Тръмп и расизмът. Как стремежът към щастие беше наказан с клетка

Александрина Пендачанска

© Mat Hennek

Александрина Пендачанска"Дневник" публикува всеки понеделник следизборната поредица за САЩ от оперната певица Александрина Пендачанска. Тя освен с успехите си на сцената е известна със силната си гражданска позиция и интерес към случващото се в България и по света. След множеството ѝ пътувания в САЩ, където живее през 2002 г., се заражда и по-сериозният ѝ интерес към американската политика.


Като цитира авторитетни и достоверни източници, г-жа Пендачанска дава контрапункт на надигащата се пропаганда от лагера на действащия президент. Отношенията на Доналд Тръмп с Русия са една от най-големите интриги по време на неговото управление и първата част проследи руската му връзка още преди падането на Желязната завеса. Втората част беше за щаба на президента, свързан с Москва. Третата част разказа за разследването на британския разузнавач Кристофър Стийл на връзките между Русия и американския президент. Четвъртата част припомни историята на семейството на Тръмп и младостта на бъдещия президент. Петата - разследването на прокуратурата относно възпрепятстването на правосъдието от президента, или "доклада Мълър". Шестата беше за финансите на Тръмп и на какво се крепи имотната му империя. Седмата - как реагира Тръмп на скандалите от Москва. Днес четете за жестокостта на управлението му, продиктувана от расизъм.


Никой не е и подозирал, че думи, изречени от президент на Съединените щати, може да са толкова нецензурни, че да принудят журналистите да се извиняват за това, че се налага да ги цитират. Но точно такъв беше случаят с думите на Доналд Тръмп по отношение на бежанци от Хаити и Африка. "Защо са ни хора от тези лайняни страни?" - беше казал той, след което допълни, че предпочита имигранти от Норвегия.
Пресичане на червената линия


"Стига с тази политическа коректност", "Най-после някой от високо място да каже на глас това, което си мисля аз", казват негови последователи не само в Америка, но и по света. Очевидно е, че много хора споделят това виждане и че Тръмп е само техен говорител.


В началото на 21-ви век човечеството мигрира непрекъснато - от малки села и градове в по-големи, в други държави и на други континенти, хората изпращат децата си да учат и приемат за легитимен "стремежа към щастие", когато се отнася до тях и техните деца, но често забравят, че на този стремеж имат право всички. Независимо от цвета на кожата им.


Расизмът се оказа онази разделителна линия, която разцепи американското общество и обясни наличието на цели 74 милиона избиратели през последните президентски избори в САЩ, които, по думите на Тръмп, пак ще му останат верни, дори и той "да застане в средата на Пето авеню и да застреля някого".


"Евреите няма да ни изместят", скандираше факелното шествие в Шарлотсвил през лятото на 2017 г. на фона на свастики и нацистки знамена, което завърши с жертви. 32-годишната Хедър Хайер беше премазана от 20-годишен неонацистки демонстрант, 19 души бяха ранени. "Има много свестни хора и от двете страни", коментира президентът Тръмп тогава.


Мексиканците пък той нарече "наркодилъри, престъпници и изнасилвачи".


Едно от основните му предизборни обещания в кампанията през 2016 г. беше издигане на гранична стена между Мексико и САЩ, за която Мексико да плати. Част от заканата си изпълни - в четирите години на мандата му от обещаните 500 мили бяха построени 423 мили, но Мексико не плати. Стената досега струва 15 милиарда долара, от които 5 бяха отпуснати от Конгреса, останалите Тръмп пренасочи от бюджета на Пентагона.


"Изтритите" семейства


Дни след като встъпи в длъжност, администрацията на Тръмп започна подготовка на програма за "нулева толерантност" за нелегално влезли в САЩ имигранти. Тази програма е действала още от юли 2017 г., но чак през април 2018 г. тогавашният главен прокурор Джеф Сешънс я обяви публично. Както впоследствие стана ясно, тя е продължила да действа и след като официално беше прекратена през лятото на 2018 г.


Основната цел е била още при влизане на територията на САЩ семействата да бъдат разделяни, като децата са поставяни в отделни центрове за задържане, а родителите са били съдени и в повечето случаи депортирани по бърза процедура. Това обикновено са бегълци от така наречения "Северен триъгълник" - Салвадор, Гватемала и Хондурас. Според служители на граничните служби разделянето има наказателна цел - който преминава границата нелегално, бива лишен от децата си. На някои от майките буквално е казвано: "Вашите семейства вече не съществуват".


Само за шест седмици след официалното обявяване на "нулевата толерантност" през април 2018 г. Департаментът за национална сигурност потвърди отделянето на 1 995 деца от родителите им, които нелегално са преминали границата. В това число не се включват децата на търсещите убежище, които също са били отделяни. През май 2018 г. търсещият убежище от Хондурас Марко Антонио Нуньос на 39 години се самоуби, след като 3-годишният му син му беше насилствено отнет от граничния контрол.


Децата


В първите месеци на програмата нямаше външен достъп до помещенията, в които са настанявани децата. Докато на 18 юни 2018 г. новинарският сайт за разследваща журналистика ProPublica не публикува изтекъл аудио запис, направен от служител в един от центровете за задържане, на плачещи, отчаяни деца, които търсят "мама" и "татко". Този запис подейства като шамар на цялото американско общество. Последваха множество репортажи и разследвания, които разкриха една трагична картина. Оказа се, че дори бебета на по няколко месеца и деца в най-ранна възраст са отделяни от родителите си, вкарани със стотици в едни съоръжения, подобни на клетки, без надзор и без елементарни хигиенни условия, недохранени и мръсни, оставени на грижите на по-големи, понякога едва 5-6 годишни деца.


Разкази и снимки от центровете за задържане на деца предизвикаха лавинообразна реакция в цялото американско общество. 75% от запитаните американци осъдиха политиката на правителството, 25% я подкрепиха.


Разкази и снимки от центровете за задържане на деца предизвикаха лавинообразна реакция в цялото американско общество.

© twitter

Разкази и снимки от центровете за задържане на деца предизвикаха лавинообразна реакция в цялото американско общество.


Подложен на обществен натиск, през юни 2018 г. Доналд Тръмп разписа заповед за прекратяване на разделянето, но както се оказа по-късно, на практика то е продължило.


Множество неправителствени организации, както и отделни щати повдигнаха съдебни дела срещу действията на правителството. В края на юни 2018 г. федерален съд нареди на правителството в срок от 14 дни да събере всички деца под 5-годишна възраст с родителите им, а за по-големите определеният срок беше 30 дни. Но това се оказа практически невъзможно, тъй като неяснотата на процедурата направи изключително трудно проследяването на локациите на задържаните и на депортираните възрастни, да не говорим за трудностите при установяването на броя и местонахождението на децата.


Психотропни медикаменти. Масова стерилизация.


Във времето на задържането не е осигурявана комуникационна връзка между семействата дори и по телефона. Като цяло правителството не е предвиждало механизъм за това как и кога семействата биха могли да се съберат отново, нито е обезпечило финансиране за това. И до момента цялото финансиране идва от частни фондове, в които се набират благотворителни средства за адвокати и за локализиране на родителите и децата.


Досега са известни случаи на над 5500 деца, разделени от родителите си в последните 4 години. Особено в началото на провеждането на програмата документацията е била водена така, че безвъзвратно са загубени следите на много от родителите и до момента 545 деца не могат да бъдат върнати. Тоест тези деца може би завинаги са загубили връзка със семействата си.


Последваха още дела, от които стана ясно, че в центровете много малолетни често са били подлагани на психотропни и успокоителни медикаменти, което беше прекратено с решение на съда през юли 2018 г. Скандал предизвикаха и разкритията, направени през септември 2020 г., за провеждане на масова стерилизация и ненужна хистеректомия без информирано съгласие на пациентките в имигрантски центрове за задържане на жени и момичета.


Оценките: "нечовешки" мерки на Тръмп


Множество лекарски съюзи, сред които Американската асоциация на педиатрите и Американската психиатрична асоциация предупредиха, че "насилственото отделяне от родителите и поставянето им в помещения, подобни на затвори, ще нанесе непоправими и дълготрайни травми в бъдещото развитие на децата".


Някои обществени фигури и политици я сравниха с нацистките лагери, но Джеф Сешънс я защити с думите "Това е преувеличение. Защото в нацистка Германия те са затваряли евреите, за да не излязат от страната".
Общественото мнение се надигна не само в Америка, но и в международната общност. Световни лидери, като канадският и британският премиери Джъстин Трюдо и Тереза Мей, Комисията за човешките права на ООН, Папа Франциск, множество религиозни организации в Съединените щати - православната, католическата, епископалната, методистката, евангелистката църкви, първите дами Розалин Картър, Хилари Клинтън, Лора Буш, Мишел Обама - всички остро осъдиха политиката за разделяне на семейства от правителството на Тръмп.


На този фон сегашната първа дама Мелания Тръмп посети център за задържане на деца в Тексас, облечена с яке, на гърба на което с големи букви беше изписано: "На мен наистина не ми пука. А на теб?" (I REALLY DON'T CARE, DO YOU?)


"На мен наистина не ми пука. А на теб?" пише на якето на Мелания Тръмп.

© Associated Press

"На мен наистина не ми пука. А на теб?" пише на якето на Мелания Тръмп.


Забравила имигрантското си минало, Мелания най-вероятно не помни и надписа на Статуята на свободата:


"Дайте ми вашите уморени и бедни,
потиснатите, що жадуват да дишат свобода.
Окаяните и от вашите брегове отхвърлени,
пратете ми бездомните, от бурята захвърлени.
Аз вдигам факела към златната врата."


Но както каза председателят на Имигрантската служба и американско гражданство в правителството на Тръмп - Кен Кучинели, "този надпис се е отнасял за хора, идващи от Европа".


Но има и други думи - тези на Томас Джеферсън например: "Според нас следните истини се разбират от само себе си: всички човеци са създадени равни и техният Създател ги е дарил с определени неотменими права, сред които са животът, свободата и стремежът към щастие". За сегашната администрация изглежда тези думи на Джеферсън са валидни само за руси и високи норвежци. Другите, макар и да са извървели хиляди километри "в стремежа към щастие", се предполага да си остават в "лайняните държави".


На 3 ноември 2020 г. 81 милиона американци гласуваха против тази политика.


Факелът на Свободата засега продължава да свети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (299)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  СТИГА С ТАЯ ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 910 Любопитно

  Популисти, расисти, ксенофоби и т.н. недоразумения се появяват от време на време в политиката. У нас Болен Лидеров, един с траверса, който обаче на скочи в даден залив, в САЩ Тръмп. Освен загубата на Тръмп в САЩ, следва да с отбележи и загубата на влияние на крайно десни формации във ФРГ, както и резултатите от изборите за европарламент от 2019 г. Вижда се, че в един момент хората се стряскат и активират своята политическа дейност. Апропо от нашите евродепутати, някой наясно ли е какво прави вечнопушещият Слабаков-син, за Геле Чашката е ясна работата. Или е пиян, или замерва с пиратки протестиращи срещу властта.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 21 Весело
 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  И все пак има едни особени държави (май повече от половината по света), генериращи потоци от милиони емигранти. И когато съседите им, потърпевши от тези кошмарни прииждащи човешки маси се опитват да променят нещо в "особените"страни, изведнъж "особените" страни стават "суверенни", и тормозенето на местното население се оказва суверенно право на управляващите.

  Май и на Тиквата суверенно право му е да пълни шкафчето си с пачки и кюлчета.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Омразата, която подклаждаше Тръмп дойде малко в повече на американците и му биха шута скоропостижно. Най забавното е, че ако не беше такъв измамник да открадне парите от кампанията, а ги беше използвал по предназначение, можеше да спечели изборите.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3814 Любопитно

  Тоест в САЩ се вършат престъпления срещу човечеството?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Правилно е казал Тръмп-защо са им неграмотни и мързеливи имигранти от държави като Хаити и африканските. Или от Хондурас и Салвадор, където нивата на престъпност са ужасяващо високи.

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Не мога да разбера защо американските медии през цялото време на Втората св. в. не са научили какво се случва в концлегерите в Нацискта Германия, не са научили как е преминал Глодомора на Сталин, но пък намериха старилизирани деца в САЩ

  подпис
 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3261 Любопитно

  Стига с тоя Тръмп, след 2 седмици циркът официално свършва и съм готов да сложа бас, че след 4 години няма да е той кандидатът на републиканците.
  Драмата е, че близо 75 млн. американци го подкрепиха....

 13. 13 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  пак ли тази
  —цитат от коментар 4 на Sleepy.J


  Нито плащаш за хостинга на сайта, нито си задължен да прочетеш всичко което се публикува тук (предполагам). Така че какъв е проблемът ?

 14. 14
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 170 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  "Кога Дневник ще напише статия за факта, че тя вече навсякъде се представя и иска да бъде наричана Alex Penda?
  Защо Александрина? Срам те е да ползваш БЪЛГАРСКОТО си име ли?"

  Едва ли много хора освен теб ги интересува, кой как иска да се нарича. Жената живее в свободна държава сред свободно мислещи хора. Може да се прекръсти на каквото си иска и пак да запази българското в себе си и да направи много за родината си. Не си ти човека който ще определя кой е българин и кой не!

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Интересно като факелът на свободата свети дали Алекс Пенд живее в някое гето,та лично тя и децата й да усетят свободата?Дали децата й учат в училище, където преобладават чернокожи ученици?
  Щото ако не е така,думите са й едно лицемерие и нищо повече.

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":"Кога Дневник ще напише статия за факта, че тя вече навсякъде се представя и иска да бъде наричана Alex Penda?Защо Александрина? Срам те е да ползваш БЪЛГАРСКОТО си име ли?"Едва ли много хора освен теб ги интересува, кой как иска да се нарича. Жената живее в свободна държава сред свободно мислещи хора. Може да се прекръсти на каквото си иска и пак да запази българското в себе си и да направи много за родината си. Не си ти човека който ще определя кой е българин и кой не!
  —цитат от коментар 16 на L Glassman


  Един пример ще може ли за само ЕДНО нещо което е направила за БЪЛГАРИЯ през последните 10 години примерно? Пак да уточня, ЗА БЪЛГАРИЯ, безкористно а не за собствена облага? Благодаря.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Гордата Пендачанска седнала да пише за това как им се отнемали правата и как били разделяни от семействата и корените си....... В това същото време ТЯ САМАТА се отрича от Българката в нея.Кога Дневник ще напише статия за факта, че тя вече навсякъде се представя и иска да бъде наричана Alex Penda?Защо Александрина? Срам те е да ползваш БЪЛГАРСКОТО си име ли?Ти си ми седнала да пишеш за морал и корени.....
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Не ме гледайте какво правя, четете какво ви пиша!

  Автентична мъдрост.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 170 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  "Един пример ще може ли за само ЕДНО нещо което е направила за БЪЛГАРИЯ през последните 10 години примерно? Пак да уточня, ЗА БЪЛГАРИЯ, безкористно а не за собствена облага? Благодаря."

  Дай някакъв контакт, ще се опитам да се свържа с нея да ти прати подробен доклад и паспорта си, та да и удариш печат, че е истинска българка.

 24. 24 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2530 Любопитно

  До коментар [#3] от "Realist":


  Мелания е еднам тъпа чалга певачка.
  —цитат от коментар 3 на Realist


  +++

  Че и с бакграунд на чалга-певачка!
  Спомняте ли си за заплахите, които получи един бивш на Мелания?

 25. 25 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  "Като цитира авторитетни и достоверни източници,"
  Има МНОГО какво да се желае в подобряването на това представяне.

  Добре пише жената, казвал съм го и преди, но категорично тенденциозно.

  А че Тръмп е бунак отдавна разбра целия поне средно интелигентен свят, който не е промит от пропагандата му.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 26. 26 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#3] от "Realist":
  Какъвто Пеевски и Черепа, такъв и Тръмп
  __________________________________________
  Искал си сигурно и Тиквата да добавиш

 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2530 Весело

  До коментар [#25] от "Боби Колев":


  ...А че Тръмп е бунак отдавна разбра целия поне средно интелигентен свят, който не е промит от пропагандата му.
  —цитат от коментар 25 на Боби Колев


  ++

  А за да сте фен на "бунак", трябва да сте...

 28. 28 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 21 Весело

  До коментар [#13] от "Nick F":

  явно ти имаш пробелм

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Весело

  До коментар [#18] от "padrino":"Един пример ще може ли за само ЕДНО нещо което е направила за БЪЛГАРИЯ през последните 10 години примерно? Пак да уточня, ЗА БЪЛГАРИЯ, безкористно а не за собствена облага? Благодаря."Дай някакъв контакт, ще се опитам да се свържа с нея да ти прати подробен доклад и паспорта си, та да и удариш печат, че е истинска българка.
  —цитат от коментар 23 на L Glassman


  Тоест няма какво да предложиш, за да потвърдиш изявлението си...😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":


  Стига с тоя Тръмп, след 2 седмици циркът официално свършва ....
  —цитат от коментар 12 на boevbisser


  Не съм съгласен!
  Циркът свършва, но тогава започва трагедията на Оранжевко!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Надписът на статуята на свободата може и да е бил верен някога, но вече не отразява истината. Колкото до думите цитирани по - долу, активното прокарване на различни привилегии на отделни групи по пол, етнос, цвят на кожата и различни други показатели, равенството вече го няма. Белите се оказаха виновни за всичко. Варварски се разрушават исторически и културни паметници, забраняват се книги - почти стигнахме до "451° по Фаренхайт". Ех Александрина! Ех Пендачанска! Като оперна певица, ще те слушам с удоволствие. Като писач, ти си от тези, които издигат стени, вменяват вина изкуствено и разрушават равенството между хората.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":"Кога Дневник ще напише статия за факта, че тя вече навсякъде се представя и иска да бъде наричана Alex Penda?Защо Александрина? Срам те е да ползваш БЪЛГАРСКОТО си име ли?"Едва ли много хора освен теб ги интересува, кой как иска да се нарича. Жената живее в свободна държава сред свободно мислещи хора. Може да се прекръсти на каквото си иска и пак да запази българското в себе си и да направи много за родината си. Не си ти човека който ще определя кой е българин и кой не!
  —цитат от коментар 16 на L Glassman


  браво бе герой, ти окончателно изби рибата! Значи може Ал Капоне да ни учи на законност, а Хитлер на човеколюбие, само защото живеят в свободни държави!
  Когато, драги, си позволяваш да раздаваш акъли, трябва да си изряден във всичко! Забрави оная мантра, че няма значение кой е казал нещо, а какво е казал! Никога не е било така! Всички гледат кой приказва и чак тогава какво приказва, защото не си струва да се замисляш по повод изказването на някой несретник! Пък и съвсем не е сигурно, че не се изказва в нечий интерес!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37
  L Glassman
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Весело

  Скандал избухна в Съединените щати, след като президентът Доналд Тръмп е записан да притиска висш държавен служител в Джорджия да "намери" достатъчно гласове, за да преобърне изборния резултат". Телефонният разговор беше разкрит от вестник "Вашингтон пост".

  https://faktor.bg/bg/articles/skandal-v-sasht-tramp-pritiska-darzhaven-sluzhitel-da-mu-nameri-glasove-v-dzhordzhiya

  ТрымпНаш предстои да бъде изритан от НАШингтон
  Ако се наложи ще му изнесат багажа на зелената морава
  както сме гледали да правят съдии-изпълнители във Факултето
  Га-гаааааааа

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До 7
  Александрина не е типично българско име, а вариант на Александра - име с гръцки корени, но популярно в Европа. Иначе Александрина малко трудно се произнася на английски, и повечето са или Сандра (съкратено, малко италианско, или Алекс-силно американизирано.). Колкото до Пендачанска, на всеки англоспикинг езикът му мое и да пъти да се оплете.
  Александрина Пендачанска се е установила в САЩ (мисля в Ню Йорк), тъй като ангажиментите й са най - вече в американски и италиански театри.

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Весело

  Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновский заявява, че действащият президент на САЩ Доналд Тръмп има един „последен шанс“ да остане на власт. Това става ясно от негово изявление в Telegram, съобщава iz.ru.

  „Само с налагане на едноличен режим може да има основание да бъдат отменени резултатите на изборите. Това е последният шанс на Тръмп, защото през следващите четири години демократите просто ще го унищожат“, отбелязва политикът.

  „Дръж се, Доналд, ние сме с вас, другите страни ще ви помогнат“, обобщава Жириновски.

  https://faktor.bg/bg/articles/zhirinovski-tlaska-tramp-kam-putinski-rezhim-za-da-ostane-na-vlast

  ПУТИНДЖИИТЕ вече не се прикриват че ТрымпНаш е ТЕХНИЯ ЧОВЕК в САЩ

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#39] от "historama":

  Иначе "александрин" е стих, използван във френското стихосложение, който съдържа 12 срички.
  А "александрит" е много ценен скъпоценен камък, добиван в Урал, който си мени цветовете в различните часове на деня.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#38] от "Hawaii":

  О да огромен скандал. И е много вероятно да има криминално преследване срещу оранженвия. Иронията е , че може да бъде разследван за "изборни измами".

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Любопитно

  Гордата Пендачанска седнала да пише за това как им се отнемали правата и как били разделяни от семействата и корените си....... В това същото време ТЯ САМАТА се отрича от Българката в нея.Кога Дневник ще напише статия за факта, че тя вече навсякъде се представя и иска да бъде наричана Alex Penda?Защо Александрина? Срам те е да ползваш БЪЛГАРСКОТО си име ли?Ти си ми седнала да пишеш за морал и корени.....
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Таваришче

  Ако на теб госпожа Пендачанска се е представяла с друго име
  освен РОЖДЕНОТО СИ ИМЕ С КОЕТО ПОДПИСВА И СТАТИИТЕ СИ
  за разлика от писанията на АНОНИМНИТЕ РУСКИ НИКОВЕ като теб
  на мен и на останалите форумци НЕ СЕ Е ПРЕДСТАВЯЛА С ДРУГО ИМЕ

  Виж обаче БИСЕРЪТ В ПРЕИМЕНУВАНЕТО

  Петър Петров Георгиев

  представя се като ПЬОТР ВОЛГИН

  Че даже КОКЕТИРА и МУ Е КЕФ да се ИЗРУСЯВА

  От НЕГО няма ли да се възмутиш

 46. 46 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Скандал предизвикаха и разкритията, направени през септември 2020 г., за провеждане на масова стерилизация и ненужна хистеректомия
  ===============================================================
  Аааааа, да, това дето им го правели в една колония за деца на Марс, открита по заповед на Тръмп Безчовечния, писаха във Фейбук, колко е задълбочена г-жа Пендачанска.

  Свободата, Санчо...
 47. 47 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#32] от "venci4": Явно (за жалост) е стигнала от тея помии да изкарва повече! Не е само тя! Ще видим до кога!
  —цитат от коментар 44 на angeles


  А от тез помии кво се изкарва? Щатски затвор?
  https://www.yahoo.com/news/trumps-lessthanperfect-call-to-georgia-officials-could-also-be-a-crime-221455096.html

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#38] от "Hawaii":О да огромен скандал. И е много вероятно да има криминално преследване срещу оранженвия. Иронията е , че може да бъде разследван за "изборни измами".
  —цитат от коментар 43 на Doge


  Най-хубавото тепърва предстои !!!!

  Май-май ще си го прибира Путин в Санаториума в Барвиха

  Да си президенстват там с Янукович

 52. 52 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2530 Любопитно

  До коментар [#48] от "Virgin":

  Питам за един приятел!🤣🤣🤣

  Как стана така, че за да си Тръмпанар, мразещ Байдън, е задължително и да си Путинар?
  Да не би да е заради това изказване на Байдън: ???

  "Байдън смята, че Русия е в дълбок упадък, отмира, изцяло е зависима от цените на нефта, и е второразрядна държава, управлявана от корумпирани кгб-ейци, която не е в състояние да се конкурира със Запада."

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 817 Неутрално

  ”В началото на 21-ви век човечеството мигрира непрекъснато - от малки села и градове в по-големи, в други държави и на други континенти”

  Колко срамежливо хубавицата пропуска къде мигрират европейците... в страни с европейска култура и манталитет, в християнския свят.
  Никой не мигрира към Африка, защото е...?
  Ла*няно място, със скапана цивилизация?
  Що тогава Тръмп е расист?

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#48] от "Virgin":Питам за един приятел!🤣🤣🤣Как стана така, че за да си Тръмпанар, мразещ Байдън, е задължително и да си Путинар?Да не би да е заради това изказване на Байдън: ???"Байдън смята, че Русия е в дълбок упадък, отмира, изцяло е зависима от цените на нефта, и е второразрядна държава, управлявана от корумпирани кгб-ейци, която не е в състояние да се конкурира със Запада."
  —цитат от коментар 52 на Tzar Vova Josei-ki


  Ами не е станало така. Просто опорната ви точка е такава, че всеки привърженик на Тръмп е такъв и на Путин.
  Оказва се,че в САЩ имало 72 милиона путинофили.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на sanjose
  sanjose
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Една препоръка: ако авторката живее в САЩ да се опита да интервюира местни хора от града където живее. Така ще се постигне повече автентичност.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До 48 от "Virgin":

  "....а освен това е слаба певица - пак ли ще ме цензурирате?!?.."

  ако за теб тя е слаба певица, сигурно за теб Боко е велик футбалер?
  (вярно, че Боко (клуб "Бистришки тигри") е по-богат от Роналдо и Меси)

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2530 Любопитно

  До коментар [#61] от "Мусаши":


  Оказва се,че в САЩ имало 72 милиона путинофили.
  —цитат от коментар 61 на Мусаши


  И си мислите, че Иво-Христовия процент е различен за Щатите?
  Най-много да се въведе като "Константа на Иво Христов"!

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  "Никой не е и подозирал, че думи, изречени от президент на Съединените щати, може да са толкова нецензурни, че да принудят журналистите да се извиняват за това, че се налага да ги цитират. Но точно такъв беше случаят с думите на Доналд Тръмп по отношение на бежанци от Хаити и Африка. "Защо са ни хора от тези лайняни страни?" - беше казал той, след което допълни, че предпочита имигранти от Норвегия."

  Това изказване Тръмпи направи някъде към средата на своя мандат, то беше ясен индикатор какво е неговото отношение към Африка. Впрочем, за четири години той така и не посети нито една африканска държава.

  А, иначе Тръмпи само може да си мечтае за имигранти от Норвегия. Тази скандинавска държава е с по-висок жизнен стандарт от САЩ, с по-сигурна от САЩ, с по-добра здравна система и само някой луд норвежец може да се обърка и да имигрира в САЩ. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Ох бе...Най-после някой каза открито, че тръмпизъм = фашизъм.

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  Оказва се,че в САЩ имало 72 милиона путинофили.
  —цитат от коментар 61 на Мусаши


  Не всеки тръмпанар е путинофил

  Но всеки путинофил задължително е и тръмпанар

  Справка -

  Жириновский заявява, че действащият президент на САЩ Доналд Тръмп има един „последен шанс“ да остане на власт. Това става ясно от негово изявление в Telegram, съобщава iz.ru.

  „Само с налагане на едноличен режим може да има основание да бъдат отменени резултатите на изборите. Това е последният шанс на Тръмп, защото през следващите четири години демократите просто ще го унищожат“, отбелязва политикът.

  „Дръж се, Доналд, ние сме с вас, другите страни ще ви помогнат“, обобщава Жириновски.

  https://faktor.bg/bg/articles/zhirinovski-tlaska-tramp-kam-putinski-rezhim-za-da-ostane-na-vlast

 70. 70 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Тръмп прилича на първият президент на САЩ , който казва открито какво мисли за действителността там и навън......а и намеква , за примерите , които дават САЩ.

 71. 71 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 659 Весело

  "Никой не е и подозирал, че думи, изречени от президент на Съединените щати, може да са толкова нецензурни, че да принудят журналистите да се извиняват за това, че се налага да ги цитират. Но точно такъв беше случаят с думите на Доналд Тръмп по отношение на бежанци от Хаити и Африка. "Защо са ни хора от тези лайняни страни?" - беше казал той, след което допълни, че предпочита имигранти от Норвегия."Това изказване Тръмпи направи някъде към средата на своя мандат, то беше ясен индикатор какво е неговото отношение към Африка. Впрочем, за четири години той така и не посети нито една африканска държава. А, иначе Тръмпи само може да си мечтае за имигранти от Норвегия. Тази скандинавска държава е с по-висок жизнен стандарт от САЩ, с по-сигурна от САЩ, с по-добра здравна система и само някой луд норвежец може да се обърка и да имигрира в САЩ. :-)
  —цитат от коментар 67 на Иво


  Ивчо, пропагандата ти е полирала мозъка. Норвегия и САЩ са несравними. Все едно да кажеш, че ябълката е по-трайна от крушата, по-зелена и по-евтина.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Александрина Пендачанска защо не погледне расизмът в България? Или не е удобно?

  Анатема на комунизма!
 75. 75 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  ”В началото на 21-ви век човечеството мигрира непрекъснато - от малки села и градове в по-големи, в други държави и на други континенти”Колко срамежливо хубавицата пропуска къде мигрират европейците... в страни с европейска култура и манталитет, в християнския свят. Никой не мигрира към Африка, защото е...?Ла*няно място, със скапана цивилизация?
  —цитат от коментар 59 на Котаракът на Шрьодингер


  Ами то европейците И В РУСИЯ НЕ МИГРИРАТ

  Защото е... както ти сам си го написал

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Весело

  "Евреите няма да ни изместят", скандираше факелното шествие в Шарлотсвил през лятото на 2017 г. на фона на свастики и нацистки знамена, което завърши с жертви."

  Хаха.... трябва да си много глупав и заблуден янки за да бъдеш хем антисемит, хем Тръмпист. Имайки в предвид, че зетя на Тръмпи е евреин, любимата му дъщеря Иванка си смени вярата от Християнство в юдеизъм, Тръмпи се заобиколи със съветници евреи, а самия МП и близък дружка на Тръмпи Биби-то заяви, че Израел никога не е имал по-добър приятел в Белия дом от Тръмпи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#48] от "Virgin":

  Да, обаче пък ти е позволено да наричаш Мелания Тръмп с всякакви епитети

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 78. 78 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  "Никой не е и подозирал, че думи, изречени от президент на Съединените щати, може да са толкова нецензурни, че да принудят журналистите да се извиняват за това, че се налага да ги цитират. Но точно такъв беше случаят с думите на Доналд Тръмп по отношение на бежанци от Хаити и Африка. "Защо са ни хора от тези лайняни страни?" - беше казал той, след което допълни, че предпочита имигранти от Норвегия."Това изказване Тръмпи направи някъде към средата на своя мандат, то беше ясен индикатор какво е неговото отношение към Африка. Впрочем, за четири години той така и не посети нито една африканска държава. А, иначе Тръмпи само може да си мечтае за имигранти от Норвегия. Тази скандинавска държава е с по-висок жизнен стандарт от САЩ, с по-сигурна от САЩ, с по-добра здравна система и само някой луд норвежец може да се обърка и да имигрира в САЩ. :-)
  —цитат от коментар 67 на Иво


  Аз познавам лично такива луди норвежци дошли в САЩ. И шведи също.

  не много, разбира се.

  В САЩ не идват хора за да живеят добре и да имат по-добро здравеопазване.
  Е, освен от Южна Америка.
  В САЩ идват хора за да работят и печелят повече отколкото биха печелили в страните си.

  Всички страни в европа отговарят на това условие защото Европа е социална, с огромни данъци и огромна бюрокрация, която потиска иновациите.

  В САЩ правиш фирма за $250, храната е евтина и квартирата също е евтина (естествено не в центъра на големите градове) и макар да има регулиране, то е многократно по-слабо от това в Европа.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 79. 79 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#77] от "дерибеев":

  Позволено е да я нарича съв това,което е всъшност "mail-order bride".

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Весело

  "Едно от основните му предизборни обещания в кампанията през 2016 г. беше издигане на гранична стена между Мексико и САЩ, за която Мексико да плати."

  Факт, така беше. Разбира се Мексико показа среден пръст на Тръмпи (образно казано) и не плати и цент на САЩ за тяхната стена по границата между двете страни. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Весело

  "На този фон сегашната първа дама Мелания Тръмп посети център за задържане на деца в Тексас, облечена с яке, на гърба на което с големи букви беше изписано: "На мен наистина не ми пука. А на теб?" (I REALLY DON'T CARE, DO YOU?)"

  Хаха... цинизъм и лицемерие от висша класа, какъвто съпругът, такава и съпругата. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#8] от "L Glassman":

  Омразата, която подклаждаше Тръмп дойде малко в повече на американците
  ======
  Омразата сред американците е ценност, Откак САЩ светува.....
  Да ползвате. Тръмп като салфетка за триене на омраза....е световното смешно.....

  Bukalemun
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво":

  Какво да кажем за Шеломов (Путин) в РФ? Ейделщейн (Жириновски)? Медведев не крие, че има право на израелско гражданство... Какво да кажем за олигарсите в РФ откраднали националните ресурси? Михелсон, Фридман, Вакселберг, Абрамович, Абрамов?

  Анатема на комунизма!
 89. 89 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3814 Любопитно

  До коментар [#79] от "Doge":

  Твърдиш, че човек е това което партията позволи/назове?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Весело

  пак ли тази
  —цитат от коментар 4 на Sleepy.J


  Да, пак Джей. Като не ти харесва медийната политика на Дневник, можеш спокойно да се оттеглиш някъде и да си поспиш. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#89] от "дерибеев":

  Нищо не ти се разбира.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6260 Неутрално

  Изцепката на Мелания е уникална...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  :Ади бе отворко. Адрес и фейсбук страница. Нали си много отворен.
  —цитат от коментар 87 на Doge


  Не му се връзвай на тоя
  Такива като него ги пускат нарочно
  за да спамят и разводняват дискусията

 98. 98 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Тази скандинавска държава е с по-висок жизнен стандарт от САЩ, с по-сигурна от САЩ, с по-добра здравна система и само някой луд норвежец може да се обърка и да имигрира в САЩ. :-)
  До коментар [#67] от "Иво":

  Хората от развитите страни също доста имигрират, но не по икономически причини. Днес всеки се мести от едно място на друго, за да види нещо различно. Разбира се, за скандинавците Тръмп е особено антипатичен. Те са най-толерантните хора.

  Аз имах колега норвежец в Барселона. В началото като пристигнал работил каквото му падне, за да се издържа. В Барселона се запознал с голямата си любов испанец и останал, казваше че завинаги.

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Весело

  Ивчо, пропагандата ти е полирала мозъка. Норвегия и САЩ са несравними. Все едно да кажеш, че ябълката е по-трайна от крушата, по-зелена и по-евтина.
  —цитат от коментар 71 на puknatastotinka


  Точно обратното Пукната стотинке, тръмпистката фалшива пропаганда на теб ти е полирала напълно мозъка, затова е останал без гънки вече. :-)

  Иначе, разбира се, че Норвегия и САЩ са несравними, скандинавците в случая са много по напред от янките. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK