2021 – трябват ни мостове, а не стени

"Светът е едно цяло. Заедно сме по-силни."

© Асен Тонев

"Светът е едно цяло. Заедно сме по-силни.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на Владимир Левчев за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Надявам се, че ще видим края на пандемията в началото на лятото.
Казват, че ХХ век е започнал с Първата световна война. В края на войната се случва и най-голямата и опустошителна пандемия, която светът помни - грипната пандемия от 1918 - 1920 г., която отнема живота на поне 50 милиона души. Това е началото на глобализацията. Самата война е тъмната сянка на Втората индустриална революция - електричество, телефон, автомобили, самолети (и бомби!), радио, кино - всичко това се е появило в началото на миналия век. Но след войната и пандемията, през 20-те години идва "джазовата епоха" "the Roaring twenties" - едно десетилетие на икономически просперитет, на купони, барове, забава, безгрижен живот и разкрепостено модерно общуване.


Очаквам това да се случи и след края на ковидната пандемия, с която може би започва XXI век.


Нашият век е векът на третата (информационната, компютърната) революция и на четвъртата (на изкуствения интелект). Но знаем, че "джазовата епоха" в края на 1920-те завършва с Голямата депресия, а 10 години по-късно и с Втората световна война. Надявам се, че XXI век, векът на умните машини, ще е по-мъдър от предходния век.


Как се правят прогнози след година като 2020?


- Трудно. Когато настъпи 2020 г., никой не очакваше коронавирусната пандемия. Както и през 2016 г. никой не очакваше резултата от референдума за Брекзит, нито изборната победа на Доналд Тръмп. А тези два избора предопределиха развитието на света в последните години.


Но все пак, ако говорим за прогнози, вярвам, че пандемията ще бъде вече в миналото през втората половина на годината и ще започнем да живеем и общуваме нормално, свободно. Също така се надявам, че тази почти безпрецедентна световна криза ще засили Европейския съюз и изобщо международното сътрудничество. Защото е ясно, че без сътрудничество светът не може да се справя ефективно със световни кризи като тази. Така изолацията, в която сега сме принудени да живеем, парадоксално, ще отслаби позициите на изолационистите и националпопулистите.


Светът е едно цяло. Заедно сме по-силни. Стените не спират вирусите, нито икономическите проблеми. Трябват ни мостове, а не стени.


След пандемията очаквате ли животът да потече постарому? Какво ще е различното?


- Не. Животът няма да потече постарому. Процесът на нашето Велико преселение във виртуалния свят беше вече започнал преди пандемията. Но сега той рязко се ускори.


Ние няма да се върнем към начина на живот, в личен план или като икономически модел, който имахме преди пандемията. Много бизнеси, които можеха да направят това, както и университетите, преминаха онлайн. Ако можете да си позволите да не наемате офис пространство и всички да работят онлайн - това е по-евтино за компанията ви и тя едва ли ще се върне изцяло във физическия свят след пандемията. Ще остане главно във виртуалния.


Това, уви, до голяма степен важи и за личните ни контакти. Те се промениха и "виртуализираха" безвъзвратно. Все пак физическият ни контакт, надявам се, няма да изчезне. Но ще прекарваме повечето от времето си онлайн.


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза?


- За съжаление помъдряването е бавен процес. (Ако изобщо се случи.) То не е като да научиш и запомниш някакви факти. Не е и като да ги осмислиш. Човек помъдрява, когато осмислените факти започнат да влияят положително на начина му на мислене и съществуване.


Надявам се, че човечеството ще помъдрее след тази криза. Както помъдря след Втората световна война. Европа хилядолетия е съществувала в състояние на постоянни войни и разделения. Но ето сега, от Втората световна насам, Европа, или поне тази й част, която се нарича Европейски съюз, живее в мир и сътрудничество въпреки всички проблеми. Това е помъдряване. Оптимист съм, че и сегашната криза ще доведе до помъдряване на хората. Ще видим.


Честита нова година!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Същите хора, които казват, че са нужни мостове измислиха пандемията. Издигнаха барирери и барикади, затвориха граници, спряха свободното придвижване на хора - основно постижение на следкомунистическото време. Увеличиха финансовото разделение. Идеята е те да ръководят света, защото са по-умни от нас, защото в един момент хората си помислиха, че могат сами да взимат важните решения за себе си и за бизнеса си.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Мастове-хубаво. Много добре изглежда и голяма работа върши един мост насред планината без пътища! Супер!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Трябват ни мостове, а не стени."

  Мостове трябват там където има хора, които имат желание да преминат на отсрещния бряг. Буквално и символично.
  Инак, както е на снимката (Шейтан кюприя на Арда) е мост за никъде, бил нужен, вложени средства и труд, построен за векове, стои неизползван и полузабравен, защото ги няма хората и пътят се е загубил.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Гневно

  Точна така Владо мостове ни трябват точно като турският мост на снимката по които да минат турските орди и да ни превземат без съпротива а ти си поредното доказателство как продажната ни псевдо интелигенция вече е готова за новото турско робство!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Много хубаво, че трябвали мостове.Например в САЩ да отидат стотина-двеста милиона африканци.
  Ама не беше ли точно Владимир Левчев, който каза,че най-ужасният период в живота му бил,когато преподавал в училище в гетото на един град в САЩ.
  Та нещо не ми се връзват нещата-хем мостове, хем пък било ужасно да живееш сред хора,на които им се предлагат тези мостове.

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Говори се за мостове, ама всяка държава затваря границите. Лицемерието идва в повече...

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  Е, едно време на мостовете са стоели пазачи и са пускали само който си плаща, например! Спомнете си сцената от клетниците:"Носите дете което може да ходи. Трябва да платите и за него"

 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  Че ти с какво се различаваш, след като искаш да ни продадеш на руснаци? Не е ли предателство това?

 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":Е, едно време на мостовете са стоели пазачи и са пускали само който си плаща, например! Спомнете си сцената от клетниците:"Носите дете което може да ходи. Трябва да платите и за него"
  —цитат от коментар 7 на Patsis


  Лодкарят за подземният свят в гръцката митология Харон и той е вземал пари,за да превози душите на мъртвите през река Стикс.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  Помъдряването..."То не е като да научиш и запомниш някакви факти."
  Знание: Доматът е плод.
  Мъдрост: Не слагаш домат в плодова салата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Знам го по-различно...

  Образованост е да знаеш,че доматът е плод. Интелигентност е да знаеш,че в плодова салата не се слага домат.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Доматът си е по-скоро зеленчук. Макар че, няма точно определение или разграничение за плодове и зеленчуци.

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Любопитно

  Еклисиаст казва, че има време за всичко ! И за градене, и за разсипване, за война, но и за мир ! С престъпна шайка начело моста към какво ще бъде издигнат ? Кой ще го строи и после минава по него ? Първо трябва да започнем начисто като общество, трябва да изживеем своето скъсване с престъпността и мафията, а мостовете - да ги строим като Колю Фичето: там, където наистина са необходими !

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  Точно така е.....
  Вчера и Ердо откри четвъртия най дълъг мост в света.....
  Идва да те завладее, Mall.... :)

  https://youtu.be/_WprwUJt0VQ

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 504 Весело

  Всъщност излиза, че Владо Левчев е прав, светът помъдрява бавно, а народонаселението - още по-бавно. Толкова глупости под относително читава публикация не бях чел досега.

  73! Go Go
 16. 16 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 936 Разстроено

  Тъжно е да видиш, че добронамерена прогноза като тази може да бъде обърната с хастара навън и разнищена до неузнаваемост; да не виждаш истинския смисъл на мостовете - свързаност, помъдряване, дълговечност! Останете си в гьола, в който живеете и дано да сте щастливи там!

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Нещо се губи причинно-следствената връзка на Левчев. Изпуснал е началото "Бел Епок", която е началната глобализация, завършила с разделение и ПСВ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Весело

  До коментар [#17] от "Корки":

  Връзката е на картинката - Дяволския мост :)

  [email protected]
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  До коментар [#4] от "Julian Mall":Че ти с какво се различаваш, след като искаш да ни продадеш на руснаци? Не е ли предателство това?
  —цитат от коментар 8 на truly


  Какви руснаци бълнуваш и как ви предавам?! Сигурно трябва да припявам на идиотиите ви че ДПС е проруска и не Ердоган я поздрави я Путя с маската на Ердоган??!! Ето още за вманияченият турски фюрер който се готви да продобие ядрено оръжие от Пакистан:
  https://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_294313

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Добър текст, но за съжаление водещият политически тренд за съжаление все още не е в този посока, въпреки преминаване пика на популистката вълна!

 21. 21 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2075 Весело

  трябват ни мостове, а не стени
  ******************************************

  Така е, трябват ни мостове, по които синчетата на червените бащи да преминат на тъмносиния бряг!

  Мараба, С-ДС доносници!
 22. 22 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2075 Любопитно

  Толкова глупости под относително читава публикация не бях чел досега.
  —цитат от коментар 15 на Go Go


  Да поогледаме публикацията:

  ***
  вярвам, че пандемията ще бъде вече в миналото през втората половина на годината и ще започнем да живеем и общуваме нормално, свободно.
  ***
  Ние няма да се върнем към начина на живот, в личен план
  ***

  Характерно за дрънкалото ВЛ овъртолено-глуповато абракадабрено ломотене. " Времето ще е слънчево, макар че цял ден ще вали!". Търпи одобрение предимно от кретени.  Мараба, С-ДС доносници!
 23. 23 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Мостове! Ддуго са си стените! Особено подпорните.

 24. 24 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  трябват ни мостове, а не стени******************************************Така е, трябват ни мостове, по които синчетата на червените бащи да преминат на тъмносиния бряг!
  —цитат от коментар 21 на Манчо


  Де го този тъмно син бряг! Той отеявна пожълтя от гербери.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  "Трябват ни мостове, а не стени"
  Много мостове се разрушиха и много стени се издигнаха, трудно ще се променим.

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  Същите хора, които казват, че са нужни мостове измислиха пандемията. Издигнаха барирери и барикади, затвориха граници, спряха свободното придвижване на хора - основно постижение на следкомунистическото време. Увеличиха финансовото разделение. Идеята е те да ръководят света, защото са по-умни от нас, защото в един момент хората си помислиха, че могат сами да взимат важните решения за себе си и за бизнеса си.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Всъщност са по-умни. Из книгите и стратегиите (а и в историята го има) пандемиите водят точно до стени, бодлива тел и противопехотни мини по границите между държавите, до затваряне на обмена и съсипване на местната икономика, законност и ред. Нещо такова да си видял днес? Не, щото умните хора са намерили начин, да тушират страха на онези 80% (дето ги описа един професор, и тези 80% му се сърдят), и да не го докарат до "стадото се уплаши и хукна, и гази всичко наред". Е, у китайско заваряваха вратите на хората като в европейско по време на Чумата, ама им "набиха обръчите" да не правят средновековните щуротии.
  Та кво казваше за тъпите рептили, а...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK