Какво би попитал Ботев кмета на Калофер

"Дали участниците въобще знаят кой е Ботев? Дали както са се готвили да влизат в реката, са научили някое негово стихотворение?"

© Цветелина Белутова, Капитал

"Дали участниците въобще знаят кой е Ботев? Дали както са се готвили да влизат в реката, са научили някое негово стихотворение?"Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Днес е рожденият ден на Христо Ботев (по нов стил). Днес очите на патриотичните българи и обективите на телевизионните камери се вперени в ледените води на р. Тунджа и т.нар. мъжко хоро, което се провежда въпреки епидемичната обстановка, напук на вируса и в утвърждаване на "традициите".


Нали сте чували, че когато идват кръгли годишнини от рождението или смъртта на бележит българин, тогава ученици, учители и общественици се обръщат към тях с въпроси за нашето съвремие? Питат какво за тях е свободата днес, браним ли техните идеали, какво ще кажат за днешните политици, за опазване на тяхното верую? Често се обръщат към Левски, Ботев, Вазов, към Караджата и Хаджи Димитър, към Стамболов и Каравелов.
Замислих се: какво би казал Ботев днес на участниците в него? А какво би казал на дългогодишния кмет на Община Калофер?


Дали участниците въобще знаят кой е Ботев? Дали както са се готвили да влизат в реката, са научили някое негово стихотворение? Знаят ли реално за какво се е борил и умрял той (без да говорят клишета "Той умря за наш'та свобода!"). Да, намират се в Калофер, да, някои може да не са толкова омаяни от подготовката за влизане в ледените води по изгрев слънце, да, не е честно да ги подценяваме чак толкова.


Дали към кмета Ботев би се обърнал с яркото си слово и с въпроси като толкова брани тази "отколешна" традиция, какво от заветите му реализира в общината? Защо на честванията на Ботев все по-малко хора се стичат край паметника му? Защо отсъства на снимките за тези чествания? Защо е въвлечен в скандали с конфликт на интереси и въпреки това е пак преизбран на поста? Защо не зачита национална заповед за епидемичните мерки и поставя ли се той и малка група българи над закона? Използва ли "традицията", за да извива ръцете на централната власт? Като какъв се показва в публичното пространство - като местен бабаит или като далновиден администратор, радетел за върховенство на закона и за здравето на своите съграждани?


А аз защо го пиша това? Дали защото съм "градски човек" или от "голямото добрутру" вече и не зачитам род, родина, традициите? Или защото искам да се надсмея над усилията на мнозина да опазят "българщината"?


Пиша го, защото съм против псевдопатриотичните изблици, с които се характеризира нашето време. Ботев и Левски не са в сърцата и делата ни, а са татуировки на прасците и стикери по колите. Те не са и футболни отбори. Техните идеали се четат по време на честванията им и се забравят в мига, в който седнем на софрите. И после се забравят в суетата на всекидневието, в непросветеността на родители и деца, вгледани в екраните си, в политическа нечистоплътност.


Пиша го, защото водещата новина трябва да е, че български учени са в Топ 2% на учените по света. Науката трябва да е сред водещите примери към следващото поколение, както по време на пандемия и инфодемия, така и в нормални времена. Ние трябва да се уповаваме на учените и ерудитите, за да оцелеем физически и духовно, икономически и социално, както и да се борим с деизинформацията, отявлените манипулации и фалшивите новини.


Изследователи казват, че обръщането към местните традиции (национални и регионални) е отговорът на част от хората към глобализацията. Отливът на (кадърни) хора от малките градове преди пандемията и отиването им в големите, за да търсят развитие и реализация там, води до намаляване на населението по места (съответно на избирателите) и до захващане в традициите - вековни или измислени - като спасителен пояс и в търсене на идентичност. И в един момент се оказва, че само това - традицията, им остава и когато и последният местен се спомине, и тя умира с него.


Традициите са ни пазили като народ, редица от тях са вкоренени в нашите бит и култура. Ние ги повтаряме, за да покажем принадлежност към определена национална общност. Нашите емигранти в чужбина ги практикуват, за да не губят връзка с България. Но натрапването на измислени такива, в които псевдопатриотизмът избуява, стига се до местен шовинизъм и показване на криворазбирани ценности, според мен води до деградация на нашето общество.


Изследователи посочват, че опитите да се покаже леденото хоро в Тунджа като нещо вековно пропадат. Някои посочват, че има данни за подобно "честване" на Йордановден от 70-те години на ХХ век, а други - че реалното им датиране е от 90-те години на ХХ век. Приятели се шегуват, че с всяка изминала година, тази "традиция" става все по-стара.


Медиите имат огромна роля в тяхното популяризиране. Показването на местни новини, основно свързани с криминални случаи и празници (как бабите пазят традициите, а младите се учат), носят някаква информация в съответния контекст. А участващите в репортажите (както и аз самият го правя) изпитват своята радост: "Дават ни, бате, по телевизията!"


А местните власти (разбирай кметове) жадуват да се покажат по националните телевизии, за да представят общината си (като пазителка на традициите), нейните постижения (пияни мъже в ледени води), да напомпят самочувствие в електората (а след като и последният стон на гайдата отшуми, ще остане в главите на мнозина само махмурлука). И да чакат следващата година, за да го повторят.


Та, замислих се какво би ни направило по-патриоти освен влизането опиянен в ледена вода на Богоявление?


Моите предложения са:


▪ Препрочетете Ботевите стихове, писма и фейлетони. Направете го днес или всеки удобен ден. Може да откриете прилики с днешни лица и събития. Особено "В механата".


▪ Не спирайте да се учите. Така разширяваме кръгозора си и знаем повече за произхода и целите на традициите, вярвания и исторически личности.


▪ Развивайте ценностната си система. Експерти казват, че когато конфликтът е базиран на ценности, мир трудно се постига. Но ние не водим войни. Ние искаме да се разбираме с другите, като изтъкваме нашето его. Затова често им налагаме своите разбирания и предразсъдъци. Може би е по-добре да познаваме корените на ценностите и така по-умело ще можем да общуваме с другите.


▪ Традициите са хубаво нещо, стига да не са единственият повод за гордост - национална и местна. Та, нека си задаваме по-често въпроса: "Какво направих в повече за мен, семейството ми и общността?"


▪ Създаването и развитието на условия за учене и прилагане на знания в училищата, читалищата и клубове по интереси на различни проявления на STEM дисциплини, предприемачество и хуманитарни науки може да доведат само до по-здраво поколение.


▪ И не на последно място - да търсим положителните примери и личности, които да ни вдъхновяват да работим здраво, да градим нашите фирми, общности, семейства, пазейки, но и развивайки традициите.


▪ Да спазваме правилата. Тези, основани на здравия разум, хуманни ценности и прогрес ни правят истинско общество, по-добри хора, и по този начин устояваме своето място и идентичност сред другите народи (с които да живеем в мир и разбирателство).


А дали по този начин ще могат някои да се нарекат достойни наследници и продължители на делото на Ботев или Левски? Със сигурност няма да е тропането на хоро в ледени води.


Честити празници: Йордановден, Богоявление, рождението на Христо Ботев!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Дълбок поклон за Кмета на Калофер!

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  А Ботев ще го гледа умно......

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 290 Неутрално

  ...мъжко хоро, което се провежда въпреки епидемичната обстановка, напук на вируса и в утвърждаване на "традициите".
  —цитат от коментар 0 на Статията

  А по време на антиправителствените протести споменахте ли, че се провеждат в условията на пандемия и въпреки епидемичната обстановка? Не, нали!

  Значи умнокрасивите може да са над законите и правилата, а българските традиции и християнството не може?

  Двойни стандарти, сър.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Айдеееее - "смешният плач" започна. Само да споделя нещо с автора - той има точно толкова право да разсъждава и "пита" от името на Ботев, колкото всеки един на хорото, Каракачанов, Джамбазки, аз, Румен Радев и т.н. Демек - никакво. Ама няма никакво значение за колко по-умен, интелигентен, образован, космополитен и модерен се счита човек от "масата". Ботев е единствения, който може да говори от името на Ботев и подобни алегории, метафори и внушения са признак за пълна несъстоятелност.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Даниел Киряков, създател на Центъра за анализи и кризисни комуникации и мениджър комуникации и връзки с институциите на Американската търговска камара (AmCham) в България

  Поредния грантов център, лаборатория, институт, център ни обяснява какво шял да каже Ботев.

  Смях!

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  И все пак кмета живее с тези хора в Калофер, не е за упрек.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Много точно написано. Но простотията долу тръгва от простотията горе, която я пази и обгрижва. А съветите са хубави, но патридиотите са готови да се натряскат за България и да си татуират Ботев на кълката, но не и да работят и да се образоват заради нея.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 391 Весело

  Опитвам се да си представя Ботев с потури да играе хоро в реката... Получава се тотална нелепост.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Яките "мъже" от Калофер! Батки!

 15. 15 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Няма да е нещо!
  Преди 145 години, Ботев постъпва като авантюрист; днешните "ботевчета", също постъпват авантюристично!
  Само, днешните "ботевчета", дето не са на висотата на Ботев като поет!

 16. 16 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ботев е спазвал всички правила, нали така? И се е подчинявал на османската власт. Не е имал дух и се е борил за равноправие на Българите в османската империя, това ли казваш велики анализатори? Такива като теб и дума не трябва да обелят за Ботев. Покорно трябва да мълчиш, докакто спазваш всички правила на властите. Другите ще пазим традицията и браним българското. Ние сме тези, които отвличат кораби и възстаеват. Ние ще жертваме живота си, за да ви има вас, покорните. Ние ще пием люта ракия, от студ ще мръзнем и ще пеем и пишем. Честит празник. Без Ботев и Левски щеше да си рая покорна. Май и сега си си такъв.

  Колкото повече - толкова повече
 17. 17 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Тоя кмет в нормална държава за неспазване/неприлагане на правила по време на пандемия и открито надсмивайки им се, щеше да се е усмихнал много широко. Но на чорчик.

 18. 18 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Как точно спазването на описаните точки се явява контрапункт на влизането в ледената вода? Защо едното пречи на другото? Авторът да не би тънко да намеква, че калоферци не са ученолюбиви? Много тъпо, ако е така. А по въпроса, дали калоферци са чели стихотворенията на Ботев - ами да иде на място и да ги пита, ако му стиска. Да не се окаже, че даже и местния пияница знае творчеството на Ботев много по-добре от излъскания и високопарен автор тук.
  А защо си мисля, че милият ни автор не е много наясно с Ботев ли? Ами последната точка, която е посочил: - Да спазваме правилата. :-) За много хора може да се каже, ама точно пък за Ботев.... той Ботев само по правилата е живеел, та и него го намеси в спазването на правилата.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitakadm":


  Без Ботев и Левски щеше да си рая покорна.
  —цитат от коментар 16 на mitakadm


  Не приравнявай Левски към Ботев!

 21. 21 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  Ей, изядоха го тоя Калофер с парцалите! Аз като гледам то навсякъде така - спасяване на кръста, младежи във водата, хванати в кръг, масова подкрепа на всички за тия действия. Мрежата пращи от такива кадри. Не е само в Калофер. Навсякъде е това! Явно на хората им е през един точно определен орган за противоепидемичните мерки, защото осъзнават тяхната тотална безсмисленост ... :-)

 22. 22 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Коментарите са case in point.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 23. 23 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#4] от "AllLivesMatter":

  Именно!По време на "въстанията" хиляди протестъри се навираха плътно един до друг и от устите им хвърчаха лиги,но тогава българомразците дума не обелиха.Нормално все пак-космополитните гейове най-много се дразнят от национални носии,хоро и знамена.

 24. 24 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 689 Неутрално

  О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин

 25. 25 Профил на rodrigo
  rodrigo
  Рейтинг: 38 Весело

  [quote#5:"Дисидент в ЕССР"][/quote]

  Обаче гледай колко скоропостижно са ти шибнали минусите господата умно-красиви.

 26. 26 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Всъщност коментарът ми е в подкрепа на #5

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  Автора се подиграва на ”патреотите” но в същото време се кланя на два фетиша ”Ботев” и ”2% български учени”. Защо се кланя на тези два фетиша? Защото така някога са го научили в училище, че Ботев е светияня и неподлежи на съмнение. Ако го бяха учили, че Крсте Мисирков е светиня, сугурно сега щеше на неги да се кланя. Относно ”2% български учени” с които трябва да се гордее —> а защо трябва някой да се гордее. Хората си гонят задачите, получават си заплатите. Защо трябва някой да изпитва гордост от тези учени? Ами защото навремето така са го научили автора в училище —> да се гордее с чужди постижения ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  И какво е толкова изключителното в случая, че сто човека се събрали край реката , след като ежедневно и ежечасно в Лидъл и Кауфланд в закрити пространства се блъскат, покашляйки един до друг хиляди граждани

  [email protected]
 29. 29 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако Дневник се издаваше през 1876 година щеше да има статия:
  "Предозиране - Христо Ботев отвлече австрийски параход и премина Дунава за да "освобождава" България"

 30. 30 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  koшмарен файтон от наследници на комсомолци, които нямат никакво общение с традиционната българска култура, литература и въобще нулево познание как работи цялото това нещо, седнали да размахват пръст - защото са в от няколко поколения завзет градски апартамент, и затова се гнусят от селото, изтъквайки зле научени буржоазни нагласи. Мерси. Чао

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#1] от "hope":

  " Дълбок поклон за Кмета на Калофер!"

  Предполагам той е запален ентусиаст, но основно от брега да насърчава участниците в хорото......

 32. 32 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Браво на това момче Даниел Киряков.

  Свободата, Санчо...
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  Авторът на това йезуитско писанийце да се радва, че не може ТОЙ да срещне Ботйова.
  Че оня к'ъфто лют харамия е бил ...
  Ша осиротей Камарата!

 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Хехе, за епидемиологичните мерки ще ми говори авторът, а по време на т. нар. протести що не написа такава статия?

 35. 35 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 720 Неутрално

  О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин
  —цитат от коментар 24 на abdulhazred


  Поради людете Боко и Ахмед...

 36. 36 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  Ботев е спазвал всички правила, нали така? И се е подчинявал на османската власт. Не е имал дух и се е борил за равноправие на Българите в османската империя, това ли казваш велики анализатори? Такива като теб и дума не трябва да обелят за Ботев. Покорно трябва да мълчиш, докакто спазваш всички правила на властите. Другите ще пазим традицията и браним българското. Ние сме тези, които отвличат кораби и възстаеват. Ние ще жертваме живота си, за да ви има вас, покорните. Ние ще пием люта ракия, от студ ще мръзнем и ще пеем и пишем. Честит празник. Без Ботев и Левски щеше да си рая покорна. Май и сега си си такъв.
  —цитат от коментар 16 на mitakadm


  Ти сравняваш Ботев и нещата, които е написал и направил, с днешните му пияни на кирка съграждани, киснещи си топките в студената вода?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 37. 37 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Предполагам че щяха да влязат в механата и да се натряскат с кмета, след което Ботев щеше да му хвърли един бой за което ще го тикнат в кауша. Там поетът щеше да напише още най- малко 20 стихотворения и ако властта не го самоубие в затвора, вероятно щеше да хване бухалката, за да рекетира чорбаджийте- изедници или да емигрира някъда... Тежка е съдбата на поета!

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 38. 38 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  И всичко вие псевдопатриотично на вас.
  А като предавате българската история в полза на северномакедонската махала, къде ви е патриотизмът?
  Истинският имам предвид...

 39. 39 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 166 Неутрално

  И после що Бойко управлявал 10 години , с подобни статии ще управлява и 100...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И аз считам себе си за патриот,но съм против бабаит%лъка на габровския и калоферския кметове!По-голямото ми притеснение е за малкия брой български учени в тези 2 %!При 6 пъти по-голамо население,Полша има 860 учени в тази класация,т.е.38 пъти по-добро представяне!!!Убийствена разлика!А пък съпосътавката с Чехия и Унгария е затрогваща..Иначе хвала на тези 25 човека!!!

 42. 42 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#37] от "Vency Mirchev":

  Нямам нищо против кмета на Калофер, възможно е Ботев да отупа някой друг политик, че дори и да му резне зелката. Сещам се за един дето веднага ще цъфне в механата...

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 43. 43 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  А какво би попитал Ботев пикаещите и хвърлящи храна по столичните сгради месеци наред, въргалящите се из катуни из уличните платна, творителките на вуду магии на паважа, инсталациите на бесилки и траурни процесии? Та...с една дума, не си служи, другарю, с името на Ботев за да прокарваш лични позиции. Долно е.

 44. 44 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 637 Разстроено

  Пълна боза, не си заслужава четенето, аман от нравоучения от доморасли меринджеи и пръдльовци с претенции...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  Ей, изядоха го тоя Калофер с парцалите! Аз като гледам то навсякъде така - спасяване на кръста, младежи във водата, хванати в кръг, масова подкрепа на всички за тия действия. Мрежата пращи от такива кадри. Не е само в Калофер. Навсякъде е това! Явно на хората им е през един точно определен орган за противоепидемичните мерки, защото осъзнават тяхната тотална безсмисленост ... :-)
  —цитат от коментар 21 на Иполит Матвеевич


  Вярно е така. Наистина из цяла България.
  То май и затова е това фокусиране връз Калофер и особено върху "мъжкото хоро" на правоверната прогресивна общественост, та да се скрие картинката чрез прискуняне за детайлче едничко ...

  Пък и мерките - мерки, ама и да се заработва си требе.
  Пропагандната дейност никой не я е карантинирал!

 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#36] от "Хриси":

  Единственият, който сравнява нещо (себе си) с Ботев тука, е авторът на пасквила. Хората ви обясняват, че Ботев не е станал национален герой понеже е спазвал ферманите на Високата порта, вие все за стихотворения мислите. Което показва и колко ви е ясен Ботев...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ботев, тебе - Даниел Киряков - би те питал :

  ".. кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?"

 48. 48 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Какво би попитал Ботев кмета на Калофер
  *********************************

  Само аз ли на разбрах какво, по дяволите, би попитал Ботев кмета на Калофер / според г-н Киряков/ ?
  Понеже така и не разбрах, дали имам право да се попитам, а какво ли би казал на един днешен кмет човек, който е приемал твърде близко идеите на анархо-либерализма? Чиято борба е преди всичко за свобода, а не за държавност? Чиито идеи за чорбаджиите / водещата икономически класа/, за свещениците / историческите духовни водачи/, политиците са, меко казано, унищожителни? В съвсем прекия смисъл на думата? Дали Ботев би порицал свободната воля на мъжете в реката, опитвайки се да изиска държавническа намеса на част от омразната му класа, тази на корумпираните управници? Леееко бих се усъмнил в подобен характер на упражнението...
  Накрая се питам още нещо.....а дали г-н Киряков е сигурен в това, че прочитайки Ботев е наясно с идеите му? Щото от текста му личи недвусмислен проблем в дисциплината "четене с разбиране". Пораждащ смехотворно-назидателна словоохотливост. Начинът, по който Дневник отбелязва рождения ден на Ботев. Определено едноклетъчен начин...
  Жалко за медията. А на Ботев нищо му няма, той е бил такъв, какъвто е бил, най-вече гениален поет и едва ли му дреме за словоблудните упражнения на незначителни хора върху личността му!

  Мараба, С-ДС доносници!
 49. 49 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Нема го разберат, тия са полуграмотни животни. Важното е да се напият от обяд и да ги снимат. Това е. Един ден в годината. След три дни Калофер ще е забравена тема.

 50. 50 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Ако се замислите е доста тъжно. Щом тези хора рискуват здравето си въпреки сегашната ситуация, значи нямат много други неща, които да ги крепят в живота.

  А иначе медиите само може да ги е срам, че популяризират подобни псевдотрадиции и изблици на комплекси.

 51. 51 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Кога пак ще има хоро в рилско езеро? Тричане на някое куче също искам да видя. Някой от тия дето мятаха пиратки от сградата на ДСВМРО може ли да каже?

 52. 52 Профил на Дневник достоен наследник на работническо дело
  Дневник достоен наследник на работническо дело
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Автора по принцип е прав. Парадния патриотизъм е противен и отблъскващ. Обаче няма как да си с претенции за почтеност и да не попиташ автора, къде бяхте Вие господин възмутен автор, когато стотици, а по вашите думи дори милиони, протестиращи ежедневно нарушаваха всякакви противоепидемични мерки? Защо тогава не се възмутихте? Защо не изразихте справедливия си гняв?
  Уважаеми господин автор, с лицемерие и двойни стандарти ли ще променяте страната? Реторичен въпрос.

 53. 53 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Весело

  Какво би попитал Ботев кмета на Калофер
  *************************************

  Ботев, който говори назидателно през устата на Киряков?
  Какъв водевил с характер на шумно изпърдяване!....
  Ако беше жив, май Ботев доста би се посмял. А може и глава да бе поотрязал, бая кибритлия човек го помнят съвременниците му ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 54. 54 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  Автора, как ви е дошло на акъл да пишете подобни глупости, да си задавате "гениалния въпрос", "Какво би попитал Ботев"?! Как е възможно подобно "нещо"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 55. 55 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Какво би попитал Ботев кмета на Калофер*************************************Ботев, който говори назидателно през устата на Киряков?Какъв водевил с характер на шумно изпърдяване!....Ако беше жив, май Ботев доста би се посмял. А може и глава да бе поотрязал, бая кибритлия човек го помнят съвременниците му ;)
  —цитат от коментар 53 на Манчо


  Ако Ботев беше жив, най-вероятно тия дето плащат на автора на статуса във ФБ, който редакцията сведе до масите, щяха да му забранят да публикува стихове и есета, щото си е един жив пример за "toxic masculinity", конспиратор (не вярва на Държавата-майка нито на "утвърдени авторитети") и като цяло си е един "ислямофоб" и бял супремасист (все пак се бори срещу признатото от "международната общност" законно правителство на Османската империя, с цел да откъсне исконни ислямски територии и да прави расистки бели християнски държави на тях).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 56 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Защо ми се струва, че авторът се има за Ботев?

 57. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Весело

  "Създател на Центъра за анализи и кризисни комуникации и мениджър комуникации и връзки с институциите на Американската търговска камара (AmCham) в България"
  Това е, сър!
  А пиянското хоро е мнооого древно. То е македонско, още преди хиляди години Александър Македонски е водил първото хоро в източния македонски град Калофер, във водите на македонската река Тунджа.... мда.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Ако Ботев беше жив, най-вероятно тия дето плащат на автора на статуса във ФБ, който редакцията сведе до масите, щяха да му забранят да публикува стихове и есета, щото си е един жив пример за "toxic masculinity", конспиратор (не вярва на Държавата-майка нито на "утвърдени авторитети") и като цяло си е един "ислямофоб" и бял супремасист (все пак се бори срещу признатото от "международната общност" законно правителство на Османската империя, с цел да откъсне исконни ислямски територии и да прави расистки бели християнски държави на тях).
  —цитат от коментар 55 на Тюфлекчия


  Накратко казано, Ботев нищо нямаше да попита кмета на Калофер, защото хората на Киряков щяха отдавна / и много предвидливо/ да са го бутнали в затвора...

  Мараба, С-ДС доносници!
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#15] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Ботев ли постъпвал като авантюрист? Ти наред ли си или имаш нужда от преглед?Цял народ почти 150 г.пее "Жив е той..."; един 38годишен мъж загина не заради авнтюристичната тръпка , а "затуй , че клетник не трае..." - бе, кое за таквиз като тебе е свято?

 62. 62 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Ако Дневник се издаваше през 1876 година щеше да има статия:"Предозиране - Христо Ботев отвлече австрийски параход и премина Дунава за да "освобождава" България"
  —цитат от коментар 29 на nodamncat


  О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и найпочитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 63. 63 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Каква традиция се спазва тук и от колко време не е много ясно. Единствената традиция май ще се окаже, че някакви пияници си търсят повод да пият от сутринта и не била вековна, а от 70-те или даже 90-те години на миналия век.

 64. 64 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Уф, този пост на умнокрасавец не се чете. Опитах малко в началото, ама не става. Ще го подмина...

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#48] от "Манчо":

  Мисля, че автора казва, че Ботев се е борил за благоденствието на българският народ, а хората в реката застрашават техния и на околните живот, за да се повеселят в реката... Не мога да ги сложа под един знаменател...Освен ако искаш да кажеш че както Ботев е нарушавал турските закони, така и тези нарушават българските закони...

 67. 67 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Весело

  Много назидателно четиво. Авторът е попрекалил и с болдването.

 68. 68 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 23 Неутрално

  А какво би попитал Ботев протестиращите? Айде, не лицемерничете, същите, които сте за протестите в условия на пандемия.

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#11] от "klimentm":

  Не ти разбраха шегата, макар че си стилизирал текста малко в Ботьовий слог :-)
  ПП
  Заглавието ми напомня за една американска реклама: "Какава кола би карал днес Джизъс?"

 70. 70 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 238 Весело

  Тюх, най-накрая...понеже Зелето нещо се е омаяло да пише за Радев и Борисов, за това се изплюнчи един от Фейса по темата...ма голяма мъка е това хоро пусто да остане беее...начи ако си беха спретнали един гей парад по европейскому и законому и съвременому ся тука щяха да се разпищолят да го защитават...не разни ми там хора по река Тунджа...даже може да се каже, че нещо са омекотили тона, обикновено по това време има барем десет статии против хорото, за това кви са Ганьовци, пийеници и т.н. тия глави луди дето се топят по Тунджа посред зима.
  даже и Ботьова замесили по цялата плява ...аз лично много се надявах да има хоро, за да бета после дивотиите на Дневник и да се посмея от сърце.

 71. 71 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 559 Весело

  До коментар [#1] от "hope":


  До коментар [#65] от "Vency Mirchev":

  "Заптиетата - полицаи"?!?

  Ти сериозно ли или след трети клас не ти се ходеше повече на училище?

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 72. 72 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Весело

  До коментар [#48] от "Манчо":Мисля, че автора казва, че Ботев се е борил за благоденствието на българският народ, а хората в реката застрашават техния и на околните живот, за да се повеселят в реката... Не мога да ги сложа под един знаменател...Освен ако искаш да кажеш че както Ботев е нарушавал турските закони, така и тези нарушават българските закони...
  —цитат от коментар 66 на Bob


  Объркал си, също като автора, благоденствие и свобода. Типичната грешка на хора , които не правят разлика между морал и хладилник.

  Мараба, С-ДС доносници!
 73. 73 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Аман от селяндури патриоти.

 74. 74 Профил на truthsearch37
  truthsearch37
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторът да не би да иска да каже, че Ботев е бил човек, винаги подчиняващ се на властите? Че е бил някакъв страхливец, който трепери за кожата си и при "пандемия", от която за цяла година са починали под 0,1% от населението (моите съболезнования на близките на всички истински жертви) ще се крие в къщи и ще призовава никой да не се среща с никого? Други пък някак си смятат, че Ботев би бил против протестите срещу властта?!!! Ей, Ботев е бил бунтовник и революционер, тръгнал с оръжие да сваля властта! Не с неспазване на разпоредби, не с мирни протести. Направо смехотворно е да се издига Ботев като символ на покорство и сляпо подчинение. Това е направо нелепо.

 75. 75 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#61] от "Violeta Dimitrova":

  "един 38годишен мъж загина не заради авнтюристичната тръпка , а "затуй , че клетник не трае..." - бе, кое за таквиз като тебе е свято?"
  ==============
  Мъжът е 28-годишен, госпожо.
  А написаното е предозиране, макар че и аз не съм във възторг от показността.
  Утре авторът ще напише: Какво би запитал Левски кмета на Карлово? После: Какво ли би запитал Вазов кмета на Сопот?
  ...................... И така докато изредим градчетата.

  Еретик
 76. 76 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Авторът да не би да иска да каже, че Ботев е бил човек, винаги подчиняващ се на властите? Че е бил някакъв страхливец, който трепери за кожата си и при "пандемия", от която за цяла година са починали под 0,1% от населението (моите съболезнования на близките на всички истински жертви) ще се крие в къщи и ще призовава никой да не се среща с никого? Други пък някак си смятат, че Ботев би бил против протестите срещу властта?!!! Ей, Ботев е бил бунтовник и революционер, тръгнал с оръжие да сваля властта! Не с неспазване на разпоредби, не с мирни протести. Направо смехотворно е да се издига Ботев като символ на покорство и сляпо подчинение. Това е направо нелепо.
  —цитат от коментар 74 на truthsearch37


  Не си в час! Принципно Ботьова е един терорист дето отвлича кораби и се напъва да громи добрата власт на султана, който е дал на българите благоденствие цели 500 години, ама увира ли главата българска? Вдига въстания моля ти се и руши държавноста.
  Ся обаче тука се разбира, че Ботьова е щял веднага да скочи и да им рече - абе, ей, вие там в Тунджата, не ви ли срам бре, измре държавата от Ковид, а вии пак се топите тука калпазани, с калпазаните.
  Заради вас ще измре държавата бре! Язък !

 77. 77 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Би го попитал : Що си такъв голям селянин бе кмете?
  А пък на татуирания с лика на Левски гологлавец в реката би препоръчал да вземе да прочете и нещо за Апостола. По възможност да не е от Википедията.
  Доколкото познавам творчеството и мирогледа на Ботев, който между другото напомня малко на този на съвременните т.нар. прогресисти/ то и на визия малко го докарва с тях/, напълно е вероятно точно така да го каже.

 78. 78 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#76] от "Tsveta":

  Моля вместо "българи" и "български", да използвате модерните и европейски "ганьовци" и "ганьовски"!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 79. 79 Профил на truthsearch37
  truthsearch37
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Би го попитал : Що си такъв голям селянин бе кмете?А пък на татуирания с лика на Левски гологлавец в реката би препоръчал да вземе да прочете и нещо за Апостола. По възможност да не е от Википедията.Доколкото познавам творчеството и мирогледа на Ботев, който между другото напомня малко на този на съвременните т.нар. прогресисти/ то и на визия малко го докарва с тях/, напълно е вероятно точно така да го каже.
  —цитат от коментар 77 на SoloV


  Брех, големи граждани сте били всичките! Казвам го като човек, който винаги е живял в голям град. Обаче съм изпълнен с уважение към тези здрави, истински българи, изградили всичко около нас. Изнежените граждани биха измрели от глад за отрицателно време без "селяните". Нито пък щеше да има кой да им пази изнежените телеса.

 80. 80 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#61] от "Violeta Dimitrova":

  До коментар [#15] от "Tzar Vova Josei-ki":Ботев ли постъпвал като авантюрист? Ти наред ли си или имаш нужда от преглед?Цял народ почти 150 г.пее "Жив е той..."; един 38годишен мъж загина не заради авнтюристичната тръпка , а "затуй , че клетник не трае..." - бе, кое за таквиз като тебе е свято?
  —цитат от коментар 61 на Violeta Dimitrova


  И как така и до сега продължават да витаят съмненията, че Ботев е застрелян от друг четник?
  Не отричам че е бил идеалист, но се е жертвал напразно!
  В действията му няма грам прагматизъм!
  (Както и на един друг идеалист-съвременен идол-авантюрист, завършил земния си път, като Ботев! ЧЕ ГЕВАРА!)

 81. 81 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Кога пак ще има хоро в рилско езеро? Тричане на някое куче също искам да видя. Някой от тия дето мятаха пиратки от сградата на ДСВМРО може ли да каже?
  —цитат от коментар 51 на falkoneti


  леко смесваш краставиците с крокодили братчед... тричането си е традиционен ритуал, харесва ли ти или не - факт, безспорен... секвите му там "хора на хората" и пиратките - не са, не и в този смисъл

  ако повечко четяхте, другояче щеше да е... ако от 90-те насам четяхте друго освен десарските простотии - пак... авторът е сбъркал, да - ученето трееше да ви е на първо място

 82. 82 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на авторът страхотна статия.Не бях чел толкова добра от много време.

 83. 83 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#80] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Такива "съмнения" (кой е застрелял Ботев) витаят само в главите на разни дето не са прочели и една монография и исторически извор в живота си. Също се ползва за обобщено плюене по българите (като легендата как Левски го пазели 3 заптиета, ама никой не пробвал да го освободи, па те били 300 и имало два опита за спасение, които обаче се отказали именно заради невъзможността да го направят без да бъдат избити или той да пострада). Доказано е, че Ботев е убит от някакъв черкез отличен стрелец, щото без военна подготовка толкова - изправил се да огледа какво правят турците и оня го видял и го думнал.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 84. 84 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  Много точен коментар. Поздравявам ви. За жалост има хора слагащи минуси на коментара.

 85. 85 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#79:"truthsearch37"][/quote]

  Как точно след като всичко се внася от Турция и тн.Ти какво друго освен глупави коментари произвеждаш господин селянино от голям град?

 86. 86 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  "да се натряскат за България и да си татуират Ботев на кълката, но не и да работят и да се образоват заради нея."

  За образование не знам, но със сигурност тия на хорото работят повече за България отколкото автора на статията - храненик на Амбасадата.

 87. 87 Профил на Боян Христов
  Боян Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България цари пълно беззаконие,повече от 30 години.Не бяха пирамиди,фараони,мутри,източване на банки.Подмениха българската история.Позволиха антибългарски партии.Сломиха българския дух.Убиха всичко човечно.Вие се хванахте за едно хоро???Поклон, пред твоя син Българио!!

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Страхувам се, че Ботев изобщо нямаше да говори с кмета, а направо щеше да извади пищова.

 89. 89 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "Tzar Vova Josei-ki":Такива "съмнения" (кой е застрелял Ботев) витаят само в главите на разни дето не са прочели и една монография и исторически извор в живота си. Също се ползва за обобщено плюене по българите (като легендата как Левски го пазели 3 заптиета, ама никой не пробвал да го освободи, па те били 300 и имало два опита за спасение, които обаче се отказали именно заради невъзможността да го направят без да бъдат избити или той да пострада). Доказано е, че Ботев е убит от някакъв черкез отличен стрелец, щото без военна подготовка толкова - изправил се да огледа какво правят турците и оня го видял и го думнал.
  —цитат от коментар 83 на Тюфлекчия


  Кой те излъга така?Изтория ли е това или фантастика.

 90. 90 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Ботйов и кмета? Ами не си е падал много Ботйов по чорбаджии, преставители на властта и авторитети. Най-много да го пита -"що щеш тука на брега бре, келеме, нали си с хората?" и да го бутне в реката. Не е бил тих и мирен поет-мечтател.

 91. 91 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Като оставим пандемията и коковида на страна, я ме светнете по-прогресивната част от форума, какъв ви е проблема хора в носии да танцуват хоро в река? Нещо не мога разбера?
  То не беше плюене (говоря за предишни години), то не беше усмиване, кво става?

 92. 92 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ботйов и кмета? Ами не си е падал много Ботйов по чорбаджии, преставители на властта и авторитети. Най-много да го пита -"що щеш тука на брега бре, келеме, нали си с хората?" и да го бутне в реката. Не е бил тих и мирен поет-мечтател.
  —цитат от коментар 90 на disorg


  Фактичеси изкате да кажете господине,че Ботев е бил анархист?И ,че ако е имао пандемия от Ковид и е било важно да се спазват елементарни противо епидемични мерки за да се избегнат разпространение на заразата и човешки жертви той е щял да пренебрегне всичко това защото никой немое му кае на него и щото Пънк из нот дед.

 93. 93 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#91] от "bretschneider":

  "Като оставим пандемията и коковида на страна, я ме светнете по-прогресивната част от форума, какъв ви е проблема хора в носии да танцуват хоро в река? Нещо не мога разбера?"

  Ако танцуващите хоро бяха с розови прашки и обкичени с пера, нямаше да има проблем. Но тези космати мъже с народни носии .... ужас. Поне да бяха се епилирали.

 94. 94 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Фактичеси изкате да кажете господине,че Ботев е бил анархист?И ,че ако е имао пандемия от Ковид и е било важно да се спазват елементарни противо епидемични мерки за да се избегнат разпространение на заразата и човешки жертви той е щял да пренебрегне всичко това защото никой немое му кае на него и щото Пънк из нот дед.
  —цитат от коментар 92 на Deantonio Banderas

  Едва ли и самият Ботйов е знаел какъв точно е по убеждения. Приятел с руски социалисти и анархисти, с полски борци за независимост, защитник на Парижката комуна срещу Славейков и Каравелов, участник в няколко въоръжени грабежа в Румъния заедно с руски емигранти-социалисти, скандалджия и кибритлия човек, мразещ правилата(справка - периода му в Одеса). И да - не е понасял някой да му казва какво може и не може да прави, луда и корава глава. Говоря за човекът Христо Ботйов, не са изографисаната по-късно икона.

 95. 95 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#94:"disorg"][/quote]

  Съгласен съм с коментарът ви това са просто хора и те са взимали наркотици и са злоупотребявали с алкохол и са ходили по проститутки като всички нормални хора.Било каквото било ,но важното е какво е сега.

 96. 96 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#94] от "disorg":

  "Едва ли и самият Ботйов е знаел какъв точно е по убеждения. Приятел с руски социалисти и анархисти, с полски борци за независимост, защитник на Парижката комуна срещу Славейков и Каравелов, участник в няколко въоръжени грабежа в Румъния заедно с руски емигранти-социалисти, скандалджия и кибритлия човек, мразещ правилата(справка - периода му в Одеса). И да - не е понасял някой да му казва какво може и не може да прави, луда и корава глава. Говоря за човекът Христо Ботйов, не са изографисаната по-късно икона."

  И Дедо Шори е бил финансов спекулант и заради него много хора са прекарали живота си в бедност, но сега е филантроп и наша икона. Ние много го обичаме и уважаваме. Времената се променят, хората също.

 97. 97 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И Дедо Шори е бил финансов спекулант и заради него много хора са прекарали живота си в бедност, но сега е филантроп и наша икона. Ние много го обичаме и уважаваме. Времената се променят, хората също.
  —цитат от коментар 96 на moreee


  Благият Старец е направил мобилизация на форумните сили!

 98. 98 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Браво на това момче Даниел Киряков.
  —цитат от коментар 32 на Bornagain


  Умнокрасивец отчаян!

  Браво!

 99. 99 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тоя кмет в нормална държава за неспазване/неприлагане на правила по време на пандемия и открито надсмивайки им се, щеше да се е усмихнал много широко. Но на чорчик.
  —цитат от коментар 17 на parcaleste


  Споменаха, колегите по-горе за Протестите на умнокрасивците ..
  И да, днеска се изкефих , как яко ви хранеха из Интернет..

  3% ще видите, като си видите ушите!
  Под Коня - там ще сте си!

 100. 100 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  Ботев не би се подчинил на някакви си мерки от хора, които не могат да съставят едно правилно изречение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK