И все пак Брекзит е историческа грешка

И все пак Брекзит е историческа грешка

© Associated PressВъпреки постигнатата сделка Брекзит беше и си остава една измама и голяма заблуда. С ЕС на британците щеше да им е по-добре. Както и без популиста Борис Джонсън, пише в коментара си Бернд Ригерт за "Дойче веле".


Британският премиер и главният преговарящ на ЕС очевидно обичат драматизма, стремейки се да докажат на междувременно силно изнервената публика, особено във Великобритания, че до последно са се борили за прокарването на собствените интереси. Сделката, договорена непосредствено преди Бъдни вечер, можеше да бъде сключена и преди шест или седем месеца. С изключение на няколко дребни промени във връзка с риболовните квоти тя отговаря на това, което ЕС предложи на Великобритания още през лятото.


С комбинация от дързост и наивен популизъм сега британският премиер Борис Джонсън представя на сънародниците си споразумението като голям успех. Всички обещания от предизборната кампания през 2016 са изпълнени, твърди той. Но това не е точно така. Споразумението е класически компромис, подобно на всички търговски споразумения. Нито една разпоредба не е по-добра от това, което Великобритания имаше като членка на ЕС. Всеобхватното споразумение, което сега може да влезе в сила, е един свит вътрешен пазар, подготвен за по-нататъшното разделение на двете страни в бъдеще. От защитата на климата, през науката, чак до транспорта и борбата срещу тероризма се предвижда сътрудничеството да продължи.


Жертвите на неонационализма
Сред губещите от Брекзит например определено са британските студенти, които вече няма да могат да участват в програмата "Еразъм" на ЕС, за която британското правителство твърдеше, че му излизала твърде скъпо. За студентите от континента пък ще стане по-трудно да учат в скъпите британски университети. А това ще струва на британското общество повече, отколкото разходите по участието в "Еразъм".


Тази смислена програма, подобно на много други, бе пожертвана на олтара на твърдоглавия неонационализъм на поддръжниците на Брекзит. Опитният популист Борис Джонсън разигра картата на суверенитета, за да срещне отклик у британците. Той твърди, че Великобритания си е възвърнала контрола, който била предала на Брюксел. А всъщност нито една от държавите членки не е под управлението на някаква дифузна окупационна сила от далечен Брюксел - всички участват при приемането на законите. И всички се подчиняват по един и същ начин на съдебните решения. Никой не е бил принуждаван да става член.


Изкривената представа за суверенитета


Сега Джонсън говори дори за това, че неговата Великобритания наскоро е станала независима. Независима от кого? Премиерът и неговите Брекзит съмишленици очевидно влагат в това понятие съдържанието отпреди две столетия, когато британските кораби са владеели моретата в рамките на почти безкрайната империя. Днес всяка държава, която участва в световната търговия и поддържа международни отношения, трябва да се откаже от малки части от своя суверенитет, за да може да се възползва от предимствата на сътрудничеството. Членството в Световната търговска организация, в ООН, в НАТО, както и в ЕС е свързано с малки или по-големи задължения и права. Но никой не трябва заради това да се отказва от независимостта и държавността.


В същата насока както привържениците на Брекзит действат и популистите от Полша или Унгария, които също се чувстват под опеката на ЕС, чувстват се завладяни или подчинени, при положение че доброволно членуват в организацията.


Насред пандемията, която за втори път тежко засяга Великобритания, Борис Джонсън трябваше да забележи, че има нещо по-важно от преследването на националистически фантазии. Обвързаностите са твърде големи. Затварянето на тунела под Ламанша само за два дни му показа колко уязвима е Великобритания. И вероятно това е накарало Лондон да стане по-сговорчив, а споразумението - възможно. Британската икономика, която и така е затормозена, едва ли би могла да се справи с рязкото излизане от европейския вътрешен пазар в свят, в който важат правилата на Световната търговска организация.


Само празни приказки


Преди година след същинския Брекзит, т.е. след юридическия край на членството в ЕС, Борис Джонсън казваше, че сега оковите на ЕС ще бъдат разкъсани и ще бъдат сключени изгодни търговски договори по цялото земно кълбо. Какво излезе от това? Нищо. С другите големи търговски партньори като САЩ и Китай няма дори проект за споразумение. Има подписани договори с Япония и със Сингапур, но те са почти идентични с договореностите, които и ЕС поддържа с тях. Британците просто са ги копирали. А и стокообменът с тези две страни възлиза само на няколко процента от общия търговски обем.


Под черта: Брекзит беше и си остава празна опаковка. С ЕС на британците щеше да им е по-добре. Както и без популиста Борис Джонсън.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Лицемери!
  Ако имахте поне мъничко достойнство и мъжество,просто щяхте да си замълчите. Така постъпва достойният човек,след (ако) се разведе.

  Европейците нямат интерес,но Германия на Меркел имаше огромен интерес да изгони Великобритания от ЕС,защото тя беше пречка пред мераците и да завладее и подчини ЕС.
  С излизането на Великобритания от ЕС,свободата или ако щете демокрацията вече остава в миналото. Сега пред перверзната воля за власт на Меркел стоят само Унгария и Полша.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Кой каквото сам си направи, цяло село не може да му га направи!

  /Българска народна поговорка/

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Нито Меркел ,нито друг организира и проведе Брекзит и излизането на англичаните ,това си е тяхна история и те ще си сърбат попарата , това ще ги върне поне 30 години назад в развитието си ,търговията и обществените отношения ,както и икономически .

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Любопитно

  Времето ще покаже дали Великобритания е сгрешила с напускането на ЕС, засега всичко сочи, че това е точно така. До 5-10 години, да сме живи и здрави, ще можем да правим някакви изводи, в момента е рано.

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  “ С ЕС на британците щеше да им е по-добре. Както и без популиста Борис Джонсън.”
  ——
  Нали за тъй става дума — британците сами да си решават (правилно или не), а не външни Сульо и Пульо благонамерено уж драскотещи по вестниците. Те си решиха хората и ще си носят последствията и за добро и лошо

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Сега Джонсън говори дори за това, че неговата Великобритания наскоро е станала независима.
  +======
  По един странен и наивен начин, всичката вина се стоварва върху Джонсон....
  А Англия не е само държава....тя е бивша империя.....
  Империите най добре знаят цената на суверенитета и независимостта...

  Bukalemun
 7. 7 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Въпреки постигнатата сделка Брекзит беше и си остава една измама и голяма заблуда. С ЕС на британците щеше да им е по-добре. Както и без популиста Борис Джонсън

  Това го знаят и децата в трети клас!

  Честита Коледа!

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Никой не ги е гонил. Те си мислят, че са различни и ще си плащат за това. Германци, французи, италианци, испанци са на далавера от това, че конкуренцията е по-малка.

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе. Българска поговорка. Англичаните минаха първата част и сега са във втората и третата. Е, така са решили, когато гласуваха за излизане от ЕС.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  И все пак Брекзит е историческа грешка"

  " И все пак тя се върти" както за Англия така и за ЕС. Всичко останало (особено в ерата на интернет и глобална свързаност) прави Работническо дело да изглежда като колос в журналистиката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Отново смешен либерастки плач. Така решиха хората на референдум. И пак плюене по Полша и Унгария. Явно на либерастите им е трудно да схванат, че европейците не им щат нито мигрантите, нито привилегиите за ЛГБТ. За безсмислените регулации пречещи на бизнеса и двуличието (пр. Северен поток, транспортната сделка) да не говорим. Либерасти, глас народен, глас божи.

 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  "европейците не им щат нито мигрантите, нито привилегиите за ЛГБТ"

  Не всички европейци са против мигрантите и привилегиите за ЛГБТ. Всичко зависи от финансирането. Ако Дедо Шори разкеши на мен например, аз ще съм ЗА!

 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Не зная конкретните причини Брекзит да се реализира в крайна сметка.
  Но разбирам аргументите на онези,, които казват, че ЕС е несправедлив и неефективен.
  По-малко способните кадри винаги работят по-добре в по-големи фирми защото и ефективността и изискванията са по-малки.
  (разбира се има изключения от всяко правило)
  Та според мен най-добре го е казал №4.
  Едва ли някой разумен човек е очаквал развода да донесе моментално изстрелване на англичаните.
  Но е фат, че са по-свободни и по-гъвкави от преди.
  Дали си е заслужавало ще се рабере след време и може да е окаже и въпрос на късмет.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Хубаво или лошо няма значение.
  За нас е по добре да сме вътре отколкото вън.
  Иначе сега Бойко щеше да целува китайското знаме като едни наши съседи.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  "Брекзит беше и си остава една измама и голяма заблуда"

  Taka e :)

  Щом и немците разбрахте, има надежда :)
  Hatikvah!

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 762 Неутрално

  "Историческа грешка"?! За някои е спасение. Зависи от гледната точка...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Иначе сега Бойко щеше да целува китайското знаме като едни наши съседи.
  —цитат от коментар 14 на dedoliben


  Бойко е един от малкото, който не целува китайското знаме в ЕС. В Германия направо го облизаха цялото. Във Франция също. От Западна Европа единствено Италия не целува китайското знаме.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Прав си, не точно знамето и не точно китайското, но пак се е навел в същата посока.

 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Италия е "най-китайската" страна в ЕС. Проверете си данните.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  "А всъщност нито една от държавите членки не е под управлението на някаква дифузна окупационна сила от далечен Брюксел - всички участват при приемането на законите. И всички се подчиняват по един и същ начин на съдебните решения. Никой не е бил принуждаван да става член."

  😂😂😂😂😂😂 Само да напомним на ДВ, че когато Британия се включи в тази общност това бе ИКОНОМИЧЕСКИ съюз. И съд изобщо не бе споменаван. Сега ВСИЧКО се решава през Европейският съд.......


  "Затварянето на тунела под Ламанша само за два дни му показа колко уязвима е Великобритания."
  По скоро УМИШЛЕНОТО блокиране на Ламанша както всички вече се убедиха......

  "Под черта: Брекзит беше и си остава празна опаковка. С ЕС на британците щеше да им е по-добре. Както и без популиста Борис Джонсън."

  Защо всички се опитват да убеждават, че ако някой друг те команда ще си по добре? Поне в България всички трябва да знаят, че това не е така. Нас все някой друг ни е взимал решенията, все някой друг ни е решавал проблемите и НИТО веднъж в историята това не е било положително за България.....
  Хайде някой да ми посочи само един пример от който България е спечелиела от решение което ДРУГИ са взели за нея?


  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Трансформирането на на Европейската икономическа общност в Европейски съюз е историческа грешка!

 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Смешни са ми тези които почти мечтаят за британска катастрофа. Тази нация не доминира случайно вече почти 5 века !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Неутрално

  За брекзитърите суверенитет е правото да правиш все по-големи грешки, от които да не се учиш. То това е и едно от определенията на глупостта, по някаква случайност.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  Трансформирането на на Европейската икономическа общност в Европейски съюз е историческа грешка!
  —цитат от коментар 21 на silverman


  Трансформирането на Европейския съюз в Европейска федерация е бъдещето на обединена Европа!

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Невъзможно е да има икономически СЪЮЗ,без политически съюз. Не знам кой пуска такива "мъдри" мисли. Понякога е от конспирация,понякога от глупост се изказват такива "бисери".
  Икономиката е в основата на всичко. Който държи икономиката,той държи и политическата власт. Това е неизбежно. Дори и в семейството е така,въпреки приказките за обич "докато смъртта ни раздели". Ако например парите ги държи жената,(няма значение кой изкарва парите),тя командва семейството.

 26. 26 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Британците в ЕС имаха право на глас, на вето, специални привилегии и огромно влияние в решенията на ЕС които ги касаят, както и в международната политика.
  Болшинството проблеми, за които Брекзит беше ужким решението, бяха напълно решими като членка на ЕС. Както и логично след излизането почти всички обещания покрай Брекзит се оказаха въздух под налягане.
  Сега имат мним суверенитет и паянтово споразумение пълно с компромиси от двете страни за пред националистически настроената публика и авиридж Пол от Горно Нанадолнище в средна и северна Англия.
  Европа винаги е била представяна като враг, много преди ЕС да е в сегашната си форма. Чиста форма на отвличане на вниманието с външен враг от вечните вътрешни политически и социални проблеми и най-вече обедняването особено след последната финансова криза 2006-2007.
  Медийната среда е трагична, с болшинството медии далеч под всякакво що годе нормално ниво- Сън, Дейли мейл и подобните, все едно вестник Шок.
  Публичните медии в лицето на вътрешния ББС са толкова зависими от управляващите, че на практика са патерица на управлението, не коректив. Единствено екипите на международните редакции са що годе независими.

  Избирателната система е непредставителна, на последните избори партиите подкрепящи оставането на практика имат повече гласове, отделно референдум с просто мнозинство върху толкова сложен въпрос, определящ бъдещето десетилетия напред е безумство. Лъжите и празните обещания са друга тема.
  Още много има по темата- от лъжите за кривите банани, през краставиците, през прогнилата вече пост-имперска система на управление, през калпавото образование и масовата лумпенизация...

  Изобщо, на острова има ама толкова неща за оправяне, че добре че излязоха та да може нещо да започне да се променя и ЕС да не е вечния виновник за всичко.

  Празните дрънканици отгоре за либерастии и прочее на крайно политизирани изкукали индивиди, са толкова далеч от същината, та няма накъде... 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  Трансформирането на на Европейската икономическа общност в Европейски съюз е историческа грешка!
  —цитат от коментар 21 на silverman


  Грешка за всички останали, но не и за Германия. Те може да загубиха ВСВ но подчиниха цяла Европа. А пускането на Еврото като валута съвсем съсипа останалите икономики и ги доведе до ниво "васал" на Германия. Всички страни до една загубиха от това, единствените които спечелиха бяха тези които държаха Западни Марки в момента на обмяната....тоест Западна Германия. И до ден днешен можеш много отчетливо да разбереш когато пътуваш и преминеш от Западна в Източна Германия.......31 години по късно.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  За брекзитърите суверенитет е правото да правиш все по-големи грешки, от които да не се учиш. То това е и едно от определенията на глупостта, по някаква случайност.
  —цитат от коментар 23 на stein


  А за Българите да си избирам Премиер който съсипва и ограбва народа.......няколко пъти подред..... Това определение как се нарича?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  [quote#24:"vassilun"][/quote]

  Ако стане по модела на Швейцария съм напълно съгласен с теб....всичко останало ще бъде пълен провал.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Любопитно

  До коментар [#28] от "padrino":

  "А пускането на Еврото като валута съвсем съсипа останалите икономики и ги доведе до ниво "васал" на Германия. Всички страни до една загубиха от това, единствените които спечелиха бяха тези които държаха Западни Марки в момента на обмяната....тоест Западна Германия."

  Бихте ли споделил списък със страни от Еврозоната, които са на път да я напуснат, защото еврото ги прави "васали" на Германия?

  Благодаря!

 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Лицемери! Ако имахте поне мъничко достойнство и мъжество,просто щяхте да си замълчите. Така постъпва достойният човек,след (ако) се разведе.Европейците нямат интерес,но Германия на Меркел имаше огромен интерес да изгони Великобритания от ЕС,защото тя беше пречка пред мераците и да завладее и подчини ЕС. С излизането на Великобритания от ЕС,свободата или ако щете демокрацията вече остава в миналото. Сега пред перверзната воля за власт на Меркел стоят само Унгария и Полша.
  —цитат от коментар 1 на deaf


  Не само си глух, а и си вдлъбнат!

 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Тъй, тъй. Зер гут, Дойче веле.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":"А пускането на Еврото като валута съвсем съсипа останалите икономики и ги доведе до ниво "васал" на Германия. Всички страни до една загубиха от това, единствените които спечелиха бяха тези които държаха Западни Марки в момента на обмяната....тоест Западна Германия."Бихте ли споделил списък със страни от Еврозоната, които са на път да я напуснат, защото еврото ги прави "васали" на Германия?Благодаря!
  —цитат от коментар 31 на vassilun  До коментар [#31] от "vassilun":

  Чакай,де. Има време. Такива работи не стават от веднъж.

 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  До коментар [#28] от "padrino":"А пускането на Еврото като валута съвсем съсипа останалите икономики и ги доведе до ниво "васал" на Германия. Всички страни до една загубиха от това, единствените които спечелиха бяха тези които държаха Западни Марки в момента на обмяната....тоест Западна Германия."Бихте ли споделил списък със страни от Еврозоната, които са на път да я напуснат, защото еврото ги прави "васали" на Германия?Благодаря!
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Васко, по скора въпроса трябва да бъде кои страни не са? Дори и ти като миротворец (UN) не би могъл да отречеш, че Германия е водеща в 99% от взимането на решенията в Европа. Само погледни как всички ще ратифицират договора за Брекзит въпреки, че много държави не са съгласни с точки в него. Но Германия го иска и ще бъде направено. Пакета Мобилност кой го пробута? Субсидиите за селско стопанство? Енергийното лоби в Германия е по-силно от цялото ЕС. Плюват против Руснаците ама горят Руски газ като за последно. Какво стана с Италианската икономика? Погледни преди Еврото и след.... Няма да споря, но това е моето мнение подплатено с лични наблюдения. Предполагам помниш. че Мама бе Италианка и аз още имам семейство там и съм видял и изпитал това първа ръка. Когато това се случи нямаше още чичко Гугъл да ми казва кое е вярно или не. Всичко съм видял със собствените си очи.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Любопитно

  До коментар [#34] от "deaf":

  "Чакай,де. Има време. Такива работи не стават от веднъж."

  Вече минаха 20 години! Колко повече да чакам? Още 20? Още 100? Колко?

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Друго си е да правиш политкоректни историческите грешки - ама тогава се наричат визия, смели решения и ауу колко прогресивно и опън майнден било. :)

 38. 38 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Великобритания трябваше да избира между Европейски съюз и Британска общност и те избраха да са водачи на народите от бритаската общност.
  Отново се провали немската мечта да имат свой колонии.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Някъде четох,че френското масло "Президент" го продават по-скъпо в Източна Европа в страните "на втора скорост",(това го каза Меркел - не аз). А вие се чудите защо страните напускат на бегом ЕС!
  Можем ли да си представим американската "Проктър енд Гембъл" да продава продуктите си в Калифорния на една цена,а в Пенсилвания например- на друга?
  И можем ли да си представим американският президент да определя че някои щати се движат "на втора скорост",а други - "на първа"?! И колко време ще се задържи на власт този американски президент,който изтърси такава нагла глупост?!

 40. 40 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  те британците винаги ще си карат от грешната страна на шосето, което си е напълно ок. и дълго време ще са по-европейци отколкото искат да си признаят. ние да му мислим кога ще почнем да се цивилизоваме

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Весело

  Друго си е да правиш политкоректни историческите грешки - ама тогава се наричат визия, смели решения и ауу колко прогресивно и опън майнден било. :)
  —цитат от коментар 37 на realguru  До коментар [#37] от "realguru":

  +++

  Ха-ха-ха...

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  " Опитният популист Борис Джонсън разигра картата на суверенитета..."

  Пък Боко никога не е виждал такава карта.

 43. 43 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Лицемери! Ако имахте поне мъничко достойнство и мъжество,просто щяхте да си замълчите. Така постъпва достойният човек,след (ако) се разведе.Европейците нямат интерес,но Германия на Меркел имаше огромен интерес да изгони Великобритания от ЕС,защото тя беше пречка пред мераците и да завладее и подчини ЕС. С излизането на Великобритания от ЕС,свободата или ако щете демокрацията вече остава в миналото. Сега пред перверзната воля за власт на Меркел стоят само Унгария и Полша.
  —цитат от коментар 1 на deaf


  Ха, аз чак сега да разбера че Меркел била гласувала от името на англичаните на референдума...

 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Весело

  Хубаво ги е подредил авторът, но едно не мога да си обясня - Защо всички партии подкрепиха сделката. Всички ли са еднакво глупави или само Борис Джонсън?

  подпис
 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Весело

  Между другото,как бяхме толкова слепи та не виждахме,че Германия НЕ МОЖЕ да строи и управлява империя с ЧУЖДИ народи! Достатъчно беше само да хвърлим поглед назад в историята. Империята на прословутият Карл Велики е просъществувала за кратко време - кажи-речи само докато е бил жив.
  Хитлер пък още преди да дойде на власт го е разбирал това и ето защо през 1943г. основава Европейски съюз в който участват всички европейски страни БЕЗ Германският райх. Но Меркел не е Хитлер. Тя е комунист и ще държи до края,докато си строши главата. И тази на ЕС.

 46. 46 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  "С ЕС на британците щеше да им е по-добре. Както и без популиста Борис Джонсън, пише в коментара си Бернд Ригерт за "Дойче веле"

  Баси безсрамното изказване от някакъв очевидно тотално самозабравил се шмульо. Британците гласуваха на референдум и после си избраха с невиждано от 70г мнозинство за БоДжо ама "анализаторчето" им обяснява, че то знаело по-добре от тях какво всъщност им трябвало...

 47. 47 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  те британците винаги ще си карат от грешната страна на шосето, което си е напълно ок. и дълго време ще са по-европейци отколкото искат да си признаят. ние да му мислим кога ще почнем да се цивилизоваме
  —цитат от коментар 40 на karatista


  В интерес на историческата истина, в началото движението навсякъде ВИНАГИ е било от ляво, тоест по начина по който е на Острова...... прочетете малко история по темата, така, че всички останали карат от грешната страна 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 48. 48 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Трансформирането на на Европейската икономическа общност в Европейски съюз е историческа грешка!
  —цитат от коментар 21 на silverman


  Ако приемем, че историята е спряла, мое и да е така. Обаче като се има предвид че историята не спира, и като се вземат под внимание тенденциите в глобален размер, увеличаващата се роля на Китай, Индия, Югоизточна Азия, трансформирането на Европа в една по-интегрирана структура е неминуемо.

 49. 49 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#47] от "padrino":

  признак на зрялост е като си допуснал грешка, да си признаеш и да се поправиш. но по разни острови изглежда не им пречи

 50. 50 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#46] от "Jazzdevil":
  Популисти печелиха изборите и в много други държави. После се вижда, какво носи популизмът. В коя старна популистите са решили сериозни проблеми?! Опитваш се да меслиш, но правиш това много пристрастно, а това винаги води до атрофия на мисълта.

 51. 51 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#48] от "xhi13317223":

  Абсолютно си прав. Тжва го разбират и критиците на ЕС, но те го критикуват не за друго, а защото работят за един имагинерен съюз - Евразийския.

 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#46] от "Jazzdevil":Популисти печелиха изборите и в много други държави. После се вижда, какво носи популизмът. В коя старна популистите са решили сериозни проблеми?! Опитваш се да меслиш, но правиш това много пристрастно, а това винаги води до атрофия на мисълта.
  —цитат от коментар 50 на авторът


  Любителите на вуду ритуалите лека-полека спират да повтарят в транс "оранжев палячо, оранжев палячо" и се завръщат към старото и любимо "популист! популист!".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  Лицемери!....Европейците нямат интерес,но Германия на Меркел имаше огромен интерес да изгони Великобритания от ЕС,защото тя беше пречка пред мераците и да завладее и подчини ЕС..
  —цитат от коментар 1 на deaf


  Голяма глупост си изтърсил/а!
  Брекзит не е изгоден нито на Великобритания, нито на останалата част от ЕС.
  Британците вече яно виждат грешката. Само натруфения им национализъм ги държи.
  Веднага след гласуването на острова, в Германия отбелязаха че Брекзит е една огромна грешка.
  Дори тук в статията се чувства съжалението за напускането на Великобритания.
  И накрая, в света има не една и две огромни държави, отношенията с които биха били по-равноправни от позицията на една обединена европейска сила. Този факт бе подчертаван непрекъснато из всички (включително и на острова) европейски медии.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Дори тук в статията се чувства съжалението за напускането на Великобритания.
  —цитат от коментар 53 на Храбър


  Не думай.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  "С ЕС на британците щеше да им е по-добре. Както и без популиста Борис Джонсън, пише в коментара си Бернд Ригерт за "Дойче веле"Баси безсрамното изказване от някакъв очевидно тотално самозабравил се шмульо. Британците гласуваха на референдум и после си избраха с невиждано от 70г мнозинство за БоДжо ама "анализаторчето" им обяснява, че то знаело по-добре от тях какво всъщност им трябвало...
  —цитат от коментар 46 на Jazzdevil


  Твоите писания са живо доказателство срещу опитите за разсъждения на № 1.
  От друга страна ти би трябвало сега (по време на разразяващата се пандемия) да отидеш и да провериш дали британците са вече толкова самоуверени.
  Нито светът е онова, което беше той по времето на Британската империя, нито
  Великобританния представлява толкова голяма световна сила, каквато е била по онова време.
  С времето британците ще стават все по-убедени в грешността на своето решение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на Psycho the rapist
  Psycho the rapist
  Рейтинг: 245 Неутрално

  голяма грешка на популистите. По-добре да си бяха останали с врякането.

 57. 57 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#22] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Всъщност доминацията и приключи през 1940г. Преди 80 години. Оттам нататък за да я "спасят" от разгром продаде островните си бази на щатите и се съгласи след войната да даде независимост на колониите си кой знае още какви условия е имало. Факта е, чрез през 1945 в решението на въпросите за (източна) Европа, Великобритания е само зрител. За някои неща дори повече тежи мнението на Франция.
  По повод Брекзит и споразумението:
  "С изключение на няколко дребни промени във връзка с риболовните квоти тя отговаря на това, което ЕС предложи на Великобритания още през лятото"
  Мисля това отговоря много ясно на въпроса кой е отстъпил и защо. Борис Джонсън обещава и иска неща които няма как да се получат и накрая ще остане само вредата за Великобритания. На първо място икономически спад, на второ - доста реална опасност от разпад на ОК. Ако ВБ излезе на печалба пт целия алабализъм Брекзит, то ще е след не по малко от 20-30 години. И това е едно твърде малко вероятно "ако".

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Весело

  До коментар [#37] от "realguru":

  Нещо в главата ти много се мешат английският и немският.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#52] от "Един вампир броди из Европа":

  Като погледнеж Борис Джонсън и не знаеш нищо за политиката, не може да не видиш в него таланта на палячо. Ако знаеш повече за политиката, няма как да не видиш, че е популист. Той лъжеше по време на Брекзит само малко по-малко от Найджъл Фараж. И Вие и аз знаем, че ОК няма да провени мястото си в класацията на най-развитите държави след излизането от ЕС. Брекзит беше карта, благодарение на която неуравновесен човек като Бо Джо успя да заеме премиерския пост. Това е и най-голямата благинка на Брекзит. Да им е честито!

 60. 60 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 971 Неутрално

  В 21 век, никой не е остров. Пряко и преносно. Великобритания тепърва ще разбира цената на т.нар. "суверенитет"- в смисъл на правото, да се самоизолират, рисувайки мними граници с цветни боички.

  Горе-долу, предишната вноска х 5.

  И да не забравят, че Швейцария, Норвегия и Исландия са в Шенген, като свободата на установяване за граждани на ЕС е неограничена. Колко недалновидно, вместо да пораснат по едно ограниченийце...

 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Любопитно

  До коментар [#35] от "padrino":

  Отговор на въпроса си от пост №31 така и не получих!

  Но пак да попитам: Защо "васалите" Гърция, Португалия, Испания, Белгия, Нидерландия, Австрия, Кипър, Финландия, Ирландия, Италия, Люксембург не се напъват да напуснат Еврозоната? А дори има и такива, които искат да се присъединят към ЕЗ!

 62. 62 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Весело

  До коментар [#39] от "deaf":

  "Някъде четох,че"

  Няма как да не е достоверно!

 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#39] от "deaf":"Някъде четох,че"Няма как да не е достоверно!
  —цитат от коментар 62 на vassilun  До коментар [#62] от "vassilun":

  Хайде на бас на ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА,че фирми от Западна Европа продават по-скъпо продуктите си в Източна Европа?

 64. 64 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Хайде на бас на ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА,че фирми от Западна Европа продават по-скъпо продуктите си в Източна Европа?
  —цитат от коментар 63 на deaf


  Това само някои фирми ли са, или всички фирми от Западна Европа ?

 65. 65 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Чисто практически - ще забранят ли най-сетне вноса на стари коли с десен волан? Преди обясняваха, че било заради ЕС.
  Тези коли са много опасни, при изпреварване трябва да навлезеш на практика в насрещното платно, за да видиш дали някой идва челно.

 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":

  Стига с тия изтъркани сапунки... Някой друг бил командвал Великобритания и заради това там били много нещастни? Стига бе...! Ама наистина ли? И докато ги командваше тоя някой друг, Великобритания се измъкна от положението си на изоставаща икономика през 70-те години? Ама това, наистина ли го вярва някой на острова? Хм-м-м-м-м...!
  Защо никой не казва, че тоя някой друг, който уж командва, това са правилата за които са се разбрали всички членуващи в ЕС? Да бе, правилата. Хубави или лоши, това са общите правила и принципи. Това е...! Някой друг бил командвал? Дрън, дрън...! Сякаш от Брюксел пратиха в Лондон танкове, а?
  Чисто и просто, някои политически кръгове във Великобритания решиха, че е по-изгодно и по-печелившо да не се спазват правила, които не са в техен интерес. Тоест типичния британски специалитет или преследване на личния интерес до дупка. Краткосрочно вероятно ще има ефект, дългосрочно едва ли.

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 936 Неутрално

  ... И Вие и аз знаем, че ОК няма да провени мястото си в класацията на най-развитите държави след излизането от ЕС. ...
  —цитат от коментар 59 на авторът


  Всъщност, очакванията са да паднат от 5-то на 7-мо място. Не мога да се сетя къде го четох това, дали в EY, FT или в ВВС. Тук всички са го подкарали на скандирания, като агитки, никой не коментира вече известните факти. Повече викане и дюдюкане, отколкото нормални коментари.

 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#65] от "еспресо":

  И мен ме дразнят много тия таратйки с десен волан. Да ги забраняват или поне да им наложат ограничения в скоростта, наистина са опасни. Великобритания изнасяше голям брой стари автомобили, особено в източните части на ЕС.
  Баровците каращи Ес-класа с десен волан и на газ - да се оправят по друг начин...!

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Бриксшт беше режисран и проведен от кралицата и кукловоди в сащ.
  ЦЕЛ: ИЗЧЕСТВАНЕ НА ОСТА САЩ-ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТ НАВЛЕЦИ, ДЕТО СМУЧАН РЕСУРСИ И ПАРИ, НО НЕ ПОДДЪРЖАТ СТАНДАРТА.
  ИДЕЯ: НОВА СВЕТОВНА ДОМИНАЦИЯ ЧРЕЗ КАПСУЛИРАНЕТО И ФОКУСИРАНЕТО НА УСИЛИЯТА.
  Та, дойчланд, победаната във всв нема думата...........................да съди кое е грешка и кое не.
  Ще си покаже. Според мен ек ше се натръшка първи. щот сме като орел рак и щука.

 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#59] от "авторът":

  Никой с малко мозък в главата не очаква, че в краткосрочен план нещо във Великобритания ще се промени. Само дето много от хората на острова повярваха, че с излизането от ЕС, над тях ще се изсипе облак от пари и благоденствие. След първоначалната еуфория и големите приказки, всичко ще си влезе в коловоза. След още няколко години, никой няма да си спомня, защо точно Великобритания е напуснала ЕС. И си мисля, че от великите приказки, как Великобритания гордо и свободно щяла да търгува с цял свят, няма да излезе нищо. Тоест британските мераци, за обиране на каймака, няма да се състоят. Няма да станат по-зле, но ще им се разминат големите очаквания. Някои от икономическите им сектори като финансовият ще пострадат със сигурност. Ще гледаме и кои други ще последват. От Брекзит няма печеливши. Губят и двете страни.

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#61] от "vassilun":

  Как защо? В света доминират няколко основни колоса. САЩ, Китай, ЕС и Русия. Великобритания как и защо реши, че тепърва ще става самостоятелен център на влияние, поне на мене не ми е ясно. Европа е прекалено стара исторически и с много национални държави оформени през вековете. Но тия национални държави са малки и слаби сами по себе си, колкото и добре да са икономически. Затова всички искат или не искат, гледат да си налягат парцалките в ЕС, защото поотделно ще бъдат смазани.

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Весело

  До коментар [#66] от "Petleshev":

  Да разбирам ли,че когато правилата са в твой ущърб,ти ги спазваш,само и само за да не се делиш от колектива?
  А бе какво става с форума на Дневник?! Напълни се с "умни" тролове...

 73. 73 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Весело

  До коментар [#64] от "xhi13317223":

  Някои западно-европейски фирми...

 74. 74 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Англичаните по-добре знаят, впечатли ме това, че разликата беше незначителна, но никой не оспори, навсякъде другаде се оспорва, в Дания гласуваха три пъти докато получат "правилния резултат". Работи законът в Англия ефективно, въпреки че е монархия.

 75. 75 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#72] от "deaf":

  Ами да...! То това си е характерна черта на цивилизацията. Спазването на правила и ограничения ни дърпа напред. Ти също спазваш правила и ограничения, дори и да не го искаш понякога, защото знаеш, че ще ядеш дървото. Великобритания реши, че едни правила не ѝ харесват и ще ги замени с други. Дали и доколко ще успее - предстои да видим.

  Бивш tww09306483.
 76. 76 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#74] от "Тsonkooo":

  Никой не оспори?! Я пак...

 77. 77 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#76] от "okli":

  Не говоря за протестите от имигранти, говоря официално да се подаде иск за касиране, както направи Манолова за кмет на София.

 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#74] от "Тsonkooo":

  То и Дания е монархия. Или не знаеше?

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#77] от "Тsonkooo":

  Що бе? Той и Тръмп беше силно разочарован, нали? Даже и армията се канеше да изкарва по улиците. И сега какво? Тръмп бил като Мая Манолова, а?! :)))

  Бивш tww09306483.
 80. 80 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#78] от "Petleshev":

  Не ми се спори, но затова написах "въпреки". Дания не ме интересува, както те не се интересуват от нас. Англия ми е слабост, макар че Чърчил искал да ни затрие като държава, да раздели България между Сърбия, Гърция и Турция, дори настоявал за турска окупация, затова руснаците влизат в България.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#70] от "Petleshev":

  Абсолютно! Но популисти като Джонсън и Фараж умело подлъгаха хората и сега да видим с какво ще оправдават проблемите на ОК. Или отново ще набедят ЕС, няма да се изненадам.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 83. 83 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Последно какво стана с ирландската граница отворена ли ще е или затворена?

 84. 84 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Не знам защо плачат на чужди гробища, горките англичани.
  Англия имаше прекрасен изгоден договор с ЕС, сега отново си запази плюсовете от него, че и нови ползи получи.

 85. 85 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Весело

  До коментар [#72] от "deaf":

  "А бе какво става с форума на Дневник?! Напълни се с "умни" тролове..."

  Дори и ти коментираш във форума на Дневник! Няма лошо! Плурализъм да има! Най-много ми харесват изрази като "някъде четох"!

 86. 86 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Разпад на Обединеното кралство ли е най-вероятният сценарий след Брекзит.

  От 1 януари страната ще напусне митническия съюз и единния европейски пазар след края на един преходен период, неутрализирал шока.

  Съюз между четири нации, страната е дълбоко разделена от референдума за Брекзит, състоял се през 2016 г. И ако Англия, която е най-населена, и Уелс гласуваха за скъсване с ЕС, то Северна Ирландия и Шотландия подкрепиха оставането в ЕС. Привържениците на независимостта в последните две провинции трудно приемат посланието на британския премиер Борис Джонсън, който повтаря наляво и надясно, че Обединеното кралство ще просперира, след като завинаги обърне гръб на ЕС на 1 януари. В Шотландия Брекзит беше катализатор за нов импулс на каузата на независимостта - един въпрос, който изглеждаше решен след провала на референдума за самоопределение през 2014 г.

  Никога повече на червено
  С катастрофални за хората и икономиката последици, пандемията от новия коронавирус, управлявана на различно ниво от регионите, затвърди тази тенденция. Смята се, че местният първи министър от Шотландската партия за независимост Никола Стърджън управлява стабилно кризата в сравнение с Борис Джонсън, за който се смята, че действа хаотично, като това подхранва стремежите за независимост.

  "Периоди на слаб растеж имат тенденцията да засилват политическата поляризация", казва Джон Спрингфорд. "Добавете към това Брекзит, едно много непопулярно в северната част на страната консервативно правителство и подкрепата за независимостта още повече ще нарасне", подчертава той.

  Отцепването никога не е имало толкова попътен вятър в платната си, според неотдавнашните допитвания, от които едно, публикувано в средата на декември, показва, че "Да" за независимостта на Шотландия ще победи с 58%, докато през 2014 г. "Не" на независимостта победи с 55 процента. Никола Стърджън смята да капитализира добре тази популярност, за да се опита да спечели изборите за шотландския парламент на 6 май 2021 г. и да засили натиска върху Джонсън, който категорично изключва идеята да организира нов референдум за Шотландия.

  "Шотландската национална партия се надява, че колкото по-силно се представи на изборите, толкова по-трудно ще бъде за британския премиер да продължава да казва "Не", посочва Никола Макюън, преподавател по териториални политики в Единбургския университет. Нищо не позволява обаче да се твърди, че консервативният лидер ще отстъпи. И една независима Шотландия, интегрирана в ЕС, както тя иска, би била принудена да се откаже от британската лира и да издигне с Англия една доста твърда граница, за да запази цялостта на единния пазар.

  Но тези икономически аргументи могат и да не окажат такова въздействие, както при референдума през 2014 г. "Ковид и Брекзит направиха по-малко сигурна икономическата сигурност, давана от Обединеното кралство", посочва експертът.

  От другата страна на морето въпросът за обединението на остров Ирландия се върна на преден план, над 20 години след края на конфликта, който окървави британската провинция Северна Ирландия. До мирното споразумение от 1998 г. католиците републиканци, привърженици на обединението, и лоялистите протестанти, защитници на оставането под британската корона, се конфронтираха ожесточено, което отне живота на 3500 души за три десетилетия. Така че някои гледат с много лошо око на връщането след Брекзит на границата с Република Ирландия, която е член на ЕС, въпреки че европейците и британците искат да я направят възможно най-невидима.

  През февруари, с аргумента, че Брекзит е променил ситуацията, лидерката на националистическата партия Шин Фейн Мери Лу Макдоналд, чиято формация победи на парламентарните избори в Северна Ирландия, заяви, че референдум за обединението на острова може да се състои след три до пет години.
  Но за Дъблин, чийто приоритет е мирът, "катастрофалният сценарий би бил кратка победа за обединението, водеща до яростен отговор на юнионистите", казва Джон Спрингфорд.

  В най-дискретния Уелс, националистическата партия Плайд Камри също обеща референдум за самоопределяне, ако спечели следващите регионални избори - едно отцепване, което на този етап изглежда обаче невероятно."

 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2010 Весело

  И все пак Брекзит е историческа грешка
  *********************************

  Не Брекзит, а приемането на великата някога Британия в ЕИО през 73-а, е голямата грешка. Която с Брекзит / да се слави името му!/ се поправя.
  Справка - дьо Гол. Шарл дьо Гол.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  ....Чисто и просто, някои политически кръгове във Великобритания решиха, че е по-изгодно и по-печелившо да не се спазват правила, които не са в техен интерес. Тоест типичния британски специалитет или преследване на личния интерес до дупка. Краткосрочно вероятно ще има ефект, дългосрочно едва ли..
  —цитат от коментар 66 на Petleshev


  Почти съм сигурен, че тези "някои политически кръгове във Великобритания" са били силно повлияни от Тръмпи. Тези същите политическим ръгове трябваше още по онова време да видят, че логиката на Тръмп е разрушителна за западния свят и кой знае защо много изгодна за една сверо-източна сътрапия...
  Както и да е!
  Сега, след като Тръмпи отиде по дяволите, това да слушаш един ненормален, подкупен и предателски настроен изскочи с цялата си погрешност и грозота. И докато Тръмпи си отупа ръцете и напуска, тази грешна политика остава да действа с пълна сила за британците....И за европейците също. Защото един разделен политически противник е много по-удобен на Путин от колкото когато беше единен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1701 Весело

  Това шваба да ми пише каква грешка направили британците ми е все едно да слушам реч на Гьоринг на тема "Ако се бяха предали още 1940-та, всички щяхме да сме по-добре!". Чудя се дали някой в редакцията се замисля поне за малко преди да препечатва подобни безумия?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 90. 90 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 358 Неутрално

  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Шарл_дьо_Гол
  Това е истински визионер, преди почти 50 години е знаел какви боклуци са тия. При приемането в ЕИО са били една разпадаща се държава и всичко дължат ма ЕС ....

  VD
 91. 91 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2010 Весело

  Почти съм сигурен, че тези "някои политически кръгове във Великобритания" са били силно повлияни от Тръмпи.
  —цитат от коментар 88 на Храбър


  Пиленце, да си въобразяваш публично, че Брекзит / референдумът е в средата на 2016, движението към излизане от ЕС - много по-старо/ е плод на влиянието на Тръмп / дошъл на власт в началото на 2017/ , е наистина проява на храброст. Идиотска храброст!
  Дерзай в постоянството си да ни разсмиваш с папагалските си врякания, храбрецо ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 92. 92 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1701 Весело

  До коментар [#88] от "Храбър":

  Я кажи колко земи на съседни държави окупира Путя при "тъй удобния" му Тръмп. После аз ще ти разкажа какво правеше (Путя) по времето на "светеца" Обама.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 93. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1701 Весело

  До коментар [#88] от "Храбър":

  Да не забравиш да споменеш как с Лавров натискаха едно бутонче пред камерите. Не Тръмп и Лавров. Един друг светия и Лавров.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  До коментар [#89] от "Тюфлекчия":

  Да беше оспорил казаното от "швабата" вместо да правиш клетвена деклрация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#84] от ".":

  И на теб ще ти постна един важен момент от статията, която явно не си прочел внимателно:
  "С изключение на няколко дребни промени във връзка с риболовните квоти тя отговаря на това, което ЕС предложи на Великобритания още през лятото"
  Оттук излиза, че всъщност ОК е отстъпил от безсрамните си искания и всъщност не е получил отстъпки, както ти твърдиш.

 96. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Весело

  До коментар [#44] от "Иван K":

  но едно не мога да си обясня - Защо всички партии подкрепиха сделката. Всички ли са еднакво глупави или само Борис Джонсън?
  ======
  Ха хааааа... Как всичко си идва на мястото......
  Велик си Оруел.....
  Много поздрави на 1984....:)...

  Bukalemun
 97. 97 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#92] от "Тюфлекчия":

  Осигури си база в Средиземно море в Сирия. Тай си я имаше, да, но си я осигури в гръб след изнасянето на Щатите от Сирия. Осигури си база в Червено море и по този начин си осигури възмобност на пълен контрол над трафика през Суецкия канал. Да може би не е окупирал някоя нация, но заграбването на Крим не е толкова важно стратегически колкото тези бази. Та.... Няма голяма разлика.

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Весело

  До коментар [#20] от "padrino":

  Защо всички се опитват да убеждават, че ако някой друг те команда ще си по добре?
  =======
  Защото е по полит коректно....
  В. Терминологията му е майката.....
  Преведи си го на байганьовски и ще разбереш за какво иде реч....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  До коментар [#91] от "Манчо":

  1. Сигурно мога да ти бъда дядо глупако, така че не смей да се обръщаш така към мен!
  2. Това, че е имало подобно движение от преди идването на Тръмпи съвсем не значи, че това му идване не го е стимулирало. ....
  - https://www.investor.bg/analizi/91/a/boris-djonsyn-i-specialnite-otnosheniia-sys-sasht-287695/?page=2

  - https://lupa.bg/news/tramp-boris-jonsan-e-moyata-britanska-versiya_16029news.html

  - https://www.mediapool.bg/istinski-ili-prestoreni-priyateli-sa-donald-tramp-i-boris-dzhonsan-news296115.html

  3. Руската политика никога не е била политика на съграждане. Тя винаги е била политика на разрушение и разделяне.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 100. 100 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 966 Весело

  Това шваба да ми пише каква грешка направили британците ми е все едно да слушам реч на Гьоринг на тема "Ако се бяха предали още 1940-та, всички щяхме да сме по-добре!". Чудя се дали някой в редакцията се замисля поне за малко преди да препечатва подобни безумия?!?
  —цитат от коментар 89 на Тюфлекчия


  С тази разлика, че отвъд океана не е Рузвелт да прати пари, храна и войничета, а Байдън с горд среден пръст и ултиматум да се държи ирландската граница невидима. Както и стана.
  И т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK