2020 – стремежът на обществото към нормалност заслужава признание

"Протестите накараха всички, които искат да се борят за гласовете на избирателите през 2021 г., да си дадат сметка за обществените очаквания за промяна в начина на управление."

© Юлия Лазарова

"Протестите накараха всички, които искат да се борят за гласовете на избирателите през 2021 г., да си дадат сметка за обществените очаквания за промяна в начина на управление.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата и икономическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на Геновева Петрова, управител на "Алфа Рисърч", за отиващата си 2020. Още обобщения - четете тук.


Сбъдна ли се някое от очакванията Ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?


- Годината поднесе неочаквани за целия свят събития, които несъмнено повлияха върху множество аспекти от живота ни. Въпреки това обаче политическият живот в страната ни се разви в логиката на предварителните прогнози, които накратко бяха за: противопоставяне между основните политически играчи; опит за оздравяване на ГЕРБ чрез персонални промени; дефицит на приемливи за обществото решения от страна на БСП; и не на последно място продължаване на сблъсъка между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.
Извън прогнозираните очаквания останаха може би предизвикателствата пред политическото лидерство, както в страната, така и в международен план, което откроява този дефицит като съществен проблем.


Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?


- Предпоставки за политическа криза в България има от години - доверието в основни държавни институции е устойчиво ниско, политическите партии трудно консолидират обществено одобрение, дейността на публичните системи (образование, здравеопазване, сигурност, правосъдие) е съпроводена с много проблеми.


Както показва опитът от тези последни години, само по себе си спонтанното обществено недоволство, макар и ясно декларирано, не успяваше самостоятелно да генерира политическа криза. Политическият сблъсък между представителите на две институции обаче е в състояние да даде по-силен тласък на такова недоволство, а кога съответните фигури ще решат да направят това е въпрос, който надхвърля възможностите на анализа.


Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?


- Да, протестите безспорно имаха смисъл. Постигнаха много, макар конкретната им цел (оставка на правителството, на главния прокурор и предсрочни избори) да не е сред тези постижения. Те обаче предизвикаха поредица промени в управлението, поставиха го в ситуация да преосмисли не едно и две свои решения, пренастроиха фокуса, през който ЕС гледа на България. И най-вече накараха всички, които искат да се борят за гласовете на избирателите през 2021 г., да си дадат сметка за обществените очаквания за промяна в начина на управление.


Как оценявате поведението на президента през изминалата година?


- В поведението на президента Радев също имаше очакван и неочакван аспект. Очаквано, той продължи да се ангажира по-често с текущи политически въпроси, отколкото със стратегически за страната приоритети. Неочаквано, направи това доста по-активно, което даде опора на протеста, но е без принос за разрешаване на политическата криза.


Какво Ви изненада през 2020 (в политическата среда)?


- Стремежът на обществото към нормалност - политическа, икономическа, социална. Въпреки всички глобални и локални предизвикателства, въпреки всички спонтанни или провокирани разделения, доминиращата част от българското общество положи съществени усилия за удържането ѝ.


А какво не Ви изненада?


- Опитът за формиране на политически фронтове между формации с коренно противоположни ценностни и идеологически приоритети. В ситуация на реално управление подобни съюзи по правило работят трудно, а резултатите често са противоречиви.


Коя е думата на 2020 според Вас?


- Ще повторя стремежа към нормалност. След изпитанията, на които бяха подложени хората в страната, това общо усилие заслужава признание.


Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?


- По дефиниция всяка криза е едновременно опасност, но и възможност. В този смисъл - да, позитивни ефекти има. Ако говорим за КОВИД-19 и неочакваното затваряне на света - това стимулира бързата трансформация в бизнеса и обществения живот по неподозиран и сравнително успешен начин. Възвърна доверието в науката, която за по-малко от година даде на света решение срещу вируса.


Ако говорим за политическата криза в страната - позитивните ефекти са в постиженията на протестите, които посочих по-горе.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- През тази година гражданското общество в страната излъчваше повече енергия и голяма заслуга за това имат заявилите заинтересоваността си от политическия живот най-млади поколения. На тази енергия обаче ѝ липсва структурираност и така рискува да бъде оползотворена по нежелан за самото гражданско общество начин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  “ стремежа към нормалност”
  ——
  Като цяло, балансирана внимателна гледна точка. Само дето това горе, не знам защо, ми напомня за оная баба, дето искала да бъде мъжка. Ама Нова година лопа на вратнята ... да й пожелаем на бабата квото й е нужно за осъществяване на мерака

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Стремежът е към изтръгване от лапати на мафията и олигархията ! Оставки няма, защото престъпника никога няма да сдаде властта дброволно, която след това трябва да се обърне срещу неговите престъпни схеми и корупциоя за милиарди ! Да не забравяме и ангажиментите към Кремъл по довършването на турския поток, който ще се открива тия дни......

 3. 3 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 576 Неутрално

  благодаря. от името на всички, които искат нормална държава и среда, по-малко корумпирана, културна, възпитана, цивилизована, добре и смислено управялвана.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално
 5. 5 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  " Очаквано, той продължи да се ангажира по-често с текущи политически въпроси, отколкото със стратегически за страната приоритети. "

  Тук е права. Радев действително създава впечатление да действа на парче, макар и понякога с добри намерения. Тактически играч.
  Не че в ББ има някаква стратегия - на него цялата му стратегия е "да бием на изборите".

 6. 6 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#2] от "samoedin":

  Та викаш, начи, @samoedin, че „престъпника никога няма да сдаде властта дброволно“, така ли? Значи признаваш, че Баце не е престъпник, защото и ти, колкото и да ти е трудно, все пак помниш, че той си хвърли оставката на два пъти? Нали? Или не помниш? Ще ни кажеш ли? Или ще продължаваш да настояваш, че Баце е престъпник, така ли? Кажи, сподели, нали няма да ни държиш в неведение, че тука се губим в догадки с едни приятели?

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#6] от "Santos":

  Баце ти е кукла на конци .тези със снимките му дърпат конците . Освен това е много сптрахлив . Подава д@пе на всеки който поиска ,само да е до чекмеджето

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#6] от "Santos":

  Трябваше да довърши Турски поток . Вече не е нужен . Да видим какво ще стане като резнат лентичката ,дали Ленторезец Храбър няма да се изниже към мис бикини?

 9. 9 Профил на Angel Stoianov
  Angel Stoianov
  Рейтинг: 38 Неутрално

  И кои са нормалните!?Другаря Радев, Иванов или Нинова ,Манолова и сие!!!!!!Хубав виц.

 10. 10 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 65 Неутрално

  И кои са нормалните!?Другаря Радев, Иванов или Нинова ,Манолова и сие!!!!!!Хубав виц.
  —цитат от коментар 9 на Angel Stoianov


  пожарникаряТ и Ко (останалите сме пунтимари)

 11. 11 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 12. 12 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 13. 13 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 14. 14 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 15. 15 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 16. 16 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 17. 17 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 18. 18 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 19. 19 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 20. 20 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK