Какво все пак става в икономиката

Хората не плащат на банки и кредитори, на доставчици на услуги, но внасят данъци в бюджета. Нарастват и броят и обемите на спестяванията.

© Юлия Лазарова

Хората не плащат на банки и кредитори, на доставчици на услуги, но внасят данъци в бюджета. Нарастват и броят и обемите на спестяванията.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Икономистите са хора, които утре ще обясняват защо онова, което са предрекли вчера, не се е случило днес."


В средата на октомври с колегите Димитър Чобанов, Евгени Райков и Красимир Лаков предвидихме "спад на брутния вътрешен продукт (БВП) към декември тази година от 6.548 млрд. лева, което е 5.17% от прогнозирания му обем в макрорамката на държавния бюджет". Тогава подобно бе и изчислението на спада от БНБ, "Уникредит Булбанк" и други, макар и при различни методики и модели. Последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) за България предвижда 4% спад.
За ориентация може да се приеме, че 1% от БВП е приблизително 1.2 млрд. лева.


В началото на декември Националният статистически институт (НСИ) отчете за третото тримесечие на миналата година спад от 5.2% на БВП в сравнение със съответното тримесечие на 2019 година и ръст от 4.3% спрямо второто тримесечие на 2020 година.


В същото време на 1 януари тази година Министерството на финансите публикува отчет с предварителни оценки за изпълнението на бюджет 2020. От него се вижда, че дефицитът ще се окаже почти точно 3.6 млрд. лева или 3% от прогнозния БВП. Изглежда, че след месец-два статистическата служба на ЕС ще установи, че България е единствената страна в съюза, която за миналата година е спазила този критерий за фискална стабилност.


Къде е проблемът


Поведението на данъците и на данъкоплатците са един от първите и относително надеждни индикатори за онова, което в действителност правят хората и предприятията. Макар нищо от онова, което правят, да не е мотивирано точно от плащането на данъци. Обикновено нещо друго движи поведението на хората.


Този резултат е постигнат при наистина залпови разходи в "12 без 5" в края на годината - от почти 8 млрд. лева за декември. По-точно, ако през първите 11 месеца правителството е харчило по 116.6 млн. лева на астрономически ден (4.85 млн. на час), през декември сумата на ден е 2.2 пъти по-голяма и е приблизително равна на 6.4% от прогнозния БВП.


Проблемът не е в това, че се изразходват такива големи суми за толкова кратко време. А че това става наистина в момент, когато вниманието към точно тези действия на правителството е по разбираеми причини притъпено.


Другият проблем е, че не е съвсем ясно какво се случва в икономиката и с плащането на данъци.


Данъкоплатците


Обратно на многобройните оплаквания, данъкоплатците в България са доста съвестни.


Чуждестранните фирми у нас са единствените в ЕС, които си плащат данъците, изисквани по закон. Това бе доказано преди две години за групата на Зелените в Европейския парламент от колегата Петр Янски, от Карловия университет. (Той е специалист по анализ на неплащането на данъци и е привърженик на данъчната хармонизация в ЕС.)


След 1997 година българските данъкоплатци финансират правителствата на страната с достатъчно средства, за да изплатят външния дълг, поддържат ниско ниво на държавен дълг към БВП (то все още е най-ниското в ЕС след това на Естония), финансират дефицитно държавно пенсионно дело, плащат губещи проекти на руски държавни компании и относително скъпи магистрали, пътища и саниране на сгради плюс това, че компенсират опортюнисти, които са си държали парите в КГБ.


Поведението през тази година не се е променило. Променили са се доходите.


В приходите от облагането на физическите лица няма съществени промени. Всъщност те са малко повече през октомври 2020 година, отколкото през октомври 2019 година. Намалява броят на данъкоплатците с доход над 1 000, но част от тях преминава в по-горна категория доход.


Броят на тези без доход, с доход около или под минималната работна заплата се увеличава (донякъде и поради нейното увеличаване). Тези хора са почти 33% от всички данъкоплатци. Най-съществен е ръстът на групата на хората без никакъв доход. Не малка част от тях са завърнали се икономически емигранти, уволнени роми и представители на малцинствата и хора с неформални договори за работа. Но най-голям вероятно е делът на онези, които работят за себе си.


Три четвърти от преходите от този данък са от данъкоплатци с месечни доходи над средния за страната. Намалява и броят - а съответно и приносът в бюджета - на хората с доход над 5 000 лева на месец. Те са малко над 2% от всички данъкоплатци, но плащат 20.5% от всички бюджетни приходи по това перо. Приносът на тези 2% от данъкоплатците по линия на подоходния данък е с 18% повече от приноса на 4 пъти по-голямата група на данъкоплатците с доход между минималната работна заплата и 1 000 лева.


Всяка промяна на данъчното законодателство, независимо дали по посока на някакво прогресивно облагане или като семейно облагане, както предлага част от управляващото мнозинство, в момента би била крайно опасна за приходите в бюджета през следващите години.


Интересно е, че към ноември разходите на правителството са по-ниски от приходите средно с около 10% - съответно средно 82 срещу 93% от годишните разчети. С декемврийските разходи планът за година ще бъде изпълнен. Не е ясно дали приходните пера от ноември ще достигнат годишния разчет.


Изпълнението на приходите от преки данъци към края на ноември е 86%. Ръст от 14 на сто за един месец е малко вероятен. Същото е положението и с приходите в НОИ и НЗОК - и те няма да стигнат планираното равнище.


Но е почти сигурно, че бюджетните приходи от ДДС и други косвени данъци ще са близо до предполагаемите равнища.


Икономиката


Най-важен принос към относителната стабилност на икономиката, както по всичко изглежда, имат три фактора:


- Правилна данъчна политика и поддържане на фискалната дисциплина; фискалният резерв от началото на годината позволи много голяма свобода на преразпределение, сетне запълним с нови заеми;


- Ограничен обем на стопански неизгодни проекти на правителството, които не надминават разходи от 2-3% от БВП на година;


- 8.3% от БВП разполагаем ресурс за граждани и фирми, оставен на разположение от кредитори по занятие, каквито са банките, както и трудно изчислими без специално изследване отложени вземания на НАП от частни фирми и граждани.


Хората не плащат на банки и кредитори, на доставчици на услуги, но внасят данъци в бюджета. Нарастват и броят и обемите на спестяванията.


За периода от края на октомври до първата седмица на декември 2020 година сключените дългосрочни трудови договори намаляват с около 20%. За времето след това едва ли нещо ще се промени, поне до пролетта.


Спрямо третото тримесечие на 2019 година положението е следното.


- Поради трудности в международната логистика и изместването на част от потреблението в предградията, малките населени места и провинцията, произведено в България съдържание в диетата на гражданите на страната (засега) се увеличава, според НСИ. Това обяснява и ръста на дела на селското стопанство в БВП. Индустрията също увеличава своя дял в БВП, с малко над 2 млрд. лева. Вносът намалява с около 7 млрд. лева. Нови инвестиции всъщност няма, само обемът им се запазва. Има обаче промяна в отраслите. Изглежда, че тя е насочена към по-софистицираните отрасли, но засега е трудно да се установи някаква тенденция.


- "Колективното" потребление (т.е. това на държани и общински учреждения) се увеличава с 1.2 млрд. лева.


- През третото тримесечие на 2020 година спрямо същото тримесечие на 2019 година е регистрирано намаление в търговията, в ремонта на автомобили и мотоциклети, в транспорта на пощенски и куриерски услуги, както и в промишлеността на гостоприемството - средно почти 13% (а вероятно повече), и в износа - 20%.


Нещо като изводи


Картината не е с ясни контури.


В отделните отрасли има големи разлики. Те не са по критерий малки и големи фирми. По-скоро зависят от многобройни стечения на външни обстоятелства, които не подлежат на контрол.


Изглежда, че е рано за оптимизъм до края на годината, пък и след това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  И каква стана тя:) Само аз познах, че БВП ще е около 117 милиарда лева в началото на епидемията март-април. Или спад от около 3,9%.
  България единствена в ЕС ще има 3% дефицит, което е в критериите.
  В края на годината имаме 60 милиарда валутен резерв или 650 тона злато.
  А причината е, че икономиката ни се преструктурира. Много производства се оказаха много търсени в пандемиятя. Освен това имаме ниска зависимост от туризма.
  За 2021 година очаквам БВП от около 128милиарда лева средна брутна заплата на наетите лица 1500 лева.

 3. 3 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 490 Неутрално

  От нещо като статия, нещо като изводи. Кому беше нужно това писание ???Ако имате нещо да казвате, постарайте се да сте на ниво. Нивото тук е ужасно ниско.

 4. 4 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2013 Весело

  Бях се притеснил, олекна ми.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 5. 5 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2013 Весело

  И каква стана тя:) Само аз познах, че БВП ще е около 117 милиарда лева в началото на епидемията март-април. Или спад от около 3,9%.България единствена в ЕС ще има 3% дефицит, което е в критериите.В края на годината имаме 60 милиарда валутен резерв или 650 тона злато.А причината е, че икономиката ни се преструктурира. Много производства се оказаха много търсени в пандемиятя. Освен това имаме ниска зависимост от туризма.За 2021 година очаквам БВП от около 128милиарда лева средна брутна заплата на наетите лица 1500 лева.
  —цитат от коментар 2 на Да вярваме на истината


  Чакай да се изкажат хунвейбините на радеФ по въпроса.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Весело

  Много ме кефи изводът - “абе нищо не е ясно, лошото може би тепърва предстои”.🤪
  Ми кажи си че икономиката (на фона на другите от ЕС) е много добре, финансите са направо за отличен, банките - и те.
  Обаче хонорара зависи от успоредността с парт..., пардон, редакционната линия, та няма как, трябва да се усуква, лъже и маже.

  Сега иде ред на дежурните смартбютита с текущите опорки.
  Огън - бий!!!

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 585 Неутрално

  'българските данъкоплатци финансират правителствата на страната с достатъчно средства, за да изплатят външния дълг, поддържат ниско ниво на държавен дълг към БВП (то все още е най-ниското в ЕС след това на Естония), финансират дефицитно държавно пенсионно дело, плащат губещи проекти на руски държавни компании и относително скъпи магистрали, пътища и саниране на сгради плюс това, че компенсират опортюнисти, които са си държали парите в КГБ.'

  няма какво повече да се каже, освен КГБ вместо КТБ - грешката е вярна:)

 8. 8 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 585 Неутрално

  ще си направят ли изводите българските данъкоплатци? не, ще дрънкат пак глупсоти за комунисти и анти комунисти, докато финансират руски проекти

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Весело

  От статията стана ясно, че нищо не е ясно. Абе, врачанска мъгла направо.

 10. 10 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Интересно защо в ДВ търсят автори все между бивши активни комсомолци, партийни работници, верни ленинци и други подобни синове на партията и народа?

  Свободата, Санчо...
 11. 11 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква икономика? Гръбнакът на българската се оказа ресторантьорството 😁

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Весело

  До коментар [#10] от "Bornagain":

  Ами кандидатствай, като си толкова любопитен, можеш да вземеш и макроикономиста от Габрово, да им покажете на тези скапани немци откъде изгрява слънцето.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bornagain":Ами кандидатствай, като си толкова любопитен, можеш да вземеш и макроикономиста от Габрово, да им покажете на тези скапани немци откъде изгрява слънцето.
  —цитат от коментар 12 на boevbisser


  Не отговарям на изсикването за произход от бедно селско семейство като теб.

  Свободата, Санчо...
 15. 15 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Напротив, няма ниска зависимост от туризма, просто там големите системно укриват доходи и никой не знае реалния размер на щетите.

 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "Икономистите са хора, които утре ще обясняват защо онова, което са предрекли вчера, не се е случило днес."

  Причината е елементарна! Икономиката е една от най-въздухарските науки, ако изобщо е наука. При нея 2 и 2 никога не е 4! Всеки икономист може да каже каквото си иска високопарно мнение, за което да получи пари, и после без да носи никаква отговорност за крайния резултат, да настоява пак да даде мнение, за което пак да иска пари... и така докато и на последния човек му светне, че тези хора са загуба на време, пространство и ресурси.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  От статията стана ясно, че нищо не е ясно. Абе, врачанска мъгла направо.
  —цитат от коментар 9 на Vlado Nikolov
  Поне едно нещо е ясно, при това потвърдено на практика през годината: "...фискалният резерв от началото на годината позволи много голяма свобода на преразпределение, сетне запълним с нови заеми...". Нови заеми! И второ, нещо, за което не се говори - интересно защо ли: ползвайки "мъглата", цените на някои стоки скочиха с над 30%!

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Весело

  [quote#17:"Мърмор"][/quote]

  Айде, говори ти и изброй пет стоки, чиято цена е "скочила с над 30%".

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мърмор":

  Какви заеми сме вземали?
  Може ли линк?

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#7] от "owen":

  Точно върху този пасаж не трябва да акцентираш. Зависимата от КГБ България е с най нисък дълг сравнено с независимите в ЕС. Тези малоумщини с кгб, дс, ..... хранеха/вкарваха в НС 20 години.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Интересно наблюдение, че не си плащаме на доставчиците, ама плащаме данъци. Това показва защо икономиката ни по същество е колкото на средно голям европейски град.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#6] от "pag":

  Ми казал си го е човека и както става ясно, ти си го прочел и разбрал. А че картината е неясна е вярно но наистина може би нямаше нужда от този "извод" накрая

 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#17:"Мърмор"]
  —цитат от коментар 18 на pag
  Айде, говори ти и изброй пет стоки, чиято цена е "скочила с над 30%".[/quote]

  Вместо него, ще дам това дето се сещам, пък който иска да добавя:
  1. Олио Калиакра - от 2 на над 3лв
  2. Електроенергия за бизнеса(нашия за предния месец излезе над 43ст/квтч), а до скоро беше ~ 23 ст/квтч
  3. Бекона в Лидъл(истинския хърватски, не оня фалшивия дето го правят от мляни кокали, хрущяли и сланина и го пълнят в найлонови черва в България).
  4. Яйцата
  ....

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Едно е ясно, че картната не е ясна:).
  Не искам да обиждам никого, но икономиката не ми прилича много на наука.
  Ако говорим за счетоводната част, там всичко е ясно, но дейностите не изисикват математчски операции извън простите сметки и наместването на приходи/разходи повече или не чак толкова близко до законовите рамки.
  Ако погледнем бюджетната част, там хвърляме боб какви ще са приходите и за всеки случай доста консервативно си оставяме едни скрити запаси. На тази основа обичайно планираме разходите така, че дори да не се изълнят, никой да няма кой знае какви претенции и накрая на годината, особено пък преди избори, хвърляй през прозоерца на джипката, с надежда това да ти помогне за следващия мандат.
  Когато се случат години на растеж, метаме си шапката и викаме "Осанна", като ни изненада спад и криза, даваме обяснение защо се е случил и вадим оная картинка с циклита. Дори и да ни изненадат процесите ( нещо обикновенно) почваме с дубъл=В образната криза и какво ли не.
  Специално за изминалата година, все ак кима едно обективно обстоятелство - епидемията и мерките, с които една част от бознеса го закъса яко, друга пък припечели май не много ллошо и се кани да спечели още. Но това не са икономически фактори.
  Защо поне веднъж някой велик икономист не педвиди кризата, не предписа действия, които да помогнат да се избегне, не предвиди сроковете, когато ще заочнат процесите. Ще ми отговорят, че политиците не са ги послушали и това не е невярно, но показва, че няма такова чудо, като чиста икономика, а сие баш политикономика и тогава нещата стават съвсем други.
  Затова тези процеси не подлежат на прогнозиране. В дебелите книги по икономика винаги става дума за явления, като съвпадение на очаквания и настроения сред потребители и инвеститори за бъдещото развитие и те са толкова различни и непредсказуеми, че със същия успех може да гадаем на кафе, карти таро и т.н.
  И остава да се обяснява кога, какво и защо се е случило. С това "науката" икономика се справя...

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#16] от "traveler1":

  Абе не точно. Въздухарски се изказват някои икономисти, дето се пробват да се правят на "футуролози" :) и да обясняват какво ЩЕ стане. Това се прави най-често с политически или спекулативни от борсова гледна точка цели и няма много общо с икономиката. Иначе съвсем точно си се оценява текущото положение на база приходи/разходи данъци, ДМА амортизации активи/пасиви както и може сравнително добре да се предвиждат краткосрочно финансовите потоци.

 27. 27 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Едно е ясно, че картната не е ясна:).Не искам да обиждам никого, но икономиката не ми прилича много на наука.Ако говорим за счетоводната част, там всичко е ясно, но дейностите не изисикват математчски операции извън простите сметки и наместването на приходи/разходи повече или не чак толкова близко до законовите рамки.Ако погледнем бюджетната част, там хвърляме боб какви ще са приходите и за всеки случай доста консервативно си оставяме едни скрити запаси. На тази основа обичайно планираме разходите така, че дори да не се изълнят, никой да няма кой знае какви претенции и накрая на годината, особено пък преди избори, хвърляй през прозоерца на джипката, с надежда това да ти помогне за следващия мандат.Когато се случат години на растеж, метаме си шапката и викаме "Осанна", като ни изненада спад и криза, даваме обяснение защо се е случил и вадим оная картинка с циклита. Дори и да ни изненадат процесите ( нещо обикновенно) почваме с дубъл=В образната криза и какво ли не. Специално за изминалата година, все ак кима едно обективно обстоятелство - епидемията и мерките, с които една част от бознеса го закъса яко, друга пък припечели май не много ллошо и се кани да спечели още. Но това не са икономически фактори.Защо поне веднъж някой велик икономист не педвиди кризата, не предписа действия, които да помогнат да се избегне, не предвиди сроковете, когато ще заочнат процесите. Ще ми отговорят, че политиците не са ги послушали и това не е невярно, но показва, че няма такова чудо, като чиста икономика, а сие баш политикономика и тогава нещата стават съвсем други.Затова тези процеси не подлежат на прогнозиране. В дебелите книги по икономика винаги става дума за явления, като съвпадение на очаквания и настроения сред потребители и инвеститори за бъдещото развитие и те са толкова различни и непредсказуеми, че със същия успех може да гадаем на кафе, карти таро и т.н.И остава да се обяснява кога, какво и защо се е случило. С това "науката" икономика се справя...
  —цитат от коментар 25 на tsvetko_51


  Има немалко хора, които предвидиха кризата и тази и предходната през 2008 - Питър Шиф например.
  Само, че никой не иска да ги слуша, защото всеки си мисли, че няма да е последния изгорял по веригата.

 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  [quote#17:"Мърмор"]
  —цитат от коментар 18 на pag
  Айде, говори ти и изброй пет стоки, чиято цена е "скочила с над 30%".[/quote]
  Олио "Калиакра"- от около 2,20 на 3,30 лв./л.
  Шоколад - всички видове - най-обикновен до към 2 лв. и отгоре за 80 грама
  Колбаси - всички видове, без тези от кал - 160-180 гр. за около 7 лева, че и отгоре
  Кисело мляко - краве, най-"конвенционално" до към 1,40 лв.
  Сирене - кравето гони 17 лв, разбира се може да си купите CaCl2 за 5,50 лв./кг.
  Кашкавал - ластик, гума за над 20 лв./кг.
  Както се казва - купете колбас от месо и сирене от мляко!

 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#25] от "tsvetko_51":

  Това, че кризата може да бъде предвидена - не означава, че може да бъде избегната.
  Лично аз съм привърженик на консервативните бюджети.
  В края на краищата излишните пари винаги могат да се похарчат за някой нов проект, докато бюджетният дефицит може да ни натовари със заеми, които да се плащат от няколко поколения наред.

 30. 30 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мърмор":Какви заеми сме вземали?Може ли линк?
  —цитат от коментар 19 на atmanpg

  Какво са пласираните на международните пазари облигации? Самият министър на финансите Ананиев се хвали, какъв огромен интерес е имало, при какви изгодни условия - "...високият интерес от страната на инвеститорите е причината дългът да бъде увеличен до 2,5 млрд. евро..."Да, заеми се правят, няма лошо, но да ми кажете,че не сме ги направили?!

 31. 31 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мърмор":

  Е и ? Доходите на работещото население продължават да растат, с около 10% годишно - явно има само временно задържане през 2020, и не навсякъде. Има отложено потребление и ръст на спестявания - като няма къде да ходиш, освен в хранителен магазин и аптека..
  В самите магазини не е същият човеко-поток - мерки за дистанция, он-лайн покупки и пр. Вие какво очаквате - магазините да свалят цените ли ? Разбира се, че ще увеличат, и вие бихте. Когато цените се определят при пазар и конкуренция, сами си намират тавана. Не знам какво ще правим с държавно-монополните цени - ток, газ, вече на водата, следва и пазарът на горива?. Натам гледайте, не към кашкавала и олиото

 32. 32 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 295 Весело

  "След 1997 година българските данъкоплатци финансират правителствата на страната с достатъчно средства, за да изплатят външния дълг, поддържат ниско ниво на държавен дълг към БВП (то все още е най-ниското в ЕС след това на Естония), финансират дефицитно държавно пенсионно дело, плащат губещи проекти на руски държавни компании и относително скъпи магистрали, пътища и саниране на сгради плюс това, че компенсират опортюнисти, които са си държали парите в КГБ."

  Истината за БГ икономиката от Костов до Борисов.
  Чудесно е да се поддържа ниско нивото на държавния дълг . Но трябва да се правят и далновидни инвестиции.

 33. 33 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Икономиката може най-сигурно да се предвижда в тоталитарна държава. Там има един икономически субект - “държава”, разпределяща надолу финансов, енергиен и всякакъв друг ресурс.

  Либералният пазарен капитализъм е многоагентна система където различни части от населението могат да бъдат едновременно свободни потребители и свободни производители. В тази система държавата има само някакви монетарни и фискални лостове. За да предвидиш поведението на всички тези пазарни агенти и да го агрегираш в някакъв резултат трябва да си оракул по лична психология и едновременно с това оператор и програмист на суперкомпютър.

 34. 34 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "pag":Сочно облиза гъза на лъжеца Борисов. След изборите всичко ще излезе наяве 💥
  —цитат от коментар 13 на Барбас-Шехерезадов-КапуТски


  Нали щеше да излиза "наяве" при служебното правителство, после при Орешарски, при Герджиков... И какво точно трябва да излиза "наяве", като всичко си е наяве по Конституция и закон? Един лев от държавния бюджет не може да бъде похарчен, без да е излязъл съответен акт на министерски съвет и да е публикуван в Държавен вестник. Нямате елементарни познания по държавното управление, но винаги сте готови да поучавате и да ни обяснявате кое как е в държавата. Затова и всички ви се присмиват и сте под опашката на коня.

 35. 35 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Трудно се чете подобно написана статия ! ....... Няма ли да се научат, най после да пишат ..... както го правят по света ""не толкова големи отличници като нас """...... Примерно някакъв ""не толкова ерудит германец""" ........ След като достигна своя връх в понеделник, германският индекс на акциите (DAX) достигна нов рекорд във вторник, временно надхвърляйки 13 900 пункта. Нивото на затваряне от 13 761 точки беше само около 30 точки под рекорда от понеделник (13 790 точки). Други германски борсови индекси също поставиха нови рекорди във вторник: MDAX достигна нов връх от 30 912 пункта, SDAX 14 766 пункта.

  По този начин германският фондов пазар не само се възстанови напълно от междинния спад на цените в началото на пандемията, но завърши годината със значителен ръст. В края на 2019 г. DAX беше на ниво от 13 249 пункта, което означава общо увеличение от почти четири процента за 2020 г. MDAX се повиши с повече от девет процента, а SDAX с над 18 процента.

  Фондовата борса на фона на пандемията означава, че свръхбогатите допълнително са увеличили и без това астрономическото си състояние. Според изчисленията на консултантската компания PwC и швейцарската банка UBS, общите активи на над 2000 милиарда долара по света са се повишили до рекордната стойност от около 8,7 трилиона евро до края на юли. Сумата е повече от два пъти по-висока от общата годишна икономическа продукция на Германия (около 3,5 трилиона евро).

  В Германия нетното богатство на ултрабогатите се е увеличило с почти 80 милиарда евро до 486 милиарда евро между март и юли. Това е приблизително еквивалентно на целия федерален бюджет за следващата година и почти 14 пъти бюджета за здраве за 2021 г. (35,3 милиарда евро). Броят на супербогатите също продължава да експлодира. Между януари и юни броят на милионерите в щатски долари в Германия се е увеличил с още 58 000, докато милиардерите са се увеличили от 114 на 119 ......

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  60 млд евро БВП - колкото на една средна фирма.
  33% от хората нямат доходи, половината пенсионери са с минималната пенсия. С други думи половината население живее на версия.
  В същото време се раздава на поразия "паричен ресурс" от Европейската печатница.
  То това се знае, не е ясно как все още има хора които се възхищават на Бокономиката.
  Ако е вярно, че Боко пак е на път да спечели изборите, да го оставят да управлява до пълното сгромолясване.

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  До коментар [#34] от "Асен Градинаров":

  Недейте така, това е най-умната част от нацията!
  Знаят, че хурката се върти!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Проблема е по какъв начин и с каква ЦЕЛ/копуване на вот /се раздават парите от ЗАЕМА?Пример от Варна Борисов съобщи че ще бъдат отпуснати 8 милиона за ремонт на улиците във втори микрорайон известен като ""кайсиева ""градина.Борисов подчерта че трябва да се знае че те са изровени поради презастрояване и не е по вина на ГЕРБ!Коментарите оставям на вас! Само ще добавя че това е работа на община Варна а не на Българските граждани /БЮДЖЕТА/!

 39. 39 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 685 Неутрално

  БГ няма някаква силна и важна икономика. Няма нито една силна, голяма, мултинационална компания. Няма дори една компания в Forbes 100. Икономика? Не мисля...

 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Весело

  Лично мен ме радва, че поне в Анализът препубликуван от "Свободна Европа" е спазен принципа на "увод - изложение - заключение" ....... Но в изводът, както е формулиран "Нещо като изводи"..... единствено е написано """Картината не е с ясни контури.... """"

 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Нищо не става ... Невидимата ръка се вижда ! Има много дълбоки чекмеджета , шкафове... и прочие пазарни неща , които не могат да бъдат разбрани от не пазарни хора :))

 42. 42 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Асен Градинаров":Недейте така, това е най-умната част от нацията!Знаят, че хурката се върти!!!
  —цитат от коментар 37 на Незнайко в Слънчевия град


  Да, а вретеното стои неподвижно. Капацитети!

 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#25] от "tsvetko_51":

  Не е баш вярно. Още лятото на 2019 година имаше публикации на икономисти за очертаваща се финансова и икономическа кроиза. Много по - тежка и жестока от тази през 2008 г. Но големите световни медии имаха по - важни интереси.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До 11:"Барбас-Шехерезадов-КапуТски"...Каква икономика? Гръбнакът на българската се оказа ресторантьорството..."

  Което половин година не работи.
  А какво ли щеше ако всичко там бе наред?
  Ах дано, дано!

 45. 45 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблема е по какъв начин и с каква ЦЕЛ/копуване на вот /се раздават парите от ЗАЕМА?Пример от Варна Борисов съобщи че ще бъдат отпуснати 8 милиона за ремонт на улиците във втори микрорайон известен като ""кайсиева ""градина.Борисов подчерта че трябва да се знае че те са изровени поради презастрояване и не е по вина на ГЕРБ!Коментарите оставям на вас! Само ще добавя че това е работа на община Варна а не на Българските граждани /БЮДЖЕТА/!
  —цитат от коментар 38 на Blaga Yankova


  Другарко, изводът, който можем да си направим на първо четене е, че сте неграмотна. Не знам какво си мислите, че се кОпува (правопис - ваш) с парите от заема, но ако поне слушахте внимателно щяхте да знаете, че тези пари ще отидат за погасяване на други заеми с много по-висока лихва, вземани от капацитети като вас в предишни управления. Част от тях ще отидат и за преодоляване на последиците от КОВИД кризата. Все пак ще ми е любопитно да ни разясните механизма, по който пари от бюджета могат да отидат за "копуване на вот", вземайки под внимание разяснението ми от коментар [#34] . Не съм чел постановление на МС, за отпускане на средства от бюджета за "копуване на вот". А вие?

 46. 46 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мърмор":

  искаш да се говори за "цените на някои стоки скочиха с 30 %"... а искаш ли да говорим за акъла на някои хора, който намаля с 50 % за 10 години , откакто ФБ стана основен източник на информация?
  Мисля ,че тази тема ще е по интересна.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  ....Пример от Варна Борисов съобщи че ще бъдат отпуснати 8 милиона за ремонт на улиците във втори микрорайон известен като ""кайсиева ""градина. Борисов подчерта че трябва да се знае че те са изровени поради презастрояване и не е по вина на ГЕРБ!Коментарите оставям на вас! Само ще добавя че това е работа на община Варна а не на Българските граждани /БЮДЖЕТА/!
  —цитат от коментар 38 на Blaga Yankova


  Учудвам се, че има презастрояване в "Кайсиева градина", защото този квартал е нещо като "Обеля" за София. Може и да бъркам, но това е шибан район.
  По принцип има логика, че благоустройството на кварталите е задължение на Община Варна, ама не съвсем. Защото:
  1. Децентрализацията на управлението на областите и общините, както и на финансирането им са все още пожелание в бъдеще време. Дори новото райониране на областите бе отложено за някой от бъдещите мандати на ГЕРБ.

  2. Вторичното преразпределение на средствата са силно силно централизирани, силен инструмент на централната власт и ГЕРБ за влияние върху общините, особено с кметове не на ГЕРБ. Отделно под претекст за опазване на сградния фонд-паметници на културата, 1/3 от строителните разрешение за най-апетитните райони се раздават централно от министерствата (в случая не става дума за Кайсиева градина). Т.е. за добро или за лошо, но общините са силно ограничени.

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  "Този резултат е постигнат при наистина залпови разходи в "12 без 5" в края на годината - от почти 8 млрд. лева за декември. По-точно, ако през първите 11 месеца правителството е харчило по 116.6 млн. лева на астрономически ден (4.85 млн. на час), през декември сумата на ден е 2.2 пъти по-голяма и е приблизително равна на 6.4% от прогнозния БВП."

  Предполагам, няма нужда да сочим имената на фирмите и групировките, към които тези суми са ударно насочени, нали ? Властта никога няма да го направи, ако пък спомене нещо, то ще е името на някоя държавна фирма или предприятие ! Малката подоробност е колко милиона тя е разпределила за " подизпълнителите" си на проекта, които пак се досещаме кои са........

 49. 49 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#25] от "tsvetko_51":

  " Едно е ясно, че картната не е ясна:).
  Не искам да обиждам никого, но икономиката не ми прилича много на наука.
  Ако говорим за счетоводната част, там всичко е ясно, но дейностите не изисикват математчски операции извън простите сметки и наместването на приходи/разходи повече или не чак толкова близко до законовите рамки.
  Ако погледнем бюджетната част, там хвърляме боб какви ще са приходите и за всеки случай доста консервативно си оставяме едни скрити запаси. На тази основа обичайно планираме разходите така, че дори да не се изълнят, никой да няма кой знае какви претенции и накрая на годината, особено пък преди избори, хвърляй през прозоерца на джипката, с надежда това да ти помогне за следващия мандат.
  Когато се случат години на растеж, метаме си шапката и викаме "Осанна", като ни изненада спад и криза, даваме обяснение защо се е случил и вадим оная картинка с циклита. Дори и да ни изненадат процесите ( нещо обикновенно) почваме с дубъл=В образната криза и какво ли не.
  Специално за изминалата година, все ак кима едно обективно обстоятелство - епидемията и мерките, с които една част от бознеса го закъса яко, друга пък припечели май не много ллошо и се кани да спечели още. Но това не са икономически фактори.
  Защо поне веднъж някой велик икономист не педвиди кризата, не предписа действия, които да помогнат да се избегне, не предвиди сроковете, когато ще заочнат процесите. Ще ми отговорят, че политиците не са ги послушали и това не е невярно, но показва, че няма такова чудо, като чиста икономика, а сие баш политикономика и тогава нещата стават съвсем други.
  Затова тези процеси не подлежат на прогнозиране. В дебелите книги по икономика винаги става дума за явления, като съвпадение на очаквания и настроения сред потребители и инвеститори за бъдещото развитие и те са толкова различни и непредсказуеми, че със същия успех може да гадаем на кафе, карти таро и т.н.
  И остава да се обяснява кога, какво и защо се е случило. С това "науката" икономика се справя..."

  Ефект : криза от ковид + чудовищна корупция + гасене на пожара, но никога несправяне с проблема, който да го е причинил = на това, което всички виждаме ! Кое не му е ясното ?

 50. 50 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  БГ няма някаква силна и важна икономика. Няма нито една силна, голяма, мултинационална компания. Няма дори една компания в Forbes 100. Икономика? Не мисля...
  —цитат от коментар 39 на EU Fighter


  И от какво живеем в такъв случай?

 51. 51 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#45] от "Асен Градинаров":

  Да проста съм а вие сте ХИТРЕЦ/различно е от умен/!Осем милиона са дадени НА ГРАЖДАНИТЕ живущи в квартал "кайсиева"градина за тяхно ЛИЧНО БЛАГО /оправяне на разрушената от тях при строителството инфраструктура на квартала КОЕТО ПЪК НЕ Е РАБОТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ /да плащат масрафа от БЮДЖЕТА!И естествено ТЕ трябва да са МУ БЛАГОДАРНИ ЗА КОЕТО!Вие си го наречете както си щете а за мен е начин за придобиване на БЛАГОДАРСТВЕН ВОТ/не е купен ЯВНО С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА/!

 52. 52 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#45] от "Асен Градинаров":Да проста съм а вие сте ХИТРЕЦ/различно е от умен/!Осем милиона са дадени НА ГРАЖДАНИТЕ живущи в квартал "кайсиева"градина за тяхно ЛИЧНО БЛАГО /оправяне на разрушената от тях при строителството инфраструктура на квартала КОЕТО ПЪК НЕ Е РАБОТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ /да плащат масрафа от БЮДЖЕТА!И естествено ТЕ трябва да са МУ БЛАГОДАРНИ ЗА КОЕТО!Вие си го наречете както си щете а за мен е начин за придобиване на БЛАГОДАРСТВЕН ВОТ/не е купен ЯВНО С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА/!
  —цитат от коментар 51 на Blaga Yankova


  Придобиване на какво? Тук в този форум човек всеки ден научава нови думички и концепции начи...

 53. 53 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Асен Градинаров":Да проста съм а вие сте ХИТРЕЦ/различно е от умен/!Осем милиона са дадени НА ГРАЖДАНИТЕ живущи в квартал "кайсиева"градина за тяхно ЛИЧНО БЛАГО /оправяне на разрушената от тях при строителството инфраструктура на квартала КОЕТО ПЪК НЕ Е РАБОТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ /да плащат масрафа от БЮДЖЕТА!И естествено ТЕ трябва да са МУ БЛАГОДАРНИ ЗА КОЕТО!Вие си го наречете както си щете а за мен е начин за придобиване на БЛАГОДАРСТВЕН ВОТ/не е купен ЯВНО С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА/!
  —цитат от коментар 51 на Blaga Yankova


  Аз не мога да нося отговорност за това, че сте проста (по вашите собствени думи), нито имам време да обяснявам елементарни неща на хора, които не са си дали труда да се образоват. Винаги и при всяко управление държавата е подпомагала общините, тъй като средствата, които постъпват в тях от местни данъци и такси са недостатъчни, за да покриват разходите си. Причините за това са комплексни, но най-голяма тежест има фактът, че икономиката ни е крайно неравномерно разпределена - основно в няколко големи града и столицата, което изключва възможността някои от общините да се самоиздържат (Враца, Ловеч, Монтана и т.н.). Решенията за изразходването на бюджета се вземат от съответния общински съвет - местният парламент. В него участват представители на всички партии. Представяното от вас като "незаслужен подарък" е всъщност грижа за хората, живеещи в квартала - те не са виновни, че някой безотговорен "бизнесмен" им е разровил улиците и като всички граждани имат право на нормални условия за живот и градска среда, а чрез финансирането, общината им ги осигурява. Отделна тема е как правораздавателните органи ще санкционират виновните за създадените неуредици - това е извън компетенциите на изпълнителната и местната власт. Така че възмущението ви е смешно и само потвърждава първоначалната констатация за интелектуалното ви ниво. Надявам се да съм бил полезен.

 54. 54 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 8 Весело

  И от какво живеем в такъв случай?
  —цитат от коментар 50 на atmanpg


  Не знаете ли? "Автентично десните", които нямат пари да си платят наема за партийна централа и обитават незаконно държавна сграда вече 4 години, ни издържат - всички нас - понеже са "кадърни", "образовани" и "успешни". За разлика от всички нас, които сме "мутри", "тикви" и "барба ганьовци". Как може да не знаете такива елементарни неща! Засрамете се!

 55. 55 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Лично мен ме радва, че поне в Анализът препубликуван от "Свободна Европа" е спазен принципа на "увод - изложение - заключение" ....... Но в изводът, както е формулиран "Нещо като изводи"..... единствено е написано """Картината не е с ясни контури.... """"
  —цитат от коментар 40 на MPetr

  ===
  Заглавие: Какво все пак става в икономиката
  Съдържание: Бла-бла-бла … galore.
  Заключение: Нещо като изводи
  Картината не е с ясни контури.

  НИМА ОЧАКВАТЕ НЕЩО СМИСЛЕНО ОТ МАКСИСТКО ОБРАЗОВАН ФИЛОЗОФ, САМОНАЗВАЛ СЕ ИКОНОМИСТ?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 56. 56 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#53] от "Асен Градинаров":

  ХАХА Господине вие явно сте ПЛАТЕН списвач //АБЕ БИКОВ ТИ ЛИ СИ//??УмееТЕ да ""ОВЪРТОЛВАТЕ" чрез словолблудство ИСТИНАТА че и тя започва да се чуди дали пък не бърка !Със здраве да изборите а там който е имал очи да ""види" и уши да ""чуе""интереса си ще гласува.

 57. 57 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Весело

  До коментар [#28] от "Мърмор":

  Браво.
  А сега кажи КОЙ е злодеят, дето вдигна цените в НЕМСКИТЕ вериги у нас.
  Нека позная - Борисов....

  Знанието е сила, информацията - власт
 58. 58 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  [quote#54:"Асен Градинаров"][/quote]

  То е ясно ,че посочените от вас няма как да издържат населението /все пак са под 4%/
  пък и не са били на власт вече 20г.
  Какво ще кажете обаче за БарбаГаньовците и тиквите обкръжени с калинки вече над 10г на власт и постигнали смайващите резултати :
  Близо 1,7 млн. души, което е над половината или 53,85% от всички деклариращи облагаеми доходи у нас, декларират месечни доходи равни на или по-ниски от минималната работна заплата.
  Още близо 700 000 души или 22,17% от всички попаднат през миналата година в следващата група – с облагаем доход между 560 и 1000 лева. Това прави общо 76% от деклариращите облагаем доход хора в България, които изкарват до 1000 лева на месец или до 900 лева чисто.
  Източник е официалната ИМ СТЪКМИСТИКА!

 59. 59 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Ако Аз бях управляващ и то повече от 10г и постигна такива "резултати" щях да се скрия някъде и глас нямаше да ми се чуе,а не да обикалям с джипката да раздавам на свои хора пари от общите/бюджета/и да ръся чутовни простотии.

 60. 60 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мърмор":Браво.А сега кажи КОЙ е злодеят, дето вдигна цените в НЕМСКИТЕ вериги у нас.Нека позная - Борисов....
  —цитат от коментар 57 на pag


  Естествено, че Борисов не е виновен за цените. Виж за ниските доходи обаче може да се поспори...

 61. 61 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 8 Любопитно

  постигнали смайващите резултати :
  Близо 1,7 млн. души, което е над половината или 53,85% от всички деклариращи облагаеми доходи у нас, декларират месечни доходи равни на или по-ниски от минималната работна заплата.
  —цитат от коментар 58 на стефан иванов


  Не знаех, че в пазарна икономика, правителството носи отговорността за доходите на населението. Вие трябва да сте сред най-изявените "автентично десни" корифеи! Браво! Все пак се изкушавам да ви напомня, че при управлението на великият икономист Костов, МРЗ беше 47 лева, докато при "БарбаГаньовците и тиквите обкръжени с калинки" тя е 650 лева, което е над десет пъти повече. Вие какво ще кажете за това? Обаче?

 62. 62 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Весело

  [quote#60:"Драгомир Дончев"][/quote]

  Доходите дето растат с 10% годишно ли? Виновен е, разбира се...

  Знанието е сила, информацията - власт
 63. 63 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#51] от "Blaga Yankova":

  Доста елементарно и неграмотно е да се разсъждава така. Освен това да се"придобие благодарствен вот" от комунисти е невъзможно. Те още благодарят на Тошо и гласуват винаги за червените и петата колона. Нормалните хора гласуват за тези, които вършат работа и подобряват живота им. И това няма нищо общо с купуване на гласове.

 64. 64 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 249 Неутрално

  [quote#60:"Драгомир Дончев"]
  —цитат от коментар 62 на pag
  Доходите дето растат с 10% годишно ли? Виновен е, разбира се...[/quote]

  Да оставим настрана, че успяхме да политизираме (напълно излишно) един чисто икономически и принципен спор. Първо тезата за "твърдия ръст с 10%" е меко казано спорна и е валидна единствено за сферата на държавната бюрокрация, където увеличението е механично и непазарно.
  Второ дори тези 10% е добре да се коригират с процента на инфлация, за да имаме все пак някакво достоверно, реалистично число.
  Трето растат, растат, а средния доход на заетите лица - 1500 лева. Което е меко казано мизерно на фона на средното за Съюза. С тези темпове ще стигнем средното за ЕС след 50 години вероятно...

 65. 65 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Ако Аз бях управляващ и то повече от 10г и постигна такива "резултати" щях да се скрия някъде и глас нямаше да ми се чуе,а не да обикалям с джипката да раздавам на свои хора пари от общите/бюджета/и да ръся чутовни простотии.
  —цитат от коментар 59 на стефан иванов


  А ако аз бях управляващ - сега американците щяха да дават мило и драго, за шанса да поработят като гастербайтери в България.

 66. 66 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#61] от "Асен Градинаров":

  Първо ,не знам къде в БГ видяхте пазарна икономика .Настоящето е нещо зле маскирано
  подобие на пазарна икономика с явен феодален уклон и мафиотски начини на управление.
  Съжалявам но повече от 25г се занимавам с частен бизнес и съм стигнал до извода /както и доста други колеги/ ,че ако не си в схемите ,бизнеса ти крета едва ,едва.Ако пък по някакъв начин минеш между капките и се поразвиеш и оизраснеш или те смачкват/да не си конкуренция/ или направо ти взимат бизнеса.
  А и аз да напомня ,че при Костов ,се спасяваше държава обявила фалит ,без еврофондове и чужди инвестиции дори и пари от емигранти почти нямаше.А ако говориме с цифри
  при Жан пенсията беше 4-5 долара .
  По принцип не виждам и защо намесвате Костов ,ситуациите при него и сега са несравними.
  Вижте обаче,при преговорите за ЕС ни беше срам да се сравняваме с Румъния, а какво стана Румънците ни отвяха, и в момента сме най-бедната ,с най-висока смъртност,най-бързотопящятя се нация и още куп най-лоши показатели в ЕС.
  И да видим инфлацията за тези 20г при средно между 3-5% за двадесет години е около
  е около 200-300 % за някой стоки 400-500%.

 67. 67 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#65] от "atmanpg":

  Добро чувство за хумор!

 68. 68 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Весело

  [quote#64:"Драгомир Дончев"][/quote]

  Аз не споря с вас.
  Отдавна влизам в този сайт само за да се забавлявам с глупостите на смартбютитата.

  Знанието е сила, информацията - власт
 69. 69 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 641 Весело

  До коментар [#59] от "стефан иванов":

  Никога не можеш да направиш толкова, колкото аз мога да обещая.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Изглежда, че е рано за оптимизъм до края на годината, пък и след това."
  Като слуша човек поддръжниците на Борисов, всичко върви по мед и масло. Всичко е пресметнато и премерено, но...без кръчмар.

 71. 71 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 8 Весело

  Настоящето е нещо зле маскирано подобие на пазарна икономика с явен феодален уклон и мафиотски начини на управление... повече от 25г се занимавам с частен бизнес
  —цитат от коментар 66 на стефан иванов


  Значи сте феодал и мафиот? И за това е виновен Бойко Борисов? Ясно...

 72. 72 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Изглежда, че е рано за оптимизъм до края на годината, пък и след това."Като слуша човек поддръжниците на Борисов, всичко върви по мед и масло. Всичко е пресметнато и премерено, но...без кръчмар.
  —цитат от коментар 70 на Роси


  А кой е "кръчмарят" според вас? Според мен - българският избирател, а той дава ясна заявка за четвърти мандат на Борисов. Ако някой трябва да се притеснява от "кръчмаря", това са метежниците от лятото, които в момента правят поредното ОФ, за да измамят българските граждани и да ги окрадат за пореден път.

 73. 73 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Весело

  Към то коментар [#35] от "MPetr": ....... Красенчо Станчев..... вземи си пренапиши статията в подобен стил както .... ( коментар [#35] ) но за България !!!! .... и ясно формулирай изводите, защото липсват, и е смешно това което е написано и както е формулиран изводът "Нещо като изводи"..... единствено е написано """Картината не е с ясни контури.... """"........

 74. 74 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#64] от "Драгомир Дончев":


  Чиста пропаганда е че средният доход бил 1500лв.По горе съм постнал официалната статистика за 2019гДа 80% взимат под 1000 а 20 % над 1000

 75. 75 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 641 Неутрално

  За Красен никога нищо не е ясно. Той само преписва някакви статистики, без да разбира кое с какво е свързано и от какво зависи. Това не е икономическо мислене. Не се е научил на времето, а сега е вече много късно.

 76. 76 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 931 Неутрално

  "спад на брутния вътрешен продукт (БВП) към декември тази година от 6.548 млрд. лева, което е 5.17% от прогнозирания му обем в макрорамката на държавния бюджет". Тогава подобно бе и изчислението на спада от БНБ, "Уникредит Булбанк" и други, макар и при различни методики и модели. Последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) за България предвижда 4% спад."

  Криза? Аз като чуя за криза се хващам за Маркс. Той е пообяснил някой неща за кризите, в икономическата им част. Как се случват и по какви причини и прочее. Аффторите на статията не са ли запознати с материята, или имат висши съображения да я крият?

  "Другият проблем е, че не е съвсем ясно какво се случва в икономиката." "Картината не е с ясни контури."
  Криза? Виж горе.

  Сега за кризите. По Маркс. По частта икономика ще си го прочетете сами, а извън икономиката, криза значи по-малко заплати, по-малко средства за храна и качествена такава, по-малко средства за лекарства (и здравеопазване във вида на почивка я на море, я на планина, я на двете... не дай си боже карта за санаториум от профсъюза на проклетите комуняки), повече болести и по-бърза и "естествена" кончина, т.е. смърц. А ако кризата е във вид на "Велика Депресия", то даже официалната статистика успява да наброи 6-7 милиона починали от глад в САЩ. А други такива не успява да наброи, или лекинко така си позатваря очите. Да почетем с минута мълчание паметта на жертвите на капитализма!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 77. 77 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#71] от "Асен Градинаров":

  В интерес на истината 90 те години по стечение на обстоятелствата наистина се познавах с няколко мутри.

 78. 78 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#72] от "Асен Градинаров":

  Прав сте ОФ то да си прави сметката ,че след такова раздаване на милиони от джипката ,за тях няма да остане какво да крадът дори и да спечелят изборите/не ,че има такава вероятност де/.

 79. 79 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#66] от "стефан иванов":

  Е как е, върви ли бизнесът? Ако не върви, значи има сериозни причини. И това не са феодализма, капитализма и мафията. Търси другаде.

 80. 80 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#79] от "валентин николов":

  Ами ,бизнеса си върви добре ,даже и след като го продадох преди 3г.Беше малко ,как да се изразя хамалски /магазини за хранителни стоки/ бизнес със ниска норма на печалба и много тичане ,регулации и тн.Докато бях по-млад ставаше ,но с годините ми писна и го продадох ,сега се занимавам с по спокойни неща ,без толкова регулации,проверяващи /рекетьори/ и разправии с персонал и доставчици.

 81. 81 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#79] от "валентин николов":

  Да допълня никъде не съм писъл ,че капитализма е пречка моля не ми приписвайте думи
  които не съм казал ,и още да добавя феодализма ,мафията и корупцията са си сериозни причини в сравнение на пазарният риск.Това ,че тука сме им свикнали и оцеляваме някак
  не означава ,че ни кефят.

 82. 82 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Ето една хубава новина:

  "Поради трудности в международната логистика и изместването на част от потреблението в предградията, малките населени места и провинцията, произведено в България съдържание в диетата на гражданите на страната (засега) се увеличава, според НСИ. Това обяснява и ръста на дела на селското стопанство в БВП. Индустрията също увеличава своя дял в БВП, с малко над 2 млрд. лева. Вносът намалява с около 7 млрд. лева."

  Т.е. пада БВП, но в него се разместват позициите и печели нашата индустрия и селско стопанство.

  Любовта ще спаси света!!!
 83. 83 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Само обръчите на Борисов са добре, тези милиарди отиват за тях. И администрацията де, т.е гласоподавателите му, на които увеличи заплатите на фона на цялата немотия. Даже взе нови заеми.
  Аз не знам, как може да има спор за толкова очевидни неща.

  Любовта ще спаси света!!!
 84. 84 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#72] от "Асен Градинаров":Прав сте ОФ то да си прави сметката ,че след такова раздаване на милиони от джипката ,за тях няма да остане какво да крадът дори и да спечелят изборите/не ,че има такава вероятност де/.
  —цитат от коментар 78 на стефан иванов


  Наивен си.
  Ако няма какво да се краде - винаги могат да се усвоят едни заеми.

 85. 85 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#83] от "hope":

  Кои нови заеми имаш предвид?
  Кога са взети?

 86. 86 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мърмор":Браво.А сега кажи КОЙ е злодеят, дето вдигна цените в НЕМСКИТЕ вериги у нас.Нека позная - Борисов....
  —цитат от коментар 57 на pag

  Говоря за цени в български магазини. И да съм споменал някъде по-горе Борисов? Хе-е, не можахте да устоите пред изкушението.

 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe e плacиpaлo ycпeшнo нa мeждyнapoднитe пaзapи във втopниĸ двe eмиcии eвpooблигaции c oбщ oбeм 2.5 млpд. eвpo (пoчти 5 млpд. лв.). Oбщaтa cтoйнocт нa ĸнижaтa e paзпpeдeлeнa в двe oблигaции c eднaĸвa cтoйнocт пo 1.25 млpд. eвpo. Maтypитeтът нa eднaтa e 10 гoдини, a нa дpyгaтa - 30 гoдини. Toвa cъoбщиxa пъpвoнaчaлнo oт "Kaпитaл", a пo-ĸъcнo инфopмaциятa бe oфициaлнo пoтвъpдeнa oт финaнcoвoтo миниcтepcтвo.

  Πpoцeдypaтa пo тeглeнeтo нa зaeмa зaпoчнa в пoнeдeлниĸ c пpeдcтaвянeтo нa cтpaнaтa ни пpeд инвecтитopитe, a във втopниĸ ce пpoвeдe и caмият тъpг, ĸoйтo cпopeд издaниeтo e пpeдизвиĸaл oгpoмeн интepec y бългapcĸи и мeждyнapoдни инcтитyциoнaлни инвecтитopи.
  Toвa ce cлyчвa, cлeд ĸaтo в пoнeдeлниĸ финaнcoвoтo вeдoмcтвo ycпя дa дoгoвopи yвeличaвaнe нa лимитa нa дългa, ĸoйтo мoжeм дa взeмeм oт мeждyнapoднитe пaзapи oт 16 нa 20 млpд. лв. пo cилaтa нa Глобалната програма за средносрочни облигации (GMTN), подписана с шест международни банки (BNP PARIBAS, Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, Société Générale Corporate & Investment Banking, UniCredit Bank). Oт тяx мaлĸo нaд 10 млpд. лв. дълг бe изтeглeн пpeз 2015 и 2016 г., a c нoвaтa eмиcия oблигaции oт тaзи ceдмицa нa Бългapия ѝ ocтaвa възмoжнocт дa взeмe oщe 5 млpд. лв. дълг.  https://www.economic.bg/bg/a/view/bylgarija-vze-5-mlrd-lv-zaem-ot-mejdunarodnite-pazari-120594

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Заемът е от септември 2020 и е за финансиране на дефицитът през 2020.
  Съвсем преди няколко месеца Борисов увеличи заплатите на цялата администрация с 10-20%.

  Любовта ще спаси света!!!
 89. 89 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#87] от "hope":

  Извинявай, ама продажбата на облигации не е заем.
  Продаваме ги с ОТРИЦАТЕЛНА лихва.
  Иначе казано ще върнем по-малко отколкото сме взели.
  Без да смятаме, че покупателната способност на еврото ще намалее, докато дойде времето да ги връщаме.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Ако Аз бях управляващ и то повече от 10г и постигна такива "резултати" щях да се скрия някъде и глас нямаше да ми се чуе,а не да обикалям с джипката да раздавам на свои хора пари от общите/бюджета/и да ръся чутовни простотии.
  —цитат от коментар 59 на стефан иванов


  Той не може да разбере какви ги върши. Той толкоз му е акъла и няма вина за това.
  Въпросът е тези, дето се водят по акъла му какви са?

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "Не знаех, че в пазарна икономика, правителството носи отговорността за доходите на населението."
  До коментар [#61] от "Асен Градинаров":

  Не! Вината отново е на другарят Сталин.

 92. 92 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 707 Разстроено

  "Нещо като изводи
  Картината не е с ясни контури."

  Това го знаем добре и БЕЗ всичките алабализми преди него. Кажи го в началото и си седни, защо толкоз празни приказки?!???...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  "Броят на тези без доход, с доход около или под минималната работна заплата се увеличава (донякъде и поради нейното увеличаване). Тези хора са почти 33% от всички данъкоплатци."

  Пенсионерите са също данъкоплатци, дори и да е само данък върху наема или данък-сгради. По закон, всеки пълнолетен (може да сключи договор - трудов, граждански, консултантски или за стипендия) е данъкоплатец (и с право на глас на избори). Сиреч, 6.5 млн. души по "оня списък" на Мишо Константинов. Само "33% от всички данъкоплатци" прави 2.145 млн. души, от които 1.5 млн. пенсионери с доход под минималната издръжка на живота (поне Баце на толкова "дава" надбавки и добавки) плюс още 1.2 млн. работещи на МРЗ, плюс 0.379 млн. безработни, 100 хил. бременни и по майчинство (410 лв. месечен доход), 200 хил. земеделски производители (осигуряване на 50% от МРЗ) още 200 хил. "студенти".
  С една дума и таз гадател на икономиката лъже като циганин.

 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  "И каква стана тя:) Само аз познах, че БВП ще е около 117 милиарда лева в началото на епидемията март-април. Или спад от около 3,9%."

  И каква стана тя:

  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1912
  08:25, 23 авг 20
  Неутрално
  "В края на август пак бюджетът ще е на излишък." - а сега спад
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/08/23/4105185_rastej_chrez_smurt_-_kakvo_vsushtnost_kaza_fich_v/ #comment-8

  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1912
  08:20, 29 авг 20
  Неутрално
  "Българската икономика си работи и твърдо отиваме към БВП от 117 милиарда при 0,5% дефлация. Или спадът ще е незначителен." - Не било март-април, а грешката за 117 млр. лв. идва след втората актуализация на бюджета и ... поемането на втори дълг за още 2.5 млрд. лв.
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/08/29/4107597_bezraboticata_trugva_nadolu_no_e_rano_da_obiaviavame/

  А голата истина, на която никой не вярва е:
  БВП
  2010 г. - 74434 млн. лв.;
  2011 г. - 80714 млн. лв.;
  2012 г. - 82239 млн. лв.;
  2013 г. - 81955 млн. лв.;
  2014 г. - 83885 млн. лв.;
  2015 г. - 89 362 млн. лв.;
  2016 г. - 95 131 млн. лв.;
  2017 г. - 102 345 млн. лв.;
  2018 г. - 109 743 млн. лв.;
  2019 г. - 119 772 млн. лв.;
  2020 г. - под 110 млрд. лв.:
  2020Q1 - 25 976 млн. лв. (ръст от 2.3% спрямо 2019Q1)
  2020Q2 - 23 361 млн. лв. (спад от 8.6% спрямо 2019Q2)
  2020Q3 - 24 361 млн. лв. (спад от 5.2% спрямо 2019Q3)
  https://www.nsi.bg/bg/content/2226/бвп-производствен-метод-основни-данни-национално-ниво

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK