Задава се нулева година за реформите в правосъдието

Единственото положително през изминалата година е ясното дефиниране на проблемите и силната им обществена разпознаваемост, довела до масови протести.

© Георги Кожухаров

Единственото положително през изминалата година е ясното дефиниране на проблемите и силната им обществена разпознаваемост, довела до масови протести.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


През 2020 година приключи изпълнението на Актуализираната стратегия за съдебна реформа 2014-2020. Това именно налага все още действия в две направления: да бъде отчетено какво реално е изпълнено и следва ли да бъдат заложени нови цели предвид факта на установените дефицити и несъвършенства на българското правосъдие.


Към момента нито едно от двете не е свършено.
Подмяна вместо промяна


Вместо със сериозни и премерени действия управляващите да убедят обществото, че властта не е самоцелно упражнявана те се хвърлиха в смехотворни конституционни начинания и безсмислени по своя характер псевдореформи на прокуратурата. Това оставя убеждението, че мнозинството в Народното събрание е действало не с цел реално разрешаване на проблеми и изпълнение на препоръки, а така че да откупи Бойко Борисов в предизборна ситуация, давайки сигурност и на Иван Гешев, и на стоящите зад него интереси, че прокуратурата остава постарому.


Така за пореден път дори помощта отвън в лицето на ЕС по първия Доклад за върховенството на правото остава предварително обречено начинание поради липса на политическа зрялост у нас. Единственото положително в тази насока през изминалата година е ясното дефиниране на проблемите и силната им обществена разпознаваемост, довела до масови протести. Така няма как при предстоящата предизборна кампания за парламентарни избори темата да бъде подмината и от големите партии.


Защо няма нова стратегия


Отговорът е твърде неблагоприятен - с редица административни действия Министерството на правосъдието в лицето и на бившия, и на сегашния правосъден министър обезпечи това да се случи, за да може необезпокоявано да бълва конституционни проекти и панаирно законодателство в областта на устройството на съдебната власт.


Да припомним, че нито едно от тези две действия не е обсъдено с членовете на Съвета. Съветът по наблюдение изпълнението на Стратегията не е провеждал заседания от 10 март. По този начин на практика не се отчитат действията на управляващите, те избягват основателна критика, а не се стига и до приемане на нова стратегия за съдебна реформа.


Единствено в началото на юни 2020 г. беше публикувана Националната програма за развитие България 2030. В този стратегически документ трябва да се побере виждането на властимащите за България във всички сфери на управление - въобще колко и докъде ще е благополучно обществото ни в следващите 10 години. Едно от водещите министерства при подготовката на дългосрочните държавни цели в областта "Институционална среда" е Министерството на правосъдието (МП), към онзи момент оглавявано от Данаил Кирилов. Заложените цели бяха бутафорен препис на последната стратегия с тази особеност, че не отчита нито постиженията, нито провалите.


Към днешна дата липсва развитие по приемането и на този "визионерски" акт.


За да бъде картината още по-трудна, Кирилов създаде втори съвет - за наблюдение при евентуалното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК (CVM). При процедурата за избор на участници Кирилов, в разрез с правилата, отмени резултата без правни мотиви. Поради това работата и на този съвет и блокирана.


Няма защо - свобода в контекста на избори


Проблемът е такъв, че ГЕРБ стоят зад изготвената през 2010 г., ревизираната през 2014 и приключваща Стратегия 2014-2020 г. и зад няколко предизборни програми и коалиционни споразумения, които изчезнаха от интернет пространството. Така при прочита им ще установим, че се обещава едно, изпълнява съвсем друго и като цяло е изминало едно десетилетие на застой.


Това би довело поне до част от юридическата общност желание за реализиране на политическа отговорност, а и обществен отзвук. Да припомним, че за да се стигне дотук отговорност имат и политически лоялните мнозинства в действащия и предишния състав на Висшия съдебен съвет. Редица от действията по изпълнение на важните въпроси са в тяхна компетентност като например - решаване на проблема със свръхнатовареността на съдиите, както и с реформата на съдебната карта.


На практика в този мандат на съвета не е свършено почти нищо освен отчитането на европроекти и мимикрия по изпълнение на целите. На законово ниво обаче липсва работещ механизъм за търсенето на отговорност, а управляващите периодично и на ръба на конституционосъобразността бонифицират членовете на ВСС и на Инспектората към него. Така порочният модел работи безотказно.


Какво остана неизпълнено и за какво да помислим


С риск да досадим на читателите набързо ще припомним, че не само основният въпрос с независимостта на съда и отчетността на прокуратурата остава нерешен. Болезнени теми като ефективно детско правосъдие и борбата с корупцията също не бележат особен прогрес.


Сега е моментът да припомним, че след "Апартаментгейт" се заговори за преуреждане работата и на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), но действия не последваха, а институционалните несъвършенства на комисията потънаха.


Реформата на юридическото образование първоначално бе частично възпрепятствана, след което се стигна до целенасоченото ѝ пълно изоставяне. Така периферни за образователната система правни факултети произвеждат удобни за властта кадри, които заемат ръководни постове или подменят изцяло персоналния състав на системата.


Яснота за това как се харчат бюджетни средства в съдебната власт продължава да няма, а заложеното "дългосрочно бюджетно планиране" стига до това да се изгради система от финансови бонуси предимно за специализираните съд и прокуратура, любими на властта.


В заключение


Вероятно 2021 г. или по-голямата част от годината ще премине без стратегия за реформата на съдебната система. Губейки година историческо време, дано пред урните осъзнаем, че това повече не бива да се случва и зависи от нас самите чрез избора, който правим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  СУ ПЕР. На тях така им и много готино.

 2. 2 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Тоест нормална година.

 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Няма кой да пипне доганосъдието. Нито доганатурата.

 4. 4 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Щото предишните години се СМЛЯХА от реформи

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Поредната дъвка!! Съдебна реформа!!! Кой туй нещу, бе другари?! Говорите за него нон-стоп, ама никой нито го е чул, нито го е видял! Каква ще е тая реформа?! Кадии ли ще назначаваме, или пашите ще ни съдят? Нещо като "светлото комунистическо бъдеще"!
  Кажете най-сетне какво предлагате?! Главния прокурор от мафията ли ще се избира, председателя на КС от Разград ли ще се назначава, или от Шумен? Нищо по въпроса! Ама крясъци "съдебна реформа" се чуват чак от към Марс!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Главния прокурор от мафията ли ще се избира,
  —цитат от коментар 6 на lz2


  Той и сега се избира от нея.

 8. 8 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 447 Неутрално

  По-правилно би било нулево десетилетие.
  ДС, която създаде ДПС, добре познава силните и слабите страни на племето, населяващо територията, наричана все още България. Наясно е с това, на какво е способно това племе, без да се самозалъгва и без да изкривява преценката си по субективен начин, характерен за едноличното управление при ГЕРБ. ДПС определено притежава висок, добре организиран, колективен интелект и знае как да организира в компактна маса и подчини в свой интерес хората с по-ниско IQ, възползвайки се от неосъзнато им самовнушение за повишена представа за себе си, което е видно за околните, но невидимо за тях самите. И създаде ГЕРБ. Затова Иван Костов нарече вожда на добре организираната корпорация ДПС - проклятието на България. Добре организираната материя винаги печели пред неспособната да се организира, макър и многократно да превъзхожда като маса организираната. Всъщност, "проклятието..." би трябвало да са онези, с ниското IQ. Тук не става въпрос за мургавите и турския етнос. Отнася се за тези, които са убедени, че наведена глава сабя не я сече. Това е основната причина за появата на оня с каскета и другия с чекмеджетата.
  Театъра, който беше разигран с отстраняването на всички кандидати за доставка на машините за гласуване и измисленото финално състезание само между свързаните "Лекс - БГ" и "Сиела" е класически. Машините ще ги достави адвокатът на Мултигруп -Иван Тодоров. Същият, който изигра ключовата роля в приватизацията на БТК. Същият, който като работещ някога в ДС имаше ключова роля в правенето на автоматизирани системи за контрол на хората и в резултат се измисли ЕГН-то, за да се улесни автоматизацията на контрола на добрите и лошите. Същият, който се договори с ДПС за създаването на контролираната от тях политическа патерица - партията на Куневица. Същият, който участваше в бандата на бивши генерали от ДС, създали несполучливия проект НДСВ. Същият, който участваше в унищожаването на ценна информация в Агенцията по вписвания и възстанови системата, вече без ценната информация, защото поддържа огледален образ на
  Агенцията в офиса си. Същият, който участва в планирането на всички важни неща в държавата като член на истинската (паралелната) власт, където премиер е МАМАН на ШИШИ а президент - проклятието на България. Има пряка връзка с Каскета. Резултатът от изборите ще е:
  1. ГЕРБ
  2. БСП
  3. ДПС
  4. Сестра Галева с партията на Куневица и шоумена ще са новите политически патерици, зависими от корпорацията.
  5. За сега още не е решено дали да се пусне ДБ да влезе в парламента, или не. Много е вероятно да надделее желанието на Доган, да се пуснат с резултат от изборите на ръба, за да ги направи отново за смях и така да си гарантира монопол върху държавата за следващите 10 години. Със сигурност, знае как да вкара в играта нов смешник, като Петър Москов.

 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Весело

  Кадри като Ристю, Панов и Калпакчиев твърдят, че само те разбират от право и те трябва да направят реформата, затова въртят телефоните наляво-дясно.
  Цветанов бил замесен с Артекс, а Борисов със СИК, понеже Панов няма нищо общо с Артекс, а Ристю въобще не се опитва да се свърже с Манджо.

 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Любопитно

  ДеБъ били против ДПС, а Панов омотаваше делата на Ценко Чоков от ДПС.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Весело

  То пък, колко много реформи имаше до сега, маани, маани! 😀

 12. 12 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 568 Неутрално

  ...
  „Резултатът от изборите ще е:
  1. ГЕРБ
  2. БСП
  3. ДПС
  4. Сестра Галева с партията на Куневица и шоумена ще са новите политически патерици, зависими от корпорацията.
  5. За сега още не е решено дали да се пусне ДБ да влезе в парламента, или не. Много е вероятно да надделее желанието на Доган, да се пуснат с резултат от изборите на ръба, за да ги направи отново за смях и така да си гарантира монопол върху държавата за следващите 10 години. Със сигурност, знае как да вкара в играта нов смешник, като Петър Москов.
  —цитат от коментар 8 на Анти Шишковци

  ++++++

 13. 13 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  то пък до сега само задълбочаваха реформите :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Тук е заровено кучето. Ако се вкара някак наистина независим главен прокурор на позицията, може да разкатае майката на ДС мафията за 1-2 години. Но това е по-малко вероятно да бъде допуснато, отколкото да кажем победа на ДБ на парламентарните избори :-))

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Весело

  Тази тема е с правилен отговор- икономиката да се остави на Борисов , правосъдието на Гешев , армията на.......майтап , бе Уили !

 17. 17 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#8] от "Анти Шишковци":

  Много писане, едни и същи опорки! Дай Боже всички десетилетия оттук нататък да са все тъй нулеви в развитието. Та и антишишковци и провалени политици да прогледнат! Но май няма да замълчат с опорките. Борба за кокала е това, не е шега работа!

 18. 18 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 342 Любопитно

  Тази тема е с правилен отговор- икономиката да се остави на Борисов , правосъдието на Гешев , армията на.......майтап , бе Уили !
  —цитат от коментар 16 на Николай Бучков


  А правосъдието - на Бойкикиев?

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  А последните десет минаха с антиреформи.

 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Каква реформа - Прокуратурата, ВСС-то, БСП-то, ГЕРБ, ДПС-то и Марешки не желаят съдебна реформа. България твърдо извън Шенген и към групата с 2-ра скорост в ЕС.

 21. 21 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  По-правилно би било нулево десетилетие. ДС, която създаде ДПС, добре познава силните и слабите страни на племето, населяващо територията, наричана все още България. Наясно е с това, на какво е способно това племе, без да се самозалъгва и без да изкривява преценката си по субективен начин, характерен за едноличното управление при ГЕРБ. ДПС определено притежава висок, добре организиран, колективен интелект и знае как да организира в компактна маса и подчини в свой интерес хората с по-ниско IQ, възползвайки се от неосъзнато им самовнушение за повишена представа за себе си, което е видно за околните, но невидимо за тях самите. И създаде ГЕРБ. Затова Иван Костов нарече вожда на добре организираната корпорация ДПС - проклятието на България. Добре организираната материя винаги печели пред неспособната да се организира, макър и многократно да превъзхожда като маса организираната. Всъщност, "проклятието..." би трябвало да са онези, с ниското IQ. Тук не става въпрос за мургавите и турския етнос. Отнася се за тези, които са убедени, че наведена глава сабя не я сече. Това е основната причина за появата на оня с каскета и другия с чекмеджетата.Театъра, който беше разигран с отстраняването на всички кандидати за доставка на машините за гласуване и измисленото финално състезание само между свързаните "Лекс - БГ" и "Сиела" е класически. Машините ще ги достави адвокатът на Мултигруп -Иван Тодоров. Същият, който изигра ключовата роля в приватизацията на БТК. Същият, който като работещ някога в ДС имаше ключова роля в правенето на автоматизирани системи за контрол на хората и в резултат се измисли ЕГН-то, за да се улесни автоматизацията на контрола на добрите и лошите. Същият, който се договори с ДПС за създаването на контролираната от тях политическа патерица - партията на Куневица. Същият, който участваше в бандата на бивши генерали от ДС, създали несполучливия проект НДСВ. Същият, който участваше в унищожаването на ценна информация в Агенцията по вписвания и възстанови системата, вече без ценната информация, защото поддържа огледален образ на Агенцията в офиса си. Същият, който участва в планирането на всички важни неща в държавата като член на истинската (паралелната) власт, където премиер е МАМАН на ШИШИ а президент - проклятието на България. Има пряка връзка с Каскета. Резултатът от изборите ще е:1. ГЕРБ2. БСП3. ДПС4. Сестра Галева с партията на Куневица и шоумена ще са новите политически патерици, зависими от корпорацията. 5. За сега още не е решено дали да се пусне ДБ да влезе в парламента, или не. Много е вероятно да надделее желанието на Доган, да се пуснат с резултат от изборите на ръба, за да ги направи отново за смях и така да си гарантира монопол върху държавата за следващите 10 години. Със сигурност, знае как да вкара в играта нов смешник, като Петър Москов.
  —цитат от коментар 8 на Анти Шишковци


  Е на тва му викам аз конспиративна теория, вие ударихте и ГРУ в земята. 🤣🤣🤣

 22. 22 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Тук е заровено кучето. Ако се вкара някак наистина независим главен прокурор на позицията, може да разкатае майката на ДС мафията за 1-2 години. Но това е по-малко вероятно да бъде допуснато, отколкото да кажем победа на ДБ на парламентарните избори :-))
  —цитат от коментар 15 на Ruse_Island


  Аве колега, на колко години сте - нали ви е ясно, че прокурора само обвинява, а съди съда. А БГ съда е гнила ябълка, доста по-зле от прокуратурата. И ако си мислите че ДС някога ще изпусне контрола над БГ съда, значи сте голям наивник.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Не давайте на соросоиди и розови комунисти да правят съдебна реформа. Предупредени сте.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 25. 25 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Аве колега, на колко години сте - нали ви е ясно, че прокурора само обвинява, а съди съда. А БГ съда е гнила ябълка, доста по-зле от прокуратурата. И ако си мислите че ДС някога ще изпусне контрола над БГ съда, значи сте голям наивник.
  —цитат от коментар 22 на oak17621787


  Не знам кое е по-гнило и дали съда не е по-важен, но фактите показват, че натиска за контрол над прокуратурата БЕШЕ и Е огромен. Всички на амбразурата, буквално! Съдът е охлюв, прокуратурата е моментално, безотговорно и безконтролно оръжие.

 26. 26 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Весело

  Реформи в правосъдието, разбирай: Да го няма Гешев щото той настъпи олигарсите/комсомолци, които ви плащат.
  Айде у леу.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Любопитно

  "Задава се нулева година за реформите в правосъдието"
  ============
  Що бе, нали щяхте да вземата властта? Или и на вас реформи не ви трябват, ако сте управляващи.

  Еретик
 28. 28 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 568 Неутрално  Е на тва му викам аз конспиративна теория, вие ударихте и ГРУ в земята. 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 21 на oak17621787


  Начи Сорос и демократите искат да ни направят джендъри и това трябав да е реалистично, а политическия инженеринг и контрол на ДС на партии като ДПС, Патриоти, ГЕРБ, БСП, Воли и прочие - конспиративна теория!

 29. 29 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#27] от "Костадин Иванов":

  Вие като я имате тази власт от над 10 години, реформирахте ли нещо, така че да работи както трябва? В който и да е сектор?

 30. 30 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Обърнете внимание на вещите лица!
  Страните да имат право да си избират, разширете списъците, стига само бивши МВР служители и ДС сътрудници!
  Там е проблема!
  Грешна експертиза и нека Ерудирани и готин съдия да реши делото, справедливо!

 31. 31 Профил на ayz00590373
  ayz00590373
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ruse_Island":

  Ами според мен, прокуратурата си е по-важна. Без прокурор, едва ли някой въобще ще стигне до съд. Нали за да се отсъди дали си виновен или не, трябва да ти се повдигне обвинение. Затова беше целия този натиск да се владее прокуратурата, тоест, владееш на кого да повдигнеш обвинение, което е сигурно да се стигне до съд, независимо от присъдата. А нали се сещате какво става с човек, който е принуден да наема адвокати, постоянно да се пише по медиите за него, да води дела с години... Буквално им се провяла живота. Това си е истинската власт

 32. 32 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Съдът е проблем само в София, главно заради свръх натовареност, на никой няма да му пука за съда - ако сме богати - парното иска 1000 лева - плащам, съдят ме за неплатен наем - плащам, така нататък.

  Тоест - отчайваща бедност, стигаща до крайност, породена от някакви фактори, дето е все тая какви са - това е причина и за престъпления и за неплатени сметки - двете основни занимания на съда. Тъй като това не може да се оправи - съдът ще е затрупан с дела, отново говорим само за София, тоест - на бедна икономика - свръх-натоварен съд.

  Няма луд съдия да се хване на работа при натовареност повече от 100 дела на година - а те са поне двойно. Експертизи, призоваване на свидетели, изслушване на адвокати, всичко това отнема понякога часове.

 33. 33 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  "Задава се нулева година за реформите в правосъдието"
  .........
  Как нулева?!?!?!
  Христьо, отказва ли се да прави реформи, след като спИчели изборите?!?!?!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 900 Неутрално

  В Пловдивските съдилища е трагедия.Там една фирмичка е завладяла съда и никой не може да си вземе нещо на електронен носител без да си плати на тази фирмичка.Говорим за електронно правосъдие-да ама не.Трябва да си плащаш всеки месец такса на инджинерина/може би и на председателя на съда/ и само тогава след като ползваш удостоверител на документи да ти изпратят решение в електронен вариант.Трагедия.

 36. 36 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Весело

  До коментар [#33] от "4ort":

  +++++++++++
  Ти ги хвана. Вся тяхна теза е автогол за тях.
  Толкоз за ума им.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Весело

  До коментар [#35] от "dolna4erti4ka":

  Не за отстраняването на този ваш проблем е исканата рИформа в стаийката.
  Кажете нещо срещу Гешев (примерно 'каскет') за да станете богоугоден тук.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  И туй хубаво ли е или лошо? ;)

 39. 39 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  ето я реформата на ици. преценете сами дали това е което искаме в правораздаването

  независимостта на съдиите да бъде гарантирана чрез намаляването на политическата квота в тяхната колегия във Висшия съдебен съвет, а за прокурорско-следователската се предвиждаше лека доминация на парламентарната квота, за да не доминират подчинените на главния прокурор.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 40. 40 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Питам , еми коя година да сега в БГ не е била нулева ЗА РЕФОРМИ В ПРАВОСЪДИЕТО ? ?
  ХОРА , БЪДЕТЕ ПОНЕ МАЛКО РЕАЛИСТИ ! !

 41. 41 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Главния прокурор от мафията ли ще се избира
  —цитат от коментар 6 на lz2

  Tц, главният прокурор няма да си избира мафията. Знам, малко сложно е за проумяване, ама...като си попитал.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 42. 42 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 733 Любопитно

  Иванчо,предната реформа в правосъдието,е направи Христо бойкиев. или бойкикиев .нали тази година има избори?Ами спечелете ги и ,е, правете.Ама вечната опозиция,и е добре,да е вечна опозиция.Да си на кормилото на държавата се изисква работа,работа, много работа-с ума и тялото.Най е лесно от офиса да бълваш глупости,за да се докажеш,колко,си умен и затова да ти плащат добри пари.Успех на опозицията -добронамерено.

  Ръй! Ръй!
 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Кой ни е виновен, че след 2001г. реално спряхме реформите?
  А народът иска ли реформи?

  Ето мнението на един гербераст от форума:
  "...Поредната дъвка!! Съдебна реформа!!! Кой туй нещу, бе другари?! Говорите за него нон-стоп, ама никой нито го е чул, нито го е видял!..."

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Идват избори. А от всички ТВ-та се леят ГЛУПОСТИ. И тъпни. Едно жеурнале, един професор не излиза да каже нещо малко по-умно.
  Особено професорите - приятели на Б.М.Б. Лесно минаващи даже и под неговата летва.

 45. 45 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Тиквите както и главатаря си с пачките и кюлчетата не могат да разберат "кой туй нещо съдебна реформа". Ами четете преди да пишете, Венецианската комисия и Европейския съюз са го казали ясно!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Досега правеха дълбоки реформи, нека да починат тази година.

 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Простичко е- Трябва непрекъснато да се говори за "риформата", за да се чувства Ицето значим. Нали това, че требе, значи, да има риформа в правосъдието, щото и за адвокат го не щат, беше единственото подобие на идея, процедило се през мътния му мозък?

 49. 49 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Ей, щяхме да забравим да го поздравим - Ицето де, за Новата година... Хайде с една хубава народна българска песен:

  https://www.youtube.com/watch?v=0y4ITB_rJeA

 50. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Ма що пък само Ицето? Цялата ДБ да вземем да поздравим - за светлото минало:

  https://www.youtube.com/watch?v=DRYzImN_bDM

 51. 51 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Докато търсих нещо подходящо, за да поздравя скъпите на сърцето ми Дай България и по-специално Ицето като неин духовен баща; вожд и учител на българския народ, случайно попаднах на един много интересен клип. Не знам руски, така че не разбирам за какво точно пеят, но ми се струва, че клипът показва как ВСИЧКИ от ДБ, заедно с ЦЕЛИЯ си електорат и ПРЕЗИДЕНТА Радев, открояващ се на клипа с високия си ръст, голямата си глава и широката си усмивка, постепенно влизат в тон с прекрасната таварищчница Марья Захариевна и скъпия на сърцата им Владимир Владимирович:

  https://www.youtube.com/watch?v=rtEEa4uitV4

 52. 52 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 568 Неутрално

  ДБ, Ицето, бла-бла...
  Дълбоко в себе си политиците ни отдавна не се делят на леви и десни, на комунисти и консерватори, русофили и русофоби, а на ТЕКУЩО КРАДЯЩИ и ТЕКУЩО НЕКРАДЯЩИ.
  И тезата на текущите гепаджии, че кандидатите за тяхното място били идеологически и геополитически зле, или направо, че са по-големи крадльовци от тях, ми се струва изключително перверзна и нагла.

 53. 53 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  [quote#28:"Ruse_Island"][/quote]

  Къдем съм писал глупостите които говорите, ама не ми туряйте думи в устата като дърт комунист!

 54. 54 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 55. 55 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 56. 56 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 57. 57 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 58. 58 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 59. 59 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 60. 60 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 61. 61 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 62. 62 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 63. 63 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK