Сблъсък на дезинформацията с живота и здравето

"Всички конспиративни теории относно COVID-19 и ваксините повишават риска за всички нас"

© Цветелина Белутова, Капитал

"Всички конспиративни теории относно COVID-19 и ваксините повишават риска за всички нас"Текстът е от блога на автора.


Започна ваксинирането срещу COVID-19. И това е чудесно, защото има реален шанс след половин година да се върнем към нормален живот. За съжаление както около самия COVID-19, така и около ваксините има още една пандемия - пандемията от дезинформация.


Няма да опитвам да оборвам всички измислици относно COVID-19 ваксините - това вече са го правили много хора с по-подходяща квалификация от мен (биолози, лекари). Накратко - не, във ваксината няма чипове. Не, не се умира от нея. Не, не ни променя ДНК-то. Не, не е направена "много бързо" (а е стъпила на години изследвания на предишната епидемия с коронавирус в Азия - SARS-CoV-1, както и на MERS в Близкия изток). Не, хората, които си слагат ваксина по телевизията, не си инжектират вода или глюкоза. И т.н.
Докато доскоро дезинформацията имаше по-невидими и "подводни" ефекти, сега вече тя директно се сблъсква с живота и здравето ни. Всички конспиративни теории относно COVID-19 и ваксините повишават риска за всички нас. Ниски нива на ваксиниране ще оставят хората, които не могат да се ваксинират по една или друга причина (здравословни), в доста неприятно положение. Други ще умрат заради привиден "личен избор", който обаче е тласнат от конспирации и дезинформация.


В България извънредната смъртност е рекордна, отчасти заради сложното взаимодействие на политика и конспиративни теории - хем правителството няма доверие, хем напролет трябва да получи гласове от облъчени с конспирации гласоподаватели.


Винаги е имало слухове, невярващи хора, както и такива, податливи на конспирации. И това е било основно техен проблем. В момента обаче мнозинството от хората са бомбардирани и заринати с дезинформация онлайн. А на десетото виждане на поредния абсурд това става част от информационния фон.


По аналогия с вируса - дезинформацията е заразна.


Колкото повече хора облъчи и те я споделят/коментират/харесат/препратят, толкова повече хора са изложени на нея. И ако преди 20 години същите тези хора биха се ваксинирали, защото това е научен прогрес, има десетки хиляди тестове и научен консенсус, то днес те ще са видели 5 различни фалшиви новини, повторени по 5 пъти, и мозъкът им ще направи връзки, каквито не съществуват.


Доколкото знам, конспиративността на човешкия мозък е еволюционен страничен ефект - възможността да виждаме опасности дори там, където ги няма, защото в противен случай рискуваме да не ги видим там, където ги има (това в тъмното мечка ли е или просто храст, който се движи от вятъра - по-добре да свържа точките и да видя мечка, за да мога да избягам навреме).


Днес обаче има един фактор, който изостря и злоупотребява с тези естествени тенденции в човешкия мозък - социалните мрежи. Те са средството за разпространение на дезинформация, конспирации, фалшиви новини. За да засилят този естествен процес, някои държави (да, Русия) целенасочено "слагат пръст в раната" и създават мрежи за фалшиви новини и фалшиви профили - тяхната цел е да има хаос, който да отслаби стратегическия им враг - западния свят.


Хората не са свикнали да отсяват такъв поток от информация и съответно той директно влияе на възприятието им за света. А кой се грижи за отсяването на информацията? Социалните мрежи. Фейсбук, Гугъл (YouTube), Туитър. Техните алгоритми промотират или ограничават разпространението на дадено съдържание - на новина, на статус, на снимка.


И тук идва фундаменталният проблем - бизнес моделът на социалните мрежи са базира на максимализиране на времето, прекарано в тях, за да може да показват повече реклами и да получават повече пари от рекламодателите. За целта съдържанието се промотира така, че да генерира максимален престой и максимално участие. А кое генерира най-голям интерес и активност? Да, конспирациите. Има редица изследвания, които показват, че социалните мрежи (в това число за видеосподеляне) диспропорционално промотират конспиративни теории.


Това алгоритмично "бутане напред" на всякакви глупости разединява обществата, създава и възобновява конфликти, а напоследък и директно влияе върху живота и здравето ни. Може да звучи пресилено, но бизнес моделът за привличане на внимание на социалните мрежи изглежда несъвместим с едно здраво общество.


Времето за меки мерки срещу това беше проспано, за съжаление.


Време е за по-твърди регулации и наказания. Трудно е, спорно е, но е необходимо.


И тук трябва да направим няколко важни уточнения. Първо, Фейсбук не е Хайд парк. Свободата на словото не значи алгоритъм да слага вашето мнение пред очите на стотици хиляди, защото те ще се възмутят. Свободата на словото не значи мегафон, управляван от конкретен комерсиален интерес. А и мегафон, използван като оръжие.


Второ, не предлагам модериране и цензура. Това вече се прави, и то не особено успешно. Води до блокиране на политически активисти в някои диктатури, води до превръщането на Фейсбук (и другите социални мрежи) в арбитър кое е вярно и кое не. Никой не им е гласувал това право. Извън най-фрапантните случаи на призиви към насилие и без ясно дефинирани механизми за обжалване на решения на социалните мрежи модерирането се превръща в проблем вместо в решение.


Но нека абсурдните, "лудите", конспиративните, крещящите глупости да си останат в малкото си ъгълче, където всеки ги заобикаля. Това, което предлагам, е регулиране на алгоритмите. Компании над определен размер и онлайн влияние да са длъжни да се впишат в някакви технологични рамки за промотиране на съдържание. С цел проверка да са длъжни да отворят кода си в частта му за препоръчване и промотиране на съдържание (включително изграждането на модели за машинно самообучение). И този код да подлежи на независима проверка - и от регулатори, и от научната и технологичната общност. Те са достатъчни монополисти, а кодът все пак е защитен от авторско право, така че аргументът, с който ще започнат - че това е търговска тайна, не би надделял над обществения интерес.


И да, Фейсбук не е единственият виновен. Има политически и медийни опортюнисти, които разгарят пожара. Но в основата му стои механизмът на разпространение на дезинформация. Никой политик или анализатор няма интерес да говори абсурди. Но ако вече абсурдите са натикани в очите на милиони хора, ще се намерят хора, които да се възползват.


Да започнем с регулирането на промотирането на съдържание в социалните мрежи. Бързо. Ще има важни детайли, които да се уточнят, но нещата ескалират прекалено и стават все по-опасни. Дезинформацията, дали такава, измислена от някой "болен мозък в мазето", или поради геополитически интереси, се излива върху нас, докато някой прави много пари от това и се оправдава, че е "само платформа".


Тези действия може да предприемат единствено федералното правителство на САЩ и Европейската комисия. Всяко усилие с по-малък мащаб ще е неуспешно. А тяхното бездействие сега е бягане от отговорност, която ще ни струва много в дългосрочен план.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  ".. защото има реален шанс след половин година да се върнем към нормален живот."

  Нямаме организация и медицински персонал, който да извърши имунизацията за 6 месеца.
  Приемайки че ще се ваксинират около 3 млн/ 50 %/ това прави по 16 666 на ден включително събота и неделя.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Само бързата, масова и ефективна кампания по ваксиниране ще прекъсне веригата на заразяване и ще ни помогне поне от части да върнем нормалният си живот!
  Другото е от лукавия!!!

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  ... Да започнем с регулирането на промотирането на съдържание в социалните мрежи. Бързо. Ще има важни детайли, които да се уточнят, но нещата ескалират прекалено и стават все по-опасни. Дезинформацията, дали такава, измислена от някой "болен мозък в мазето" или поради геополитически интереси, се излива върху нас, докато някой прави много пари от това и се оправдава, че е "само платформа".

  Тези действия може да предприемат единствено федералното правителство на САЩ и Европейската комисия. Всяко усилие с по-малък мащаб ще е неуспешно. А тяхното бездействие сега е бягане от отговорност, която ще ни струва много в дългосрочен план ...

  Що за болен, объркан мозък трябва да си, за да призоваваш да се лекуват с цензура отхвърлянето на тоталната пропаганда и последфиците и?
  Тоталната пропаганда също е вид цензура, защото "захлупва" всякаква друга информация и дискредитира и унищожава авторитетите и "експертността".
  От тук - и избуяването на недоверието към "официозните експерти" и ... мисирките.

  Не може по цял ден, непрекъснато да дуднеш едно и също, при това с прискуняне, и мат'рялецът да не се усети, че та'а работа на нещо фалшиво мяза!
  И за да не звучат фалшиво агитпропът и мисирките - официално, и ама разбира се - за наше добро - тежка и повсеместна цензура!

  Само да го светна авторът, че май няма спомен от соца - и тогава го пробваха това.
  И к'во?
  Ми ... шило в торба не стои! Хем нямаше нет ...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  В България има 4700 джипита които средно имат 1500 човека в списъка си. Стига да има достатъчно налични ваксини, няма никакъв проблем да се поставят на 2-3 милиона човека за 1-2 месеца.

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  А нещо за официалната информация за ваксината?
  "4.5 Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие
  Не са провеждани проучвания за взаимодействията.
  Съпътстващото приложение на Comirnaty с други ваксини не е проучено."
  https://rb.gy/gy8aqq

 7. 7 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 730 Неутрално

  чекай,чекаой,чекай!
  заразата е само повод да ЗАТВОРЪТ ХОРАТА И ДА ГИ НАПРАВАТ НЕГОДНИ ЗА СЪПРОТИВА.
  Ами ако след 5 милки ваксинирани се появи проказа и политкоректната пропаганда продължи.
  Язък за ваксините и барутът, че и насилието. мъртвите, мир вам, отървахте се.
  Да му мислат живите............

 8. 8 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Социалните мрежи и платформите за споделяне на съдържание могат да прилагат каквито си искат алгоритми, тъй като са частни компании и основен техен мотив би следвало да бъде генерариране на печалби от реклами, платено съдържание и абонаментни услуги. Авторът много лесно би могъл да ги убеди да се откажат от тези си стремежи и да започнат да филтрират всякакво нежелано съдържание, ограничаващо правото му на нормално съществуване, изхождайки от аргументирано защитената си теза, че той тез работи ги знай как стават и анти ковидо ваксърите са егати и тъпата сган, дето сутрин става с едничката мисъл да попречи на авторовото добруване.
  Или пък кой може да ми даде някой лев и аз да се изкажа в подкрепа на ваксините, дето бяха направени по най-прозрачния начин и тряба да си егати и олигофрена, че да не можеш да разбереш, че даже са полезни, щото освен да морят вируса внасят в организма витамини, минерали и други полезни вещества.

 9. 9 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Дезинформация и вярващи в конспиративни простотии винаги е имало и винаги ще има - Земята е плоска, пръскат ни от самолетите за да мрем, рептилии, илюминати и пр. Не мисля, обаче, че процентът вярващи в конспиративни простотии е толкова голям за да е проблем. Много по-голям процент от хората четат и се информират адекватно. Основният проблем е, че лекарите не са обединени около едно мнение през цялата епидемична обстановка. Едни казват едно, други - обратното. Един нормален научен диспут не проведоха публично за да изчистят позиция и да се обединят те взаимно и обществото в необходимостта от определени действия или бездействия. Ето и сега за ваксините - на един от основните въпроси дали трябва да се ваксинират тези, които са доказано преболедували има тотално разнопосочни отговори. Тази разнопосочност обърква много повече. Нещо повече, тази разнопосочност оставя в голям процент от хората усещането за хаотичност и вдига много подсъзнателното недоверие към процеса на ваксиниране. Това е проблем, а не няколкото лумпена, които си мислят, че Бил Гейтс иска да ги чипира за да знае кога ходят да акат ...

 10. 10 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  20-30-50 хиляди имунизации дневно не са никакъв проблем! Няма да предизвика никакво напрежение. Страни, като Израел, с горе-долу нашите мащаби, правят над 100 хиляди дневно!

 11. 11 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 626 Весело

  За какво са ми теории на конспирациите, когато лидерите сами създават поводи за недоверие. Справка - последната изцепка със "сгъваемата" игла, използвана при ваксинирането на Камала Харис.

  Радетелите на ваксинирането и режисьорите на рекламните кампании толкова ли не успяха една достоверна ваксинация на световен лидер да спретнат?!

  http://rodenivbg.com
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  "общопрактикуващите лекари у нас е около 4 500, като те съставляват 15 на сто от броя на всички лекари в страната, който е около 30 000."
  Колко му е да се правят по 15 000 ваксини на ден.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иполит Матвеевич":

  Земята не е плоска,но светът в който ЖИВЕЯТ хората е плосък.

  Защо престъпниците (и животните) може да се чипират,а порядъчните хора да не може? Питам чисто теоретично.

 14. 14 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Предполагам, че ваксината действа добре и е сравнително безвредна. Ако принадлежах към уязсима група, щях да се ваксинирам.

  Не приемам обаче довода, че няма от какво да се притеснявам. Да, васкината може и да стъпва на предишни проучвания (то коя ваксина не го прави?), но фактът е, че е разработена доста бързо, нормално отнема години. Дори и тези години да се дължат на бюрокрация, през времетраенето им възможни странични ефекти могат да се проявят и да бъдат взети предвид при одобрението ѝ. В настоящия случай това няма да може да се случи. И тъй като не съм стар или в лошо здраве, предпочитам да не се ваксинирам - за Ковид има достатъчно информация, която ме кара да приема риска за разумен. Няма толкова информация обаче за ваксините.

  Някои ще кажат, че е егоистично - съжалявам, може и да е, но когато става дума за инжектиране на новосъздадени субстанции в тялото ми, мисля, че е напълно оправдано да стана малко и егоист. А и нали всичко е супер с ваксините, които имат 95% успеваемост (доста впечатляващо, при положение че грипната ваксина например има 60-70%), на което безрезервно вярвате, така че не би трябвало да е такъв проблем за колективния имунитет моят отказ от ваксинация.

  Когато минат поне още 1-2 години, няма да имам проблем да се ваксинирам.

  И да, не съм съгласен с попълзновенията на диктатура, където някой решава да цензурира чуждото мнение, колкото и малоумно да е то. Защото жабите се сваряват бавно.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 15. 15 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1524 Весело

  До коментар [#1] от "pet_fire":В България има 4700 джипита които средно имат 1500 човека в списъка си. Стига да има достатъчно налични ваксини, няма никакъв проблем да се поставят на 2-3 милиона човека за 1-2 месеца.
  —цитат от коментар 5 на m17


  Тихо, сега, това е новата тролска опорка. (Заедно с "и да се ваксинираме, пак ще носим маски") Не им разваляй кефа ;)

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 16. 16 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1206 Весело

  Моля се някой да ми отговори на въпроса: "Трябва ли доказано преболедувал да се ваксинира?"

  Молбата ми включва и предоставянето на някой друг аргумент към дадения отговор ... :-)

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Ха-ха. Всички антиваксери с конспиративни теории всъщност имат рисково епидемиологично поведение, с което създават условия да не оцелеят и да не могат повече да продължават да си дрънкат глупостите. Което всъщност е ОК за цивилизованото общество в борбата му със заблудите и средновековната изостаналост.
  Пък ако имаше масова смъртност при децата щях да ги питам какво смятат тогава да правят.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Истината според мен е, че социалните платформи където всеки има персонална идентичност и собствен социален кръг от приятели/последователи не са сполучлив формат за политическо говорене и за разпространение на новини. Всеки, който е популярен по каквато и да е причина и има повече последователи (дали ще е вървежна плейтмейтка, авторка на книга за личностно развитие или бодибилдър), изведнъж се озовава с мегафон в ръка и почва да формира мнение на големи групи. Също се получава поляризация, разделение и клъстеризация в самия социален кръг на базата на политическо мнение.

  По-удачният формат е анонимизирано политическо говорене където всеки пак може да участва, но без прикрепената си социална идентичност. Публични рейтингови системи, където лайковете и дислайковете идват от цялата популация четяща материала, а не от социалния граф на ниво N.

 19. 19 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Единственият начин да се спре или драстично намалят зловредните манипулации, е да се премахне анонимността! Не едновременно, а постепенно. Трябва някой предприемчив човек да създаде новинарски портал, в който всеки да може да се регистрира само с реалните си данни - име, местоположение и т.н. както се обозначава, като автор на книга, статия, дописка или друго. Същото и за авторите на публикуваните и обсъждани статии. Да, в началото ще има малко регистрирани, но лека-полека, когато статия, публикувана в подобен сайт, както и мнението, изразено в него започне да има тежест, (а това ще стане!), нещата ще се променят. Съгласете се, че всеки, който и да е, би имал по-голямо доверие на човек, когото вижда и му знае името, отколкото на "глас от храстите".
  Излизане от анонимност - това е лекарството!

 20. 20 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 371 Любопитно

  Я, божо да не се е самообъркал с бог-о, че ще контролира и фейсбук?
  По-скоро ще се стане кондуктор в градския транспорт от колкото контрольор на социалните мрежи.

 21. 21 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1751 Весело

  Ха ха
  Миличък, наивен младеж. Ама, мило момче, светът не започва с твоето раждане или с раждането на фейсбук! Никакви глоби и наказания не спират лъжите и конспирациите. Истината е единствения лек, обаче никой не обича много истините. И всички олекнахме мнооого.

 22. 22 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  За живота е добре , първо да си прочисти човек черния дроб , за здравето също !

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#19] от "Нормален":

  Така,сега си представи,че примерно адютантът на Каракачанов напише във Фейсбук,че иска МОЧА да бъде преместен. Какво ще направи с адютанта си Каракачанов?

 24. 24 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И защо трябва да вярвам на компютърния специалист Божидар Божанов, който няма как да е кампетентен по проблемите на имунологията?

  Не е ли по-благоразумно да повярвам на имунулози като Майк Ийдън (Бивш директор на компанията Пфайзер), който смята, че ваксините не са достатъчно изследвани?

  Или на руския имунолог акад.Зверев, който е автор на многобройни ваксини и твърди, че са необходими поне 2 години изследвания след изобретяването на ваксината и той самият няма да се ваксинира преди този срок да изтече?

  Или на КОМПЕТЕНТНИ противници на сегашните прибързани ваксини като Волфганг Водарг, Сухарит Бхакди и други?

  Откъде следва, че споменатите имена на доказани специалисти са ДЕЗИНФОРМАЦИЯ? Откъде следва, че статията на не-имунулога Божидар Божанов не е ДЕЗИНФОРМАЦИЯ?

 25. 25 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#24] от "oii34567760":

  как от къде?!
  божидар, Божи Дар .. БОЖИ!! дар!
  Прайш ли връзката или да ти го нарисувам?!

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3372 Весело

  И защо трябва да вярвам на компютърния специалист Божидар Божанов, който няма как да е кампетентен по проблемите на имунологията?
  —цитат от коментар 24 на oii34567760


  Е, как!
  Всеки, който има достъп до медия е вече компетентен!
  Особено ако е мисирчесто правоверен!

  Преди дни гледам сутринта за прогнозата за времето по БНТ - и там от талавизуръ един познат по фейс метеоролог, ама не му знам името, с мустаки - и той се беше разглаголствал свръхкомпетентно по темата!

 27. 27 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 633 Разстроено

  Още един, който нищо не казва, но пише дълги и досадни фермани....

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Пак ли плюеш по българските лекари бе, гешефтар? Ходи ти имунизирай за 4 лева на човек, бе бакалин. Некадърни са ти лекарите ,защото не са ти удобни и не можеш да продаваш антибиотици без рецепта от лекар, нали ? Не че не го правиш- предишните месеци разпродадохте антибиотиците от здравните си бакалии наречени аптеки ПРЕДИ някой лекар изобщо да е изписал антибиотик. Ще видим ,когато електронно се обвърже веригата - ЕГН на пациент - УИН на изписващ лекар - УИН на отпускащ медикамента аптекар дали ще може да си въртите незаконната търговия и да се пълните с пачки....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Това с черния дроб е сериозно , после ваксината хваща......

 30. 30 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Скептичен съм към 'регулаторните' идеи на автора, защото..
  Да, наистина се намираме в малко по-особен момент, когато сме заливани с тонове информация, пък и се води пропагандна война. Това е ужасно стресиращо особено за по-старото поколение, което е заквасено от последните години на соца, когато информациония източник е бил само един. И все пак това НЕ е уникална ситуация за човечетвото. Примерно, всеки един пренаселен пазар в която и да е развиваща се страна на практика предлага същата информационна джунгла. По-скоро има особености в нашето общество(и не само), които са ни заварили НЕподготвени, НЕимунизирани и НЕтренирани да отсяваме лъжата и дезинформацията. Причините са много. Вече посочих менталното осакатяване от израсналите в НРБ и доживели информационния водопад от соц. мрежи. Друг основен фактор е липса на адекватно масово образование(и преди и сега), което освен разучаването на факти да тренира и логическо кричтично мислене. Реалността е такава, че готови отговори НЕ винаги има и човек трябва да е трениран да взима възможно най-адекватни решения.
  Дет' се вика и това ще мине. Хората искат-неискат ще развият и 'имунитет' към крясъците и малоумията в соц. мрежи.
  ----
  Поздравления за автора, че е повдигнал една толкова важна тема, защото наистина това може да струва човешки животи.

 31. 31 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#19] от "Нормален":

  Ето я концептуализацията на проблема, наречена "echo chamber":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Echo_chamber _(media)

  Накратко, затворени балони в които мнението на участниците се амплифицира и укрепва заради изолираността на балона от широкия външен свят.

 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Що бе?
  Тъкмо дойде времето на тъпачетата да си покажат тъпотиите и ще ги цензурирате?
  На всичкото отгоре е супер комбинация на тъжно и смешно.
  Май не сте отваряли скоро Фейса, а?
  Да се посмеете, и да ви се дореве?

 33. 33 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 668 Гневно

  Ако този блогър наистина мисли това, което е изписал, никога и при никакви обстоятелства не бих го допуснал до хората с които общувам!

  Наглостта на тези индивиди стигна до там - да кръщават всички, не приемащи глупостите им, за ... конспиратори!
  Без да имат дори представа що е туй чудо конспирацията!

  Страшното е, че се опитват да наложат простотията си и на нормалните хора!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 34. 34 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Първо социалните мрежи не са съвсем медии. Те са ситеми за шпионаж и манипулация на общественото мнение. Такъв им е бизнес моделът. Никаква регулация не може да промени това!!! Единствено чрез регулация можем да ги накараме да си променят бизнес модела - всъщност това е проблемът.

  Нека да ви дам много бегла представа какво се случва докато си ровите безплатно във фейса. Те изграждат за вас профил, но не този който вие виждате. Използват се редица технологии, които следят за вашето местоположение, мрежи от хора, настроение, идеи, финансово положение, биолигични белези и т.н. На база на тази информация събирана от стотици милиони хора по света и тяхната свързаност се правят прогнози за каквото се сетите. Тази информация, която ние им даваме безплатно се използва за да ни вземат парите и да ни манипулират. Повечето правителства по света имат ограничен достъп до част от тези профили и затова тези услуги са световни. Може би това е единствената полезнозт на тези мрежи, че помагат на държавите да борят престъпността. Но на каква цена?

  Цената авторът я описа горе : Сблъсък на дезинформацията с живота и здравето

  Пак да ви напомня. Тези платформи не са медии! Т.е. имат два основни канала на информация - безплатен и платен. Безплатният е информацията създадена от потребителите. Тази иформация не може се класифицира като дотоверна!!! Т.е. всеки може да си пише каквото си поиска. Регулация върху този тип информация има още преди да съществуват тези платформи! По скоро закони определящи нормите на поведение на хората в обществото. Другият тип информация са платените публикации или казано по-просто рекламата. Всеки, който си плаща може да си публикува подобна информация. Тук също имаме добри регулации. Докато законът ми позволява да си рекламирам и продавам примерно "гумени х*йчета", аз ще го правя и печеля.

  Ще ви споделя и един друг факт. Само засекретената информация стои в покой и то не винаги. Другата се разпространява със или без социалните мрежи. Нарича се комуникация дори понякога да е 100% дезинформация :) Проблемът, който вижда авторът, най-вероятно е скоростта на разпостранение в днешно време.

  Например един робот вече може да пише по-добре, по-бързо и да събира по-голяма аудитория от авторът на тази статия!!! Т.е. Божидар сега ни дезинформира. Иска да види алгоритмите, че да може да предложи нещо повече :)

  Проблемът е друг. Собствеността на информацията!!! За да разберете колко струва безплатната информация, която крадат от нас тези платформи - погледнете класацията на най-богатите фирми и най-големите компании в света. На тях продукт не им трябва, защото продуктът сме ние.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Еврика с клизма:

  "Хората не са свикнали да отсяват такъв поток от информация
  и съответно той директно влияе на възприятието им за света..."

  Потокът от информация Винаги е бил и е отвъд ограничените
  когнитивни възможности на простосмъртните хора.
  Важи и за животни.

  На всеки човешки индивид е даден разум,
  за да си употребява разума, и прилага.

  Онзи оратор агитира за изключително вредни предатеслства,
  противоестествении.
  Хората да делегирали свои индивидуални разумни решения,
  рискови разбира се:
  в полза на низши животни или човешки изделия компютри,
  повече ограничени и с риск "в главата".

  Щото, видите ли, низши животни и изкуствени изделия компютри
  били навикнали на пандемия паника 2020 по-добре,
  отколкото хиляди или милиони години Човечество.

  Така че, безбожна кауза:
  през главата на Един Господ Бог и на Човечество от Милиарди Човешки Индивиди,
  за комерсиално изгодни организми.

  Такава гадна пропаганда агитират човекоподобни юроди или ботове.
  Безумие!

  Анатема!

 36. 36 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Да, васкината може и да стъпва на предишни проучвания (то коя ваксина не го прави?), но фактът е, че е разработена доста бързо, нормално отнема години. Дори и тези години да се дължат на бюрокрация, през времетраенето им възможни странични ефекти могат да се проявят и да бъдат взети предвид при одобрението ѝ.
  —цитат от коментар 14 на Clint_Eastwood


  Тук е обяснено много добре, какво представлява ваксината на Бионтек/Пфайзер.
  https://berthub.eu/articles/posts/reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/
  На кратко РНК се състои от четири нуклеотидни бази: аденин, урацил, гуанин и цитозин. Във ваксината е заменен урацил с 1-метил-3′-псведоуоридин. По този начин имунната система не разпознава ваксиналната РНК като чужда и не я разрушава.
  Самата РНК на ваксината се състои от 5 части (от същите 5 части се състоят и РНК молекулите на организма):
  1. Шапка - две бази - гуанин аденин.
  2. 5′ UTR - 51 бази. Служи като указател на рибозомите (това са частите на клетката където се произвеждат протеините), къде да се захванат за РНК молекулата.
  3. Самия код за производство на протеина. Протеините се състоят от аминокиселини. Те от своя страна са 22 вида. В РНК последователността на три бази (нарича се кодон), кодират коя аминокиселина да се произведе. Тъй като комбинациите от три последователности са повече от 22, за производството на една аминокиселина може да има повече от един вид кодон. Във ваксината има заменени отделни бази но просто се получават отново кодони които отговарят за производството на същата аминокиселина. В цялата верига на протеина са заменени само две аминокиселини спрямо оригиналните на вирусния протеин. Вместо лизин и валин са заменени с пролин. Това се прави за да се запази пространствената структура на протеина след като няма да е част от вируса. Тъй като ако се оставят оригиналните аминокиселини но протеина е отделен от вируса, той ще има друга пространствена структура тялото ни ще изгради имунитет срещу него, но този имунитет няма да е активен срещу вирусния протеин, тъй като са с различна пространствена структура.
  4. 3′ UTR - отговорна е за стабилността, експорта и ефективността на транслиране на mRNA
  5. в края на ваксиналната РНК има дълга последователност от аденинови бази. мРНК може да бъде използвана многократно за производството на протеини, но при всеки цикъл губи по няколко аденинови бази. Когато адениновите бази в края се изчерпят мРНК се изхвърля от клетката. Във ваксината на БионТек/Пфайзер има 30 последователности от аденин последвани от „нуклеидният линкер-10“ последвани от още 70 бази аденин.

  Та с две думи ваксината на БионТек/Пфайзер не отива до ядрото на клетките използва се за производството на ваксиналния протеин и след като е използвана определен брой пъти се изхвърля от клетката. Така че няма нужда да се чака години за да се види дали няма да се появят странични ефекти от ваксината. До тогава мРНК на ваксината, отдавна ще е изхвърлено от клетките и разградено. И всичко това не е измислено за 6 месеца, а благодарение на открития направени години назад.

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Разстроено

  UNITED EU UNION

  В некои страни... далеко едни... за съжаление.
  Медицински персонал се подбира и управлява от управленски матрял.

  Матрял премиер избира, подбира и обновява мятрял от министра.
  Включително, министър в длъжност здраве желаем премиерю за премиер наш.

  Премиерът набива инструкци при встъпване на министър в длъжност,
  изпълнение на длъжността и при остъпване.

  Матрял Кабинет пише закони, планира, предлага, повечето минават "метър",
  приемат са за валидни закони, чертаят здравето на нацията.
  Има и рядки изключения:
  проект за нова конституция тормози далечна нация само неколко месеца.
  Не мина (засега).

  До коментар [#4] от "hamiltonf":
  До коментар [#1] от "pet_fire":

  Медицински персонал имаме, само че той нагледно се доказа като най-некадърния
  в цял свят, което лично за мен не е никаква изненада...

 38. 38 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Проблемът с желаещите да се ваксинират ще се реши от само себе си.Стига само Гърция, Турция и още няколко европейски страни да не пускат не ваксинирани и пред лекарските кабинети ще се извият опашки .

 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Ваксините са виновни за почти всички трудности на човечеството в днешно време - пренаселеност, недостиг на вода, недостиг на храни, унищожаването на природата за извличане на ресурси или просто за забавление.

  подпис
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Бря!

  "Сблъсък на дезинформацията
  с живота и здравето"

  Горката дезинформация.
  Из-не-на-да-на.

  От сблъскваща статия...

  Още една, сблъскваща - в един и същи ден:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/01/04/4159409_borisov_se_pohvali_che_upravliava_maistorski_krizata/?ref=home_layer2

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иполит Матвеевич":

  Ами на теория не - щом сте преболедувал и сте жив значи имате антитела. Те ще намалеят ама няма да изчезнат никога и стига вируса да не се променя ще имате имунитет с години. А колко време ще се докаже след време. Само че имайте предвид че доказано преболедувалите са относително малко, максимум 20% съдейки от това колко бързо се разпространяваше вируса само преди 4 седмици. Така че трябва да сте много ама много сигурен (примерно с направен тест) щото това че вие е боляло гърлото не е надеждно доказателство.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#38] от "uvtest":

  А това е съвсем реално - гърците се оказаха големи паникьори и дори сега не пускат без тест. Турците също искат тест, Румъния вече обяви че ще иска ваксиниране след март. Т.е лятото извън България ще се излиза само с тест или ваксина, така се очертава.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#14] от "Clint_Eastwood":

  Ами няма лошо, щом не сте от рискова група и сте готов да поемете риска да го преболедувате тежко, както и всички съпътстващи неудобства като невъможност да пътувате в чужбина това си е ваш избор. Разбора се, поемате риска и ако такива като вас станат твърде много да се наложи обществото да ви мотивира с някакви мерки но пък ако сте силно твърдоглав ще си останете неваксиниран. Все пак ковид е силен грип, не е ебола или чума и има само 3% смъртност.

 44. 44 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 498 Неутрално

  То няма ваксини - вече Британия и други държави искат да слагат половин ваксина, т.е. една доза, този търси под вола теле - дезинформацията му пречела. Оправдават се, че няма ваксинирани, защото имало дезинформация, за да прикрият факта, че няма ваксинирани, защото няма ваксини.

 45. 45 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Дезинформацията е навсякъде.
  Ваксинираните не се разболяват. Но никой, включително и производителите на ваксините не твърдят че ваксинираните не могат да пренасят заразата. Тоест те са безсимптомни преносители.
  Защо някои безсимптомни (млади и деца) цяла година ги затваряме, а тези които са станали безсимптомни с ваксина ще им издават документ, че са безопасни?

 46. 46 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#41] от "m17":

  Благодаря Ви много!

  "Така че трябва да сте много ама много сигурен (примерно с направен тест) щото това че вие е боляло гърлото не е надеждно доказателство."

  Тест за антитела, който показва наличие на изградени антитела от съответния тип, би трябвало да осигурява необходимата сигурност или не?

 47. 47 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#14] от "Clint_Eastwood":Ами няма лошо, щом не сте от рискова група и сте готов да поемете риска да го преболедувате тежко, както и всички съпътстващи неудобства като невъможност да пътувате в чужбина това си е ваш избор. Разбора се, поемате риска и ако такива като вас станат твърде много да се наложи обществото да ви мотивира с някакви мерки но пък ако сте силно твърдоглав ще си останете неваксиниран. Все пак ковид е силен грип, не е ебола или чума и има само 3% смъртност.
  —цитат от коментар 43 на m17


  Мне, смъртността е 0.2%, а вероятността човек в моята възраст и здравен статус да го прекара тежко е като при грип.

  А защо трябва да бъда принуждаван да се ваксинирам е въпросът? Нали е с 95% успеваемост ваксината, не би трябвало да съм проблем за никого?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 48. 48 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#36] от "У Чен":

  ОК, както казах, ваксината вероятно си работи добре. Нямам експертиза да коментирам написаното от теб по същество, но предпочитам да не поемам този риск с оглед на моите лични обстоятелства, а искам да видя как ще се отрази на масова база първо.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 49. 49 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  Мне, смъртността е 0.2%, а вероятността човек в моята възраст и здравен статус да го прекара тежко е като при грип.
  —цитат от коментар 47 на Clint_Eastwood


  Просто от любопитсво. Тези 0.2% как ги сметнахте?
  Към днешна дата данните са за 60,643,553 преболедували и 1,854,854 починали излиза 3.05%.
  Дори ако се гледат брой заразени 85,736,076 излизат 2.16% или десет пъти повече от 0.2%.

 50. 50 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Дезинформация и вярващи в конспиративни простотии винаги е имало и винаги ще има ...
  —цитат от коментар 9 на Иполит Матвеевич


  Абсолютно вярно..

  .. "Изкъртете пейките и ще се спасим" .. " в цехове , по строежи, в ферми за животни, колбасарски фирми , кланици и заводи не може да се заразите - вие сте с Бележка от Работодател и Декларация - заразяваш се само на Дискотеки и стадиони.."

  Хибридната война не е спирала и за секунда! КГБ и руската пропаганда нищо старо не е забравила и нищо ново не е научила..
  Те просто наредиха на всичките си тролове да станат първи ковидисти и да ръсят истерична дезинформация и да всяват паника и тревожност!
  Путин властва ЧРЕЗ СТРАХ!

  Да припомним ТОЙ ЗАТВОРИ ЦЯЛАТА СИ ДЪРЖАВА С КАРАНТИНА!
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/02/4049676_putin_obiavi_april_za_neraboten_v_rusiia_zaradi/
  -----------------
  "Путин обяви април за неработен в Русия заради коронавируса"
  -----------------
  Неговите медии подклаждат истерии, самият той излезе страшлив и се крие вдън земя в ковиден бункер!
  Той печели, ако на населението му се всаждат идиотски страхове ..

  И да сравним ..
  С един лидер от Балканите, който прие всичко спокойно, но отговорно :

  "Иде буря с нечувана злобна ярост. Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото се обичаме"..

  И речено - сторено ..
  Емна се да се мандахерца безспир , сред народа налево-надесно, възкачен на вярната си джипка!
  Дет двама - той трети!

  Не му пука от опасността, па и всява успокоение ..

  "Властта е сред нас, не се крие" коментират работниците по проектите, за които нито има карантина, ни почивка ..
  Посрещат го с любов добрите хора, а ненавижда, мрази го врагът.

  А путиноидите, с опорните си точки и пуснатите заповеди от Кремъл , вият на умряло из форумите!
  Те се мъчат да ни уплашат, да всеят усещане на разпад на обществото, на катастрофичност .. бълват дезинформация!

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#14] от "Clint_Eastwood":
  както и всички съпътстващи неудобства като невъможност да пътувате в чужбина .
  —цитат от коментар 43 на m17


  А ЗАЩО няма да може да пътува в Чужбина, при условие, че ТОВА Е ОСНОВНО ЧОВЕШКО ПРАВО ..
  Да купува и да продава, ще може ли - или както е в Книгата:

  ".. и който няма този белег, няма да може да купува или продава " (Откровение 13:16 – 17, 14:9 – 11).

 52. 52 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иполит Матвеевич":Моля се някой да ми отговори на въпроса: "Трябва ли доказано преболедувал да се ваксинира?"

  Молбата ми включва и предоставянето на някой друг аргумент към дадения отговор ... :-)"" ""
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Как коронавирусът атакува тялото ви?
  Болестта COVID-19 започва, когато човек погълне вирусни частици в капчици от кашлица, кихане или дишане на заразен човек. Тези капчици могат да бъдат във въздуха или на повърхност, а след това докоснете очите, носа или устата си. Оттам вирусът навлиза през лигавиците в организма.

  Когато организмът на човек се зарази с вирус, той навлиза в здравите клетки и ги уврежда. Използвайки клетките, вирусът се размножава и създава свои копия, които се отделят и заразяват нови клетки. Така вирусът се разпространява из цялото тяло.

  Новият коронавирус се захваща за разположени по повърхността на клетките протеини, наречени ACE2 рецептори. Тяхното количество е най-голямо в белите дробове. Смята се, че COVID-19 е по-вероятно да засегне долните дихателни пътища и белите дробове повече, отколкото обикновена настинка.

  Как реагира тялото ни на COVID-19?
  В рамките на 2 до 14 дни имунната система реагира на вируса с появата на симптоми, включително: висока температура, кашлица, задух или затруднено дишане, умора, втрисане, болки в тялото, главоболие, възпалено гърло, хрема, загуба на мирис и/или вкус, гадене, повръщане или диария.

  Белите дробове могат да се възпалят, което затруднява дишането. Вирусът може да предизвика пневмония. Това е заболяване на малките въздушни торбички (наречени алвеоли) в белите дробове, където кръвта обменя кислород и въглероден диоксид.

  Ако в този период се направи КТ на гръдния кош, вероятно ще се видят сенки или неравномерни участъци, наречени „непрозрачност тип матово стъкло“.

  За повечето хора симптомите на болестта са само кашлица и треска, като в над 80% от случаите са леки. Но за някои заразени инфекцията е тежка. При тях около 5ти до 8ми дни след започване на симптомите се появява задух (известен като диспнея). Синдромът на остър респираторен дистрес (ARDS) започва няколко дни по-късно.

  ARDS може да причини учестено дишане и пулс, световъртеж, изпотяване. Този синдром уврежда тъканите и кръвоносните съдове на алвеолите, водейки до събиране на течност вътре в тях. Това прави дишането по-трудно или дори невъзможно. В тези случаи може да се наложи човекът да се интубира и дишането му да се поддържа от машина. Освен белите дробове и черният дроб, сърцето и бъбреците могат да бъдат увредени. Рядко се срещат оплаквания като обриви, образуване на кръвни съсиреци, червеникаво-лилави петна по пръстите на ръцете и краката. При деца може да се наблюдава и състояние, подобно на болестта на Kawasaki.

  Безсимптомното протичане на COVID също се среща – около 40% от заразените никога не развиват характерни симптоми. То не бива да се подценява обаче, защото изследванията показват, че хора с положителен резултат за COVID-19, но които никога не са се чувствали зле, могат също да имат промени в белите дробове и сърцето. Все още никой не знае какво точно означават тези промени и дали те ще останат или ще изчезнат с преминаването на инфекцията. Надеждите на лекарите са свързани с това при млади и здрави лица с достатъчно голям белодробен резерв да няма проблеми в бъдеще след преболедуването. Особено актуален е въпросът при малки деца, преболедували от COVID-19.

  Някои от преболедувалите пациенти с COVID-19 се уморяват по-лесно и не могат да тренират толкова интензивно, колкото преди. Около 94% от хората, починали от COVID-19 в САЩ, са имали между 2-3 други съпътстващи заболявания, според нови данни, публикувани от CDC. Това означава, че при само 6% от смъртните случаи се посочва COVID-19 като единствената причина.

  По-голямата част са страдали от състояния като дихателна недостатъчност, повишена съсирваемост на кръвта и инсулт, които могат да бъдат причинени от самия коронавирус. Други са имали основни заболявания като хипертония, сърдечна недостатъчност, сепсис и диабет, които са съществували преди това.

  Състояния като сърдечен арест, бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност, сепсис, белези на белите дробове и т.н. могат да се появят след инфекция с SARS-CoV-2, което води до смърт. Тези данни ни помагат да разберем повече за това какво увеличава риска от лоша прогноза поради COVID, но това не променя факта, че COVID е по-смъртоносен от другите вируси. Понякога има множество допринасящи фактори, въпреки че основната причина за смъртта остава COVID-19.

  Последни данни за имунната система и COVID-19
  Антитела срещу COVID-19 могат да се открият в кръвта на преболедувалите поне 4 месеца, показват най-новите проучвания. Това е обнадеждаващо и за ефективността на ваксините, които в момента се тестват. Въпреки това, друго проучване доказва, че COVID-19 може да се хване и два пъти.

  Имунитетът на гостоприемника към този непредсказуем и силно заразен вирус може да не е мимолетен и да е подобен на този, предизвикан от повечето други банални вирусни инфекции. При изследване на кръвни проби на преболедували, 1107 от 1215 души са имали антитела. При някои от тези хора изследователите са установили, че нивата на антителата са се увеличили през 2-те месеца след поставяне на диагнозата и са се задържали в кръвта през следващите 2 месеца.

  Друг факт е, че нивата на антителата са били по-високи при възрастните хора и тези, които са имали по-тежко протекла инфекция. Жените пък са имали по-ниски нива на антитела от мъжете, а пушачите – по-ниски нива от непушачите. Исландско изследване показва, че няколко месеца след поставяне на диагнозата се появяват нови, различни антитела към вируса. Те вероятно са по-дълготрайни и ефективни. Втората вълна антитела вероятно са произведени от по-малък брой по-дълго живеещи плазматични клетки, които осигуряват дълготраен имунитет. Въпреки това са необходими повече изследвания на антителата срещу коронавируса. Имунните реакции се различават значително при отделните индивиди и все още не е ясно дали антителата могат да предотвратят повторно разболяване и да осигурят дълготраен имунитет."" "

 53. 53 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#9] от "Иполит Матвеевич":Дезинформация и вярващи в конспиративни простотии винаги е имало и винаги ще има - Земята е плоска, "" "" ".
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Според официалната версия за кръглата земя- Земята се носи в пространството със скорост от над 106 хиляди км/ч и в същото време се върти около оста си със скорост 1712 км в час. Наред с това нашата слънчева система „препуска“ около центъра на Галактиката със скорост от 894 хил. км/ч. И за да стане картината още по-сложна, ще отбележим, че самият Млечен път се движи със скорост от над 1 милион километра в час спрямо близките галактики."". - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  За тези които вярват, че земята е кръгла и се върти със скорост 1712км в час искам да ги попитам с каква скорост летят самолетите, въртолетите, птичките
  и пчеличките и какво ще стане с тях ако летят срещу посоката на въртене на земята или ако летят в същата посока на въртене на земята?
  Аз лично си седя на дивана и си пийвам червено вино замезвайки с луканка. Но май след няколко чашки червено вино, ще ми се завърти главата и ще си лягам.😉

 54. 54 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Г-н Божанов, тази статия ще бъде прочетена от 4-5 хил. човека, при това една част от тях подкрепят "конспиративните теории". Въпросът е, как да бъде убедено огромното мнозинство, което не чете такива статии да се ваксинира.

 55. 55 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Абе да се чуди човек как сме заринати с дезинформация, като от всякъде хора с бодряшки дух обясняват, как сме заринати с дезинформация а иначе ваксините са супер и трябва да се ваксинираме, както и със заплахи какво ще ни се случи и как ще ни забранят всичко и ще откажат да ни лекуват ако откажем да се ваксинираме.
  Не мислите ли уважаеми бодряци че именно това пресоляваме на супата ни карат да си мислим " Абе тия що толкова се пънат да ни убеждават ( и принуждават)?"

 56. 56 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Божидар Божанов


  "Компютърен специалист, основател и ръководител на LogSentinel. Работил е като съветник към Министерския съвет по въпросите на електронното правителство. Блогър в blog.bozho.net."
  Компютърен специалист ми говори за вируси и ваксини!? Аз тогава мога да се позова на Робърт Де Ниро и Джим Кери коите са твърдо против ваксините според Ковид. Последният е зоодетектив което вдъхва по- голямо доверие от лижещия
  гъ.... някъде из кабинетите по министертвата Божанов.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#47] от "Clint_Eastwood":

  А кой ви принуждава? Няма принуда, ще има ограничения защото въпреки че риска за вас лично е по-нисък, то вие представлявате голям риск за доста други хора т.е вие сте риск за общественото здраве. Като станете съвсем малко такива упорити антиваксъри, тори риск ще е минимален и ще паднат тези ограничения най-вероятно.

 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#54] от "volarok":

  По метода на моркова и тоягата. Моркова е безплатната ваксина и страха от тежко боледуване, тоягата са ограничения за неваксинирани. Засега на дневен ред е моркова, ако станат много антиваксърите при налични ваксини ще дойде и тоягата.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#51] от "simChо":

  Защото всяка държава е призвана да се грижи за здравето на гражданите си. Като не ваксиниран, вие представлявате опасност за общественото здраве и затова ще ви бъде ограниченото това право от приемащата държава.

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иполит Матвеевич":

  Според мен да, макар че не съм лекар за да поема отговорност за този съвет.

 61. 61 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#51] от "simChо":Защото всяка държава е призвана да се грижи за здравето на гражданите си. Като не ваксиниран, вие представлявате опасност за общественото здраве и затова ще ви бъде ограниченото това право от приемащата държава.
  —цитат от коментар 59 на m17


  А защо само ваксина за Ковид?
  Защо не се ограничават носителите на СПИН , туберколоза , грип и още 60 болести?

  Нещо мнението ти , се не вързва С РЕАЛНОСТТА.

 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#61] от "simChо":

  Защото изброените болести ( с изключение на туберколозата) не са опасни за общественото здраве а само за вас лично. И като такива са си ваш проблем а не на обществото като цяло. Примерно СПИН - с колко човека бихте могло да преспите за една екскурзия в Гърция ?. Или грипа - класическия грип не е толкова смъртоносен и заразен, повечето хора ще се заразят постепенно, няма да влязат в болница твърде много хора наведнъж т.е не е проблем да си мине. Туберколозата пък е болест на бедните т.е не е разпространена в развитите държави, по-възрастните са ваксинирани (и всички българи, дори бебетата) а и не на последно място е доста лечима с модерни лекарства. Така че отново не е голям проблем.
  Разберете че тези решение не зависят от мен или вас, нито дори от управниците у нас или по света, те са единствените възможни просто защото алтернативата е по-опасна. Точно както много други забрани в развитите общества - наркотици, цигари, алкохол и т.н.

 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#61] от "simChо":Защото изброените болести ( с изключение на туберколозата) не са опасни за общественото здраве а само за вас лично. И като такива са си ваш проблем а не на обществото като цяло.
  —цитат от коментар 62 на m17


  Ебола, проказа - е много ясно , че не са с такава бурна ярост , като Ковид!

  А защо тогава все пак има транспорт?
  Що се не спре всичко , докато Ковид не изчезне?

 64. 64 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#61] от "simChо":
  . Разберете че тези решение не зависят от мен или вас, нито дори от управниците у нас или по света, те са единствените възможни просто защото алтернативата е по-опасна. Точно както много други забрани в развитите общества - наркотици, цигари, алкохол и т.н.
  —цитат от коментар 62 на m17


  В момента съм при сестра ми в Пловдив.

  Ей СЕГА ВИДЯХ АВТОБУСИТЕ СЪС СМЕНИТЕ ЗА ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА.
  Защо никой не ги спира, защо няма Мерки?

 65. 65 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#61] от "simChо":
  . Разберете че тези решение не зависят от мен или вас, нито дори от управниците у нас или по света, те са единствените възможни просто защото алтернативата е по-опасна. Точно както много други забрани в развитите общества - наркотици, цигари, алкохол и т.н.
  —цитат от коментар 62 на m17


  В момента съм при сестра ми в Пловдив.

  Ей СЕГА ВИДЯХ АВТОБУСИТЕ СЪС СМЕНИТЕ ЗА ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА.
  Защо никой не ги спира, защо няма Мерки?

 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#63] от "simChо":

  А дали това има връзка с наличието на ваксина за Ебола още от 2018 и масовото ваксиниране в огнищата ? Която (поне първата) между другото е руска и е базата на която направиха ваксината за Ковид толкова бързо.

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#63] от "simChо":

  Проказата е бактериална инфекция, лекува се лесно с антибиотици, дори класически пеницилини. Как мислите е изчезнала в развития свят? Същото е и за чумата, това също е бактериална инфекция и се лекува лесно в днешно време.

 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#64] от "simChо":

  И защо мислите че няма мерки? Щом Пловдив не е пламнал, значи мерките са достатъчно адектватни.

 69. 69 Профил на @
  @
  Рейтинг: 319 Неутрално

  "Няма да опитвам да оборвам всички измислици относно COVID-19 ваксините"

  То и да пробвате, г-н Божанов, ще си останете на нивото, което демонстрирате в текста - папагалско повтаряне на термини като "конспиративни теории", руска дезинформация и т.н.

  "Но нека абсурдните, "лудите", конспиративните, крещящите глупости да си останат в малкото си ъгълче, където всеки ги заобикаля."

  Цензурирайте каквито искате критични гласове, само че няма как да набутате в ъгъла ето тези данни -

  Само 33% от медиците са заявили желание да се ваксинират -
  https://segabg.com/node/164314 Вдигнете процентите на 50, ако искате. Вдигнете ги дори до 60. Пак остава сериозен процент медици, които отказват да се ваксинират.

  Да видим какво става в САЩ и дали и там има сериозен процент медицински работници, които са "конспиративно" настроени:

  Статия на Форбс отпреди два дни - https://www.forbes.com/sites/tommybeer/2021/01/02/large-numbers-of-health-care-and-frontline-workers-are-refusing-covid-19-vaccine/?sh=2286683c3c96
  "Large Numbers Of Health Care And Frontline Workers Are Refusing Covid-19 Vaccine"

  Изследване сред медицинските работници в Лос Анджелис -
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.18.20234468v1
  Цитирам - "Despite overall confidence in vaccines, a majority of HCW /Healthcare workers/ expressed concerns over a novel coronavirus vaccine" Г-н Божанов сигурно владее английски, може да си преведе изречението. Тези антиваксъри ли са, г-н Божанов? Казват, че по принцип имат доверие във ваксините, но нещо не са много ентусиазирани към коронавирусната ваксина. Сигурно са под влиянието на "руската дезинформация" и се страхуват да не ги чипират. Друго обяснение Божанов едва ли може да измисли.

 70. 70 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  мисля че си готов да бъдеш и Президент на САЩ и Европейкса комисия едновремено , а в почивните дни ще го играеш Путин и СиДзинпин ... Тази статия е насочена точно към такива като теб , които , мислейки си че всичко знаят , тразпространявате всякакви щуроти ...Не е лошо , понякога да броиш до 10 преди да си помислиш,че знаеш всичко...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 71. 71 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#69] от "@":

  искаш да кажеш, че няма нищо по хубаво от ФЕЙК новините... така света става едно прекрасно място за живот ...
  Автора казва истината , той не твърди ,че тя е абсолютната, но за хората с разум е крайно време да осъзнаят ,че съвсем скоро , ако не вземем мерки, човешката цивилизация , водена от все по ширещата се идиокрация ще се затрие ... Ти искаш ли да си свидетел на това ? Защото виждам,че го играеш като оня Хм , голям умник.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 72. 72 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#69] от "@":

  почетох фОРБС статията и за мен става ясно следното
  - сестри и пожарникари са основния контингент от "първа линия" , които са колебливи и които не искат да се ваксинират - 100 % фейк нюза е повлиял
  -Dr. Varon said that "the fact that [President] Trump is in charge of accelerating the process bothers" those individuals who refuse to be immunized
  А това как ти звучи , а ?
  Така че мисля ,че Божинов е много прав в това което твърди ... ФЕЙК новините и човешката глупост са в пряка зависимост , а те започват да вземат пандемични размери

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 73. 73 Профил на @
  @
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#71] от "Josif Stanislavski":
  До коментар [#72] от "Josif Stanislavski":

  Ама разбира се, те медицинските лица, които отказват ваксинация, нищо не отбират от ваксини, те са прости и са с промит мозък от "фейк нюз". Ето го например д-р Колев от Врачанската болница - https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/lekari-ot-bolnicata-vav-vraca-ne-smjatat-da-se-vaksinirat-sreshtu-covid-19.html

  Цитирам - "Златомир е млад лекар специализант и реаниматор, който е избрал да остане в България. Включва се в борбата с пандемията още през пролетта."

  "Що се отнася до предстоящата ваксинация на лекарите в първа фаза, Златомир разкрива, че не смята да се възползва."

  Какво сега, да го пишем и този млад лекар, който работи в ковид-отделение, "заблуден антиваксър", жертва на "фейк нюз"? Или е просто глупав, и някой като Божанов трябва да му покаже "правилния път"?

 74. 74 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#64] от "simChо":И защо мислите че няма мерки? Щом Пловдив не е пламнал, значи мерките са достатъчно адектватни.
  —цитат от коментар 68 на m17


  Щом мерките стигат и са ефективни - за какво е ваксината ?

 75. 75 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#69] от "@":почетох фОРБС статията и за мен става ясно следното- сестри и пожарникари са основния контингент от "първа линия" , които са колебливи и които не искат да се ваксинират - 100 % фейк нюза е повлиял-Dr. Varon said that "the fact that [President] Trump is in charge of accelerating the process bothers" those individuals who refuse to be immunizedА това как ти звучи , а ? Така че мисля ,че Божинов е много прав в това което твърди ... ФЕЙК новините и човешката глупост са в пряка зависимост , а те започват да вземат пандемични размери
  —цитат от коментар 72 на Josif Stanislavski


  Пожарникарите яко се ловят на фейк нюз - това е жива истина ..

  Те постоянно влизат в паркове и кесят по пейки с часове - не им идва в малката главица на ум, че така рискуват Човешки живот ..

 76. 76 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#73] от "@":

  понеже не схващаш за какво говоря , ще го кажа така -
  ако няма такава вълна на фалшиви новини , която ни залива последните години , ще имаме МНОГО , ама МНОГО по малко скептици отколкото имаме днес.
  Ти вземаш някакъв чàстен случàй и ми го навираш в очите като доказателство ...ами не е и не може да бъде "лекаря Станимир" . За да бъде доказателство , трябва да има необходимия брой реферали ... огромен брой . Примерно от 100 000 лекаря в България , Х % -та са за и У %-та са против
  Сега нещо разбра ли или да повторя ...
  Аз не отричàм че има скептици , дори и сред медицински лица , НО благодарение на фалшивите новини , този скептицизъм приема застрашителни размери ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 77. 77 Профил на @
  @
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Ти вземаш някакъв чàстен случàй и ми го навираш в очите като доказателство ...ами не е и не може да бъде "лекаря Станимир" . За да бъде доказателство , трябва да има необходимия брой реферали ... огромен брой .
  —цитат от коментар 76 на Josif Stanislavski


  Ако няма натиск към медицинските работници от страна на работодатели, лекарски съюзи и т.н., процентът ваксинирани мед. лица срещу коронавирус няма да е особено впечатляващ. Дал съм линкове към изследвания на нагласите. Дори повечето мед. лица да приемат ваксината, процентът на тези с обратно мнение никак не е за подценяване. Мед. лица изобщо не са единни в мнението си ваксината срещу коронавирус, както биха били единни към ваксината за тетанус например. Нарочно дадох пример с човек, който работи в ковид-отделение. Не смятам, че този човек е жертва на "фейк нюз", но щом ти си убеден, аз няма повече да ти противореча.


  Аз не отричàм че има скептици , дори и сред медицински лица , НО благодарение на фалшивите новини , този скептицизъм приема застрашителни размери ...
  —цитат от коментар 76 на Josif Stanislavski

  Аз пък смятам, че скептицизмът в случая не е резултат от фейк нюз, и освен това понятието "фейк нюз" често се използва за всеки критичен глас, който не блее в общия хор.

 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#73] от "@":понеже не схващаш за какво говоря , ще го кажа така - ако няма такава вълна на фалшиви новини , която ни залива последните години , ще имаме МНОГО , ама МНОГО по малко скептици отколкото имаме днес.
  ...Аз не отричàм че има скептици , дори и сред медицински лица , НО благодарение на фалшивите новини , този скептицизъм приема застрашителни размери ...
  —цитат от коментар 76 на Josif Stanislavski


  И??
  Да не вярваме, че руските служби извършват хибридни атаки??

  Как ли .. ами почеркът им е ясен - мъчат се да насаждат страхове , чувстео на тревожност.

  На кого ви приличат - точно така, на терористите:

  ---------------
  "Петък, 13 ноември, 2015 г. се превърна в черна страница за Европа. Всеки изстрел на терористите, дори и да не е убивал, вся паника и страх, чувство за беззащитност и уязвимост. Какво бе това? И защо? Днес вече може да се каже, че това не бяха обикновени терористични нападения, а планирана акция в рамките на разгърнатата срещу Европа

  ХИБРИДНА ВОЙНА.

  Хибридната война е ново понятие. Тя съчетава принципно различни видове и способи на водене на война. Страната агресор може и да не обявява официално война, и дори да се опитва публично да внуши, че няма нищо общо с нея. Типични за хибридната война са, както използването на класически методи на водене на бойни действия (използване на редовни войски, съвременно въоръжение и военна техника), така също и нередовни въоръжени групи – терористи, диверсанти, партизани, провокатори и др. Хибридната война предвижда и други средства и методи за нанасяне на загуби на противника – икономически, енергетически, екологически в съчетание с мощни информационни и кибер атаки. Спектърът е достатъчно широк, започвайки от кървавия терор и диверсиите, и завършвайки с финансиране на мръсни информационни кампании и радикални политически проекти. Целта на хибридната война е една – да се съчетае външната агресия и вътрешната дестабилизация, да се унищожи противника или да се принуди да приеме необхидимите, според агресора, решения.,,"
  ---------------------------

  http://vek21press.com/index.php/2015/12/01/hibridna-vojna-2/

  А Ковидизмът, като идеолоигия?? Той наподобява ли хибридните атаки от близкото минало , според вас ??
  Примерно - опитите да се възкресят атавистични страхове в Европа , по време на мигрантската криза??

  Да, нали ..?

  И???
  Какъв извод да направим , нямаме ли един определен печеливш - Путинова Русия - от всичкото истерично плашене на хората с влизане в паркове, сядане на пейки , обядване в заведение, излизане от къщи ..

  Ковидизмът светна, като елха !

 79. 79 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#74] от "simChо":

  Щото мерките са ефективни но крайно неприятни - няма детски градини, всички деца учат от вкъщи, всички големи магазини са затворени, ресторанти, фитнеси, кина - всичко е затворено. Да, с тези мерки няма особена нужда от ваксина. Само дето това не може да продължава 10 години докато натрупаме естествен имунитет.

 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#77] от "@":

  Защо се учудвате, докторите са част от това общество. Процента пушачи сред медиците е подобен на всички други групи а те най-добре знаят до какво води пушенето. Подобно е и мнението им за ковида и ваксината с допълнителния момент че повечето са хипохондрици и много от тях си мислят че са много компетентни. Отделно голяма част от тях са назадничави, не ползват английски и въобще няма идея че трябва непрекъснато да си осъвременяват знанията особено за върхови технологии като РНК ваксини.

 81. 81 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#74] от "simChо":Щото мерките са ефективни но крайно неприятни - няма детски градини, всички деца учат от вкъщи, всички големи магазини са затворени, ресторанти, фитнеси, кина - всичко е затворено .
  —цитат от коментар 79 на m17


  И не влизаме в паркове, не сядаме на пейки , не ползваме лъжици , не ходим в планината..

  СПАСЯВАМЕ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ..
  Можем, и трябва да го изтърпим!

  Иначе някому и ваксината, може да му е неприятна..
  Що ги слушаме теа хора??!

 82. 82 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 522 Гневно

  А защо "Дневник: промотира конспиративни теории, към които принадлежи и настоящата статия? Отговорът се съдъжа в самата нея:
  Защото бизнес моделът на " Дневник" и интернет изданията "се базира на максимализиране на времето, прекарано в тях, за да може да показват повече реклами и да получават повече пари от рекламодателите. За целта съдържанието се промотира така, че да генерира максимален престой и максимално участие. А кое генерира най-голям интерес и активност? Да, конспирациите. Има редица изследвания, които показват, че ... диспропорционално промотират конспиративни теории."

  Васил Пенчев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK