2021 – жажда по свободата във всичките й човешки измерения

"След кризата ще бъдем свидетели, на революцията на малките неща."

© Красимир Юскеселиев

"След кризата ще бъдем свидетели, на революцията на малките неща.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на доктора по социология Боряна Димитрова, управител на агенция "Алфа рисърч", за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата й. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Надеждите ми са за успех на ваксините и преодоляване на Ковид пандемията, за завръщане към прелестта на свободното лично общуване и срещи; в политически план - за управление с чувство за дълг и отговорност. Опасенията - да не вземат връх предразсъдъците и егоизмите ни, така щото да не можем да извървим необходимите крачки към промените, които от нас зависят.
Как се правят прогнози след година като 2020?


- Прогнози точни и умни (т.е. не самоочевидни) винаги са се правили трудно. А 2020 просто увеличи тежестта на "неопределеността" като ключов фактор в съвременните рискови общества. Затова логично прогнозите ще имат по-нисък праг на достоверност.


Но ако подходим с малко чувство за хумор, можем да кажем, че прогнози ще се правят най-лесно, ако разполагаш с ресурсите да подпомагаш сбъдването им.


Предстоят парламентарни избори през март. Каква е прогнозата Ви?


- През март или малко по-късно - все шарен, фрагментиран парламент, трудно сформиране на управленска коалиция. Дори и първата политическа сила трудно ще се чувства победител.


Дясното ще направи ли пробив на предстоящите парламентарни избори?


- В България няма типична дясна партия със заявка за пробив. Единият компонент в коалицията "Демократична България", а именно - ДСБ, е с по-ясна дясна ориентация, но сама не може да направи "пробив" в дясното. Ако говорим за "Демократична България" като центристка формация, да, тя има всички шансове да влезе убедително в 45-ото Народно събрание. Доколко ще бъде силен фактор с влияние върху обществения живот обаче, ще зависи не само от резултата й, но и от политическата й стратегия.


Слави Трифонов, Мая Манолова, "Отровното трио" - нови политически играчи загряват на тъч линията. Ще влязат ли в мача?


- Преди около два месеца направих прогнозата, че поотделно всеки един от "Отровното трио" можем да видим като политик в някоя от новите формации, но заедно те не могат да създадат собствен политически проект. Което и стана. В този спектър на терен ще играят две нови формации - тази на Слави Трифонов и на Мая Манолова (с триото или дуото в нея). Силно скептична съм обаче, че "Има такъв народ" и "Изправи се.бг" ще участват в общ управленски формат. След изборите ще влязат в различни коалиционни отбори.


Каква ще е ролята на ДПС след изборите?


- Потенциален явен партньор при коалиция "ляво - център" и потенциален скрит участник - при коалиция "център - дясно".


Каква ще е политическата съдба на Бойко Борисов?


- Борисов е сървайвър и с лекота се възползва от обратите в обществото, за да преминава от една роля в друга. Не е изключено и сега да намери такъв модус, но очевидно вече няма да има привилегията на дългото политическо време за "поправителни".


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?


- Не съм фаталист и не вярвам, че има неизбежни неща. Ако би било така, нямаше да има смисъл нито от думите ни, нито от действията ни. Като обща тенденция смятам, че в обществото ще се появяват нови разделителни линии, които ще променят критериите за политическия избор на хората; ще се стеснява пространството за импровизации, ще се оформят нови стратегически съюзи.


След пандемията очаквате ли животът да потече по старому? Какво ще е различното?


- След пандемията ще има жажда по свободата във всичките й човешки измерения. Векторът на ускорението ще навлезе в повечето обществени сфери, тъй като хора, творци, бизнеси, ще искат да наваксват загубеното. Поне за година-две тази тенденция ще бъде водещ социален двигател.


Другата сериозна промяна ще е постепенното преминаване към т.нар. електронна къща. Работата в офисите частично ще се възобнови, но все повече хора ще интегрират личния и професионалния си живот, работейки повече часове дистанционно. Което от своя страна ще промени редица пазари - жилищен, автомобилен, начин на пазаруване, на културно потребление и пр., и пр.


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза, според вас?


- Дали е помъдряло, ще стане ясно след кризата, тъй като все още сме вътре в нея. Но вече се формират т.нар. джобове, където хората складират придобито от кризата знание, опит, грешките, пренаредените приоритети. След кризата, смятам, ще бъдем свидетели, на революцията на малките неща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 626 Весело

  "Дори и първата политическа сила трудно ще се чувства победител."
  Малий, сега троловете ще почнат с обидите, как тази г-жа нищо не разбира и че "Слънцето-Джипка от Банкя" ще ги "разгроми всичките".

 2. 2 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 110 Неутрално

  „ДСБ, е с по-ясна дясна ориентация, но сама не може да направи "пробив" в дясното.“ - Боряна Димитрова
  ------------------------------------------------------------------------------------
  Българският Народ мрази десните партии, защото са продажници!
  Затова с такъв кеф изхвърли ДСБ от Парламента.
  Аз предпочитам социалистите от БСП,
  но повече българи предпочитат комунистите (от ГЕРБ).

 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Съмнявам се Герб ще налеян гласове за Слави, както БСП наляха за ДБ на евроизборите.
  Не се знае какви тактики ще предприемат Герб и БСП с тази близка разлика в процентите. Нали и двете се борят да са с най-много гласове и да получат мандат.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  ""Има такъв народ" и "Изправи се.бг" ... след изборите ще влязат в различни коалиционни отбори"

  Естествено. Мая - при БСП, Чалгарят - при ГЕРБ. Отдавна отглеждани, отдавна отглеждащи се като златни патерици.

  В тази изродена политическа среда само Демократична България са истинска политическа формация, а не мафиотска интересчийска група.

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Българският Народ мрази десните партии, защото са продажници!Затова с такъв кеф изхвърли ДСБ от Парламента.Аз предпочитам социалистите от БСП, но повече българи предпочитат комунистите (от ГЕРБ).
  —цитат от коментар 2 на bib45647808


  ДСБ са от клана-Луканов, а Герб от клана-Живков.

 6. 6 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 636 Неутрално

  „ДСБ, е с по-ясна дясна ориентация, но сама не може да направи "пробив" в дясното.“ - Боряна Димитрова------------------------------------------------------------------------------------Българският Народ мрази десните партии, защото са продажници!Затова с такъв кеф изхвърли ДСБ от Парламента.Аз предпочитам социалистите от БСП, но повече българи предпочитат комунистите (от ГЕРБ).
  —цитат от коментар 2 на bib45647808


  Това е много умно мнение - точно като за тези 80% от класификацията на т. нар. професор.

 7. 7 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ""Има такъв народ" и "Изправи се.бг" ... след изборите ще влязат в различни коалиционни отбори"Естествено. Мая - при БСП, Чалгарят - при ГЕРБ. Отдавна отглеждани, отдавна отглеждащи се като златни патерици. В тази изродена политическа среда само Демократична България са истинска политическа формация, а не мафиотска интересчийска група.
  —цитат от коментар 4 на spiegel


  Това е точно така, но демокрацията е система, където всеки народ си избира да го управляват такива като него.

 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 433 Любопитно

  Каква жажда по свободата във всичките й човешки измерения? Милиони същества не могат да разберът какво значи свобода, камо ли да са жадни за нея. Те си искат сигурността на кошарата и овчарят да ги пази от вълци, вируси, лоши хора... Затвори ги и пусни две-три кучета да ги пазят и въдворяват ред и ще са най-щастливи.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#7] от "xhi13317223":

  Или както колегата Гранц често цитира Бърнард Шоу - демокрацията гарантира, че няма да бъде управлявани по-добре, отколкото заслужаваме.

  И все пак този модел на путинска олигархия с превзета съдебна власт, със слети власти и зависими медии не е баш демокрация. Така че според мен не сме съвсем заслужили мафиотското си управление.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#7] от "xhi13317223":Или както колегата Гранц често цитира Бърнард Шоу - демокрацията гарантира, че няма да бъде управлявани по-добре, отколкото заслужаваме. И все пак този модел на путинска олигархия с превзета съдебна власт, със слети власти и зависими медии не е баш демокрация. Така че според мен не сме съвсем заслужили мафиотското си управление.
  —цитат от коментар 9 на spiegel


  Така е, само по въпроса дали сме си го заслужили или не, не съм съгласен.
  Заслужаваме го, не защото сме с нещо по-лоши от другите по света, а по простата причина, че армията от чиновници, военни, полиция, учители и не на последно място партии с техните членове, са доста точна представтелна извадка на нашия народ. Ерго, по тази причина си заслужаваме и си го получаваме, колкото на част от нас резултата да не ни допада.

 11. 11 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Борисов е сървайвър и с лекота се възползва от обратите в обществото, за да преминава от една роля в друга"

  Не мисля. Всичките му роли са били на шефче. Простите хора нямат ли власт, никой не ги уважава. Защото уважението към такива е предимно страхопочитание. За какво иначе да го слушат Бойко? Зарад мъдростта му, почерпена от книги като "Винету"? Или за "дар-словото" му на каруцар? Все пак, вечен срам за по-интелигентните хора, които се навиват да му служат - именно в тоя малодушен келепирджийски слугинаж е вечната трагедия на България.

 12. 12 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 929 Любопитно

  В пъзела не виждам РБ и Цв.Цв. Защо не му отделихте едно мааалко парченце от парламента? Заслужил си го е човека, не спира, обикаля и гради, ли гради ... партийка! А иначе прогнозата е сериозна !

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Рисърчките обърнаха палачинката . Бай Х слиза от сцената . През лятото пееха мотива на шехеразадата - няма алтернатива . Алтернатива винаги има . Дано бързо отсвирим мутрите ,за да нямат време за змазване и унищожаване на доказателства.

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  При тази политическа конфигурация няма място за оптимизъм.

 15. 15 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "xhi13317223":Или както колегата Гранц често цитира Бърнард Шоу - демокрацията гарантира, че няма да бъде управлявани по-добре, отколкото заслужаваме. И все пак този модел на путинска олигархия с превзета съдебна власт, със слети власти и зависими медии не е баш демокрация. Така че според мен не сме съвсем заслужили мафиотското си управление.
  —цитат от коментар 9 на spiegel


  Вярно е че демокрацията ни е само номинанло такава, но също така е още по-вярно, че достатъчно голямо мнозинство от хората, населяващи територията, нямат особен проблем от това, че съдебната власт е превзета, че имаме тотално сливане на власти, или пък разбити и неработещи институции...

  Така че "аксиомата" на Шоу важи в пълна сила за България.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Трява да се върви стъпка по стъпка. Няма да е лесно и никой не го очаква. Като начало , шут на Борисов и задкулисието.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Един от малкото социолози- професионалисти, който освен професионален капацитет притежава и позабравената човешка почтеност!

 18. 18 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Смятам, че е недооценен ( в степен почти да не е оценен) мащабът на промените, осъществени, осъществявани и катализирани от пандемията (възможно последвана от нова, от съвсем различен причител). С увеличаване броя на хората на земята, хигиенните мерки непрекъснато се ожесточават, за да се избягват пандемии. Епидемиологичната сигурност (както всяка) има "хистерезис": за да се избегне следваща пандемия, хигиената, в случая дистнцираността преди всичко, трябва да "скочи". Напротив, хуманността се отъждествява с близост, вкл. физическа. Това фундаментално противоречие пронизва и сега дебатите, но то ще се осъзнава именно като такова постепенно и всяка общност ще трябва да намери приемливо за нея релевантно решение.

  Васил Пенчев
 19. 19 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 20. 20 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 21. 21 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите... Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 22. 22 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 23. 23 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 24. 24 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 25. 25 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 26. 26 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 27. 27 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 28. 28 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK