Икономическата 2020 г. – най-важните събития и числа

Пандемията обърна траекторията на родната икономика и ни вкара в тежка криза.

© Юлия Лазарова

Пандемията обърна траекторията на родната икономика и ни вкара в тежка криза.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


2020 беше необикновена година. Пандемията обърна траекторията на родната икономика и ни вкара в тежка криза. В края на годината отбелязваме някои от основните събития и числа, които белязаха развитието на страната през 2020 г.


1. Сривът. Пандемията обърна траекторията на растеж и ни вкара в рецесия. БВП се сви с 8.6% през второто тримесечие на 2020 г., инвестициите в основен капитал спаднаха с близо 11% спрямо същия период на 2019 г. "Дъното" в различните му измерения изглежда така: 94% спад на пътниците на летище София (април), 85% спад на чуждестранните туристи (юли), 20% спад на износа, промишленото производство и продажбите на дребно (май).
2. Новите безработни. За малко над месец по време на извънредното положение през пролетта над 100 хиляди души останаха без работа. От началото на лятото започна възстановяване, но към септември наетите лица все още са с над 60 хиляди по-малко от миналата година. Най-тежко бяха ударени работещите в търговията, хотелите и ресторантите.


3. Мярката. Без никакви колебания към момента стълбът на антикризисните мерки на правителството е мярката за субсидиране на заетостта, или 60/40 с бюджет 1 млрд. лева. Да припомним, че подобна мярка беше въведена и по време на предишната криза, но бюджетът й беше над 100 пъти по-нисък.


4. Мораториумът. С безпрецедентен общоевропейски акт беше създадена рамка за въвеждане на частни мораториуми върху обслужването на кредити към банките. В България бизнесът и домакинствата получиха разсрочване на плащанията по кредити с общ размер от 9.1 млрд. лева. За разлика от 2008-2009 г. това до голяма степен предотврати превръщането на кризата в ликвидна и кредитна.


5. Бюджетът. Два пъти по 5 милиарда - това приблизително е стойността на планираните бюджетни дефицити за 2020 и 2021 г. За пръв път в модерната си история България издаде 30-годишна емисия облигации, а благодарение на безпрецедентната парична политика на Европейската централна банка бяха постигнати немислими доскоро ниски доходности.


На макрониво основният фактор за по-високия дефицит през 2020 г. са очакваните по-ниски постъпления в бюджета - около 3.6 млрд. лв., мярката 60/40 - около 1 млрд. лв., и разходни мерки в социална сфера - увеличени пенсии, заплати в публичния сектор, допълнителни капиталови разходи и трансфери към общините.


6. EС и кризата. Две числа ще останат в историята на 2020 г.: 100 млрд. евро за инструмента SURE за подкрепа на заетостта и 750 млрд. евро в плана за възстановяване ЕС от ново поколение. Преди кризата тези инструменти за фискален трансфер, създаване на нова данъчни приходи на съюза и общо поемане на дълг бяха немислими. За България рамката по всички механизми е 7.5 млрд. евро безвъзмездна помощ и 4.5 млрд. евро възможност за заеми.


7. ERM 2 и банковият съюз. 1 евро = 1.95583 лева. Безспорно събитието на годината в икономическата политика. Българският лев е част от валутния механизъм ERM 2, a БНБ вече е в режим на "близко сътрудничество" с ЕЦБ, или участие в банковия съюз. Валутният борд продължава да функционира, след като за пореден път той доказа и своята устойчивост както на острите политически дебати през зимата, така и в целия период на кризата.


8. Социалните услуги - 43 хил. възрастни и хора под карантина получават доставки на храна и лекарства по домовете си. Пандемията промени социалните услуги и показа, че базови услуги, които имат видим ефект на поносима цена, могат да достигнат до много по-голям брой хора. Това се случи във важен момент, в който държавата е в процес на оценка на потребностите и планиране на пълната мрежа от социални услуги в страната в дългосрочен план.


9. Природен газ - диверсификация. Договорът за изграждането на "Балкански поток", с капацитет от 20 млрд. куб.м годишно, е подписан в средата на септември 2019 г. и е на стойност 2.2 млрд. лева инвестиция, а в края на 2020 г. проектът е почти завършен. Същевременно изграждането на газовия интерконектор между България и Гърция, с капацитет от 3-5 млрд. куб.м годишно и прогнозна цена около 430 млн. лв., продължава да се отлага.


10. Електроенергия - либерализиране. От есента на 2020 г. над 300 хил. компании са задължени да излязат на свободния пазар на електрическа енергия. Бизнесите разполагат с гратисен период до края на юни 2021 г. да изберат търговец на свободния пазар, а ако не го направят, ще бъдат прехвърлени към доставчик от последна инстанция, където цените са наказателно високи. Това е поредната, макар и закъсняла, стъпка към пълното либерализиране на пазара на електрическа енергия, макар че остава най-голямото предизвикателство - извеждането на домакинствата на свободния пазар.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Институт за пазарна икономика
  -------------

  кои ги държи?
  парата кои я дава на този "институт" ?

  пс: колко студента учат в "института"?

 2. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Като цяло - обективна картина. Можеха ИПИ да се потрудят с по-актуални данни (които не са чак толкова черни).

  До коментар [#1] от "WWW":
  Само това ли генерира? Нещо по статията?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Какво става с невидимата ръка ??? :)

 4. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Като цяло - обективна картина. Можеха ИПИ да се потрудят с по-актуални данни (които не са чак толкова черни).До коментар [#1] от "WWW":Само това ли генерира? Нещо по статията?
  —цитат от коментар 3 на PisnaMi


  не съм я чел.

  с каква цел да чета пропаганда?
  даите ми спонсорите на "института" и всичко ще е ясно.

 5. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  До коментар [#5] от "WWW":

  А защо пишеш във форум, спонсориран от "Америка за България"?
  Пиши във в-к. "Дума".....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 6. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Този пасквил на ИПИ си е чиста стъкмистика в черния спектър. Как данните за спад за второто тримесечие или полетите за април се отнасят за цялата година?
  Да не би бюджетът, след като примерно на 20 април е отпуснал 500 милиона, то на 21 април не е отпуснал нищо, значи че се е увеличил с нови 500 милиона?
  По времето на Жан Виденов имаше един икономически експерт в правителството му - проф. Иван Ангелов (Иванчо Катастрофата), който през октомври 1996 обясняваше, че всичко е наред и става все по-добре...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Пандемията обърна траекторията на родната икономика и ни вкара в тежка криза.
  ______________
  Ай ся и без пандемията герберугите съсипаха тотално българските предприемачи и хора със свободни професии естествено и за тях помощ няма от никъде!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  Институтът се финансира чрез работа по проекти, извършване на консултантски услуги и дарения – лични и корпоративни.

 11. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Каквото и да си говорим тази криза е по-тежка от предната/2008-2009/

 12. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  "....9. Природен газ - диверсификация. Договорът за изграждането на "Балкански поток", с капацитет от 20 млрд. куб.м годишно, е подписан в средата на септември 2019 г. и е на стойност 2.2 млрд. лева инвестиция..."

  Диверсификация на доставките на природен газ през 2020 г. няма. Ще има когато бъде готов интерконектора с Гърция ама него още го няма.

  Няма никакъв "Балкански поток" - построи се продължение на "Турски поток" през България.

  Капацитетът е 20 млрд. куб. метра, но договорен транзит има само за половината.

  Инвестицията не е 2,2 млрд лв. - толкова е само тръбопроводът. Компресорните станции, лихвите, отчуждяването на терени, 11 км. тръбопровод от турската граница и пропуснатите такси от спиране на транзита по Транбалканския коридор са ще 2,74 млрд лв. Общо - 4,94 млрд лв.

  Добре би било в Института за пазарна икономика да има повече пазар и икономика и по-малко институт за преливане от пусто в празно.

 13. 14 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":Институтът се финансира чрез работа по проекти, извършване на консултантски услуги и дарения – лични и корпоративни.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  Същата фалшива информация е проверена в друга публикация от проверители на фактите. Възможно е да има малки разлики.
  Независими проверители на фактите казват, че тази информация не лежи на фактически основания.

  До коментар [#11] от "Роси":

 14. 15 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  Всички тези факти са просто прах в очите на хората, опитващо се да изкарат ГЕРБ (ББ) безалтернативните управляващи в България, ужас просто. Сигурен съм, че ако ББ остане още един мандат на власт, ще ни изгонят от ЕС, то неговата некадърност не се трае вече...

 15. 16 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 490 Весело

  Начи като почнат тея от ИПИ да ни заливат с тяхната пропаганда!! Всички знаят, че инфлацията тая година е поне 80%, да не кажем че е реално 200%. Също така безработицата, какви ти 60 хиляди без работа?? В България има поне 3 милиона безработни или 50-60%, може и повече щото не сме 7 милиона, а по план Ран-Ът сме не повече от 4. Тоест 75% безработица, от останалите 25% 20 са на хранилка в ГЕРБ. Отделно от това нищо не произвеждаме вече щото Костов съсипа производството!!! Много сме зле, най-бедни на света (тва Африка, Ю. Америка, Азия ряпа да ядат!), първо място по смъртност в света (50% смъртност годишно). Всичко останало е стъкмистика!! И както каза другаря от коментар #1 КОЛКО СТУДЕНТИ УЧАТ В ТОЯ ИНСТИТУТ БЕ!?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK