2021 – ще продължим да наблюдаваме залеза на ГЕРБ

След като слезе от власт, Борисов би трябвало да изпълни обещанието си "да даде път на младите".

© Цветелина Белутова, Капитал

След като слезе от власт, Борисов би трябвало да изпълни обещанието си "да даде път на младите"."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на доц. Иво Инджов за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Надявам, че коранавирусът ще бъде победен. В системен план очаквам под напора на поредната акутна криза, каквато е пандемията, да продължи разграждането на неолибералния модел на капитализъм и социалната държава да бъде реабилитирана в значителна степен. Надявам се, че мега планът на ЕС за преодоляване на щетите от пандемията няма да торпилира усилията за борбата с климатичните промени, а ще ги ускори.
Пред очите ни обаче къкри все по-силно недоволството срещу локдауна, маските, а вече и ваксините на най-разнородни групи: либертарианци, националпопулисти, потърпевши от локдауна, антиваксъри, привърженици на теории на конспирацията, някои леви критици на системата и др. Техният гняв може да се превърне във взривоопасен коктейл с непредвидими последици за либералната демокрация.


И без това пандемията удари много силно средната класа, като лиши милиони от препитание, сигурност на работното място, мнозина и от дом. А знаем, че средната класа е фундаментът на просрепиращите общества.


Как се правят прогнози след година като 2020?


- Прогнозите стават все по-трудни, но не и невъзможни. Все пак да не забравяме, че колкото и тежка да беше изминалата година, не живяхме нито 1917 г., нито 1929 г., нито 1939 г.


Предстоят парламентарни избори през март. Каква е прогнозата Ви?


- Благодарение на впечатляващите антиправителствени протести през лятото, две трети от населението осъзна, че "царят е гол" и тази голота не може да се прикрие нито със златните кюлчета, нито с пачките евро от "онова" чекмедже. Въпреки че се задържа на власт, Боридсов се провали в менажирането на здравната криза и разочарова нови групи в българското общество.


Очаквам ГЕРБ и "Обединените патриоти" да паднат от власт, а новите управляващи да предприемат решителни стъпки за демонтиране на системата "Борисов - Пеевски - Гешев". Най-вероятно номинален победител ще бъде една от двете формации - ГЕРБ или БСП, с малка преднина пред основния си опонент, но и с твърде нисък резултат на фона на предишни избори. Още по-вероятно е ГЕРБ да остане в опозиция.


На този етап е трудно да се прогнозира как ще изглежда управляващото мнозинство, но може да се каже, че то ще включва поне три, дори четири политически сили. Възможно е то да е със сравнително къс хоризонт на действие, в който да изведе страната от безпрецедентната здравна, икономическа и социална криза, връхлетели България в края на третия мандат на Борисов.


Преди време предложих след вота да се сформира експертно правителство, подкрепено от един своеобразен демократичен анти ГЕРБ фронт: БСП, "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се. БГ" и гражданските структури, изнесли протестите на плещите си. Много по-малко вероятно според мен е да има правителство на малцинството, което да управлява с помощта на тематични, плаващи мнозинства.


Дясното ще направи ли пробив на предстоящите парламентарни избори?


- След пионерската мисия на Христо Иванов на плажа "Росенец" и активната роля на "Демократична България" в протестите, считам, че формацията ще влезе в парламента. Дали ще бъде гласовита, но лишена от тежест опозиция, или ще стане генератор на системни промени, зависи от самата нея.


България ще спечели, ако радикализираните либерали, костовистите и зелените надскочат общностния си егоизъм и водят политика на протегната ръка към другите демократични опозиционни сили. Това означава например да не разводняват платформата си за радикална съдебна реформа с отживели времето си лозунги за "решителна лустрация" и други подобни.


Слави Трифонов, Мая Манолова, Отровното трио - нови политически играчи загряват на тъч линията. Ще влязат ли в мача?


- По всяка вероятност партията на Слави Трифонов ще влезе в парламента и дори може да стане трета политическа сила, както сочат социологическите проучвания до момента. Тепърва обаче ще си проличи каква политика иска да прави тя - в сферата на здравеопазването, образованието, данъците, инфраструктурата, международните отношения. Досега проектът на Трифонов лежи на стари лаври - моралната победа на референдума от 2016 г., с всичките му популистки и антисистемни компоненти.


Що се отнася до съвместното участие в изборите на формацията на Мая Манолова и "Отровното трио", шансовете им за влизане в парламента са добри. Особено, ако "триото" успее да мобилизира поне част от гражданската енергия, която се изля на протестите. Новото обединение ще се опита да повтори модела "Манолова" от надпреварата за кметското място в София, когато тя получи подкрепа и от либералната, и от антикомунистическата десница.


Кметските и парламентарните избори обаче са твърде различни. За съжаление, българската опозиция, която желае реално промяна в страната, все още е далеч от израстването на унгарските и турските си колеги, чието консолидиране срещу Орбан, респективно Ердоган, вече дава плодове.


Каква ще е ролята на ДПС след изборите?


- Въпреки виртуалното присъствие на турския автократ Ердоган на конгреса на ДПС и подкрепата му за Борисов и движението едновременно, считам, че и ДПС като ГЕРБ ще остане в опозиция. Дори да успее да мобилизира в достатъчна степен електората си. Мисля, че ни предстои да наблюдаваме и по-сериозно разграничаване между двете формации в качеството им на опозиционни партии, ако не искат да бъдат публично дамгосвани за колаборатори.


Досега ДПС го играеше опонент на правителството, но го спасяваше в ключови моменти. Същевременно неформалните мрежи на обвързаности с движението са едно от възможните обяснения за политическото дълголетие на премиера и лидер на ГЕРБ.


Каква ще е политическата съдба на Бойко Борисов?


- Имам усещането, че Борисов вече е мразен повече от Виденов и Костов, взети заедно. След като слезе от власт, Борисов би трябвало да изпълни обещанието си "да даде път на младите". Дори и да мисли да се кандидатира за президент, няма шансове срещу Радев, особено ако държавният глава бъде подкрепен за втори мандат от БСП - най-вероятният сценарий въпреки искрите, които прехвръкват между него и Нинова.


Премиерът няма царско потекло като Симеон II, което въпреки големите щети по имиджа му, да му запази някакъв ореол като политически пенсионер. Възможно е, дори е доста вероятно, силният човек в ГЕРБ да стане нещо като почетен председател на ГЕРБ, по подобие на Доган в ДПС. Но аз не виждам тази роля като дългосрочна.


Борисов все пак не разполага с капитал от рода на контрол върху етническия вот, който да му осигури дълголетие в голямата политика. Властта му в ГЕРБ ще залязва право пропорционално на загубата на възможността на партията да превръща политическите ресурси в корпоративни и частни. Тази възможност ще се изчерпи най-късно на местните избори.


Бъдещето на премиера до голяма степен ще зависи от това до каква степен следващите управляващи ще имат воля да ревизират 11-годишното му управление и да свалят главния прокурор от пиедестала на неговата недосегаемост.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?


- Ще продължим да наблюдаваме залеза на ГЕРБ. Политическото представителство в парламента ще става все по-раздробено, което ще изисква формиране на нова, по-устойчива коалиционна култура. Ще продължат да се политизират младите и образованите, макар че този процес трудно се вижда, справка - неочакваното, но силно мобилизиращо младежко лице на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.


След пандемията очаквате ли животът да потече по старому? Какво ще е различното?


- Не е сигурно, че пандемията ще си отиде като с магическа пръчка през 2021 г., но най-вероятно ще бъде сериозно ограничена. Водещи вирусолози предупреждават, че маски ще трябва да се носят до края на 2021 г., докато не бъде ваксиниран достатъчно широк кръг от хора и се създаде колективен имунитет.


Макар че от един момент нататък купонът ще се върне с пълна сила, някои неща вече никога няма да бъдат същите. Тепърва ще стане ясен обхватът на неврозите и психическите разстройства, поразили най-лабилните в обществото, размерът на домашното насилие в условията на карантини, дългосрочните последици от нарасналото общо чувство за несигурност.


Ще се разгорещи дебатът до каква степен могат да бъдат ограничавани свободите и правата на гражданите с цел защита на тяхното здраве, какъв да бъде балансът между здравето като върховна човешка ценност и оцеляването на икономиката.


Очаквам и задълбочаване на дебата "за" и "против" ваксините в световен мащаб, силно пречупен през политически, социокултурни и религиозни тълкувания.


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза според вас?


- Да. Страхът често води до помъдряване. Важното е то да продължи като резултат от рационален анализ и извличане на поуки от допуснатите грешки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (369)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Тези, че са оцапани яко оцапани са, ама нещо чистите още не се появяват.

 2. 2 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Залеза, всички ще наблюдаваме,
  но за изгрева да не съжаляваме.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  11-12 години го наблюдаваме тоя залез на ГЕРБ! Ахаааааа да се сринат под 4% и дойдат избори, вземат властта и пак чакаме! И сега ще чакаме.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Според тоя господин ДПС е в опозиция на ГЕРБ, ако обичате повече не го публикувайте!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Весело

  Нищо кой знае колко оригинално няма написано, в крайна сметка изборите ще решат. Затова, който иска да управлява, да се готви за тях, а не да се надява, че Герб просто ще залезе. Другото е ала-бала и мечти.

 6. 6 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  България от 1944 година от едни и същи се управлява,
  жалко но за смяна много трудно в този държава става.

 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Архивирам статията до март, за да се посмея тогава.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 429 Весело

  Либералната демокрация в България. Що е то и има ли почва у нас? Група маргинали кръжащи около 4-те процента. Без мисия и визия как да помогнат на обществото, но пък знае ли човек на изборите... Машинките на Доминион са под контрол на Деду Шори. Току виж са ни изненадали с 99.9%

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  По-важно за мен е какъв ще е изгрева!

  За сега се очертава да е много облачно..

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Хахаха!
  Демек пропадането в българската политика ще продължи в резултат на продължаващото изпростяване на българския избирател?
  Търсихме принцове на бели коне всред комсомолци, ченгета, царе и мутри.
  После добавихме и шкембе воеводи и друга популистично националистическа сволоч.
  Всичките под общия знаменател на зависими политически и корупционно от Кремъл.
  Сега ще добавите още някой и друг популист?

 12. 12 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  На всеки му се иска да е в управление,
  за да задоволи личното си положение.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  И аз..;)

  До коментар [#7] от "proventuss":

 15. 15 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  11-12 години го наблюдаваме тоя залез на ГЕРБ! Ахаааааа да се сринат под 4% и дойдат избори, вземат властта и пак чакаме! И сега ще чакаме.
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Така е, Българският Народ обича комунистите. Няма значение дали са от БКП или от ГЕРБ. Важното е да не се допускат до НС реститутките от ДСБ и СДС. А за разделянето на партията на реститутките трябва да се благодари на Иван Костов. Вече никога реститутките няма да направят митинг от Коня до х-л „Плиска“  До коментар [#3] от "lz2":

 16. 16 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Архивирам статията до март, за да се посмея тогава.
  —цитат от коментар 7 на proventuss


  10-годишното управление на г-н Борисов показа, че Народът предпочита бизнеса в България да се управлява от Партията, а не от Частника.  До коментар [#14] от "sbaleev":

  До коментар [#7] от "proventuss":

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Разстроено

  "Очаквам ГЕРБ и "Обединените патриоти" да паднат от власт, а новите управляващи да предприемат решителни стъпки за демонтиране на системата "Борисов - Пеевски - Гешев".

  Системата е Ердоган-Доган-Гешев-Борисов и това че най-малкото колело в трансмисият а бъде демонтирано изобщо няма да означава демонтиране на този самоубийствен за българската държавност механизъм!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Ще наблюдаваме това, което стана с НДСВ -изчезване от политическата сцена на Герб след още едни избори-

 24. 24 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2061 Неутрално  ... "журналист " Иво Инджов...
  —цитат от коментар 17 на Северозападнал


  Бъркаш Иво Инджов с Иво ИнджЕв !
  Иво ИнджЕв е "журналист "!

  Също и доносник на ДС, който е топил другарчетата си, че са разказвали вицове за БКП. Досието му в ДС разкри журналистката от „Св.Европа“ Ек.Бончева.
  Иво Инджов е човек със собствено мнение, което може да харесваш или не, но той никога не е правил доноси до политическата полиция на България.

  До коментар [#17] от "Северозападнал":
  —цитат от коментар 18 на bib45647808

  Някъде да си видял някой да бърка двете персони.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#21] от "Анти Шишковци":

  Турските агенти пак те задействаха турският трол уж голям борец против ДПС. Ето карта в учебник за 9-ти клас в Турция показваще огромните турски апетити,според коята в България живеели балкански турци които разбира се трябва да бъдат приобщени към Майката - Родина - Турция!:
  https://vk.com/strelkov_info?z=photo-57424472_457386943/wall-57424472_294006

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2061 Весело

  "- Благодарение на впечатляващите антиправителствени протести през лятото, две трети от населението осъзна, че "царят е гол" и тази голота не може да се прикрие нито със златните кюлчета, нито с пачките евро от "онова" чекмедже. Въпреки че се задържа на власт, Боридсов се провали в менажирането на здравната криза и разочарова нови групи в българското общество. .... "

  На фейка с чекмеджето се надяват само глупаците.
  Ще си запиша този анализ, за да го 'анализираме' след изборите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  "... да продължи разграждането на неолибералния модел на капитализма...". Едва ли. След избирането на Байдън за президент на САЩ, този модел получи яко рамо.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  До коментар [#4] от "zo":

  Пише, че го играе опозиция, но го подкрепя, когато е нужно. Четете по - внимателно.

 29. 29 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Реално се е заформил двуполюстният модел, следващият премиер ще е или Борисов, или Нинова. Малките партии ще са еднократно попълнение.

 30. 30 Профил на Просто денег нет
  Просто денег нет
  Рейтинг: 526 Неутрално  ___в крайна сметка изборите ще решат
  —цитат от коментар 5 на boevbisser
  ___

  Нормални избори в България отдавна няма! Пълна манипулация са! Решават други не гласоподавателя!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Разстроено

  " Залезът " е нещо нормално за тези географски ширини , по-важното и необратимо ще е поражението върху моралът на обитаващите територията и поколенията му......Сериозно !

 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  "сформира експертно правителство, подкрепено от един своеобразен демократичен анти ГЕРБ фронт: БСП, "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се. БГ" и гражданските структури, изнесли протестите на плещите си"
  Това е сърцевината !! За една година или 10 месеца се демонтира машината ДПС -ГЕРБ, а след това избори. Това е варианта който се обсъжда на работно равнище

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Автора сънувал една мечта, приема я за реален факт и пише, пише....
  Герберастията е омръзнала на всички, това е факт. Доказан е на президентските избори, когато хората гласуваха против герб! Хората на кметските избори пак гласуваха против герб, не за Маямата! Но резултата от това гласуване ги отрезви, видяха как има по-голямо зло от герберската Цецка! Сега същия номер няма да мине. Кой ще гласува за ХаджиБабикянМинеков кацнали на триъгълника на Маямата? Кой ще гласува за Бойкикев, чийто крак не е стъпил в нито едно градче или селце? Да почерпи в кръчмата и да издекламира няколко лозунга, хората ще го запомнят. Той ли се страхува или кукловодите му, че от устата му освен ъъъъъъъ ааааааа ъъъъъъъ друго няма да излезе?
  А автора нека да си пише.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Като гледам алтернативите на ГЕРБ и ми се плаче :)

  Айде изкарайте някоя читава алтернатива па тогава говорете за залез. :)

 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  “ След пионерската мисия на Христо Иванов на плажа "Росенец" и активната роля на "Демократична България" в протестите, считам, че формацията ще влезе в парламента.”
  ——
  Мене това ми хареса. Значи 1 лодка пионерчета = 3%. Колко лодки за да пораснат ... до политическа сила?

  Апропо, знае ли се чия беше оная лодка? На Маджо или на някой друг?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  2021 – ще продължим да наблюдаваме залеза на ГЕРБ

  През цялото време гледате на изток.

 39. 39 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Автора сънувал една мечта, приема я за реален факт и пише, пише.... Герберастията е омръзнала на всички, това е факт. Доказан е на президентските избори, когато хората гласуваха против герб! Хората на кметските избори пак гласуваха против герб, не за Маямата! Но резултата от това гласуване ги отрезви, видяха как има по-голямо зло от герберската Цецка! Сега същия номер няма да мине. Кой ще гласува за ХаджиБабикянМинеков кацнали на триъгълника на Маямата? Кой ще гласува за Бойкикев, чийто крак не е стъпил в нито едно градче или селце? Да почерпи в кръчмата и да издекламира няколко лозунга, хората ще го запомнят. Той ли се страхува или кукловодите му, че от устата му освен ъъъъъъъ ааааааа ъъъъъъъ друго няма да излезе? А автора нека да си пише.
  —цитат от коментар 35 на chichka


  Да се смята, че Мая, Слави или отровните ще донесат промяна в БГ е според мен начална форма на деменция. А господина е поредния който Дневник се опитват да ни го пробутат за анализатор. Да смяташ за спасение експертно правителство, когато се знае, че най-големите кражби в България се извършиха именно от такива експертни правителства, какво е това ако не говорител на най-долната част от статуквото, хората на ДС.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Всички, които са извън властта в момента ги броим за чисти. Колко са такива, ще видим. Но тези, които са окаляни от горе до долу и не само това, те са пълни некадърници. Използваха властта само за собственото си благополучие и ни направиха за смях пред света.

 43. 43 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Всички, които искат да управляват,
  всички от една партия се обучават.

 44. 44 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 920 Любопитно

  "Пред очите ни обаче къкри все по-силно недоволството срещу локдауна, маските, а вече и ваксините на най-разнородни групи: либертарианци, националпопулисти, потърпевши от локдауна, антиваксъри, привърженици на теории на конспирацията, някои леви критици на системата..."

  Че охарактеризирай ги с две думи, де!
  МАРГИНАЛИ-ПЛОСКОЗЕМНИЦИ!

 45. 45 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Народа все сьъщите ги избира,
  защото свестните не намира.

 46. 46 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#7] от "proventuss":

  „Архивирам статията до март, за да се посмея тогава.“

  Който последен се смее, най–добре се смее...

 47. 47 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#41] от "rumen_s":

  А, дано, ама надали!
  Осъден-гербераст, не знам!
  (Както не знам в България да има адекватно Правосъдие!)

 48. 48 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Къде пък го видяха тоз залез... ?!

 49. 49 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Чакалите от Отровеното трио дебнат в полза на Маяма. Жалка работа

 50. 50 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2061 Весело

  До коментар [#1] от "442":Всички, които са извън властта в момента ги броим за чисти. Колко са такива, ще видим. Но тези, които са окаляни от горе до долу и не само това, те са пълни некадърници. Използваха властта само за собственото си благополучие и ни направиха за смях пред света.
  —цитат от коментар 42 на Роси


  Щом маяма, пРезидента, БСП, ... за вас са 'чисти', асно говори за вашата чистоплътност.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 51. 51 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Тези, които крадоха, не се задоволиха
  и отново към парламента се засилиха.

 52. 52 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Ако Корнелия държавата ще управлява,
  Терминал 2 ще трябва да се разширява.

 53. 53 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2061 Весело

  Щом маяма, пРезидента, БСП, ... за вас са 'чисти', асно говори за вашата чистоплътност.
  —цитат от коментар 50 на zz_s


  асно -> ясно

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 54. 54 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Тези, които се обогатиха,
  как малко не се засрамиха?

 55. 55 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Съществува една голяма надпревара,
  кой повече от кражби да забогатява.

 56. 56 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Тези, че са оцапани яко оцапани са, ама нещо чистите още не се появяват.
  —цитат от коментар 1 на 442


  "Ще продължим да наблюдаваме залеза на ГЕРБ. Политическото представителство в парламента ще става все по-раздробено, което ще изисква формиране на нова, по-устойчива коалиционна култура."
  Надеждата умира последна , скъпи ми Ивчо ! Ще има да си почакаш доста !

 57. 57 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Неделните лакърдиите на Инджов....

  sen
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Ифчо, наивничък ми падаш. Протестите бяха хаотични и се провалиха. До март никой няма да помни че ги е имало. Те не само че нямаха лидери но нямаха и смислени искания.
  Провалът на ГЕРБ е очевиден и това, че царят е гол, НО това не ново, то е така от самото начало на тяхното управление. За разлика от тогава обаче, Бойко успя да разбие с различни похвати всяка смислена алтернатива (а те без това не бяха много) В БСП, хората които можеха да му излязат насреща (Станишев/Първанов/Калфин) се покриха, Корни и Маяма не могат себе си да оправят... Остатъците от НДСВ Велчев/Василев също, Костов се оттегли.. един Радан се опитва да е някаква алтернатива но ....не виждам как ДСБ ще спечели.
  А тролетарскара машина продължава да величае вожда и учителя и как той ни е избавил от пандемията и ни е построил магистрали и газопровод и е преборил престъпността и се грижи за бизнеса и помага на футбола... а ако случайно е имало нещо което не се е получило, всъщност ако повечето не се е получило, то за това е виновен калпавия български народ щото не спазва мерките и се движи неправилно по магистралите и като цяло не знае какво иска.
  Така че Ифчо...ГЕРБ ще загуби от гласовете си в сравнение с предишните избори, НО пак ще е първа политическа сила. Съжалявам, и на мен не ми харесва, НО такава е реалността. После коалиционно правителство с патриоти и няма такива идиоти, на принципа 3-5-8, и крадниии дорде още има що

 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  "Благодарение на впечатляващите антиправителствени протести"СмЕх, смЕх.....! Цялото интервю прилича на изказване от трибуната на политбюро на ДБ.А иначе ние си знаем, че: "Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”."
  —цитат от коментар 20 на todor._89


  Задължително е да кажеш нещо съществено.
  Ако държиш да те приемат на сериозно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  "2021 – ще продължим да наблюдаваме залеза на ГЕРБ"
  .........
  Пише ли нещо за изгрева на ДБ?

 62. 62 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Организирано оттегляне като НДСВ към ГЕРБ ще е вредно за българската демокрация. Трябва да ги прекършим в средата, за да може нагаждачите и наемниците да не виждат перспектива за дребната си лична далавера и да се разбягат по други "проекти". Едва тогава ще последва същинският залез. Счупване в средата означава втора сила в страната и трета в София.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 63. 63 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Доцент Инджов е популярен коментатор в СМИ. С обзорни политически коментари. В почти всички могат да се чуят и прочетат общи приказки. В общи линии констатиращи залеза на сега управляващите, предсказващи скорошни политически промени. Посочва кои ще са залязващите. Но изгряващите управляващи и особено политиката, която ще водят са само предположения. Почти напълно се вписва като говорител на протестите, на тримата политкомисари и въстанически командири, на Майчето и майкините майки, на т.нар. десни партии, ... Които биха били коалиционни партньори на БСП в управлението на България. Против мафията, против корупцията, против статуквото, против мутрите, ... Без да се посочва кои са тези мафия, корупция, статукво, мутрите, ... Още по-малко как реално биха били елиминирани. И по какъв начин и с какво ще бъдат заменени. Не се посочва, че тези, които би трябвало да изгреят са свързани с обществените тумори против които се обявяват, че някои дори са от създателите на тези тумори.
  Не е пропуснал и ДПС. Всеки сам би могъл да преценява и оценява дали и кога и доколко ДПС са били опозиция на ГЕРБ. И дали ДПС ще бъдат опозиция на БСП. Истинска опозиция. Нима е възможно. Верният отечественофронтовски съюзник. Отново се пропуска важната обществена подробност, че ДПС ще играе ролята, за която е създадено.
  Доцентът е професионалист. Той знае много добре какво . Трябва да пише и говори това, което СМИ желаят и очакват да чуят. За да бъде канен отново. За да се приобщават повече поданици, наричани и граждани суверен, гласоподаватели, ..., материал, ... Все пак става въпрос за бизнес, за пари, ... А парите са нещо важно, много важно. Макар че не са всичко в живота. И Лили Иванова го е изпяла отдавна.

 64. 64 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да,тъпи и крадливи са!Но покажете ми КОЙ от следващите,кой???

 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  " Благодарение на впечатляващите антиправителствени протести през лятото..."

  Що не сподели, с какво са впечатляващи? И кои са впечатлените.
  Щото храсталаците около Орлов мост и шадраванът пред президентствотно не са много впечатлени.
  Може би има предвид впечатлените емисари от Европата, които с впечатляващ пирует си врътнаха задника обратно и помолиха повече да не ги впечатляват по този повод...
  Или впечатлените шофьори на автомобили, които с впечатляващи благодарности обикаляха половин София, за да достигнат целта си на около 200-300 метра пред тях.
  Или впечатлените работници от службите по хигиена, които с нецензурни благодарности изливаха възторга си от спомените от поредната нощ на вкиснатите домати, развалените яйца, вмирисанат риба или гнилите тикви.
  И получаваха възнагражденията си за това от нашите данъци...
  И т.н.
  Но действително има някой, който силно се впечатли от всичко това- уважаемият КОВИД-19.
  Порази се от готовността, с която впечатляващото отровно трио му предостави богата почва за заразяване и жътва на жертви, изобретявайки зловещото продължение на прословутите септемврийски въстания и октомврийски революции.
  И, разбира се, с впечатляващ непукизъм, вирусът взе своето. И още го взема...
  И се радва на статии в "Дневник" като тази...

 66. 66 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":Всички, които са извън властта в момента ги броим за чисти. Колко са такива, ще видим. Но тези, които са окаляни от горе до долу и не само това, те са пълни некадърници. Използваха властта само за собственото си благополучие и ни направиха за смях пред света.
  —цитат от коментар 42 на Роси

  Роси, това наистина ли го мислите??? Вие не знаете ли кои са евентуалните биха могли да изгреят като управляващи ??? Ех, Роси, Роси, ...

 67. 67 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Дневник, вече много силно се излагате, няма ден без подобна статия. На миналите избори имахте за 4 месеца над 180 "статии" за Христо Иванов. Ако на това му викате независима журналистика заеби, по-скоро прилича на журналистическо помиярство.

  Много хитър
 68. 68 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Обикновеният български гражданин не се интересува от дълбокомислените "анализи" на подобните на драскача тук. Много малка част от българите са засегнати от интригите по високите етажи на управлението. Средният наш "имбесил" е ясно, че който и да управлява, все ще се краде и ничий "модел" няма да се демонтира, защото моделът е общ за всички кандидати за държавната софра. Фирмите, печелещи търговете, са едни и същи и всичките са с червено-синя закваска. Истински добър анализ на ситуацията в България е направен в коментара на "Антишишковци". А ГЕРБ ще продължи още дълго да "залязва" поради липса на реална и приемлива за мнозинството алтернатива. А и някои все още помним Лукановата и Виденовата зими.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  “ След пионерската мисия на Христо Иванов на плажа "Росенец" и активната роля на "Демократична България" в протестите, считам, че формацията ще влезе в парламента.”——Мене това ми хареса. Значи 1 лодка пионерчета = 3%. Колко лодки за да пораснат ... до политическа сила? Апропо, знае ли се чия беше оная лодка? На Маджо или на някой друг?
  —цитат от коментар 37 на Gretel

  Задачата е от политическата аритметика.
  А въпросът!!! Защо ли никой не го зададе досега???

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#67] от "Кум Лисан":

  колега
  ногу още неща ша станат ясни
  като им излязат кандидатските листи на ДБ
  ша има шоу

 73. 73 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Безсмислено хвърляне на боб и тъпо гадаене, без гадаещият да отчита основоното - мутрите, които управляват понастоящем България и които за 10 години успяха да я превърнат в най-бедния, жалък и корумпиран член на ЕС, не са паднали от Марс или наложени ни от вероломен завоевател. Те бяха избрани от подобно на тях тъпо, недотам образовано, аморално, но изключително алчно мнозинство - мнозинство от бъдещи чиновници, депутати, министри, от тъпи, но агресивни балкански капиталисти и техните послушни трудови роби. Това тъпо и аморално мнозинство не уàстваше в протестите, там нямаше как да видите тъповатите им мазни муцуни, лоясали и омазани от "спечелените" обществени поръчки или чиновническите бонуси и заплати. Това тъпо и аморално обаче мнозинство не се е изпарило, неговата алчност и неговите грехове ще продължават да пречат на България да върне душата и морала си. Преждевременно се хвърля боб - вижте форума на ДНЕВНИК и ще видите колко мазни и агресивни слуги на Мафията бранят кокала си, облайващи всеки нормален българин, дръзнал да посочи с пръст нищетата им. Мафията ГЕРБ + ДПС няма лесно да се откаже да кръвопие от България!

 74. 74 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Проблемът е, че тук няма балотаж. Както на кметските избори, когато БСП и Демократична България за малко не направиха Мая Манолова кмет на София, а във Варна дадоха сериозен шанс на Костя Копейкин. Инджов очертава същата коалиция и след изборите. Атанас Атанасов също я промотира - всички срещу ГЕРБ, включвайки и ДПС. Защо Инджов изключва от коалицията ДПС е неясно. Досега винаги са управлявали с БСП. Но десните ще се отвратят от такава симбиоза? Защо да се отвратят?Важното е да се детронира ГЕРБ, както Атанасов провижда. Но, наистина, проблемът е, че няма балотаж. Кой каквото вземе от раз. Което поставя някои от участниците в уравнението под въпрос. Не само триото и Манолова, но дори Сл.Тр. и ДБ. Интересно, защо Инджов не споменава патриотите. ВМРО, например. Или както либералните наблюдатели ги наричат десни популисти. Атака вече я изключиха от понятието, защото влезе в колаборация с Демократична България и фактически оглави въстанието в последната му фаза. Чрез телевизията си и напористата репортерка на Сидеров. В мрежата се появяват разни определения за левите либерали /към които Нинова приши и БСП, наречена БСП-Сорос от някои/, че са лукави, коварни, дребнави и неверни. Друг да съди дали са прави. Но вадят отново и отново чекмеджето и нищо друго конкретно за днешната "порочна" власт.

 75. 75 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#59] от "uq":

  Извинете, но има една интересна историческа подробност - досега нито един министър-председател, който е завършил пълния си мандат не е спечелвал редовните избори. Възможно ли Бойко Борисов, който на всичкото отгоре никога е е спечелвал самостоятелно парламентарно мнозинство да се окаже първия?

  И защо първа политическа сила непременно се смята и за управляваща? Това не винаги е така. През 2013 г. ГЕРБ беше първа политическа сила, но не стана управляваща.

  А и градската мълва нашепва, че се готви не тройна коалиция по подобие на правителството на Станишев, а "експертен кабинет" по подобие на правителството на Беров. С министър-председател Николай Младенов.

 76. 76 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 492 Неутрално

  тоз афтор много се е размечтал. седи някъде в старопрестолния град на ароматна ракия и дрънка. разбирам, че много му се искат нЕкои неща, но чак пък такова оливане и липса на допирни точки с реалността, не е добре. горките му студенти!

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 77. 77 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#75] от "Един препатил":
  градската мълва нашепва, че се готви не тройна коалиция по подобие на правителството на Станишев, а "експертен кабинет" по подобие на правителството на Беров. С министър-председател Николай Младенов.

  тц
  не се готви

 78. 78 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  2021 – ще продължим да наблюдаваме залеза на ГЕРБ
  *******************************************************

  Уважаеми братя- кретени, казват, че разумните хора се радват не на залезите, а на изгревите в политиката.
  Дали това е правилно, как мислите? И ако залезът на ГЕРБ при липсващ изгрев, ще има една-единствена видима последица, власт на БКП/ДПС - дали този залез е нещо хубаво? Дали замяната на едни крадци с други, още по-нагли крадци / справка: страхотното постижение на СтаниШефСърГей-времената!/ е нещо позитивно?
  Хмммммммм.....
  Всички за Христо Иванов! Там е изгревът! По дяволите крадците!

  Мараба, С-ДС доносници!
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Да, залез. Ще дойде М.Манолова и Бабикяните с Васил Божков и БСП с икономисти , експерти дето ще изгреят и оправят всичко , направо ще цъфнем 😄!

  agent
 81. 81 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 325 Неутрално

  2021 – ще продължим да наблюдаваме залеза на ГЕРБ
  _____________________
  Като гледам, БКП(соц) или БСП(ком) не залязват вече 130 години, та... по-полека със залезите на партии!
  Какво значи "да залезе" една партия? Ако е загуба на парламентарни избори, то няма нищо по-естествено в една демократична държава. Така е редно да бъде. Днес печели избори, утре ги губи, после отново цикъла... Загубата на избори не е загуба в истинския смисъл на думата, а просто смяна на приоритетите или пък на пътищата за постигане на основна обществена цел. Няма трагедия, а има развитие. Щом една партия продължава да печели избори, това означава само едно - нейните партийни приоритети са приоритети и на обществото. Естествено е да има както "ЗА", тако и "ПРОТИВ". Лично аз не виждам нищо ненормално една партия да печели и три, и четири, че и повече мандати последователно или с кратки прекъсвания. Това означава, че тази партия отразява интересите на по-голямата част от обществото.

 82. 82 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1902 Весело

  До коментар [#23] от "antonio_vivaldi":

  "Ще наблюдаваме това, което стана с НДСВ -изчезване от политическата сцена на Герб след още едни избори-"
  Това го пожелавате от 12 години.
  И си остава само пожелание.
  За НДСВ гласуваха тези, които бяха отвратени от катастрофиралото управление на Костов и които нямаха друг избор.
  Тройната върна БСП на власт, защото хората бяха отвратени от катастрофиралото управление на Симеон и нямаха друг избор.
  ГЕРБ пое властта, защото хората се отвратиха от катастрофиралото управление на Тройната и нямаха друг избор.
  Когато ББ подаде оставка, без никой да му я иска, хората му върнаха властта обратно, Щото на сцената имаше само жалки отпадъци от катастрофирали управления.
  На следващите избори хората отново дадоха властта на ГЕРБ, щото на сцената бяха същите играчи.
  Когато ББ подаде оставка втори път, без никой да му я иска, хората отново му върнаха властта обратно.
  Щото на сцената бяха пак същите отпадъци...
  Сега някой да вижда нещо друго?
  Ако може да се забележи нещо ново, то е, че същите тези отпадъци са се разложили до степен на лумпенизация и са се превърнали в аморфна маса, представляваща невъобразим тюрлюгювеч от цветове, идеологии, интереси и т.н., подлютен с безогледна продажност и зверска жажда за власт.

 83. 83 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ".... Лакърдии, халюцинации, опашати лъжи...Това е набеденият за "журналист " Иво Инджов. Че и май преподава някъде, горките деца.
  —цитат от коментар 17 на Северозападнал

  Защо горките? Доцент Инджов е добър университетски преподавател. Реален. Преподава правилен стил. Журналистите трябва да пишат и говорят това, което съответните СМИ желаят и очакват да чуят и видят, това което биха предоставили на зрителите, слушателите и читателите. Така ще се реализират успешно в професията.

 84. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Отдавна съм престанал да се интересувам от процесите, които се случват в политическото блато ГЕРБ ! Притеснява ме единствено бъдещето на страната ни.......

 85. 85 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Фактите и само фактите! Факите са, че за 10 /десет/ САМО години управляващата мафиотска коалиция ГЕРБ + ДПС успя да превърне България в най-зле образованата, най-болната, най-нещастната, най-бедната, най-изоставащата, най-корумпираната, най-несправедлевита и най-несвободната /111 място/ страна в ЕС!!! Румъния, която до влизането ни в ЕС изоставаше от България, днес ни превъзхожда във всичко. В пъти. Срамни, жалки, тъжни факти!!! Факти, от които нашите предци, дали живота си за тази страна, биха се не само срамували, биха се ужасили и, вярвайте ми, пак щяха да са на крака, за да се бият за освобождаване й. За осбождаването на любимата си България от Робството на посредствените и аморални тъпаци, крадци и разбойници, наричани още Българска мафия. Да, но стадото си дъвче подхвърления му жалък кокал и нехае за нищетата си. Това са фактите - останалото е от Лукавия.

 86. 86 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Той драгалевския Гаргамел като е такъв специалист да се яви на изборите, ще вземе поне 1%. Те всичките така наречени десни вкупом не могат да вземат повече от 12%, а са 15 партии и на всеки избори се прегрупират. Като чета повечето тук си заслужаваме учиндолския в парламента. Може бай Шиле да е министър на културата... или халатурата.

  Много хитър
 87. 87 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 325 Любопитно

  До коментар [#85] от "Brighty": "Фактите и само фактите! Факите са, че за 10 /десет/ САМО години управляващата мафиотска коалиция ГЕРБ + ДПС успя да превърне България в най-зле образованата, най-болната, най-нещастната, най-бедната, най-изоставащата, най-корумпираната, най-несправедлевита и най-несвободната /111 място/ страна в ЕС!!!"
  -------------------------
  Такаааа... Сега, остава да ми покажеш, каква е била България ПРЕДИ ТЕЗИ 10 години по отношение образование, здравеопазване, щастливост на народонаселението, бедност, свобода на словото и другите там неща, дето си изредил. Не за друго, а за да ти повярвам, нали...

 88. 88 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#20] от "todor._89":

  ""Благодарение на впечатляващите антиправителствени протести"

  СмЕх, смЕх.....! Цялото интервю прилича на изказване от трибуната на политбюро на ДБ."
  ============
  Тези протести ли, дето дори "Дневник" спря да отразява, че му се смеят? Останаха само "Факти", които са загрижени, че Бойко държал "майките" на улицата.
  Така наричат щурмоваците на Мая.

  Еретик
 89. 89 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 77 Весело

  2021 – ще продължим да наблюдаваме залеза на ГЕРБ_____________________Като гледам, БКП(соц) или БСП(ком) не залязват вече 130 години, та... по-полека със залезите на партии! Какво значи "да залезе" една партия? Ако е загуба на парламентарни избори, то няма нищо по-естествено в една демократична държава. Така е редно да бъде. Днес печели избори, утре ги губи, после отново цикъла... Загубата на избори не е загуба в истинския смисъл на думата, а просто смяна на приоритетите или пък на пътищата за постигане на основна обществена цел. Няма трагедия, а има развитие. Щом една партия продължава да печели избори, това означава само едно - нейните партийни приоритети са приоритети и на обществото. Естествено е да има както "ЗА", тако и "ПРОТИВ". Лично аз не виждам нищо ненормално една партия да печели и три, и четири, че и повече мандати последователно или с кратки прекъсвания. Това означава, че тази партия отразява интересите на по-голямата част от обществото.
  —цитат от коментар 81 на Нормален


  Не обяснявай как работи демокрацията. Виоуетовите умнокрасавчици няма да те разберат.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 90. 90 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 77 Весело

  Фактите и само фактите! Факите са, че за 10 /десет/ САМО години управляващата мафиотска коалиция ГЕРБ + ДПС успя да превърне България в най-зле образованата, най-болната, най-нещастната, най-бедната, най-изоставащата, най-корумпираната, най-несправедлевита и най-несвободната /111 място/ страна в ЕС!!! Румъния, която до влизането ни в ЕС изоставаше от България, днес ни превъзхожда във всичко. В пъти. Срамни, жалки, тъжни факти!!! Факти, от които нашите предци, дали живота си за тази страна, биха се не само срамували, биха се ужасили и, вярвайте ми, пак щяха да са на крака, за да се бият за освобождаване й. За осбождаването на любимата си България от Робството на посредствените и аморални тъпаци, крадци и разбойници, наричани още Българска мафия. Да, но стадото си дъвче подхвърления му жалък кокал и нехае за нищетата си. Това са фактите - останалото е от Лукавия.
  —цитат от коментар 85 на Brighty


  Ръста на БВП, приемането ни в чакалнята и тн говорят друго. Смешко.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Интересно как герберята, които вкупом са тук и се чудят каква глупост да изтърсят, дори не забелязват съвсем целенасочения пропуск на автора в жалките му опити "да оцени политическата 2020 г. и да направи прогнози за 2021 г.".
  Това да не кажеш поне една дума за най-силната, най-организираната и най-действената опозиция на управляващите Демократична България е за отбелязване.
  Хората, които много преди Манолова, Трифонов или отровните, са критикували и са представяли качествени идеи и програми за решаване проблемите на страната.
  Тука някои дори критикуват "Дневник", че били водели политика изцяло в полза на ДБ. Ей тези май изобщо не са чели статията.
  Абе как го правят това бе?
  Да говориш за изминалата година и да пропуснеш събитието, което взриви обикновените хора и ги изкара на площадите. Да не кажеш една дума за дебаркирането на брега на Росенец, за гаврата с българското знаме.
  На всички е повече от ясно, че ДБ тепърва ше си казва думата и най-активно ще участва в политическата 2021-ва.
  На всички е повече от ясно и защо Инджов толкова леко и безметежно се опитва да потули най-качествената опозиция. ...
  И този се пише политически специалист.
  Смешко!
  Или по-точно политически манипулатор.


  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92
  brighty
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Весело

  Да, залез. Ще дойде М.Манолова и Бабикяните с Васил Божков и БСП с икономисти , експерти дето ще изгреят и оправят всичко , направо ще цъфнем 😄!
  —цитат от коментар 80 на Ronald Reagan


  Тези гореизброените да бяха излезли поне с едно планче за бъдещите си действия ако вземат да управляват, да бяха казали какво ще правят когато свалят ГЕРБ.
  Е да ама нямат.
  "Специалистът" Инджов обаче им отдава специално внимание.
  в същото време напълно избягва хората от ДБ, които от години имат подготвени идеи и планове как да се управлява страната когато герберята най-сетне се провалят окончателно в очите и на най-заблудените.
  Да не отчетеш най-качествената опозиция си е очеизвадна манипулация.
  Няма що!
  Невероятен политолог!
  И доцент по политология на всичкото отгоре.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94
  brighty
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 95. 95 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Прилага се подсигуряващ за щети подход за емитиране на пари. Създадените условия оказват влияние на хората за съдби на жертви.
  Пандемията COVID-19 предизвиква повече щети от неправилността.
  С грешката при емитиране на пари 2020 г. бе по-трудна от 2019 г., 2021 г. ще е по-трудна от 2020 г. и със запазена насока. За отлагане на държавният финансов крах, правителството с пари от заеми плаща щети от пропуска при емитиране на пари.
  Съществената причина за политическият провал на Бойко Борисов е лошото емитиране на пари.

  Иван Митев - икономист
 96. 96 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  ГЕРБ ще залезе тогава, когато Доги и Шиши си намерят друга по-удобна партия, върху която да паразитират. Вероятно вече вървят такива сондажи и не изключвам това да са партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова. Това в случай, че ДПС не участват пряко в управлението.

 97. 97 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дон Кихот":

  До коментар [#23] от "antonio_vivaldi":...Когато ББ подаде оставка, без никой да му я иска, хората му върнаха властта обратно, Щото на сцената имаше само жалки отпадъци от катастрофирали управления.....
  —цитат от коментар 82 на Дон Кихот


  Извинете, но няма как да направите някакви смислени изводи на основата на неверни факти.

  Когато Бойко Борисов подаде оставка през месец февруари 2013 г. на изборите през месец май хората въобще не му върнаха властта обратно. Забравихте ли, че на власт дойде правителството на Орешарски и Бойко Борисов щеше да подсмърча в опозиция до края на мандата му ако не беше невероятната простотия с назначавено та Пеевски в ДАНС и избухналите по този повод протести?

  А на следващите предсрочни избори след оставката на Орешарски хората въобще не дадоха властта на Бойко Борисов - ГЕРБ получиха по-малко депутатски мандати отколкото след "Костинброд" и никакво второ правителство на Бойко Борисов нямаше да има без подкрепата на Реформаторския блок.

  А и третия път не хората дадоха властта на Бойко Борисов, а "Обединените патриоти".

  Е, нали знаете приказката за стомничката за вода?

 98. 98 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#93] от "Храбър":

  И като имат ДБ подготвени планове за управление можеш ли да ми кажеш колко хора извън твърдото ядро, които и без това си гласуват за тях са запознати с тези планове? Единици. И това е изцяло по вина на ръководството на ДБ и на Христо Иванов най-вече. Избори с говорене за 2-3 персони нон стоп не се печелят. За средностатистическия гласоподавател има много по-съществени въпроси от свалянето на Гешев и Пеевски, повярвай ми. И не ми казвай, че всичко било написано на сайта. Хората не са длъжни да ходят да четат на сайта. Христо Иванов е този, който трябва да моли хората да гласуват за него и да им обяснява защо това ще е добре за тях, а не хората да ходят да му се молят да управлява. Това просто няма да се случи

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  "Още по-вероятно е ГЕРБ да остане в опозиция."

  ГЕРБ в опозиция не ни устройва. По-добре е да продължат да управляват, за да имаме оправдание за гузната ни съвест.
  Боко се прояви като знатен строител, досущ като бай Тошо. Но докато Тошо наистина строи и много построи, Боко само караше джипката и си клатеше краката и си мърдаше устата. Видяхме го що за строител е, но той може да е страхотен рушител. Наблюдавали сме го и как руши, няма никакви задръжки. Затуй или без ГЕРБ, или да ги оставят да си управляват. Защото знаем как ще мобилизират цялата чиновническа измет и общинския башибузук и всякакви тъмни сили и изчадия, за да си запазят властта. Защото за тях властта е всичко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK