2020 – олигархията се отърва с лека уплаха

"Позитивните ефекти от кризата са свързани с разтърсването на властовия връх, с осъзнаването на необходимостта от политическа алтернатива, както и с осъзнаването на факта, че достойна алтернатива засега не съществува."

© Надежда Чипева, Капитал

"Позитивните ефекти от кризата са свързани с разтърсването на властовия връх, с осъзнаването на необходимостта от политическа алтернатива, както и с осъзнаването на факта, че достойна алтернатива засега не съществува.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на политолога Огнян Минчев. Още обобщения - четете тук.


Сбъдна ли се някое от очакванията Ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?


- Очаквах някаква форма на политическа криза. През последната година на третия - почти пореден - мандат на Бойко Борисов можеше да се очакват различни опити за осуетяване на четвърти пореден мандат за ГЕРБ. Мащабът на политическата криза, която започна със "снимките от спалнята" и с протестите през лятото беше повлиян от неочакваните обвинения срещу хазартния бос Васил Божков и - в дълбочина - от изострящите се вътрешни конфликти в българската олигархия. Тези конфликти отключиха натрупания в обществото протестен потенциал, свързан с представите за масирана корупция по върховете на властта, преминаваща всякакви граници на търпимост.
Излъгах се в очакванията си, че натрупващото се обществено напрежение ще доведе до възникване на нови и способни граждански и политически лидери, на гражданско и политическо движение, способно да предложи смислена алтернатива. Вместо това виждаме процъфтяване на поредните популистки инжинерингови проекти на олигархията, раздвижвани по сцената от наемници, заели поза на лидери.


Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?


- Всеки граждански протест - дори и най-слабият и най-некадърният, има смисъл поне с възможността да освободи големи групи от хора от натрупан страх, безнадеждност, инерция и от песимизъм, че промяна в държавата и обществото е въобще възможна. Протестите през 2020 г. започнаха с излизането на улицата на младото поколение от по-образовани и очакващи по-добро бъдеще граждани, за чиито амбиции статуквото е преграда и задънена улица.


За съжаление преобладаващата част от лидерите на протеста нямаха капацитета - интелектуален, организационен и стратегически - да превърнат този протестен импулс на младите поколения в добре насочена вълна на промяна. С отминаването на първоначалната надежда и еуфория нарастваща част от тези млади и образовани представители на средната класа поеха по своя път, заменени по улиците и площадите на София и други големи градове предимно от представители на маргинални групи от периферията на обществото. Остроумните лозунги и плакати бяха заменени с обикновени ругатни, протестът се насочи предимно към уличен вандализъм и очаквано започна да затихва.


Като цялостна оценка протестът проблематизира и извади на политическата сцена за пореден път проблема за корумпираното олигархично управление на българската държава, което повече от две десетилетия определя същността на фасадната демокрация в България.


За съжаление лидерите на протеста - по користни политически съображения - останаха на ниво "оставка на Борисов и Гешев", но не посмяха да бръкнат в по-дълбоките и определящи етажи на олигархичната система в България. ДПС и контролът на Сарая върху икономиката и институционалната система на държавата бяха тема единствено за някои от лидерите на "Демократична България". Олигархията - политическа и икономическа - се отърва с лека уплаха.


Как оценявате поведението на президента през изминалата година?


- През първите три години на своя мандат президентът бе в по-скоро пасивната позиция на човек, който се учи на един нов "занаят" - на политическо лидерство. През този период той си създаде силни противници, направи доста грешки, прояви границите на политическото си дарование. През тази година той мина в настъпление. Отказа се от възможността да бъде посредник в конфликтите между обществото и държавата, излезе на площада и се опита да оглави протеста срещу настоящето управление.


Оценката за този негов опит да заеме активна позиция е по-скоро противоречива. Ролята на президента е посредническа - той не разполага нито с достатъчно властови правомощия, нито с институционална свобода да се реализира като алтернативен, опозиционен политически лидер.


Тази неизясненост, амбивалентност и противоречивост между статут - институционална роля, лична подготвеност за висок политически пост и желание за реализация като алтернативен лидер, повлияха върху крайния неуспех на Румен Радев да спечели от политическата криза и протестите през 2020 г. Неговият рейтинг остава най-висок в сравнителен план с този на другите представители на политическата класа, но това очевидно не е достатъчен трамплин за влиятелна и решаваща политическа позиция.


По време на протестите виждахме президента ту с вдигнат юмрук на водещ опозиционер, ту в глухо отсъствие от сцената. Неговата позиция бе разглеждана от общественото мнение ту като прелюдия към оглавяване на алтернативна политическа сила, ту като засилване за един успешен втори мандат. За нова политическа сила е вече късно - изборите чукат на вратата. Вторият мандат избледнява като възможност особено предвид трудните отношения с ръководството на партията, която го номинира за президент - БСП. Президентът изпраща 2020 г. в трудна за самия него неопределеност и уязвимост на политическата му позиция.


Коя е думата на 2020 според Вас?


- Пандемия - трудно е да бъдем оригинални...


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?


- Позитивните ефекти са свързани с разтърсването на властовия връх, с осъзнаването на необходимостта от политическа алтернатива, както и с осъзнаването на факта, че достойна алтернатива засега не съществува. Това трябва да изпрати сигнал за тревога - тревога за едно бъдеще, за което не сме подготвени нито като граждани, нито като гражданско и политическо лидерство.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- Оценявам го като тревожно. Както развитията, свързани с протестите, така и - още повече - с обществения дебат по повод на епидемията от ковид демонстрираха неспособност на обществото да се обедини около смислени цели, тревожно високо ниво на гражданско разделение и конфликт, силна зависимост на публичния дебат от фалшиви новини, конспиративно теории и от арогантни частни интереси с голям манипулативен потенциал.


Свидетели сме на значителна ерозия на способността на българското гражданство да поеме отговорно съдбата на българското общество и неговото бъдеще в собствените си ръце.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Весело

  Много точен анализ.
  Огнян Минчев ги закова гербавите

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Излъгах се в очакванията си, че натрупващото се обществено напрежение ще доведе до възникване на нови и способни граждански и политически лидери, на гражданско и политическо движение, способно да предложи смислена алтернатива. Вместо това виждаме процъфтяване на поредните популистки инжинерингови проекти на олигархията, раздвижвани по сцената от наемници, заели поза на лидери.

  Кратко, точно, ясно!!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Шоу-то тепърва предстои. То няма да дойде от дребни далавераджии на които като им фърлиш две пържоли и се успиват.

 4. 4 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  ,,- През първите три години на своя мандат президентът бе в по-скоро пасивната позиция на човек, който се учи на един нов "занаят" - на политическо лидерство. През този период той си създаде силни противници, направи доста грешки, прояви границите на политическото си дарование. През тази година той мина в настъпление. Отказа се от възможността да бъде посредник в конфликтите между обществото и държавата, излезе на площада и се опита да оглави протеста срещу настоящето управление.”

  Никой нормален президент не би издържал да гледа как прокуратурата поругаваинституцията, която той представлява!
  Нито издържа да слуша лъжите на Бойко, че Радев го снимал с дрона.

 5. 5 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Коя е думата на 2020 според Вас?

  Думата на 2020 е маска, а на 2021 ще бъде ваксина, 2022- глад и мизерия, 2023 едва лище съм жив до тогава, така че не ме интересува....

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 6. 6 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  Ти недей много да философстваш! Как да протестират недоволните в пандемията.

 7. 7 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  За съжаление, преобладаващата част от лидерите на протеста нямаха капацитета - интелектуален, организационен и стратегически - да превърнат този протестен импулс на младите поколения в добре насочена вълна на промяна. С отминаването на първоначалната надежда и еуфория нарастваща част от тези млади и образовани представители на средната класа поеха по своя път, заменени по улиците и площадите на София и други големи градове предимно от представители на маргинални групи от периферията на обществото. Остроумните лозунги и плакати бяха заменени с обикновени ругатни, протестът се насочи предимно към уличен вандализъм и очаквано започна да затихва..

  Още по-точно и вярно!!

  чАо

 8. 8 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#7] от "sbaleev":


  Бойко ще каже чао

 9. 9 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Та те протестираха точно в пандемията... ;)

  До коментар [#6] от "und16569194":

 10. 10 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#9] от "sbaleev":


  Ам кога

 11. 11 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Дано, ама надали..хаха

  До коментар [#8] от "und16569194":

 12. 12 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Много им беше зор да няма предсрочни. Конституции ала бала. Пари имаше за усвояване още. Хората измряха. Някои се обкажиха

 13. 13 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 921 Весело

  тоя кога обърна палачинката...чисто про-гербав 'анализ'....нямало алтернатива...ала-бала...винаги има алтернатива и то не една...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 14. 14 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално


  За съжаление, лидерите на протеста - по користни политически съображения - останаха на ниво "оставка на Борисов и Гешев", но не посмяха да бръкнат в по-дълбоките и определящи етажи на олигархичната система в България. ДПС и контролът на Сарая върху икономиката и институционалната система на държавата бяха тема единствено за някои от лидерите на "Демократична България". Олигархията - политическа и икономическа - се отърва с лека уплаха.

  Аз няма повече, какво да добавя!!
  А за подобието ви на президент, Огнян Минчев в още по- точен и ясен..

  Весело посрещане на Новата 2021 година!
  Дано за всички ни, тя е по-добра от отиващата си..

  чАо

 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 921 Любопитно

  До коментар [#14] от "sbaleev":

  акостирането на сарая какво беше???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално
 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#1] от "bib45647808":

  Огнян Минчев си пази интереса , преди години имах възможност да бъда в един самолет с него ,човека пререди всички ,извади дипломатически паспорт и се качи първи , явно ченге от ДС .

 19. 19 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Театър
  До коментар [#15] от "не на безразличието":

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#13] от "не на безразличието":

  Преди поне 2 години обърна палачинката, което не значи, че в материала няма и някои умни неща, както и не означава, че Огнян Минчев е някакъв Герб фен. Просто нещата отдавна не са черно бели.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Протестите или са интелектуални, или всенародни. Едно е градската десница да обяснява научно- теоретично, че мутри се появиха само в държави в кръга на КГБ - Русия, Украйна, Молдова, България, Сърбия, Република Сръбска Крайна. Безпогрешен маркер, че националните служби за сигурност са били пропити с агенти на КГБ, които под обща команда от Москва изкараха в началото на прехода силоваците от своите картотеки на улицата. Друго е президентът да каже едно просто "Мутри, вън!" или Хаджигенов - "мутро гербава!".

  Едното адресира 50 000, другото - 5 милиона.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 22. 22 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#19] от "sbaleev":

  Аха театър. Чекмеджето театър. Снимките театър. Барселона театър. Доган и Росенец. театър.Валентин Златев и Нефтохим театър. Цветан Цветанов театър.Дрона на Радев театър. ТКП театър. България е един абсолютен театър за някои.

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#1] от "bib45647808":Огнян Минчев си пази интереса , преди години имах възможност да бъда в един самолет с него ,човека пререди всички ,извади дипломатически паспорт и се качи първи , явно ченге от ДС .
  —цитат от коментар 18 на edin drugii

  Дали е ченге не е сигурно. Но типичен представител на новата номенклатура, наследил мястото по наследство или приобщен и утвърден. Назначен за елитен материал.
  П.П. Политологът, доктор на социологическите науки Огнян Минчев преподава "Теория на международните отношения" в Софийския университет, директор е на Института за регионални и международни изследвания и председател на Управителния съвет на българския клон на организацията „Прозрачност без граници”.
  Някои хора успешно съчетават няколко длъжности в различни институции, компании, организации, ..., почти всички ръководни, ... Други, които работят на две места, на по-ниски нива имат сериозни проблеми с времето. Все пак продължителността на денонощието е 24 часа. Дори вездесъщият ротен старшина от вицовете е успял да я увеличи само с един час - до 25 часа. Въпрос на лични способности и качества. Или на принадлежност към номенклатурата, към Елита.
  Все още не професор или поне доцент. Или ми се губи. А е от хората, на които според мен им предстои да добавят пред името си "чл.кор." и впоследствие "акад."

 24. 24 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Това е доста предъвкана тема, няколко месеца се коментираха протестите и всичко беше казано. . Протестите срещу олигарсите във власта затихнаха и станаха безсмислени, когато избягали олигарси с парите като божков и Василев се опитаха по този начин да се върнат във власта и да заменят сегашните олигарси. Сега е ред за равносметката, идват изборите. Вижда се, че за лидерите на вандалските протести, няма да гласуват дори пияниците от палатките. Няколко формации се опитват да се коалират и да съберат 4%, т. е. да влезнат само лидерите. 12 депутата на 4-5 партии, са 2-3 представитела на партия, а именно само лидерите. И пак ще загубят, примерно привържениците на Манолова, ще гласуват ли само за 2 техни лидери и други формации, аналагично е и за другите партии.

 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Весело

  Поредно " псевдо олимпийско" божество нарекло се социолог, футуролог, антрополог....и куп такива дивотии Той представлява събирателен образ за КРАХА на обществените науки и мисъл. Крещящата липсата за "нещата и техния двигател" , значи че е бил твърде небрежен по философия. Всъщност никой не се интересува от това, и поръчващите включително...,някак си е останало -така се прави при манипулация :))

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#22] от "und16569194":

  Никакво усещане за анализ. Щом като обществото избира Борисов непрестанно значи е удобен за мнозинството обществени групи.
  Трябва някой да се понапъне и вместо да хули от сутрин до вечер да предложи програма за управление. Ама няма такъв политически субект.

 27. 27 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Тогава живей още десет години с този ,,политически субект”

 28. 28 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Много точен анализ.Огнян Минчев ги закова гербавите
  —цитат от коментар 1 на bib45647808


  И не само тях!
  Ама то трЕбе да се чете с разбиране.
  "Вместо това виждаме процъфтяване на поредните популистки инжинерингови проекти на олигархията, раздвижвани по сцената от наемници, заели поза на лидери"

 30. 30 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  За съжаление изглежда, че обществото ни се състои основно от три части: най-голямата е мат'рял, втората са обезверени хора, които са свикнали на всичко и не им правят впечатление всекидневните скандални изцепки на властта, третата е малка група активни хора - образовани данъкоплатци с добри доходи и с надежда. За съжаление в момента, в който третата група реши да покаже публично възмущението си, веднага бива дискредитирана по всякакъв начин. Включително с пишман-организатори на протеста...

 31. 31 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Много точен анализ.Огнян Минчев ги закова гербавите
  —цитат от коментар 1 на bib45647808


  Бе той наистина закова някого, ама това определено не бяха гербавите...

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#30] от "debruckere":

  Трябва да има масов глад българинът да излезе на улицата , иначе за какво да се хаби..

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 36. 36 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#33] от "gr52":

  Като Ви чета писанията, изглежда старшината в НШЗО доста Вие повлиял, щом набързо сложихте етикет на "всички протестъри" :)
  Нищо де-както писах по-горе, най-голямата група от българите е в категорията "мат'рял". Вижда се почти под всяка статия :)

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#36] от "debruckere":

  Разбира се, че ми повлия. Получих имунитет срещу немислещи.

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  Греши. Олигархията не се уплаши. Нейното не се губи, който и да е на власт. Просто на Боко му се дръпна лай.ото от страх. Трети мандат, ако е недовършен - направо за книгата на рекордите. Затова бяха всички кръшолевения и плонжове от негова страна.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Весело

  тоя кога обърна палачинката...чисто про-гербав 'анализ'.....
  —цитат от коментар 13 на не на безразличието


  Човека е напълнял, защото си бозае от няколко ненки, а не че има хормонален проблем.
  А и не си къса нервите, ако хората приемат анализа му за глупост

  До коментар [#13] от "не на безразличието":

 42. 42 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#36] от "debruckere":Разбира се, че ми повлия. Получих имунитет срещу немислещи.
  —цитат от коментар 38 на gr52


  Не си личи за имунитета, прощавайте :)
  Виж, останалото си личи :)
  Живи и здрави, хубави празници и лек ден.
  Аз ще поработя, да платя някой лев данък, да има какво да харчи гербиджа. За хората де...:) Ма'ани ги "протестърите". Те сами се издържат

 43. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Неутрално

  За съжаление изглежда, че обществото ни се състои основно от три части: най-голямата е мат'рял, втората са обезверени хора, които са свикнали на всичко и не им правят впечатление всекидневните скандални изцепки на властта, третата е малка група активни хора - образовани данъкоплатци с добри доходи и с надежда. За съжаление в момента, в който третата група реши да покаже публично възмущението си, веднага бива дискредитирана по всякакъв начин. Включително с пишман-организатори на протеста...
  —цитат от коментар 30 на debruckere


  Приветствам първите Ви стъпки в социологията, но не разбирам, след като в България преобладава "мат'ряла", както го наричате (80-те процента дебили, тъпия български народ, Ганьовците и т. н. в терминологията на събратята ви по хвърляне на яйца), а той определено "ич ви не ще"; след като той ви презира, а вие го мразите, защо напирате, да го управлявате? Всички, които напираха към властта преди вас, го правеха, за да ПАРАЗИТИРАТ върху него. А вие защо?

 44. 44 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#19] от "sbaleev":Аха театър. Чекмеджето театър. Снимките театър. Барселона театър. Доган и Росенец. театър.Валентин Златев и Нефтохим театър. Цветан Цветанов театър.Дрона на Радев театър. ТКП театър. България е един абсолютен театър за някои.
  —цитат от коментар 22 на und16569194


  Очевидно, днес Вие ще ни развличате. Откъде ви намериха? Ако не разигравате някаква роля, разбира се - уникален сте! Моите почитания!

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#42] от "debruckere":

  Весели празници и успешна година и за Вас!

  Що се отнася до имунитета, има известна разлика между "не може да мисли" и "не може да мисли, защото не мисли като мен". Второто предполага определен тип психика: "има един-единствен правилен начин на мислене, и той е, разбира се, моят". Предикатът, който обикновено свързват - със същия този тип психика, е "ограниченост"... Не е болест за умиране, преодолява се..

  И още веднъж - весели празници! :)

 46. 46 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#43] от "gr52":

  Колега, много си се разгорещил от ранни зори.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  доста е злобен анализатора, а че нищо не се било променило не е много сигурно. баце много бой изяде последната година и половина.

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#27] от "und16569194":

  "Макроикономистът" от Габрово е от самото ядро на "онези 80%", които им харесва да ги крадат и винаги гласуват за ГЕРБ=БСП, подчинени на ДПС! На тях са им достатъчни трохите, подхвърлени от ГЕРБ=БСП под ръководството на ДПС! Има ли за ракийка и салатка "Бац€ е велик"!

 50. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#46] от "boevbisser":

  Ми не знам... От времето требе да е. При седем десетилетия да се чувстваш във великолепна форма - за радост си е. :)

 51. 51 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Весело

  доста е злобен анализатора, а че нищо не се било променило не е много сигурно. баце много бой изяде последната година и половина.
  —цитат от коментар 48 на karatista


  А докато го бихте - той там ли беше, или някъде другаде?

 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Минчев е комунист и у червата! Когато във Фейса казах,че той е подкрепил Ахмед Доган което е доказателство,че е комунист,той побесня и ни в клин,ни в ръкав,заплаши да ме...съди!!! Те колко му е акъла!

 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#35] от "Tru Soulja":

  Точно! Българинът се вдигна от глад при Жан Виденов! Сега има за ракийка и салатка и той е доволен! Доган не е групав! Никак!

 54. 54 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#51] от "gr52":

  е смятай колко министри е назад и цял цветан? той че държи на бой ясно, ама все пак...

 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#38] от "gr52":

  Имунитет срещу себеподобни няма как да получиш!

 56. 56 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#50] от "gr52":

  Няма лошо да си във форма, при това на такава достойна възраст. Аз само да кажа, ако ми позволиш, че не си струват особено усилията да се защитава Боко и ко. Времето му поотмина, не е полезен вече и начело с него държавата все по-видимо цикли - едно напред, едно назад, едно встрани. Редно е да се появят някакви нови лица, вкл. и от ГЕРБ.

 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Някои олигарси се отърваха в Дубай, но уплахата я има. Дали ще се вържат на отровната Мая?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#1] от "bib45647808":

  Закопава ги всички, не само гербавите. Индиректно заяви, че посредствеността у нас е норма, и то навсякъде.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Хи-хи-хи-хи-и-и-и-и-и...! И каква е програмата на Борисов за управление? Май никой не знае! Обаче другите трябвало да предложат...?!
  Щом обществените групи имат необходимост да живеят в бананова държава насред Европа, значи трябва да е така. Щом обществото въздиша по онзи, който искаше да ги продава за 16-та република, значи обществото трябва да живее в болшевишка дупка.

  Бивш tww09306483.
 60. 60 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#28] от "und16569194": "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме"
  """""
  Ако все още приемате с насмешка и се подигравате на това изказване с ирония, значи все още имате много неща да узнавате...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 61. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#56] от "boevbisser":

  Народът или по-скоро ония 80 процента не иска нови лица. Иска си пребоядисани милиционери и дърти комунисти. Нови лица има, не е като да няма. Но излезе ли нещо по-ново и се започва... Ама бил такъв, ама бил онакъв, ама май сестра му била курва, ама май бил гей и пишката му била малка и все в този дух. И накрая, като се огледаме, какво? Пак дъртите комунисто наредени най-отпред. Те били най-хубави...! Затова си оставаме там, където сме.

  Бивш tww09306483.
 62. 62 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Весело

  До коментар [#35] от "Tru Soulja":
  "Трябва да има масов глад българинът да излезе на улицата , иначе за какво да се хаби.."
  ××××
  Бинго. Това е моторът на недоволството. Хлябът.
  Ако има хляб, тогава записите, снимките, чекмеджетата, легендите за частни острови, мис дупе, незаконни деца, селфитата на паветата, летящите яица - всички тези действия на шумното малцинство, ще са само част от зрелищата за мълчаливото мнозинство.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 63. 63 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#44] от "gr52":

  Вие да не сте от онези умните с белите шапки на Росенец?
  Само питам.

 64. 64 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#43] от "gr52":
  До коментар [#45] от "gr52":
  ++++++++
  Респект!
  Моите уважения!


  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 65. 65 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#60] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Каква ирония? На народа му се реве от простаци

 66. 66 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално


  До коментар [#52] от "deaf":
  Ако беше "комунист" би имал логичен изказ :) Това е еничар , който БИЕ по народа си - защото не е приел новата "вяра". Иначе 30 годишни тъпи дъвки ...
  - КОЙ, е там някъде ..в тъмното . Любима матрица ... "това са сили", които няма да разберете никога - приемете ги защото това са ценностите !
  Всъщност благодарение на протестите и всички участващи над 95% е ясно всичко за КОЙ , тоест кои и колко ....!!
  Лидерите на протеста са.....Е,ако бяха платили малко пари ...както прави ГЕРБ за Харланки , Татянки , Антонетки ..и други ... ЕТКИ , анализа щеше да бъде друг: )
  ГЕРБ върху милиционерски фундамент са най -демократичното нещо раждало се в България!
  Мая Манолова практически бе избрана за кмет с гласовете на реални хора , а не на ЦИГАНСКИ ГЛАСОВЕ... тя нещо е ЛОША:)) Добрият е този "олимпиец", които схваща "обществените вибрации".
  За обидите към българския президент ..друг път !! Накратко това е ГЕРБ мисир......:)))

 67. 67 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#66] от "dejmos":

  Ахмед Доган е комунист и не му пука за интересите на Турция и турският народ...

 68. 68 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Моментно стряскане от акцията на Христо Иванов на Росенец, умело неутрализирано от тримата експерти. В началото избутаха Христо, като казаха, че протестът ще е граждански, а не политически. Накрая се оказа, че Минеков ще направи спонтанен аборт, ако няма съюз с Майчето и Славиту, а пък Хаджигенов щял да става депутат с отвращение и да действа отвътре. А между началото и края бяха безброй измислени и организирани от тях акции, които противопоставиха на простотията още по-голяма простотия и затрудниха бъдещите протести в аванс. Професионализмът пак си каза думата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Весело

  До коментар [#65] от "und16569194":

  Ето доказателство, че възприемате този израз буквално.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 71. 71 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#1] от "bib45647808":

  Да... закова и "гербавите" и хунтата на отровните :)
  Това каето ти опвтарям и аз от началото на годината: промяна е необходима, но промяна с визия за бъдещето и без популистка екзалнация на шкембеливи чичковци и лелки с червено долно бельо още от Кореком.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 673 Неутрално

  С тая снимка и заглавие ситуацията е малко Работническо Дело. "Руските състезатели бяха втори, а американските, предпоследни."

 74. 74 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  "Позитивните ефекти са свързани с разтърсването на властовия връх, с осъзнаването на необходимостта от политическа алтернатива, както и с осъзнаването на факта, че достойна алтернатива засега не съществува. Това трябва да изпрати сигнал за тревога - тревога за едно бъдеще, за което не сме подготвени, нито като граждани, нито като гражданско и политическо лидерство."
  ...
  "Вместо това виждаме процъфтяване на поредните популистки инжинерингови проекти на олигархията, раздвижвани по сцената от наемници, заели поза на лидери."
  *
  Най-адекватният политически коментар досега. Липсата на достойна алтернатива е най-големият проблем на България и докато той не бъде решен трудно може да се очаква качествено управление, от което се нуждае държавата.

 75. 75 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#20] от "boevbisser":

  Този материал с претенция за анализ е просто едни констатации. Повечето тенденциозни.
  И да, палачинката е обърната към Герб.
  Някъде да се споменава думата Русия? Или този "анализ" не е политически или пишещия просто пълни поредната колона с общи приказки.

 76. 76 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оказа се че Божков и Домусчиев да скрънзи. Много малко се изръсиха за революция. Но с такива революционери толкоз.

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#76] от "varna_moreto81":

  Кой Домусчиев? Собственика на Нова ТВ, която денонощно възхваляваше стабилността и правителството? Кой Домусичев? Онзи на когото забравиха да поискат 60 милиона, заради неизпълнен договор за приватизация на БМФ? За него ли говорим? ;)

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  До коментар [#14] от "sbaleev":акостирането на сарая какво беше???
  —цитат от коментар 15 на не на безразличието


  Та питаш, значи, „акостирането на сарая какво беше“? Ами за да могат активистите на ДеБъ да се молят на бай Ахмед: „Вие разпределяте баницата. Разпределяйте я точно и ние искаме да живеем. Да ядем заедно баницата", казва една от протестиращите“ - https://dnes.dir.bg/obshtestvo/dogan-govori-s-protestirashtite-v-park-rosenets-video - „След това почетният председател на ДПС изпрати на плажуващите кошница със сладолед“. Да ти казвам ли как изблизаха сладоледа? Така че, ако не си съгласен, обясни ни тук, на присъстващите във форума, „акостирането на сарая какво беше“, че нещо ни се губи! Не сме чак толкова умни и толкова убави кат‘ вас, нали? А вие сте – знаете всичко и разяснявате! Нали, агънце унило байново?

 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "Излъгах се в очакванията си, че натрупващото се обществено напрежение ще доведе до възникване на нови и способни граждански и политически лидери, на гражданско и политическо движение, способно да предложи смислена алтернатива. Вместо това виждаме процъфтяване на поредните популистки инжинерингови проекти на олигархията, раздвижвани по сцената от наемници, заели поза на лидери."

  Колко прав е Костов като казва , че политиката в България е толкова дискредитирана , че можещи , знаещи, отговорни, умни и разумни хора не искат да се захващат с нея, защото знаят , че ще бъдат омаскарени , обругани, оклеветени и намразени от ченгесарските медии. В политиката влизат дебелокожи простаци, тарикати , популисти , крадци и мошеници, чиято единствена мисъл е как да използват властта , за да забогатеят.

 80. 80 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  До коментар [#30] от "debruckere":

  @debruckere, на тези „образовани данъкоплатци с добри доходи“ изобщо, хич, ама никак не им пука за крясъците на шепата политически маргинали и най-обикновени лузъри, които се влачеха по жълтите павета! Ама да не кажеш, че те спирам да си го мислиш или да си го пишеш? Не, напротив, колкото повече такива неща сервираш, толкова по-голяма услуга правиш на Баце и на ГЕРБ! Ама не си съгласен? Животът не те пита дали си съгласен или не, той те удря „с десницата корава“ зад врата и отиваш да скимтиш до шадравана! Ясно ли е?

 81. 81 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  До коментар [#46] от "boevbisser":Ми не знам... От времето требе да е. При седем десетилетия да се чувстваш във великолепна форма - за радост си е. :)
  —цитат от коментар 50 на gr52


  @gr52, седемдесет лазарника ли си? Браво на теб! Жив и здрав да си и в такава форма, че да бъзикаш несретните, облещени умни убавци, дето само се мяткат както шарани на сухо! Весело посрещане на Новата 2021 г.!

 82. 82 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 912 Неутрално

  2020 е успешна а, един разбойник избяга от България, бе Осветен публично, много бяха в ареста.
  Няма вече Тормоза с хазарт, лотария в хранителни магазини.
  Народа има парички за Коледа, а не да търка талончета.
  Няма Абсолютна победа, но има възход и гласност.
  Много токсични отпадъци бяха изровени и има работа по проблема.

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Огнян Минчев и той се продаде, дано да не е евтино.

 84. 84 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Какво общо има хазартният бизнес на Божков с олигархичният?
  Държавна помощ, поръчки и концесии ли ползва?

 85. 85 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#65] от "und16569194":

  @und16569194, ето, виждаш ли колко си прав, че „На народа му се реве от простаци“ – от трио „Новичок“, МаяМа, Копейкин, Мангъров, Гошо от Боец (а бре, а къде се загуби Гошо?)! Бравос!

 86. 86 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  До коментар [#66] от "dejmos":

  Та викаш, значи, @dejmos, за „Лидерите на протеста са.....Е,ако бяха платили малко пари“, така ли? А това какво е: „Божков: Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите. Ако не им бях налял 10-15 хиляди...“ - https://glas.bg/balgariia/no-me-izkefi-kak-se-upravliava-talpata-po-tva-po-mrezhite-436087/ - „Божков: Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди,

  Божков: Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите.

  Мъж: Нали? Е т'ва е.

  Божков: Да. Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот' тя е тълпа, не мо'е да се затичва.

  Мъж: Е, тря'а все пак да се координират нещата.

  Божков: Реакцията се вижда до петнайсет-двайсет минути, половин час, тълпата почва да реагира.

  Мъж: Така е, така е. Обаче все пак реагира. Реагира малко със закъснение, защото има-а загуба на енергия по трасето“.

  Нещо да питаш – веднага отговаряме? Ако нещо не ти е ясно, нали?

 87. 87 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  [quote#43:"gr52"][/quote]

  За разлика от Вас не се вживявам като ментор и не поучавам мислещите хора. Толкова по въпроса за нивото.

  Иначе не "напирам" да управлявам мат'ряла, нито го презирам. Коментирам го със съжаление. Впрочем тоя мат'рял си избираше последователно и царя и Станишев и баш башията (последния - няколко пъти). И всички го оправяха (последния-с 200).

  Относно управлението-Управлявам си бизнеса. Все по-трудно, понеже държавата все повече "помага" и накрая комай зорлем ще ни направи всички държавни служители :)
  Няма да изземвам трибуна, за да Ви зарина с примери (само един стига - наредбата за касовите апарати... За теча на данни от скъпоиздържани държавни институции няма да говоря...)

 88. 88 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#42] от "debruckere": Весели празници и успешна година и за Вас! Що се отнася до имунитета, има известна разлика между "не може да мисли" и "не може да мисли, защото не мисли като мен". Второто предполага определен тип психика: "има един-единствен правилен начин на мислене, и той е, разбира се, моят". Предикатът, който обикновено свързват - със същия този тип психика, е "ограниченост"... Не е болест за умиране, преодолява се.. И още веднъж - весели празници! :)
  —цитат от коментар 45 на gr52


  Радвам се, че имате определени познания и в психологията и осъзнавате, че някои състояния са преодолими. Дано осъзнавате, че са нужни и усилия в тази посока :) А относно мненията и "правилността" им, се замислете сам. Аз нямам проблем с демократичното право всеки да си има мнение. Точно за това не упреквам феновете на властта. Констатирам ги просто :)

  Хубави празници! :)

 89. 89 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  "Лека уплаха" - така ли се наричат два милиарда нов заем?

 90. 90 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Цитатът "...неспособност на обществото да се обедини около смислени цели, тревожно високо ниво на гражданско разделение и конфликт, силна зависимост на публичния дебат от фалшиви новини, конспиративно теории и от арогантни частни интереси с голям манипулативен потенциал.
  Свидетели сме на значителна ерозия на способността на българското гражданство да поеме отговорно съдбата на българското общество и неговото бъдеще в собствените си ръце." описва с почти 100-процентова точност това, което винаги съм смятал за основна причина за нашите проблеми. Корумпираното и некадърно управление е СЛЕДСТВИЕ, а не причина. Докато не преборим неспособността на хората да осъзнават същината на проблемите и да се обединяват около цели, които са в полза на всички, дори да сменим сегашното управление, реална промяна няма да има.

 91. 91 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  Много точен анализ.Огнян Минчев ги закова гербавите
  —цитат от коментар 1 на bib45647808


  Я вземи прочети все пак статията.

 92. 92 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#43:"gr52"][/quote]

  Абсолютно вярно!

  Хора , като Йоло Денев или Спас от Кочериново са активни, борят се да постигнат някаква промяна. Това е Третата група!
  Кръстосват Перо и Меч , със огнен дух!

  А мнозина други , както и доста Институции са пасивни!
  Примери?

  Ми откога Радев , със дрона , през гъстия дим гледаше на всичко , тих , невъзмутим..

 93. 93 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#19] от "sbaleev":Аха театър. Чекмеджето театър. Снимките театър. Барселона театър. Доган и Росенец. театър.Валентин Златев и Нефтохим театър. Цветан Цветанов театър.Дрона на Радев театър. ТКП театър. България е един абсолютен театър за някои.
  —цитат от коментар 22 на und16569194


  Какъв театър , за Бога , е белият дрон на Радев..
  А за тебе да се отнася?

  Имаше навремето една Красимира , все се оплакваше из Интернет, че я следят.
  Така е бил и Бат Бойко , заради пусти Радев!

  "Бял дрон ме следва в живота. И неизменно , след мене върви.." жалеше се Баш Бакан.

 94. 94 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Какво общо има хазартният бизнес на Божков с олигархичният?Държавна помощ, поръчки и концесии ли ползва?
  —цитат от коментар 84 на nebido


  Божков, сам се е издигнал , благодарение на пословичното си трудолюбие и предприемчивост.

  Той не е олигарх и не ползва концесии!

 95. 95 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#57] от "Корки":
  “ Някои олигарси се отърваха в Дубай, но уплахата я има. Дали ще се вържат на отровната Мая? “
  Отърваха се в Дубай с любезното съдействие на управляващите, че и ни завлякоха със 700 000 000 също с тяхно съдействие. В една нормална държава това е достатъчна причина за оставка и разследване.

 96. 96 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  че и ни завлякоха със 700 000 000
  —цитат от коментар 95 на runmen._


  Голяма част от тези пари бяха в неизтъркани картончета при Шиши.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 97. 97 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#96] от "Корки":

  “ Голяма част от тези пари бяха в неизтъркани картончета при Шиши. “

  Ами не. Сумата от 700 000 000 лв. представлява несъбрани вземания по ЗХ и ЗКПО за финансовите години от 2015 до 2019 и не касаят останалите в търговската мрежа талони.

 98. 98 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#1] от "bib45647808":

  Да, след като го напазаруваха, кой кого е заковал е доста мъгляво.

 99. 99 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Анализът е много добър, но.....
  Как да няма алтернатива на ГЕРБ, г-н Минчев?
  Това е изтърканата песничка на твоите покровители, които ти плащат от първия ден след промените.
  С тези изтъркани твърдения искаш да обезличиш лявата алтернатива на ГЕРБ, а дясната алтернатива в момента я няма, ама наистина я няма, заради такива като г-на, които за да не изпуснат заплатките си отвън, не смеят да се съберат и простичко да се разберат и обединят. Тогава ще има реално дясно и ляво в България, и за комунистическия ГЕРБ няма да има място.

 100. 100 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Само с лека уплаха за сега. След Тръмп ще дойде време да разследват и Борисов от истински прокурори,а не от такава имитация на прокурор като Гешев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK