Бус за кренвирши - ако не беше от глупост, щеше да прилича на диверсия

Как се охранява отварянето на кашоните с ваксини в Мексико.

© Reuters

Как се охранява отварянето на кашоните с ваксини в Мексико.Колебанията и съмненията относно безопасността на ваксините и бездруго споделят много хора извън традиционните антиваксъри. А фалстартът с буса за кренвирши издава цялата безпомощност на властта в България, коментира авторът за "Дойче веле".


Щеше да е най-добре, ако бяха транспортирали първата пратка ваксини срещу Ковид-19 за България с "джипката" на премиера Бойко Борисов. В крайна сметка не е ли все едно къде ще бъдат сложени ваксините, поставени в кашони със сух лед, гарантиращ необходимата температура на пренасяне? Очевидно може да е всякакво превозно средство, след като държавната фирма "БулБио", която ги внася, се размина с изискванията в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, избирайки микробус за колбаси за първата доставка на ваксини.


За капак автомобилът на частната компания "Белла България" беше и брандиран с реклама на един от продуктите ѝ - кренвиршите "Леки". Трагикомедията продължи с поставянето на ваксините на Pfizer-BioNTech в 40-годишен съветски хладилник ЗИЛ в РЗИ-Пловдив. Аргументът - бил с дръжка и можел да се заключва с... катинар, макар изискването е да са във фризер на минус 70 градуса, където могат да се съхраняват до 6 месеца след доставка.
За сравнение, в Гърция първата пратка ваксини дойде в специален хладилен ван, ескортиран от шест полицейски коли. Превозът е осигурен от полската частна компания SL Express, предлагаща експресен хладилен и фармацевтичен транспорт в цяла Европа и част от Азия. Транспортните ѝ средства Mercedes-Benz са оборудвани с хладилни кутии, които позволяват да се следи температурата във всеки един момент от пътуването.


Ама защо кренвирши...


Освен че предизвика вълна от подигравки и остроумни коментари, логистиката за първата доставка показва поне два проблема и комуникационният е първият от тях. Разбира се, журналистите поискаха коментар от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за превоза с бус за колбаси, а той се опита да измести ракурса. "Зa мeн търceнeтo нa aкцeнт в тaзи пocoкa нe e приeмливo, зaщoтo Бългaрия нe e eдинcтвeнaтa държaвa, къдeтo ce cлучвa трaнcпoртирaнe c чacтни лoгиcтични кoмпaнии", заяви той и даде пример със САЩ и Канада, където помагали компании, специализирани в доставки на риба тон и сладолед.


От времената на социализма едни от най-евтините колбаси като кренвиршите са обект на вицове за съдържанието в тях - жили, изрезки, твърде много сланина, нитрити, а някои се майтапеха, че слагат и тоалетна хартия. И днес, въпреки рекламите и описаното върху опаковката съдържание кренвиршите имат лошата слава на нискокачествен продукт. Решението първата пратка ваксини да пристигне с бус, брандиран с марка кренвирши, със сигурност е минало през достатъчно отговорни служители в пресцентровете и медийните екипи. На нито един ли от тези "мозъци" не е светнала червена лампичка, че това е възможно най-лошата реклама на ваксините. Ако не беше от глупост, щеше да прилича на диверсия.


Как се гарантира температурата


През уикенда се появиха съобщения, че няколко града в германската провинция Бавария са забавили ваксинациите заради съмнения за нарушена температурна верига при доставянето на ваксините на Pfizer-BioNTech. Опасенията възникнали, след като прочели данните от охладителните кутии, в които се съхранявали ваксините.


Според обясненията на българския здравен министър микробусът за доставка на колбаси е бил използван заради термографа, който позволявал да се проследи температурния режим през целия път. Очевидно проф. Ангелов няма опасения, че температурата в превозното средство може да бъде нарушена. От "Белла България" в изявление до медиите също обявиха, че бусовете им са оборудвани "с най-модерната хладилна техника". В коментар по темата от "Капитал" посочват, че "за да се стигне до микробуса за кренвирши, значи държавното дружество ("БулБио", б.а.) не е разполагало със специализиран хладилен автомобил, което поставя под въпрос как точно транспортира собствената си продукция и какво пише в разрешителното му за търговец на едро на лекарствени продукти".


Бус за кренвирши - ако не беше от глупост, щеше да прилича на диверсия

© Reuters


Изводите


Нито доставката на ваксините срещу Ковид-19 е обикновена логистика за снабдяване с лекарства, нито процесът на ваксиниране - обичайна противогрипна превенция. Ваксините са осигурени чрез схема за обществени поръчки на ЕС, а процесът по ваксиниране ще покаже дали Общността е способна на достатъчно силна координация и единство предвид критиките в началото на пандемията. Тогава всяка държава се бореше на отделна писта да осигури колкото се може повече маски и защитни облекла за медиците и населението си. Доставката и съхранението на ваксините също е съвсем различно от инфраструктурата за традиционните доставки.


Швейцария и седем държави от ЕС - Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Белгия и Люксембург вече се споразумяха да координират своите стратегии за ваксиниране. Целта е да се улесни и обмена на информация заради трансграничните работници.


Българските управляващи не показват кой знае какъв ентусиазъм. Липсата на целенасочена кампания допринася за повишаване на и бездруго високите нива на колебание относно ваксинирането в страната. За разлика от Гърция, чийто здравен министър обяви целта - ваксиниране на всички гърци над 18 години - по над 2,5 милиона на месец, България няма такива амбиции. От правителството и политическата класа пред камерите публично се ваксинира само министърът на здравеопазването и изявени медици от София, Пловдив и Бургас. Възможен аргумент е, че според националния план в първа фаза се ваксинират лекарите и медицинските сестри. Другаде обаче, независимо от плана, управляващите дадоха личен пример. В съседна Гърция в един ден се ваксинираха премиерът, президентът и председателят на парламента.


Липса на ясна разяснителна кампания


Независимо от телевизионните кадри и фрази като "имаме вече оръжие срещу вируса", в България няма ясна и прозрачна кампания за необходимостта от ваксините, каквато препоръча Европейската комисия. Колебанията и съмненията относно безопасността им - поради краткия период на разработка и изпитване, споделят много хора извън традиционните антиваксъри. При добре насочена комуникация страховете могат да се разсеят, а следователно и разпространението на пандемията да бъде овладяно.


Ще има ли национален регистър на ваксинираните е друга от темите, за която българските управляващи не говорят - въпреки зачестилите предположения, че ваксинацията срещу Ковид-19 може да стане "паспорт" за пътуване. Предстоящите напролет парламентарни избори и предизборна кампания насред процеса за ваксиниране само ще влошат ситуацията - както с осигуряването на ваксини, така и с приложението им. Предизвикателство за здравните власти е и осигуряване на ефективен мониторинг, за да не бъде пропусната втората доза от ваксината.


Успехът или неуспехът на ваксинацията срещу Ковид-19 в България не е изолирано действие, а част от координирания отговор на ЕС на пандемията, предизвикала световна криза. Микробусът за кренвирши е българската метафора за усилията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  нЕма страшно. Сега с парите на матряла ще се купи нЕкъв СУПЕР СКЪП хладилен бус. Само гледай.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  " поставянето на ваксините на Pfizer-BioNTech в 40-годишен съветски хладилник ЗИЛ в РЗИ-Пловдив. Аргументът - бил с дръжка и можел да се заключва с... катинар, макар изискването е да са във фризер на минус 70 градуса, където могат да се съхраняват до 6 месеца след доставка."

  Госпожо Милчева ,
  Броят на ваксините в пратката е предвиден да се изразходи за максимум 4 дни.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Не беше умно от страна на хората, които организират събитието , но малко пресолихте манджата- втори ден с този "ключов" казус е доста прекалено!!!

 9. 9 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Смешни умнокрасиви напъни, нещата вървят в добра посока въпреки воя на умнокрасивите медийни гьобелсачки и умнокрасива журналистуция изкарана по медийните пиаци, включително умнокрасивистията която върви зафичкващо къмто под опашката :)
  —цитат от коментар 2 на Morbias


  Какъв е приноса на Боко тиквата за ваксините и осигуряването им?

 10. 10 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#9] от "bobyb":

  Много по-голям е принуса му за това от този на Мирчева и компания.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  Ще ми говорят и разясняват колко важно било да се ваксинират максимално широк кръг от хора у нас, а в същото време ще ми превозват ваксината с бусове за кренвирши с аргумента " какво толкова".....Мъка, мъка герберски, без край и без бялата лястовица дори......

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  Аре спрете се малко!!! Вече стана отвратителна история, всеки да се упражнява на тази тема!!!
  Що не подиграват баварците, за гафа с температурата при превоза на ваксините?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#13] от "DDR":

  Преди да съдиш съседа за неговата градина, трябва да се увериш, че твоята е хубава :)))

  Гаф ли е ? Интересна маркетингова стратегия за реклама на кремвирши ? Фрапантна история за разсейване на повърхностните кози ? Всичко казано ?..

  Кой знае.. Но една история се крепи на вниманието, което й се отделя, а то е в изобилие :))) Ти що отделяш своето ако искаш да бъде забравена ?

 19. 19 Профил на Quant Quark
  Quant Quark
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Quant Quark
  Рейтинг: 30
  21:28, 26 дек 20
  Неутрално  В случая при такава чувствителна субстанция колко пъти ще отвориш хладилника да провериш дали темепературата е толкова, колкото се изисква ? и колко пъти ще я промениш и с колко ? А влажността ? А осветеността? и т.н
  За това са измислени отдавна термокамери с изнесени датчици за каквото се сетиш. И не са хладилници. А и сигурно има и стотици листя изписани процедури за такива и др. случаи за съхранение на медикаменти. Едва ли в тях се споменава понятието "хладилник".

  Мразя да се цитирам и повтарям. Мразя и да ме правят и на идиот.

 20. 20 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Нека мислим логично. Защо трябва да се купуват скъпи камиони с нашите пари, след като и тези поддържат необходимата температура?

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 21. 21 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#17] от "не на безразличието":

  Пред фактите ? Чел ли си история, колко хора са умрели, твърдейки, че земята е кръгла, а не плоска ? :))))

  Фактите са факти, докато са удобни :))

  Виж пред всичко страшно, което можеш да покажеш на човек, най страшното е неговото отражение, след живот живян в заблуда :))) Затова и има толкова много хора, които съзнателно или не отричат истината, за да предпазят своето его или пък власт и тн :))

  Искам да кажа, че не сме логични същества, а доста емоционални и понякога логични :)))

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#20] от "Мизийски":

  прав си, важното е да има луксозни жипки за цървулите на власт...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#10] от "kzj35678888":“...принуса му...”Това някъде около ануса му ли е?
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  Севда няма изискване за грамотност :)

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Смешни умнокрасиви напъни, нещата вървят в добра посока въпреки воя на умнокрасивите медийни гьобелсачки и умнокрасива журналистуция изкарана по медийните пиаци, включително умнокрасивистията която върви зафичкващо къмто под опашката :)
  —цитат от коментар 2 на Morbias


  Ама Ламбе, не може бусче за кренвирши. Така се руши суджуковия имидж на партията.

 28. 28 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Нека мислим логично. Защо трябва да се купуват скъпи камиони с нашите пари, след като и тези поддържат необходимата температура?
  —цитат от коментар 20 на Мизийски


  Има бе, не разбра ли. 200 фирми имат каквото трябва и е сертифицирано, там е малоумието на тия боклуци

 29. 29 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#26] от "stedim":

  изобличаването на 'стабилноста' и лъжите са плюнки? Интересна гербава логика...баце е България България е баце..ми върнете член 1 ви ,само сменете ръководната роля с портрета на банкянското говедо..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 30. 30 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Аре спрете се малко!!! Вече стана отвратителна история, всеки да се упражнява на тази тема!!!Що не подиграват баварците, за гафа с температурата при превоза на ваксините?
  —цитат от коментар 13 на DDR


  Баварците няма да ни ваксинира, тия с кренвиршите искат

 31. 31 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Вече имам чувството, че основен критерий да пишеш в ДВ е даплюеш по нещо или по-някого.
  —цитат от коментар 16 на kvasimodo


  Ами чети си Недялко, какво четеш тука

 32. 32 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5086 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Пак демонстрираш стил.

  Gunter glieben glauchen globen
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#21] от "Ramon Asvalda":

  Истината винаги побеждава... Стига да си склонен да платиш цената й :)))

  Но понякога комунизма побеждава също и тиранията и илюзиите за равенство в природа от неравенства :))) Колко хора могат да си признаят истината, че не сме равни, че в крайна сметка всички се раждаме с определени умения, недостатъци и нямаме контрол кой е умен, кой не, поне не и в голяма степен :))) Едни се раждат с планина от капацитет, други не могат да си вържат обувките, нищо, че ги обучават най скъпите учители и най новите методи, идиоти на богати и гении на бедни :)))

  Живота не е шах а покер :))) Не всяка ръка е равна, но дори с лоша ръка можеш да победиш, но всички чакат да получат добра ръка, докато решат да играят дори, но всяка игра има лимит, естествено, а гаранции за добра ръка в бъдещето няма :)) Опа удари полунощ, време е да се прибираш отново откъдето си дошъл, в студената земя, в студената вселена, в нищото :)))

  Приятна игра тик так

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  Жалка история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  Жалка история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":Пак демонстрираш стил.
  —цитат от коментар 32 на Alarmstufe: Rot


  ОООО, добър вечер. Време беше. Тъкмо си помислих,ч е Севда ти е дала почивен ден

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5086 Неутрално

  Авторката е абсолютно права. В по-развитите демокрации ваксината се транспортира не в обикновени бусове за превоз на кренвирши, а в много по-модерни такива, за превоз на риба тон.

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Баварците няма да ни ваксинира, тия с кренвиршите искат
  —цитат от коментар 30 на nij50393132


  Има лесно.Всеки горд протестър,възмутен от возенето на ваксините в бус за кренвирши, да обяви публично,че в знак на протест няма да се ваксинира.Да видим колко от тях ще го направят.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#40:"uvtest"][/quote]

  Аз няма, ето ти! И никой покрай мен!

 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ramon Asvalda":

  Много не разбрах от това, което си ми написъл, но ще се опитам да отговоря на въпроса ти:
  Ползвам няколко езика (не го казвам като хвалба, приемам го за нещо нормално) и се стремя да четпя информация от добри журналистически писания. Преди няколко години, когато си търсех качествена информация от България, попаднах най накрая на Дневник (е имаше и лека препоръка). За тогавашният момент той наистина предлагаше добра журналистика, без големи залитания (разбираемо е, че трябва да се набляга на своята гледна точка) и може да се каже с изчерпателна и полезна информация. Дискусиитебпод материалите също допълваха написаното. От известно време Дневник все повече заприличва на нещо, което почва сериозно да се разминава с качествената журналистика. Тук, таме се появява по някакъв читав материал —> това е много рядко. Останалото е препечатване от ДВ, Св.Европа, разбиване на една новина на поне 20, които на порции се предъвкват на час по лъжичка. Това иди дойди, но се забелязва целенасочена нездрава пропаганда. И то от най некачествената.
  Реакцията ми е породена и от това, че ако до преди време едно читаво издание изведнъж слезе на ниво махленска клюкарка, не ми се мисли, какво е по другите ... А малко или много масмедиите формират някакво обществено мнение, начин на изразяване и т.н. Съдейки под качеството на коментарите в последно време, не ми се мисли, какво бъдеще го чака тоя народ, ежедневно подлаган на такива тясно партийни промивки, където партийният интерес е над всичко. По едно време се опитах да гледам онлайн Бг телевизия, но тълпите ”кудкудякащи” журналистки взимащи интервюта и надвиквайки се една друга и задавайки въпроси все едно никога не са ходели на училище, ме отказаха.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Жал ми е за дясното политическо пространство в България! Вместо да се насочат към истински пробивните и умни хора останали в страната - хората от дребния и среден бизнес , така наречените "десни" си избраха за електорат най-противната част от населението - разглезените и лигави наследници на червената номенклатура.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Вече имам чувството, че основен критерий да пишеш в ДВ е даплюеш по нещо или по-някого.
  —цитат от коментар 16 на kvasimodo

  Медии, които само хвалеха държавното и партийното ръководство, имаше по време на социализЪма.
  За тях ли плачеш?

 47. 47 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1363 Весело

  добре че няма бусове за 'кучешка радост'...щеше да е пълен цирка...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 51. 51 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5086 Неутрално

  Вече имам чувството, че основен критерий да пишеш в ДВ е даплюеш по нещо или по-някого.
  —цитат от коментар 16 на kvasimodo


  Като същевременно не носиш отговорност за нищо и никого. Дори за собствените писаници.

  Gunter glieben glauchen globen
 52. 52 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Аз няма, ето ти! И никой покрай мен!
  —цитат от коментар 42 на nij50393132


  Ми защо си се загрижил,с какво на нас,дето ще се ваксинираме, ще ни докарат ваксината?Какво ти влиза в работата?Ние сме на принципа , "не е важно бяла или черна е котката,а да лови мишки ".Вие,като много умни ,се захласвате по опаковката.Разни хора,разни идеали.

 53. 53 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#52:"uvtest"][/quote]

  Забавлявам се с тъпоумието.

 54. 54 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  добре че няма бусове за 'кучешка радост'...щеше да е пълен цирка...
  —цитат от коментар 50 на не на безразличието


  Има и по-интересно, катафалки има и хладилни, какво толкова според герболяка. Важо е работа да върши.

 55. 55 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  самия факт, че занапред вече са решили поляците да карат ваксините до регионалните фризери си е признание, че са е издънили. няма какво да се писка в защита на простотиите

 56. 56 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Единственото положително от ситуацията с буса е, че българинът най-после са научи, че думата се пише и изговаря "креНвирш", а не "креМвирш".

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":

  Теб ваксинираха ли те вече?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Този и подобните материали и някои коментари под тях показват само едно.В държавата под ръководството на Боко всичко е наред,няма никакви проблеми и единственото,за което лилавите могат да критикуват ,е надписа на буса.Не е ли така?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Въпросът е дали са осигурение изискваните условия за транспорт и съхранение на ваксините, а не какво транспортно средство е използвано.
  Ако не са спазени и ваксините не са годни за употреба, тогава виновните трябва да отговарят, но ако а спазени и ваксините са годни подобни писания са безсмислени упражнения.

 63. 63 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Стига сте мрънкали!!! Аман от леви умнокрасиви другари, които винаги знаят, кое как трябва да се направи, но никога нищо не са свършили през живота си!

 64. 64 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Разстроено

  Абе стига сте ни занимавали с глупости които обслужват определена партия
  Бусовете били - бря бря бря - пренесоха си ваксината пренесоха.
  Хладилника бир някой - поддържа ли градусите - поддържа
  Нека тези коит оса против да извадят пари и да осигурят по добър транспорт и да купят по модерен компютър и да го дарят - а не искат искат само да плюят

 65. 65 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Разстроено

  Абе стига сте ни занимавали с глупости които обслужват определена партия
  Бусовете били - бря бря бря - пренесоха си ваксината пренесоха.
  Хладилника бир някой - поддържа ли градусите - поддържа
  Нека тези коит оса против да извадят пари и да осигурят по добър транспорт и да купят по модерен компютър и да го дарят - а не искат искат само да плюят

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#56] от "Lou":

  Единственото положително
  ======
  И това е напредък.....
  Щом не умеете топтан.....по едно по едно.....
  Пак е файда....

  Bukalemun
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#58] от "uvtest":

  Радвам се, че в самозаблудата се чувствате добре, Вашето здраве е важно за нас.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  +++++++++++

 71. 71 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Разстроено

  аз с държавните поръчки съм си патил - печели най ниската оферта
  Смениха бравите и дърводелеца една година беше дежурен да отваря врати че се счупила пружинката

 72. 72 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#30] от "nij50393132":

  "Баварците няма да ни ваксинира, тия с кренвиршите искат"
  =============
  ???????????? Цитирах точно. Какво значи това?

  Еретик
 73. 73 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Весело

  И до дтава дума за хладилник като толкова ви възмущава ЗИЛа купувате нов и годарявате

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  До коментар [#69] от "Дон Кихот":

  Вече трети ден дъвче един бус за кренвирши, сякаш някой в България (освен дежурните заподозряни, де) се интересува от това
  ========
  Що, бе....?
  Вие издържате на това.....
  Брекзита го търпяхте цели две години.....
  Мек брекзит, твърд брекзит.....бърз...бавен.....:)

  Bukalemun
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  И до дтава дума за хладилник като толкова ви възмущава ЗИЛа купувате нов и годарявате
  —цитат от коментар 73 на 1001


  а за другите места, където е кой знае коптор в сравнение с втория град в държавата, как да разберем, какво да купим, като не са го давали по телевизора? м?

 78. 78 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#69] от "Дон Кихот":Опитай се да ги разбереш.Спусната им е задачата да критикуват управлението ,а няма за какво.Останала им е само опаковката на един бус.Ми ще я дъвчат, къде ще ходят.
  —цитат от коментар 74 на uvtest


  Неееее, загряваме. Вучич каза, че чака толупа да му пусне газ на 01.01, както е по договор, е тогава ще стане интересно

 79. 79 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3652 Весело

  До коментар [#56] от "Lou":

  "Единственото положително от ситуацията с буса е, че българинът най-после са научи, че думата се пише и изговаря "креНвирш", а не "креМвирш"."
  =============
  Само така си мислиш.
  Виж след седмица как се пише.

  Еретик
 80. 80 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7322 Неутрално

  Чудя се дали всички "врякащи" за буса си купуват пържолите с хладилна чанта, за да не се развалят до дома . Имах такава и я дадох на племенника, ползвана е веднъж за млеко и бира :-) на Дунава. Та какъв е проблема след като ваксините са доставени на температури по сертификат.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Чудя се дали всички "врякащи" за буса си купуват пържолите с хладилна чанта, за да не се развалят до дома . Имах такава и я дадох на племенника, ползвана е веднъж за млеко и бира :-) на Дунава. Та какъв е проблема след като ваксините са доставени на температури по сертификат.
  —цитат от коментар 80 на Peni Nikol


  то тва е драмата, че мнозина си мислят че толкова сложни ваксини е нормално да се третират като обикновени пържоли.

 84. 84 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  И до дтава дума за хладилник като толкова ви възмущава ЗИЛа купувате нов и годарявате
  —цитат от коментар 73 на 1001


  А ,сакън!На тях докторът им е забранил да даряват.По време на първата вълна кой ли не се изреди да прави дарения,да си чул Бойкикев,генералчето или Ръдан да дарят барем лев?Аз не съм.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#62] от "pamela":

  “ Въпросът е дали са осигурение изискваните условия за транспорт и съхранение на ваксините, а не какво транспортно средство е използвано. “
  ——
  Зависи. Ако искаш да популяризираш употребата на кондоми, да речем, то нефункционални характеристики като цвят, мирис и хм... вкус стават важни. Ненапразно булята толкоз приказва за “брандинг”. Отделно, че за либералните разбиратели, по принцип, това как изглежда нещо, Пиар и брандинг е най-важното

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 87. 87 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#2] от "Morbias":

  ПОДИГРАВАТЕЛНО:

  Коментарът ти на какъв език е написан? Във всеки случай не е на книжовен български език. Май не си учил достатъчно??
  Какъвто ВОЖДЪТ, такива и феновете му. "Аз съм прост и вие сте прости – затова се разбираме."

 88. 88 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 797 Весело

  Аз може и да не съм прав, обаче ми убягва обяснението защо се набляга толкова на тоз катинар. Да не би да се има предвид родната народопсихология - там дето за покритото мляко и котките, нещо?

 89. 89 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  поставянето на ваксините на Pfizer-BioNTech в 40-годишен съветски хладилник ЗИЛ
  =================================================
  Е пак опряхме до СССР, добре че беше той та чак досега.

  Свободата, Санчо...
 90. 90 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3098 Весело

  До коментар [#52] от "uvtest":

  "Вие,като много умни ,се захласвате по опаковката."

  За тях опаковката е всичко!
  Виж що гнили карантии са скрили в опаковката на "Демократична България".

 91. 91 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 884 Весело

  Ами, щото това са шепа ваксини за ПР. Събрани са куп медии да гледат как мечката играе хоро и да внушат на хората, че има организация и силно ръководство на кампанията за ваксиниране. Оказва се, че има кренвирши. Леки! За тежките после.

  И хладилник ЗИЛ... Който изглежда поддържа -2 до -8 градуса извън камерата!?!?!? Щото там беше снимката в РЗИ Пловдив и така се съхраняват ваксините 5 дни. Никой май не се сети да попита. Аз досега не съм имал хладилник, при който водата да ми замръзва, ако не е в камерата.

 92. 92 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":

  Ваксинацията е превърната в потресаващо некадърно тв мероприятие, което окончателно отвращава българина, който не вярва във ваксинацията, не защото е лоша и е „световен конспиратор“, а защото НЕ ВЯРВА НА ХУНТАТА, КОЯТО УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ!
  И с тези пиар „акции“, дърварски представяни по слугинските медии, като че сме открили Свещения Граал, само допълнително затвърждавате съмненията на българина.
  То бива тъпотия, бива, ама толкоз на едно място сбрана в тая идиотска Хунта, просто не е истина.

  Покажете ни една НОРМАЛНА страна, в която подобен телевизионен идиотизъм, наречен „ваксинация“ на „елита“, е показван по тоя идиотски начин!
  И ни покажете един НОРМАЛЕН град, в който в някакъв кабинет нямало обхват на интернет, че изнасят „ваксинацията“ в коридора, за да могат слугинските дръжки на микрофони да снимат „героите“, дето водели „война“.
  Покажете ни поне един световен „фатмак мутафчийски“ с подобна самодоволна физиомутра, като че е Наполеон, позиращ пред телевизиите!
  Ако така ще карате населението да ви повярва и да се ваксинира, имате много здраве от попа, дето и него го тропосахте, незнайно защо, да държи оная работа на ботоксовия здравен министър!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 93. 93 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Умните и красивите искатваксините да се карат с лимузини. Може да се развалят, ама пък ще има стил!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 94. 94 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Виж що гнили карантии са скрили в опаковката на "Демократична България".
  До коментар [#90] от "Дон Кихот":

  Управляващата партия ГЕРБ уж е дясна и демократична, а е пълна с бивши комунисти. Абсурдното е, че в 3/4 от националното ръководство – Изпълнителна комисия, начело с Бойко Борисов, са били членове на БКП с лидер Тодор Живков, докато в лявата БСП, бивша БКП, бившите комунисти са по-малко в процентно отношение – 50%.

  Начело на ГЕРБ са 11 души, а от тях 7 са комунисти и членове на Комунистическата партия. Във върховното ръководство – Изпълнителното бюро на наследницата на БКП – БСП, са 17 човека, от които 9 са имали партиен билет при Бай Тошо.
  Това ли е дясното в България? Или по-скоро и двете партии са двете страни на една и съща монета с лика на Тато.

  Бойко Борисов – син на комунист, полковник от МВР – Методи Борисов, който произхожда от комунистически род и е от доверените партийни кадри. От 1977 е член на БКП, хвърля партийната си книжка чак когато става главен секретар на МВР през 1995-а. Преди това напуска сисемата, за да не се откаже от членството си в партията. Става известен като персонален бодигард на развенчания Първи Тодор Живков (на челната снимка, б.ред.).

  Йорданка Фандъкова – редови член на БКП като учител

  Димитър Николов – московски възпитаник израснал в семейство на комунисти.

  Красимир Велчев – член на БКП като пилот в авиацията

  Менда Стоянова – член на БКП, партиен секретар на звеното „Приходи от народното стопанство“ в Окръжния Народен Съвет в Пловдив

  Пламен Нунев – редови член на БКП

  Цецо Паунов - редови член на БКП

  Даниела Дариткова – Завършила е Санкт-Петербургския педиатричен институт, родена в Смолян в семейство на комунисти

  Росен Плевнелиев – първи секретар на общински съвет на ДКМС.

  Николай Младенов – бивш министър на външните работи, син на служител на ДС от засекретено ниво, програмен директор на фондация „Отворено общество“ – София (1996-1998).

  Сергей Игнатов – бивш министър на образованието, син на секретар на ОК на БКП – Видин

  Аню Ангелов – бивш военен министър, партиен секретар, делегат на 14-тия конгрес на БКП.

  Нона Караджова – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.

  Лиляна Павлова – внучка на партизанин от бригада „Чавдар“, по-късно с пост в БКП.

  Диана Ковачева – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 95. 95 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 797 Весело

  До коментар [#91] от "puknatastotinka":
  "Аз досега не съм имал хладилник, при който водата да ми замръзва, ако не е в камерата."

  Щото не си имал съветски хладилник, затуй. Там камерата е едно алуминиево сандъче, шибнато направо в горната част на основния сандък. Има пряк визуален контакт с водката и сельодката на долния рафт. Нещата вътре почват да замръзват отдолу-нагоре. При отваряне се използва нож - да го пъхнеш между гуменото уплътнение на вратата, че да вземе малко въздух - иначе от ледения вакуум вътре няма отваряне, братче! Пък ако е ЗИЛ - умножавай направо по три.

 96. 96 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3098 Весело

  "От времената на социализма едни от най-евтините колбаси като кренвиршите са обект на вицове за съдържанието в тях..."
  Абе то и през последните 20 години (след социализма) съдържанието на една партийка е обект на вицове. Какво ли няма в нея!
  И какво - живуркат си, сякаш нищо не е станало.
  Така и кренвиршите - ще оцелеят някакси.
  Още повече, че те поне принасят някаква полза.
  За разлика от другите.

 97. 97 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#87] от "murry":

  От Чепръчане съм язе, не ми фащай кусур ваша умнокрасива светлос :)

  Facing Worlds
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 933 Неутрално

  [quote#51:"Alarmstufe: Rot"Като същевременно не носиш отговорност за нищо и никого. Дори за собствените писаници. ][/quote]
  Как предлагаш да носят отговорност?
  Така ли:
  "Китайка влиза в затвора за клипове от болниците в Ухан"???
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/28/4157818_kitaika_vliza_v_zatvora_za_klipove_ot_bolnicite_v_uhan/

 100. 100 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2998 Неутрално


  Тази история с кренвиршите нямаше как да не се случи.

  Тя е логично следствие от цялата пунтамара на това управление. В което истински са само чекмеджетата, пачките и кюлчетата.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK