2021 – как да си върнем света от вчера

"Ако човечеството не помъдрее след такава криза, тя може да бъде последната."

© Юлия Лазарова

"Ако човечеството не помъдрее след такава криза, тя може да бъде последната.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на писателя Георги Господинов за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Надеждите ми са, че ще си върнем живота отпреди. Опасенията ми обаче са същите. Въпросът е как да си върнем светът от вчера, но с опита на преживелите това бедствие. Да отделим онова, което носи в себе си живот, от онова, което е заредено със смърт. Да се смирим, да се откажем от пагубни неща, да се погрижим за оцелелите си майки и бащи и за оцелялата, ако още е, природа.
Как се правят прогнози след година като 2020?


- Животът не обича прогнозите. Ние имаме проблем вече със самата идея за бъдеще. С категории като бъдеще и минало. С това се занимавах последните три години в романа си "Времеубежище".


Времеубежище
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

След пандемията очаквате ли животът да потече постарому? Какво ще е различното?


- Вече отговорих по-горе на този въпрос. В това има очакване и опасение едновременно. Ще видим дали ще се стигне до "референдуми за минало".


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза?


- Към този момент не виждам такива доказателства. Но ако човечеството не помъдрее след такава криза, тя може да бъде последната. Приемете го както искате.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK