Спешно трябва да се гарантира правото на избирателите да гласуват безопасно

Спешно трябва да се гарантира правото на избирателите да гласуват безопасно

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" публикува становището на Обществения съвет към Централната избирателна комисия за началото на подготовката на избори в условията на COVID епидемията. Заглавието е на редакцията.


През изминалата година бяха проведени близо 100 национални или местни избори по света, от които 29 в Европа, в ситуацията на продължаваща епидемична криза.


Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) проучва практиките в редица страни. Общият извод е, че провеждането на избори в такива условия е възможно, но изисква внимателно планиране според натрупания опит при приемането на адекватни мерки за безопасност.
Общественият съвет (ОС) настоява Централната избирателна комисия и отговорните държавни органи да информират гражданите, че са започнали работа по предстоящите избори при очакваната за пролетта на 2021 г. продължаваща COVID криза. Такава спешност е наложителна, не само защото съответните решения ще изискват време, човешки и материални ресурси за прилагането им; време ще е нужно и за спечелване на доверието на политическите субекти и на избирателите, че правата им ще бъдат гарантирани, а участието в процеса - в разумна степен безопасно, в това число и за членовете на секционните избирателни комисии (СИК).


По много от въпросите в това становище желаните цели ще могат да бъдат постигнати чрез решения на ЦИК и допълнителни усилия на администрацията, докато някои мерки биха изисквали законодателни промени.


Провеждане на максимален брой дейности онлайн. ОС препоръчва на ЦИК да проведе системен анализ на дейностите в изборния календар и да минимизира необходимостта от физически контакт между хора, както и на хора с материали - като се започне от възможността за онлайн заседания на районните изборните комисии (РИК), през процесите на регистрация на партии, коалиции и кандидати до разширяване и подобряване на дистанционното обучение на СИК.


Да се тестват платформи и приложения, които да станат доказано функционални преди сроковете за провеждане на дадена дейност. Съвсем безпроблемно е подаването на документите за регистрация на организации, наблюдатели на изборите, а също и на техните акредитирани наблюдатели, да става изцяло по електронен път (например сканирани документи).


Безопасност в местата за гласуване. В специализираните сайтове вече е налице богата информация за мерките, приложени в няколко десетки държави, провели избори от пролетта на 2020 г. до момента. ОС ще помогне на ЦИК в събирането на сведения и в анализа на чуждестранния опит и изпраща на комисията заедно с това становище първите работни материали.


Сред използваните по света мерки са личните средства за защита (маски, ръкавици, защитни екрани, дезинфектанти) за членовете на СИК, а също като препоръчителни или задължителни за гласуващите; контролът върху реда на чакащите пред секцията, върху броя на хората в изборното помещение или в сградата; периодична дезинфекция на често докосваните повърхности, проветряване на помещенията, и т.н.


Гласуване на поставените под карантина/в самоизолация. Мнението на изборните експерти в прегледаните от ОС материали е, че участието на тази категория избиратели не може да бъде отменено или неразумно ограничено, без това да е в ущърб на легитимността на процеса.


Сред достъпните на ОС данни е използването на подвижна избирателна кутия за тези граждани в Хърватия, Северна Македония, Румъния, Чехия, Руската федерация, Италия, Босна и Херцеговина и Швейцария - при съответни мерки за защита. Разпоредбите на Изборния кодекс в България за лицата с "трайни увреждания" с право да бъдат посетени от мобилна СИК, могат да се тълкуват разширително или да се променят с изрично споменаване на засегнатите от епидемията.


ОС разработи предложение за провеждане на ограничен пилотен проект за гласуване по пощата в няколко "консулски избирателни окръга" в Западна Европа, където отварянето на секции вероятно няма да бъде позволено от съответните власти или придвижването до такива секции ще е невъзможно за въпросната категория избиратели. Предложението ще бъде предоставено на Народното събрание при евентуално "отваряне" на Изборния кодекс в предстоящите седмици.


Попълване съставите на СИК. Неявяването на предложени от политическите субекти и съответно назначени членове на секционни комисии е типичен проблем в дните за гласуване в България, който може да се изостри заради нежелание за работа в местата за гласуване, каквото вече е забелязано в някои развити държави по света.


Предлагаме РИК, които назначават СИК, да подготвят списъци от резервни членове извън предложенията на партиите и коалициите въз основа на прозрачна селекция (евентуално конкурс) по критерии като образование, предишен опит в изборната администрация, заявена готовност да работят в рамките на избирателния район (или общината си). Те следва да получат възнаграждение за участие в обучението на СИК и, ако бъдат при необходимост включени в изборния ден, пълното възнаграждение за членовете на СИК, което да бъде увеличено съответно на поеманите рискове и отговорности.


Предизборна кампания. Много от изборите през 2020 г. са проведени при ограничения за броя на хората, които могат да се събират на открито или на закрито, което е увеличило значението на достъпа на политическите сили до електронните и социалните медии. В българската практика са изпробвани различни решения в тази област, които могат да се преразгледат при необходимост.


Права на наблюдатели, застъпници и други при отваряне на избирателните кутии и установяване на резултатите от гласуването. Изборният кодекс изисква гарантирането от СИК на правата на наблюдатели, застъпници и други категории лица, които имат право да присъстват в изборното помещение на всички етапи от изборния процес. Особено важно е ЦИК да определи правила, които, в условията на COVID епидемия и при спазване на определената от здравните власти дистанция СИК, ще осигурят пряка видимост на тези лица при отваряне на избирателните кутии и установяване на резултатите от гласуването.


За да се гарантира прозрачност на изборния процес, ОС ще предложи на законодателя да предвиди възможност за заснемане и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и установяване на резултатите от гласуването, за да може процесът да се наблюдава безопасно от всички заинтересовани лица, които имат право на това по ИК.


Относно машинното гласуване (МГ), в прегледаните от ОС информационни източници, включително посветените на алтернативни методи за гласуване, няма сведения МГ да създава епидемични рискове, по-сериозни от гласуването с хартиени бюлетини и които да не могат да бъдат управлявани и минимизирани.


В случай че законодателят разглежда промени в Изборния кодекс, ОС смята, че текстовете относно преброяването в СИК на разписките, отпечатвани от машината, въведени с последните промени, са неясни, евентуално неработещи и би следвало да се обсъдят отново. Вместо системно броене в СИК, което ще доведе до ненужно удължаване на обработката на резултатите и допълнителен допир до материали, минали през ръцете на избирателите, вероятно по-удачно е да се отчита резултатът с разпечатания от машината протокол, като се предвиди контролно броене в РИК на извадка на случаен принцип, каквото ОС вече е предлагал.


Информационна кампания. Едва ли е нужно да се доказва необходимостта, сочена от международни експерти, правителствата и националните органи за провеждане на избори навреме да разясняват мерките, предприети в отговор на пандемията. В материали, прегледани от ОС, се споменават консервативните нагласи на мнозинства от избиратели в различни страни, тоест предпочитанието да се гласува по обичайните начини; съмненията в добрата воля на политици и администратори при ширенето на фалшиви новини и конспиративни теории. Обстоятелството, че не може да има изборни правила в условията на пандемия, от които всички да са доволни и същевременно - в достатъчна степен предпазени от зараза, налага по-високи нива на решителност и отговорност от страна на изборната и държавната администрация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  ...правото на избирателите да гласуват безопасно

  Бря!
  Аз бих гласувал опасно.
  За Простака от Банкя.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  Трябва да помолим САЩ за онези магически машини за гласуване, дето имат 150 начина да нагласиш програмата да гласува в полза на правилната страна :)))

  Абе тея машини са като ротативките в казиното :))) Дърпаш и все някои печели, просто не си ти :)))

  Дай и с писма да почнем да гласуваме абе колкото по безопасно, толкова по добре за правилните хора :))))

 4. 4 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Мафията ще се пробва да използва страха от заразата за да има ниска избирателна активност. Най-добре е, изборите да бъдат през април, времето ще позволи всички прозорци да са отворени!!!!

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  За българите в чужбина , гласуване по пощата . Това бе искане ,и на българите в чужбина и протеста. Да се постави за гласуване , и да видим кой бяга от това!

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Спешно трябва да се гарантира ЧЕСТНО гласуване и ЧЕСТНО БРОЕНЕ!!!

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  До коментар [#6] от "ju.li":

  Той Сталин е казал, че няма значение колко се гласува и за кой, важното е кой брой гласовете :)))

  Ако в САЩ може да мине номера в България е 200 пъти по лесно, тука овцете и вярващите са повече :))))

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Защо не разрешават гласуване по пощата. Тогава наистина щяха да изглеждат загрижени.

 9. 9 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Не беше ли сега момента за електронно гласуване?
  Апропо крайно време е да се задължат личните лекари да използват онлайн платформи като всички други. Цяла година лекуват по телефона. Поне да могат да видят пациентите си на картинка.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  Вярно е че пандемията създава предпоставки за по-голяма манипулация при гласуването и при броенето.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Спешно трябва........Ама това не значи въобще гласуване по пощата! Видяхме какво стана в САЩ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1579 Любопитно

  До коментар [#7] от "Ramon Asvalda":

  На някои много им хареса номерът на демократите с пощата в САЩ.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Що за чудо е това "Обществен съвет към ЦИК"??? Те участват ли във изборните фалшификации на ГЕРБ или са просто инструмент?
  —цитат от коментар 2 на wqf04673066


  Споко, най-отпред са Маямата и червените кхмери!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  "ограничен пилотен проект за гласуване по пощата "
  Ех как лесно се купиха изборите в САЩ, сега всички искат и у нас с гласуване по пощата!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Защо не разрешават гласуване по пощата. Тогава наистина щяха да изглеждат загрижени.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Давааай, виж предния ми пост.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Мафията ще се пробва да използва страха от заразата за да има ниска избирателна активност. Най-добре е, изборите да бъдат през април, времето ще позволи всички прозорци да са отворени!!!!
  —цитат от коментар 4 на Tod


  Малко по-сериозно, тук на последните избори едва мина 50%, за европарламент беше около 45%. Тия ги виждам пак към 45%.

 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5184 Любопитно

  Ако ще е само безопасно , има ли смисъл да се ходи изобщо..... по пазара.....

 19. 19 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 605 Неутрално

  за тея е важно гласуването.
  за мен: работата, парите ,сметките. гласуването не ми е приоритет.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#19] от "scott":

  Имай пред вид ,че до голяма степен работата ,парите и сметките зависят от това как гласуваш

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Спешно трябва да се гарантира ЧЕСТНО гласуване и ЧЕСТНО БРОЕНЕ!!!
  —цитат от коментар 6 на ju.li


  Ами честното броене много лесно може да стане в преброителни центрове. Карат там урната и списъка и образовани хора броят и пишат протокола . В много страни е така ,а не леля Пена и чичо Гошо да пишат и да бришат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK