2020 – видя се, че всичко е възможно, включително да се провалим

"Политическите активности в България най-често са били първосигнални"

© Георги Кожухаров

"Политическите активности в България най-често са били първосигнални""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на Бойко Пенчев. Още обобщения четете тук.


Сбъдна ли се някое от очакванията ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?


- Не съм имал някакви особени очаквания към 2020 г., не вярвам въобще някой да е имал. Преди година ние още живеехме в една ситуация на "край на историята". Да, мрънкахме си ту за едно, ту за друго, искахме "нормализация", но това беше някак пожелателно, ако стане - стане.
През 2020 г. изведнъж се разбра, че историята не е свършила, че трябва всеки ден да вземаме или приемаме болезнени решения и в крайна сметка още нищо не е ясно, сюжетът изглежда заплашително отворен Безпрецедентното благоденствие, на което се радваше по-голямата част от човечеството, изведнъж се разклати. И се видя, че не сме заслужили това благоденствие с някакъв особен разум. И че всичко е възможно, включително да се провалим.


Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?


- Коя политическа криза? В криза е прагматичният, технократски център - по целия свят. Хит са идеолозите и циркаджиите. И то в условията на пандемия, когато би трябвало обществата да се доверят на експертите, на хората, които вършат работа.


Най-печелившата професия в момента е да създаваш разделения, да насъскваш срещу някого. Засега по-гласовити са десните популисти, тръмпоидите, но в Америка се вижда как и левият популизъм започва да става неконтролируем.


Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?


- Аз съм "соросоид", който не подкрепя "протестите". Поставям "протести" в кавички напълно съзнателно заради опасния манипулативен потенциал на тази дума. "Протест" обединява две доста различни значения.


От една страна, протестът е публично заявяване на политическа позиция - и това е напълно легитимно, демократично право. Никой не би могъл да възрази на този аспект на "протеста", както не може да се възрази и на твърдението, че в България има много неща, от които трябва да сме недоволни и да искаме промяна. Дето викаше Тодор Живков, "сега има много материал за митингова демокрация".


От друга страна обаче, "протестът" често означава желание не просто да заявиш, а да наложиш виждането си по един извънпроцедурен начин. Голямата манипулация в летните "протести" беше, че зад благовидното "изразяване на гражданска позиция" се прокламираше нещо, което по същество не е толкова далеч от понятия като "преврат" и "тероризъм". Пропагандистите на "протеста" упражняваха морален шантаж върху обществото, твърдейки, че ако не подкрепяш правото на изразяване на гражданска позиция и недоволство от управляващите, значи си лош, глупав или корумпиран човек.


Всъщност мнозинството се дръпна от "протестите" именно защото инстинктивно осъзна дълбоката нередност на това говорене "от името на народа", целящо да се свали на всяка цена правителството, за да се осигури предизборен бонус на парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Когато някакви хора грабват металния кол на огромна тента и тръгват с него срещу полицейския кордон, за да го пробият и да влязат в сградата на парламента, това какво е - демократично изразяване на гражданска позиция? Защо въобще по време на прочутите "въстания" част от протестиращите искаха да влязат в Партийния дом или в старата сграда на Народното събрание, или в БНТ? Какво щяха да правят там, като влязат? Преврати и пучове е имало предостатъчно в човешката история, сигурно ще ги има и в бъдеще. Държа обаче да не ми ги пробутват в захаросана "гражданска" обвивка.


Дали постигнаха целта си? Единствената рационална цел на "протестите" беше дискредитирането на Бойко Борисов. Черен предизборен пиар. В този смисъл те постигнаха частично целта си - харизмата на Борисов вече е силно нащърбена. От друга страна, всяка радикализация поражда ответна реакция и засилва поляризацията. Както се вижда от социологическите проучвания, ГЕРБ си стои като първа политическа сила. Инженерите на "протеста" знаят това, те не очакват ГЕРБ да изчезне, целта е да бъде стигматизиран и изолиран, за да се състави след изборите някакво шарено правителство под егидата на БСП. Вероятността за това е голяма, защото ВМРО е всеядно и може да се завърти към всеки. Тези, които пресмятат комбинации с участието на Слави Трифонов, ДБ, социалисти и тути кванти, да не изпускат от око и Каракачанов.


Какво ви изненада през 2020 (в политическата среда)?


- Почти нищо. Може би единствено това, че д-р Николай Михайлов, безспорно умен човек и изкусен стилист, във Вашата анкета употреби словосъчетанието "мрежите на Сорос" в смисъла, в който то се употребява от всеки интернет трол.


Като изненада бихме отчели глупавото решение да се блокира започването на преговори със Северна Македония за присъединяване към ЕС. Но това щеше да е изненада, ако беше станало преди година. След "протестите" в ситуация, когато Борисов е притиснат до стената, "ветото" вече не изненадва. Бойко Борисов няма свои собствени политически възгледи, той действа инстинктивно, според обстоятелствата. Борисов и "народът" са едно - ако правят глупости, виновни са "умните", които би трябвало да ги насочват.


А какво не ви изненада?


- Лековерието на медийно представените елити, формиращи общественото мнение. Никой или почти никой не си зададе въпроса защо "протести" избухнаха през 2020 г., а през 2019 г. или в предишните години такива нямаше. Как така изведнъж обществото "прогледна"? Какво подхрани тази "гражданска енергия", за която иначе толкова се говори? Откъде дойде този гняв?


За мен източниците му са два. Първо, антиковид мерките с техния ефект върху икономическото и психологическото състояние на хората. Второ, изтеклите записи от спалнята на Борисов. Как стана така, че акцията на Христо Иванов срещу Доган и арестуването на президентски съветници от прокуратурата доведоха до искане за оставка на Бойко Борисов и на правителството? Де го чукаш, де се пука.


Не мога да коментирам автентичността на записите, но по същество те са една "анонимка". Но може ли една революция да се гради върху основата на анонимен донос? "Анализаторите" впоследствие изнамериха различни реални и изсмукани от пръстите "обективни" предпоставки за недоволството, но отказват да признаят, че така наречената "гражданска енергия" все пак беше детонирана от някой, който остана в сянка. Кой е той - това обществото не го интересува. Това е фрапиращо, но, колкото и да е тъжно, не е изненадващо. Политическите активности в България най-често са били първосигнални.


Коя е думата на 2020 според вас?


- Коронавирус.


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?


- Кризата с коронавируса принуди институциите в публичния сектор да се раздвижат и да се адаптират. Така настъпиха промени, за които иначе трябваше да чакаме кой знае колко още години. Може би необходимостта от спазване на физическа дистанция най-накрая ще ни научи как да разредим опашките пред учреждения, лекарски кабинети и т.н.


Принудителната електронизация в сферата на образованието също имаше много позитивен ефект. Ясно, е че присъственото обучение е незаменимо, но дистанционната форма създаде капитал от инфраструктура и умения, който ще бъде много полезен в бъдеще.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- Рано е да се каже. Корона кризата ясно показа степента, в която сме отговорни към другите и към себе си. Не е много радваща картината, но можеше да бъде и по-зле. Нека видим обаче какво ще се случи с ваксините.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Всеки може да се провали. Дори чичко Гугъл! Цъкнете на емблемата и вежте как ни поздравява за новата 2020!!!! Вижте докато не са се усетили да го поправят.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  "Голямата манипулация в летните "протести" беше, че зад благовидното "изразяване на гражданска позиция" се прокламираше нещо, което по същество не е толкова далеч от понятия като "преврат" и "тероризъм""
  Когато лятото пишех това ме триеха и банваха! Тази статия до часове ще изчезне, или ще я редактират.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4654 Весело

  До коментар [#1] от "chichka":

  Не си разбрал картинката. Показва 12 БЕЗ 5.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4654 Весело

  До коментар [#2] от "chichka":

  Пак се филмираш. Но поне не филмирай останалите във форума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  Пропагандистите на "протеста" упражняваха морален шантаж върху обществото, твърдейки, че ако не подкрепяш правото на изразяване на гражданска позиция и недоволство от управляващите, значи си лош, глупав или корумпиран човек."

  Да споменавам ли чия съплатформа беше от най яростните пропагандисти? И стои ли още въпросът защо поредния проект се проваля?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  "Нова година 2020" това какво е?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 725 Неутрално

  т.е. ако правилно разбирам автора, за политиките на правителството, които по негово определение са 'глупости', отогварността се носи не от правителството, а от някой друг. оригинално, вън от всякакво съмнение.
  и нито дума за корупцията и разлагането, за цялата ростащина за лошото и неграмотно управление изобщо и в твърде много сфери. най-глемия му проблем бил, че михайлов бил казал нещо си. този човек откъде го изкопахте и това интервю може ли да е толкова безсмислено?

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3324 Весело

  Хубав текст, Бойко Пенчев е обяснил много прегледно как се използваха протестите.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4654 Неутрално

  До коментар [#6] от "chichka":

  https://www.google.bg/?hl=bg

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  До коментар [#6] от "chichka":

  Да не би 2020 изтича?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3529 Весело

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Точно. Нямаш ли чувство, че някой нещо не е разбрал пускайки такъв анализ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Така е, довечера трябва да го сменят с 2021. Но поставянето на курсора върху емблемата показва темата, както с известните личности или годишнини от събития. Там излиза Нова година 2020, а ние не сме в мероприятие да посрещаме 2020, нали.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3529 Весело

  До коментар [#12] от "chichka":

  Тръмп не иска да идва 2021?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3324 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Не, нямам чувството, пуснали са го напълно съзнателно, не е необходимо всички автори и материали да отговарят на вижданията на медията и те не отговарят.
  Ти си по принцип тежко предубеден към редакционната политика на Дневник, но няма да те убеждавам в противното.
  Иначе - весела Нова година и на теб, и на всички във форума!

 15. 15 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  "Но може ли една революция да се гради върху основата на анонимен донос?".

  по тези ширини всичко може. по други ширини такава литература не четат.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 16. 16 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1309 Любопитно

  "Как оценявате поведението на президента през изминалата година?"

  защо липсва този въпрос...?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3324 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Ааааа, и прочети задължително анализа за 2020 г. на Янис Варуфакис в Капитал, който също не се вписва в калъпа. Варуфакис, който като икономист и особено като финансов министър не се покри с много слава, без съмнение е изключително умен и казва някои неща, които никой не би казал.
  Та така, още веднъж - весела НГ!

 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4263 Неутрално
 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  "Как оценявате поведението на президента през изминалата година?"защо липсва този въпрос...?
  —цитат от коментар 16 на sarunka


  Защото отговорът няма да съвпада с редакционната политика на Дневник.

 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Смешен плач. Българските протести винаги са били културни и никога не е имало нападения срещу частни обекти, но винаги е имало слбъсъци с полицията и опити за завладяване на Народното събрание. Това за сведение на г-н Пенчев, ако е забравил. И не говори ли той от името на народа, когато казва, че мнозинството се било отдръпнало от протестите? От къде съди за това? Някой да е залюбил отново Мутрата и Каскета?

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#20] от "spiegel":

  Той самият.

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":Пак се филмираш. Но поне не филмирай останалите във форума.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Бай Тотьо, помниш ли, как се беше филмирал, когато твърдеше, че майките на сестра Галева, ще го бутнат?

 23. 23 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Собствениците на Дневник,очевидно завъртат колесницата. И те като другите наши "честни и почтени" бизнесмени,предприемачи,работодатели се нагаждат в правилната посока от гледна точка на мафията.. Дали пък не са повлияни от събитията на едни други бизнесмени Бобокови? Все пак трябва да се оцелява.
  А това,че протестите бяха яхнати от другия клан на мафията,който е "опозиция" в НС на практика отблъсна хората.
  И мафията е в готовност,учиндолския простак-чалгар и Мая-костинбродска предложила Пеевски са на линия.
  Казано направо копането на дъното ще продължи и за съжаление се окозва,че комуниста Иво Христов е прав за ония 80%,а дали не са и 90%?
  Материала,материала.

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  "Най - печелившата професия днес е да създаваш разделения..."! И най - добрите в това са либералните демократи, които започнаха да налагат предимства и привилегии по различни поводи - пол, цвят на кожата, сексуална ориентация, етнически произход и така нататък. Здравият разум при тях изхвърча през прозореца.

 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  И въпреки фактите , си заслужава да се замислим всички , какво всъщност да направим през 2021-ва и то така , че веднъж завинаги да покажем на всички , че сме народ ......а има какво наистина и не е никак сложно !

 26. 26 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Смешен плач. Българските протести винаги са били културни и никога не е имало нападения срещу частни обекти, но винаги е имало слбъсъци с полицията и опити за завладяване на Народното събрание. Това за сведение на г-н Пенчев, ако е забравил. И не говори ли той от името на народа, когато казва, че мнозинството се било отдръпнало от протестите? От къде съди за това? Някой да е залюбил отново Мутрата и Каскета?
  —цитат от коментар 20 на spiegel


  Всички се отвратихме от протеста ви. Включително и огромен брой софиянци.

 27. 27 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Собствениците на Дневник,очевидно завъртат колесницата.
  —цитат от коментар 23 на anty

  Не се заблуждавай.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  А, защо не обясни, как се фаворизират определени групи от обществото, за сметка на мнозинството? Как се създават изкуствено разделителни линии между хората?

 29. 29 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "spiegel":

  Не Бойко Пенчев организираше НАРОДНИ въстания, нали? И не Бойко Пенчев даваше указания за упражняване на насилие по време на протестите. Никой не е залюбил Бойко и Каскета. Но и ви предстои да се убедите, че никой не залюби и Мая, и триото.

 30. 30 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#26] от "Емил Добрев":

  Кои сте тези "всички"? Гербаджиите ли?

 31. 31 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "spiegel":

  Нормалните.

 32. 32 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#29] от "ccz06698434":

  Ако привържениците на Бойко, както и Отровното трио или Мая Манолова сте се заблуждавали, че някой нещо организира, това си е за ваша сметка. На младите хора им писна от мафията, простащината и корупцията и излязоха на улицата без някой да ги организира. Не очаквам да го видите, след като си затваряте очичките от самото начало.

 33. 33 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#31] от "ccz06698434":

  Нормалните гербаджии.

 34. 34 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 636 Неутрално
 35. 35 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Никога не е късно да станеш за резил....... мда

 36. 36 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  "Най - печелившата професия днес е да създаваш разделения..."! ....
  —цитат от коментар 24 на Vlado Nikolov

  И да произвеждаш недоволства! Показваш как е в Германия или Франция и питаш, защо тук е различно.
  Обясняваш, че на протестиращите са им нарушени правата, като забравяш да обясниш, че те са нарушили правата на милиони. Пишеш, че у нас положението в болниците е тежко, но забравяш да обясниш, че така е и в Белгия и Англия.

 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1912 Весело

  До коментар [#26] от "Емил Добрев":Кои сте тези "всички"? Гербаджиите ли?
  —цитат от коментар 30 на spiegel


  Участниците! Сведохте се до десетина човека.

 38. 38 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#26] от "Емил Добрев":Кои сте тези "всички"? Гербаджиите ли?
  —цитат от коментар 30 на spiegel


  За радост, не само гербаджии! Ти от файтона ли се обаждаш?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#29] от "ccz06698434":Ако привържениците на Бойко, както и Отровното трио или Мая Манолова сте се заблуждавали, че някой нещо организира, това си е за ваша сметка.
  —цитат от коментар 32 на spiegel

  Сещам се за Черепа и си спомням телефонните му наставления към организаторите, дето уж ги нямало.

 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Късно направени верни констатации.
  През цялото време имаше гласове, че протестите не са спонтанни, а точно режисирани със спусната мъгла от страна на кукловодите върху истинските им цели.
  Хубава статия, но без да споменава истинската цел на подклаждането на напрежението.

  Истинската цел беше една: довеждането на власт на пРезидентската република на радеФ. Много актьори и полезни идиоти бяха употребени в тази пиеска.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#39] от "ccz06698434":

  Не аз, а ти сам се тури под знаменателя "нормалните". Кой тогава си е залепил глупашки етикет? Нормалните - това тези, които смятате Бойко за по-малкото зло ли сте? Или които вярвате, че Гешев наистина се бори с олигарсите и не виждате, че олигархичната власт се бетонира тотално? Може би нормалните сте тези, които не спряхте да плюете и очерняте младите хора на площада, които не искат като вас да живеят в мафиотска държава и да слугуват на мафията.

 43. 43 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#37] от "4ort":

  Аз отвадна не ходя на протестите, което не значи, че съм спрял да ги подкрепям или че Мутрата ми е станал симпатичен, или че не искам оставката на разпищолилия се Каскет, назначен за главен прокурор.

 44. 44 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Доцент Пенчев, може да сте начетен и ерудиран, но сте безродник. Няма как по друг начин да определя човек , който открито застава срещу националния ни интерес, който защитаваме с вето при преговорите на ЕС със Северна Македония. Правете се на оригинален по други теми, от тази явно не разбирате нищо.
  А защитата на националния ни интерес не е просто за да ни уважават , както и не само поради паметта на онези 200 хиляди наши сънародници загинали по фронтовете на Първата и Втората балкански войни и Първата световна война за освобождението на отечеството ни, борба заплатени и със загуба на територии - Западните покрайнини и Беломорска Тракия също населени с българи. И понеже ЯВНО не Ви е ясно за какво е спора , ще поясня - искаме съседите ни да признаят , че предците са били българи и са говорили диалект на българския език, както и че историята им не започва от измисления от сърбите Македон, а от кхан Кубер. Като не им харесва няма да сме в един съюз и точка.

 45. 45 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 136 Неутрално

  И въпреки фактите , си заслужава да се замислим всички , какво всъщност да направим през 2021-ва ...
  —цитат от коментар 25 на Николай Бучков

  Ами отидете на село, нищо че ще си изцапате лачените обувки, и обяснете на бай Драган и съседите му какви са ви плановете ви. (След което навярно ще бъдете изгонени от селото с шутове.)

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#32] от "spiegel":Най-обичам глупаци, които слагат под общ знаменател. Такива просто им казвам, не струваш, папагал. Единственото, което знаеш е да лепиш глупави етикети. Естествено глупак, като теб не би могъл да допусне, че човек може да не е гербер, нито пък привърженик на триота, квартети и т.н. и все пак да не одобрява това, което се случи лятото. За да го направи трябва да излезе от калъпа, нещо невъзможно за ниско интелигентни, плоскочели индивиди. Пиши си със себеподобните си, тук сте доста. Затворени в един форум, вярвайки, че наистина са умни и красиви без да са нито едното, нито другото.
  —цитат от коментар 39 на ccz06698434


  ++++++++++++++

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 48. 48 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "spiegel":

  Нормалните сме тези, които знаем, че Боко не става и е за смяна. Но знаем и че смяна на Боко с коалиции тип Мая и отровните, не е смяна, а подмяна. С други думи, още от съшото, само че в различна опаковка. Нормалните се радвахме на младите на площада. И се отвратихме от начина, по който се опитаха да ги яхнат. Те, милите, живеят в други времена, повечето и в други държави, нормални, и не усетиха, какво им се случва. Нормално, млади са, наивни още. Добре, че с настъпването на есента се наложи да си заминат и оставиха кукловодите, и куклите им да се оправят сами. С което "протеста" им естествено приключи.

 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  От всички объркани досега този е май най-обърканият.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Как ли се е промъкнал такъв анализ в Дневник?

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  т.е. ако правилно разбирам автора, за политиките на правителството, които по негово определение са 'глупости', отогварността се носи не от правителството, а от някой друг. оригинално, вън от всякакво съмнение. и нито дума за корупцията и разлагането, за цялата ростащина за лошото и неграмотно управление изобщо и в твърде много сфери. най-глемия му проблем бил, че михайлов бил казал нещо си. този човек откъде го изкопахте и това интервю може ли да е толкова безсмислено?
  —цитат от коментар 7 на owen


  Малко ме учудвате, от една страна въпросите ви са много точни, а от друга, от къде са изкопали автора.
  И аз съм изненадан от повечето тези на Пенчев, но знам, че само до преди няколко години, позицията му беше много различна и дори се чудех, защо така замълча.
  Е, оказа се, че явно е преосмислил доста неща и сега представя една меко казано странна позиция -недоволните от ГЕРБ и Борисов носят вина за техните грешки, просто е несериозно.
  Впрочем и с доктор Михайлов се случи подобна метаморфоза, но може само да правим догадки, какви са причините за тези промени - носителите на тези промени не ни ги съобщават. И не са само тези двамата...

 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#42] от "spiegel":Нормалните сме тези, които знаем, че Боко не става и е за смяна. Но знаем и че смяна на Боко с коалиции тип Мая и отровните, не е смяна, а подмяна. С други думи, още от съшото, само че в различна опаковка. Нормалните се радвахме на младите на площада. И се отвратихме от начина, по който се опитаха да ги яхнат. Те, милите, живеят в други времена, повечето и в други държави, нормални, и не усетиха, какво им се случва. Нормално, млади са, наивни още. Добре, че с настъпването на есента се наложи да си заминат и оставиха кукловодите, и куклите им да се оправят сами. С което "протеста" им естествено приключи.
  —цитат от коментар 48 на ccz06698434


  Освен това нормалните знаят, че зад по-малките конфликти стоят по-големи конфликти, зад тях по-големи, и така докато стигнем до големите геополитически интереси, големите пари, енергийните източници и т.н. А че във всеки конфликт има поне две страни, това и литераторите би трябвало да го знаят. Нали са учили Есхил, Софокъл, Еврипид.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Как ли се е промъкнал такъв анализ в Дневник?
  —цитат от коментар 50 на oak17621787


  Чудното е, че вече трети час и не е заметен под архива....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 54. 54 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Ето на тези избори герб няма да управлява. Ще видим какво ще направят "освободителите". Как ще смажат мафията и корупцията и т.н. Ще се разбере дали имат някакви дългосрочни цели или "са отишли само да се нахранят". Надявам се за тях и същевременно им съчувствам, защото подобни мултикоалиции са много трудни за извършване на каквито и да е политики и същевременно много нетрайни. Разбира се, оправдания за кривия космос не се толерират освен от твърдите фенове демек още дълги години ще се борят да влязат в парламента ако паднат безславно след няколко месеца...

 55. 55 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мда. Превратаджиите се провалиха пак. Просто за нищо не стават. Ама пък устите им едни големи и крясъците им едни силни...

 56. 56 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#48] от "ccz06698434":

  "Нормалните" ченгета от 1989 все това разправят - как протестиращите били употребени. Трийсет години и олкова много протести - а ченгетата все едно си знаят - те подкрепяли протеста, но ето, видите ли, кукловодите употребили младите. Ако нещо наистина може да отврати младите - и през 1990, и през 1997, и през 2013, и през 2020, - това са мафиотските управляващи, зацепили се във властта на живот и смърт, и "нормалните", трезвите, които искат да си бълбукат в блатото и да прислужват на мафията, защото са разумни и не са наивни.

 57. 57 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  [quote#53:"chichka"][/quote]

  Ми медията прави опит да се позиционира отново в центъра, защото залитането в единия край се оказва губещо.
  Поставените задачи бяха изпълнени, а резултата от тях по скоро влоши имиджа и.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "spiegel":

  Виждам, че познавате ченгетата от 1989. Аз не познавам нито едно, не знам какво разправят и какво си знаят. Ченгетата от 1989 ме отвращават. Както и всички, които знаят, как и какво мислят. Морала ми не позволява да комуникирам с такива хора, така че разговора ни приключи. Намерете си събеседници на вашето ниво и си говорете за ченгетата и останалите словоблудства.

 61. 61 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#60] от "ccz06698434":

  О, да, разпознавам много лесно ченгесарските приказки.

 62. 62 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Умен човек. И това е един от проблемите на умните хора - че всеки поне с малко се различава от съседния. Този например се самоопределя като соросоид антипротестър.

  Докато простаците са като свит юмрук, няма отделни пръсти да стърчат. Знаят, че Тиквата дава пари, македонците са българи, а соросоидите са джендъри либерасти и повече не им трябва в този живот. И карат с 200.

 63. 63 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  С тая власт отдавна вече сме се провалили, не е това въпроса ! Трудното е да успеем да станем нормална държава, където закона се спазва, без да храним престъпниците и сараите, вълка, черепа, ТИМ, редник Киро и един файтон подобни познайници от целия ни " преход" !

 64. 64 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "spiegel":


  До коментар [#60] от "ccz06698434":О, да, разпознавам много лесно ченгесарските приказки.
  —цитат от коментар 61 на spiegel


  Жалко за Вас.

 65. 65 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Ето на тези избори герб няма да управлява. Ще видим какво ще направят "освободителите". Как ще смажат мафията и корупцията и т.н. Ще се разбере дали имат някакви дългосрочни цели или "са отишли само да се нахранят". Надявам се за тях и същевременно им съчувствам, защото подобни мултикоалиции са много трудни за извършване на каквито и да е политики и същевременно много нетрайни. Разбира се, оправдания за кривия космос не се толерират освен от твърдите фенове демек още дълги години ще се борят да влязат в парламента ако паднат безславно след няколко месеца...
  —цитат от коментар 54 на nqma zna4ka koi


  Предпочитам тези измами да са ясни преди изборите, а те за умните и прозорливи хора са ясни. Не чрез пробата и грешката да се разбере в последствие, че цялата уйдурма е заради това да дойде пРезидента с 'републиката' си на власт.
  Вече не сме през 90'те и трябва мнозинството да усеща нещата и да не се поддава на такива масови провокации.
  Този път мнозинството според мен усети лъжата и се отдръпна.
  Лъснаха много червени задници.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#63] от "samoedin":

  но точно това е въпроса. 'храненето' както казвате на тия мафиотски структури се осъществява посредством властта.

 68. 68 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 491 Весело

  Превратаджиите се провалихте, факт :)

 69. 69 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#52] от "Един вампир броди из Европа":

  какъв ви е пойнта? че има две страни - цивилизованеото срещу нецивилизоването, и без да сме чели еврипид, го виждаме. да стоим и да гледаме и нищо да не правим щото нищо не зависи от нас и всичко се решава там някъде далече на геополитческата сцена е потискащо, и невярно. промени ще има.

 70. 70 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 725 Неутрално

  аз пък да му кажа нещо на този от люжимия му михайлов - че всеки протест срещу борисов е по дефиниция легитимен.

 71. 71 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 491 Весело

  До коментар [#54] от "nqma zna4ka koi":

  А на бас че точно ГЕРБ ще управлява? То няма никой друг като алтернатива, освен ако не броиш Трио Новичок, Маяма и Бойкикев. Ма те саумарно повече от 10% няма да вземат. Ааа и шоумена - страшно управление би било хахаха. Само дето българският народ има чувство за самосъхранение и няма да се подлъже...

 72. 72 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#64] от "ccz06698434":

  Жалко за мен щеше да е, ако се връзвах на ченгесарските приказки.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 261 Разстроено

  Шокиращо късогледство и неразбиране на основните проблеми в страната. Или съвсем целенасочено пропагандиране на несъществуващи явления? Предизборно? Или още един се "продаде" на властимащите? Бойко Пенчев...огромно разочарование. Но не ми се иска сега да изредя всички, които наобиколиха герберстката трапеза и са доволни от трохите, които им се подхвърлят.

 75. 75 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Това трябва да е някакво чудо,макар и Коледа да е вече минала! Значи можело в дневника да се публикуват и по-различни гледни точки с по-обективни анализи? Чудесно!
  Към автора : Благодаря!
  Другата медия,която днес ме изненада приятно ,е Клуб З с анализа на В.Желев:
  https://clubz.bg/108252-kakyv_iskash_da_bydesh_kato_porasnesh_golqm_bate_bojko_ili_babikqn


 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#67] от "owen":

  " но точно това е въпроса. 'храненето' както казвате на тия мафиотски структури се осъществява посредством властта."

  В основата на всеки порочен и престъпен модел стоят примиренчеството към злото и загубата на ценности в мнозинството от нас ! Въпреки че у хората се надигна протеста срещу свинщините и престъпплениятя на властта, все още немалко българи продължават безпереспективно и бездушно да възпроизвеждат престъпния модел на управлението, защото не са намразили корупцията и далаверата във централната и местната власти, а искат да участват в нея като начин за уреждане в живота ! Иначе кой дава 20 + % за гербиджа на избори ? А също толкова за другите комунисти ? Кой гласува с 12 + % за сараите ? А откъде учиндолския получава прогнозни 15 % за новия парламент ? Народът е в основата на възпроизвеждане на този порочен модел ! Поне една част от него ! Докато не намразят корупцията, далаверата и " келепира" за сметка на другите, все ще е така !

 77. 77 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Не знам това какй е публикувано в Дневник , дори и Влерката Сименов не се изкзваше толкоз остро... Явно Да България взима да губи подкрепа за сметка на Мая и Триото , и сега спешно трябва да се обърне палачинката и да се плюе по протестиращите , защото колкото се тръби за протеста , никой не го свързва с Да България , а с триото и Мая и нещата отиват на Мая в парламента Ристу извън.  От друга страна обаче, "протестът" често означава желание не просто да заявиш, а да наложиш виждането си по един извънпроцедурен начин. Голямата манипулация в летните "протести" беше, че зад благовидното "изразяване на гражданска позиция" се прокламираше нещо, което по същество не е толкова далеч от понятия като "преврат" и "тероризъм". Пропагандистите на "протеста" упражняваха морален шантаж върху обществото, твърдейки, че ако не подкрепяш правото на изразяване на гражданска позиция и недоволство от управляващите, значи си лош, глупав или корумпиран човек.


  Всъщност мнозинството се дръпна от "протестите" именно защото инстинктивно осъзна дълбоката нередност на това говорене "от името на народа", целящо да се свали на всяка цена правителството, за да се осигури предизборен бонус на парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Когато някакви хора грабват металния кол на огромна тента и тръгват с него срещу полицейския кордон, за да го пробият и да влязат в сградата на парламента, това какво е - демократично изразяване на гражданска позиция? Защо въобще по време на прочутите "въстания" част от протестиращите искаха да влязат в Партийния дом или в старата сграда на Народното събрание, или в БНТ? Какво щяха да правят там, като влязат? Преврати и пучове е имало предостатъчно в човешката история, сигурно ще ги има и в бъдеще. Държа обаче да не ми ги пробутват в захаросана "гражданска" обвивка.

 78. 78 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Любимите опорки са пак на дневен ред - "всички се отвратиха", "българинът няма да се подлъже, той е мъдър", "отидете го обяснете това на хората на село"... Особено последната опорка беше много любима на Кутев и МаяМа по време на протестите срещу Орешарски навремето - "София не е България" и "питайте хората на село, ще ви изгонят с шутове".
  Политиците ни яко се изчерпаха, опорките им също. Дотам, че да си ги крадат едни от други :)

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 326 Весело

  Мнението за Македония е изключителен тюрлю гювеч. Позицията на Бг обвързана с протестите -такава шизофренна идея досега не бе лансирана.

 81. 81 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#62] от "еспресо":

  По горе го казах , в момента чистокръвните соросоиди се усетиха , че този протест наля вода в мелницата на опортюнистите и пак ще ревем като изоставена мома, Ристо беше употребен по най бруталният начин от Мая ..... Мая пак ви изигра , сега може пак да се сърдите , колко пъти Мая ви цака с един и същ финт и всеки път минава номера, като Гибона идин финт има и всеки го знае , но минаваше....

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#52] от "Един вампир броди из Европа":какъв ви е пойнта? че има две страни - цивилизованеото срещу нецивилизоването, и без да сме чели еврипид, го виждаме. да стоим и да гледаме и нищо да не правим щото нищо не зависи от нас и всичко се решава там някъде далече на геополитческата сцена е потискащо, и невярно. промени ще има.
  —цитат от коментар 69 на owen


  Пойтът ми е, че светът преди всичко трябва да бъде разбран. Инак ще си мислим, че всичко е било окей, докато отнякъде са дошли едни популисти и объркали прекрасната хармония. Или ще твърдим, че само троловете вярват в мрежите на Сорос, който иначе редовно ни превежда заплатата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 84. 84 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 785 Неутрално  До коментар [#73] от "spiegel":

  Явно май не разбра , борбата анти Герб свърши още есента , Мая ви изигра, дайте да се обединим срещу ГЕРБ всички, а после ще се разберем и изчистим различията .... Е дойде времето да се разберат и засега Мая води убедително пред Да България . Май приватезира енергията от протеста и гласовете , на Да България им остава твърдият електорат.

 85. 85 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Това трябва да е някакво чудо,макар и Коледа да е вече минала! Значи можело в дневника да се публикуват и по-различни гледни точки с по-обективни анализи? Чудесно!Към автора : Благодаря!Другата медия,която днес ме изненада приятно ,е Клуб З с анализа на В.Желев:https://clubz.bg/108252-kakyv_iskash_da_bydesh_kato_porasnesh_golqm_bate_bojko_ili_babikqn
  —цитат от коментар 75 на G.Okatova


  За тази статия в Дневник всич сме учудени как се е промъкнала и как вече не е заметена....
  А Клуб З не ги хвали. Ако тук банват и след пауза те пускат, то там направо затриват профилите за два критични поста!!! Не ти ли прави впечатление, че коментарите са по 0-1-5 на статия а прочелите са 200-500 човека посетили сайта?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 86. 86 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#48] от "ccz06698434":

  Нога разбра, че Боко не става? Преди това пуска ли бюлетина за него? Защото не смятам, че нормален човек би посочил такъв индивид да го представлява. Обяснението за по-малкото зло не го приемам, защото това зло се превърна в неизлечим тумор.

 87. 87 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  "Всъщност мнозинството се дръпна от "протестите" именно защото инстинктивно осъзна дълбоката нередност на това говорене "от името на народа", целящо да се свали на всяка цена правителството, за да се осигури предизборен бонус на парламентарната и извънпарламентарната опозиция."

  Подкрепям всяка дума! И няма да чета повече по темата, за мен е изчерпана с този анализ.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 88. 88 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  ,,....Пропагандистите на "протеста" упражняваха морален шантаж върху обществото, твърдейки, че ако не подкрепяш правото на изразяване на гражданска позиция и недоволство от управляващите, значи си лош, глупав или корумпиран човек......,,

  Ми чи то си беши точно така, че и в този форум

 89. 89 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 785 Неутрално


  Та новата партийна линия на българското Сорос общество е да се плюе по протеста, защото Мая им дрпна килимчето , като си го приватизира .... Предполагам Дичев и Смилов вече точат моливите и пишат статиите , как подкрепят протестите по принцип , но този от лятото е бил уродлив и не е бил истински протест , защото не е либерален протест.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Еееех, Бойко!
  Пенчев Бойко!

  Както и да е ...

  Не си прост човек, само за няколко сребърника едва ли ще се продадеш.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 92. 92 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Не мога да коментирам автентичността на записите, но по същество те са една "анонимка".

  Еее ама тази анонимка ного са хареса на умните. И те я дъвчат вече три месеца.

 93. 93 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#63] от "samoedin":но точно това е въпроса. 'храненето' както казвате на тия мафиотски структури се осъществява посредством властта.
  —цитат от коментар 67 на owen


  А когато на власт дойдат здравите сили от БКП-тата - БСП-ДСБ/ДеБъ-ДПС - те изобщо няма да хранят "мафиотски" структури, знаем! Сега, ако някой чисти София за 100 милиона на година, и не е от "нашите", то той е "мафия". Когато го прави, но е от БКП-фракциите, ще е "почтен бизнесмен". Големият проблем на БКП-тата обаче е, че освен изключително тъпи и ограничени, те са и безкрайно мързеливи. И няма ни една фирма на умнопрелестен, която би могла да върши някоя от дейностите, които сега се извършват от частните компании. Следва логичният завършек на всяко комунистическо управление, както сме се убедили от 1989-2009 - парите ги няма, а няма и един курник построен. Освен ако някой ми покаже нещо съществено, останало след управленията на комунистическата мафия - БСП-ДСБ/ДеБъ-ДПС. Очаквам да ме залеете с примери за небивал градеж и просперитет, другари!

 94. 94 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "Най-печелившата професия в момента е да създаваш разделения, да насъскваш срещу някого. Засега по-гласовити са десните популисти, тръмпоидите, но в Америка се вижда как и левият популизъм започва да става неконтролируем."
  *
  С повечето неща съм съгласна, но не и с това по-горе. Истината е, че левичарите разделят обществото на всякакви групи и малцинства, насъсквайки хората едни срещу други на база пол, етнос, религия, сексуална ориентация и какво ли още не.
  Каквото и да се говори, "десните" полулисти нямат нито особена тежест и влияние в обществото, докато левите популисти са окупирали изцяло университетите и средствата за масова информация. Това е най-голямата опасност за демокрацията.
  Относно политическата оценка за България напълно подкрепям мнението на автора. Това, което маргинализира протестите беше липсата на достатъчно добра алтернатива на досегашното управление, което само по себе си е пълен провал на политическата класа.

 95. 95 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Няма грешен или неправилен,неуспял протест.
  Въпрос на индивидуална необходимост и изява.
  Изконно право.
  Чантаджията Мижитурков си изкара новогодишния сребърник
  Защо трябва,да ни поднасяте накрая на годината подобна бездуховна карантия,
  и морална корупция.
  Може би Безгръбначните не протестират,но не е сигурно.
  Партийните и комсомолските секретари са взели на фрайчайзинг емблемата"Сорос".
  Г-н академичният тарикат да каже в колко и кои протести е учавствал.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  До коментар [#29] от "ccz06698434":Ако привържениците на Бойко, както и Отровното трио или Мая Манолова сте се заблуждавали, че някой нещо организира, това си е за ваша сметка. На младите хора им писна от мафията, простащината и корупцията и излязоха на улицата без някой да ги организира. Не очаквам да го видите, след като си затваряте очичките от самото начало.
  —цитат от коментар 32 на spiegel


  @spiegel-чо, викаш, значи, че „ако сте се заблуждавали, че някой нещо организира, това си е за ваша сметка“, така ли? Ах, милото то, агънце унило байново, а какво ще кажеш за това: „Божков: Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите. Ако не им бях налял 10-15 хиляди...“ - https://glas.bg/balgariia/no-me-izkefi-kak-se-upravliava-talpata-po-tva-po-mrezhite-436087/ - а има и цитатче:

  „Божков: Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди,

  Божков: Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите.

  Мъж: Нали? Е т'ва е.

  Божков: Да. Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот' тя е тълпа, не мо'е да се затичва.

  Мъж: Е, тря'а все пак да се координират нещата.

  Божков: Реакцията се вижда до петнайсет-двайсет минути, половин час, тълпата почва да реагира“.

  Да ти обадя предпразнично, душко несретна, умно-убава, че ние не сме като вас, лилавите юнаци, дето помнят по 2-3 минути, а после всичко забравят! Не, ние помним и се радваме на такива като теб, които ни дават възможност да ви го напомним предновогодишно! За да не забравяте какви плитки манипулаторчета сте! Книжки сте чели, а? За манипулиране? Така ли? Е, добре се наманипулирахте досега! 2,8-2,9%! Или очаквате повече, а? Я кажи колко, да видим? М? Айде, весело посрещане и догодина пак по същия начин, щото баба казваше, Бог да я прости, че когато човек е глупав, то си е до живот! Не споделяш ли, агънце унило байново?

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Тълпата наистина се управлява лесно. Доста даже.
  На някои даже им стига да им говориш от прозореца на джип. Това им зарежда батериите за поне седмица громене на умнокрасиви, лилави и сороси.
  Абе, прав е бил мъдрецът, че нищо не се променя. Боко замени Тато, ПКП и Лъчо замениха разните пекотаковци и подобни, само дето вече не е добре да се говори лошо за Запада и той беше заменен с умнокрасивите. :D Бойкикиев и файтонът хора около него са безопасни, я опитай да плюеш по ДПС, примерно :D

 100. 100 Профил на qbz33698586
  qbz33698586
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#99] от "Killing Joke":

  Фейсбук от Дубай също върши работа да ти кажа. Не много масово, но все пак се намериха балъци. Че се взеха и за много умни. Другите видиш ли били глупавите, те елита. Много смешни можеше да е, ако не беше адски жалко. Представлението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK