2020 – големият пропуск на мерките е изпускането на самонаетите

"За България безапелационно думата на годината е ERMII. Това е важното, което ще остане, когато ситуацията се нормализира."

© Юлия Лазарова

"За България безапелационно думата на годината е ERMII. Това е важното, което ще остане, когато ситуацията се нормализира.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на икономиста Георги Ангелов. Още обобщения - четете тук.


Изминалата година беше невъзможна за предвиждане и докара тежка криза. Как оценявате случилото се и какво можеше да бъде избегнато в икономическо отношение?


- На теория да, на практика - не. Почти всичко можеше да бъде избегнато, ако Европа и САЩ бяха въвели забрана на полетите от Азия през декември-януари вместо през март. Но въпросът е, че това изглежда логично сега - а тогава спирането на полетите изглеждаше като драконовска мярка, за която нямаше подкрепа. Подкрепа за такива мерки имаше едва когато вирусът дойде в Европа, когато беше вече твърде късно за превантивни мерки.
По същия начин голяма част от икономическия срив през март-април беше поради психологически причини - относително малко заразени предизвикаха паника и несигурност в бъдещето, което доведе до спиране на покупки и срив в продажбите и производството. Само няколко месеца по-късно бизнесът и домакинствата се приспособиха и този психологически ефект изчезна. Потреблението и производството до голяма степен се възстановиха, въпреки че вирусът все още е тук.


Използвани ли бяха всички буфери срещу кризата - и в България, и в световен мащаб?


- За разлика от предишната криза преди десетилетие, този път Европа действа светкавично - и Европейската централна банка, и отделните държави, и Европейският съюз, който одобри за кратко време немислими преди неща като антикризисен фонд (т.нар. SURE), а после и фонд за възстановяване.


Разсрочването на кредитите също е една изключително полезна мярка, която ни спести масови фалити и още една финансова криза, подобна на тази от преди десетилетие. Би могло да се очаква, че много от тези антикризисни иновации ще останат за постоянно - съответно, в следващи кризи те ще могат отново да се ползват, което ще направи Европа по-устойчива на кризи.


В България също за първи път беше въведена антикризисната мярка 60/40 - нещо, което в други страни е практика от десетилетия. Това вероятно ще се запази като модел за следващи кризи.


Потъна ли българският бизнес "под вода"?


- Не може да се обобщава, тъй като говорим за асиметрична криза - някои сектори буквално бяха затворени, докато други отчитат рекордни резултати. Например, кризата е изключително позитивна за телекомуникациите, онлайн търговията, продажбите на компютри и техника, електронните игри и т.н. Точно затова имаше нужда от таргетирани антикризисни мерки, за да може да се помогне на затворените бизнеси и техните служители да оцелеят в кризата.


Вие лично познавате ли бизнесмен или компания, които се възползваха от обявените правителствени помощи от бюджета и това им помогна да оцелеят?


- Ако се сравни сегашната с предишната криза, е съвсем ясно, че нещата се развиват по-добре този път - нито безработицата скочи толкова рязко, нито фалитите, нито лошите кредити. Да не говорим, че лихвите остават рекордно ниски, дори в България (за което голям принос има и влизането ни във валутния механизъм ERMII).


Това се вижда и в международен план. Европейските страни като цяло въведоха финансово подпомагане за запазване на работни места и това ограничи растежа на безработицата. В други страни нямаше такива мерки и безработицата скочи рекордно. Така че съвсем определено, доказателствата сочат, че европейският подход работи.


Допусна ли правителството грешки при управляването на кризата? Какви?


- Като обща политика, България последва германския и европейския антикризисен модел, което е положително. Общо взето, Германия отдавна има успешен опит с подобни антикризисни мерки и повечето европейски страни бързо възприеха този модел, с известни напасвания на детайлите.


Обаче точно това е и проблемът тук - в Германия този модел е отдавна отработен и с ясни процедури, съответно проработи буквално за дни. В България за първи път се приложиха масови мерки като 60/40 и първите месеци системата просто не работеше, докато се настроят информационните системи, администрациите, процедурите и т.н. Грантовете за малките и средните фирми също се оказаха предизвикателство заради липса на административен капацитет.


Особено в началото, това породи недоверие и доведе до рязък скок на безработицата през март-април. Но след като мерките тръгнаха реално, нещата се успокоиха. В този смисъл, новата идея НАП да поеме кандидатстването и грантовете за фирмите може да се окаже удачно решение, защото НАП има капацитет и информационни системи, а и всички фирми така или иначе имат регистрация в НАП и електронен подпис или ПИК. Но това решение щеше да проработи по-добре, ако беше станало през пролетта, вместо през зимата.


Направено ли беше всичко възможно за хората, които се самоосигуряват и за малкия и микро бизнес?


- Това е големият пропуск, насочването на повечето мерки само към запазване на работни места за наети на трудов договор и изпускането на самонаетите, включително свободните професии. Самоосигурените не са толкова малко - те са 8.8% от всички осигурени, или около 246 хиляди души по данни на НОИ от 2019 г.


При малките и микро бизнесите процедурите се оказаха пречка, за тях е необходима много по-олекотена форма на кандидатстване, а не познатият бюрократичен формализъм, при който заради една пропусната запетая кандидатстването се отхвърля.


Кое ви изненада като развитие в тази криза или решенията към нея?


- Напук на твърденията, че не се учим от историята, всъщност в тази криза Европа избегна грешките от предишната икономическа криза.


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?


- Определено има позитиви. Европа ускорено одобри фонд за възстановяване, както и механизъм за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона, както и други реформи. Това са неща, които структурно подобряват средата в дългосрочен план - освен, че помагат и в краткосрочен план. Въвеждането на принципа "пари срещу реформи" ще е особено полезно за новите страни-членки на ЕС като България.


Има и по-практични неща. Например, всички ученици (и техните родители) ускорено минаха на онлайн обучение и комуникация. В нормална среда това би отнело десетилетия, а сега се случи за седмици. Тези знания и умения рязко ще ускорят дигитализацията на икономиката.


Коя е думата на 2020 според вас?


- За България безапелационно думата е ERMII (т.нар. чакалня на еврозоната). Това е важното, което ще остане от тази година, когато ситуацията се нормализира и страстите утихнат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Все пак всички знаем на какви суми се осигуряват самонаетите. На декларация да ги оплачеш с глас, в действително са доста над другите.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Този пропуск съвсем не е случаен. Ефекта от неолиберализма е ликвидиране на средната класа и това се наблюдава не само у нас но и в други държави към които уж се стремим. Средната класа не е удобна на шайката защото имат собствено мнение и не са зависими от това кога ще мине жипката....

 3. 3 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#1] от "442": Самонаетите могат да се осигуряват на колкото си искат,въз основа на заплатата която си декларират! Друг е въпросът,каква пенсия искат да получават(ако доживеят до пенсия). Защо ги мислите все тея които се самоосигуряват,мислете тея дето осигуряват работниците си на минимална заплата,а остатъка кеш под масата! От там идват проблемите!

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3352 Весело

  До коментар [#3] от "angeles":

  Не си прав, по-ниските заплати, на които се осигуряват работниците, в мнозинството случаи е въпрос на съгласие между тях и работодателя. А има такова, защото не се вярва в пенсионната система, в която и да си работил 40 години, и да не си работил, разликата е в пенсиите е минимална - заради политическа намеса. Като се намали политическата намеса и злоупотребите в пенсионната система от разни мними болни - ще се увеличат и заплатите, на които се осигуряват хората.

 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser": Говорите ми за БГ..! За тук където съм,това не е така!Имам право да се осигурявам на каквато си пожелая заплата,върху която си плащам налозите и осигуровките за пенсия! Остатъка от дохода на фирмата ми идва по друг параграф,върху който се плаща корпоративен данък! За БГ знам (от първо лице),че се плаща една част под масата,ето тая част,никой и никога не може да я отчете! Тук такава част много трудно може да съществува,освен ако не се перат кинти!

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3352 Весело

  До коментар [#5] от "angeles":

  За България говоря, разбира се.
  Да уточня - не си прав да мислиш, че единствено работодателите са виновни за по-ниски заплати, на които се плащат осигуровки /останалото се дава на ръка/.
  А начините за избягване на плащане на осигуровки са доста и част от тях са напълно законни, който трябва да ги знае - знае ги, вкл. и от НАП.
  Весел ден на всички.

 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser": “ останалото се дава на ръка”(кеш),Ами е това е,не може да се дава на ръка! Ако се дава на ръка,трябва да се репортва към НАП ли е там,както му казвате! След това те да си го гонят тоя,дето са му дадени тея кинти да си плати осигуровките и данъците на тях! !В противен случай тея кинти остават в мен(ако не съм го репортвал),аз трябва да платя данъка върху тях!

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  в крайна сметка важното е че
  1. пенсионерите получиха по 50 лева / месец, с уговорка 'до изборите, после ще видим'
  2. държавната аднинистрация (която по принцип има сиурни доходи) получи 30% увеличние
  3. милиционерите (които стояха на първа линия паркове и градинки) получиха 15% ? (но плачат и за още)

  Само не мога да разбра, ако хората които произвеждат нещо реално в тази страна изведнъж изчезнат (или просто спрат да плащат данъци), какво точно ще папкат горните ...

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#7] от "angeles":

  > В противен случай тея кинти остават в мен(ако не съм го репортвал),аз трябва да платя данъка върху тях!

  Ако ги плащаш официално на работника, към държавата отива около 30% от сумата (здравни, социални, данък).

  Ако плащаш под масата, ги изчистваш само с 10% корпоративен данък (евентуално +5% върху остатъка за да ги раздадеш като дивидент).

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  И предвид условията в България, често и двете страни (особено работника) предпочитат да спестят дето 15% - 20% дето допълнително отиват към държавата.

  Потенциален проблем е че не можеш да докажеш законни доходи.

  А схемата има смисъл при сравнително ниски заплати (но всъщност там всеки лев е ценен). Ако работника взима 10к, като цяло се обезмисля (има прагове за осигуряването).

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Г-н Ангелов пропуска нещо - късната реакция на СЗО.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 12. 12 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он": Ето виждаш ли,при нас няма такъв плосък данък и с 15% ще изчистя на някой “дедовия”! Да не кажа че като ми се насъберат 200-300к повече,няма да е и 30%,защото моите ще станат още повече...сега ясен ли съм! Пак се отплеснах с теб!))))) Нищо лично! Лек ден и весели праздници!

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До 3 и 4
  Дискусията ви помежду е интересна, и реално вие се допълвате един друг. Но и двамата пропущате хората от бюджетната сфера, ведно с армията от държавни и общински служители и чиновници. Защото и техните пенсии се изплащат от НОИ, както и на останалите осигурени от частния сектор. И съмнението на всички доколко държавата е коректна в преводите на осигурителните вноски, и дали техните пенсии не са за сметка на останалите? Да не говорим за бонусите при пенсионирането на някои от държавните служители на МО, МВР, съдии, прокурори.

 14. 14 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama": Съгласен! И за това не мисля че трябва да има кеш към работник(физическо лице). Към юридическо е съвсем различно. Там вече,то си се отчита към работниците си или към контракторите!

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  .....Ами е това е,не може да се дава на ръка! Ако се дава на ръка,трябва да се репортва към НАП ли е там,както му казвате! След това те да си го гонят тоя,дето са му дадени тея кинти да си плати осигуровките и данъците на тях! ......
  —цитат от коментар 7 на angeles


  Във форума участват и хора, твърдящи че работят в чужбина, и цитирайки не светлия опит от тези страни, обикновено по-развити от нашата. И всички те бдят зорко, че теоретично частният сектор внася по-малко осигуровки от необходимото. А какъв е приносът на публичния сектор, в който ангажираните са над 35%? Който също се оказа частично бенефициент на програмата 60:40! И от който сектор не бе съкратен НИТО ЕДИН СЛУЖИТЕЛ!

 16. 16 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#15] от "historama": Е с тоя публичен сектор 35%,коментарите са излишни!)))

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#12] от "angeles":

  То при вас е ясно как, аз обяснявах механиката при нас.

  А ако имаш 300к за чистене в щатите, сигурно има разни прости интернационални схеми за оптизация...

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#17] от "Ан Он": Нямам за чистене защото не идват от бяло!😉 За там си има механизми за който има нужда!))))))

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":

  > И съмнението на всички доколко държавата е коректна в преводите на осигурителните вноски,

  Никакво съмнение няма, има официални данни.

  И ако вземеш един средностатистически милиционер, може лесно да се сметне колко е внесъл и колко е изнесъл от осигурителната система (по-малки осигуровки, ранно пенсиониране, евентуално по-висок клас, хх заплати накуп при пенсия).

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ан Он":

  Само че милицонерите държат властта и съответно всичко така е оформено че за другите милиционери да има максимално ниски разходи и максимално високи приходи.

  А тия самонаетите, са им само трън в очите, щото почти нямат контрол върху тях (освен в ситуации като тази, където могат да откажат да им помогнат)

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#18] от "angeles":

  Чувал съм че не цялата икономика в щатите е на светло - като започнеш от бакшишите и минеш към мексиканските строителни работници.

  Но може би на най-ниско ниво е въпрос на оцеляване.
  На средно ниво се налага да си изряден.
  На високо ниво всъщност може да правиш каквото си искаш (включително да минимизараш дачното натоварване под 5%)

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Не че е хубаво и още по-малко законно, но навсякъде, ако има възможност нещо да се скрие, то ще бъде скрито.
  Дали ще се плаща на ръка или на светло зависи от разхода за прането, ако е по-голям в сравнение с това, което прибира фиска, трябва да си идиот за да "переш".
  У нас, а и по света , изкривяванията в тази картина идват не толкова от бизнеса, па бил той и в по-сивата му част, а от чисто криминалните, но огромни по-размери доходи - наркотици, проституция, контрабанда ( най-вече с акцизните стоки) и някои форми на хазарт. Хората които движат тези "бизнеси" имат необходимост и си купуват политическа и юридическа подкрепа и съответно икономическата картина отива на кино.
  Що се отнася до самоосигуряващите се, там картината е много пъстра, някъде наистина има нужда от помощ, някъде хората не са за жалене и не е лесно чисто административно и чиновнически, да се реши как да се определя и разпределя помощ. Дори и да се измислят правила и ред, в крайна сметка ще се окаже, че тарикатите са намазали, а тези с реалните нужди са "пропуснати" - донякъде логичен резултат, все пак по-будните и динамични печелят във всички сфери.
  Според мен, не трябва да пропускаме факта, че когато един човек вземе някакво решение за себе си, трябва да е готв да носи последтствията от него не само когато те са оложителни, но и в случаите, когато риска му се оказва неоправдан.
  И с този тип хора далеч не се изчерпва списъка на средната класа.

 23. 23 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ан Он": На високо и най-високо ниво(да съм честен),нямам представа как е! На средно корпоративно ниво(да речем от 1-2 млн годишно)оборот,не печалба, също можеш да си докараш данъчното натоварване доста по ниско,като число,примерно от налозите на заплата 300-400к на година! Това е предимството на корпорациите.Другото е че при фалит,фалира корпорацията. CEO то остава на вън, незнам колко е правилно,но такъв е закона! Друго е с ограничената отговорност!

 24. 24 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51": ++++ Доста изчерпателно!

 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#23] от "angeles":

  > Това е предимството на корпорациите.

  За 'мини бизнес', при нас е нещо сходно.

  Правиш едно ЕООД, даваш си колкото искаш заплата (над задължителния минимум за бранша, примерно 1200 лева), останалите приходи отиват в корпрацията (ЕООД = ограничена отговорност) при корпоративен данък 10% + дивидент 5%.

  Или си пишеш заплата 30000 на месец и плащаш след заължителните осиуровки данъка ти става само 10% .

  Отговорността е в ЕООД-то. Като фалира, ти като СЕО оставаш навън и си правиш ново ЕООД. :)

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ан Он":

  ЕООД = Еднолично дружество с ограничена отговорност (само един собственик)

  идея си нямам защо в закона специално са го отделили от

  ООД = дружество с органичена отговорност (ортаци)

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  Отношението на правителството към самоосигуряващите се е ясно -маргинали . А тези маргинали внасят данъци повече от всички калинки и суджуци накуп.

 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#27] от "hodounski":

  > А тези маргинали внасят данъци

  Абе че внасят ... как да е, ще го приемем...

  Ама освен това тия наглеци започват да имат и претенции - все едно внасянето да данъци им дава някакъв специален супер-статут...

  Ей това е проблема, че се самозабравят!

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ан Он":

  Колко ЕООД могат да осигурят заплата на собственика си 1200 лв месечно? (изключвам ЕООД от класа на Метро, Кауфланд, Лидл, или тези, които са абонирани за обществени поръчки)

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Едва ли това е единствения пропуск, но ГЕРБ и Борисов толкова могат. То не може цял ден да се возиш из България и да вземаш адекватни решения.

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#29] от "historama":

  Май не разбирам въпроса.

  Минималната заплата мисля че мина 600 лева. Една касиерка в Лидл сигурно получава двойно повече.

  Ако имаш малък бизнес (който ти е основно препитание) и не можеш да завъртиш поне 2000 лева, по-добре не се занимавай с него, а отиди да работиш за някой друг...

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  > То не може цял ден да се возиш из България и да вземаш адекватни решения.

  В конкретния случай, мисля че невъзможността 'да вземаш адекватни решения' няма нищо общо с возенето...

  Друг е въпроса дали решенията всъщност не са 'адекватни', но за една друга прослойка.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 34. 34 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 35. 35 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 36. 36 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 41 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 37. 37 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 38. 38 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 39. 39 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 40. 40 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 66 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 41. 41 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 42. 42 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK