България в международните класации през 2020 г.

България в международните класации през 2020 г.

© Pixabay.comАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


През 2020 г. бяха публикувани редица от най-широко използваните и редовни международни изследвания в различни сфери на икономическия и социален живот. Изследванията използват данни за 2019 г. или 2018 г., но липсата на особено развитие при резултатите на България показват, че основните проблеми в повечето случаи остават едни и същи през годините.


В началото на годината две редовни изследвания още веднъж илюстрираха как тежката бюрокрация, множеството регулации и широкоразпространената корупция спъват стопанската инициатива в страната.
Резултат 72 (от 100)
Място 61 (от 190)


Прегледът на индикаторите в Правене на бизнес 2020 (Световна банка) ясно посочва къде са основните слабости и пречки пред предприемачеството в България - тромавите, бавни процедури, чакането и тежката администрация. Въпреки че е налице бавен и постепенен преход към електронизация на част от услугите и облекчаване на административната тежест, страната остава далеч зад добрите примери от Европа и света. Най-слабите резултати на България са в достъпа до електричество, закриването на съществуваща фирма и изпълнението на договорите - при всички основният проблем е изключително дългото време, което отнемат.


Общият резултат на България се е повишил незабележимо с 4 точки от 2010 година.


Резултат 43 (от 100)
Място 74 (от 180)


Резултатите на България в Индекса за възприятие на корупцията (Прозрачност без граници) пък показват липсата на съществен напредък в противодействието на корупцията и сериозно изоставане спрямо практиките в други държави. Изследването показва дефицити в ключови области като финансиране на политическите партии и предизборни кампании; спазване на демократични стандарти в изборния процес, свобода на медиите; критерии за избор и назначаване на лица на ръководни позиции в институциите; ефективно разследване на корупцията; лобистка дейност; липса на ефективно участие на гражданите в консултативния процес, свързан с вземане на политически решения.


Общият резултат на България се е повишил едва със 7 точки от 2010 година.


Резултат 70 (от 100)
Място 36 (от 180)


През февруари беше публикуван и Индексът на икономическа свобода 2020 (Херитидж). Най-слабият компонент за България отново са индикаторите за върховенство на закона, а резултатите показват, че правото на собственост не е добре защитено, а съдебната власт продължава да бъде институцията с най-ниско доверие в страната.


Общият резултат на България се повишава незначително със 7,9 точки от 2010 година.


Резултат 71 (от 100)
Място 16 (от 117)


През април беше публикувано международното изследване Отворен бюджет 2020 (Инициатива "Отворен бюджет"). Той показва добри тенденции в представянето на България, но страната може да постигне бърз напредък като разшири обхвата на данните и индикаторите в доклада за изпълнение на бюджета за полугодието. Включването на детайлен анализ на ефективността в постигането на целите на разходните програми в годишния отчет за изпълнение на бюджета също би допринесло за бъдещо подобряване на оценката в индекса.


Общият резултат на България се повишава с 15 точки от 2010 година.


Резултат 36 (от 100)
Място 28 (от 28)


През юни беше публикуван Индексът за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (Европейска комисия). България е на последно място в ЕС и позицията ѝ е обусловена от изключително ниския дял на лицата, които имат поне основни цифрови умения, слабата степен на интегрирането на цифрови технологии и малкия дял на предприятията, които се възползват от възможностите на онлайн търговията.


Общият резултат на България се повишава с 9% от 2018 година.


Резултат 0,798 (от 1)
Място 44 (от 193)


През юли излезе и Индексът за развитие на електронното правителство 2020 (ООН), в който България се представя сравнително добре в световен мащаб, но слабо в европейски. Най-нисък е резултатът в сферата на предоставяните електронни услуги, а под средните стойности за ЕС е развитието на телекомуникационната инфраструктура.


Общият резултат на България се повишава 43% от 2010 година.


Резултат 7,74 (от 10)
Място 32 (от 162)


Представянето на България в Индекса на икономическа свобода по света 2020 (Институт "Фрейзър"), публикуван през септември показва, че основни спънки в икономическата свобода остават неосъществената реформа в съдебната система и липсата на подобряване на работата на правителството и администрацията.


Общият резултат на България се повишава с 0,06 точки от 2010 година.


Резултат 5,7 (от 10)
Място 55 (от 129)


През ноември изданието на Международен индекс "Право на собственост" 2020 (Алианс "Право на собственост") отново показва тревожните проблеми в правната среда, както и липсата на значително подобрение.


Общият резултат на България се повишава с 0,3 точки от 2010 година.


През декември бяха публикувани три от най-важните международни изследвания за годината.


Резултат 7,93 (от 10)
Място 34 (от 162)


Индексът на човешка свобода 2020 (Институт "Катон" и институт "Фрейзър") посочва като основни слабости и ограничения за гражданите и бизнеса в България функционирането на съдебната система, регулациите и разходите на правителството.


Общият резултат на България се повишава с 0,04 точки от 2010 година.


Резултат 0,816 (от 1)
Място 56 (от 189)


Индексът на човешко развитие 2020 (ООН) измерва нивото на здравословен и дълъг живот, достъпа до знание и стандарта на живот. България се представя добре в световен мащаб, но значително по-слабо от средните стойности за ЕС.


Общият резултат на България се повишава с 0,01 точки от 2014 година.


Резултат 515 и 521
Място 29 и 24 (от 58)


Международното изследване на уменията по математика и природни науки в IV клас, 2020 (Международна асоциация за оценяване) показва, че България е сред държавите с най-големи разлики между най-ниските и най-високите резултати, което е типично за държавите на дъното на класацията и илюстрира големите различия между отделните училища и региони в страната.


Общият резултат на България намалява с 9 точки по математика и с 15 точки по природни науки от 2016 година.


Тъй като тези международни изследвания се опитат да обхванат всички държави по света, България изглежда, че се представя сравнително добре. Когато страната се сравнява по първенците или поне по държавите в ЕС обаче, позициите са почти винаги в дъното на класацията. Тези резултати и класации не са просто числа. Изследванията доказват, че доброто представяне на държавите има пряка връзка с по-високи доходи и стандарт на живот, по-малко неравенства, повече инвестиции, по-висок икономически растеж, работещи институции.


Голяма част от възможностите и необходимите реформи са представени в Алтернативния бюджет за възстановяване и висок икономически растеж през 2021 г. на ИПИ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  С ”една” дума — сичко е “едно към гьотере”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Весело

  Катерим нагоре бавно и славно ...

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1190 Весело

  Последни по всички добри параграфи, и първи във всички отрицателни, това е повече от ясно, но при демакрацийката и капитализма е нормално, без изненади.
  Но през много лошия соц, България беше преди Южна Корея, а японците идваха у нас да ни гледат заводите, ама това са дреболий, важното е, че сега имаме банани!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5780 Неутрално

  Не можем да минем без това.

 5. 5 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Катерим нагоре бавно и славно ...
  —цитат от коментар 2 на SS


  Най-хубавото случило се е, че Корнелия Нинова оздравя след коронавирус.
  И че Президентът се казва Румен Радев.

  До коментар [#2] от "SS":

 6. 6 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 750 Неутрално

  България беше на 28-мо место в ЕС-то( последно), и благодарение на Брекзит се изкачи на 27-мо место( последно) ..........мда
  Може да си последен, но требе да си знаеш реда.

 7. 7 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Десетки страни в света мечтаят да сеокажат на мястото на България в тези класации.

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  България беше на 28-мо место в ЕС-то( последно), и благодарение на Брекзит се изкачи на 27-мо место( последно) ..........мдаМоже да си последен, но требе да си знаеш реда.
  —цитат от коментар 6 на Pomak


  Няма страшно, сега Македонците като влезнат в ЕС може и да се окаже, че България е предпоследна.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#7] от "Северозападнал":

  и аз това си мислех като гледах позициите, но това означава ли, че не трябва да се стремим към по-добро особено предвид компанията, в която се намираме и с която се сравняваме по нашите географски ширини?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Най-вече в непредставената класация за общата смъртност и за смъртността от коронавирус. По първата май и предикоронавируса бяхме на първо място в света или поне в Европа - 15,6 о/оо. Изкатерили сме се значи.

 11. 11 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Общо взето показва това, което си го знаем. Имаме късмета да сме част от един привилегирован клуб, този на богатите страни. Нямаме късмета обаче да случим на кадърни управляващи и да отлепим от резервираното за нас последно място в клуба.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Докато влезнат в ЕС, ще ни минат по всички показатели и ние пак ще сме последни.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#11] от "ccz06698434":

  Вярно! Но колко много от тези, които не са в ЕС, са по - добре от нас!

 14. 14 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Вече сме осми в света!
  Починали на 1 милион жители от началото на пандемията:

  1.Сан Марино 1737
  2.Белгия 1674
  3.Словения 1282
  4.Босна и Херцеговина 1238
  5.Италия 1218
  6.Северна Македония 1194
  7.Перу 1133
  8.България 1086
  9.Андора 1086
  10.Испания 1084
  11.Черна гора 1084
  12.Великобритания 1066
  13.Чехия 1066
  14.САЩ 1057
  16.Франция 985

  Борисов Българоубиец.

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Това, което се представя като тотално сриване, всъщност било бавен растеж.

  Еретик
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Както баце го иска - да не се клати лодката, па ако ще тя да стои в блатото.
  От друга гледна точка, може и да е за добре - ами ако вместо минимално, на моменти незабележимо повишаване, индексите спадаха, при това по-забележимо. Та добрата новина е, че не е станало по-лошо.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Разстроено

  До коментар [#11] от "ccz06698434":

  "Нямаме късмета обаче да случим на кадърни управляващи и да отлепим от резервираното за нас последно място в клуба."

  "Случването" на кадърни управници не е плод на никакъв късмет! Управниците са толкова кадърни, колкото е кадърен народът, който ги избира!

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Любопитно

  До коментар [#14] от "plynii":

  Стига с тази статистика бре. Сан Марино имат население от 34 хиляди на площ колкото Младост, за 9 месеца пандемия имат 1700 починали или средно по 180 на месец..... В България са по толкова на ден.
  Не мога да разбера какво точно се опитваш да внушиш? Като ще сравняваш, прави го на равни начала, територия, население, социално устройство, средна възраст и т.н.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Стабилно!!! Последни.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Vlado Nikolov":

  Всъщност тези, които са по-добре от нас и не са в ЕС изобшо не са, чак толкова много. Говорим за съвкупност от фактори определящи качеството на живот.

 21. 21 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "vassilun":

  Това разбира се е така. Качеството на управляващите е функция на качеството на избирателите.

 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Защо всички сектори не се сравняват с една и съща година?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 23. 23 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  И географски сме там - след нас е Ориента. Не е било така винаги (например Вторто Българско царство и първата половина на 20-ти век), но сега устойчиво сме края на Европа. Да, Европа, и да - края ѝ.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Весело

  До коментар [#11] от "ccz06698434":

  Имаме късмета да сме част от един привилегирован клуб, този на богатите страни.

  Старият виц как беше:
  -Майка ми работи в министерството на....
  -Че какво прави там?
  -Как какво? Мете.

 25. 25 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#24] от "Patsis":

  Каква беше мечтата на Слави Трифонов преди доста години? Да стане чистачка в Нефтозавода. Извода е, че има значение дали метеш улиците или министерството на... или Нефтозавода.

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  Лъжете или сте се заблудил. Общо починалите от коронавирус в Сан Марино са 59 души. Показателят е висок на милион жители, но сигурен ли сте, че в България няма община с 34 хиляди жители в която няма също толкова починали?

 27. 27 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  Щеше да е интересно да се види промяната и в другите държави за тези десет години, т.е. дали българското движение наваксва или увеличава разликите. За всички сигурно ще е много смятане, може би средно за ЕС колко е движението и кога българските стойности ще стигнат до 90% от средната за съюза.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 28. 28 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Отрицателен ръст = ГЕРБ.....

  "Чуждестранен агент"
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Има 1-2 важни показателя и те са БВП на калпак от населението и същото претеглено спрямо цените или известно като стандарт на живот.

  Има и други неща дето им пука на хората - като престъпност, но там нищо не се споменава.

  По време на кризата първата вълна се справихме добре, втората мега зле. Икономиката ни обаче остава в добра кондиция и най-вероятно след кризата ще скъсим дистанцията със Запада още повече.

  Ако започне финансова криза в Южна Европа подобна на Гръцката, щото все пак Италия, Франция, Испания, Португалия имат сериозни дългове. Та и тя като почне един ден - след нея вече ще сме ги изпреварили. Разбира се и ако при нас не дойдат някои дето да раздават пари на калпак и да ни вкарат в дългова криза или па да почнат да експериментират с икономиката и да я закопаят.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Общо взето показва това, което си го знаем. Имаме късмета да сме част от един привилегирован клуб, този на богатите страни. Нямаме късмета обаче да случим на кадърни управляващи и да отлепим от резервираното за нас последно място в клуба.
  —цитат от коментар 11 на ccz06698434


  Най-вероятно още дълго време ще сме последни, но разликите ще са минимални. Ако си спомняш 2000 год разликата с Гърция беше 3 пъти (а не само с Гърция, с целия Запад). Сега Гърция ни води с едни 30%.

  Между впрочем София по стандарт на живот отдавна е над средното за ЕС. Но в провинцията положението е доста зле и има региони дето са 3-4 пъти под София (средното за ЕС).

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":Лъжете или сте се заблудил. Общо починалите от коронавирус в Сан Марино са 59 души. Показателят е висок на милион жители, но сигурен ли сте, че в България няма община с 34 хиляди жители в която няма също толкова починали?
  —цитат от коментар 26 на Patsis


  Напълно е възможно да сте прав, аз използвах за пресмятане това което той бе написал. То тогава изглежда още по глупаво от негова страна да ползва Сан Марино като статистика.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  гледайте естонците къде са.
  два милиона са.
  на светлинни години напред.
  а нашия боклоук инвестира в съветски тръби.
  страшна работа.
  няма такива боклуци като нашите.
  https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/566774994109763/

 33. 33 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Весело

  Както Боекоо каза, управлението МУ е рядко щастие...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 34. 34 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Не разбрах ИПИ на кое място се намира в световните класации и кои са икономическите гении,произлезли от ИПИ-то?

 35. 35 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#14] от "plynii":

  Нали нямаше коронавирус? ТОй Борисов го беше измислил за да потъпче всенародните "възстания" с милиардна подкрепа?
  КОй гореше маски по площадите и месеци наред си плюеха в устите? Тогава им се обясняваше, че тъй като са млади може да им си размине, но тепхите възрастни роднини може да се разболеят.
  Сега Борисов пак ти е виновен. Що така?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 36. 36 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":

  +

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 37. 37 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "mihail_p":

  къде точно са естонците, че до скоро ни водеха по фактор демографски срив?

 38. 38 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тъй като по повечето показатели бележим минимален растеж към по-добро, общо взето затвърждаваме приказката за "ЕС на 2 скорости" както и тази за "стабилност в мизерията."

 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Бавно, но напредък има

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ако си спомняш 2000 год разликата с Гърция беше 3 пъти (а не само с Гърция, с целия Запад). Сега Гърция ни води с едни 30%.
  До коментар [#30] от "realguru":

  МРЗ в България 650 лева

  МРЗ в Гърция 758 евро.

  Викаш , САМО едни 30%.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 41. 41 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ако си спомняш 2000 год разликата с Гърция беше 3 пъти (а не само с Гърция, с целия Запад). Сега Гърция ни води с едни 30%.
  До коментар [#30] от "realguru":

  МРЗ в България 650 лева

  МРЗ в Гърция 758 евро.

  Викаш , САМО едни 30%.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 42. 42 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 43. 43 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 44. 44 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 45. 45 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 46. 46 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 47. 47 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 48. 48 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 49. 49 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 50. 50 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 51. 51 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK