цитат от коментар 17 на Hristo Daskalov


  По-важно е ти кой си! Защо ти да имаш думата а той не?
  Разкажи смирено на нас безправните.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 925 Любопитно

  И какво показаха бунтарите?
  Показаха непостоянност и недокарване нещата до край!
  ...............
  Заваля дъжд, и отложихме Революцията!

 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Точно така, лицемерните 'прозападни' 'антикомунистически' маски на умнокрасивците бяха напълно захвърлени и умнокрасивите крепостни бяха хвърлени открито в борбата за комунистически преврат.Обаче НАНАЙ :)
  —цитат от коментар 24 на Morbias


  Като повториш още сто пъти умнокрасивите ще ти е за първи път. Нали БУДАла?

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2116 Весело

  До коментар [#11] от "Norman Granz":Сценариста знае отлично, на какво ще клъвнете и ви го предостави. Резултата е виден. Уж много умни, уж много начетени пък се оставяте да ви прекарат, като последни балъци. То не беше Спас от Кочериново, гръцки острови, къщи в Барселона, чекмеджета. Лесни сте, но в замяна на това доста кресливи.
  —цитат от коментар 14 на xvr03697434


  +++++++++++++
  Захранка за лилави шарани, дето работят за БСП/пРезидента да дойдат на власт.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 32. 32 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 322 Гневно

  ""Властимащи показаха откровена ненавист към суверена."
  ----------------------------
  Ти да видиш! 100-200 (40-50, 5-10) заработващи кинти от БоШков и безделници, пиещи бира, били суверенът!?
  Рекламисте Бибалов, станахте за смях и ненавист от огромна част българи!

 33. 33 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  1989 г. др. Тодор Живков ни съобщи важна новина, комунистите в България са един милион, по късно се разбра че доносниците са 450 хил., гласоподавателите на БКП1 (БСП) и БКП2 (обслужващ персонал ГЕРБ) са 1.5 милиона....случайно ли, не мисля.
  -------------------------
  Повече от 70г. отрицателен подбор нещата са такива каквито са!!

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#28] от "K2":

  "По-важно е ти кой си! Защо ти да имаш думата а той не?"

  По празничите остатъчните тролове на ОПГ-то са мобилизирани, включително с новорегистрираните си профили...

  Оня, дето напада Левчев и Дайнов, понеже били "комунистически драскачи", снощи в една друга тема (за предателството с Турски поток) защитаващше концлагера в Белене, където били затворени "фашистите" от "народната власт".

  Това са естествените съюзници на милиционерската партия - пенсионираните биячи от ДС, които още въздишат по Белене, Скравена, Богданов дол и останалите "превъзпитателни" институции.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  ""Властимащи показаха откровена ненавист към суверена."----------------------------Ти да видиш! 100-200 (40-50, 5-10) заработващи кинти от БоШков и безделници, пиещи бира, били суверенът!?Рекламисте Бибалов, станахте за смях и ненавист от огромна част българи!
  —цитат от коментар 32 на Емил Добрев


  БУДА ви БУДАлка бе БУДАли.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#30] от "K2":


  [quote#30:"K2"]>>>умнокрасивите

 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alarmstufe: Rot":Понеже :""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г."
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Този е рекламист.

 38. 38 Профил на xvr03697434
  xvr03697434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Нормане, не ставай лъжец поне. Много лесно може да се провери твърдението ти и да стане ясно, че е долна лъжа.

 39. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Леко да не се задавиш от злоба. Можеш да пръждосваш жена ти, не мен. Ясно?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Като стана дума за Турски (т.е. Руски) поток, да видим какво казва Свободна Европа - още една медия, която спарените милиционерски фуражки мразят с особено настървение:

  "Първо беше "Турски", после стана "Балкански". Накрая се оказа руски поток"
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30915604.html

  "Българската държава осигурява почти 3 млрд. лева, с които плаща за построяването на газопровод, по който руската компания "Газпром" ще изнася руски газ за Европа. И докато тези ползи за Русия са в близкото бъдеще, още сега голяма част от похарчените пари се връщат към Москва. Основният изпълнител на строителството, саудитската компания "Аркад", се ръководи от руски граждани, които наеха за подизпълнители основно руски фирми. Тръбите също са произведени в Русия, а много от работниците по трасето се оказаха руски граждани.

  Но и това не е всичко - 90% от капацитета на бъдещия газопровод за следващите 20 години вече са резервирани от дъщерни фирми на “Газпром” и швейцарската МЕТ, както съобщи "Булгартрансгаз" в началото на 2020 г. А за евентуални бъдещи печалби на България от транзитни такси може да се говори чак след изпълняването на две условия - след като се покрие първоначалната инвестиция, която София изплаща на саудитската фирма, и при достатъчно натоварване на трасето, което изобщо не е сигурно."

  С други думи: Бойко Борисов ни набута с ТРИ МИЛИАРДА, които първо трябва да платим с лихвите, макар че самите милиарди отдавна се върнаха в Русия под формата на заплащане за руските фирми, строили потока. Докато не ги върнем, не можем да чакаме транзитни такси. А като се има предвид, че потокът попада под американски и европейски санцкции, най-вероятно няма да ги върнем никога, т.е. Бойко Борисов погреба едни пари за хатъра на Путин, които за нас са чиста загуба и дълбоко бъркане в националния ни джоб.

  Сполай ви, евроатлантици!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#30] от "K2":

  Re:[#36]

  Нещо стана, и не излезе целия пост!
  Не ми се пише, но в две думи:
  За тия непрекъснато оправдаващите се с "умнокрасивите":
  Любо Пенев: "Да ......"

 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#37] от "Alarmstufe: Rot":

  Именно, придворните им (наследени) "философи, политолози, социолози и наблюдатели "
  не стигат за цяла седмица традиция, та се налага и рекламисти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  Да, тази година много заподозряни окончателно свалиха маските си.
  Въпреки, че този драматичен жест не беше необходим- ОФ-ето без маски се оказа 99 % същото, което предполагахме, когато си беше под прикритие.
  Единият процент изненада е в това, че все пак се решиха на "Интернационала", преди още великата световна революция да е успяла.
  Другото всичко си е по старому- кучетата лаят, керванът си върви.

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Весело

  Е, "въстанието" не успя и сега се прави анализ на причините за да не успее. Хората ги било страх! Хайде де! А как по времето на Виденов излязоха поне 800 000 на улицата? И не ги беше страх.
  Основната причина за да няма масовост в протестите е липсата на алтернатива, т.е. партия хем достатъчно силна да спечели изборите, хем ползваща се с масово доверие. И като призовавате "Дайте да свалим правителството!", трябва да имате нещо много по-добро да предложите.
  За жалост, както писах и преди, тези 10 години бяха загубени за опозицията.
  Цитат:
  "Сблъсквам се с ужасно много хора, които живеят в собствения си балон на лично благополучие. Те не искат да поглеждат встрани, защото знаят, че няма да им хареса това, което ще видят. Има и такива, които са се примирили със собственото си несполучие и не вярват, че нещо или някой може да ги извади от него. Има и трети, които живеят с горчилката на недоволството си, но се страхуват, че промяната може да доведе до по-големи злини."
  От горното следва, че много хора са постигнали лично благополучие и на все повече хора им става ясно, че нещата зависят и лично от тях и техните усилия, а не от управляващите.


 47. 47 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#37] от "Alarmstufe: Rot":Именно, придворните им (наследени) "философи, политолози, социолози и наблюдатели "не стигат за цяла седмица традиция, та се налага и рекламисти
  —цитат от коментар 43 на дерибеев


  Виж обаче саморекламата пред Севда ТВ какъв важен фактор е. Спомням си онова тържество на материята Лилето как се саморекламираше ама и тя отлете.

  SHADOWS of SOFIA
 48. 48 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да свалиха маските и вируса свърши работата, която полицията не свърши и площада се изчисти от боклуци. Но това е нормално при естествения подбор оцеляват по-приспособимите а не умнокрасивите.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#40] от "parcaleste":

  Потресаващо в интервюто е наличието само и единствено на черни и негативни съждения, рисуващи някаква страшна и апокалиптична картина на тотален разпад и развал, както и липсата на какъвто и да е позитивно зрънце.
  Човекът май има нужда от специализирана помощ.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":Дневник е свободен да публикува каквото одобрят редакторите му.

  Всъщност не е свободен, а длъжен да публикува единствено подчинявайки се на това.
  https://www.economedia.bg/news.php?guid=802558

  Всичко различно може да бъде публикувано в партиен стенвестник

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  "Обикновеният човек живее в страх, но не от законите, а от институциите, които открито ги поругават. Това не е просто политически провал на една управляваща коалиция. Това е крах на демокрацията."За съжаление, много верни думи. Участваш в антиправителствена демонстрация - на другия ден ШЕСТ държавни институции ти запечатват фирмата и почват да те тормозят.Някой си харесва бизнеса ти, който е успешно развит и произвежда търсен и качествен продукт - привикват те в Прокуратурата и някаква цуцка с пищов на кръста те принуждава да се откажеш от него.Появяват се компрометиращи снимки от спалнята на министър-председателя; той заявява, че ЗНАЕ кой ги е правил, но шест месеца по-късно арестувани няма, а Прокуратурата си играе на криеница с извършителя, защото зад него вероятно стоят далеч по-големи сили от самия министър-председател.Всъщност, за какво ни е нужна тази държава? За да ни краде и лъже?
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  Българите винаги са имали проблем да си направят държава и да живеят в държава. Още Дизраели го е казал. Инак на маса са добри.

  Там, където живея, пред празници цените падат. Веригите имат намаления за по-луксозните храни. Пред Великден яйцата са по-евтини. В България по празник всички цени се вдигат. Кокорестите бизнесменчета, които "разбират живота" -- колегата Циник много сполучливо ги имитира -- знаят, че на празник и най-бедният пенсионер ще развърже кесията, и гледат да ударят кьоравото.

  Е каква да бъде държавата?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#43] от "дерибеев":

  Дао очакваме и тирадата и на "директора на театъра в Тулуза"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “ Обикновеният човек живее в страх, но не от законите, а от институциите, които открито ги поругават. ” и институциите ли караха обикновеният лумпен да нарушава законите и правата другите хора ? Голям страх няма що

 55. 55 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Никой нищо не е свалял, опасявам се, че доста персони надянаха нови и различни от досегашните маски. За да се прикриват и лъжат още по-брутално, стига да има вярващи и кланящи се... 🤔 🙄🤥

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#56] от "parcaleste":

  Водоемите в цялата страна не са източени.
  Ето заради такива вербални изхвърляния от шумното малцинство, тихото мнозинство се увеличава, а крещенето се маргинализира до пародийни хепънинги и малобройни рехави пърформанси в ъгълчето на някой площад.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 59. 59 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#56] от "parcaleste":Водоемите в цялата страна не са източени. Ето заради такива вербални изхвърляния от шумното малцинство, тихото мнозинство се увеличава, а крещенето се маргинализира до пародийни хепънинги и малобройни рехави пърформанси в ъгълчето на някой площад.
  —цитат от коментар 58 на Незнайко в Слънчевия град


  Черното е бяло, острото е тъпо, герберът е тиква.

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#49] от "Norman Granz":

  Това с мехлема за гъбички е нов елемент от бездарното театро.

 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#40] от "parcaleste":Потресаващо в интервюто е наличието само и единствено на черни и негативни съждения, рисуващи някаква страшна и апокалиптична картина на тотален разпад и развал, както и липсата на какъвто и да е позитивно зрънце. Човекът май има нужда от специализирана помощ.
  —цитат от коментар 50 на Незнайко в Слънчевия град


  Това им е част от стила, издаващ безпомощност. Норман Гранц например твърди, че в България в момента цари африканска бедност.

 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Интересно, че точно тези, които не търпят чуждото мнение, които обиждат персонално, които "пръждосват"от форума, които говорят за крем против гъбички и ужасна воня, точно те се възмущават от "кафявата буря от коментари". Типично болшевишко нахалство и самозабравяне.

 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  пред очите ми е мехлемът против гъбички на премиерското шкафче и си представям вонята...
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  Може да не е от кремчето, а от онова, къде се върти в дупарата със двеста (цитирам Н.Пр. българския премиер -- а сте ме изтрили, а съм пратил КФН да ви размаже физиономията).

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  Аз се чудя колко от евроатлантичесите гербаджии не виждат проруския уклон на Баце и сериозно ли му вярват?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#64] от "vesolr":

  "Аз се чудя колко от евроатлантичесите гербаджии не виждат проруския уклон на Баце и сериозно ли му вярват?!"

  През последните години Бойко Борисов обслужва с еднакво усърдие Русия, Турция и Сърбия - нашите исторически врагове.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 598 Весело

  През последните години Бойко Борисов обслужва с еднакво усърдие Русия, Турция и Сърбия - нашите исторически врагове.
  —цитат от коментар 65 на Norman Granz


  Какви исторически врагове бе аланколуууууууу, ти вчера ли излезе от пещерата ахахахах

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#66] от "deutschland":

  "ахахахах"

  И какво доказваш с това цвилене? Че исторически Русия е наш приятел? Или Сърбия?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Другото мое сериозно очакване, което се сбъдна, е свързано с маските. Сложихме ги, за да се пазим от дъха на другите, но истината е, че в тази драматична година свалихме маските си. Ясно се видя кой какъв е всъщност, какви демони горят отвътре и какво сме се опитвали да крием по един или друг начин.
  Властимащи показаха откровена ненавист към суверена.
  ****************************************

  Едно съгласие и едно уточнение по горния цитат:
  1. Доста маски паднаха. И под тях се видяха истинските намерения на участниците в протестите, например на някои от заявените десни, които с лекота се заеха да докарат БКП/Нинова на власт. Огромна благодарност към свалилите маските си лица от този специфичен тип.
  2. Уточнението ми е следното: г-н Бимбалов, скъпи рекламисте, няколко хиляди по площадите не са "суверенът", това е просто рекламен слоган със, меко казано, съмнителна стойност. Така че, стойте кротко и не се опитвайте да прилагате номера от манипулативния свят на рекламата в реалността на политическия живот. Може да бъде опасно за всички. И спокойно / гледам, че сте нервак, та дрънкате/ - суверенът съвсем скоро ще упражни принадлежащата си власт на предстоящите избори.
  Просто факти, нищо лично.

  Мараба, С-ДС доносници!
 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  . Публични лица показаха, че сричат прогнили мисли на задкулисни суфльори. .
  —цитат от коментар 5 на zz_s


  Страх те е да кажеш , че Кукловодът беше Черепа????

  " Задкулисни суфльори " , дето бяха на "Магурата" преди много, много , време
  После отиваха на "Кравай" .. аз бях малък, ама съм ги гледал, батковците..

 71. 71 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Дневник са ненадминати в това да ни информират за щенията на никому известни умнокрасавци. Кой по дяволите е Бимбалов и поради каква причина мнението му е толкова важно, че трябва да ни занимават с него навръх Коледа?

 72. 72 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  Всъщност, за какво ни е нужна тази държава? За да ни краде и лъже?
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  Болшевишкото носленце на Вожд Ленин пак надниква иззад джазовата завеска на другаря Грънчаров - " Държавите и нациите ще отмрат, чака ни само светлото комунистическо бъдеще !".
  Хе, хе ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#66] от "deutschland":"ахахахах"И какво доказваш с това цвилене? Че исторически Русия е наш приятел? Или Сърбия?
  —цитат от коментар 67 на Norman Granz


  Те бесняха, нали помниш точно с такива налудни твърдения..
  Русия ги била освободила, как така можело да се мисли за руски шпиони у нас , това били Гешеви уйдурми , фейк пушилки и набеждаване на хора и държави..

  Гебрев, приятелят му Малофеев и НИколай Малинов от "Движение Русофили" да са шпиони?
  Ми как бе, невъзможно, каква руска мрежа- това са клевети ..
  .. шумните пропагандни димки на Гешев,.
  —цитат от коментар 89 на Norman Granz  "Дайте да скачаме, против Гешев, той набеждава руснаците, нашите Освободители"..

  Жалка шайка сте, приятелю ..

 75. 75 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Дневник са ненадминати в това да ни информират за щенията на никому известни умнокрасавци. Кой по дяволите е Бимбалов и поради каква причина мнението му е толкова важно, че трябва да ни занимават с него навръх Коледа?
  —цитат от коментар 71 на von_seeckt


  Не знам какъв е критерият за важно/неважно, но си мисля, че е безкрайно полезно за едно общество да бъде информирано за различните гледни точки по един сериозен проблем. В този смисъл - всяко мнение е важно. И това на г-н Бимбалов, и това на всеки форумник тук - дори когато сме напълно несъгласни с някаква заявена позиция, важно е, в процеса на осмисляне и дебатиране, да изясним и себе си, и отношението към идеите на събеседниците ни.
  Това, за хора с моето мислене, е ценност. Ти си в правото си да мислиш различно. Можеш да се опиташ и да се обосновеш, разбира се!

  Мараба, С-ДС доносници!
 76. 76 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#75:"Манчо"][/quote]

  Aбсолютно съм несъгласен с теб. Най голямата възможна глупост е че трябва постоянно да се слушали много мнения. Трябва да се дава глас само на мненията на солидни личности, мъдри и духовни. Само от тях има обществена полза. И понеже такъв род личности по дефиниция са малко, малко са мненията, които следва да се публикуват. На тебе естествено никой не ти пречи да отскочиш до кварталния хоримаг и д а се наслушаш на ценни мнения. След това може и да дебатираш по по тях:))))

 77. 77 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hristo Daskalov":"Кой му дава думата на този?"Аз.Като читател на Дневник.А ти кой си, та да му я отнемаш?
  —цитат от коментар 19 на Norman Granz


  Като проруски трол , Norman Granz ..
  Това поне го признай..
  По делата, по делата се познавате - как издивяхте, когато Гешев започна да разплита и напипва руските шпионски мрежи ..

  Подскачахте и покрай Гебрев, и покрай атаката и хакването на НАП , и когато Баневи светнаха, като елхи, че от затвора се свързват с ГРУ - Нощен ястреб и Госпожа Нощен ястреб , но най се бяхте разпищолили за арестуването на хората от "Движение Русофили"и удара по Решетников и Малофеев ..

  Иначе мнението на Бимбалов - известен умнокрасивист , особа приближена лично на Черепа - ненавиждащ маските рекламист, горящ ги със запалка Zippo оригинал предварително накиснати - е интересно да се чуе!

 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Не знам какъв е критерият за важно/неважно, но си мисля, че е безкрайно полезно за едно общество да бъде информирано за различните гледни точки по един сериозен проблем. В този смисъл - всяко мнение е важно. И това на г-н Бимбалов
  —цитат от коментар 75 на Манчо

  Мненията на антимаскиста Бимбалов , подскачането на Norman Granz , когато Гешев тръгна да разплита шпионските мрежи - всичко е интересно и ни кара да се замислим..

 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#75] от "Манчо":

  Отново за мненията. В едно от писмата си до Луцилийй Сенека му дава следния съвет, чети само избрани книги, не чети всичко, защото който яде от всичко той бързо си разваля стомаха. Същото важи и за мненията.

 80. 80 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Aбсолютно съм несъгласен с теб. Най голямата възможна глупост е че трябва постоянно да се слушали много мнения. Трябва да се дава глас само на мненията на солидни личности, мъдри и духовни. Само от тях има обществена полза.
  —цитат от коментар 76 на von_seeckt


  Това за солидните и мъдри личности звучи добре, само дето не ми стана ясно какъв е критерият и кой ще определя кой е солиден и мъдър и кой - не... Доколкото знам, по времето на соца думата са имали само такива, определяни като солидни и мъдри хора. А соцът така и не е прокопсал от това, май тези авторитети на са били толкова мъдри....
  Това е проблемът.

  Мараба, С-ДС доносници!
 81. 81 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#80:"Манчо"][/quote]

  Глупости! Във всяко време и всяка епоха има такива личности. Примерно се сещам веднага за Ст. Цанев.

 82. 82 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  Отново за мненията. В едно от писмата си до Луцилийй Сенека му дава следния съвет, чети само избрани книги, не чети всичко, защото който яде от всичко той бързо си разваля стомаха. Същото важи и за мненията.
  —цитат от коментар 79 на von_seeckt


  Като оставим настрана това, че тук говорим за кратко изразени позиции, а не за книги, нака ти напомня, че Сенека е един от най-отявлените привърженици на римския империализъм. И изразената от него позиция е в пълен унисон с авторитарно-угодническия му тип мислене и поведение.
  При цялото ми уважение към Сенека, в това няма как да съм му поклонник. И да, чел съм го, въпреки ясното си съзнание, че е лайно. Но умно лайно, което заслужава да се чете. Ако бях приложил към него собствените му принципи, нямаше и да знам кой е Сенека.
  И те така ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 83. 83 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Няма празник и семейна топлина за лилавите мушмороци. Само хейт, хейт и пак хейт! А процентите се топят ли, топят... С тоя темп до март ще се върнете до първоначалното мощно ядро от 5 човека под опашката на коня. България не ви обича, а вие сте е*аси пича!

 84. 84 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#82:"Манчо"][/quote]

  Ти набързо профанизра дискусията, Сенека бил лайно, а ти си голяма работа, щото дращиш простотии и четеш такива в тукашния форум. Ето докъде води безразборното четене на "мнения".

 85. 85 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  [quote#80:"Манчо"]
  —цитат от коментар 81 на von_seeckt
  Глупости! Във всяко време и всяка епоха има такива личности. Примерно се сещам веднага за Ст. Цанев.[/quote]

  Веднага ще се появят много, които няма да се съгласят с теб / аз не съм от тях, но това не променя картината/- дали защото не са чували за СЦ, дали защото не понасят писанията му. Какво правим?

  Мараба, С-ДС доносници!
 86. 86 Профил на sando slavov
  sando slavov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И какво доказваш с това цвилене? Че исторически Русия е наш приятел? Или Сърбия?
  —цитат от коментар 67 на Norman Granz


  Още един умствено скопен.
  —цитат от коментар 68 на deutschland


  ... вие, нескопения умствено, какво как коментирате следното:
  ПЛЕНЕНИТЕ ЧУЖДИ ЗНАМЕНА ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ
  ...
  Руски бойни знамена
  52. Руско знаме. Военноморски флаг - Андреевски. Размери 107 х 73. Пленен заедно със спасителна лодка от потопения от българско минно заграждение във Варненския залив на 28 февруари 1916 г. руски миноносец „Лейтенант Пушчин”.
  През есента на 1915 г. България влиза в Първата световна война на страната на Тройния съюз. Русия е на страната на Антантата. През октомври гр. Варна е обстрелян от корабите на руския Черноморски флот „Императрица Мария”, „Св. Йоан Златоустъ”, „Св. Панталеймонъ”, „Евстафий”, „Кагуль” и „Память Меркурия”. Разрушени са сгради. Има жертви сред мирното население.
  Това принуждава командването на Българските военноморски сили да минират акваторията на Варненския залив. Тази задача е изпълнена от флотска единица с командир лейтенант Кирил Минков. И това дава резултат. На 28 февруари 1916 г. два руски кораба - „Живой” и „Лейтенантъ Пушчинъ”, попадат на минното поле при устието на р. Камчия. Вторият е поразен от мина и потъва. Спасяват се само 4 офицери и 11 матроси. В спасителната лодка е открит бойният флаг на кораба и пленен заедно със спасения личен състав и лодката.
  Получено от минната рота на 6 февруари 1917 г.
  53. Руско знаме. Бойно знаме на 1-ви батальон от 265-и опълченски Оренбургски полк. Знамето носи изобразен православен кръст и вензела на руския император Николай ІІ. Освен тях и девиз: „За вярата, царя и Отечеството”.
  Знамето е пленено от 2-ри конен полк в боя при с. Карамурад (Добруджа) на 23 октомври 1916 г. При пленяването му са се отличили: майор Добрилов, поручик Янакиев, вахмистър Митев и старши подофицер Христов.8 В Бюлетин на щаба на армейската група „Макензен” от 24 октомври 1916 г. пише: „Преди пладне тя (Конната дивизия - бел. авт.) разпръсна при Карамурад руския 265-и опълченски батальон и плени неговия командир”. В Бюлетина е написано: „Конната дивизия срещна съпротива, отхвърли една румънска бригада, взе знамето на 265-а опълченска дружина и плени 800 войници.”
  Знамето е получено в НВИМ от Кавалерийската инспекция към Министерството на войната.
  54. Руско знаме. Бойно знаме на 7-и специален полк от 2-ра бригада на специалната Петроградска дивизия, действала в района на Битоля през пролетта на 1918 г. Знамето е донесено и предадено на български части, действащи в този район, от дезертирали руски войници от споменатия специален полк.9
  Получено от Щаба на Действащата армия с писмо №6140/28 април 1918 г.
  55. Руски голозник кавалерийски. Пленен от руска кавалерийска част в боевете за Добруджа през есента на 1916 г.
  56. Руски голозник кавалерийски. Пленен от руска кавалерийска част в боевете за Добруджа през есента на 1916 г.
  57. Руски голозник кавалерийски. Пленен от руска кавалерийска част в боевете за Добруджа през есента на 1916 г.
  58. Руско сигнално флагче. Пленено от руска кавалерийска част в боевете за Добруджа през есента на 1916 г.

  Сръбски бойни знамена
  59. Сръбски корабен флаг. Пленен от гарнизона в гр. Лом на 14 октомври 1915 г.
  60. Сръбски корабен флаг. Пленен от гарнизона в гр. Лом на 14 октомври 1915 г.
  61. Сръбски кралски щандарт. Размери 278 х 269. Пленен по време на Сръбско-българската война 1885 г.
  62. Сръбско знаме на Капаоничкия отряд на Коста Пекянац. Действал срещу българските войски по време на въстанието на сърбите в района на Капаоник планина през 1916 г. Потушено от българските войски с командир генерал Александър Протогеров.
  63. Сръбско знаме от Нишка околия. Пленено от българските войски по време на Първата световна война.
  64. Сръбско знаме. Бойно знаме на стрелкова дружина от Пиротско. Пленено от българските войски по време на Първата световна война.
  65. Сръбско знаме. Бойно знаме на Съюза на „Соколските дружества „Душан силни”. Пленено от българските войски по време на Първата световна война.
  ...
  https://sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=312:2011-06-08-12-22-24&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

  ... м?

 87. 87 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#85:"Манчо"][/quote]

  Нали се сещаш, че дали ти или баба Пенка не са съгласни с това че Сенека е голям философ, а Цанев е виден български интелектуалец, няма голямо значение.

 88. 88 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  [quote#85:"Манчо"]
  —цитат от коментар 87 на von_seeckt
  Нали се сещаш, че дали ти или баба Пенка не са съгласни с това че Сенека е голям философ, а Цанев е виден български интелектуалец, няма голямо значение.[/quote]

  Това, че СЦ е "виден..." го казваш ти, би ли обяснил с какво твоето мнение за въпросната личност е по-меродавно от това на баба Пенка ?

  Мараба, С-ДС доносници!
 89. 89 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Грозно, изключително грозно и с нищо неоправдано манипулативно изявление на въпросния „рекламист“ точно в дните, когато трябва да извадим в душите си дори и онова малко добро, което е останало! Бимбалов, има Един отгоре и Той греда, вижда, забавя, но не забравя да даде всекиму заслуженото! Той ще те набара, защото няма къде да се скриеш и тогава тежко ти – Той ще те смачка като тахтаба! И никой, нали се досещаш, че абсолютно никой няма да ти помогне?

 90. 90 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#88] от "Манчо":

  Ти мене ме остави. Цанев ни е оставил 12 тома чудесна поезия, проза, драматургия, баба Пенка....нищо.

 91. 91 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#89] от "Santos":

  …гледа, гледа, Бимбалов!

 92. 92 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  Ти набързо профанизра дискусията, Сенека бил лайно, а ти си голяма работа
  —цитат от коментар 84 на von_seeckt

  Не знам кой какво профанизира, но ти определено не успяваш да разбереш, че Сенека е лайно само в публичния си живот. Като философ е стойност, затова съм го и чел, съзнавайки, че е лайно в другото. И не, не съм съгласен с определена част от тезите му, но въпреки това съм му благодарен, защото съм изградил себе си и чрез тези задочни дискусии с него.

  Мараба, С-ДС доносници!
 93. 93 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Като чета такива като Бимбалов с техните апокалиптични картини на действителността започвам да си мисля че живеем в различни светове.

 94. 94 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#88] от "Манчо":Ти мене ме остави. Цанев ни е оставил 12 тома чудесна поезия, проза, драматургия, баба Пенка....нищо.
  —цитат от коментар 90 на von_seeckt


  СЦ е добър автор. Но е плод на времето си. От което не може да избяга, както и да се гъне днес....
  Ако баба Пена се зачете из тези 12 тома, ще открие там и някои хмхммммм......специфични неща. Като това, например:

  АВТОЧЕКА

  Дзержински –
  познат и внезапен,
  с остър профил и остро име –
  се изправя като меч и заповед –
  чекистът е длъжен
  да има:

  г о р е щ о с ъ р ц е – да бди непрестанно
  над свободата света –
  както левкоцитите
  бранят
  червения цвят на кръвта;

  х л а д е н у м – защото куршумът
  поставя своята кървава точка
  веднъж и завинаги –
  думата
  стреля многократно и точно;

  ч и с т и р ъ ц е – непревземаеми коти,
  върху които
  не тежи
  нито мечта за бъдни изгоди,
  нито вина от предишни лъжи…

  И вървят чекисти с остри профили
  и вторачен анфас:
  невидими цеви,
  невидими фронтове…
  Най-невидимите
  са в нас!

  Защото природата ни е дала
  доста маскировъчни
  средства
  и всяка сутрин в огледалото
  всеки своя изменник
  среща!

  И бръснейки се, произнасяме речи –
  безкомпромисни,
  отчаяно храбри…
  Закусим ли – млъкваме. Защото ни пречи
  в гърлото чая и хляба.

  И тъй нататък…

  Но чекистът в нас дебне, преследва ни,
  заплашва,
  опрял в сърцето ни цев…
  Изстрел!
  И падат най-светлите.
  Трудно се улучва тъмната цел.

  Мараба, С-ДС доносници!
 95. 95 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1282 Любопитно

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Грънчо, понеже и ти си от „пенсионираните биячи от ДС“ - https://www.facebook.com/Normangranzz - „ДС генерал в пенсия“, разкажи още спомени за „Белене, Скравена, Богданов дол и останалите "превъзпитателни" институции“. Ти тази барета - https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/513/Image_9042513_1126.jpg - оттам ли си я пазиш за спомен? А жена ти дойде ли си за празниците? Сподели, ако можеш?

 96. 96 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#94] от "Манчо":

  Стихотворението всъщност е двузначно.

 97. 97 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  "Медии показаха липса на обективност и тежки зависимости. Публични лица показаха, че сричат прогнили мисли на задкулисни суфльори. "

  Чудесен коментар по македонския въпрос.

 98. 98 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  До коментар [#94] от "Манчо":Стихотворението всъщност е двузначно.
  —цитат от коментар 96 на von_seeckt


  По отношение на Дзержински и ЧК - напълно еднозначно, уви....
  Апропо, имаш ли идея защо СЦ забранява публикуването на значителна част / всъщност - на всичките/ от ранните си стихосбирки?

  Мараба, С-ДС доносници!
 99. 99 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  .. вие, нескопения умствено, какво как коментирате следното:
  ПЛЕНЕНИТЕ ЧУЖДИ ЗНАМЕНА ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ
  —цитат от коментар 86 на sando slavov


  Не само знамената са важни, важни са и Победите ..

  Ето - март 1945 БИЕМ КАЗАЦИТЕ НА ДРАВА..

  "Операция “Горски дявол” (Waldteufel) от 06-ти до 19-ти март 1945-та година..
  ..През нощта на 17-ти срещу 18-ти март корпуса прехвърли на предмостието 5-ти Донски казашки полк и на 18-ти нанесе удар с него към с. Торянци. До вечерта селото беше овладяно.
  Това беше нова операция , целяща отвличане на български сили от Дони Михоляц.
  Този маньовър веднага успя. Българското командване нaсочи към района 11-ти пехотен полк и 4-то арт. отделение от 6-ти артилерийски полк. Атаките на тези сили до мръкване бяха отбити от казашките части.
  На 19-ти март 5-ти Донски казашки полк напусна село Торянци. В 09:00 ч. 11-ти пехотен полк го овладя..."


  Отблъскваме казаците отвъд Драва!

  Бием се с тях и в зоната на 11 авиополева дивизия:

  "Весной 1945 года казаки приняли участие в последней наступательной операции немецкой армии на южном фланге Балатонского выступа. Здесь 4-й Кубанский полк, придан187 ный 11-й авиаполевой дивизии, атаковал позиции болгарской артиллерийской батареи. В результате ночной атаки казаки захватили батарею и взяли в плен 450 болгарских солдат, сами понеся лишь незначительные потери."

  Но май 1945 г. ние обкръжаваме казаците.
  жалко, че не им вземаме знамето, щото се замъкват при някакви англичани ..

  "Как и беженцам Казачьего Стана, казакам Паннвица пришлось с боем и в тяжелых погодных условиях пробиваться через горы в Австрию. 6-й Терский полк был окружен болгарскими частями и был вынужден сдаться английским военнопленным из находившегося неподалеку лагеря. Основная масса казаков сложила оружие перед англичанами 11–12 мая."

  Българино , знай си историята!
  Та казаците , ги бием и 1945 г.!

 100. 100 Профил на sando slavov
  sando slavov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#80:"Манчо"]
  —цитат от коментар 81 на von_seeckt
  Глупости! Във всяко време и всяка епоха има такива личности. Примерно се сещам веднага за Ст. Цанев.[/quote]

  хихихи... да беше споменал Р. Ралин, да се съглася... цанев е възможно най-прозаичен потребител на "нови дрехи"... толкоз му е "солидното"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK