2021 – опитомяване на глобализацията

"Спасяването на планетата от климатична катастрофа може да се окаже онази цел, която да мобилизира и обедини човечеството."

© Цветелина Белутова, Капитал

"Спасяването на планетата от климатична катастрофа може да се окаже онази цел, която да мобилизира и обедини човечеството.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на Ивайло Дичев за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Надеждите ми са за нормализиране на политиката - в Белия дом влиза един уравновесен президент, който ще възстанови международната роля и съюзи на САЩ; в Европа като че ли беше овладян бунтът на популистите от Полша и Унгария, макар и с цената на неприятен компромис; търговската студена война с Китай мисля ще се поуспокои, а в Русия Путин е в тежко положение заради срива в цената на петрола, който няма да му позволи толкова авантюри.
Много се надявам, че зелената икономиката ще даде перспектива, усещане за цел и смисъл, които са също толкова важни колкото финансовите пазари. В последните десетилетия като че ли бяхме позагубили посоката, оттук се появиха тези егоистични идеи за ограждане със стени, за национализъм във всичките му варианти. Спасяването на планетата от климатична катастрофа може да се окаже онази цел, която да мобилизира и обедини човечеството.


Как се правят прогнози след година като 2020?


- Трудно. Сигурно ми се струва, че ще се завърне по-сериозната регулативна роля на политическата власт, само че не на национално ниво - защото държави като България или дори Франция са вече твърде малки в планетарен мащаб - а на големи блокове: ЕС, САЩ, Китай. Опитомяване на глобализацията, така да се каже.


Бих се надявал да бъде изкоренена офшорната икономика, която стимулира всякаква престъпност, да се сложи ред в глобалните дигитални медии, по които взаимодействат терористи и трафиканти, да се преразпределят средства за развитие на по-бедните райони на планетата, такива неща.


Предстоят парламентарни избори през март. Каква е прогнозата Ви?


- Много зависи каква ще е равносметката от пандемията. Тръмп беше съборен тъкмо поради несправянето си с нея, въпреки сериозния растеж на икономиката. Ще бъде ли успешен в борбата с нея Борисов - не знаем, за момента състоянието на нещата е трагично, но може да се случи рязък завой. Или друго.


Ако карантината остане до март, а избори по пощата не се въведат (те нарочно не ги въвеждат, нали сме наясно?), това значи, че активността ще е много ниска - за сравнение в Румъния през декември гласуваха само 32 на сто. В такава ситуация нещата се решават от твърдите ядра. ГЕРБ ще мобилизира своите чиновници и получатели на различни видове пари, въпросът е кой ще е насреща, дали ще има обединение на всички срещу тях. Ще могат ли да седнат на една маса, Иванов, Нинова, Трифонов, Хаджигенов? Ще им го прости ли техният много идеологизиран електорат? При ГЕРБ идеология няма, хората си гледат интереса. Работата е на кантар.


Междувременно в парламента могат отново да влязат разни мошенически формации, с които Борисов да се коалира, може най-сетне да се официализира връзката му с ДПС - като резервен вариант.


Дясното ще направи ли пробив на предстоящите парламентарни избори?


- Много зависи от листите. Г-н Иванов е чудесен лидер, но кой ще застане след него, ще издигнат ли млади хора наместо старите муцуни, които си чакат реда? И най-вече ще намерят ли хора, които да представляват различни съсловия и райони на страната, не само софийската интелигенция?


Бих се радвал и да видя и повече жени; като се наредят на трибуната сто процента мъже, ми става неприятно.


Слави Трифонов, Мая Манолова, Отровното трио - нови политически играчи загряват на тъч линията. Ще влязат ли в мача?


- Мисля, че да (за последното с уговорката, че трябва да се официализира). Но процентите, които им се дават, биха могли много силно да варират, те съвсем не са сигурни. Хората, които ще гласуват за подобни формации, са плаващ, флуиден електорат, който се влияе от някакви случки в последния момент, от настроения, дали ще вали.


Ако има някакъв голям скандал точно преди вота, много хора ще идат при тях, но може да има дразнение в обратната посока, някакво опозоряване на тия лидери, скандал, инсцениран от мощния ПР на машината ГЕРБ-ДПС и разпространяват он медиите им.


Най-добре за подобни протестни формации е да се явят заедно, защото електоратът им е сходен - да забравят повърхностните идеологически различия, да се съсредоточат върху главното, а именно че се борят с много по-силен противник.


Каква ще е ролята на ДПС след изборите?


- Зависи лично от г-н Пеевски, той води много агресивна бизнес политика и влезе в многобройни конфликти, казват заради държавни поръчки и овладяване на бизнеси. Ако отстъпи крачка назад, партията ще може да излезе от сегашната си изолация.


В идеен и исторически план БСП няма с кого другиго да се коалира. Нинова може би ще се радва на брак с ВМРО, но това ще е огромен скандал, не само тук, но и в Европа. Както казах може да са резервен вариант и за ГЕРБ, с които и без това сега управляват скришом.


Културни сцени на политическото
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Каква ще е политическата съдба на Бойко Борисов?


- Ще се опита да извади напред хора, които да не позволят да бъде разследван, и ще остана не заден план. Нещо като Доган, почетен председател. По-интересно е дали ГЕРБ ще изчезне, както стана с НДСВ. Зависи кой ще заеме лидерския пост, дали ще си намерят идеологическо единство и посока.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?


- Постепенно намалява ролята на волунтаристката политика от миналото, почват да играят роля гражданите, технологията, дигиталната публичност, международните организации.


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза според вас?


- Припомнихме си колко крехък е животът на планетата. Осъзнахме, че утре може да ни удари астероид, да ни залее цунами.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK