Сблъсък на дезинформацията с живота и здравето

"Всички конспиративни теории относно COVID-19 и ваксините повишават риска за всички нас"

© Цветелина Белутова, Капитал

"Всички конспиративни теории относно COVID-19 и ваксините повишават риска за всички нас"Текстът е от блога на автора.


Започна ваксинирането срещу COVID-19. И това е чудесно, защото има реален шанс след половин година да се върнем към нормален живот. За съжаление както около самия COVID-19, така и около ваксините има още една пандемия - пандемията от дезинформация.


Няма да опитвам да оборвам всички измислици относно COVID-19 ваксините - това вече са го правили много хора с по-подходяща квалификация от мен (биолози, лекари). Накратко - не, във ваксината няма чипове. Не, не се умира от нея. Не, не ни променя ДНК-то. Не, не е направена "много бързо" (а е стъпила на години изследвания на предишната епидемия с коронавирус в Азия - SARS-CoV-1, както и на MERS в Близкия изток). Не, хората, които си слагат ваксина по телевизията, не си инжектират вода или глюкоза. И т.н.
Докато доскоро дезинформацията имаше по-невидими и "подводни" ефекти, сега вече тя директно се сблъсква с живота и здравето ни. Всички конспиративни теории относно COVID-19 и ваксините повишават риска за всички нас. Ниски нива на ваксиниране ще оставят хората, които не могат да се ваксинират по една или друга причина (здравословни), в доста неприятно положение. Други ще умрат заради привиден "личен избор", който обаче е тласнат от конспирации и дезинформация.


В България извънредната смъртност е рекордна, отчасти заради сложното взаимодействие на политика и конспиративни теории - хем правителството няма доверие, хем напролет трябва да получи гласове от облъчени с конспирации гласоподаватели.


Винаги е имало слухове, невярващи хора, както и такива, податливи на конспирации. И това е било основно техен проблем. В момента обаче мнозинството от хората са бомбардирани и заринати с дезинформация онлайн. А на десетото виждане на поредния абсурд това става част от информационния фон.


По аналогия с вируса - дезинформацията е заразна.


Колкото повече хора облъчи и те я споделят/коментират/харесат/препратят, толкова повече хора са изложени на нея. И ако преди 20 години същите тези хора биха се ваксинирали, защото това е научен прогрес, има десетки хиляди тестове и научен консенсус, то днес те ще са видели 5 различни фалшиви новини, повторени по 5 пъти, и мозъкът им ще направи връзки, каквито не съществуват.


Доколкото знам, конспиративността на човешкия мозък е еволюционен страничен ефект - възможността да виждаме опасности дори там, където ги няма, защото в противен случай рискуваме да не ги видим там, където ги има (това в тъмното мечка ли е или просто храст, който се движи от вятъра - по-добре да свържа точките и да видя мечка, за да мога да избягам навреме).


Днес обаче има един фактор, който изостря и злоупотребява с тези естествени тенденции в човешкия мозък - социалните мрежи. Те са средството за разпространение на дезинформация, конспирации, фалшиви новини. За да засилят този естествен процес, някои държави (да, Русия) целенасочено "слагат пръст в раната" и създават мрежи за фалшиви новини и фалшиви профили - тяхната цел е да има хаос, който да отслаби стратегическия им враг - западния свят.


Хората не са свикнали да отсяват такъв поток от информация и съответно той директно влияе на възприятието им за света. А кой се грижи за отсяването на информацията? Социалните мрежи. Фейсбук, Гугъл (YouTube), Туитър. Техните алгоритми промотират или ограничават разпространението на дадено съдържание - на новина, на статус, на снимка.


И тук идва фундаменталният проблем - бизнес моделът на социалните мрежи са базира на максимализиране на времето, прекарано в тях, за да може да показват повече реклами и да получават повече пари от рекламодателите. За целта съдържанието се промотира така, че да генерира максимален престой и максимално участие. А кое генерира най-голям интерес и активност? Да, конспирациите. Има редица изследвания, които показват, че социалните мрежи (в това число за видеосподеляне) диспропорционално промотират конспиративни теории.


Това алгоритмично "бутане напред" на всякакви глупости разединява обществата, създава и възобновява конфликти, а напоследък и директно влияе върху живота и здравето ни. Може да звучи пресилено, но бизнес моделът за привличане на внимание на социалните мрежи изглежда несъвместим с едно здраво общество.


Времето за меки мерки срещу това беше проспано, за съжаление.


Време е за по-твърди регулации и наказания. Трудно е, спорно е, но е необходимо.


И тук трябва да направим няколко важни уточнения. Първо, Фейсбук не е Хайд парк. Свободата на словото не значи алгоритъм да слага вашето мнение пред очите на стотици хиляди, защото те ще се възмутят. Свободата на словото не значи мегафон, управляван от конкретен комерсиален интерес. А и мегафон, използван като оръжие.


Второ, не предлагам модериране и цензура. Това вече се прави, и то не особено успешно. Води до блокиране на политически активисти в някои диктатури, води до превръщането на Фейсбук (и другите социални мрежи) в арбитър кое е вярно и кое не. Никой не им е гласувал това право. Извън най-фрапантните случаи на призиви към насилие и без ясно дефинирани механизми за обжалване на решения на социалните мрежи модерирането се превръща в проблем вместо в решение.


Но нека абсурдните, "лудите", конспиративните, крещящите глупости да си останат в малкото си ъгълче, където всеки ги заобикаля. Това, което предлагам, е регулиране на алгоритмите. Компании над определен размер и онлайн влияние да са длъжни да се впишат в някакви технологични рамки за промотиране на съдържание. С цел проверка да са длъжни да отворят кода си в частта му за препоръчване и промотиране на съдържание (включително изграждането на модели за машинно самообучение). И този код да подлежи на независима проверка - и от регулатори, и от научната и технологичната общност. Те са достатъчни монополисти, а кодът все пак е защитен от авторско право, така че аргументът, с който ще започнат - че това е търговска тайна, не би надделял над обществения интерес.


И да, Фейсбук не е единственият виновен. Има политически и медийни опортюнисти, които разгарят пожара. Но в основата му стои механизмът на разпространение на дезинформация. Никой политик или анализатор няма интерес да говори абсурди. Но ако вече абсурдите са натикани в очите на милиони хора, ще се намерят хора, които да се възползват.


Да започнем с регулирането на промотирането на съдържание в социалните мрежи. Бързо. Ще има важни детайли, които да се уточнят, но нещата ескалират прекалено и стават все по-опасни. Дезинформацията, дали такава, измислена от някой "болен мозък в мазето", или поради геополитически интереси, се излива върху нас, докато някой прави много пари от това и се оправдава, че е "само платформа".


Тези действия може да предприемат единствено федералното правителство на САЩ и Европейската комисия. Всяко усилие с по-малък мащаб ще е неуспешно. А тяхното бездействие сега е бягане от отговорност, която ще ни струва много в дългосрочен план.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK