Ваксинационни илюзии

Ваксинационни илюзии

© ReutersАко думата на 2020 г беше епидемия, то тази на Новата година, без съмнение, ще е ваксинация. И докато началото на масовата кампания в Европа все повече заприличва на зум чат, в който от 27 прозореца, 27 души ще получат първата доза надежда за връщането към нормалност, не всичко изглежда като коледен подарък, както поиска Европейската комисия.


В много държави първата поставена в определените от Брюксел дати 27-29 декември ваксина, ще по-скоро символична. Начало на едно начинание, изпълнено с рискове и перипетии, подобаващи най-голямата ваксинационна кампания в историята на Европа. Повечето държави в Западна и Централна Европа се надяват да започнат реалната ваксинация през януари, като мнозинството разчитат на първата половина на месеца. Опитът на Обединеното кралство показа, че не повече от 140 000 души седмично могат да получат първа доза, и то при положение че доставките текат без прекъсване.


Производствените трудности на Pfizer/BioNTech, които доведоха до намаляването наполовина на заложените за производство през 2020 г ваксини, показаха, че пътят няма да е гладък.
С над 98% от европейските държави, започващи с най-рисковата група на най-възрастните и медиците на първа линия, нито една не се осмелява да прогнозира постигането на каквито и да е видими резултати преди края на март. Ваксинирането на хората извън най-рисковите групи би могло да се разгърне през лятото и есента, според публикуваните в повечето държави планове за ваксинация. Но всички тези планове са под голямата въпросителна на успеха на разработките на седемте ваксини, за които Европейската комисия от името на държавите членки, е резервирала количества.


Ваксините


Въпреки големите надежди, свързани с резервирането на над 2 милиарда дози ваксини за европейския пазар, реалността е че към момента е, че само една от тях изглежда има осигурена писта към хладилните шкафове. Европейската комисия е заложила 25 декември за издаване на временното пазарно разрешително на Pfizer, след като на 21 декември Европейската агенция по лекарствата изглежда ще даде зелена светлина за употребата. На 26 декември първите самолети и камиони, натоварени с ваксини на Pfizer/BioNTech ще потеглят от заводите на компанията в Белгия и Германия към 27-те държави членки.


В момента плановете на лекарствената агенция са да събере научния си съвет на 6 януари за ваксината на Moderna, което би означавало, че тя би могла да влезе в употреба още до 10 януари.


Пред останалите пет ваксини перспективите изглеждат по-неясни. Най-напреднала от всички е ваксината на британско-шведския тандем AstraZeneca/OxfordUniversity, но дата за нея не е фиксирана заради колебливите данни от клиничните изпитвания, които показаха ефективност между 62 и 90% и вероятно ще наложат допълнително прецизиране. Въпреки това ваксината има достатъчна според стандартите средна ефективност от 68%, която би позволила теоретично тя да получи одобрение за използване. Непотвърдена официално информация на британския вестник "Телеграф" твърди, че британският регулатор ще я лицензира на 28 декември за Обединеното кралство, което би означавало, че няколко седмици по-късно тя може да се появи и в Европа.


Останалите компании, от които са резервирани количества за Европа CureVac, Novavax,Janssen Pharmaceutica NV и Sanofi-GSK продължават изпитванията. Възможно е част от тях да бъдат готови за влизане в кампанията през лятото, но за това няма гаранции. Особено след неудачите на Sanofi-GSK, които трябваше да преместят към края на годината евентуалното си излизане на пазара заради ниска ефективност на препарата сред най-нуждаещата се от защита група на възрастните хора. Това означава, че изпълнението на договора за 300 млн. дози ще бъде отложен за следващата зима, ако компанията успее да коригира показателите.


Главният медицински съветник на британското правителство проф. Крис Уити заяви, че не очаква до средата на 2021 г да има повече от четири одобрени за употреба ваксини срещу вируса SARS-CoV-2.


Това ще направи имагинерен и изборът на ваксини. Двете, които са близо до одобрение, са от един тип - на основата на информационна mRNA технология.


Третата mRNK на германската компания CureVac започна последната фаза от клинични изпитвания преди седмица и няма да е готова с предварителни резултати преди март, така че не може да се очаква на пазара преди средата на годината. Подобен е календарът и при Janssen Pharmaceutica NV, която стартира заключителни тестове на 18 декември и ако те са успешни, ще е готова в началото на лятото. Компанията прави уговорка, че може да поиска временен лиценз за САЩ още през февруари. Най-новото попълнение в европейския ваксинационен портфейл - Novavax също планира поява до средата на годината, а Sanofi не очаква да е на пазара преди октомври 2021 г.


Краят на ограниченията


Нетърпението за връщането към нормалност след 10 месеца на несигурност, неудобства и отказ от права, е видимо в цяла Европа. Но "освобождението" от виртуалния живот в чат платформи, е все още твърде далеч.


Експертите и политиците в повечето европейски държави са категорични, че докато половината от 550-милионно население на континента не бъде ваксинирано, ограниченията ще останат. Според авторитетното медицинско списание "Лансет" ваксините ще помогнат за установяването на контрол върху коронавируса, но едва в края на 2021 г. Дотогова мерките ще бъдат затягани и отпускани в зависимост от успеха на властите в отделните държави да организират масова ваксинация, паралелно осигурявайки здравна грижа за хората, които ще продължат да се разболяват. Първото по-сериозно разхлабване не бива да се очаква преди Великден, но дори то е поставено в множество условности, свързано не само с натрупването на ваксинирани хора, но и с наблюденията за трайността на имунитета на ваксините.


Затова не бива да е изненадващо, ако напролет държавите, които се справят по-добре с имунизациите да могат да си позволят известно отваряне и дори пътувания, но само до държави в сходно положение. Тези, които не успеят да се организират добре, не са разчели правилно поръчките на количества и вида ваксини, ще продължават да са "червени зони", за които задължителното карантиниране ще продължи да е факт и те ще останат непривлекателни за туризъм и бизнес. В такива държави и икономическото възстановяване ще отнеме повече време и ще е по-скъпо, защото ще трябва да се справя с по-големи щети.


Правото на избор


Всички европейски държави вече обявиха, че решението за поставяне на ваксина ще е лично, индивидуално и гражданите няма да бъдат принуждавани против волята си да я използват. Но това е илюзия. Въпрос на време е доказателство за поставена ваксина да бъде изисквано за пътуване, за работа, за лечение, точно както това вече е факт за тестовете. Нещо повече, след появата на повече ваксини, властите ще разполагат с подробности за датата на поставяне и вида ваксина, което може да има дългосрочни последици за конфиденциалността на здравния статус на всеки гражданин. Ваксините ще променят ситуацията с достъпа до лична информация, освен ако ЕС не вземе спешни мерки да я защити, а това засега не е направено.


От друга страна, недостигът на ваксини, който се очаква да продължи през първите две години, ще лиши хора, които желаят, но са извън най-рисковите групи, да си осигурят ваксини. За разлика от най-широко разпространените противогрипни ваксини, които могат да се купят в аптеките, ковид ваксините могат да се поставят само в здравни заведения. Заради спешността на ситуацията и масовият характер на имунизацията, производителите засега не ги предлагат в индивидуални опаковки. Изискванията за съхранение за част от ваксините, също правят индивидуализирането на дозите, проблематично, тъй като би изисквало огромни допълнителни инвестиции, които в момента никой не може да си позволи.


Единствената разрешена за употреба ваксина на Pfizer/BioNTech се произвежда в опаковки от 5 или 10 дози, които могат да се разделят само от медицинско или специално обучено лице, непосредствено преди поставянето.


Засега напълно илюзорно изглежда и твърдението, че хората ще могат да избират ваксина. Дори да оставим настрана, че обикновеният човек трудно би могъл да направи такъв избор, поради липсата на информация и познания, в момента на пазара няма възможност за избор. Въпреки известни разлики двете ваксини, които първи ще се появят на европейския пазар са от един и същи тип. За обикновения човек е трудно да направи избор между Pfizer и Moderna, въз основата на различната нанообвивка, която се използва за стабилизиране на вирусната молекула. А повечето лекари биха се затруднили да им дадат съвет за това. Разликите в условията за съхраняване биха имали значение само доколкото обикновените хора биха имали достъп до едната или другата ваксина в зависимост от това дали живеят в мегаполис или в малко населено място, в което няма нискотемпературни фризери.


До появата на различен тип ваксина, дори и теоретично избор няма да има. А вероятно нещата и след това ще продължат така в зависимост от количествата от всяка марка, което тяхното правителство е поръчало и моментната наличност.


Цената


Всички европейски държави обявиха, че ваксинирането срещу коронавируса ще бъде безплатно за гражданите, а разходите ще се поемат от държавните бюджети.


Цената на ваксините беше една от най-зорко пазените от Европейската комисия, която преговаряше от името на ЕС, тайни. Тя беше изненадващо разбулена от белгийския държавен секретар за бюджета. Ева де Блеекер публикува данните за Белгия, за да докаже на съмняващите се депутати, че правителството е осигурило достатъчно средства за ваксини.


Така стана ясно, че най-евтина за правителствата би била ваксината на AstraZeneca - 3,56 евро за курса от две дози, а най-скъпа тази на Moderna - 29,4 евро. Тъй като Европейската комисия договори еднаква цена за всички държави картината се проясни, особено в държавите, в които властите обявиха количествата, поръчани на отделните производители. Цената за тях завърши пъзела, но за други, които все още са засекретили тези данни, илюзиите около процеса на ваксиниране остават.


С публикуването на цените много висящи въпроси получиха неочакван отговор, включително необяснения до момента въпрос защо българските власти бяха поръчали първоначално само четири вида ваксини. Най-скъпите не се оказаха сред тях. Разтягането на сроковете за излизането на пазара на ваксините, както и напомнянето от Брюксел, че може би не всички от тях ще са успешни, принудиха властите в последната работна седмица от годината да направят заявки за поръчки от цялото ваксинно ветрило на ЕС. Засега продължава да е неизвестно какви количества са поръчани, така че е невъзможно да се прогнозира кога кампанията за ваксиниране би придобила масов характер. Засега не изглежда това да бъде възможно преди средата на годината предвид сроковете на производителите за появата им на пазара.


Това може да е добра новина за антиваксърите, но високорисковите възрастни граждани, както и тези, които искат да си върнат живота обратно, ще трябва да се запасят с търпение.


Коментарът е от личния блог на журналистката Йовка Димитрова.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9071 Любопитно

  699 медици са ваксинирани срещу Covid-19 в първия ден

  [email protected]
 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Авторката ако си е правила илюзии, че е вазможно да се произведат миларди ваксини за няколко седмици ( да милиарди, щото не само Европа иска ваксини нали) си е неин проблем. Все пак, да прозивеждащ ваксини не е като да затваряш камби в буркани. Въпреки, че и това си иска времето.

 3. 3 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 114 Неутрално

  За пореден път се пробутва лъжата за групов имунитет чрез ваксина.

  Няма подобни данни публикувани никъде. Дори в листовката на български признават, че ваксината не гарантира нищо!!! Дори процент на защита не смеят да напишат...

  https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_listovka.pdf

  Ваксинирайки се ще продължите да пръскате вируса, просто няма да сте видимо болен.

  Ефективна ваксина срещу корона вирус не е имало никога, ако беше толкова лесно китайците отдавна щяха да имат такава срещу САРС.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  А рашънзите що не си регистрираха тяхната за ЕС-ъто ??? нали е много точна !!!

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  50% достоверност и още толкова мълчание.....все пак е хубаво , че има и четящи !

 6. 6 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  2020г. е годината на отричането на Ковид19, обявяването му за световна конспирация и антиваксърската психоза.

  2021г. ще бъде годината на обвинения срещу правителствата, че не могат да осигурят ваксина на всеки желаещ да се ваксинира за Ковид19.


 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2412 Весело

  А рашънзите що не си регистрираха тяхната за ЕС-ъто ??? нали е много точна !!!
  —цитат от коментар 4 на 442


  Астра -Зенека работи заедно със създателите на руската Спутник за съвместно производство поради сходнота технология и по-добрите резултати на руската ваксина!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  “наблюденията за трайността на имунитета на ваксините.”

  Сиреч, да очакваме данни към сегашните като брой ваксинирани - първа доза; брой доживели до втора доза; брой положителни/отрицателни ПъСъРъ-та след втора, трета, n-та доза ваксина?
  Със сигурност месец март няма да даде отговор за трайността на имунитета - една, две, пет години или пожизнен имунитет (100% ефективност), но може да бъде едно “добро начало” за ускорена пенсионна (и социална) реформа и ... печалби за траурните агенции.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#7:"Julian Mall"][/quote]

  Това го четох и аз, но те не правят нищо за да я легализират за ЕС, защо ???

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Неутрално

  До коментар [#2] от "Doge":

  Авторката е журналистка. Няма как да очакваме компетентност по такава тема. Съчиненията са на ниво "една жена каза, че е прочела във Фейсбук...".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#4] от "442":

  “А рашънзите що не си регистрираха тяхната за ЕС-ъто ??? нали е много точна !!!”

  Мерките за точност седят в Париж (за медицина в Брюксел) и ... не отговарят на руските разбирания как точно едно клинично изследване се счита за завършено. Сиреч, по западния стандарт след завършването не може да се пипат данните. Докато в Русия искат повече и повече по-добри резултати ... като при допинга. Максималисти, сър!

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Това, за по-добрите резултати, дано да е вярно и да е базирано на научни факти, а не на изявления на държавни функционери и мултфилмчета в интернет...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Казано с други думи: Милиардите ще бъдат похарчени а за ефекта... ще видим.

  За мен звучи шокиращо тихичко прокарваната теза "Може да е ваксиниран и пак да разпространява заразата". Нали идеята на ваксинирането е да не се разболява и съответно да не заразява, да се прекъсне експонентата? Каква е ползата от 1 млн ваксинирани ако те заразят 2 милиона?

  Ако така продължават нещата май че ще се сбъдне прогнозата на Мангъров, че епидемията ще спре когато всички преболедуват. На око гледано 1 млн вече го минаха за половин година, значи за останалите 6 милиона още 3 години. Тъкмо когато ще са готови с ваксините. Само че се говори вече и за нови щамове и за тях дали има ваксини и имунитет загадка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Но и „Спутник V” има недостатъци

  Защо, с оглед на официалните данни за успеха, „Спутник V” трябва да си сътрудничи с Astra-Zeneca не е очевидно на пръв поглед. Институтът „Гамалея“ обаче обърна внимание на евентуална слабост на руския серум с едно изречение: Макар да похвали преди всичко неговата помощ за повишаване на ефективността на серума на Astra Zeneca, последва незабележимото добавяне: „Комбинацията от ваксини може да бъде важна да бъде а изпълнението на допълнителните ваксинации".

  За разлика от западните ваксини, „Спутник V” е проектиран само за един ваксинационен цикъл. Тоест, освежаване на ваксината, ако антителата изчезнат, не е възможен. Проблемът: Към момента не е клинично доказано колко дълго ще запази ефекта си ваксината и ще защити пациента.

  Това може да е една от причините за интереса на руския производител на ваксината към международното сътрудничество. Втората причина е ниският производствен капацитет на руската фармацевтична индустрия. За да може действително да се разпространи ваксината до милиони хора, тя трябва да бъде произведена в достатъчно количество. Това изисква големи биореактори, които Русия няма.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1856 Весело

  А рашънзите що не си регистрираха тяхната за ЕС-ъто ??? нали е много точна !!!
  —цитат от коментар 4 на 442


  Виж колко минуса ще отнесеш, като не вЕрваш на савецката ваксина.

 16. 16 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 188 Неутрално

  До събарянето на Световната икономика има още време да я "Взривят" напълно. А и Психопатите Който си "Вярват" в "Спасението" е Време да Мислят с Главите си а не само да Зяпат "Телевизионния ЦИРК" чрез който им подръпват мозъчните гънки като на Марионетки.

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Авторката ако си е правила илюзии, че е вазможно да се произведат миларди ваксини за няколко седмици ( да милиарди, щото не само Европа иска ваксини нали) си е неин проблем.
  —цитат от коментар 2 на Doge

  Авторката няма такива илюзии и ясно го казва в статията.

  Упорито насажданите илюзии, че щом се разработят ваксините и проблемът вече е решен са от политиците. А се насаждат със съвсем ясна цел, да получат на разположение милиардите. Защото там където текат милиарди винаги има начин за стотина милиона в "правилният" джоб, джоба на този който решава къде и колко от тях да отидат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#3] от "mars_man":

  “Ваксинирайки се ще продължите да пръскате вируса, просто няма да сте видимо болен. ”

  Ваксаджиите ще ходят без маска и ще пръскат “живото-спасяващи” антитела ...върху антиваксърите. Тогава антиваксърите ще видят как кон боб яде - като отказват директно “чипиране” (сертификат, осигуряващ “свободата на човешките права), индиректно ще бъдат облъчвани с антитела и/или друг “език на омразата” дорде предадат Богу дух.

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#2] от "Doge":Авторката е журналистка. Няма как да очакваме компетентност по такава тема. Съчиненията са на ниво "една жена каза, че е прочела във Фейсбук...".
  —цитат от коментар 10 на Незнайко в Слънчевия град


  Както гледам изявите на "експертите" /особено на един "математик" от БАН/ те май че са доста дори под нейното ниво.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#13] от "Fred":

  “Казано с други думи: Милиардите ще бъдат похарчени а за ефекта... ще видим”

  Милиардите вече са похарчени (2.6 трилиона евро в ЕС, 6 трилиона долара в САЩ с опция за “положителен растеж” на банкноти, опс обещания за “светло бъдеще”), а ефектът ще е сигурен - ще боцкаме докато има какво да се боцка. Все пак са поръчани три милиарда дози за петстотин милионно население.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4740 Неутрално

  До коментар [#6] от "constatator":

  И тези, които през 2020 отричаха съществуването на Ковид 19 са същите, които през 2021 ще мрънкат, че ваксините за "несъществуващия" вирус са недостъпни! Разбира се има и такива, които отричат съществуването на вируса, отричат че носенето на маски помага, отричат и ползата от ваксините! Пример - отри(ка)чалника mars_man!

 22. 22 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "" Covid създаде богата хранителна среда за конспирации около появата на вируса, а сега и по темата за ваксините.

  Антиваксърите тиражират фалшиви твърдения, че ваксините срещу Covid се използват за имплантиране на микрочипове и че променят ДНК-то на човека.

  Проф. Мелинда Милс от университета в Оксфорд припомня, че ваксините са едно от най-удивителните открития, че са спасили милиони човешки животи и че ние забравяме това, защото не сме заобиколени от морбили, полиомиелит и едра шарка. Проф. Милс казва още, че силният фокус върху самото научно високо медицинско постижение, каквото са ваксините срещу Covid, е създал сляпа зона за това какво се случва в главите на хората и как те гледат на тези ваксини. Антиваксърите търсят активно хора в социалните мрежи, които са разпитващи и колебливи, и веднага ги убеждават, че имат наистина основателна причина да се тревожат.

  Турският проф. Урал Акбулут, химик от Техническия университет в Анкара, разказва, че ваксина срещу едра шарка е приложена за първи път в Китай преди хиляда години. Хората вземали прах от струпеите на оцелели от болестта и го вдухвали с нещо като пригодена сламка в носовете на децата си. Така децата се разболявали от някаква лека форма на заболяването и след възстановяването били вече имунизирани.

  Всъщност съвременната ваксина срещу едра шарка е първата ваксина, разработена срещу заразна болест.

  Историята започва още през 1796 г., когато Едуард Дженър, лекар от Австралия, забелязва, че хората, които доят крави, не се разболяват от едра шарка. Когато доячката вземала секрет от боледуващата крава и го натривала в драскотините по ръката на детето, то не се разболявало.

  Заедно с първите ваксини се появяват и антиваксърите, както и аргументите им, че едрата шарка не е толкова опасно заболяване, въпреки че смъртността е около 30-40%. Национална антиваксърска лига съществува във Великобритания от 1866 г., а десет години по-късно в САЩ е основано и Американското антиваксърско общество. Когато ваксините, които днес добре познаваме, стават задължителни със закон, в много страни има дори бунтове. С течение на времето съпротивата изчезва, за да се възроди отново през последните десетина години с нарастването на индивидуалните свободи, манията по екологично естествения начин на живот и възможността за достъп до псевдонаучна информация.

  И сега, когато се появиха ваксините срещу Covid, моментално започна кампания по дезинформация и създаване на резистентност в мисленето. Основната комуникационна тактика на антиваксърите е, първо, минимизиране на опасността от Covid, тоест вирусът не е толкова опасен, че чак да се ваксинираме, и второ, натрапва се тезата, че ваксините са по-опасни от болестта.

  Най-разпространената версия за „опасните ваксини“ е свързана с ваксината, която осигурява защита срещу морбили, паротит и рубеола, като се твърди, че причинява аутизъм. През 1998 г. британският лекар Андрю Уейкфилд, хирург, публикува доклад в престижното медицинско списание The Lancet, че има връзка между тройната ваксина (морбили, паротит, рубеола), определена форма на ентероколит и аутизма. Следват комисии и експертни разследвания, които установяват, че Уейкфилд е фалшифицирал много данни и че му е плащано от адвокатите на родители на деца с аутизъм. Списанието отхвърля публикацията, британският съд постановява, че няма доказателства за тази хипотеза, а на Уейкфилд му е забранено да практикува медицина във Великобритания.

  Недоверието във ваксините идва основно от недоверие във фармацевтичните компании и властта едновременно.

  Хората вярват, че фармацевтичните фирми могат да продават продукт независимо от вредните последици, при това осигурявайки си подкрепата на регулаторите, тъй като фармацията оперира с колосални суми. Звучи логично, но повечето от опасенията, които антиваксърите изказват, всъщност не са нищо друго освен хиперболизирани заблуди.

  Сигурна съм, че всички, които са в болници в тежко състояние от Covid, ако можеха да изберат дали да се ваксинират, или да ги интубират, щяха да изберат ваксината, независимо от кой вид. В интензивните отделения на болниците на финала няма атеисти и няма антиваксъри."" ".

  Калина Андролова

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4740 Любопитно

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  "по-добрите резултати на руската ваксина"

  Добре, колега, може ли един въпрос? Руската ваксина бе обявена за създадена и успешна преди няколко месеца. Дори се изнася за Аржентина и други страни, вероятно. Това е много добре! Питам защо Русия не ваксинира масово собствените си граждани, вместо да изнася ваксината в чужбина, а всеки ден Русия обявява почти 30 000 новозаразени и почти 500 нови починали? Защо?

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  [quote#7:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 9 на 442
  Това го четох и аз, но те не правят нищо за да я легализират за ЕС, защо ???[/quote]

  Защото рашъните имат лабораторно създадена ваксина, но с наличните технологии не могат да създадат повече от 300 000 дози за месец! Нямат биореактори, нямат суровини, нямат линии за пакетиране. Лабораторно изкарват нещо, но не могат да го произведат в голяма серия. Бият се в гърдите че имат ваксина, но търсят някой да я праизведе в милионен тираж.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4740 Любопитно

  До коментар [#9] от "442":

  Те не ваксинират масово и собствените си граждани! Защо?

 26. 26 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":Те не ваксинират масово и собствените си граждани! Защо?
  —цитат от коментар 25 на vassilun


  Гражданите не искат да бъдат "ваксинирани масово".

 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  От едно нещо ме е страх.
  Ако нещо е бъгната тази ваксина ще останем без лекари.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#26] от "mars_man":

  Естествено, че никой с мозък не би се ваксинирал с нещо, което не е проверено от времето. Не могат да гарантират, че не отключва тази ваксина като страничен ефект някакви болести, които да са по-ужасни от смърт от ковид. Не съм специалист, но пък съм прочел хиляди книги. Общата ми култура това казва.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на jpx2648O444
  jpx2648O444
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Май месец и без това вълната ще отшуми, да се готвят направо за колекция есен-зима 2021.

 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Доказано руснаците пробваха да откраднат чужда работа за "спутнците" си.

  https://btvnovinite.bg/svetut/velikobritanija-rusija-se-opitva-da-otkradne-vaksinata-ni-sreshtu-covid-19.html

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fred":

  "Ако така продължават нещата май че ще се сбъдне прогнозата на Мангъров,"
  Тъжната вест от вчера е, че лекарка прекарала Ковид и оздравяла, се заразява втори път и вчера е починала!
  Ако думата на месеца е ваксинация..... то думата на следващия месец ще е "гласуване по пощата". Залагам 1000 лв, че след 7-10 Януари, това ще темата във всички медии.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 865 Разстроено

  Бъдете спокойни: всичко върви по план! Който се е прекарал - прекарал.
  Сега е жътвата. Не всичко, което е най-, то ще се предлага. Рекламата е важна. Лобитата са във вихъра си. Така е било винаги. Остава да разчитаме на късмет и .... на убежденията и съзнанието си. А накрая май ще стане така, че който не е съгласен, му се ограничават правата. Да не говорим и за ограничен достъп..... Лоши времена идват.

 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Йовке, Йовкееее, точно никога ще бъде отваряне напролет при "сходни" държави, нито ще е ваксината. Дано съм лош пророк, но февруари и март ще се мре по Мутафчийски. Каза го човека отдавна.

  А първото изречение кърти не просто мифки, а цели бани....и ги извозва.
  ............Ако думата на 2020 г беше епидемия, то тази на Новата година, без съмнение, ще е ваксинация............

  Няма да има ваксини за всички. И това при положение, че приемем, че са работещи тези ваксини. А те едва ли ще са такива. В болниците продължава да е тежко положението, да умират хора, да остават оцелелите с болести до гроб.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#31] от "chichka":

  Избори няма да има през март, но онова в Резиденството още не знае.
  Ще научи в края на януари и ще пусне изборите за края на м. май, а към края на април ще намерят законов начин да ги отложат за м. юли и така, докато не стихне заразата.
  Няма да стане по пощата. Пощата няма такъв капацитет. Отдавна няма.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Главната цел на сегашното ваксиниране е да посрещнем следващата вълна, която иде есента 2021. Тази вълна е прекарахме масово без ваксина. От близките и познатите: преболедува: моето семейство; зетя и снахата; кумовете; личния лекар; половината отдел, където работя; ръководството на институцията, където работя; маса отделни колеги ... . Ако съдя по тези пропорции, то повече от 50% (може и 70%) от населението е имало достатъчно интензивен контакт с вируса. Остана да се ваксинират тези, които се бяха изпокрили по разни дупки без да напускат дома с по три парцала на уста.
  Тази вълна премина. Но до май-юни трябва да се ваксинираме за следващата. Искрено се се надявам, че невидимата ръка на пазара ще докара ваксините по аптеките, и тогава ще можем да правим информиран избор кога и с коя ваксина да се ваксинираме.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 36. 36 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Всеки чака другите да се ваксинират и така да изчезне заразата. В Русия е същото положение, записаните за ваксинация доброволно са някъде 50 000. Което е нищо де, ма все пак това са хора от рискови групи.

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#22] от "constatator":

  До тук добре ! Сатава дума за вируси ,но не за коронавирус. Има 2 неизвестни
  1 колко ще трае имунитета ,ако е 2-3 мес , ще трябва да се имунизираме 4 пъти годишно?
  2. ще спре ли разпространението или само ще облекчи заболяването ?
  има и трети въпрос : Колко ваксини за корона вируси има до сега ?

 38. 38 Профил на jpx2648O444
  jpx2648O444
  Рейтинг: 111 Неутрално

  До коментар [#35] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Тия дето говорите за дупки сте най-паникьосани. Тука един луд м17 ли какъв беше, половин година пишеше за дупки, а сега всека втора дума му е морги и ковчези. Може би по тоя начин се самоуспокоявате като си представяте, че има и по-наплашени от вас.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Едва ли някъде са разигравали такъв цирк, като в България с тези ваксини. Цял ден, гледаме по всички телевизии, как слагат ваксина на здравния министър.

 40. 40 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 167 Неутрално

  Песимизмът добре се продава, но истината е че машината набира обороти. Временните затруднения с доставките на някои компоненти са решени.
  Новото е че Бионтек готвят вариант на своята ваксина кати спрей за нос. Ще бъде още по ефективна с бързо създаване на имунитет и лесна за употреба и съхранение.

 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роси":
  И аз мислех така, ма на практика се оказва че хората не бързат да се ваксинират, в Москва практически много народ може.
  https://www.mos.ru/city/projects/covid-19/privivka/
  А в подмосковието даже временно спират ваксинациите
  от 1 до 7 януари щото явно няма достатъчно желаещи.
  В Германия пък бракуват дози заради неосигурено -70С при транспорта, у нас даже не се и обсъжда как в тоя ЗИЛ хладилник ще пазят дозата за втората васксинация 21 дни...

 42. 42 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#37] от "hodounski":

  Ваксини има вече вероятно над 500, само в Русия са 47. Ретистрираните и в клинички изпитания са към 10-на.

 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Весело

  До коментар [#3] от "mars_man":
  "Ефективна ваксина срещу корона вирус не е имало никога, ако беше толкова лесно китайците отдавна щяха да имат такава срещу САРС. "

  Китайците имат ваксина срещу САРС и то много отдавна. Китай изобщо има всички възможни ваксини. Това е една игла, която в зависимост от това къде се забожда лекува различни вируси, бактерии, паразити и попови лъжички.

  подпис
 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#34] от "Росен Радославов":

  +++ ама не искам отлагане. Искам както каза червения лайномет избори на 28 Март! За да се кефя на 30-31 март на рева и сополите на Бойкикевци, Маями, Отровни пепелянки и всякакви боклуци тровещи в момента интонационната среда! Какъв термин, а?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Весело

  До коментар [#4] от "442":
  "А рашънзите що не си регистрираха тяхната за ЕС-ъто ??? "

  Защото екипът който тества руските ваксини преди това работеше в лабораторията която изследваше за допинг и са свикнали да работят само с урина.

  подпис
 46. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#42] от ".":

  Пич правиш ли разлика между ваксина в теоретичен или лабораторен вариант и ваксина в милионен тираж? Защото рашките имат някакви лабораторни пръдни, но да си видял някъде да ваксинират пред камера някого.....изключвам медийните реклами как ваксинирали дъщерята на Путин!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 47. 47 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Весело

  До коментар [#7] от "Julian Mall":
  "Астра -Зенека работи заедно със създателите на руската Спутник за съвместно производство"

  В лечението на мъжки стерилитет се прилага следният метод. Смесва се семенна течност от съпруга с малко семенна течност от донор и това активира семенната течност на съпруга.

  подпис
 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#41] от ".":

  Неграмотността не е порок, лекува се! Прочети упътването на производителя. минус 70 гр за съхранение 6 месеца. 2-10 гр до 5 дни и 5 часа на стайни 20 гр след разреждане за прилагане на пациент!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#40] от "Georgi Petrov":

  Това са фантазии на търговските отдели на Пфайзър. Не могат да докарат ефективност и безопасност в обикновена ваксина, какво става за назален спрей...

 50. 50 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Мерките срещу COVID-19 у нас успяха да ограничат вируса. Заболяемостта и като бройки спадна много, и като процент заразени проби. Това всъщност ни е надеждата да се ограничи лавината от тежко болни, които постъпваха в лечебните заведения, тъй като много бързо се заемаха свободните легла. В някои болници беше много тежко, персоналът също много е намалял, за да се справи със ситуацията. Всеки ден пристигат много болни, които пролежават със седмици и заемат местата за дълго време.

  У нас мерките са сравнително меки и се постигна доста приличен ефект.  Това коментира пред Kмета.bg зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

  Новият щам

  "Щам по определение е изолиран от някой болен вариант на съответния вирус. В този ред на мисли доказаният във всеки отделен пациент вирус е отделен щам. Тук става дума за клъстер от щамове - генетично сходни щамове, които имат определена група мутации. И тези щамове са засечени в голям брой в Южна Англия. Те имат 9 характерни мутации в повърхностния протеин на шипчетата. За тези щамове е характерно първо, че мутират доста по-бързо отколкото е средната честота на мутации на коронавируса по принцип. Второ, тъй като някои от мутациите са в участъка на този протеин на шипчетата, с който вирусът се прикрепва към клетките на гостоприемника, много по-лесно става това прикрепване и размножаване и това помага на вируса много по-лесно да се разпространява. Това му дава предимство в еволюцията - щамовете, които имат тези мутации, са с предимство пред другите. В Южна Англия вече 60% от изолираните щамове са от този тип. Това, че по-лесно се разпространява, не значи, че протича по-тежко. Няма повишение в броя на тежко протичащите случаи и на фаталния изход", обясни проф. Христова.

  Ваксината срещу променящия се вирус

  "За да бъдем, сигурни трябват изпитвания. Най-вероятно обаче ваксината ще покрива новия щам, тъй като тя разчита на образуване на антитела. Тези антитела хващат всички участъци на протеина. Това, че някъде има променени участъци, не води до невъзможност на антитялото да се свърже със съответния вирус. Ваксините, които съществуват - когато изработим антитела срещу шипчетата, тези антитела, теоретично към момента, можем да кажем, че те ще хващат и променените щамове. Категорично. Но за да сме сигурни, трябва да се провери и на практика", каза още зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

  Няма алтернатива, но ваксината е свободен избор

  "Изборът е наш - дали ще си боледуваме, или ще се ваксинираме. Алтернатива няма. Няма да има лица, които да не се разболеят. Въпросът е дали да боледуват милиони, или просто да се приложи ваксината. В крайна сметка трябва имунизация, за да преборим вируса. Лекарствата са за лечение - когато човек се разболее, да се оправи по-бързо. Но за да преборим пандемията, с лекарства няма да се получи. Лекарствата са за лечение, не за профилактика. Положението е такова, че или боледуваме, или се ваксинираме. В никакъв момент обаче ваксината няма да придобие задължителен характер. Не е такава идеята за нея. Никой не може да накара никого да се ваксинира. Това е свободен избор. И особено в началото дозите съвсем няма да са достатъчни. Единствено хората, които са с онкологични, автоимунни или тежки алергични заболявания, трябва да бъдат по-внимателни към ваксината", обясни проф. Христова.

 51. 51 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#3] от "mars_man":"Ефективна ваксина срещу корона вирус не е имало никога, ако беше толкова лесно китайците отдавна щяха да имат такава срещу САРС. "Китайците имат ваксина срещу САРС .
  —цитат от коментар 43 на Иван K


  Да и САРС ваксината им е пълен провал.

  https://www.nature.com/news/2005/050110/full/050110-3.html
  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17460441.2020.1777980

  Ефективни ваксини срещу корона вирус е почти невъзможно да бъдат създадени. В момента сме свидетели на фалшифициране на данни за ефективност с цел икономически и властови облаги.

 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  А рашънзите що не си регистрираха тяхната за ЕС-ъто ??? !
  —цитат от коментар 4 на 442


  казали са, че такива мераклии като тебе, да им ходят на крака и там ще им я бият яко ..

 53. 53 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#51] от "mars_man":

  Подробност, която пропуснах да спомена, опитите за фалшификация са ясно посочени във втория линк.

 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Мерките срещу COVID-19 у нас успяха да ограничат вируса.
  —цитат от коментар 50 на constatator


  Абсолютно!

  Най помогна демонтирането на пейките!
  ------------------
  "Всички пейки в Борисовата градинка в ж.к.”Възраждане” в Бургас, парк „Света Троица” в ж.к.”Славейков” и парк „Славейков” .... ... Това е поредна мярка, която се предприема срещу разпространението на пандемията коронавирус, а заповедта е на кмета на града Димитър Николов, който е началник на Общинския кризисен щаб и като такъв показа, че няма да прави компромиси, а ще прилага строга, почти фанатична дисциплина, за да предпази Бургас от силно заразното заболяване."
  ------------------

  Никакви компромиси!
  Къртим, чистим, извозваме - Мерки!

 55. 55 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#51] от "mars_man":
  "В момента сме свидетели на фалшифициране на данни за ефективност с цел икономически и властови облаги. "

  Ако става само с фалшификации, защо руската ваксина не разполага със стандартната документация.

  подпис
 56. 56 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иван K":

  Нито една от ваксините на разполага с надеждна информация за безопасност и ефективност.

  В момента просто се разчита на най-глупавата част от населението да се навие да се инжектира със смес, която освен икономическа и политическа друга цел няма.

 57. 57 Профил на qry39648641
  qry39648641
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Казано с други думи: Милиардите ще бъдат похарчени а за ефекта... ще видим. За мен звучи шокиращо тихичко прокарваната теза "Може да е ваксиниран и пак да разпространява заразата". Нали идеята на ваксинирането е да не се разболява и съответно да не заразява, да се прекъсне експонентата? Каква е ползата от 1 млн ваксинирани ако те заразят 2 милиона? Ако така продължават нещата май че ще се сбъдне прогнозата на Мангъров, че епидемията ще спре когато всички преболедуват. На око гледано 1 млн вече го минаха за половин година, значи за останалите 6 милиона още 3 години. Тъкмо когато ще са готови с ваксините. Само че се говори вече и за нови щамове и за тях дали има ваксини и имунитет загадка.
  —цитат от коментар 13 на Fred


  Това не е теза. Просто резултатите за превенцията на предаване на заразата се събират по-бавно и още не са излезли . За разлика от Мангъров учените първо чакат да излязат резултатите, после коментират.

 58. 58 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#3] от "mars_man":

  Еййй, как ги разбираш нещата ти!

 59. 59 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 641 Неутрално

  А рашънзите що не си регистрираха тяхната за ЕС-ъто ??? нали е много точна !!!
  —цитат от коментар 4 на 442


  Защото ощене е минала пълния 3ти цикъл на клиническите изследвания, а и 1я и 2 рия не отговарят на всички критерии. При това положение ЕМА Европ.Агенция за лекарствата едва ли би се заела с процедурата докато не се проведат пълноценни клинически изследвания. Второ макар ваксината им да не е лоша по известните за сега данни ,в РФ нямат капацитет за производство в нужните и количества дори за тях. От там и мерака им да се кооперират с Астра Зенека и /или Индия за мащабното и производство. При тях путлеристкия режим просто се изхвърли по навик да прави пропаганда и политически внушения по темата, с което допълнително се осра.

 60. 60 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#3] от "mars_man":Еййй, как ги разбираш нещата ти!
  —цитат от коментар 58 на stefan_b


  И на мене мненията му, ми се виждат аргументирани ..

 61. 61 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  [quote#24:"chichka"][/quote]
  "Защото рашъните имат лабораторно създадена ваксина, но с наличните технологии не могат да създадат повече от 300 000 дози за месец! Нямат биореактори, нямат суровини, нямат линии за пакетиране. Лабораторно изкарват нещо, но не могат да го произведат в голяма серия. Бият се в гърдите че имат ваксина, но търсят някой да я праизведе в милионен тираж."

  Мисля, че Орбан се ангажира с това - да помогне на приятеля си Путин.

 62. 62 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Големият проблем, другарки и другари е производството. Липсата на суровини за ваксините. За производствени мощности ме съм сигурен.
  Производителите обещават доставки на отделните клиенти с условие да им помогнат да се докопат до суровините.
  Решението е страните искащи бързо ваксини да активират военно временни закони за осигуряване на материалите нужни на производителите.
  Другия проблем е дистрибуция и поставяне.
  И тук решението е военните да бъдат активирани, полеви пунктове, военни бюджети, военна организация.

 63. 63 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#44] от "chichka":

  Е признавам, че искам същото. Особено за Дайбългарите, но и за комуноидите. Те отсега нямат надежди при това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#62] от "Таралеж":

  Това всички го знаем отдавна.
  Главното е дали тези ваксини са правилните. Дали вършат работа. Ще знаем в края на 2021-ва.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#61] от "evpetra":

  Откога Орбан е приятел на Путлер?
  Щото друго пише за приятелите на Унгария. Сред тях няма руснаци.
  .......Публикувано във факти.бг: Орбан, който определя Тръмп като "приятел на Унгария", заяви в интервю по радиото......

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 66. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Големият проблем, другарки и другари е производството. Липсата на суровини за ваксините.
  Производителите обещават доставки на отделните клиенти с условие да им помогнат да се докопат до суровините.Решението е страните искащи бързо ваксини да активират военно временни закони за осигуряване на материалите нужни на производителите.Другия проблем е дистрибуция и поставяне.И тук решението е военните да бъдат активирани, полеви пунктове, военни бюджети, военна организация.
  —цитат от коментар 62 на Таралеж  Звучи девиз, навсякъде в момента :
  " работим само, с материали на клиента!"

  Отиде ли , клиент без материали - тогава просто кучета го яли!

  https://www.youtube.com/watch?v=TZKGRG7N3n8

 67. 67 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Нещата понамирисват. Има толкова много заболявания без лечение. И сега изведнъж се появява чудо на чудесата, което е открито преди десетилетия, обаче точно сега се е развихрило и трепе наред. И още едно чудо, едни добри хора, предвождани от един добър гръцки евреин, за няколко месеца намериха начин да спасят човечеството от този вирус змей горянини коронован. И ако хората не приемат доброзорното спасение точно на 70% (според светията Ангелов), тежко им и горко им. И тогава такава радост ще бъде, и предкоронните времена ще се върнат, и въобще приказката няма да има край.
  Приказка за големи и малки ...

  master
 68. 68 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Виждам отдалеко, че в Родината се надига някаква вербална ваксинационна вакханалия. Един иска да се бодне, друг не иска, трети май се бил боднал за пред хората, ама се боднал с някакво безобидно разтворче.

  Опасното е, че някой бил наредил да се бодне един друг и то публично. Ако това е мисленето за ваксинацията, значи сме в голяма беда. В bit trouble, както се изразяват по-либералните жълтопаветници...
  На някои началници трябва да е ясно под шапката и между ушите, че решението да си вкарат нещо в тялото възрастните нормални хора вземат сами. Независимо дали е игла с ваксина или нещо друго по-голямо. Да, след четене, слушане, мислене, влюбване, разгонване и др. такива скучни процедури. Да не влизаме в детайли.

  Но го вземат сами.

  Ако някой мисли да прави нещо задължително, то за тая работа си има процедури. Наричат се процедури за приемане на закон. И задължението да бъде вкарано на някого нещо в тялото се описва в закон след съответното обсъждане. Няма значение дали е ваксина или смъртоносна инжекция, щото някой е... човекоядец, например.

  Сега ще се изправим и пред друга дилема - могат ли бизнес-организации като авиокомпании, хотелски вериги, влакови и автобусни превозвачи о др. да налагат задължителни изисвания за ваксиниране, за да предоставят услугите си на пазара? Същото се отнася за международните организации като ООН, ЕС, многобройните им агенции и агенцийки и др. Отнася се и за бизнесите по отношение на техния постоянен или временно наеман персонал. Могат ли те без закон да налагат ограничение за работа ако не си ваксиниран без това да е предвидено в закон на страната, в която работят или на станата, в която са регистрирани.

  Да. Държавите имат право да налагат ограничения за влизане за неваксинирани. Но само със закон. И то в съответствие с международното публично право. Но не и за излизане от държавата. Това не е работа на месните власти, а налагане на изходни визи или, по-образно казано, на затворнически режим по отношение на собственото население. Държавата ще стане нещо като карантинен лагер.

  Няма ли някой, който може тъпостойчиво да обясни това на властовите индивиди, които ръсят мозък насам-натам.

 69. 69 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":Но и „Спутник V” има недостатъциЗащо, с оглед на официалните данни за успеха, „Спутник V” трябва да си сътрудничи с Astra-Zeneca не е очевидно на пръв поглед. Институтът „Гамалея“ обаче обърна внимание на евентуална слабост на руския серум с едно изречение: Макар да похвали преди всичко неговата помощ за повишаване на ефективността на серума на Astra Zeneca, последва незабележимото добавяне: „Комбинацията от ваксини може да бъде важна да бъде а изпълнението на допълнителните ваксинации".За разлика от западните ваксини, „Спутник V” е проектиран само за един ваксинационен цикъл. Тоест, освежаване на ваксината, ако антителата изчезнат, не е възможен. Проблемът: Към момента не е клинично доказано колко дълго ще запази ефекта си ваксината и ще защити пациента.Това може да е една от причините за интереса на руския производител на ваксината към международното сътрудничество. Втората причина е ниският производствен капацитет на руската фармацевтична индустрия. За да може действително да се разпространи ваксината до милиони хора, тя трябва да бъде произведена в достатъчно количество. Това изисква големи биореактори, които Русия няма.
  —цитат от коментар 14 на constatator


  Сътрудничеството е търсено от Астра-Зенека,това и в статията е написано че заради по-ниският си процент в момента ваксината на Астра-Зенека не се прилага. Затова са търсили и руснаците да слагат руската ваксина при втората ваксинация и така да се повиши процентът и на успеваемост. За руснаците това е реклама а за Астра -Зенека е икономическа изгода.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 70. 70 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 471 Неутрално

  “ една, две, пет години или пожизнен имунитет
  —цитат от коментар 8 на wanderer


  Ами кажете - какъв е имунитетът? За след преболедуване говоря :)

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#70] от "stefan_b":

  Засега, дали има и колко трае имунитетът е въпрос без отговор. От епизодичните данни до момента, особено повторно заразените след като първия път са били оздравели, става дума за “дълготраен” имунитет колкото при противогрипните ваксини. С други думи, “боцкането” ще е нон-стоп.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#50] от "constatator":


  “Няма алтернатива, но ваксината е свободен избор”

  Спрете да лъжете нагло! Алтернатива винаги има, и за човека (имунитет, съжителство с вируса или смърт), и за вируса (мутация, симбиоза с приемника). А внедряването на “изкуствен вирус”, иРНК, е колкото алтернатива, толкова и “нова заплаха”. Тая иРНК ваксина, в коя точно клетка поставя рибозомата в “окупация” и какво се случва с клетката (неврон), ако рибозомата й не може да “произвежда” необходимите ензими, а безконтролно бълва Ковид19 антитела?

 73. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  "До коментар [#7] от "Julian Mall":

  "по-добрите резултати на руската ваксина"

  Добре, колега, може ли един въпрос? Руската ваксина бе обявена за създадена и успешна преди няколко месеца. Дори се изнася за Аржентина и други страни, вероятно. Това е много добре! Питам защо Русия не ваксинира масово собствените си граждани, вместо да изнася ваксината в чужбина, а всеки ден Русия обявява почти 30 000 новозаразени и почти 500 нови починали? Защо?"

  Каква е разликата между руската и американската ваксини ?

  Другата ваксина, която вече се прилага масово, е „Комирнати” на американската компания „Пфайзер” и германската „Бионтек”. Тя е РНК ваксина.

  Това е най-новата технология. При нея се използва т. нар. информационна РНК. Тя се вкарва в човешки клетки със специални липидни капсули.

  За разлика от ДНК ваксините, иРНК не променя генетичния код на клетките. Тя само препрограмира клетъчната ДНК да започне производство на вирусен протеин. И в случая това е протеинът на шипа, с който SARS-CoV-2 се закрепва за клетките. Оттук нататък процесът е същият, както при „Спутник V”.
  В дългосрочен план иРНК технологията се счита за по-безопасна, тъй като не крие риск от клетъчни мутации.

  Рискът от прекомерна имунна реакция обаче е налице и при тази ваксина. Освен това както и при руската, времето за тестване досега е недостатъчно, за да е сигурно, че няма допълнителни странични ефекти в дългосрочен план, особено по отношение на децата и бременните. Теоретично такива ефекти не би трябвало да съществуват.

  „Спутник V” показва малко по-ниска ефективност – 91,4%. Докато при „Комирнати” тя е 95%, по данни на производителите на всяка от двете ваксини.

  https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/ruskata-ili-amerikanskata-vaksina-sreshtu-kovid-19-6119402

 74. 74 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#50] от "constatator":

  "....."Изборът е наш - дали ще си боледуваме, или ще се ваксинираме. Алтернатива няма. ..."

  За съжаление не винаги е така ! Аз не съм имал избор дали да се разболея или не, просто съм го преминал без да ме пита, като много други у нас и навън ! Сега вече, имайки антитела, няма нужда да се ваксинирам ! За тези, обаче, които не са го преминали все още, остава теоретичния избор между двете ! Теоретичен, защото все още и да искат, не могат да се ваксинират по чисто организационни причини ! Не знам за една година колко от населението ни ще може да премине през имунизацията ! Надали ще са всички желаещи !

 75. 75 Профил на sgq30693986
  sgq30693986
  Рейтинг: 17 Гневно

  Защо Агенцията по метрология не извърши проверка как се транспортират и съхраняват въпросните ваксини? При -70 градуса ли е това? Толкова е лесно !

 76. 76 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1285 Неутрално
 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Времето е пари и парите са време.
  Най-трайното тайнство през всичкото време...

  Интересно, още.
  Що е Високо рисково гражданско общество,
  сред всичките.

  Общество Динамичен носител на вирус вредител,
  Независимо от симптоми?

  Има логика.
  Затова са (Глобално) междудържавните карантини и локални локдауни.

  Динамичните рискови носители (повече или малко) Спрени:
  Правителствени служители шляещи се без отчет и причина ;
  Олигарси без граници [tm] ;
  ...

  Други "рискови" носители:
  Деца без граници ;
  Нединамични пациенти, толерантни от немай де ;
  Възрастни непациенти не баш "динамо" а яваш-яваш

  "Така стана ясно, че най-евтина за правителствата би била ваксината на AstraZeneca - 3,56 евро за курса от две дози, а най-скъпа тази на Moderna - 29,4 евро.
  Тъй като Европейската комисия договори еднаква цена за всички държави
  картината се проясни, особено в държавите, в които властите обявиха количествата, поръчани на отделните производители.

  Цената за тях завърши пъзела,
  но за други, които все още са засекретили тези данни,
  илюзиите около процеса на ваксиниране остават.

  С публикуването на цените много висящи въпроси получиха неочакван отговор, включително необяснения до момента въпрос защо българските власти бяха поръчали първоначално само четири вида ваксини.
  Най-скъпите не се оказаха сред тях.
  Разтягането на сроковете за излизането на пазара на ваксините,
  както и напомнянето от Брюксел, че може би не всички от тях ще са успешни,
  принудиха властите в последната работна седмица от годината да направят
  заявки за поръчки от цялото ваксинно ветрило на ЕС.

  Засега продължава да е неизвестно какви количества са поръчани,
  така че е невъзможно да се прогнозира кога кампанията за ваксиниране би придобила масов характер.
  Засега не изглежда това да бъде възможно преди средата на годината
  предвид сроковете на производителите за появата им на пазара.

  Това може да е добра новина за антиваксърите,
  но високорисковите възрастни граждани,
  както и тези, които искат да си върнат живота обратно,
  ще трябва да се запасят с търпение."

 78. 78 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#28] от "Росен Радославов":

  Аз съм с мозък, IQ-то ми е 168 и ще се ваксинирам пи първа възможност. А ти си стой в у вас, защото не искам да се срещам с такива тарикати като теб.

 79. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#50] от "constatator":".....
  "Изборът е наш - дали ще си боледуваме, или ще се ваксинираме. Алтернатива няма. ..."

  За съжаление не винаги е така !
  —цитат от коментар 74 на samoedin


  Абсолютно НЕ Е ТАКА!

  А ако СПАЗВАМЕ МЕРКИТЕ?
  Ще се разболеем пак, Мерките не били помагали?!
  Не са помагали, през цялото време, а са били идиотски??

  По колко ли им плаща Мангъров, така да говорят??
  Лъжат ни нагло - хора, бдете !

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  До коментар [#73] от "samoedin":

  "Тя се вкарва в човешки клетки със специални липидни капсули."

  В кои клетки - неврони, мускулни, стволови, лимфоцити?

  "В дългосрочен план иРНК технологията се счита за по-безопасна, тъй като не крие риск от клетъчни мутации."

  Сиреч, рибозомата на клетката като започне производството на вирусния протеин, клетката остава без нужните й ензими и умира? Или поглъща друга клетка? И няма опция заради променената цитоплазма в клетката ДНК-то в ядрото на клетката да не отчете промените ... и "да не вземе мерки", най-малкото създаването на антитела срещу иРНК на ваксината? ... и при следваща ваксинация ще имаме обратен ефект?
  По-просто, колко време клетката (рибозомата й) ще произвежда вирусния протеин - два часа, 24 часа, седмица? За месец не питам, клетката, "имплементирала" тая иРНК, няма да съществува.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK