2021 – как да си върнем света от вчера

"Ако човечеството не помъдрее след такава криза, тя може да бъде последната."

© Юлия Лазарова

"Ако човечеството не помъдрее след такава криза, тя може да бъде последната.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на писателя Георги Господинов за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Надеждите ми са, че ще си върнем живота отпреди. Опасенията ми обаче са същите. Въпросът е как да си върнем светът от вчера, но с опита на преживелите това бедствие. Да отделим онова, което носи в себе си живот, от онова, което е заредено със смърт. Да се смирим, да се откажем от пагубни неща, да се погрижим за оцелелите си майки и бащи и за оцелялата, ако още е, природа.
Как се правят прогнози след година като 2020?


- Животът не обича прогнозите. Ние имаме проблем вече със самата идея за бъдеще. С категории като бъдеще и минало. С това се занимавах последните три години в романа си "Времеубежище".


Времеубежище
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

След пандемията очаквате ли животът да потече постарому? Какво ще е различното?


- Вече отговорих по-горе на този въпрос. В това има очакване и опасение едновременно. Ще видим дали ще се стигне до "референдуми за минало".


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза?


- Към този момент не виждам такива доказателства. Но ако човечеството не помъдрее след такава криза, тя може да бъде последната. Приемете го както искате.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Всеки се мъчи да оригиналничи. И тука е така. В моя живот поне стотина пъти съм преживявал края на света, предречен от "умни" хора, които, кой за пари, кой за да е интересен изгърмяваха някакво апокалиптично пророчество и после изчезват в дън Земя!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  твърде апокалипитична литература

 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 824 Весело

  Ех, тези писатели, свикнали да плямпат пред хора така, както го правят в кръчмата пред приятели. Как може човечеството да помъдрее, когато му липсва съответния орган? Помъдряват хората, и то само някои,

 4. 4 Профил на Dian Vasilev
  Dian Vasilev
  Рейтинг: 15 Неутрално

  На Господинов съм му казал, че не може да пише. Първо се хвана с оня грозен мултфилм, ужким ще печелят Оскар, после тази Физика, си е един соц ретроспекшън, ох колко ний мило за соца кат бехме млади и ручахме домати с колцете. Момчето си отива поне ходеше по улиците, а героят от физиката се завира в някакви мазета.

 5. 5 Профил на Dian Vasilev
  Dian Vasilev
  Рейтинг: 15 Неутрално

  да иде на мойте Нотес във фейса да види как се пише, ама аз живея близо до къщата на Чандлър, а не до тази на Левчев

 6. 6 Профил на Dian Vasilev
  Dian Vasilev
  Рейтинг: 15 Неутрално

  а, и може пък не всеки да иска да си връща света от вчера и оня ден... когато разни се репчеха по цяла нощ из кръчмите и тичаха като бесни да спят с различни, сега поне повечето си седнаха на задниците и си легнаха в креватчетата..

 7. 7 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 770 Неутрално

  да иде на мойте Нотес във фейса да види как се пише, ама аз живея близо до къщата на Чандлър, а не до тази на Левчев
  —цитат от коментар 5 на Dian Vasilev


  Аз пък имах един приятел, който в хоремага изчакваше затишие в глъчта и със силен глас обобщаваше живота си така: "Аз веднъж чаках министъра да ме приеме...!" и оглеждаше победоносно притихналите маси.
  После го лъжеха със сметката двойно, щото с такава биография очевидно не беше случаен човек.

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Това е наистина празно интервю. Слагайте нещо, да се знае, че е реклама.

 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Господинов е максимално обтекаем. Може би така трябва - за да си интересен, често е необходимо да си неразбираем и да не се изказваш категорично. А инак заглавието почти кърти - "...2021 – как да си върнем света от вчера...", след като светът върви напред и все по-малко ще се оглежда за отминалите времена. Няма да има вчера!

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Качеството на интервюто е, че Господинов отговаря кратко и не прави прогнози.
  Дали ще помъдреем или по-скоро не, ще покаже живота. В края на краищата, когато това, което се случва не помага нещо да ти влезе в главата, значи е било малко и следващият път ще е повече, та со кротце со благо со малко (или малко повече) кютек, нещата да си дойдат на място.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  Тая рубрика на Дневник е а'ла лексикон, ако някой си ги спомня тия девичи кампании едно време.

  И съвсем естетсвено - и съдържанието им е съответно ...

  Сещам се за Марк Твен и историята с интервюто му, на което обяснява на джурнализа защо обича макарони ...

 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Вече имам чувството, че и pornhub да си пусна, ще ми изкочи физиономията на Господинов и реклама на "Времеубежище". За участниците в кампанията да обясня, че нещо са си повярвали - Господинов няма да вземе нито Пулицър, нито Нобелова награда. За поне 30 години напред тия неща ще се раздават на diversity and inclusion принцип, а нашите малцинства ония не ги вълнуват, така че и да пише за тях - все тая.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Кризата е новата нормалност. Господинов да не се надява.
  Както каах, жалък е.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  казах

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Наблюдавам с нарастващ интерес как форумните писачи посрещат всяка дума на Господинов на нож. Всеки от тях се чувства по-голям майстор на словото от писателя, чувства се способен да издава присъди за това - кое е добро и кое не е в литературата, и т. н. Това поведение се обяснява с един пренебрежимо дребен, пигмейски политически интерес : Господинов изрази по различни начини отрицателното си отношение към управлението на Борисов. Тази политизация на литературата напомня зората на комунизма, когато взелите властта работници се чувстват овластени да правят на пух и прах "буржоазните" интелигенти и да разчистват терена за своята – работническо-селска интелигенция.
  Преди да критикувате Господинов, първо си обяснете защо това е най-превежданият писател в света, защо е получил редица награди, защо толкова много хора го четат и у нас. Това не Ви ли подсказва, че притежава и някакъв литературен талант?! След като идентифицирате достойнствата на Господинов – тогава помислете в кои отношения го превъзхождате и къде това превъзходство е доказано.

 16. 16 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Бла- бла, бла-бла, бла-бла-бла. Няма какво да си връща. Той си е там. Но да не говори от наше име. Като не може да каже нещо по-умно, по-добре да си мълчи. И защо изобщо го питат? За да се чуди какво да каже?

 17. 17 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#15] от "авторът":

  Къде тук ти се привижда Борисов? Сравненията ти с комунизма са най-меко казано неадекватни. Човекът е издърдорил някакъв буламач. А някакви псевдоинтелигенти го тълкуват и обясняват като мъдри мисли. Тези преувеличения са на границата на нормалността.

 18. 18 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Зададен е въпрос. Отговорът е - никак. Свиквайте!

  master
 19. 19 Профил на rsk14877483
  rsk14877483
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#15] от "авторът":

  Талантлив е, но това няма как да обяснява защо е най-превеждан. Други пък публикуват книга след книга, но това не е доказателство за таланта им.

  I ain't never crossed a man that didn't deserve it.
 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Не е много сигулно, че човечеството не е помъдряло от тази криза. Дори в България неочаквано за мен, достатъчно много хоро показаха среден пръст на самодоволния и надменен Бойко Борисов, когато през м. май се биеше в гърдите, че ни бил спасил от Ковид -19 и заедно с послушковците си (вкл. и тези от НОЩ) се опитваше за пореден път да ни принуди да му благодарим.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK