Един полковник и две монахини. Как Мездра забрани 5G технологията

Съобщението за решението на страницата на община Мездра – подобни местни мораториуми няма как да повлияят на разпространението на технологията.

© mezdra.bg

Съобщението за решението на страницата на община Мездра – подобни местни мораториуми няма как да повлияят на разпространението на технологията.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Малката община Мездра, която се намира в Северозападна България, влезе в новините със заглавието, че е забранила технологията 5G. Такова решение на общинския съвет наистина има, но то не може да спре разпространението на мрежите от пето поколение.


По-интересна е историята зад това решение. В нея има един полковник от запаса, две притеснени монахини, деен съветник националист и общински съветници, които приемат нещо с ясното съзнание, че от него нищо не следва. Има и текст на предложение, което изглежда като изкопирано под индиго от подобни предложения, организирано внесени в много други общини. Нека започнем отначало:
22 декември, вторник. Това е последният работен ден за общинските съветници в Мездра за годината. В тази сесия участват 19 от общо 21 членове на "местния парламент". Обсъждат такса смет, договора на управителя на местното автотранспортно дружество, полски пътища, концесии. А накрая съветниците са изненадани от общинското ръководство на Мездра с коледни подаръци за предстоящите празници.


Малко преди подаръците обаче идва ред на предложението на Радослав Маринов, представител на местната колация Движение за радикална промяна Българска пролет (ПП Атака).


То е за "забрана на 5G".


И докато другите решения се приемат почти единодушно, това за 5G мрежата успява да разбуни духовете. Това е най-дебатираната точка на заседанието. Предложението на Радослав Маринов за налагане на "мораториум за една година за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни /клетъчни/ мрежи от 5-о поколение /5G (5th generation)/ и съоръжение към същите" е прието с 11 гласа "за", 6 "въздържал се" и 1 "против".


Пред "Свободна Европа" Маринов обясни, че е направил предложението заради две подписки. Едната е инициирана от монахинята сестра Магдалина от Струпешкия манастир "Св. пророк Илия", който е на 20 км от Мездра. Другата е била събрана от негови симпатизанти през декември. Монахинята е потърсена от самия Маринов, за да обединят усилията си.


Сестра Магдалина е поканена на заседание на комисията по здравеопазване в общинския съвет, но не е успяла да присъства. В обсъждането се е включила "друга послушничка от манастира, която се оказа физик", разказва Маринов.


И така Мездра забрани мрежите от пето поколение. Или поне в рамките на една година. Преди това беше Балчик, в Североизточна България. На последната си сесия за месец септември с 10 гласа "за", 2 - "въздържал се", 1 - "против" и двама негласували, 15-те присъстващи общински съветници наложиха подобен мораториум в Балчик. Текстовете на решенията на двата общински съвета са идентични. Всяка от двете малки общини е с население от около 22 000 души.


Дали е възможно те да спрат разпространението на 5G мрежата?


Краткият отговор на този въпрос е "не". Това е така, защото "разрешителните за ползване на честотния спектър се издават от държавата на национално ниво". А и на първо време приоритет за мобилните оператори са големите градове, така че подобни местни мораториуми няма как да повлияят на разпространението на технологията.


Какво се случи в Мездра


Съветникът Радослав Маринов е човекът, внесъл докладната записка за 5G за разглеждане в Общинския съвет в Мездра. Пред "Свободна Европа" Маринов разказа, че той е обединил две граждански инициативи. Едната е подписка, започната от монахини в Струпешкия манастир "Св. пророк Илия", а другата е направена в много кратък срок през декември сред граждани на Мездра и негови привърженици.


Данните колко точно души са сложили подписите си са противоречиви. По думите на председателката на Общинския съвет на Мездра са около 100, а според Маринов около 200 души.


Мотивите му срещу 5G мрежата са, че няма неоспорими доказателства за нейната безопасност. "Ако се окаже безвредно - добре, но ако се окаже вредно - какво?", попита риторично Маринов.


Единствената гласувала "против" мораториума е Каролина Кьолер от местната коалиция НДСВ (Земеделски съюз "Александър Стамболийски", Новото време, ДПС).


"Не съм съгласна за мораториум и съм гласувала "против". Не ме притеснява нищо, просто предпочитам високите технологии. Имам други виждания по въпроса, работя с високи технологии и моето мнение е положително по този въпрос", каза Кьолер пред "Свободна Европа".


Председателката на Общинския съвет Яна Нинова от ГЕРБ обясни, че за нея мораториумът е "знак на морална подкрепа към гражданите, които са против, и съветници, които са против, са го изразили. Но аз не смятам, че това може да породи действия след себе си". Нинова припомни, че няма съгласувателен и разрешителен режим, който да минава през Общинския съвет, така че мобилните оператори да се налага да се съобразяват с него.


Вносителят Радослав Маринов обаче е по-голям оптимист. Той смята, че ако това се случи и в други общини на територията на област Враца, това би могло да повлияе на народните представители, а това на свой ред би се отразило и на политиката на правителството за 5G.


Маринов е един от двамата общински съветници на Движение за радикална промяна "Българска пролет" (ПП Атака). Това е партията, основана от бившия депутат от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в 43-тото Народно събрание Велизар Енчев. До 1989 г. той е щатен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Днес често изказва антизападни и про-кремълски позиции.


Тази история обаче не е чисто политическа. В нея има и един манастир и една "благословена" петиция.


Сестра Магдалина и "един полковник от запаса"


Ако потърсите в Google, ще останете с впечатление, че Струпешкият манастир "Св. Пророк Илия" е мъжки. Всъщност обаче в момента той е женски. Въпреки че е обявен и като място с 50 легла за нощувки, контактът с него се оказва много труден. Все пак се свързахме със сестра Магдалина - монахинята, с която общинският съветник Радослав Маринов е в контакт. Тя разказа пред "Свободна Европа", че заедно с друга послушничка са написали текста на петицията, архиерейският наместник [Григорий] я е благословил, а християни са събрали подписите.


На въпрос защо са против 5G мрежата, сестра Магдалина отговори риторично: "А вие не сте ли?". По думите ѝ "има много научни доказателства за вредата от технологията".


"Дойде преди седмица един полковник от запаса, който ни каза: "При военните сме работили и това е много вредно и за нервната система, и за кожата. Един от колегите хвана лъчева болест.", разказа монахинята.


"Ние поставихме въпроса пред Общинския съвет и не носим отговорност по-нататък. Ние си казахме нашето отношение заедно с подписите, които са събрани".


По думите ѝ не са се надявали на такова развитие в Общинския съвет и са останали приятно изненадани. Сестра Магдалина смята, че 3G и 4G технологиите са достатъчни, а 5G е ненужна и вредна.


Монахинята направи паралел между Истанбулската конвенция и технологията от пето поколение, както и за начина, по който "една страна може да ѝ противостои".


Повторение на случая "Балчик"


Сега се връщаме три месеца по-рано. На последната си сесия за месец септември Общинският съвет в Балчик гласува първия в България мораториум върху разпространението на 5G мрежата. Предложението влезе в местния парламент благодарение на Симеон Симеонов от "Демократична България - Обединение". Но то идва след подписка на 183 души в морския град. Неин инициатор е Марин Попов, който е председател на проруската партия "Възраждане", на Костадин Костадинов, в Балчик.


През октомври Попов разказа пред "Свободна Европа", че подписите са събирани лично, но не само от него, тъй като той е само едно от лицата на инициативата.


Попов разказа, че групата против мрежите от пето поколение е национална и са направили подобни предложения и на много други места в страната. Основният мотив, който Попов изтъкна, е прекалено разнородната информация и фактът, че България е много далеч от използването на пълния капацитет на 5G мрежата. Той и съмишлениците му биха желали да има повече информация за това дали технологията е безопасна за гражданите.


Какво казват мобилните оператори


Мораториумите обаче няма как да повлияят на разпространението на 5G мрежата. Такъв е и отговорът на един от големите мобилни оператори на запитване на "Свободна Европа".


"Смятаме, че посоченото правно основание обаче не е относимо към случая с разпространението на новата технология на мобилните мрежи, защото разрешителните за ползване на честотния спектър се издават от държавата на национално ниво", казаха от A1.


От мобилния оператор изразяват обаче опасенията си за "негативни последствия върху възприемането от страна на потребителите на петото поколение мрежи".


От Vivacom изтъкнаха, че са партньор на общините за подобряване качеството им на новите технологии и ще се радват на диалог с община Мездра в този процес. От телекома допълниха, че се очаква до 2023 година правителството да инвестира до 200 млн. лв. за развитие на 5G мрежата в малките населени места.


Няма вреда, но има конспирации


И докато 27-те страни-членки на ЕС гледат на 5G като на основен стълб на своето икономическо възстановяване от пандемията с COVID-19 и технологичната автономия, конспиративните теории, свързани с мрежата от пето поколение, набират все по-голяма скорост. Няма доказателства за някаква вреда от 5G мрежите.


В числа 5G мрежата изглежда така. Предвидени са три радиочестотни обхвата - 600÷700 MHz, 2,5÷3,7 GHz, 25-39 GHz. Първият е базов, който да осигурява покритие навсякъде, вторият осигурява по-високи скорости на данните, предимно в урбанизирани територии и най-високото е за високоскоростен трансфер на данни. И в момента мрежите от предишните поколения - 2G, 3G и 4G работят паралелно на съответните честоти, за да могат абонатите да получават услуга според потребностите си.


Препоръка 1999/519/ЕО на Съвета на ЕС относно ограничаване излагането на населението на електромагнитни полета (ЕМП), която определя строги ограничения в съответствие с насоките на Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP), определя стойности най-малко 50 пъти по-строги от пределните нива на излъчване, за които има научни доказателства, че са вредни за човешкото здраве. Технологията 5G отговаря на тези изисквания.


Въпреки това анти-5G движенията имат много силно проявление. Привържениците на теориите за вредите, които носи тази технология, организират протести, петиции и дори вандалски атаки. През 2020 г. в Европа такива имаше във Великобритания, Нидерландия, Ирландия, Белгия, Италия, Кипър, Швеция и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Браво на народа! Първо пребори джендърите, после 5-джито и накрая удари едно ледено хорце. Няма как през 2021 да ни се случи нещо лошо така

  Не ме търсете преди обяд
 2. 2 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Нищо не разбрало момичето от американската медия. Това си е форма на антикапиталистически протест или казано по другому - класова борба.

  Свободата, Санчо...
 3. 3 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 192 Весело

  Балчик беше пръв, Мездра и т.н.

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Статията може да се дава за пример защо управлява толкова време ГЕРБ. И ще управлява още толкова.
  🙂

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Все ми е тая. С концепцията 5G от китайския вид е свършено. Питайте Мъск

 6. 6 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 787 Неутрално

  А какво стана с пътния възел ?

 7. 7 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 346 Весело

  Дойде един полковник и ни каза... Нещо много съмнително тва обяснение на сестрата... Баш полковник, баш в манастира и баш в Мездра... Дали само за 5G са си хортували??? А полковника от БПЦ ли е?

 8. 8 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И после ме питат, не съм ли горд, че съм българин.
  Бях!
  Ама напоследък са ме обзели едни съмнения.


  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 9. 9 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Няма как да спрат прогреса.

 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 930 Весело

  Де го Доньо Донев да направи продължение "Умна Държава"?

  Почти всеки в къщи си има рутер, който си го облъчва 24/7/365, но нали още не са го уплашили, че рутера му вгорчава ракийката!

 11. 11 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  Мездренския ОС да не са кадри на Мездренския университет.......?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#6] от "pafaka22":


  А какво стана с пътния възел ?
  —цитат от коментар 6 на pafaka22


  Че не ти ли стига фотосесията на сайта на ГЕРБ?

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Неутрално

  През есента имах малко работа за един ден в Мездра, наложи ми се да обядвам там, после пих и кафе на мегданя. Разходих се и до местната "реновирана по европроект" забележителност - крепостта Калето.
  С две думи - доста тъжен град, където ако си роден, гледаш да избягаш с 200. Най-оживеното място е гарата, когато заминава влакът за София.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  Нищо ново под Слънцето!

  Когато тръгнаха джи-ес-емите преди грубо 30-тина години имаше същите мат'рялските страхове и "нАучни факти" се "споделяха" между хората как апаратите и особено антените върху сградите влияели на мозъка, та чак до рак и ... импотентност.
  И к'во?
  Ся сме на 5-джи-то ...
  И това чудо сега ще е "за три дни" ...

 15. 15 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 192 Весело

  После, било хубаво, да има местно самоуправление.

 16. 16 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Още едно потвърждение кои са най-тъпите прослойки на обществото - военните, религиозните фанатици и русофилистиците.
  А за наше нещастие т. нар. президент попада в поне две от горните категории.

 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Весело

  Монахини и бивши военни нямат ли какво друго да правят заедно?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 18. 18 Профил на Psycho the rapist
  Psycho the rapist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ужас. Напрао да забранят технологиите - какви са тия коли, талафони и талавизори? Ай на кюмбето и пърцуцата....

 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Обсъждат такса смет, договора на управителя на местното автотранспортно дружество, полски пътища, концесии
  ▪️▪️▪️▪️
  :)))))
  Какво стана по въпрос "полски пътища"?:)
  Същото е забранени в Мездра?:))

  "Чуждестранен агент"
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Още едно потвърждение кои са най-тъпите прослойки на обществото - военните, религиозните фанатици и русофилистиците.А за наше нещастие т. нар. президент попада в поне две от горните категории.
  —цитат от коментар 16 на PoToP


  И най–лошото е, че не са малобройни.

 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не разбрах полковникът и монахините ако са граждани на Община Мездра нямат ли право да внасят предложения на Общински съвет?
  Ако от Свободна Европа бяха също толкова наблюдателни какво става на общинските заседания в областните градове щеше да има доста по-интересни статии, част от които би трябвало да стигат до прокуратурата.

 23. 23 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#1] от "tulup":

  шОРОш АКБАР БИЛЕ ГАТЕС ОщЕ ПО АКБАР БРАВО И УМЕН И КРАСИВ ПОЛУчАВАТЕ НАГРАДА 5ДЖИ СМАРТЕФОНЕ ОТ СВЕТОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. САМО ТАКА БОРБА ДОКРАЙ СРЕщУ ПЛОСКОЗЕМЦИТЕ .НИЕ НАЙ УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ ГИ РАЗБИРАМЕ НЕщАТА ДА ЖИВЕЙ ПРОГРЕСА ....И ГОЕМИЯ БРАТ.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Браво на народа! Първо пребори джендърите, после 5-джито и накрая удари едно ледено хорце. Няма как през 2021 да ни се случи нещо лошо така
  —цитат от коментар 1 на tulup


  А преди това с активната помощ на Конституционния съд преборихме и Истамбулската ковенция!

 25. 25 Профил на rve27597591
  rve27597591
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Нека благодарим на общинския съвет, че се занимава с най-важните и значими проблеми.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":

  Познавам инженер,който няма микровълнова фурна за да не му вреди на здравето.
  Знам за лекари,които ядат големи количества чесън защото правел по-качествена спермата на мъжете.
  Науката не може да даде категоричен отговор на 99% от въпросите,включително и на въпроса дали 5G е вреден.

 27. 27 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "има много научни доказателства за вредата от технологията"

  Няма никакви, няма и такива, които да доказват, че не е вредна, такова проучване е твърде мащабно, за да се прави в дългосрочен план. А и какво се притеснява, боК изпитва вярата ѝ, явно не е чак толкова вярваща. Нали уж сме създали по негов образ и подобие, тоест 5G е дар от боК.
  Честно, тъжно ми е за образователната система у нас. Хората мислят ли, да прочетата нещо, преди да дават мнение, което засяга група от хора?

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  Слава на 5-жито, лекува и Ковид! Късметлии са хората с микровълнови фурни у дома. Слагат една клечка на гнездото където се заключва вратата, вкарват си главата и включват на макс за 10 минути. После на включена фурна и отворена вратичка се завъртат 20-тина минути пред нея.... никакъв ковид нито грип ще ги лови! Ак оправят процедурата по три пъти на ден..... скоро близките ще ядат варено жито!
  —цитат от коментар 20 на chichka


  Това при гербери работи ли? Питам за председателката на общинския съвет в Мездра!

 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Огромен ферман. Някой чете ли го до края?

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#21] от "stedim":

  "И най–лошото е, че не са малобройни."

  Те са избирателите на ГЕРБ=БСП=ДПС!

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#20] от "chichka":Познавам инженер,който няма микровълнова фурна за да не му вреди на здравето. Знам за лекари,които ядат големи количества чесън защото правел по-качествена спермата на мъжете. Науката не може да даде категоричен отговор на 99% от въпросите,включително и на въпроса дали 5G е вреден.
  —цитат от коментар 26 на deaf


  Да позная - инженерът без микровълнова, лекарите, които ручат чесън и ти самият сте гербери, нали?

 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Който смята 5Г за безвредно да се обади да му сложат кварташната станция на балкона!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Щом дневник реват срещу Мездра, значи са направили нещо добро - те нещо добро за България никога не са подкрепили. Няма значение дали пет джи е опасно или не, щом хората не го искат няма да се прави, уж тъй работела демокрацията. Ама странното е, че по определни въпроси дневник внезапно стават по-големи комунисти от папата.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Весело

  До коментар [#33] от "dlh48570945":

  "Няма значение дали пет джи е опасно или не, щом хората не го искат няма да се прави, уж тъй работела демокрацията"

  Хората си искат онзи пътен възел от фейсбук страницата на ГЕРБ-Мездра!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#32] от "Веселин Дечев":

  А ти се обади да ти сложат “Гаварит Масква” на балкона и Рашка тудей в хола!

  klimentm
 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Какво по-естествено от това да “забраним” 5G?
  Даже е крайно учудващо че другите общини още се “ослушват”?
  Напълно с реда на нещата в България!
  Където всеки ЗНАЕ че 5G ще ни облъчва, самолетите ни пръскат с нещо да ни подчиняват, децата ни ще ги крадат за Норвегия, вирусът е менте за да ни контролират, ваксината ще ни сложи един Ей такъв голям чип, джендърите пият кръв, руснаците са ни единствените братя и сестри.
  Някаква “истина” да съм пропуснал?

 39. 39 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Представяте ли си да живеете сред такива хора? Това да ви е обкръжението, примера в живота.
  10 Против пет джиту;
  2 се въздържат;
  1 за пет джиту,
  и още двама дето не гласували, щото не ги е еня.

  Това е каймака на Мездра, общинския съвет.

 40. 40 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 449 Весело

  Следващата стъпка на тези интелектуални колоси е да забранят джендърите. Тотален бан на джендърството! Ако си от тях, те забраняваме! И тропват нервно с краче!

 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Ние баце у Мездра мислееме че тва G иде нещо от гейюве или джендъри рекоо ..тва да не е нещо 5то поколение гейюве и рекооме да го забраниме оти оно при нас гейюве нема, само обикновени педали

 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Любопитно

  До коментар [#7] от "BlueBoss":

  .....А полковника от БПЦ ли е?
  —цитат от коментар 7 на BlueBoss


  Той полковникът е ясен, ама аз не разбрах сестра Магдалина какъв чин има.

 43. 43 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Това са подчовеци, а не хора. Толкова ниско IQ почти нищо не ги отличава от нашите братовчеди шимпанзета.

  If you are going through hell... Keep going!
 44. 44 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1376 Весело

  Леле, забранили 5G. Ами направо 6G кули да им инсталират тогава :)

 45. 45 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1263 Весело

  "Няма вреда, но има конспирации"....

  "....Може някой зъл гений да е прецакал сигнала във всички кули… които ретранслират импулсите…
  Клей беше виждал кулите, за които говореше домакинът им — стоманени скелети, осеяни с чинии, които стърчаха от всички страни като големи сиви смукала. През последните десет години тези гротескни съоръжения бяха изникнали навсякъде."
  Ст. Кинг, "Клетката"
  -------------------
  Не е добре пенсионираните военни и девиците из метосите тайно да прекаляват със
  Стивън Кинг в безсънни нощи. Тях и без това ги гони безспирна параноя на живо, какво ли става насън?

  CONTADOR GRATUITO!
 46. 46 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Който смята 5Г за безвредно да се обади да му сложат кварташната станция на балкона!
  —цитат от коментар 32 на Веселин Дечев


  То и 3 и 4г ако ти ги сложат на балкона ще е вредно за теб. Затова и се спазват определени изисквания за дистанция. Ако прегърнеш антената ще ти навреди, както и ако си сложиш главата в микровълновата и по някакъв начин успееш да я включиш. Но никой не прави това. А специално за антените. Един вход в Люлин на кандиса Мтел да си чучнат антената на покрива им. Е, сложиха я на съседния вход, на който плащат наем. Като този вход всъщност се оказва най-защитен защото вълните се разпространяват хоризонтално от излъчвателя.

 47. 47 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Щом дневник реват срещу Мездра, значи са направили нещо добро - те нещо добро за България никога не са подкрепили. Няма значение дали пет джи е опасно или не, щом хората не го искат няма да се прави, уж тъй работела демокрацията. Ама странното е, че по определни въпроси дневник внезапно стават по-големи комунисти от папата.
  —цитат от коментар 33 на dlh48570945


  Ако беше само какво искат хората(част от тях) в момента нямаше да има колани в автомобилите, щеше да се пуши навсякъде, Шабан Шаулич щеше да се изучава в училище, щяхме като Великобритания да излезем от ЕС, а нищо чудно и лагера в Белене да отворим....Ей затова, всъщност, демокрацията не функционира така, както опростенчески си мислиш и никога не е фунционирала. Само в Швейцария имаме толкова силно приложена пряка демокрация. Но там е друго общество, с други традиции.

 48. 48 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":Познавам инженер,който няма микровълнова фурна за да не му вреди на здравето. Знам за лекари,които ядат големи количества чесън защото правел по-качествена спермата на мъжете. Науката не може да даде категоричен отговор на 99% от въпросите,включително и на въпроса дали 5G е вреден.
  —цитат от коментар 26 на deaf


  Инженер по текстилни машини или ДВГ дали е експерт по радио вълни и отражението им върху човешкия организъм, което пък отива към специфични области на биологията и физиологията. Това специално за 5г. А иначе, на всеки е ясно да се напъхаш в микровълновата е вредно и опасно. Затова и никой не го прави.
  А като се сетя колко лекари си мислят, че хомеопатията действа по някакъв "специален" начин. А други приканват майките да не натоварват организма на бебетата си с първите предвидени за новородени ваксини......
  Областите на познание в днешно време са достатъчно специализирани. И това, че си юрист, лекар, инж.....не те прави автоматично експерт във всяка специфична област, която се покрива като цяло от съответната пеофесия. Без да споменаваме, че дипломата не гарантира логичско мислене и не те предпазва от Дънинг-Крюгер.

 49. 49 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Да ти е..м и 5G технологията. Ровя се из нета и не мога да разбера- произвежда ли се още легендарната бира "Леденика" в Мездра?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 50. 50 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Весело

  Питайте ги за микровълновите печки, много ми е интересно какво ще кажат :)

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 51. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Разстроено

  Мъ...мъ...да ! Спокойно да се връщаме назад във времето и както каза премиерът ....да си ползваме фурната "Раховец " , телевизора " Рубин ".......другото ще го спестя , защото говори неласкаво за населението.

 52. 52 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Весело

  До коментар [#26] от "deaf":

  Има един категоричен и потвърден отговор - животът е вреден, защото 100% води до смърт. Та всички тези лица да си спестят мъките, а и на другите хора и да спрат да хабят ресурси и въздух.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 53. 53 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Живеещите до антени на мобилни оператори имат здравословни проблеми, и това всеки лекар го знае. Забелязал съм, че в Турция всички антени са разположени на високи кули.

 54. 54 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Не знам дали разбирате колко е нелепо това. Необразованият български народ може да бъде излъган като първокласник

 55. 55 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1800 Весело

  До коментар [#30] от "vassilun":

  Чети статията или ти е трудно да осмислиш толкова текст
  ДПС гласува против единствения глас против

 56. 56 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#43] от "dante_18":

  Ми що така обиждате шимпанзетата?.....Те са човекоподобни маймуни с висока интелигентност.........кво общо имат с некви си пенсионирани военни и монахини - низши форми на живот......
  Даже Короната е по-интелигентна форма на живот.....поне по-хитра !
  А това за 5G......не знам дали сте чували, че когато се строят първите железници ( преди повече от 100 години) и хората масово започват да пътуват с влак - е имало подобни призиви и опасения колко е опасно и вредно за здравето !

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 930 Весело
 59. 59 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#38] от "Таралеж":

  браво готов сте за прекрасния нов свят ВИЖДАМ ОБИЧАТЕ ГОЛЕМИЯТ БРАТ ...И ТОЙ ВИ ОБИЧА ,И ТОЙ ВИ ОБИЧА

 60. 60 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#22] от "Лео":

  Това не им е работа на Свободна Европа. Тях ги интересуват по възвишени прУблеми. Като 5G-то там някакви корпции и шуробаджанащини и разни кражби.... В тях пари няма.

  Мани мани...
 61. 61 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Мнозинството печели, и щом така са гласували в Мездра и САЩ- така да бъде.
  До коментар [#57] от "rvr12572942":

  С една малка корекция, че гласуването в Мездра е било честно, докато в САЩ най- малкото- опорочено....

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 62. 62 Профил на ziguli
  ziguli
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ооооооо.Щом цел полковник казва нещо,всички сме длъжни на ръце да го носим.Ма бил кашик,ма бил закапече,танкист,на кого му пука.Бе рептили с рептили северняшки,кога ще проумеете,че га Бог е давал акъл на речния мост,мундирите щурмували реката.Млад офицер,преспал 20г у казармата,го докарва до подп.С връзки се набутва у академията за 2г,и-хоп-полковник.Ало цивилните,за 2г казарма не ги ли видяхте какви голаводници са тия търтеи.А по мое време па бея с гимназиален ценз.Прост народ на пагон се кефи.

 63. 63 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 524 Весело

  Хванал е той лъчева болест от нейонизиращо лъчение... Вервайте ми... А иначе влачи телефона навсякъде с него, а вечер като се напие и легне, рутера му е до главата. Е, малка подробност е, че и той работи в този обхват (2.4 - 5 GHz), но какво пък, от антените на операторите извира коронавирус и тяхното лъчение е поне иляда пъти по-вредно...

 64. 64 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Весело

  До коментар [#28] от "vassilun":

  Няма гербери мербери, но работи само на хора с умни глави.... за "надървени" не помага. Навремето пред РЛС на Галата имаше вишка с постови матрос. Заради високочестотното облъчване правиха анкета и един матрос написа: Преди наряд на вишката мастурбирам по 4 пъти, но след наряд само по веднъж и ми пада!
  Бъдете весели е здрави!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 65. 65 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Весело

  До коментар [#33] от "dlh48570945":

  "Щом дневник реват срещу Мездра, значи са направили нещо добро "
  ++++++++++

  Русия- проказата на планетата Земя.
 66. 66 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Двигател на анти Истанбулската конвенция и на анти-5G мрежата са индивиди против цивилизования свят, които са и с про-съветски промити мозъци от съветския режим у нас. В повечето случаи те се крият под етикета на т.н. русофили.

 67. 67 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Атака, Възраждане - фокусират най-долната и неграмотна утайка на обществото. Тази 5Г истерия по Общинските съвети е единствено с цел предизборни агитации и пропаганда.

  Как още не им е хрумнало да започнат да внасят и резолюции за референдуми за отделяне и анексиране в Руската Федерация?

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 68. 68 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Много шум за нищо! Освен, че 5G мрежата ще се изгражда години и ще остарее морално, преди да се покрият значителни райони, ползването и е въпрос на фирмена политика. Т.е. някои си мислят, че веднага ще ползват и ще е много яко. Да ама не! И в момента има възможност за високи скорости, но телекомите налагат излишни ограничения с цел, да измъкнат повече пари. Така ще е и с 5G. Това, че я има не значи, че ще е ползваема.

 69. 69 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Любопитно

  Спомням си още като дете, че имаше един лаф: "Враца където и гарга не каза"..... сега разбрах, че дори и гаргите са по умни от общинарите, те и заради това не искат да кацат там. Ще им спадне нивото да делят пространство с по-глупави от тях......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 70. 70 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "Враца където и гарга не каца....
  До коментар [#69] от "padrino":

  ...защото софиянците са изели мръшата"
  .

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 71. 71 Профил на jrn50633889
  jrn50633889
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#5] от "raytcho":

  А от руския вид 5G дали ще е по-безопасно? А, забравих, руснаците не правят 5G. Интересно, всички юнаци, дето са срещу 5G-то, все от про-руски партии и структури.

 72. 72 Профил на jrn50633889
  jrn50633889
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#13] от "Пипера е много лют":

  Хората не са лоши, ама не са останали много. Едно лято закъсах с колата, помогнаха, който с каквото може.То и 5G не им трябва, индустрия няма, предполагам и гъзари, дето да си показват телефина за 2.5 хил. За интернет им стига и медтната кабеларка. Така че, вреда няма, оставете хората на мира.

 73. 73 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":
  Науката не може да даде категоричен отговор на 99% от въпросите,включително и на въпроса дали 5G е вреден.

  Науката никога не е могла да пребори тъпотата!
  Тъпите, като мнозинство, са изгорили един, който твърдял, че тя се върти.
  Изхвърли си радиото! То също работи с радиовълни и ще ти се пресече спермата. И още не е доказано - вредно или полезно радиото! За телевизията, особено цветната - крият! 🤣 🤣 🤣

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#53] от "moreee":

  Забелязал съм, че в Турция всички антени са разположени на високи кули.
  ======
  Набито око имаш , аби.....
  Между другото. ....има един много ефективен начин , G 5 да бъдат прогонени ....
  Месец преди избори ,референдуми и подобни мероприятия .....нека бъдат изключени всички G 5 мрежи.....
  Тогава всичко ще се изясни....:)

  Bukalemun
 75. 75 Профил на Дневник достоен наследник на работническо дело
  Дневник достоен наследник на работническо дело
  Рейтинг: 0 Неутрално

  5 джи може и да нямат, но се хващам на бас, че ледено хоро са имали. И много мразят турци, гейове и мигранти, не задължително в този ред. Обичат Русия и вярват, че само Путин ще оправи България. Защото са патриоти.

 76. 76 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ebeneezer Goode":
  Аз, заради такива като теб, се срамувам че съм българин.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  В малките градове хората не са толкова алчни, не са готови на всичко за пари.
  Аз също съм против 5Г и сегашните технологии ме устройват.

  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Прост народ, слаба държава.

 79. 79 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#7] от "BlueBoss":

  от запаса, демек некъв пенсионер :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 80. 80 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Лелеее, как ще се изчисти нета, ако може да се уплашат некои хора :)
  Но те са родени борци.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 81. 81 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  В малките градове хората не са толкова алчни, не са готови на всичко за пари.Аз също съм против 5Г и сегашните технологии ме устройват.
  —цитат от коментар 77 на hope


  Тук не става въпрос за алчност. Това просто си го лепнал – ей така, да го има.
  Не може да бъде спрян прогреса!! Преди години четох – 20 микрометра е върхът на технологиите. Не може да има по-голяма гъстота в интегралните схеми!
  В момента е 7! В по-малко място, повече елементи, по-малко енергия от батерията!
  И защо трябва да се спре развитието на света? Да се върнем към каруцата и магарето за превоз ли искаш? В джоба си носиш освен телефонна централа, която те свързва с ЦЕЛИЯ СВЯТ, и мощен компютър, връзка с всички музеи по света, с всички библиотеки ПО СВЕТА, с всички концертни зали, групи, с каквото ти дойде на ум, стига да го имаш! Любопитството е белег на интелигонтност! Ако ти липсва – замисли се! За люболитството ми е думата.
  Не всичко е пари!
  5 джи върши това да го имаш в секундата, без забавяне, което има при 4 джи! Предстои огромна промяна на домовете ни, на превозните средства, на целия живот, който за двадесет години е неузнавяем!
  Против си просто да си интересен, оригинален и т. н.
  Срам ме е от групите неграмотни българи, които изпълзяват от тъмните кътчета на средновековието!

 82. 82 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1007 Весело

  Даа, за съжаление срещу вируса на невежеството и безхаберието ваксина още няма измислена.

 83. 83 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  Авторката с три висши образУвания (по една и съща измислена "специалност") от три различни университета в три различни държави внезапно се развълнувала до такава степен от някакво решение на общинския съвет в Мездра, че седнала и натряскала изобличителна статия от 500 думи?
  На тема, нямаща нищо общо ни с "медии", ни с "комуникация", ни с "култура"?
  Но пък истински кликбейт за смартбютита, няма само Добрият олигарх да издържа сайта я, хехехе......

  Знанието е сила, информацията - власт
 84. 84 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 879 Весело

  това с полковника ми звучи като виц,аз не съм чул или видял в БНА да има даже 1-джи ,че другаря полковник да знае ,или да има опит...според мен няма такъв полковник,освен ако не е бил на щат в ДС и сега е някой висш поп...ама те са работили по друго 'направление'...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 85. 85 Профил на Miroslav Georgiev
  Miroslav Georgiev
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Хората вече мислят стратегия кой да им строи 6 Джи-то , а ние се допитваме до селската монахиня която и стационарен телефон рядко ползва за върховните технологии ...

  докога бе другари , докога ще копаем в посока обратна на нормалния свят.

  life is stranger than fiction.

 86. 86 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Свободна Европа подкрепя новите технологии водещи неминуемо до свобода на човечеството!

 87. 87 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Освен всичко останало, тази патица знае ли за какво изобщо се служи 5джи и защо на всички им е толкова спешно?

 88. 88 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От истинска медия, Дневник се превърна в копи-пейст псевдо журналистика. И точно този материал - написан в присъщия за западняците стил - с омраза и подигравка, със слепота в идеята на изреченията дори. Освен едно - да оцапа и омерзи България и българското население, както го прави редовно и Дойче Веле - другото място, откъдето чèсто се копи-пейства в Дневник.
  Имах много познати и приятели, които работеха в Дневник и Капитал...когато финансирането се наливаше от предприятията и бизнесите на Прокопиев и колелото се въртеше и имаше заплати за все пак някакви журналисти, сред, които и истински такива. Но още тогава знаех, че тази медия няма как да се развива устойчиво и да защитава определени ценности, след като целия партерен етаж на редкацията носеше попитата миризма на марихуана,а в отпуските си, т.нар."журналисти" се отдаваха на пиянски оргии по иначе девствените плажове на черноморието ни...Няма как хора, извън истината и достойнството, изяждани от вътре от своите слабости, изкушения и перверзии, да бъдат мярка за медия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK