И без българското вето Балканите си имат достатъчно проблеми

Кадър от щурма на парламента в Белград през юли

© Associated Press

Кадър от щурма на парламента в Белград през юлиФиксирането в спора със Северна Македония отне на България общия поглед към онази част от Западните Балкани, която иска да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) и на чиято интеграция премиерът Бойко Борисов бе най-голям застъпник допреди две години и половина; нещо повече - преди малко над година той наричаше забавянето на процеса "историческа грешка".


Кои събития в региона останаха в сянката на коронавируса, Гоце Делчев и словесната престрелка между правителства и партии в София и Скопие тази година? Няколко примера от всяка държава.


Албания


Албания бе сред държавите, които реагираха най-драстично в опит да ограничат вируса.
Това помогна в началото; вероятно помогнаха и необичайното единство между управляващи и опозиция при извънредното положение и армията, изпратена по улиците. Строгите мерки бяха използвани и за някои непопулярни решения, предизвикали недоволството на гражданското общество. Чашата преля при втората вълна ограничения, когато нарушител на полицейския час бе застрелян и последваха дни на остри сблъсъци с протестиращи.
Вътрешният министър подаде оставка едва дни по-късно, а властите в Тирана не положиха усилия да успокоят публичното недоволство. Само дни преди това гражданското общество изрази недоволство от друг проблем - с промени в Наказателния кодекс стана по-лесно да бъдат осъдени журналисти и издатели, ако се докаже, че са "оклеветили" държавата - и то по-малко от половин година преди парламентарните избори. Последният вот миналата година бе съпътстван от скандал с участието на в. "Билд", посочил връзката на управляващите с изборни измами.


Протестите след убийството на протестиращ в Тирана, 10 декември

© Associated Press

Протестите след убийството на протестиращ в Тирана, 10 декември


Към този момент, докато интересът на Европа на Балканите бе насочен към българско-македонския спор, дипломати обсъждаха този епизод, повдигащ въпроси за поведението на албанските институции и законността, но и други, по-стари условия, с чието изпълнение тя се забави, за да получи одобрение от няколко северни държави. В страната месеци наред нямаше конституционни съдии (и следователно конституционен съд). Президентът Илир Мета назначи няколко съдии, нужни за целта, едва преди дни, но призна, че процесът не бе издържан.


Босна и Херцеговина


В годината, когато се навършват четвърт век от клането в Сребреница и Дейтънското споразумение, сблъсъкът на Босна и Херцеговина с коронавируса бе тежък, макар в отделни кантони да бяха отбелязани успехи на местно ниво. В края на 2020-а обаче страната се върна към още една позната, но пренебрегвана от Европа криза от последните години - стотици мигранти, живеещи в тежки условия в северната част на страната, са заплашени от измръзване, а пожарът, унищожил част от голям лагер в Бихач край хърватската граница, влоши ситуацията им.


Зад тези проблеми плахо се показва възможността за политическа промяна. На местни избори (особено важни в държава със сложно, раздробено устройство като босненското) опозицията спечели в редица градове, крепости на управляващите - сред тях бяха столицата Сараево, където дълго доминираше Партията за демократично действие, и главният град на босненските сърби Баня Лука, където властта бе в ръцете на Съюза на независимите социалдемократи на Милорад Додик. Независимо дали са на бошняци, хървати или сърби, управляващите партии само втвърдиха националистическия си дискурс в последните години, без съществено да подпомогнат развитието на страната.


Руският външен министър Сергей Лавров със сръбския член на босненското президентство Милорад Додик, 14 декември

© Associated Press

Руският външен министър Сергей Лавров със сръбския член на босненското президентство Милорад Додик, 14 декември


Вотът даде надежда за известна промяна - дори в Мостар, където гласуваха за местна власт за пръв път от 12 години след решение на конституционния съд и продължителна липса на консенсус на управляващите партии на хървати и бошняци за нови изборни правила. Резултатът там е в полза на управляващите, но във фактически разделения след войната град (хърватите днес са в западната част, бошняците на изток) си проправиха път и мултиетнически партии с платформа около идеи.


В деня на годишнината от Дейтънския мир обаче западни политици забелязаха с тревога, че за среща с Додик, който не крие близостта си нито с Белград, нито с Москва, пристига руският външен министър Сергей Лавров. Всъщност първоначалните планове бяха за среща и с тримата босненски президенти, но бошняшкият и хърватският представител отказаха, след като Лавров избра да започне от босненския сръбски град Баня Лука вместо от столицата Сараево - напомняне за геополитическия капан, от който Босна не съумява да се измъкне.


Косово


Косовската политическа криза бе различна от всички други. След двукратна смяна на правителства за година Прищина се върна в изходно положение и ще има нови избори. Първият лидер на страната, който не е част от стария "военен" елит от конфликта с Белград, бе свален за няколко месеца и обвини САЩ за станалото. Върнаха се във властта и бившите командири, с които бе започнал работа специалният пратеник на Белия дом Ричард Гренел. Сред тях бе и президентът Хашим Тачи, основен стълб в инициатива на САЩ за нормализация на Сърбия и Косово. Първо бяха подписани икономически документи за директни полети; по-късно бе насрочена среща в Белия дом, за каквато президентът Доналд Тръмп бе говорил още през 2018 г. и която свари европейците неподготвени (и ги принуди отново да се активизират и да назначат собствен специален пратеник по темата).


На Тачи обаче почти се наложи да слезе от самолета за Вашингтон след съобщение, че може да бъде обвинен във военни престъпления от Хага. Това отложи визитата с два месеца и на негово място се оказа премиерът Авдуллах Хоти. "Историческото" споразумение - предшествано от опити на Брюксел да върне Белград и Прищина на масата за преговори след няколко години застой - обаче съдържаше повече ангажименти на двете държави към САЩ, отколкото помежду им, колкото и Тръмп да настояваше, че конфликтът е приключил "с целувки и прегръдки".


Два месеца след него Тачи, ветеранът на косовската политика, подаде оставка, след като действително бе обвинен. Това ще се наложи и на Хоти, чиято партия отива на предсрочни избори, след като конституционният съд поиска разпускане на парламента - по време на създаването му мнозинството е дошло от депутат, осъден за корупция.


Северна Македония


Политиката в Северна Македония обяснимо бе далеч по-позната на България в последните месеци. Зад размяната на реплики за миналото обаче политиците в Скопие скриват трудна година. Премиерът Зоран Заев подаде оставка, след като миналата есен Франция блокира европейския път на страната му. Предсрочните избори през април обаче първо отложиха преброяването на населението, а след това самите те бяха отложени заради пандемията и на практика половин година се управляваше от служебен кабинет, в който се нагнетяваше напрежение между "бившите управляващи" и "бившата опозиция". Междувременно продължиха реформите в съдебната система и разузнаването, които Еврокомисията приветства.


По-късно дойде и познатата криза с България. Повод за критики към властта след изборите, върнали Заев, дойде и от затрудненията на здравната система в борбата с коронавируса, а опозицията заговори за "европейски Ухан" на Балканите.

Разногласията между власт и опозиция, както и в албанския блок (в който няма единодушие и за България), обаче вероятно само ще се задълбочат с наближаването на същинското изпитание за македонското общество, което може да е по-важно от словесните престрелки с България. Първото преброяване от 20 години, което предстои през април, трябва да отговори на въпрос, който вероятно е на езика на мнозина и в страната, и в региона: Колко всъщност са албанците?

От лявата страна на американския президент Доналд Тръмп е сръбският му колега Александър Вучич, отдясно - косовският премиер Авдуллах Хоти. Снимката от 4 септември

© Associated Press

От лявата страна на американския президент Доналд Тръмп е сръбският му колега Александър Вучич, отдясно - косовският премиер Авдуллах Хоти. Снимката от 4 септември


Сърбия


Сърбия успя като по учебник да възпроизведе всички стереотипи, за които я критикува Западът. Тя не успя да отвори нито една глава в преговорите с ЕС. Пандемията подчерта (но отчасти заради грешки на ЕС, в началото пренебрегнали Западните Балкани) близостта с Китай, чиито представители за кратко бяха единствените "добре дошли" по думите на сръбските политици. Пекин действително оказа сериозна помощ, превърнала Сърбия в регионален лидер по брой тестове (ако не се брои Гърция). Въпреки пандемията гост в Белград (освен в Сараево) бе и руският външен министър Сергей Лавров. Коментари на президента Александър Вучич пред него наведоха на мисълта, че решение на косовския конфликт е невъзможно без сериозни отстъпки за Сърбия и Русия и той твърдо стои зад това. В друго решение - отпреди седмица - експерти видяха и натиск от САЩ, след като Сърбия се отказа да изгражда 5G мрежи (засега).


Основната тревога за Европа обаче дойде от изборите. На тях след опозиционен бойкот управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) на Вучич спечели над две трети от гласовете и над три четвърти от местата в парламента - институция, на практика обезсмислена от доминацията на проправителствени политически сили (такива са социалистите на Ивица Дачич, вече станал председател на парламента, и малка националистическа партия). Протести срещу Вучич и обявявани от властта мерки за коронавируса имаше два пъти тази година, като вторият път се стигна и до насилие и щурм на парламента. Опозицията започна да търси алтернативи, за да се чуе гласът ѝ.


Черна гора


Голямата промяна тази година дойде от малка Черна гора. Там започна (макар никой да не знае кога ще завърши) залезът на политическата сцена на президента Мило Джуканович - неговата Демократична партия на социалистите (ДПС) не бе спирала да е на власт още от 90-те, отпреди страната да стане независима. Сега, на последните избори, след икономическа криза заради коронавируса и напрежение между Подгорица и Белград заради църковни и други въпроси, ДПС се оказа извън властта.


Новият премиер Здравко Кривокапич, инженер почти без политически опит, но прочул се като активист, не крие симпатиите си към Сърбия (каквито имаше и Джуканович, преди да направи геополитическия си завой към Запада, ЕС и НАТО). Той обаче не смята (поне на думи) да променя курса на страната и голямото изпитание, пред което ще се изправи, е укрепването на институциите и справянето с дълбоката корупция.


А сега накъде?


Равносметката не цели да е изчерпателна и мястото тук не би стигнало да се изброят всички други проблеми. Изпитанието за проблематичните здравни системи бе тежко. Политиката в региона все още не може да се отърси от клиентелизма и синдрома на пленената държава; нараства китайското влияние дори в медиите, в Северна Македония - и това на една конкретна държава от ЕС. Нуждите на Западните Балкани не са се променили - подадена ръка от (всички в) Европа в името на бъдещето, за да може да се води след това откровен разговор за миналото. Такъв ще е необходим не само между София и Скопие.


Как е свързано всичко това с България? Държавите от двете страни на въображаемата граница между "Западните" и "Незападните" Балкани все още не се различават прекомерно в политическия си живот. Голямата бразда между тях чертаят две букви: ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Българското вето не е проблем за Балканите, а за определена група хора в РСМ, комунисти с промити мозъци, които имат някакво извратено разбиране за история, култура, произход, етнос, наука.
  Не разбирам защо хората списващи в сайта се изявяват и те като част от тази група хора в РСМ?
  Разбира се че се виждат опорките, които са спуснати, но вече повече прилича на комунистическо поръчение, нежели на свободно мнение на свободни хора.

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Разбира се, за автора по-важни са проблемите на Албания, БиХ и естествено - Сърбия, отколкото интереса на България, който Петров е готов да продаде само за да не създавал главоболие на българомразците в Сърбия и на останалите Западни Балкани.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Само не можах да разбера каква е връзката между заглавието и статията. :)

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":

  В България на такова ниско ниво едва ли става въпрос за продаване. Става въпрос за убеждения. И "интелектуалците" дето пишат го правят по няколко причини.
  1. В средите в които те движат мисленето е такова и затова и те мислят така.
  2. За да си начешат егото, защото ето нещо им се публикува в голям сайт. Имат трибуна. Светската суета и слава.

  ДБ=БКП
 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Идеята е да се внуши, че ветото на България е един проблем за Балканите.

  ДБ=БКП
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Поредната хъката-мъката, дай да си пикаем на националното достойнство, за да не се изложим пред Брюксел.

 8. 8 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Българското вето не е проблем, проблем е политиката на Република Северна Македония. Не е сложно за разбиране.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  "Сърбия успя като по учебник да възпроизведе всички стереотипи, за които я критикува Западът. Тя не успя да отвори нито една глава в преговорите с ЕС."

  Това не е проблем, а добра новина за ЕС ! Колкото по - далече стоят от него шовинистите в Белград, толкова по - добре за Европа ! Да си ходят с техните приятелчета в Москва и Пекин и да си поддържат евразийските проекти на Кремъл ! Тази държава става все по - откъсната от реалността, живеейки още със своите великосръбски блянове в титова Югославия.......

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#8] от "bulgarin.":

  Тоя автор и подобните му ако бяха катаджии щяха да съставят акт на дървото, че се е посадило пред катастрофиралия шофьор.

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Поредната хъката-мъката, дай да си пикаем на националното достойнство, за да не се изложим пред Брюксел.
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Даже не и пред Брюксел, ами пред Белград и Скопие.
  Сакън някой гащник на запад от Драгоман да не си помисли нещо лошо за нас щото не му правим кефа.
  Ма те си го мислят от преди времената на Османската империя бе, ако ще на ръце да ходим, все тая....

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 925 Весело

  Ангелчо, пиле некадърно, гледам, че в безсилния си гняв си включил автоматичната минусоблъскачка. Излиза, че освен некадърно журнале си и жалко същество 😂

  Мома, връщай 12 и 12А!
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  И без прости статии Балканите си имат достатъчно проблеми.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Агентите на РСМ са се включили да натискат минуси. Както виждате те не коментират.
  —цитат от коментар 6 на anonim440


  Не знам какви агенти те гонят, но за себе си мога да кажа че "консенсусната позиция" на колективния закомплексиран алеков герой не ми импонира по никакъв начин по ред причини:
  1. Все пак 21 век е вече.
  2. Твърде добре познавам историята и на други страни и народи за да не правя аналогии и с нашия казус. Изглеждаме смешни, примитивни и закомплексирани от всяка гледна точка.
  3.Подобна тъпа и контрапродуктивна позиция ни дърпа назад в мракобесието и примитивната провинциалщина от най -чист вид и ни отдалечава от възможноста за подобри перспективи както за нас така и за региона като цяло.
  Репутационните и имиджеви загуби отделно....не че има кой знае какво да губим там, но това добавя още не в наша полза.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#14] от "znaesht":

  Кое конкретно предлагаш да дадем на Македонците за да изглеждаме модерни европейци - Кирил и Методий, Самуил, или Пирин?

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#15] от "anonim440":

  Мразя конспиративните теории, освен ако не са истина 😀

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#16] от "blondofil":

  Те от РСМ искат всичко. Не отделни парчета, а всичко. Всичко било македонско, и гръцката история и българската история, даже посягат и на историята на всички славяни, защото за тях славянският език е македонски език. А старобългарският език (църковнославянският) е старомакедонски език. Те нямат спирачки. И така както са се засилили всичко ще трябва да е тяхно. Но... нито един историк по света не им признава претенциите. Освен македонската уикипедия само турската признаваше претенциите на тези от РСМ, но и турците вече промениха това което пише в тяхната уикипедия. Самуил навсякъде на всички езици в уикипедия и книги на историци е български цар.

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Македонците много добре знаят, че имат проблем с идентичността и с историята си. Но те просто не търсят истината. За тях е по-удобно да си заравят главата в пясъка. За тези от РСМ най-голямата обида е да ги наречеш българи. А в България ги обичат като братя. А тези от РСМ ако имат изгода могат да приемат наужким, че са българи, могат да говорят дори правилно български. Като това не им пречи зад гърба на българите да им се подиграват. И това пак не са го измислили те, това е начин на поведение на сърбите. Сърбите така се подиграват зад гърба и на гърците. Сърбина в лице ще каже на гръка, че са братя и че много го обича, за зад гърба му ще му се подиграва. И сърбинът Бай Ганьо си мисли, че е много курназ.

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Весело

  До коментар [#6] от "anonim440":

  "Агентите на РСМ са се включили да натискат минуси. Както виждате те не коментират."
  ===========
  По малко са. Цъкачка е.

  Еретик
 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Което , поне засега оправдава ветото ни.....

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Весело

  До коментар [#15] от "anonim440":

  "Гледам в другите теми е някакво мъртвило, а тук за 10 мин. 40 минуса...
  Някой плаща ли?=
  ============
  Не, работи.

  Еретик
 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  От написаното става ясно, че ветото е правилно...

 24. 24 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Ако е обективно описанието на автора за Западните Балкани, то наистина македонците и албанците са най-близко да ЕС. Другите са на светлинни години. Но политиката ни спрямо македонците няма алтернатива. Очаквам създаването на пробългарска партия. В Скопие може и да са заклети сърбомани, но знаят прекрасно, че без ЕС се разпадат.

 25. 25 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  През 21 век е нелепо историята да е обект на междудържавни спорове. Отстрани изглежда смешно. Навремето руснаците презрително подхвърляха по повод великите си южни провинции, че "историята още не е решила кой е по-древен - Шимпандзе или Орангутян". Днес и ние се докарахме да изглеждаме горе-долу така.

  Нека историците да спорят, това им е работата, запалянковците да предъвкват партриотични аргументи - няма лошо, но в междудържавните отношения да гледаме напред, а не назад.

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Весело

  Значи не е проблемът във ветото, щом Балканите си имат проблеми по принцип.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Весело

  Скопците започнаха да свирят на минорна струна - ама грешка било, нечестно било, ама те били добри и т.н. След първия етап на ярост и заплахи бързо влязоха във фаза две - осъзнаване и примирение.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Интересно наистина колко са албанците в Македония. Има ли някакви косвени данни? Например население по региони, за Скопие - по квартали, процент мюсюлмани от общото население и пр.?

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#28] от "еспресо":

  От 2 млн. население на РСМ "северномакедонци" са 1,3 млн., албанци са 0,5 млн., турци са 80 хил., цигани са 60 хил., сърби са 60 хил., и вече всички други са 60 хил.

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonim440":

  Благодаря. Това съвременни данни ли са или от предишни преброявания? И има ли някакви статистики за демографските тенденции - какво е било съотношението между албанци и македонци преди 10 години, преди 20 и пр.?

 31. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Агентите на РСМ са се включили да натискат минуси. Както виждате те не коментират.
  —цитат от коментар 6 на anonim440


  Не, просто модераторът е включил опцията за "редакционни 20 гласа". Натиска едно бутонче и ти получаваш 20 минуса (или плюса).
  Спокойно, огромното мнозинство във форума мислим точно като теб.

 32. 32 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Невиждам кой от КОМИНТЕРНА ТОГАВА НАЧЕЛО С ТИТО , ГЕОРГИ ДИМИТОВ И СТАЛИН МОЖЕ СЕГА ДА БЪДАТ ОБВИНЕНИ , ЧЕ СЪЗДАДОХА ЮГОСЛАВИЯ И В НЕЕЯ,КАТО СЪСТАВНА ЧАСТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ! ?
  ТОВА БЕШЕ ГОЛЯМА ГРЕШКА ! ! !

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Погледнато реално и на нас мястото ни не е в ЕС. Балканското не може да излезе от нас.

 34. 34 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Китай напира от Пирея и от Бар. До 5 години ще е на хърватската граница. Балканите са само досада за ЕС и геополитически плацдарм - за САЩ и Китай.

 35. 35 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Невиждам кой от КОМИНТЕРНА ТОГАВА НАЧЕЛО С ТИТО , ГЕОРГИ ДИМИТОВ И СТАЛИН МОЖЕ СЕГА ДА БЪДАТ ОБВИНЕНИ , ЧЕ СЪЗДАДОХА ЮГОСЛАВИЯ И В НЕЕЯ,КАТО СЪСТАВНА ЧАСТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ! ?ТОВА БЕШЕ ГОЛЯМА ГРЕШКА ! ! !
  —цитат от коментар 32 на deutscher._


  Чети историята бе пич и не дрънкай глупости. По специално нещо там след 1-вата Световна, Антантата, създаването на Югославия. Преди това за сръбското кралство също попрочети нещо за всеки случай. После вече може да встъпваш с научните си проповеди.

 36. 36 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#14] от "znaesht":Кое конкретно предлагаш да дадем на Македонците за да изглеждаме модерни европейци - Кирил и Методий, Самуил, или Пирин?
  —цитат от коментар 16 на blondofil


  До коментар [#14] от "znaesht":Кое конкретно предлагаш да дадем на Македонците за да изглеждаме модерни европейци - Кирил и Методий, Самуил, или Пирин?
  —цитат от коментар 16 на blondofil


  Явно съм пропуснал новината, че НАТОвска Македония ни е окупирала Пирина....
  Кирил и Методи не знаех че са с български с паспорти....май бяха с византийски а и азбуката е съгласувана общо взето с императорския двор в Константинопол а не с ншите владетели. Така че да ни е сладка на всички , които я ползваме и до днес в това число и на братята македонци.Лошо няма.
  Останалото е отечественна литература и поезия плюс татова национална история за СПУ, което не е съвсем едно и също с реалната история.
  Със Самуил отделен въпрос, но тези неща се документират и доказват в научни, академични и т.н. международни в т.ч. форуми, а не с обструкции и махленски публични скандали на европейско ниво.Изглеждаме абсолютно неадекватно. Цяла европа е пълна с примери на оспорвани територии, истории, наследства, култури и всичко това обилно наторено с кости и полято с кръв от всяка страна. Дай сега още няколко века да си мерим по същия начин, кой какъв е бил и кой не бил прав. Започваме с Англия и Франция със столетните им войни с династичните им бракове и даже с мотото стоящо написано на френски на английския кралски герб и до днес. Вън Британия от ЕС за веинаги ,докато не признаят френските си корени! Австрия докато не си им върнат Хабсбургското наследство барабар с Испания и колониите и разбира се Бургундия и Фландрия ще ви показва само среден пръст и ще е против всякакви бъдещи разширявания на ЕС. Дания и Швеция заедно с Норвегия пак да кръстосат викингските мечове и да продължат да изясняват, както преди, кой е бил първи. по прав,по силен или подъл и в кой век и кой има повече права над половин Англия и френска Нормандия след нормандското нашествие. Латвия и Литва, като преки роднини и единствено оцелели до днес наследници на древните пруси трябва непременно да си приберат не само историческата немска провинция но и цялото пруско наследство на Германия със всичките му там пруски военщини, кралства аристокрации и т.н. Да продължавам ли още ?! Списъкът е дълъг. Четете и учете повече...и не ставайте за смях.

 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  До коментар [#36] от "znaesht":

  Що си мислиш, че като профанизираш българската позиция и я сравняваш с несравними неща и изглеждаш много "знаещ"?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Весело

  До коментар [#14] от "znaesht":Кое конкретно предлагаш да дадем на Македонците за да изглеждаме модерни европейци - Кирил и Методий, Самуил, или Пирин?
  —цитат от коментар 16 на blondofil


  Всичко! Каквото си поискат - тяхно е! Познавам лично лица като този. За една снизхоодителна усмивчица от поредния западняк дошъл на евтино пиене и жени, са в състояние да се сбият с брат си и да се откажат от баща си, независимо какво правят и как се държат "чужденците" (често просташки и невъзпитано). А пък любимите ни жени са още по-зле (сещаш се какво имам предвид). Та едни Кирил и Методий ли няма да обявят за македонци (те такива не знаят, че никой никога в България не е твърдял, че братята са българи, за разлика от северомакедонците, които твърдят, че са си чисти макета).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси":

  Щом смяташ, че мястото ти не е в ЕС, ходи да живееш в РСМ. Аман от мазохистично настроени смачканяци! Хора, които сами се орпеделят за по-нисши и навсякъде изтъкват това, че са най-онеправданите и прецаканите в Европа, в България не ни трябват.

 40. 40 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#36] от "znaesht":

  май бяха с византийски а и азбуката е съгласувана общо взето с императорския двор в Константинопол а не с ншите владетели. Така че да ни е сладка на всички , които я ползваме и до днес в това число и на братята македонци.
  —цитат от коментар 36 на znaesht

  Експерте, правиш ли разлика между глаголица и кирилица. Щото личи, че си неграмотен, ама не виждам да плющиш на глаголица? Само питам...


  Мома, връщай 12 и 12А!
 41. 41 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси":

  Живо доказателство сме. И все пак, и двете страни спечелихме от приемането. Но можеше с спечелим и повече.

 42. 42 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "dzenlandia":

  И аз се вбесявам от такива изказвания, особено от чужденци, но не мога да отрека, че сме свидетели колко пречи комунистическото наследство на България да се модернизира. А в РСМ е още по-устойчиво и не мисля, че ЕС ще им помогне много. По-скоро ще затвърдят лошата слава на региона.

 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#36] от "znaesht":

  Прав беше колегата. Всичко трябва да дадем на Северномакедонците което поискат, и отделна нация и Пирин и Самуил и Кирил и Методий и Гоце, защото така ще изглеждаме модерни европейци и батковците от Брюксел ще ни галят по главите.

 44. 44 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Със Самуил отделен въпрос
  —цитат от коментар 36 на znaesht


  Какво точно е отделното(специално) за Самуил? За всички българи от втори клас нагоре е ясно, че Самуил е бил български цар. Само за коминтерновците, сърбоманите в Скопие, и последователите на идеите на великия Гошо Тарабата този въпрос е специален, нерешен, проблематичен, отделен.

  Пазете се от доносника vesolr
 45. 45 Профил на xwf15689419
  xwf15689419
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българи, няма значение да бъдете толкова нервни. Ден след ден светът ще вижда вашите неразумни искания към Македония. Ще загубите подкрепата си в ЕС и САЩ. Македонското правителство се стреми да разрешава проблемите, а не да ги прави. Всички по света разпознават усилията ни за разрешаване на проблемите.
  Ние сме македонци, говорим македонски език.
  Да живее Македония!

 46. 46 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#44:"GreenEyes"][/quote]

  И на мен представи си ми е ясно кой е Самуил. Казвам единственно . че на който има друго мнение това следва да му се доказва в компетентна научна аудитория, желателно с международно участие, а не на улицата в маалата с псувни и крясъци както го правим и ние и някои от комшиите. С това замо си заздравяваме"репутацията," особенно нашата която и така си я имаме. Макетата в това отношение не са толкова известни за тяхно щастие и за наше нещастие. Така че минусите ги обираме предимно ние.

 47. 47 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  До коментар [#39] от "dzenlandia":

  "Щом смяташ, че мястото ти не е в ЕС, ходи да живееш в РСМ. Аман от мазохистично настроени смачканяци! Хора, които сами се орпеделят за по-нисши и навсякъде изтъкват това, че са най-онеправданите и прецаканите в Европа, в България не ни трябват."
  +++++++++++++++++++++++++++

  Еретик
 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#45] от "xwf15689419":

  Пиши на "македонски", бе скотоподобни отровена твар.
  Да видя разликата в граматиката.

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#45] от "xwf15689419":

  Има ли македонски вестник с форум в който мога да се регистрирам и там да ти отговоря?

 50. 50 Профил на xwf15689419
  xwf15689419
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси":

  Това е много разумно мнение. Когато блокирате съседа си с нереална заявка за него, да поискате той да не се чувства македонец, тогава мястото на България не е в ЕС

 51. 51 Профил на xwf15689419
  xwf15689419
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Да вярваме на истината":

  Ние сме македонци, говорим македонски език. Да живее Македония! Това е единствената истина и нищо друго няма значение.

 52. 52 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#46] от "znaesht":

  Когато те окрадат, само джебчийката има интерес "да се изясни историята" кой кого е обрал.

 53. 53 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#50] от "xwf15689419":

  Чувствайте си се македонци. Имайте си езика и нацията. След определена дата през 1945 година. Всичко преди това е крадена българска история. Преди в Тито , Македония живеят българи, след него няма. Това е известно още като геноцид.
  Питайте германските приятели при случай какво им е отношението към отричане на геноцид?

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#45] от "xwf15689419":
  "Ние сме македонци, говорим македонски език."

  А Гоце Делчев е бил българин и е говорил на български език.

 55. 55 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 710 Неутрално

  И без прости статии Балканите си имат достатъчно проблеми.
  —цитат от коментар 13 на anonim440


  до един заложени в миналото от великите сили, смесили различни народности в определени от тях територии /държави/ за да удовлетворят империалистическите си интереси. Е, империите им вече отдавна ги няма, ама проблемите останаха.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  Само не можах да разбера каква е връзката между заглавието и статията. :)
  —цитат от коментар 3 на realguru  До коментар [#3] от "realguru":Идеята е да се внуши, че ветото на България е един проблем за Балканите.
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  Там е работата , че нямаше дори българско вето. България ирази станомище , че Македония не е готова за преговори и темата за Македония отпадна от дневния ред на заседанието на Съвета на министрите в ЕС.
  Преди година имаше вето за Македония и то беше на Франция.

 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#44] от "GreenEyes":

  Подобно на джебчийката в трамвая. Само на нея не и е ясно кой кого е обрал и настоява за научна комисия с международно участие за изясняване кой кого е окрал.

 58. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  “ И без българското вето Балканите си имат достатъчно проблеми”
  ——
  Тоя призив България да слушка и да не създава допълнителни проблеми на ЕС-то е проява на войнстващ наивитет. В едни (двустранни, в случая) отношения само балък не би попитал “ What's in it for me?”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 59 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  “И без българското вето Балканите си имат достатъчно проблеми“

  Дрън дрън ярина!
  Българското вето не е проблем на Балканите, защото то касае единствено Северна Македония. Е, покрай нея изгоря и Албания, но трябваше скопските тикви да се сетят да проявят солидарност и да загърбят самовлюбеността си и манията си за величие.

  Колкото до тезата, че македонските комунисти недолюбват ветото, това просто не е така. Комунистите отдавна са в историята!
  Македонската политическа класа просто няма куража да изрече гласно това, което осъзнават. И за съжаление българската позиция отново е неясна и витиевата, скрита зад общата фраза “спазване договора за добросъседство”. Трябва поне един български министър ясно да заяви, че за България не е приемливо да се краде и фалшифицира историята ни и историческите ни личности.

 60. 60 Профил на xwf15689419
  xwf15689419
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "blondofil":

  Моят братовчеде, ти не си наясно какво пишеш. Как след 1944 г. всички ще бъдат македонци, а преди те са били българи? Това е безсмислено. На кого ще кажете това, извън България, те ще кажат, че говорите глупости. Как ще кажете това, ако никога не сте живели в Македония? Живеем там с поколения и никога не сме имали българско съзнание. Всичките ми предци бяха с македонско съзнание !! И не казвайте, че не знам! Живеех с тях.

 61. 62 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#36] от "znaesht":Що си мислиш, че като профанизираш българската позиция и я сравняваш с несравними неща и изглеждаш много "знаещ"?
  —цитат от коментар 37 на Тюфлекчия


  профанизира я ганьо най после изживяващ се като велик и патриот. в главата му каша от полуистини и откровенни измислици не по малко отколкото у някои дрогаре в Скопие.

  сравненията са повече от уместни, мога да добавя и още много, включително и на такива когато се гепва нещо и от чужда история , но това не е повод за подобна циганщина която се раазвихря сега у нас. А мераклиите да обясняват на някой какъв е, какъв му е родния език и как да се нарича са свършвали твърде лошо в европейската история. Затова такива вече не се намират а и мераклии няма. ....освен у нас.

 62. 63 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#62] от "znaesht":

  Кой тъ краде ма како, ъи мъ крадеш😵

 63. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Въображаема граница въображаема,
  но България е в ЕС, а СМакедония не.

  Двете съседки са си членки в НАТО.
  Там можем да приказваме за въображаема граница.
  Празни приказки, тоест.

  Източна Европа е Източна Европа и даже е (геоисторически)
  кое-що в Азия.

  Татаринът Чингиз хан проявил настойчив интерес към Европа,
  но повече към Китай.
  Посредством Китай (геоисторическо наследство) към Европа.

  Същевременно: западът винаги произхожда от Изток.
  От страна на Изгряващо Слънце:
  в Япония, Владивосток, СКорея, ККП...
  край Тихи океан.
  Култът води и до некои неудобства

  "Политиката в региона все още не може да се отърси от клиентелизма и синдрома на пленената държава; нараства китайското влияние дори в медиите,
  в Северна Македония - и това на една конкретна държава от ЕС.

  Нуждите на Западните Балкани не са се променили - подадена ръка от (всички в) Европа
  в името на бъдещето, за да може да се води след това откровен разговор за миналото. Такъв ще е необходим не само между София и Скопие.

  Как е свързано всичко това с България?

  Държавите от двете страни на въображаемата граница
  между "Западните" и "Незападните" Балкани
  все още не се различават прекомерно
  в политическия си живот. "

 64. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Миша Маус,
  Нима Балканите нямат достатъчно проблеми?

  Обяснете си дрън-дрън ярината.
  Коминтерновски ВМРО организации, по принцип братски,
  враждуващи "на нож" през телена граница ограда.
  Защо?

  До коментар [#59] от "мики маус":

  “И без българското вето Балканите си имат достатъчно проблеми“

  Дрън дрън ярина!
  Българското вето не е проблем на Балканите, защото то касае единствено Северна Македония. Е, покрай нея изгоря и Албания, но трябваше скопските тикви да се сетят да проявят солидарност и да загърбят самовлюбеността си и манията си за величие.

  Колкото до тезата, че македонските комунисти недолюбват ветото,
  това просто не е така.

  Комунистите отдавна са в историята!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK